Speeldag 2
2 - 3

PLOEGENNIEUWS

RSC ANDERLECHT

Vorig weekend leed Paars-Wit een 3-0 nederlaag tegen KRC Genk en begon het de Play-Offs dus met een valse noot. De Limburgers kwamen vroeg op voorsprong via Maehle en de thuisploeg voetbalde nog enkele doelkansen bijeen. Vlak na rust ging Anderlecht nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar een koude douche volgde toen Ito aan de overkant scoorde. Invaller Paintsil mikte het leer tussen de benen van Didillon en legde de 3-0 eindstand vast. Hierdoor tellen de Brusselaars negen punten minder dan KRC Genk en vijf punten achterstand op Club. Anderlecht is dus ongetwijfeld gebrand om de drie punten thuis te houden tegen Blauw-Zwart.  

 

CLUB BRUGGE

Club kende een droomstart in Play-Off 1 dankzij de 3-0 zege tegen KAA Gent. Bij de rust had Blauw-Zwart een dubbele voorsprong dankzij doelpunten van Vormer en Mata. Het Brugse eenrichtingsvoetbal hield aan en Vanaken trapte rond het uur het leer koelbloedig binnen. Een sterk keepende Kaminski en het doelhout verhinderden een nog grotere doelpuntenkermis in Jan Breydel. De achterstand op KRC Genk bedraagt vier punten, maar dankzij het puntenverlies van KRC Genk tegen Antwerp (1-0) krijgt Club vanavond de kans om bij een goed resultaat te naderen op de Limburgers. Tijdens de reguliere competitie behaalde Blauw-Zwart 4 op 6 tegen Anderlecht. In de heenmatch zorgde Dennis voor een droomstart nadat hij een hoekschop van Hans Vanaken onhoudbaar in doel kopte. De bezoekers maakten gelijk via Musona, maar moesten de duimen leggen nadat Vanaken een knappe combinatie met Ruud Vormer knap afrondde. In het Constant Vanden Stockstadion deelden beide teams de punten: Wesley opende de score, maar Bolasie bracht met twee goals Paars-Wit op voorsprong. Invaller Vlietinck maakte de 2-2 gelijkmaker in de slotfase. In de voorbije vijf verplaatsingen naar het Astridpark deelden beide teams driemaal de punten en wonnen de Brusselaars twee keer.

 

SCHEIDSRECHTER – Bram Van Driessche

Bram Van Driessche leidt de klassieker tussen Blauw-Zwart en Paars-Wit in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Yves De Neve en Kevin Monteny, de vierde official is Wim Smet. Videoref van dienst is Lawrence Visser.

 

IN DE KIJKER

RSC ANDERLECHT – YARI VERSCHAEREN

Yari Verschaeren is pas 17, maar toch één van de sterkhouders bij Anderlecht. De jonge middenvelder liet zich voor het eerst opmerken bij het grote publiek toen hij in het competitieduel tegen Eupen de gelijkmaker scoorde en een stevig aandeel had in de aanval die tot de winning goal leidde. Ondertussen heeft de Waaslander ook vier assists op zijn teller. De talentvolle youngster verlengde onlangs zijn contract bij Paars-Wit tot 2022.  

 

CLUB BRUGGE – MATS RITS

Mats Rits maakt in zijn eerste seizoen bij Club meteen indruk. De 25-jarige polyvalente middenvelder heeft niet enkel een groot loopvermogen en uitstekend voetbalinzicht, maar ook heel wat ervaring. Hij speelde de voorbije vijf seizoenen 155 wedstrijden bij KV Mechelen en was één van de sterkhouders bij Malinwa. De talentvolle Antwerpenaar kan zijn veertigste officiële match voor Blauw-Zwart spelen!

93'

De vloek is na 21 lange jaren eindelijk gebroken maar veel tijd om na te genieten, is er evenwel niet want komende maandag wacht er Blauw-Zwart met de komst van Standard alweer een bijzonder belangrijke opdracht. Hopelijk mogen we jullie dan opnieuw massaal begroeten. Nog een fijne nachtrust en heel graag tot een volgende afspraak. Heel graag tot dan !

93'

Club opent de play-offs dus met een 6 op 6 en nadert door deze zege tot op één punt van leider Genk en deelt bovendien een tik uit Anderlecht, dat reeds op acht punten volgt.

