Speeldag 15
2 - 1

PLOEGENNIEUWS

ANTWERP

Antwerp staat met 21 punten op de zevende plaats in de rangschikking en heeft met 13 op 15 een stevige thuisreputatie opgebouwd. Enkel Standard (2-2) kon er dit seizoen een punt rapen, benieuwd dus wat het wordt tegen Blauw-Zwart dat al 22 jaar ongeslagen is op de Bosuil. Het team van Bölöni hield nog maar één keer nul, maar wist op één wedstrijd na telkens te scoren. Vorig weekend leed Antwerp een 3-1 nederlaag op Le Canonnier. Nochtans kwamen de bezoekers op 0-1 voorsprong via topschutter Mbokani. Na de rust trok Moeskroen de match naar zich toe met drie goals in twintig minuten waardoor Rood-Wit met lege handen achterbleef. In zijn laatste zes wedstrijden kwam Antwerp telkens op voorsprong, maar behaalde het 6 op 18.

 

CLUB BRUGGE                                                                        

Blauw-Zwart staat voor een stevige verplaatsing naar Antwerpen. Club is foutloos op verplaatsing en gaat ook tegen The Great Old resoluut voor de drie punten. Een mooie uitdaging want de laatste overwinning op de Bosuil dateert van 2003. Bij winst verstevigt de Brugse competitieleider zijn voorsprong op Standard dat vanavond KV Mechelen ontvangt. Vorige week behaalde Blauw-Zwart een vlotte 3-0 zege tegen KV Kortrijk in Jan Breydel. Hans Vanaken zorgde voor een vroege dubbele voorsprong en David Okereke legde in de tweede helft de eindscore vast. Het wordt een blij weerzien met Lior Refaelov, Sander Coopman, Sinan Bolat, Zinho Gano en Jens Teunckens die eerder voor Blauw-Zwart speelden.

 

SCHEIDSRECHTER – Bram Van Driessche                              

Bram Van Driessche is scheidsrechter van dienst op de Bosuil. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Yves De Neve en Kevin Monteny, de vierde official is Wim Smet. De VAR is Nicolas Laforge, geassisteerd door Karel De Rocker en Istvan Lagaert.

 

IN DE KIJKER

ANTWERP – DIEUMERCI MBOKANI

Dieumerci Mbokani is met tien competitiegoals en vier assists enorm bepalend bij Antwerp. Met zijn klasseflitsen weegt hij op een defensie en maakt hij vaak het verschil bij The Great Old. De 33-jarige topschutter is bezig aan zijn tweede opeenvolgende seizoen op de Bosuil. Voordien voetbalde de ex-Gouden Schoen voor o.a. Anderlecht, Standard, Monaco, Wolfsburg, Dinamo Kiev, Norwich City en Hull City.

 

CLUB BRUGGE – RUUD VORMER

Ruud Vormer is met elf beslissende passes de assistkoning uit de Jupiler Pro League. De 31-jarige Nederlander is een belangrijke schakel op het middenveld en een leider op het veld. De Brugse captain verdedigt al vijf seizoenen met passie en inzet de blauw-zwarte kleuren en kan zijn 250ste officiële wedstrijd voor Club spelen op de Bosuil! Hij voetbalde mee in 186 competitiematchen, 19 bekerduels, 3 supercups en 41 Europese wedstrijden.

90+5'

Er volgt nog een vrije trap en een hoekschop, maar Club gaat onderuit op de Bosuil. De tweede helft bracht veel te weinig precisie in de passing en in de pressing, waardoor het een mooie situatie nog uit handen gaf. Een jammere zaak net voor de interlandbreak.

90+1'

De beelden die we nu te zien krijgen, tonen dat de bal van Vanaken inderdaad tegen de arm van Buta ging, die los was van het lichaam. Hier had Club een penalty moeten krijgen.

90+4'

Club krijgt nog een hoekschop, Mignolet rukt mee op. De bal komt bij Diatta, die hard schiet, maar recht op Bolat.

90+3'
Wissel
Royal Antwerp
De SartSeck
89'
Gele kaart
Dennis
Club Brugge
88'

Mbokani maakt er bijna een einde aan. Op hoekschop kopt hij de bal voorbij Mignolet, Sobol redt vanop de lijn. Aan de overkant volgt dan bijna de 2-2, maar Vanaken mikt van dichtbij op Buta. De tweede bal was een optie geweest, maar de Limburger maakte appel voor een strafschop en kon er zo niet bij.

