Speeldag 22
1 - 2

PLOEGENNIEUWS

ANDERLECHT

Anderlecht staat met 27 punten op de negende plaats in de rangschikking en heeft 7 punten achterstand op nummer 6 KV Mechelen. Paars-Wit heeft nog 9 competitiewedstrijden om zich te kwalificeren voor Play-Off 1, maar een makkelijke opdracht wordt dit niet. Tegen Blauw-Zwart zullen de Brusselaars dus ongetwijfeld de drie punten willen thuis houden. Anderlecht zette voor de winterstop een stevige reeks neer: het won van RC Genk (2-0) en snoepte punten af van Charleroi (0-0), Standard (1-1) en Antwerp (0-0). Paars-Wit trok op stage naar het Spaanse Pedro del Pinatar ter voorbereiding van het tweede luik in de competitie. Franky Vercauteren selecteerde volgende spelers: Adrien Trebel, Albert Sambi Lokonga, Alexis Saelemaekers, Amir Murillo, Antoine Colassin, Davy Roef, Derrick Luckassen, Edo Kayembe, Elias Cobbaut, Francis Amuzu, Hendrik Van Crombrugge, Jeremy Doku, Killian Sardella, Marco Kana, Michel Vlap, Nacer Chadli, Peter Zulj, Sieben Dewaele, Thomas Didillon, Vincent Kompany en Yevhenii Makarenko.

 

CLUB BRUGGE                                                                        

Na de geslaagde stage in Qatar en de gala-avond op de Gouden Schoen, heeft Blauw-Zwart meteen een stevige verplaatsing op de agenda. Club wil op zijn positieve elan van voor de winterstop voortgaan en een goed resultaat behalen. Tijdens de heenwedstrijd in Jan Breydel won Blauw-Zwart met 2-1 van Anderlecht dankzij twee goals van Krépin Diatta. Vorige maand won Club met 2-0 de kwartfinale van de Croky Cup in het Lotto Park dankzij treffers van Éder Balanta en Ruud Vormer. Een sterk keepende Van Crombrugge voorkwam dat de score verder opliep. Dennis vermijdt best geel want anders mist hij de verplaatsing naar Kortrijk. Clinton Mata is geschorst na zijn vijfde gele kaart tegen Zulte Waregem.

 

SCHEIDSRECHTER – Lawrence Visser                                    

Lawrence Visser leidt de topper tussen Anderlecht en Club Brugge in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo de Weirdt, de vierde official is Lothar D’Hondt. De VAR is Nathan Verboomen.

 

IN DE KIJKER

ANDERLECHT – Nacer Chadli

Nacer Chadli is met 7 competitiedoelpunten en 3 assists de gevaarlijkste man bij Paars-Wit. De 30-jarige Rode Duivel die voor een seizoen wordt gehuurd van AS Monaco, wil zich bij Anderlecht in de kijker spelen met het oog op het EK. Chadli kan terugblikken op een rijkgevulde internationale carrière: Als tiener vertrok hij uit de jeugd van Standard naar Nederland waar hij zich bij AGOVV en FC Twente in de kijker speelde. Nadien ging hij naar de Premier League waar hij voetbalde bij Tottenham en West Brom. In de zomer van 2018 tekende hij bij AS Monaco, maar hij kwam weinig aan spelen toe en verkoos een uitleenbeurt bij Paars-Wit.

 

CLUB BRUGGE – Hans Vanaken

Hans Vanaken werd gelauwerd met zijn tweede Gouden Schoen op rij, iets wat enkel voetbaliconen Jan Ceulemans, Paul Van Himst en Wilfried Van Moer hem voordeden. Na zijn eerste Gouden Schoen lagen de verwachtingen bijzonder hoog, maar de 27-jarige Limburger loste deze met bravoure in. Vorig jaar scoorde Vanaken 20 doelpunten en leverde hij 7 assists af. Hij bevestigde zijn uitstekende prestaties niet alleen in eigen land, maar ook in Europa. Daarnaast veroverde hij zijn eerste basisplaats bij de Rode Duivels.

