Speeldag 5
0 - 0

PLOEGENNIEUWS

R. ANTWERP FC

R. Antwerp FC kende een geslaagde start in Play-Off 1 en behaalde 9 op 12. Het team van Laszlo Bölöni verloor met 3-1 op Standard, maar won daarna achtereenvolgend van KRC Genk (1-0), Anderlecht (1-2) en KAA Gent (1-2). Vorig weekend werden de Buffalo’s met 1-2 geklopt in de Ghelamco Arena. Baby kon profiteren van een slechte terugspeelbal bij de thuisploeg en bracht zijn team vroeg op voorsprong. Na de rust kwamen de Gentenaars frivoler uit de kleedkamer en creëerden ze meer doelgevaar onder impuls van Chakvetadze. De Georgische invaller bracht met een plaatsbal zijn team op gelijke hoogte. Uiteindelijk maakte ex-Bruggeling Lior Refaelov de winning goal voor de bezoekers. Club en Antwerp zijn de enige twee ploegen die in elke Play-Off 1 match scoorden. Daarnaast staan het jongste en oudste basiselftal tegenover elkaar met een gemiddelde leeftijd van 24,74 jaar bij Club Brugge en 29,02 jaar bij Antwerp. De rood-witte aanvallen starten het meest vanop de flanken (84,3%), waar Juklerod, Opare of Buta vaak voorzetten versturen na een uitbraak van flankspelers als Lamkel Zé of de infiltrerende Hairemans. Laszlo Bölöni kan tegen Blauw-Zwart niet rekenen op de geschorste Haroun en geblesseerde Buta.

 

CLUB BRUGGE

Na de pijnlijk 1-3 nederlaag in Genk en de zege van de Limburgse koploper tegen Standard (1-3), doet Blauw-Zwart er dus goed aan de drie punten mee te graaien tegen The Great Old. Geen makkelijke opdracht aangezien het team van Laszlo Bölöni goed op dreef is en aangevuurd door zijn thuisaanhang ongetwijfeld extra gemotiveerd aan de aftrap zal verschijnen. Eerder dit seizoen speelde Club 1-1 gelijk op de Bosuil. Door de mandekking van Antwerp kregen de bezoekers weinig bewegingsruimte, maar toch gingen de Bruggelingen voluit hun kans. Captain Ruud Vormer tikte de verdiende openingsgoal binnen en de landskampioen had de wedstrijd volledig onder controle. De thuisploeg sleepte finaal nog een punt uit de brand nadat Haroun vanuit een slecht weggewerkte corner kon scoren. In de heenmatch won Club met duidelijke 5-1 cijfers dankzij goals van Dennis (2x), Schrijvers, Rits en Vanaken. Van Damme scoorde de eerredder voor de bezoekers.

 

SCHEIDSRECHTER – Lawrence Visser

Lawrence Visser is scheidsrechter van dienst op de Bosuil. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo de Weirdt, de vierde official is  Wesley Alen.

 

IN DE KIJKER

R. ANTWERP FC - SINAN BOLAT

Sinan Bolat pakte al meermaals dit seizoen eigenhandig punten met zijn parades. De 30-jarige doelman bulkt van de ervaring en is een rots in de branding bij Antwerp. Met 12 clean sheets staat Bolat bovenaan het klassement (samen met Vukovic) en ook in Play-Off 1 was hij al enorm bepalend voor zijn team. Denk hierbij maar aan zijn mirakelsaves in de gewonnen match tegen KRC Genk (1-0). De talentvolle Turk stond eerder tussen de palen bij o.a. KRC Genk, Standard Luik, Galatasaray en Club Brugge.  

 

CLUB BRUGGE – ETHAN HORVATH

Ethan Horvath is met twee clean sheets de doelman die het vaakst zijn netten schoon hield in Play-Off 1. De 23-jarige Amerikaan pakte niet alleen de voorbije weken, maar ook de voorbije maanden regelmatig uit met knappe saves. De jonge goalie stond driemaal onder de lat in de Champions League en hield telkens de nul tegen achtereenvolgens AS Monaco, Borussia Dortmund en Atlético Madrid. Horvath is bezig aan zijn derde seizoen bij Blauw-Zwart en speelde eerder voor het Noorse Molde.

 

92'

Bovendien wordt het nog flink strijden om de tweede plaats veilig te stellen want zowel Antwerp als Standard staan op zeer korte afstand. Dat kan niet meteen worden gezegd van Anderlecht, dat komend weekend de volgende tegenstander van Blauw-Zwart is. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Heel graag tot dan!

92'

Meteen na het schot van Denswil, dat hoog over gaat, fluit scheidsrechter Visser de partij af. Club komt op de Bosuil niet verder dan een scoorloos gelijkspel en ziet leider Genk verder wegsluipen. De Limburgers tellen nu zes punten voorsprong op de uittredende landskampioen.