85'
Wissel
SchrijversDiatta

Diatta is de laatste hoop van coach Clement om hier nog een puntje te halen.

80'

Opnieuw een opgelegde kans. Sobol gaat vanop links opeens diep en mag aanleggen, maar de bal botst en gaat zo hoog over.

77'
Gele kaart
Hoedt
Royal Antwerp
77'
Gele kaart
Vormer
Club Brugge
77'
Gele kaart
De Sart
Royal Antwerp
De potjes koken over. De Sart komt keihard in op Vormer, die reageert. Beiden krijgen geel, de volledige ploeg van Antwerp denkt dat het tijd is om eens een robbertje te vechten.
75'
Gele kaart
Vanaken
Club Brugge
74'

SCHRIJVERS! De Limburger laat onbegrijpelijk de 2-2 liggen. Oog in oog met Bolat trapt hij hoog over.

72'
Wissel
Royal Antwerp
MiyoshiMirallas
69'

Eindelijk lijkt Club wakker geworden te zijn. Dennis haalt de achterlijn en zet voor, maar Openda en Vanaken kunnen net niet bij de bal.

68'

Daar was bijna de gelijkmaker. Vanaken krijgt de bal in de zestien en schiet, maar via het been van Hoedt gaat de bal op het dak van het doel.

64'
Gele kaart
Lamkel Zé
Royal Antwerp
64'
(Own)Goal
Sobol
Club Brugge
2 - 1
Club bekoopt een barslechte tweede helft met een achterstand. Met opnieuw balverlies na een misverstand gaat Lamkel Zé zijn flank weer af en laat hij Kossounou staan. Aan de achterlijn zet hij voor, waar Miyoshi moederziel alleen staat. Sobol probeert het doelpunt nog te voorkomen, maar glijdt zo de bal via Mignolet in eigen doel.
62'
Wissel
Royal Antwerp
RodriguesBenson
62'
Wissel
Club Brugge
OkerekeOpenda
61'
Gele kaart
Balanta
Club Brugge
Rodrigues poort Balanta en loopt dan tegen het stevige lichaam van de middenvelder aan. Een lichte gele kaart.
57'

De fase die de strafschop veroorzaakte.

56'

Schrijvers gaat neer in de zestien, maar was al aan het vallen voor het contact met Hoedt. Even later kan de ingevallen Dennis voorzetten, Okereke is er dichtbij, maar Arslanagic werkt de bal over de achterlijn.

55'
Wissel
Club Brugge
TauDennis
52'

De reactie van Club komt er via een schot van Siebe Schrijvers. Het mist richting en kracht om Bolat te verontrusten.

50'
Goal
Mbokani
Royal Antwerp
1 - 1
Antwerp komt op gelijke hoogte, en dat heeft Club enkel aan zichzelf te danken. Tot 3 keer toe werkte het de bal slecht weg, uiteindelijk leverde dat een eenvoudige strafschop op voor de thuisploeg.
49'

Antwerp krijgt een strafschop! Mbokani gaat over het been van Kossounou nadat Club tot 3 maal toe de bal slecht wegwerkt.

46'

Tijd voor 45 minuten voetbal? Club wil in de tweede helft verder bouwen en voor het eerst sinds de terugkeer naar 1A van Antwerp winnen op de Bosuil.

45'

We gaan rusten bij 0-1. Club kwam traag op gang, maar is toch de betere op de Bosuil, waar jammer genoeg de thuisfans de show wilden stelen met pyro en bekertjes.

45'
Gele kaart
Miyoshi
Royal Antwerp
Schrijvers werkt de bal weg in de Brugse verdediging, maar krijgt dan een zware tik te verwerken van Miyoshi. De Japanner beseft dat hij veel te laat kwam en is nederig in het ontvangen van zijn straf.
45'

De vrije trap die nog genomen moest worden, levert gevaar en een hoekschop op, maar opnieuw kan Club niet afwerken.

43'

Na 10 minuten pauze, voetballen we 3 minuten verder, om nadien 15 minuten te rusten. Hopelijk hoeft deze wedstrijd niet meer stilgelegd te worden.

