Speeldag 25
2 - 2

PLOEGENNIEUWS

CERCLE BRUGGE

Cercle Brugge staat met 26 punten op de dertiende plaats in het klassement nadat het met 3-2 verloor tegen Zulte Waregem. Groen-Zwart kwam tweemaal op achterstand tegen Essevee en maakte twee keer gelijk, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Idrissa Sylla smeerde met zijn winning goal de Brugse promovendus een 3-2 nederlaag aan waardoor Cercle blijft steken op 1 op 15 in de voorbije competitieduels. Het team van Laurent Guyot behaalde 19 op 36 in het Jan Breydelstadion met o.a. zeges tegen Charleroi (2-1) en Anderlecht (2-1). De Franse coach selecteerde volgende 20 spelers: Nardi, Van Damme, Vandenbussche, Taravel, Etienne, Marega, Ueda, Delacourt, Decostere, Kone, Mercier, Omolo, Lusamba, Gakpé, Tormin, Bongiovanni, Bruno, Hazard, Cardona en De Belder.

 

CLUB BRUGGE

Club telt 45 punten in het klassement en heeft twaalf punten achterstand op KRC Genk dat eerder Standard klopte (2-0). Het team van Ivan Leko kan dus best deze stadsderby winnen om de Limburgers in het vizier te houden. Vorig weekend speelde Blauw-Zwart 1-1 gelijk in de felbevochten topper tegen KAA Gent. De Buffalo’s kwamen vroeg op voorsprong via David, maar dankzij de treffer van Loïs Openda hingen de bordjes opnieuw gelijk. In een turbulente slotfase volgde nog een Brugs slotoffensief, maar Kaminski pakte uit met enkele knappe saves waardoor beide teams de punten deelden. In de heenronde won Club overtuigend de stadsderby tegen buur Cercle. Bij de rust was er al een dubbele voorsprong dankzij een owngoal van Lambot en een doelpunt van Vanaken. Na de pauze legde Siebe Schrijvers met twee treffers de 4-0 eindstand vast. Benoît Poulain vermijdt best geel, anders mist hij de topper tegen KRC Genk.

 

SCHEIDSRECHTER – LAWRENCE VISSER

Net als in de heenronde is Lawrence Visser opnieuw scheidsrechter van dienst in de Brugse stadsderby. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Karel De Rocker en Jo De Weirdt, de vierde official is Lothar D'hondt.

 

IN DE KIJKER

CERCLE BRUGGE – KYLIAN HAZARD

Kylian Hazard is de laatste tijd goed bezig bij Cercle Brugge dat de 23-jarige broer van Eden en Thorgan voor een jaar huurt van de Londense topclub Chelsea. Voordien speelde hij o.a. bij Zulte Waregem en Ujpest. Bij de Hongaarse eersteklasser had Hazard een vaste basisplaats, maar werd hij afgeremd door een zware knieblessure. De snelle en dribbelvaardige flankaanvaller scoorde twee goals in dertien competitiewedstrijden bij Groen-Zwart.  

 

CLUB BRUGGE – KAVEH REZAEI

Na zijn blessureleed is Kaveh Rezaei opnieuw wedstrijdfit en inzetbaar bij Blauw-Zwart. Duelkracht en snelheid zijn sterke punten van de 26-jarige spits, maar de Iraanse international bewees in het verleden ook bijzonder trefzeker te zijn. Vorig seizoen was Rezaei met 15 goals en 6 assists bepalend bij Charleroi en twee seizoenen geleden was hij met zeven doelpunten en acht assists de meest productieve speler bij de Iraanse topclub Esteghlal.

94'

Door dit gelijkspel loopt de achterstand met leider Genk op tot elf punten en uitgerekend de Limburgers komen komend weekend afgezakt naar Brugge. Een duel dat sterk bepalend zal zijn voor het einde van de reguliere competitie en de start van de play-offs. De eerstvolgende tegenstander luistert echter naar de naam van Salzburg en uiteraard hopen we jullie dan ook opnieuw massaal te mogen begroeten. Heel graag tot dan !

