Visual menu

Speeldag

0 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart speelt vanavond de 19de bekerfinale uit zijn geschiedenis en de Brugse honger naar de prestigieuze trofee is groot. De voorbije weken werd er hard toegewerkt naar de bekerfinale waar met Antwerp een sterke tegenstander wacht. Op weg naar de Heizel klopte Club achtereenvolgens Francs Borains (0-3), KV Oostende (1-1, 2-2 na penalty’s), Anderlecht (0-2) en Zulte Waregem (1-1, 1-2). Op uitzondering van Percy Tau wiens uitleenbeurt afliep en de geblesseerde Matej Mitrović, kan Philippe Clement beschikken over de voltallige spelerskern van vorig seizoen. Eventuele winst tegen Antwerp is historisch want het zou niet alleen de twaalfde beker in de prijzenkast, maar ook de derde dubbel in de clubgeschiedenis betekenen. Maar zo ver zijn we nog niet, focus op de finale! De Brugse selectie: Mignolet, Horvath, Shinton, Sobol, Deli, Ricca, Mechele, Mata, Kossounou, Balanta, Diatta, Schrijvers, Vanaken, Vormer, Rits, De Ketelaere, Van Den Keybus, Engels, Krmenčík, Okereke, Badji en Dennis.

 

ANTWERP

De sportieve belangen voor Antwerp zijn bijzonder groot. Niet alleen kan The Great Old na 28 jaar opnieuw een prijs pakken, het kan zich ook verzekeren van deelname aan de Europa League-groepsfase. Bij een eventuele nederlaag volgt eerst nog een voorronde en kwalificeert Sporting Charleroi zich als derde uit de reguliere competitie rechtstreeks voor de EL-groepsfase. In de voorbije bekerrondes versloeg Antwerp achtereenvolgens Lokeren (4-2 n.v.), KRC Genk (3-3, 4-3 na penalty’s), Standard (1-3) en Kortrijk (1-1, 0-1). Maar liefst negen spelers verlieten de Bosuil en daarnaast werd met Ivan Leko een nieuwe trainer aangesteld. Het wordt ongetwijfeld een blij weerzien met de 42-jarige Kroaat die jarenlang speler en trainer in Jan Breydel en nog ex-ploegmaat van Philippe Clement was. De Antwerpse selectie: Matijas, Lathouwers, Buta, Quirynen, Avadongo, Seck, Batubinsika, De Laet, Pius, Juklerod, Hongla, Haroun, Agbor, Refaelov, Rodrigues, Miyoshi, Lamkel Zé, Nsimba, Benson en Mbokani.

 

SCHEIDSRECHTER – NICOLAS LAFORGE

Nicolas Laforge is scheidsrechter van dienst in het Koning Boudewijnstadion. Het is de eerste keer dat de 33-jarige ref de bekerfinale leidt. Hij wordt bijgestaan door videoref Alexandre Boucaut.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – HANS VANAKEN

Vorig seizoen had Hans Vanaken de meeste speelminuten en doelpunten op de teller bij Blauw-Zwart. De 27-jarige Limburger won voor het tweede jaar op rij de Gouden Schoen en toonde opnieuw op alle niveaus zijn uitzonderlijke klasse. Met zijn spelinzicht, slimme passes, belangrijke assists en goals is de Rode Duivel een sleutelspeler in het sterke Brugse team.  

 

ANTWERP – LIOR REFAELOV

Lior Refaelov begint aan zijn derde seizoen op de Bosuil, maar voordien voetbalde de 34-jarige middenvelder zeven jaar bij Club. Hij won twee landstitels, één Belgische beker en twee Supercups en is de langst dienende buitenlandse veldspeler ooit bij Blauw-Zwart. Zijn winning goal tijdens de bekerfinale tegen Anderlecht in 2015 (2-1) staat ongetwijfeld nog op het netvlies van veel Club-fans gebrand.