96'

Dankzij deze zege telt Club opnieuw tien punten voorsprong op eerste achtervolgers Antwerp en Gent, voor Anderlecht wordt het steeds moeilijker om PO1 te halen. Veel tijd rust er Blauw-Zwart echter niet op na te genieten van deze overwinning want komende woensdag is er al de heenwedstrijd in de halve finales van de Croky Cup tegen Zulte Waregem. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Nog een fijne avond en tot dan!

96'

JAAAA!!!! Het zit er op, Club wint met 1-2 op het veld van Anderlecht en begint het nieuwe jaar in stijl. Dankzij twee bijzonder knappe doelpunten van Gouden Schoen Vanaken wiste Blauw-Zwart de voorsprong van de Brusselaars uit.

95'
Gele kaart
Sobol
92'

Een aardige topper wordt op het einde ontsierd wanneer een bommetje net voor de neus van Mignolet tot ontploffing komt. Aanvoerder Kompany maant het thuispubliek aan tot rust en kalmte, prima tussenkomst van de Brusselse aanvoerder.

91'
Wissel
ColassinKayembe
90'

We krijgen minstens vier minuten toegevoegde tijd, Club moet nog even zien stand te houden.

89'
87'

Club mag zich nog niet zegezeker voelen want op aangeven van Vlap komt Saelemaekers alleen voor Mignolet, die redt knap en in de rebound gaat de poging van Amuzu via de rug van Saelemaekers gelukkig naast het doel. Blauw-Zwart ontsnapt aan de gelijkmaker.

83'
Wissel
ChadliVlap

Net voor de wissel bij Anderlecht kan De Ketelaere de nodige meters pakken. De jonge Bruggeling toont lef en besluit op doel maar zijn plaatsbal gaat over de kruising buiten.

80'
Goal
-
GOOOAAALLL - Daar is de 1-2 dan toch en opnieuw is Vanaken van goudwaarde. De Ketelaere gaat achter een ingooi aan en vanaf de achterlijn zet hij prima voor tot bij Vanaken die met links Van Crombrugge te grazen neemt. Met nog tien tot het einde lijkt Blauw-Zwart misschien op weg naar de zege!
79'

Met nog elf minuten op de klok loopt Visser naar de zijlijn en hij geeft Clement de gele kaart.

77'

Aan de overkant probeert Saelemaekers met buitenkant voet de inkomende Amuzu te bereiken maar Mignolet geeft geen krimp en de Brugse defensie kan opruimen.

76'

Pas ingevallen verstuurt De Ketelaere een heerlijke diepe bal over het hoofd van Kompany heen, waardoor Dennis met het leer aan de haal gaat maar andermaal laat de Nigeriaan na om de thuisploeg pijn te doen. Wat een kans op de 1-2.

74'
Wissel
SchrijversDe Ketelaere

Derde en laatste wissel bij Club, waar De Ketelaere in plaats van Schrijvers het slotkwartier mag volmaken.

70'

Cools verstuurt opnieuw een diepe bal, ditmaal richting Dennis en die kan zijn hoofd nog net tegen de hoog opspringende bal planten maar zijn kopbal gaat aan de verkeerde kant van de paal buiten, het blijft 1-1.

67'
66'
Gele kaart
Mechele
65'
62'

Pas op het veld gaat Openda meteen achter een diepe bal van Cools aan en hij schotelt Dennis de 1-2 aan maar die vindt andermaal een sterk keepende Van Crombrugge op zijn weg. Meteen daarna opent Vormer knap tot bij de lopende Dennis maar ditmaal kan hij er zijn voet net niet tegen zetten. Is dit de aanzet tot een Brugs offensief?

61'
Wissel
OkerekeOpenda
60'

Terwijl Openda klaar staat om in te vallen, kan Zulj vanuit de tweede lijn op doel trappen maar zijn schot is niet echt gevaarlijk voor Mignolet.

56'

Matig uitvoetballen bij invaller Cools luidt meteen Brussels gevaar op maar gelukkig staat de Brugse afweer paraat om Saelemaekers een halt toe te roepen.

