Visual menu

Speeldag 17

0 - 2

PLOEGENNIEUWS

ANTWERP

Antwerp staat met 25 punten op de vijfde plaats in de rangschikking en heeft drie punten achterstand op Club. The Great Old heeft een sterke thuisreputatie opgebouwd: de Antwerpenaars zijn 22 thuiswedstrijden op rij ongeslagen in de Jupiler Pro League (15 zeges en 7 draws) en op één match na, konden ze telkens minstens één keer scoren. De laatste competitienederlaag in eigen huis dateert van het PO1-duel tegen AA Gent op 16 mei 2019 (1-2). Dit seizoen slaagden enkel Moeskroen (1-1), KAS Eupen (2-2) en Standard (1-1) erin om een punt te sprokkelen op de Bosuil. Ivan Leko kan niet rekenen op zijn sterkhouder Ritchie De Laet die in Genk zijn vijfde gele kaart van het seizoen incasseerde.

 

CLUB BRUGGE

Nadat een ambitieus Club enkele dagen geleden op een paar centimeter strandde van een Europees mirakel tegen Lazio, moeten de Bruggelingen vandaag aan de slag tegen Antwerp. De vorige 79 confrontaties op de Bosuil eindigden op 26 zeges, 22 draws en 31 nederlagen voor Blauw-Zwart. Afgelopen zomer won The Great Old de bekerfinale tegen Club dankzij een doelpunt van ex-Bruggeling Lior Refaelov (0-1). Naast de Israëlische middenvelder, hebben ook Sander Coopman, Birger Verstraete en coach Ivan Leko een sportief verleden bij Blauw-Zwart. Leko en Clement waren zelfs jarenlang ploegmaats bij Club en Beerschot. De landskampioen kan bij eventuele winst op de Bosuil de leidersplaats heroveren na de nederlaag van KRC Genk tegen Anderlecht (1-0).

 

SCHEIDSRECHTER – NICOLAS LAFORGE

Nicolas Laforge is scheidsrechter van dienst op de Bosuil. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Christophe Battiston en Vito Di Vincenzo, vierde official is Nathan Verboomen. De videoref is Wesley Alen.

 

IN DE KIJKER

ANTWERP – DIEUMERCI MBOKANI

Dieumerci Mbokani trof zes keer raak in de Jupiler Pro League en is hierdoor de doeltreffendste speler bij Antwerp. Met zijn klasseflitsen en internationale ervaring weegt hij op een defensie en is hij vaak bepalend bij The Great Old. De 35-jarige spits voetbalt voor het derde opeenvolgende seizoen op de Bosuil. Voordien voetbalde de ex-Gouden Schoen voor o.a. Anderlecht, Standard, Monaco, Wolfsburg, Dinamo Kiev, Norwich City en Hull City.

 

CLUB BRUGGE – HANS VANAKEN

Hans Vanaken kan zijn 275ste wedstrijd in eerste klasse spelen. De 28-jarige Rode Duivel speelde 198 keer voor Club en 76 keer voor Sporting Lokeren in de Jupiler Pro League. De tweevoudige Gouden Schoen is bezig aan zijn zesde seizoen op Jan Breydel en veroverde drie landstitels en twee Supercups bij Blauw-Zwart. Met vijf goals en vijf assists in de vaderlandse competitie is hij de meest bepalende speler bij de Bruggelingen.

94'

Veel tijd om na te genieten rest Club evenwel niet want komende donderdag is er alweer de uitwedstrijd bij KV Mechelen. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, heel graag tot dan!

94'

De al bij al makkelijke zege op de Bosuil levert Club opnieuw de leidersplaats op, Blauw-Zwart telt nu twee punten voorsprong op Genk, dat eerder op bezoek bij Anderlecht de boot in ging. Antwerp blijft zevende, op acht punten van Club.

94'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken en Club smeert Antwerp voor het eerst sinds anderhalf jaar een thuisnederlaag aan, na doelpunten van Diatta en Rits.