98'

Club trekt ontgoocheld terug richting Brugge, zonder twaalfde bekerwinst en zonder derde dubbel. Hopelijk kan het volgend weekend revanche nemen tegen de Carolo's. Heel graag tot dan!

98'

Veel tijd om te treuren heeft Club Brugge echter niet want volgend weekend is er de start van het nieuwe seizoen met het thuisduel tegen Charleroi, dat door de Brugse nederlaag in de voorrondes van de Europa League aan de bak moet.

98'

Scheidsrechter Laforge fluit de wedstrijd af, Club verliest de bekerfinale met 0-1 en pakt geen derde dubbel uit zijn bestaan. Blauw-Zwart gaat kopje onder na een doelpunt van ex-Bruggeling Refaelov.

94'

Leko loopt gek van de zenuwen en ziet hoe De Ketelaere en Vormer er op rechts uit komen maar Pius kan de voorzet van de Nederlander ontzetten. Club geraakt niet door de rode muur heen.

91'
Wissel
RefaelovNsimba
90'

We krijgen minstens zes minuten toegevoegde tijd. Kan Blauw-Zwart alsnog verlengingen uit de brand slepen?

89'
85'

Diezelfde Schrijvers loopt zich goed tussen de lijnen vrij en op aangeven van Mata trapt de Limburger rakelings naast doel. Daar was bijna de gelijkmaker.

83'

Vanaken kon zich nog niet echt goed doorzetten maar de Gouden Schoen probeert met een opwipper de lopende Schrijvers aan te spelen maar de Antwerpse doelman is eerder op de bal.

82'

Lamkel Zé ontdoet zich knap van Mata en probeert een medespeler te bereiken maar Deli glijdt zijn voorzet in hoekschop, ook dit levert Antwerp niks op.

80'

De klok tikt genadeloos verder wanneer Schrijvers vanaf de rechterkant kan voorzetten en Diatta vrij kan inkoppen maar de Senegalees kan zijn poging niet goed kadreren, geen gelijkmaker voor de landskampioen.

77'

Met nog minder dan een kwartier op de klok beslist Refaelov bijna de wedstrijd maar de ex-speler van Club trapt snoeihard rakelings naast, bovendien was er reeds gefloten voor een voorafgaande fout. Wat kan Blauw-Zwart in het slot nog?

76'
Gele kaart
Rits
75'
Wissel
BalantaRits
74'
72'
Wissel
SobolSchrijvers

Tweede wissel bij Club. Schrijvers komt Sobol aflossen, daardoor verhuist De Ketelaere naar de linkerkant.

70'

Badji toont meteen zijn talent en kan andermaal dreigen maar Matijas duwt zijn schot uit zijn doelvlak. Ondertussen maakt Schrijvers zich klaar om in te vallen.

65'

Eindelijk kan Club echt eens dreigen. Vormer schildert het leer op het hoofd van Badji, de Senegalees probeert het met een lepe kopbal maar de Kroatische doelman duwt zijn inzenden over de lat, bijna de 1-1. Meteen daarna verdwijnt een schot van opnieuw Sobol in de tribunes.

61'
60'

Op het uur opent De Ketelaere al vallend en glijdend tot bij Sobol. Althans, dat was de bedoeling want de Antwerpse doelman is eerder op de bal.

59'
Gele kaart
Sobol
57'

Club dringt verder aan en duwt Antwerp achteruit maar het botst evenwel op een rode muur. Sobol probeert het dan maar vanuit de tweede lijn maar zijn schot zeilt hoog over het doel van Matijas die nog nauwelijks aan het werk werd gezet.

54'

Na fout van De Laet bij De Ketelaere pompt Sobol de daaropvolgende vrije trap de Antwerpse zestien in maar Deli komt niet echt aan koppen toe.

51'
Wissel
OkerekeBadji
51'

Club wil de gelijkmaker maar moet achterin opletten voor de gevaarlijke tegenprikken van de Great Old. Zo moet Mata met het hoofd een strakke voorzet van Lamkel Zé voor de neus van een aandringende Mbokani over de achterlijn zetten.