91'
Gele kaart
Brandon Mechele
Club Brugge
90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd haalt Amrabat de bal in de eigen zestien knap uit de voeten van Lamkel Zé. De Great Old schreeuwt moord en brand en wil de strafschop maar Visser laat terecht doorspelen. We krijgen overigens 2 minuten toegevoegde tijd.

84'

Zoals daarnet al aangegeven, wordt Mata naar de kant gehaald. Niet Poulain, zoals aanvankelijk gedacht, maar wel Vossen komt hem aflossen. Kan de Limburger deze partij nog beslissen?

84'
Wissel
Club Brugge
Clinton Mukoni Mata Pedro LourencoJelle Vossen
82'

De jongste minuten is het betere spel van Club verdwenen en het blijft uitkijken naar de prikken van de Great Old. De thuisaanhang viert dit gelijkspel bijna als een zege.

81'
Gele kaart
Sambou Yatabaré
Royal Antwerp
80'

Net nadat Mata aangeeft niet meer verder te kunnen, kopt Van Damme een verre vrije trap terug tot bij invaller Bolingi maar zijn schot gaat over. Bovendien was er ook sprake van buitenspel.

79'
Gele kaart
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco
Club Brugge
77'
75'

Wordt er nog gescoord op de Bosuil of moeten we stilaan berusten in een spoorloos gelijkspel? Lamkel Zé probeert het wel maar een sterk spelende Mata, misschien wel de beste man bij Blauw-Zwart, houdt hem goed af. Ook de daaropvolgende hoekschop levert de thuisploeg niks op.

72'
Wissel
Royal Antwerp
Amara BabyJonathan Bolingi
72'
Wissel
Club Brugge
Arnaut Danjuma GroeneveldKrépin Diatta
72'

Met nog iets minder dan 20 minuten op de klok, wisselt Leko een tweede maal : Diatta komt in de plaats van Danjuma.

69'

Terwijl Diatta zich klaarmaakt om in te vallen, komt Club opnieuw goed weg wanneer een voorzet van Mbokani te scherp is. Aan de overkant duwt Bolat een strakke voorzet van Danjuma voor de voet van Vormer met de vuisten weg.

67'

Na wat oponthoud voetballen we weer en Mbokani haalt het leer enig mooi uit de lucht en bedient zo Lamkel Zé. Die zet meteen voor doel maar de aanstormende Baby komt te laat.

65'
Gele kaart
Sofyan Amrabat
Club Brugge
63'

Meteen daarna komt Club andermaal heel dicht bij de voorsprong. Eerst lijkt te controle bij Amrabat te mislukken maar vervolgens jaagt hij zijn pegel rakelings naast, Bolat was geklopt.

62'

Net na het uur duwt Bolat een voorzet van Mata in de voeten van Danjuma, die haalt meteen maar Bolat herstelt zijn foutje en redt knap op het inzenden van de Nederlander.

60'
59'
Wissel
Royal Antwerp
Lior RefaelovDavid Martins Simão
58'

Nog voor het uur zit de partij er voor Refaelov op, de ex-Bruggeling gaat onder applaus van de beide supporterskernen naar de kant, Simao is zijn vervanger.

57'

Club vindt nu toch iets makkelijker de vrije man en bijna kan Danjuma de lopende Vanaken aanspelen maar zijn doorsteekballetje wordt nog net doorzien.

55'

Aan de overkant toont ook Horvath zich, de Amerikaan heeft een uitstekende redding in huis bij de kopbal van Mbokani, het blijft 0-0.

54'

De wedstrijd lijkt stilaan te ontbranden en op aangeven van Rits verschijnt Vormer alleen voor Bolat. De Nederlander probeert het met een listig lobballetje maar Bolat redt de meubelen, Club heel dicht bij de 0-1.

53'

Club probeert de partij nu helemaal naar zich toe te trekken en Antwerp moet achteruit. De Great Old kan echter uitbreken via Refaelov en Mbokani maar een sterk spelende Mata voorkomt verder onheil.

48'

Door de inbreng van Amrabat moet het de bedoeling zijn om zowel Vormer als Vanaken hoger te laten spelen en dat levert meteen een kans voor Danjuma op maar de Nederlander ziet zijn schot echter afgeblokt.

47'

Club lijkt toch iets gretiger aan de tweede helft te zijn begonnen. Het dwingt meteen twee corners af maar die leveren niks op.