92'

Scheidsrechter Van Driessche fluit de wedstrijd af en Club wint de topper in en bij Anderlecht met 2-3 na een toch wel bloedstollende partij.

92'
Wissel
RSC Anderlecht
Ivan ObradovicAndy Aryel Najar Rodríguez
91'
Goal
Adrien Trebel
RSC Anderlecht
2 - 3
90'

We krijgen overigens nog 3 minuten toegevoegde tijd. Nog even standhouden !

90'

Net voor het einde van de reguliere speeltijd lukt Anderlecht een tweede maal de aansluitingstreffer. Horvath kan eerst knap tussenbeide komen maar op de rebound met het hoofd van Trebel is hij evenwel kansloos.

88'
Wissel
Club Brugge
Krépin DiattaDion Cools
87'

GOOOOAAAAALLLLL !!! Club lijkt te overleven in Brussel, meer zelfs : Club lijkt eindelijk nog eens te gaan winnen in de hoofdstad want Danjuma heeft er 1-3 van gemaakt. De Nederlandse invaller dolt even met zijn tegenstander en prikt dan knap voorbij Didillon in doel. Iedereen die Blauw-Zwart een warm hart toedraagt, slaakt een zucht van opluchting.

87'
Goal
Arnaut Danjuma Groeneveld
Club Brugge
1 - 3
86'

Terwijl de klok verder tikt, kan Club nog eens de oversteek maken. Diatta speelt slim door tot bij Vanaken maar opnieuw is er niemand goed gevolgd.

86'
Gele kaart
Serigne Modou Kara Mbodji
RSC Anderlecht
84'

Topoverleg voor de Brugse bank, dat wel ziet hoe Bolasie zich kan vrij kappen en op doel weet te trappen. Evenwel te overhaast waardoor hij ruim naast en over besluit.

82'

Club kan eindelijk nog eens ontsnappen en in de omschakeling wordt Diatta bereikt. Die haalt de achterlijn maar bij Blauw-Zwart is er niemand gevolgd.

81'
Wissel
RSC Anderlecht
Pieter GerkensIvan Santini
80'

Club ziet na de pauze af maar voorlopig blijft het nog overeind. Al kwam Anderlecht dicht bij de 2-2 maar Bolasie besluit evenwel voorlangs.

78'
Gele kaart
Brandon Mechele
Club Brugge
75'

Leko wisselt een tweede maal. Dennis wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Danjuma die op links uit de voeten moet. Hierdoor verhuist Diatta naar de rechterflank. Club moet nog een dik kwartier zien stand te houden.

74'
Wissel
Club Brugge
Emmanuel Bonaventure DennisArnaut Danjuma Groeneveld
74'
Wissel
RSC Anderlecht
Dennis AppiahBubacarr Sanneh
73'
72'
Wissel
Club Brugge
Siebe SchrijversSofyan Amrabat
72'

Leko grijpt een eerste maal in en brengt Amrabat in de plaats van Schrijvers. De Nederlandse Marokkaan moet op het middenveld de nodige steun bieden.

70'

Club zit nog niet safe en trekt eindelijk nog eens ten aanval maar de voorzet van Schrijvers belandt in de handen van Didillon. Ondertussen staat Amrabat klaar om in te vallen.

68'
Gele kaart
Adrien Trebel
RSC Anderlecht
67'

Met een prima doorsteekbal wordt Verschaeren helemaal vrijgespeeld. Die lijkt op weg naar de 2-2 maar gelukkig moet hij teveel naar de flank uitwijken en kan Horvath makkelijk ingrijpen. Club reageert meteen via Vanakan die op wandel doorheen de Brusselse defensie mag maar zijn schot wordt evenwel gepakt door Didillon.

64'

Club komt na de rust matig voor de dag en dat mindere presteren wordt afgestraft door Gerkens die de aansluitingstreffer onder Horvath in doel trapt.

64'
Goal
Pieter Gerkens
RSC Anderlecht
1 - 2
62'

In een duel komt Bolasie tot tweemaal toe hard in bij Mata. De huurling van Everton komt er met geel wel goedkoop vanaf. Na de nodige behandeling kan Mata wel gelukkig verder.

61'
Gele kaart
Yannick Bolasie
RSC Anderlecht
60'

Ondanks de voorsprong blijft Leko zich langs de zijlijn bijzonder druk maken, de Kroaat ziet hoe zijn ploeg zeer zeker niet hetzelfde niveau haalt als voor de rust.