48'

Opnieuw Brugse dreiging wanneer Mata de zestien in wil maar de Angolese Belg laat zich te opzichtig vallen, zowel Laforge als Boucaut geven logischerwijze geen krimp. Meteen daarna verstuurt Diatta een gemeten voorzet richting Okereke maar andermaal zit Seck er goed tussen.

46'

Binnen de minuut na de herneming kan Club een eerste maal dreigen. De Ketelaere verstuurt een diepe voorzet naar Sobol die al koppend Vanaken wil bereiken maar Seck kan met het hoofd ontzetten. Blauw-Zwart lijkt toch iets gretiger te willen voetballen.

46'

De bal rolt weer op de Heizel, er rest Club nog 45 minuten om deze scheve situatie recht te zetten. Er werd overigens voorlopig nog niet gewisseld.

45'
45'
45'
45'

+2 : Het laatste fluitsignaal van de eerste helft heeft geklonken. Club Brugge gaf niet thuis in de eerste 45 minuten en moet met een logische 0-1 achterstand de rust in. Er rest coach Clement heel wat om bij te sturen.

45'

We krijgen minstens twee minuten toegevoegde tijd.

41'

We kruipen stilaan naar de rust toe wanneer Antwerp nog eens kan counteren maar gelukkig voor Club spelen ze het niet goed uit, bovendien wordt de fout op Mata gemaakt.

39'
Gele kaart
Balanta
37'

Clement is zichtbaar ontevreden over het spel van zijn ploeg, al ziet de Antwerpenaar wel hoe Diatta vanuit de tweede lijn op doel trapt maar zijn schot wordt afgeblokt.

35'

Club haalt niet het gewenste niveau en balverlies van Vanaken luidt meteen Antwerps gevaar in maar zowel Lamkel Zé als Mbokani zien hun schoten afgeblokt.

32'
Gele kaart
Pius
29'

Nog voor het halfuur maant Clement Badji aan zich warm te lopen, krijgen we nog voor de rust de invalbeurt van de jonge Senegalees?

25'
Goal
Refaelov
-
De Brugse motor wist nog niet aan te slaan en Antwerp komt verdiend op voorsprong via Refaelov. Al glijdend duwt hij de voorzet van Juklerod in doel. De landskampioen moet meteen de achtervolging in.
21'

Het staat nog steeds 0-0 op de Heizel en daar mag Club vooral Mignolet dankbaar voor zijn. Ditmaal moet de Rode Duivel het schot van Refaelov pakken.

19'
18'

Bij een slechte controle komt Lamkel Zé te laat in bij Deli maar zonder echt veel opzet, scheidsrechter Laforge houdt het dan ook terecht bij de waarschuwing.

14'

Ook Clubvoorzitter Bart Verhaeghe hoopt op een derde dubbel voor Blauw-Zwart maar ook hij ziet dat het nog niet echt loopt voor de landskampioen. Integendeel zelfs, opnieuw moet Mignolet flink aan de bak, de Brugse doelman moet het schot van Juklerod onschadelijk maken.

11'

Ook Club kan een eerste hoekschop afdwingen maar Balanta kan zijn kopbal niet echt goed richten en knikkert ruimschoots over.

9'

Het overwicht is voor Club, de kansen evenwel voor Antwerp. Nu moet Mignolet een afstandsschot van Hongla over de dwarsligger duwen, de daaropvolgende hoekschop levert niks op.

6'

De eerste grote kans van de partij is niet voor Club maar wel voor Antwerp maar met een prima tussenkomst veegt Mignolet het schot van Mbokani uit zijn doelvlak. Een eerste serieuze waarschuwing vanwege de Great Old.

4'

Ook Antwerp steekt een eerste maal voorzichtig de neus aan het venster maar de diepe bal van de heropgeviste Lamkel Zé is te ver voor een medespeler, Mignolet kan oprapen.

3'

Club wil vanaf de aftrap het spel meteen naar zich toe trekken maar zowel Okereke als De Ketelaere kunnen voorlopig nog niet voor gevaar zorgen.