55'
50'

In tegenstelling tot de eerste helft begint de tweede helft eerder rommelig. Heel veel strijd maar voorlopig te weinig goed voetbal. Schrijvers opent weliswaar tot bij Vanaken maar zijn schuiver wordt gepakt door Van Crombrugge.

46'
Wissel
KossounouCools

De bal rolt weer in het Astridpark. Met meteen een eerste wissel aan Brugse zijde waar Cools in de plaats komt van Kossounou. Wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'

Een goed leidende Visser fluit na exact 45 minuten de eerste helft af en Club kan met een 1-1 ruststand de kleedkamer in. De thuisploeg kwam verdiend op voorsprong via de jonge debutant Colassin maar een fantastische treffer van Gouden Schoen Vanaken zette orde op zaken.

44'

Op slag van rust komt Club opnieuw met de schrik vrij. Op aangeven van Lokonga lijkt Saelemaekers te gaan scoren maar van heel dichtbij schept hij het leer alsnog over de dwarsligger, Mignolet en gans Club kunnen opgelucht adem halen.

40'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - De bordjes hangen weer in evenwicht. En hoe! Nadat eerst een vrije trap van Vormer op de muur belandt, neemt Vanaken van heel ver de afvallende bal meteen op de slof. Op een werkelijk schitterende manier trapt de Gouden Schoen de 1-1 magistraal voorbij een totaal verbouwereerde Van Crombrugge in doel. 2020 is amper begonnen maar het doelpunt van het jaar is nu reeds gekend. Weergaloos!
38'

Met nog zeven minuten tot de rust kan Club eindelijk nog eens voor gevaar zorgen maar de halve omhaal van Vanaken is te centraal om Van Crombrugge echt te verontrusten, het blijft 1-0.

34'

Club heeft het niet onder de markt om in zijn spel te komen, daarvoor verliest het teveel duels en sluipt er tal van afval in het spel. Clement kan niet tevreden zijn met datgene wat hij tot nu toe te zien kreeg.

33'
31'

Net na het halfuur probeert Club de thuisploeg van antwoord te dienen en op aangeven van Vanaken trapt Okereke onder druk van Luckassen meteen op doel maar zijn poging zoeft rakelings naast.

22'
Goal
Colassin
-
Halverwege de eerste helft komt de thuisploeg op voorsprong. Na prima samenspel met Saelemakers puntert de jonge debutant Colassin de 1-0 voorbij Mignolet. Blauw-Zwart moet meteen de achtervolging in.
17'

Balverlies van Chadli bij Vanaken luidt meteen een Brugse tegenprik op maar het schot van Okereke gaat naast de paal buiten. Aan de overkant moet Mignolet een voorzet weg punchen. We zien een prima openingsbegin waarbij beide teams vol voor de zege willen gaan.

15'

Op het kwartier opnieuw een unieke gelegenheid voor Club om te scoren wanneer Schrijvers op links wordt vrijgespeeld. Hij temporiseert en bedient dan de vrijstaande Dennis, die evenwel teveel kapt waardoor alle ruimte tot een schot ontnomen wordt.

12'
10'

Club heeft het evenwicht al een tijdje terug hersteld en komt stilaan zelf aan kansen toe. Gouden Schoen Vanaken opent magistraal tot bij Dennis, de balaanname is perfect, zijn dribbel bij Cobbaut is dit evenzeer maar de Nigeriaan faalt in de afwerking en besluit pal op Van Crombrugge. In de rebound wordt een inzenden van Okereke van de lijn gekeerd. Daar was bijna de 0-1 voor Club.

5'
2'

En daar is Anderlecht opnieuw, met opnieuw Colassin maar ditmaal gaat Mignolet goed plat op zijn schot. Blauw-Zwart ontsnapt aan een hele vroege achterstand.

1'

Anderlecht begint furieus en na amper tien seconden komt het bijna op voorsprong maar een kopbal van de jonge Colassin belandt op de lat, ook in de nabeurt kan Doku niet scoren.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Anderlecht dat heeft afgetrapt. Club speelt net als in de bekerpartij in zijn lichtblauwe away shirts. Een voorteken?