42'
Gele kaart
Bolat
Royal Antwerp
Tau gaat door op de rechterflank, De Laet komt te laat en lijkt op de bon te gaan, maar Bolat komt de gele kaart afsnoepen door te wild te gaan protesteren. Nadien moet de match ook stilgelegd worden door projectielen die op het veld komen. Jammer voor de wedstrijd.
40'

Miyoshi blijft zijn vizier scherp stellen. Nu mikt hij naast de rechterpaal. Opletten geblazen voor Club.

39'

Balanta speelt Tau heerlijk aan in de zestien. Die raakt echter niet voorbij Hoedt, hier zat meer in.

35'

Siebe Schrijvers, in topvorm!

33'
Gele kaart
Haroun
Royal Antwerp
De eerste gele kaart is voor een driftige Haroun. Zijn luchtduel tegen Vanaken was te viriel, maar de kaart komt er door het opzichtige protesteren en het weigeren bij de scheids te komen.
30'

Even schrikken voor Club. Miyoshi duikt centraal op na een goede combinatie en wil de bal in de kruising plaatsen. Zijn schot mist gelukkig precisie en zeilt naast.

24'
Goal
Schrijvers
Club Brugge
0 - 1
Een heerlijke goal van Siebe Schrijvers! Vormer stuurt Tau perfect diep, Schrijvers haakt af en werkt met een botsende volley de bal over een verbouwereerde Bolat in doel. Dit is hoe het moet!
20'

Club voetbalt eindelijk eens onder de druk uit en dwingt meteen een grote kans af. Tau wisselt van flank, via enkele stationnetjes komt de bal tot bij Vanaken in de zestien, die veel medespelers kan aanspelen, maar Arslanagic werkt de voorzet weg. Op de daaropvolgende hoekschop is het opnieuw gevaarlijk.

17'

Het is aftasten voor Club in het openingskwartier. Het typische dominante voetbal op de helft van de tegenstander komt er vandaag nog niet genoeg uit om echt voor dreiging te zorgen.

11'

Een duel op de flanken vandaag?

9'

Schrijvers bevestigt zijn goede vorm met een heerlijke passeerbeweging en schot in de korte hoek. Bolat is alert en kan het gevaar neutraliseren.

7'

Dat er met Didier Lamkel Zé altijd een verhaal te vinden is, weten we al. De flankaanvaller wil een passeerbeweging doen, maar plant zijn elleboog - schijnbaar onwillekeurig - in het gezicht van Vormer.

4'

Zoals te verwachten was, begint Antwerp gretig aan de partij. Met 2 hoekschoppen en een vrije trap is de openingsfase voor het stamnummer 1.

1'

Balanta snijdt meteen door het Antwerpse middenveld en levert de bal in bij Schrijvers, die naar binnen wil gaan, maar de bal verspeelt.

1'

Er is afgetrapt op de Bosuil. Kan Blauw-Zwart voor het eerst sinds 2003 winnen op Antwerp, of wint Antwerp voor het eerst sinds 1997 tegen Club. Beide statistieken lijken indrukwekkend, maar er moet rekening gehouden worden met de lange periode van Antwerp in Tweede Klasse.

Op de bank bij Antwerp heel wat bekende gezichten. Jens Teunckens, Lior Refaelov en Zinho Gano kunnen verbroederen met hun ex-collega's aan de andere kant van de zijlijn. Ook Seck, Juklerod, Mirallas en Benson kunnen vanaf de bank komen.

Antwerp speelt met de volgende elf: Bolat - De Laet, Arslanagic, Hoedt, Buta - Haroun, De Sart, Miyoshi - Rodrigues, Mbokani, Lamkel Zé. Mirallas en Benson verdwijnen in vergelijking met de match tegen Moeskroen uit de basis, Miyoshi en Rodrigues zijn hun vervangers.

Na de nipte nederlaag in Parijs voert Philippe Clement 4 wissels aan zijn basiself door. Okereke blijft in de spits staan, maar wordt vandaag geflankeerd door Siebe Schrijvers en Percy Tau. Op het middenveld neemt Ruud Vormer de plaats van Mats Rits in, achterin is er op de linksachter weer rotatie met Sobol.

Club verliest met 2-1 op Antwerp

Club Brugge heeft tegen Antwerp zijn eerste competitienederlaag van het seizoen geleden. Blauw-Zwart kwam op voorsprong via Siebe Schrijvers, maar na de pauze scoorde de thuisploeg twee keer waardoor Club met 2-1 onderuit ging.