1'

De bekerfinale tussen de stamnummers 1 en 3 is op gang getrapt door Club Brugge, dat eerst naar de tribunes speelt waar tal van blauw-zwarte vlaggen en sjaals ten toon liggen gespreid.

De beide elftallen betreden de grasmat van een zonnig maar helaas leeg en ongezellig Koning Boudenwijnstadion. Maar schreeuw vooral vanuit jullie bubbel Club naar de dubbel!

De clash tussen Club Brugge en Antwerp moet in goede banen worden geleid door Nicolas Laforge. Voor de 33-jarige scheidsrechter meteen een eerste bekerfinale uit zijn loopbaan. De videoref van dienst luistert naar de naam van Alexandre Boucaut. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Ruud Vormer speelt vanavond zijn derde bekerfinale in Brugse loondienst. Voor de Nederlandse middenvelder tevens ook zijn 270ste officiële wedstrijd in het fonkelnieuwe shirt van Blauw-Zwart.

Ook Clinton Mata wordt meteen in het elftal gedropt en vormt samen met Mechele en Deli de driemansdefensie. Op het middenveld krijgen we naast Balanta ook Sobol, Diatta, Vormer en Vanaken terwijl voorin niet Badji of Krmencik maar wel De Ketelaere aan Okereke wordt gekoppeld.

In de aanloop naar deze wedstrijd hadden een aantal spelers af te rekenen met maagklachten maar blijkbaar zonder al te veel erg. Zo verschijnen zowel Eder Balanta als Brandon Mechele gewoon aan de aftrap.

Voor Antwerp zou eventuele bekerwinst de eerste prijs in ruim 28 jaar betekenen, maar tevens ook een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Als Club Brugge er in zou slagen de beker te winnen, dan lukt het tevens voor de derde maal in de clubgeschiedenis van Blauw-Zwart de zo fel begeerde dubbel. Eerder gebeurde dit onder Ernst Happel in 1977 en Hugo Broos in 1996.

Voor Club Brugge betreft het reeds een negentiende finale en Blauw-Zwart hoopt voor een twaalfde maal de beker in ontvangst te mogen nemen. Om de Heizel te halen moest het eerst voorbij Francs Borains, Anderlecht en de provinciegenoten van KV Oostende en Zulte Waregem.

Een bekerfinale in allesbehalve ideale omstandigheden trouwens want zonder publiek maar tevens geen echte afsluiter van het seizoen maar wel een wedstrijd in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen dat volgend weekend reeds van start moet gaan.

Ruim vier en een halve maand na het stopzetten van de competitie wordt het seizoen 2019-2020 dan toch eindelijk afgesloten met de bekerfinale tussen landskampioen Club Brugge en de Royal Antwerp FC. Een wedstrijd die normaliter op 22 maart had moeten gespeeld worden maar om de ondertussen bekende reden werd uitgesteld.

Goedenavond en welkom vanuit Brussel, welkom vanuit het helaas akelig leeg Koning Boudewijnstadion voor de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp.

Starting 11

Simon Mignolet
Simon Deli
Brandon Mechele
Clinton Mata
Eduard Sobol
Krépin Diatta
Éder Balanta
Ruud Vormer
Hans Vanaken
Charles De Ketelaere
David Okereke

Wisselspelers

Ethan Horvath
Nick Shinton
Federico Ricca
Odilon Kossounou
Siebe Schrijvers
Mats Rits
Thomas Van den Keybus
Michael Krmenčík
Youssouph Badji
Emmanuel B. Dennis

Match info

CoachPhilippe Clement

Club verliest bekerfinale tegen Antwerp met 0-1

Club Brugge is er niet in geslaagd de dubbel te winnen. Blauw-Zwart ging in de bekerfinale met 0-1 onderuit tegen Antwerp. Lior Refaelov scoorde halfweg de eerste helft de enige goal van de partij.