58'
55'

Anderlecht voert de druk op en opnieuw kan Bolasie zich knap doorzetten. Gelukkig voor Club geeft Rits geen krimp, al moet hij wel een nieuwe hoekschop toestaan.

52'

Het is evenwel het signaal voor Anderlecht om het gaspedaal in te duwen. Amuzu wordt knap vrijgespeeld maar uiteindelijk loopt hij zich te pletter op een muur van rood en wit en blauw. Ook Bolasie wordt afgestopt. Club mag zeker nog niet denken dat het zijn schaapjes reeds op het droge heeft.

50'

Na een knappe actie van Bolasie, die zo ondermeer Mechele in de wind zet, claimt het thuispubliek een strafschop voor vermeend handspel van Denswil maar scheidsrechter Van Driessche doet alsof zijn neus bloedt.

49'

In tegenstelling tot de eerste helft begint de tweede helft minder stomend. Al gaat Dennis wel achter een diepe bal van Mata aan maar Didillon is ver uitgekomen en kan met de voet ontzetten.

46'

De bal rolt weer in Brussel, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn overigens geen wissels te noteren.

45'
45'
45'
45'

+2 : Einde van de eerste helft, volledig gedomineerd door Club, dat aan de rust dan ook verdiend leidt met 0-2 na doelpunten van Wesley en Dennis.

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

43'

We zitten bijna aan de rust wanneer Amuzu naar binnen snijdt en op doel trapt maar zijn poging zwaait volledig af en gaat meters naast.

40'

Kort nadat hij tegen een lichte gele kaart aankijkt, kan Dennis strak voorzetten. Evenwel iets te scherp voor Wesley waardoor Didillon kan pakken.

39'
Gele kaart
Emmanuel Bonaventure Dennis
Club Brugge
37'

Club heeft de eerste helft volledig onder controle en Anderlecht komt maar met mondjesmaat in de buurt van Horvath, die geen problemen kent met een kopballetje van Gerkens.

34'
Goal
Emmanuel Bonaventure Dennis
Club Brugge
0 - 2
33'

GOOOOAAAALLLL !!! Met nog tien minuten voor de rust verdubbelt Club de score wanneer Vanaken Dennis diep stuurt. Ditmaal faalt hij niet en duwt hij de 0-2 onder Didillon in doel. Al moet eerst nog de videoref worden geraadpleegd, na voorafgaand vlaggen van de lijnrechter. Maar op de beelden is duidelijk te zien dat Dennis wel degelijk niet in buitenspel vertrok.

28'

Meteen daarna kan Club opnieuw dreigen maar Schrijvers komt een fractie te laat om vol af te drukken. Aan de overkant is er plots de kans voor Amuzu maar die besluit te overhaast naast.

27'
Gele kaart
Ivan Obradovic
RSC Anderlecht
26'

De eerste kaart van de wedstrijd is voor Obradovic, die als een stervende zwaan in de Brugse zestien neergaat. Van Driessche raadpleegt nog even de videoref maar die volgt de mening van de scheidsrechter.

24'

Club speelt een vrij volwassen partij en op aangeven van Rits heeft Vanaken plots een zee aan ruimte. De Gouden Schoen probeert Wesley te bedienen maar de thuisploeg moet een zesde hoekschop toestaan, ook die levert Blauw-Zwart niks meer op.

21'

De thuisploeg probeert te reageren en Gerkens waagt vanuit de tweede lijn zijn kans maar met een prima tussenkomst houdt Horvath zijn netten schoon en kan de bezoekende defensie het gevaar opruimen.

19'

En alweer komt Club op een zucht van de 0-2 wanneer Wesley doorheen de Brusselse buitenspelval wordt geloodst. hij omspeelt Didillon maar de Braziliaan verslikt zich evenwel in de terug gekeerde Kara. Bij de daaropvolgende hoekschop heeft Didillon de nodige moeite met het schot van Mata.

17'

Schrijvers loopt slim tussen de lijnen door en probeert zijn vrijheid met een doorsteekbal richting Diatta maar die is iets te hard waardoor Didillon eerder op de bal is.