94'
Gele kaart
Ruud Vormer
Club Brugge
94'

We zitten reeds diep in de toegevoegde tijd wanneer Rezaei een voorzet met het hoofd verlengt tot bij Openda maar die trapt onbesuisde naast. Meteen het laatste wapenfeit uit deze stadsderby waarbij Club na een 2-2 gelijkspel opnieuw tegen puntenverlies aankijkt.

94'
Rode kaart
Johanna Ochieng Omolo
Cercle Brugge
93'

Na een warrige fase gaan de poppetjes plots aan het dansen. Vormer kijkt tegen geel aan en Omolo mag vervroegd gaan douchen na een tweede gele kaart.

92'
Gele kaart
Jérémy Taravel
Cercle Brugge
91'

Bij de thuisploeg vallen ze nu als vliegen. Na eerder Nardi laat nu ook Taravel zich opzichtig vallen. Na het nodige gemekker kijkt ook hij tegen geel aan.

90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd. Kan het nog voor Club?

90'
Gele kaart
Isaac Koné
Cercle Brugge
85'

Leko gooit zijn laatste troef op tafel en brengt met Rezaei nog extra aanvallend geweld in de strijd. Kan de Iranees Blauw-Zwart alsnog aan de zege helpen?

85'
Wissel
Cercle Brugge
Serge Gakpé Guevin Tormin
84'

Is dit het sein voor Club om opnieuw een tandje bij te steken? Rits haalt van ver uit maar andermaal staat Nardi in de weg en kopt Diatta van dichtbij over.

82'

We sluipen stilaan naar de slotfase toe en het vuur lijkt er wat uit bij Club. Al komt het wel bijna aan een derde treffer wanneer invaller Openda voor doel brengt en een thuisverdediger net voor de neus van Vanaken in hoekschop kan ontzetten. Meteen daarna haalt ook Vormer verwoestend uit maar met een uitstekende redding behoudt Nardi zijn ploeg van verder onheil.

79'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Lois Openda
78'

Tweede wissel bij Club. Wesley moet plaats ruimen, in zijn plaats komt Openda. Kan de jonge Luikenaar een tweede wedstrijd op rij scoren?

75'
Wissel
Cercle Brugge
Irvin Cardona Dylan De Belder
75'
Gele kaart
Stefano Denswil
Club Brugge
74'

Na fout op Wesley staat Denswil klaar om de vrije trap voor zijn rekening te nemen. Vanaf ruim 26 meter knalt hij hard op doel maar Nardi kan met beide vuisten alle gevaar weg boksen.

73'
Wissel
Club Brugge
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco Dion Cools
72'

Terwijl het opnieuw flink regent boven Olympia wisselt ook Leko een eerste maal. De Kroaat haalt Mata naar de kant, zijn vervanger heet Cools.

66'
Goal
Irvin Cardona
Cercle Brugge
2 - 2
65'

Net op het ogenblik dat Club het tempo liet zakken, slaat Cercle andermaal uit het niets een tweede maal toe. Cardona pikt een licht afgeweken schot goed mee en schuift de gelijkmaker koelbloedig onder een tot dan compleet werkloze Horvath. Eventjes is er sprake van buitenspel maar op aangeven van de videoref Colemonts wijst Visser dan toch naar de middenstip. Alles is weer te herdoen voor Club.

62'
Wissel
Cercle Brugge
Naomichi Ueda Kylian Hazard
61'

Zowat op het uur grijpt Guyot bij Cercle een eerste maal in. Een dolgedraaide Ueda wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Hazard.

59'

Club blijft baas in deze stadsderby en na prima samenspel tussen Vanaken en Diatta wordt laatstgenoemde helemaal vrijgespeeld maar de jonge Senegalees stond blijkbaar in buitenspel, een correcte tussenkomst van de assistent-scheidsrechter.

57'

Na slecht ontzetten bij Cercle kan de goed oplettende Amrabat vanuit de tweede lijn op doel trappen maar via de voet van een thuisspeler verdwijnt zijn schot in hoekschop.