 

De Brugse basiself onderging vier wijzigingen in vergelijking met de match van woensdag tegen PSG. Achterin kwam Eduard Sobol in de plaats Federico Ricca, terwijl op het middenveld Ruud Vormer – geschorst in Parijs – zijn basisplaats innam ten koste van Mats Rits. Voorin speelden Percy Tau en Siebe Schrijvers in steun van David Okereke. Emmanuel Dennis en Krépin Diatta verdwenen daardoor naar de bank.

 

Beide teams begonnen vol overgave aan de partij: hoog tempo, stevige duels, maar niet meteen veel kansen. Het eerste gevaar kwam wel van Club: na een knappe actie van Schrijvers redde Bolat een schot van de Limburger. Even later bediende Tau Schrijvers, maar deze keer werd zijn poging afgeblokt. Derde keer goede keer, zo bleek: na 25 minuten vond Tau Schrijvers opnieuw en deze keer trapte hij het leer overhoeks binnen.

 

Antwerp trok daarna meer naar voren en dwong ook enkele kansen af. Vooral Koji Miyoshi bleek gevaarlijk. De Japanner mikte het leer eerst net naast de winkelhaak en schoot daarna een metertje naast. Tussendoor bediende hij ook Mbokani, maar die kon zijn knal niet kadreren. Kort voor de rust legde scheidsrechter Van Driessche de wedstrijd een tijdje stil, nadat Antwerpfans bierbekers gooiden naar de lijnrechter. Na die korte interval kreeg elk team nog één kans: een kopbal van Vanaken ging voorlangs en een schot van Lamkel Zé hobbelde net naast.

 

Na de pauze bleef de thuisploeg op zoek gaan naar de gelijkmaker en dat leverde na vijf minuten al resultaat op. Mbokani dook gretig over het uitgestrekte been van Kossounou, maar ref Van Driessche wees naar de stip. De Congolees trapte de elfmeter zelf binnen en bracht zo de stand in evenwicht. Club reageerde met een schot van Schrijvers, maar het was Antwerp dat opnieuw kon scoren. Na een rush van Lamkel Zé caprioleerde de bal via Miyoshi en Mignolet in doel.

 

Blauw-Zwart probeerde meteen te reageren: een harde knal van Vanaken ging via Hoedt net over doel, terwijl de ingevallen Dennis met zijn voorzet net geen medespeler kon bereiken. De beste kans viel een kwartier voor tijd: Openda kopte een diepe bal van Mignolet in de loop van Schrijvers, maar oog in oog met Bolat mikte de Limburger het leer over de lat. Even later was een poging van Sobol hetzelfde lot beschoren. Na een diepe bal van Balanta mikte de Oekraïner het leer over doel.

 

In de slotfase trokken de Bruggelingen met man en macht naar voren. Antwerp kreeg uiteraard ruimte om te counteren en kwam zo nog dicht bij de 3-1. Na een kopbal van Mbokani kon Sobol redding brengen op de doellijn. Club bleef doorduwen, maar scoren lukte niet meer. Een schot van Vanaken werd afgeblokt door Buta, terwijl Bolat redding bracht op een volley van Diatta. Het bleef 2-1 en dus leed Blauw-Zwart zijn eerste competitienederlaag van het seizoen.

 

 

Jupiler Pro League – speeldag 15

Toeschouwers: 15.000 – Bosuilstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Antwerp: Sinan Bolat – Aurélio Buta, Dino Arslanagic, Wesley Hoedt, Ritchie De Laet –Koji Miyoshi (73’ Kevin Mirallas), Faris Haroun, Alexis De Sart (93’ Abdoulaye Seck) – Ivo Rodrigues (62’ Manuel Benson), Dieumerci Mbokani, Didier Lamkel Zé. Coach: Laszlo Bölöni.

Club Brugge: Simon Mignolet – Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Simon Deli, Eduard Sobol – Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken – Percy Tau (55’ Emmanuel Dennis), David Okereke (62’ Loïs Openda), Siebe Schrijvers (85’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Jelle Vossen, Matej Mitrović, Federico Ricca, Dion Cools, Mats Rits, Clinton Mata en Charles De Ketelaere. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Haroun, Bolat, Miyoshi, Balanta, Lamkel Zé, Vanaken, Vormer, De Sart, Hoedt.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 25’ Schrijvers (0-1), 50’ Mbokani (penalty, 1-1), 64’ Mignolet (owngoal, 2-1)

 

Tekst: Steven Floin