14'
13'

Club blijft drukken en op aangeven van Schrijvers kan Diatta op links ontsnappen. De Senegalees kan voorzetten maar vooraleer Wesley een tweede maal kan scoren, moet Lawrence al glijdend in extremis nog de hoekschop toestaan.

11'

Vrijwel meteen daarna lijkt Dennis op weg naar de 0-2 maar oog in oog met Didillon besluit hij echter pal op de doelman, ook in de herneming vindt Diatta de Fransman op zijn weg.

9'

Ondanks de stevige openingsminuten lijkt de thuisploeg toch iets aangeslagen door het vroege doelpunt van Wesley en Club kan andermaal dreigen via Rits maar zijn schot is niet krachtig genoeg om Didillon echt te verontrusten.

5'

GOOOOOAAAAALLLL !!! Niet Anderlecht maar wel Club komt vroeg op voorsprong. Didillon voetbalt bijzonder slordig uit en op aangeven van Schrijvers kan Wesley de 0-1 met het hoofd tegen de touwen koppen. Meteen zijn elfde doelpunt in de competitie en zijn eerste in deze play-offs!

5'
Goal
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
0 - 1
2'

We zijn bijna twee minuten ver wanneer Anderlecht een eerste maal serieus komt opzetten maar na eerder slordig uitvoetballen kan Mechele voor de doellijn een gevaarlijke voorzet van Verschaeren voor de neus van Bolasie ontzetten. Club ontsnapt aan een vroege achterstand.

1'

Alle rook om het hoofd is verdwenen, we zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt.

In tegenstelling tot alle wedstrijden van Club is het Astridpark niet volledig uitverkocht voor de komst van de landskampioen, de aanwezigen zien wel hoe beide teams de grasmat hebben betreed. We zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Bram Van Driessche, Lawrence Visser is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we nu ook eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Anderlecht opteert coach Rutten voor Everton-huurling Bolasie als diepste spits, waardoor Santini zich tevreden moet stellen met een plaats op de bank. Vooraf was Kara nog twijfelachtig maar de boomlange verdediger verschijnt wel gewoon aan de aftrap. Bakkali en Dimata zijn er wegens blessure en/of revalidatie niet bij.

‘Never change a winning team’, moet coach Leko hebben gedacht want de Kroaat wijzigt zijn elftal in vergelijking met de zege tegen Gent logischerwijze niet. Dus met Mata op rechts in de defensie en met Dennis en Diatta op de flanken. Voorin moet Schrijvers diepste spits Wesley flankeren. Ook Horvath, die onlangs zijn grootmoeder verloor, neemt zoals verwacht plaats in doel.

Club Brugge heeft de statistieken alvast niet mee want het verloor in PO1 maar liefst vijf maal op rij in het Astridpark, terwijl een Brugse zege op Brusselse bodem alweer dateert van ruim 21 jaar geleden. Komt daar vanavond eindelijk verandering in?

Uiteraard ook een bijzonder belangrijke partij voor beide ploegen want Club begint aan deze partij als derde maar kan mits een eventuele zege terug over Standard naar de tweede plaats springen en zo de kloof met leider Genk herleiden tot één punt. Paars-Wit staat momenteel vijfde maar kan bij een overwinning naderen tot op twee punten van de regerende landskampioen.

De rollercoaster van de play-offs komt steeds meer op toerental, met vandaag voor Club Brugge de altijd beladen topper in en tegen Anderlecht. Een confrontatie overigens tussen de twee enige teams die nog nooit in PO1 ontbraken.

Goedenavond en welkom vanuit de hoofdstad, welkom vanuit het Constant Vanden Stockstadion voor de wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge, op speeldag 2 van PO1 in de Jupiler Pro League.

Club nekt Anderlecht met 2-3

Club Brugge heeft de topper op Anderlecht met 2-3 gewonnen. Dankzij goals van Wesley en Dennis stond Blauw-Zwart al 0-2 voor bij de rust, maar via Gerkens werd het toch nog spannend. Arnaut Danjuma zorgde kort voor tijd voor de beslissing. Trebel scoorde wel nog tegen, maar Club hield stand en nadert zo tot op één punt van leider Genk.