92'

Club zit reeds door zijn wissels heen wanneer Haroun op de enkel staat bij Diatta, die gaat kermend neer maar na het nodige oplapwerk kan hij gelukkig toch weer verder.

90'

Net bij het verstrijken van de reguliere speelminuten kan een mee opgerukte Buta een voorzet niet in doel verlengen, we krijgen overigens vier minuten toegevoegde tijd.

89'
Wissel
De KetelaereBadji
86'

Club lijkt op een 0-2 zege af te stevenen maar de score had eigenlijk wel iets hoger kunnen zijn maar telkens liet het na om een derde maal te scoren. Slecht uittrappen van Beiranvand levert Brugs balverlies op maar het inzenden van Mata naar Okereke is te snel en vooral onnauwkeurig.

82'
Gele kaart
Mbokani
82'

Mata staat te makkelijk de hoekschop toe maar gelukkig herstelt hij zijn foutje en blokt hij het schot van Mbokani af. Club maakt de oversteek via Okereke maar die laat in de zone van de waarheid de bal te ver van zijn voet wegspringen, hier zat meer in.

80'

Zowel Antwerp als Club claimen een strafschop maar telkens wuift scheidsrechter Laforge het protest terecht weg. Blauw-Zwart kan wel een vierde hoekschop na rust afdwingen maar die wordt door De Ketelaere over gekopt.

78'
Wissel
LangOkereke
77'
Gele kaart
77'

Club etaleert een rustig meesterschap en duikt soms vervaarlijk in de zestien van de thuisploeg op. Vanaken opent knap tot bij De Ketelaere maar die mist de controle.

74'

Een licht gefloten fout in het nadeel van Ricca levert een vrije trap voor de Great Old op maar Mignolet kan aan de tweede paal niet echt op doel koppen.

74'
73'

Pas ingevallen neemt Verstraete een afvallende bal meteen op de slof maar tot opluchting van Mignolet valt zijn volley op het dak van het doel.

71'
Wissel
HonglaLouis Verstraete
68'

De Brugse aanvalsgolven rollen rustig aan maar Club laat na om de wedstrijd helemaal in het slot te gooien. Vanaken kan een breedtepass onderscheppen en de omschakeling via Lang maar opnieuw zit de Iraanse doelman in Antwerpse loondienst er tot tweemaal toe goed tussen.

65'

De Ketelaere heeft van flank veranderd en kan op rechts uitbreken, hij ziet hoe Lang centraal meeloopt en probeert hem aan te spelen maar een prima keepende Beiranvand heeft zijn inzenden goed doorzien en kan het leer voor de aanstormende Nederlander pakken, dit was een prima kans op de 0-3.

64'

Het was alweer een tijdje geleden dat Antwerp nog eens iets aanvallends in elkaar kon knutselen maar Deli blokt het schot van Buta af, aan de overkant is Beiranvand eerder op de bal dan De Ketelaere.

61'
Wissel
BalantaDeli

Clement gaat een eerste maal wisselen. Balanta wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Deli, hierdoor schuift Kossounou een rijtje hoger.

61'
Wissel
RefaelovDe Sart
60'

Terwijl bij de thuisploeg De Sart klaar staat om in te vallen, is er op het Brugse middenveld vlot samenspel tussen Vanaken en Diatta, die centraal De Ketelaere probeert te bereiken maar Beiranvand is eerder op de bal.

55'
Gele kaart
Een slechte balcontrole en de fout bij Refaelov levert ook Balanta een gele kaart op.
54'
51'

Meteen daarna is er opnieuw Brugs gevaar wanneer De Ketelaere op links de achterlijn haalt en centraal voor doel weet te brengen. Lang kan net niet bij de bal terwijl het steunbeen van Diatta wegglijdt op het ogenblik dat hij op doel wil trappen, het blijft dus 0-2.