Een uitverkocht Astridpark ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Lawrence Visser, hij wordt ondermeer bijgestaan door videoref Nathan Verboomen. Uiteraard rekenen we ook in 2020 andermaal op een correcte en faire wedstrijd.

Ook bij de thuisploeg moet coach Vercauteren puzzelen want ondermeer Roofe en Verschaeren zijn er wegens blessure niet bij. Hij opteert voorin voor de jonge Colassin, waardoor Chadli niet in punt maar wel kort achter de spits mag opereren. Bij Anderlecht is er bovendien het debuut van de Panamese rechtsachter Murillo.

Door de afwezigheid van Mata verschijnt de jonge Kossounou aan de aftrap, terwijl Schrijvers de plaats inneemt van Diatta, die uit voorzorg dus gespaard wordt. Net als in de bekerwedstrijd is de Colombiaan Balanta de verdedigende middenvelder van dienst. Voorin krijgt Okereke de voorkeur.

Voor de altijd moeilijke verplaatsing naar Brussel, kan coach Clement niet beschikken over Mata, die tegen Zulte Waregem tegen een vijfde gele kaart aankeek en dus geschorst langs de kant moet blijven. Ook achter de naam van Diatta stond vooraf een vraagteken, ook de Senegalees komt vandaag niet in actie. Anderzijds is Mitrovic wel opnieuw voldoende hersteld.

Om uitzicht op deelname aan PO1 te behouden, moet Paars-Wit de topper tegen Club absoluut winnen. Blauw-Zwart daarentegen begint als autoritair leider aan deze partij, met zeven punten voorsprong op Gent en Antwerp, dat eerder op de middag met 1-2 ging winnen bij hekkensluiter Cercle Brugge. Bij eventuele winst vergroot Club opnieuw zijn voorsprong tot tien punten, bovendien telt het ook nog de inhaalwedstrijd tegen Charleroi te goed.

Voor de allereerste opdracht van het nieuwe kalenderjaar wacht Club meteen de klassieker uit bij Anderlecht. Blauw-Zwart hoopt zich op te kunnen trekken aan de bekerwinst van enkele weken terug, terwijl de Brusselaars uit zijn op een revanche.

De winterstage in Qatar zit er op, de festiviteiten rond de Gouden Schoen van winnaar Hans Vanaken liggen nog vers in het geheugen maar vanaf heden is het opnieuw tijd voor het serieuze werk en blijft de vraag hoe de leider de winterbreak heeft verteerd.

De webredactie houdt zich er eerst en vooral aan om alle supporters, sympathisanten en iedereen die Blauw-Zwart een warm hart toedraagt, het allerbeste toe te wensen voor een gelukkig en vooral een gezond 2020.

Goedenavond en welkom vanuit de hoofdstad, welkom vanuit het Lotto Park voor de wedstrijd tussen Sporting Anderlecht en Club Brugge, op speeldag 22 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Hans Vanaken bezorgt Club 1-2 zege op Anderlecht

Club Brugge heeft 2020 ingezet met een knappe 1-2 zege op Anderlecht. Blauw-Zwart kwam na twintig minuten op achterstand na een doelpunt van Colassin, maar kort voor de rust zorgde Hans Vanaken met een absolute wereldgoal voor de gelijkmaker. Na de pauze liet Dennis verschillende kansen onbenut, maar tien minuten voor tijd bezorgde de Gouden Schoen Club alsnog de drie punten.

 

Club Brugge vatte de eerste officiële wedstrijd van 2020 aan met drie wijzigingen in vergelijking met het team dat aantrad tegen Zulte Waregem eind december. Achterin verving Odilon Kossounou de geschorste Clinton Mata, terwijl op het middenveld Éder Balanta de voorkeur kreeg op Mats Rits. Krépin Diatta bleek uiteindelijk niet fit genoeg en moest afhaken. Daardoor kwam David Okereke in de ploeg als diepe spits en schoof Emmanuel Dennis op naar de rechterflank.