55'
53'

En opnieuw Club met het betere van het spel. Met een subtiel hakje wordt Vormer vrijgespeeld maar hij wordt afgeblokt door Marega; In de nabeurt kan Wesley op doel trappen maar evenwel te slap om Nardi echt aan het werk te zetten.

53'
Gele kaart
Johanna Ochieng Omolo
Cercle Brugge
51'

Na de vlotte en snelle omschakeling via ondermeer Mata wordt Vormer in de zestien aangespeeld. De Nederlander gaat neer maar scheidsrechter Visser geeft resoluut aan dat er geen vuiltje aan de grijze lucht is.

49'

Het eerste gevaar na de rust is voor Club wanneer Mata strak kan voorzetten en Marega voor de aanstormende Schrijvers in hoekschop moet verwerken, ook dit levert Blauw-Zwart niks op.

46'

Meteen na de aftrapt trekt Club een eerste maal ten aanval. Schrijvers kan vanaf rechts voor doel brengen en met een soort halve omhaal probeert Diatta zijn kans te wagen maar evenwel zonder het minste gevaar voor doelman Nardi.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'

+1 : Het is rusten geblazen op Olympia en Club mag verdiend met een voorsprong de kleedkamer in. Het had zonder de minste twijfel het betere van het spel en zag zijn overwicht nog voor het kwartier beloond met een heel fraai hakje achter het steunbeen van Wesley, op aangeven van Diatta. Horvath zag nauwelijks een bal in zijn buurt maar de Amerikaanse goalie werd wel gevloerd bij een ongelukkig eigen doelpunt van Amrabat. Daarna verwaterde het niveau bij de landskampioen een beetje maar kort voor de rust speelden ze de thuisploeg met een sublieme aanval volledig uit verband en schotelde Vormer de meelopende Schrijvers de 1-2 aan.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

41'
Goal
Siebe Schrijvers
Club Brugge
1 - 2
40'

En daar is opnieuw de voorsprong voor Club ! Na een uitstekende aanval zet Vanaken Vormer alleen voor Nardi, die toont zich allerminst egoïstisch en schotelt Schrijvers zijn negende competitietreffer van het seizoen aan, de Limburger heeft maar binnen te duwen. Het blauw-zwarte legioen mag een tweede maal juichen !

39'

Na slecht inspelen richting Mata kan Cercle plots razendsnel uitbreken maar Denswil is attent om de strakke en harde voorzet onschadelijk te maken, aan de overkant mist een poging van Schrijvers compleet de juiste richting.

37'

Met nog tien minuten tot de rust zitten we even in een rommelige fase in de wedstrijd, met veel slordigheden aan beide kanten. Diatta probeert wel de inlopende Schrijvers aan te spelen maar die komt een fractie te laat. Diezelfde Diatta mag daarna op wandel doorheen de thuisdefensie maar uiteindelijk loopt hij zich toch vast in een overmacht.

32'
Gele kaart
Mats Rits
Club Brugge
27'

Net voor het halfuur hangen de bordjes opnieuw in evenwicht. Cercle kon nog niet gevaarlijk zijn maar bij een voorzet glijdt Amrabat de bal evenwel ongelukkig in eigen doel. Een doelpunt helemaal uit het niets, zeg maar.

27'
(Own)Goal
Sofyan Amrabat
Club Brugge
1 - 1
23'

De eerste gele kaart van de partij is voor Vanaken, die een mogelijke tegenprik vanwege Cercle al heel vlug maar evenwel foutief in de kiem smoort.

23'
Gele kaart
Hans Vanaken
Club Brugge
20'
15'

Cercle toont zich op rechts kwetsbaar en zowel Diatta als Vanaken lopen vaak uit de rug van Ueda maar voorlopig blijft een tweede bezoekend doelpunt uit. Eerst blijft een bal in de zestien hangen vooraleer de thuisploeg paniekerig kan ontzetten, daarna duwt Nardi een hoekschop uit zijn doelvlak.

13'
12'

Nog voor het kwartier is de voorsprong voor Club dan toch een feit. Op links dolt Diatta met zijn rechtstreekse tegenstander Ueda, de Japanner kan hem niet bijhouden en met een heerlijk subtiel hakje devieert Wesley zijn voorzet voorbij Nardi. Knap en verdiend doelpunt voor Club en ondertussen de negende competitietreffer voor de Braziliaan. Maar vooral : de landkampioen met de belangrijke voorsprong !