50'
Gele kaart
Hongla
Hongla komt te laat in bij Mata en kijkt tegen de eerste gele kaart van de partij aan.
48'
Goal
Rits
-
GOOOAAALLL - Net als in de eerste helft scoort Club nu ook heel vroeg in de tweede helft. Bij de eerste Brugse corner na de pauze valt het leer voor de voet van Rits en door de benen van een verdediger verdwijnt zijn schot naast een totaal verraste Beiranvand in doel!!
47'

Diatta opent op rechts tot bij Rits die onder druk van Batubinsikia toch laag kan voorzetten maar bij Club is er niemand gevolgd en Beiranvand kan zich op de bal gooien.

46'

De bal rolt weer op de Bosuil, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn voorlopig geen nieuwe wissels te melden.

45'
45'

+2 : Refaelov lokt de fout uit bij Vanaken en Mignolet moet ingrijpen bij de kopbal van Gerkens. Aan de overkant kan Lang uitbreken, zijn voorzet richting Diatta wordt afgeblokt maar valt opnieuw voor de voet van de Nederlander, die aarzelf niet maar zijn volley raakt de buitenkant van de paal. Meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft waarin Club al bijzonder vroeg op voorsprong kwam dankzij de treffer van Diatta.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

43'

Bij een verre intrap van Beiranvand gaat zijn collega aan de overkant in de fout maar gelukkig weet Refaelov dit niet af te straffen.

41'

Het tempo bij Club ligt iets te laag om het massaal verdedigende Antwerp opnieuw uit verband te spelen en Diatta probeert het vanuit de tweede lijn maar Beiranvand duwt met beide vuisten zijn schot weg, in de nabeurt kan Rits een voorzet bijna in doel verlengen, een tweede Brugs doelpunt voor de rust blijft evenwel uit.

34'

Ondanks een speler meer op het veld, grijpt Club de thuisploeg niet echt naar de keel maar blijft het geduldig opbouwen. En bijna met succes maar op voorzet van Mata gaat de kopbal van Rits over.

30'

Antwerp heeft het niet onder de markt met een jagend Club, dat evenwel een vrije trap moet toestaan. Gelukkig is er Balanta om eventueel gevaar met het hoofd weg te werken.

30'
Wissel
MiyoshiButa
28'

Mignolet staat bij momenten op de middellijn, de doelman ziet hoe Diatta de bal richting Lang verstuurt maar de Nederlander kan onvoldoende op doel koppen.

26'
24'

Mede door de numerieke meerderheid dominteert Club deze fase in de wedstrijd maar een tweede doelpunt blijft voorlopig uit. Ricca kan een crossbal van De Ketelaere met het hoofd nog net tot bij Lang koppen maar die begaat in de zestien van Antwerp de fout bij Gerkens.

23'
22'

De zenuwen staan strak gespannen op de Bosuil en scheidsrechter Laforge leest aan de zijlijn Clement de levieten, het belang van deze wedstrijd is voor beide ploegen dan ook groot.

17'

De bijhorende vrije trap wordt door Vanaken naast getrapt, het blijft 0-1 op de Bosuil.

16'
Rode kaart
Gélin
Net na het kwartier draait De Ketelaere zich net voor de zestien uitstekend weg bij Gélin, die aan de noodrem gaat hangen en de doorgebroken Bruggeling onderuit haalt, scheidsrechter Laforge toont hem meteen de rode kaart.
15'

Op luttele seconden dwingt Club twee corners af, die laatste wordt door Ricca over gekopt.

13'

Bij een inworp opent Refaelov knap op links tot bij een totaal vrijstaande Juklerod, die twijfelt niet en trapt meteen op doel. Mignolet komt te laat maar het gekruist schot van de Noorse linksachter belandt tegen de paal, hier komt Club bijzonder goed weg.

10'

Refaelov bikkelt Kossounou onderuit maar Beiranvand kan de vrije trap van De Ketelaere makkelijk pakken. De Iraniër gooit meteen daarna bijzonder ver uit maar Mata is gelukkig eerder op de bal dan Juklerod.

5'

Op rechts krijgt Club opnieuw de nodige ruimte wanneer Diatta de lopende Rits kan vrijspelen, zijn voorzet wordt met de nodige moeite ontzet maar blijkbaar was er reeds terecht gefloten en gevlagd wegens buitenspel.