46'

De bal rolt weer op de Bosuil. Met meteen een eerste wissel aan Brugse zijde : Openda bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats komt Amrabat. Wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
Wissel
Club Brugge
Lois OpendaSofyan Amrabat
45'

+1 : Einde van de eerste helft, dat absoluut geen schoonheidsprijs zal krijgen. Daarvoor kregen we te weinig goed spel en teveel duels te zien. Kansen waren schaars, de 0-0 ruststand is dan ook logisch.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

42'

Vanaken laat zich te makkelijk aftroeven en Yatabaré kan op rechts ontsnappen maar gelukkig voor Club kan Mechele ontzetten. Meteen daarna moet Mata ingrijpen bij een voorzet van Refaelov, ook de daaropvolgende hoekschop levert de thuisploeg niks op.

41'

Met de rust stilaan in zicht knalt Mbokani vanuit de tweede lijn op doel maar de Congolees forceert zijn schot, geen gevaar voor Horvath.

31'

Op het halfuur duwt Van Damme Openda andermaal aan maar dicht in de zone van de waarheid fluit Visser echter niet. Het spel gaat ondertussen verder en Danjuma probeert het wel van heel ver maar hij besluit recht in de handen van Bolat.

28'
27'

Opnieuw prima aanval van Club, via Wesley en Danjuma en het is uiteindelijk Vanaken die op doel trapt. Geen gouden trap echter want zijn schot hobbelt een meter naast. Ondertussen alweer de fout van Van Damme bij Openda.

24'
23'

Net op een ogenblik dat Club in de wedstrijd groeit, komt de thuisploeg opnieuw gevaarlijk opzetten. Refaelov trapt vanuit een schuine hoek meteen op doel maar via Mata kan Horvath oprapen.

20'

Bijna halverwege de eerste helft knutselt Club eindelijk een prima aanval in elkaar en Openda wordt in de zestien gezocht en gevonden. De Luikenaar krijgt hierbij echter een duw in de rug van Van Damme maar Visser laat betijen.

18'

Meteen daarna kan Wesley vanuit de tweede lijn op doel trappen maar de Braziliaan ziet zijn poging afgeblokt.

17'

Nadat ook een eerste Brugse hoekschop wordt gekeerd, kan Antwerp de omschakeling via Refaelov en Yatabaré. Uiteindelijk lijkt Lamkel Zé op weg naar de 1-0 maar onder druk van Mata trapt hij gelukkig meer in de grond dan op de bal. Club kan opgelucht adem halen.

14'

Net als in Genk komt Club maar moeilijk in de wedstrijd en Rits moet al glijdend de bal ontfutselen bij Refaelov. Meteen daarna dwingt Mbokani de eerste hoekschop van de partij af maar die wordt door Horvath met beide vuisten geneutraliseerd.

8'
8'

Ook Club komt een eerste maal piepen wanneer Openda wordt aangespeeld en zich op snelheid voorbij Van Damme werkt maar hij schot van de jonge spits verdwijnt een meter naast.

6'

Met wat geluk komt een afvallende bal bij Mbokani, die haalt meteen uit maar Horvath zweeft alle gevaar klemvast uit zijn doelvlak.

4'

Aan de overkant schiet een diepe bal van Mata richting Openda te ver door, de jonge Luikenaar gaat er wel nog achter aan maar wordt hierbij nogal opzichtig hard aangepakt door Van Damme. De toon is meteen gezet maar voorlopig grijpt Visser niet in.

3'

De eerste opwinding van de partij komt vanwege de thuisploeg maar Lamkel Zé kan niet bij de voorzet van Yatabaré, Club kan opruimen.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Wat kan Club op de Bosuil? Volg het hier van minuut tot minuut.

Onder een stralende zon stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanmiddag is Lawrence Visser. Uiteraard hopen we ook nu weer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Antwerp liep Haroun vorig weekend tegen geel aan, waardoor de middenvelder geschorst moet toekijken. Uiteraard is het verder uitkijken naar de prestaties van de ex-Bruggelingen Bolat en Refaelov.

In vergelijking met de wedstrijd in Genk wijzigt Leko zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zo verschijnt Danjuma voor het eerst sinds lang opnieuw aan de aftrap, ten nadele van Diatta. En de Kroaat verrast nog meer door niet Schrijvers maar wel Openda naast Wesley te laten opdraven.

Voor de trip naar de Bosuil kan coach Leko opnieuw beschikken over Nakamba, anderzijds geraakten Cools en Peres niet speelklaar. Zij vervoegen Mitrovic, Rezaei en Vlietinck in de Brugse ziekenboeg.

Een nieuwe nederlaag zou tevens ook betekenen dat de ‘Great Old’ in het klassement naast Club zou komen want de roodwitten staan slechts op drie punten van Blauw-Zwart, terwijl ook de Rouches heel dicht in de nek komen hijgen. Het belang van deze confrontatie is dus enorm!

Maar door de knappe uitzege van Genk op Standard vrijdagavond, is het verschil reeds opgelopen tot zeven punten. Een nieuwe nederlaag zou betekenen dat een eventuele nieuwe titel verder weg dan ooit is.