 

Bij Anderlecht verscheen de jonge Antoine Colassin voor het eerst aan de aftrap en die liet zich al meteen twee keer opmerken: na amper tien seconden kopte hij het leer op de lat en amper een minuut later redde Mignolet zijn schot. Club was verrast door die blitzstart van de thuisploeg, maar kon al vlug het evenwicht herstellen. Na tien minuten resulteerde dat ook in twee prima kansen: eerst pareerde Van Crombrugge een schot van Dennis en in de rebound veegde Kompany een schot van Okereke van de doellijn. Even later dribbelde Dennis zich vast in de zestien meter en ging een schot van Okereke net naast.

 

Net op het moment dat Club de bovenhand leek te nemen, sloeg Anderlecht toe: Colassin hield Mechele af en schoot de 1-0 overhoeks binnen. De Bruggelingen waren niet van slag en gingen geduldig op zoek naar de gelijkmaker. Eerst vlamde Okereke het leer vanuit een schuine hoek over doel en even later redde Van Crombrugge een halve omhaal van Vanaken. De verdiende gelijkmaker viel vijf minuten voor de rust, en hoe! Vormer schoot een vrije trap op de muur, maar Hans Vanaken scoorde daarna een absolute wereldgoal. De Gouden Schoen nam de rebound in één tijd op de linker en schoot het leer heerlijk binnen. 

 

Op slag van rust was het opnieuw Anderlecht dat kwam dreigen, maar Saelemaekers kon zijn poging niet kadreren. Na de pauze verving Dion Cools Kossounou en zorgde Club ook voor het eerste gevaar: Van Crombrugge redde echter een schot van Vanaken. Aan de overkant moest ook Mignolet in actie komen op een schot van Zulj, maar de doelman redde makkelijk.

 

Op het uur verving Openda Okereke en die zorgde meteen voor meer diepgang. De belofteninternational rolde de rechterflank op en bediende Dennis, maar die mikte van dichtbij op Van Crombrugge. Kort daarop kon Dennis net niet bij een doorsteekpass van Vormer, terwijl de Nigeriaan ook een verre pass van Cools net naast kopte. Een kwartier voor tijd kon Dennis alweer dreigen: de ingevallen De Ketelaere lepelde de bal over de Anderlechtdefensie, maar Dennis werd nog net gehinderd door Luckassen en kon daardoor niet scoren.

 

Blauw-Zwart was wel duidelijk baas en kreeg tien minuten voor tijd uiteindelijk toch loon naar werken. De Ketelaere bracht de bal voor doel en daar kon opnieuw Hans Vanaken met links de 1-2 perfect in de hoek binnenduwen. Paars-Wit zette in de slotfase nog alles op alles, maar Mignolet hield stand: eerst stopte hij de doorgebroken Saelemaekers af en daarna zag hij de rebound van Amuzu naast hobbelen. Het bleef dus 1-2, waardoor Club het nieuwe jaar meteen inzet met een knappe zege.

 

Jupiler Pro League – Speeldag 22

Toeschouwers: 20.000 – Lotto Park

Scheidsrechter: Lawrence Visser

RSC Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge – Amir Murillo, Derrick Luckassen, Vincent Kompany, Elias Cobbaut – Albert Sambi Lokonga, Peter Zulj, Nacer Chadli (84’ Michel Vlap) – Jeremy Doku (67’ Francis Amuzu), Antoine Colassin (91’ Edo Kayembe), Alexis Saelemaekers. Coach: Frank Vercauteren.

Club Brugge: Simon Mignolet – Odilon Kossounou (46’ Dion Cools), Brandon Mechele, Simon Deli – Emmanuel Dennis, Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken, Eduard Sobol – David Okereke (61’ Loïs Openda), Siebe Schrijvers (74’ Charles De Ketelaere). Bank: Ethan Horvath, Federico Ricca, Matej Mitrović, Mats Rits, Thibault Vlietinck en Percy Tau. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Mechele, Sobol.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 21’ Colassin (1-0), 40’ Vanaken (1-1), 80’ Vanaken (1-2).

 

Tekst: Steven Floin