4'
2'
Goal
Diatta
-
GOOOAAALLL - Bij het eerste gevaar van de partij is het meteen prijs. Lang opent knap tot bij Diatta, die aanvankelijk eerst de nodige moeite met de diepe voorzet lijkt te hebben maar uiteindelijk trapt de Senegalees de 0-1 dan toch voorbij Beiranvand. Wat een droomstart voor Club!
1'

We zijn er aan begonnen, het is Antwerp dat heeft afgetrapt. Kan Club op de Bosuil zegevieren? Volg het hier van minuut tot minuut.

Helaas nog steeds zonder publiek maar de twee oudste ploegen van het land stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De absolute topper van deze speeldag moet in goede banen worden geleid door Nicolas Laforge, die eerder ook al de bekerfinale floot. Laforge wordt hierin bijgestaan door zijn assistenten Christophe Battiston en Vito Di Vincenzo, vierde official Nathan Verboomen en videoref Wesley Alen.

Bij de thuisploeg kan coach Leko geen beroep doen op De Laet, die vorig weekend in de topper tegen Genk tegen een vijfde gele kaart aanliep, anderzijds is er wel de terugkeer van Gerkens en de aanwezigheid van ex-Bruggeling Refaelov bij het stamnummer 1. In doel geniet de boomlange Iraanse nieuwkomer Beiranvand de voorkeur boven Butez.

Door de afwezigheid van Vormer verschijnt Rits naast Balanta en Vanaken op het Brugse middenveld, voorin opteert Clement nogmaals voor het duo De Ketelaere en Lang. Achterin neemt Ricca de plaats in van Sobol en verschijnt Mechele naast Mata en Kossounou opnieuw aan de aftrap.

Voor de kaskraker tegen Antwerp moet coach Clement zijn manschappen noodgedwongen lichtjes herschikken want naast invallersdoelman Horvath en Schrijvers testte ook Vormer positief op Covid-19, het drietal werd meteen in quarantaine gezet. Voor Vormer is het sinds maart 2020 de eerste maal dat hij twee competitiewedstrijden op rij moet missen.

Maar naast heel wat prestige liggen voor beide teams uiteraard ook drie bijzonder belangrijke punten te grabbel. Bij een eventuele zege springt Club terug over Genk naar de leidersplaats. Antwerp begint aan deze partij op een voorlopige zevende plaats met vijf punten achterstand op Blauw-Zwart.

De Bosuil krijgt een heruitgave te zien van de bekerfinale, het is tevens ook een duel tussen de twee enige Belgische clubs die Europees overwinteren. Morgen kennen zowel de Great Old als Blauw-Zwart hun volgende tegenstander in de 1/16 finales van de Europa League.

De Kerstperiode komt nu stilaan echt in zicht maar de voetbalwereld dendert gewoon verder. Na de uitwedstrijd bij Lazio staat er voor Club met het bezoek aan de Bosuil alweer een bijzonder lastige opdracht op het menu.

Goeiemiddag en welkom vanuit Deurne, welkom vanuit de Bosuil voor de wedstrijd tussen Royal Antwerp FC en Club Brugge, op speeldag 16 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club opnieuw leider na 0-2 zege op Antwerp

Club Brugge heeft de topper op het veld van Antwerp met 0-2 gewonnen. Krépin Diatta bracht Blauw-Zwart al vroeg op voorsprong, terwijl de thuisploeg al na een kwartier met tien verder moest na rood voor Gélin. Bij het begin van de tweede helft zorgde Mats Rits voor de beslissing. Dankzij deze overwinning wipt Club over Genk naar de leidersplaats.

 

Het team dat dinsdag in Rome op een zucht van een mirakel strandde, onderging twee wijzigingen. Brandon Mechele kwam opnieuw in de ploeg, waardoor Federico Ricca doorschoof naar de linkerflank. Eduard Sobol verdween bijgevolg uit de basis. Ruud Vormer testte positief op het coronavirus en was er dus eveneens niet bij. Zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Mats Rits.