Op deze Paasmaandag hoopt gans Club Brugge te kunnen ‘verrijzen’ en na de nederlaag in en tegen Genk opnieuw uit de doden op te staan. Na de opdoffer op Limburgse bodem bedroeg de achterstand met de leider voor aanvang van deze speeldag opnieuw vier punten.

Goeiemiddag en welkom vanuit de Bosuil, voor de wedstrijd tussen de Royal Antwerp Football Club en Club Brugge, op speeldag 5 in PO1 van de Jupiler Pro League.

Club speelt 0-0 gelijk op Antwerp

Club Brugge is op bezoek bij Antwerp blijven steken op een 0-0 gelijkspel. In een spannend en fysiek slopend duel kregen beide teams wel enkele prima kansen, maar gescoord werd er niet. Door dit gelijkspel loopt de achterstand van Blauw-Zwart op leider Genk op tot zes punten.

 

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door aan het elftal dat vorige week onderuit ging tegen Racing Genk: Arnaut Danjuma nam op de linkerflank de plaats in van Krépin Diatta, terwijl voorin Loïs Openda de voorkeur kreeg op Siebe Schrijvers. Door de winst van Genk vrijdag op Standard kon Club zich geen puntenverlies veroorloven, terwijl Antwerp mits winst op gelijke hoogte kon komen van Blauw-Zwart. Grote belangen dus, en dat bleek ook op het veld. De wedstrijd begon met hoge intensiteit, met kansen aan beide zijden: Horvath moest een schot van Mbokani redden en aan de overkant ging een poging van Openda voorlangs.

 

De beste kans was na een dik kwartier voor de thuisploeg: na een vlijmscherpe counter bediende Lamkel Zé de mee opgerukte Yatabaré, maar die miste zijn schot compleet. Tien minuten later kregen ook de Bruggelingen een prima kans: na een pass van Danjuma had Vanaken de hoek voor het uitkiezen, maar de Gouden Schoen mikte het leer naast. Tussendoor werd ook een schot van Wesley afgeblokt, terwijl Mata nog net een volley van Refaelov onschadelijk kon maken.

 

Club had het lastig met de fysieke aanpak van Antwerp en slaagde er niet in om de thuisploeg uit verband te spelen. De voorzetten van op de flank werden telkens weggewerkt door Arslanagic of Van Damme, terwijl een afstandsschot van Danjuma makkelijk gepakt werd door Bolat. Kort voor de rust probeerden de Antwerpenaars de druk op te drijven, maar de Brugse defensie gaf geen krimp.

 

Na de pauze kwam Amrabat in de plaats van Openda, met de bedoeling om zo meer grip te krijgen op het middenveld. Die wissel wierp ook zijn vruchten af, want Club nam bij het begin van de tweede helft resoluut het commando over. Dat leek ook tot de 0-1 te leiden, maar na een knappe lob van Rits tot bij Vormer pareerde Bolat het schot van de Brugse kapitein. Direct daarna viel ook aan de overkant een uitstekende kans, maar Horvath bracht knap redding op een kopbal van Mbokani.

 

Het bleef erg spannend, maar het waren wel de Bruggelingen die voor de meeste dreiging zorgden: Bolat had een ultieme reflex in huis op een schot van Danjuma, terwijl een harde knal van Amrabat naast zoefde. Antwerp loerde intussen op de counter en kwam zo ook dicht bij een doelpunt: Mbokani kreeg plots te veel ruimte, maar probeerde tevergeefs Baby te bedienen in plaats van zelf zijn kans te gaan.

 

In de slotfase was het toch vooral de thuisploeg die nog kwam opzetten: een schot van Lamkel Zé werd afgeblokt, een poging van Bolingi zoefde over en Horvath kon makkelijk redding brengen op een schot van Govea. De laatste kans was nog voor Club, maar Denswil kon zijn poging niet kadreren. Het bleef dus 0-0, waardoor Blauw-Zwart vrede moest nemen met een punt. Door dit gelijkspel loopt de achterstand van Club Brugge op Racing Genk op tot zes punten.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 5

Toeschouwers: 14.000 – Bosuilstadion

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Antwerp: Sinan Bolat – Daniel Opare, Dino Arslanagic, Jelle Van Damme, Simen Juklerød – Didier Lamkel Zé, Omar Govea, Sambou Yatabaré, Lior Refaelov (59’ David Simao), Amara Baby (73’ Jonathan Bolingi) – Dieumerci Mbokani. Coach: László Bölöni.

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata (84’ Jelle Vossen), Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis, Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Arnaut Danjuma (72’ Krépin Diatta) – Loïs Openda (46’ Sofyan Amrabat), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Benoît Poulain, Saulo Decarli, Marvelous Nakamba en Siebe Schrijvers. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Amrabat, Mata, Yatabaré, Mechele.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: geen

 

Tekst: Steven Floin