12'
Goal
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
0 - 1
9'

Cercle begon heel enthousiast aan de partij maar ondertussen heeft Club het betere van het spel. Zo kan Diatta dreigen en schieten maar de jonge Senegalees ziet zijn poging afgeblokt door Marega.

7'

De bal gaat voorbij Nardi tegen de touwen maar het doelpunt wordt afgekeurd na een voorafgaande fout van Denswil bij Ueda, het blauw-zwart feestje gaat dus niet door en de score blijft 0-0.

5'

Na zwak uitverdedigen van Ueda bij Cercle kan Wesley de bal zomaar oppikken maar bij Club is er niemand gevolgd om op zijn voorzetje in te lopen.

1'

Al in de openingsminuut moet Amrabat een eerste hoekschop toestaan, vooraleer Bruno op doel kan koppen. Ondertussen is het nu reeds overduidelijk dat de grasmat er bijzonder zwaar bij ligt.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er opnieuw in om de Brugse stadsderby winnend af te sluiten? Volg het hier van minuut tot minuut.

Wissel
Club Brugge
Sofyan Amrabat Kaveh Rezaei

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanmiddag is Lawrence Visser, die ook al de stadsderby in de heenronde voor zijn rekening mocht nemen. Uiteraard hopen we ook nu weer op een correcte en faire wedstrijd.

Leko opteert er dus voor om Rits net als tegen Gent aan de aftrap te laten verschijnen. Hierdoor is Mata de enige nieuwkomer in de basiself, waardoor Diatta naar de linkerflank verhuist. Voorin moet Schrijvers rond diepste spits Wesley zwerven en voor het nodige gevaar zorgen. Amrabat blijft op rechts in de driemansverdediging. De jonge Ngonge en derde doelman Hubert vallen af.

Voor de Brugse stadsderby kan coach Leko geen beroep doen op Dennis. De Nigeriaan keek tegen Gent tegen rood aan en zit een eerste van twee schorsingsdagen uit. Nakamba keert terug uit schorsing, terwijl ook Rezaei opnieuw in de wedstrijdselectie werd opgenomen. Beiden beginnen evenwel op de bank.

Maar ook Cercle wil maar al te graag de drie punten aan eigen huis houden en zo stilaan meer zekerheid omtrent het behoud in de hoogste voetbalklasse te vrijwaren. De Vereniging staat momenteel op een dertiende plaats, met negen punten voorsprong op hekkensluiter Lokeren, dat gisteren zijn thuiswedstrijd tegen Antwerp wist te winnen.

Met de play-offs stilaan in zicht, mag de landskampioen overigens best geen steken meer laten vallen. Club begint immers aan de wedstrijd met een achterstand van maar liefst twaalf punten op leider Genk, dat vrijdag reeds de topper tegen Standard wist te winnen. Bij een eventuele zege kan Blauw-Zwart de kloof tot negen punten herleiden en bovendien opnieuw helemaal allen tweede in de stand worden.

Met ondermeer wedstrijden tegen Salzburg, Genk en Anderlecht staat Club Brugge aan de vooravond van een bijzonder zware februarimaand, te beginnen met de derby tegen stadsgenoot Cercle.

Goeiemiddag en welkom vanuit een bijzonder regenachtig en winderig Jan Breydelstadion voor de Brugse stadsderby tussen Cercle en Club, op speeldag 25 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 2
  • 0 - 1
  • 2 - 0
  • 2 - 1
  • 0 - 0
  • 2 - 1
  • 1 - 1

Club speelt 2-2 gelijk tegen Cercle

Club Brugge heeft de stadsderby niet kunnen winnen. Wesley en Schrijvers brachten Blauw-Zwart tot twee keer toe op voorsprong, maar door een owngoal van Amrabat en een doelpunt van Cardona eindigde de wedstrijd op 2-2. Door dit gelijkspel loopt de achterstand op Genk op tot elf punten.