 

 

Ivan Leko koos voor dezelfde elf die vorige zondag AA Gent inblikten. Clinton Mata speelde dus opnieuw als centrale verdediger, terwijl er met Dennis en Diatta twee erg offensieve flankspelers aan de aftrap verschenen. Blauw-Zwart had zondag uiteraard vertrouwen getankt, maar kreeg na amper één minuut al een flinke waarschuwing: Mechele kon een voorzet van Verschaeren nog net voor Bolasie wegwerken. De reactie van Club liet niet lang op zich wachten: na slecht wegwerken van Didillon schilderde Schrijvers het leer op het hoofd van Wesley en die kon de 0-1 binnenkoppen.

 

Dat doelpunt gaf de Bruggelingen uiteraard nog meer vleugels. Club was heer en meester en kreeg enkele prima kansen om de voorsprong te verdubbelen: de doorgebroken Dennis werd gestuit door Didillon, Diatta trapte de rebound recht op de doelman en een voorzet van diezelfde Diatta werd net voor Wesley weggewerkt. De beste kans was toch voor Wesley. De Braziliaan zette knap Didillon in de wind, maar Kara kon zijn poging nog net afblokken. Kort daarop bracht Didillon ook redding op een volley van Mata.

 

Halfweg de eerste helft konden de Brusselaars plots toch de rug rechten: Horvath pareerde een schot van Gerkens en na een afgeblokt schot van Bolasie knalde Amuzu het leer over doel. Club kwam niet in de problemen en sloeg op het halfuur genadeloos toe. Na een geniale doorsteekpass van Vanaken kon Dennis de 0-2 binnentrappen. Scheidsrechter Van Driessche keurde het doelpunt eerst af wegens buitenspel, maar op aangeven van de VAR ging het Brugse feestje uiteindelijk toch door. Blauw-Zwart nam daarna wat gas terug, maar met uitzondering van een afzwaaier van Amuzu kon de thuisploeg niet dreigen.

 

Na de pauze schakelde Anderlecht ook over op een driemansdefensie, om zo Club meer onder druk te zetten. Paars-Wit aasde op een vroeg doelpunt en trok volop ten aanval. Een schot van Bolasie werd afgeblokt, maar het was Amuzu die het dichtste bij de aansluitingstreffer kwam: de flankspeler dribbelde de zestien meter in, maar talmde te lang waardoor de Clubdefensie het gevaar nog onschadelijk kon maken.

 

De Bruggelingen leken daarna het evenwicht opnieuw te herstellen, maar kort voorbij het uur viel uiteindelijk toch de 1-2: Bolasie lanceerde Gerkens op rechts en die kon het leer vanuit een scherpe hoek binnentrappen. Club vergat te voetballen en ontsnapte even later aan de gelijkmaker: Verschaeren kreeg een diepe bal niet onder controle, waardoor Horvath makkelijk redding kon brengen. Aan de overkant ging Hans Vanaken plots op wandel, maar Didillon kon het schot van de Gouden Schoen redden.

 

Blauw-Zwart zakte steeds meer weg en dus greep Leko in: Amrabat en Danjuma kwamen in de plaats van Schrijvers en Dennis. Een poging van Bolasie ging eerst nog voorlangs, maar daarna was het toch Club dat toesloeg. Na een vlijmscherpe counter zette Danjuma vlot zijn mannetje in de wind en met een knap schot in de verste hoek zorgde de Nederlander voor de 1-3. Direct daarna kon Trebel een slecht weggewerkte bal binnenkoppen, waardoor het nog erg spannend werd. Club hield evenwel stand, waardoor het tot op één punt nadert van leider Racing Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 2

Toeschouwers: 20.000 – Constant Vandenstockstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

RSC Anderlecht: Thomas Didillon – Dennis Appiah (72’ Bubacar Sanneh), Mbodji Kara, James Lawrence, Ivan Obradovic (91’ Andy Najar) – Pieter Gerkens (81’ Ivan Santini), Sven Kums, Adrien Trebel – Yari Verschaeren, Yannick Bolasie, Francis Amuzu. Coach: Fred Rutten.

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis (74’ Arnaut Danjuma) , Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta (88’ Dion Cools) – Siebe Schrijvers (72’ Sofyan Amrabat), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Jelle Vossen, Kaveh Rezaei en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Obradovic, Dennis, Bolasie, Trebel, Mechele, Kara.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 5’ Wesley (0-1), 32’ Dennis (0-2), 64’ Gerkens (1-2), 87’ Danjuma (1-3), 90’ Trebel (2-3).

 

Tekst: Steven Floin