 

Door de nederlaag van Genk kon Blauw-Zwart opnieuw de leidersplaats veroveren. De Bruggelingen trokken meteen ten aanval en kwamen na een dikke minuut spelen al op voorsprong: na een geniale pass van Lang trapte Krépin Diatta de 0-1 binnen. Club was duidelijk baas, maar Antwerp kon bij de eerste kans ook bijna scoren: een harde trap van Juklerød zoefde tegen de paal. De Bruggelingen kwamen goed weg en kenden na een kwartier nog een meevaller: Jérémy Gélin trok aan de noodrem bij De Ketelaere en dus werd de verdediger met rood van het veld gestuurd.

 

Club zat daardoor in een zetel en ging in alle rust op zoek naar een tweede doelpunt. Een vrije trap van Vanaken ging naast, kopballen van Lang en Rits eindigden over doel, Beiranvand bracht redding op schoten van Lang en Diatta, terwijl Rits een voorzet van De Ketelaere naast doel devieerde. De beste kansen vielen nog op slag van rust. Na een vrije trap van Refaelov kon Mignolet redding brengen op een kopbal van Gerkens en aan de overkant spatte een volley van Noa Lang uiteen op de paal.

 

Na de rust hoopte Antwerp zich opnieuw in de match te knokken, maar het was Club Brugge dat meteen een tweede keer kon scoren. Een hoekschop van Lang werd weggewerkt in de voeten van Mats Rits en die krulde de 0-2 binnen vanop de rand van de zestien meter. Een ideaal scenario dus voor Blauw-Zwart, dat zo de buit leek binnen te hebben. Kort daarop werd het zelfs bijna 0-3, maar na een voorzet van De Ketelaere gleed Diatta weg net voor hij kon afdrukken.

 

Op het uur kwam Simon Deli in de plaats van Balanta, waardoor Kossounou als verdedigende middenvelder ging spelen. Club bleef de match controleren en mondjesmaat op zoek gaan naar een derde goal. Zo probeerde De Ketelaere Lang te bedienen, maar Beiranvand was bij de les. Direct daarna kon de Iraanse doelman ook Vanaken het scoren beletten, terwijl hij ook redding bracht op een schot van Diatta. Aan de overkant landde een volley van Louis Verstraete op het dak van het doel en ging een kopbal van Mbokani naast. De aanvaller ging ook gretig liggen na een contact met Kossounou, maar Laforge liet doorspelen.

 

In de slotfase mocht ook Okereke nog invallen, maar de Nigeriaan kon geen doelpuntje meer meepikken. Na een counter sprong de bal net te ver van zijn voet en ook Mata kon Okereke net geen doelpunt aanreiken. Het bleef dus 0-2, waardoor Club een makkelijke zege pakte. Dankzij deze overwinning springt Blauw-Zwart opnieuw over Genk naar de leidersplaats.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 16

Toeschouwers: geen – Bosuilstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Antwerp: Alireza Beiranvand – Abdoulaye Seck, Jérémy Gélin, Dylan Batubinsika – Koji Miyoshi (30’ Aurelio Buta), Faris Haroun, Martin Hongla (71’ Louis Verstraete), Simen Juklerød – Pieter Gerkens, Lior Refaelov (61’ Alexis De Sart) - Dieumerci Mbokani. Coach: Ivan Leko

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Federico Ricca – Mats Rits, Éder Balanta (61’ Simon Deli), Hans Vanaken – Krépin Diatta, Charles De Ketelaere (90’ Youssouph Badji), Noa Lang (78’ David Okereke). Bank: Nick Shinton, Senne Lammens, Eduard Sobol, Ignace Van der Brempt, Thomas Van den Keybus, Michael Krmenčík en Emmanuel Dennis. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Hongla, Balanta, Batubinsika, Mbokani.

Rode kaarten: 16’ Gélin.

Doelpunten: 2’ Diatta (0-1), 49’ Rits (0-2).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in