 

Door de schorsing van Emmanuel Dennis moest Ivan Leko één noodgedwongen wissel doorvoeren. Clinton Mata kwam in de ploeg, waardoor Krépin Diatta de linkerflank voor zijn rekening nam. Cercle begon erg gretig, maar het duurde niet lang vooraleer Blauw-Zwart het commando overnam. Het kon bij de eerste kans zelfs meteen scoren, maar het doelpunt van Schrijvers werd afgekeurd na een voorafgaande duwfout van Denswil.

 

Club bleef doorduwen en kwam na dik tien minuten op voorsprong dankzij een erg fraai doelpunt. Diatta rolde de linkerflank op en zijn voorzet werd door Wesley knap achter het steunbeen in doel verlengd. Kort daarop ging een schot van Diatta naast, terwijl een poging van Schrijvers werd afgeblokt. Blauw-Zwart was duidelijk baas, maar incasseerde kort voor het halfuur plots toch de gelijkmaker. Cardona gaf de bal voor doel en daar gleed Amrabat het leer ongelukkig in eigen doel.

 

Diatta bleef ook daarna een voortdurende gesel voor de Cercledefensie, maar Schrijvers kon tot twee keer toe een pass van de Senegalees niet verzilveren. De thuisploeg loerde intussen op de counter, maar Denswil kon een voorzet van op links nog net wegwerken. Club ging steeds meer druk zetten en kwam kort voor de rust opnieuw op voorsprong na een knappe aanval: Vanaken bediende Vormer en zijn aflegger werd van dichtbij binnengetikt door Schrijvers.

 

Ook na de pauze hield Club de match stevig in handen. Het tempo lag lager, maar Blauw-Zwart kwam wel enkele keren dicht bij de 1-3. Zo kon Schrijvers een voorzet van Mata net niet in doel verlengen, terwijl Nardi redding bracht op een schot van Wesley. Tussendoor ging Vormer neer in de zestien meter na een duel met Lusamba, maar scheidsrechter Visser liet doorspelen.

 

Blauw-Zwart had de wedstrijd volledig onder controle, maar moest na twintig minuten in de tweede helft plots toch de gelijkmaker toestaan. Een schot van Bruno belandde in de voeten van Cardona en die schoof de 2-2 in doel. De Fransman stond randje buitenspel, maar Visser keurde het doelpunt op aangeven van de VAR toch goed. Kort daarop zoefde een schot van Gakpé over doel, terwijl Nardi redding bracht op een vrije trap van Denswil.

 

In de slotfase zette Club alles op alles om alsnog de drie punten te pakken. Lusamba kon een voorzet van Openda net voor Vanaken wegwerken en Nardi bracht knap redding op een grondscherend schot van Vormer. Kort daarop redde Nardi ook een schot van Rits en in de blessuretijd zoefde een schicht van Openda naast. Omolo kreeg nog zijn tweede gele kaart, maar de score veranderde niet meer. Door dit gelijkspel ziet Club de achterstand op leider Genk oplopen tot elf punten.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 25

Toeschouwers: 12.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Cercle Brugge: Paul Nardi – Issa Marega, Jérémy Taravel, Johanna Omolo - Naomichi Ueda (61’ Kylian Hazard), Xavier Mercier, Serge Gakpé (85’ Isaac Koné), Arnaud Lusamba, Yoann Etienne – Gianni Bruno, Irvin Cardona (75’ Dylan De Belder). Coach: Laurent Guyot.

Club Brugge: Ethan Horvath – Sofyan Amrabat (85’ Kaveh Rezaei), Brandon Mechele, Stefano Denswil – Clinton Mata (72’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers, Wesley Moraes (78’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Benoît Poulain, Marvelous Nakamba en Saulo Decarli. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Vanaken, Rits, Omolo, Denswil, Koné, Taravel, Vormer.

Rode kaarten: 93’ Omolo (2x geel).

Doelpunten: 12’ Wesley (0-1), 27’ Amrabat (owngoal, 1-1), 40’ Schrijvers (1-2), 65’ Cardona (2-2).

 

 

Tekst: Steven Floin