 

Philippe Clement kon uiteindelijk toch een beroep doen op Mechele, Balanta, Dennis en Ricca, die alle vier kampten met darmklachten. Mechele en Balanta verschenen ook allebei aan de aftrap, terwijl Dennis en Ricca op de bank begonnen. Mata, Deli en Diatta – die vorige week tegen Lille nog ontbraken wegens lichte blessures – geraakten eveneens speelklaar. Voorin speelde Charles De Ketelaere in steun van diepe spits David Okereke.

 

Bij het Antwerp van coach Ivan Leko was de ‘surprise van de chef’ de basisplaats van Lamkel Zé. De Kameroener werd opgevist uit de B-kern en lag meteen aan de basis van enkele kansen van Antwerp. Zo moest Mignolet al vroeg knap redding brengen op een schot van Mbokani. Even later moest de Limburger ook een knal van Hongla over de lat duwen en twee schoten van Juklerød en Refaelov pareren.

 

Blauw-Zwart kwam maar niet op dreef, terwijl Antwerp goed georganiseerd speelde en op de counter de ruimte probeerde te benutten. Na 25 minuten leidde dat ook tot de 0-1. Juklerød zette zich door op links en bediende Lior Refaelov. De ex-Clubspeler gleed de bal binnen en scoorde zo al voor de derde keer in een bekerfinale. De Bruggelingen probeerden zich te herpakken, maar beten zich de tanden stuk op de Antwerpse muur.

 

Bij het begin van de tweede helft schakelde Club meteen twee versnellingen hoger. Dat resulteerde ook onmiddellijk in Brugse dreiging: na een voorzet van De Ketelaere kopte Sobol de bal richting Vanaken, maar Seck kon het leer nog net wegwerken. De Bruggelingen tapten duidelijk uit een ander vaatje, al bleef Antwerp wel loeren op de counter. De kansen waren wel voor Blauw-Zwart: Deli kon net niet voldoende bij een vrije trap van Sobol, terwijl een schot van de Oekraïner hoog over ging.

 

Na zeven minuten in de tweede helft mocht Youssouph Badji zijn officiële debuut maken voor Club Brugge. De Senegalees speelde zich meteen in de kijker: na een voorzet van Vormer kopte Badji het leer richting winkelhaak, maar doelman Matijas bracht knap redding. Even later pakte de aanvaller uit met een knappe beweging en een schot richting verste hoek, dat opnieuw gepareerd werd door Matijas. 

 

Een kwartier voor tijd gooide Philippe Clement ook Schrijvers en Rits in de strijd. De Bruggelingen kampeerden voortdurend op de helft van Antwerp en voerden de druk steeds meer op. De beste kans viel tien minuten voor tijd: na een voorzet van Schrijvers kreeg Diatta een vrije kopkans, maar de bal verdween over doel. Vijf minuten later was ook Schrijvers zelf dicht bij de gelijkmaker: zijn knal richting verste hoek ging echter net voorlangs. Club bleef in de slotminuten openingen zoeken, maar scoren lukte niet. Geen dubbel dus voor Blauw-Zwart.

 

 

Beker van België – Finale
Stadion: Koning Boudewijnstadion
Scheidsrechter: Nicolas Laforge
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli  – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Éder Balanta (75’ Mats Rits), Hans Vanaken, Eduard Sobol (72’ Siebe Schrijvers) – Charles De Ketelaere, David Okereke (52’ Youssouph Badji). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Federico Ricca en Emmanuel Dennis. Coach: Philippe Clement.
Antwerp: Davor Matijas – Junior Pius, Abdoulaye Seck, Ritchie De Laet – Aurelio Buta, Faris Haroun, Martin Hongla, Lior Refaelov (91’ Bruny Nsimba), Simen Juklerød – Didier Lamkel Zé (90’ Ivo Rodrigues), Dieumerci Mbokani. Coach: Ivan Leko.
Gele kaarten: Pius, Balanta, Sobol, Rits, Matijas, Haroun, Vormer.
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 25’ Refaelov (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in