Visual menu

Speeldag 22

1 - 2

PLOEGENNIEUWS

CERCLE BRUGGE

Cercle Brugge staat met 22 punten op de voorlaatste plaats in de rangschikking. Vorig weekend slaagde de Vereniging er voor het eerst in tien matchen in om de drie punten te behalen. Er werd gewonnen bij KV Kortrijk dankzij goals van Strahinja en Pavlovic, de Kerels raakten niet verder dan de aansluitingstreffer van Makarenko. De laatste thuiszege van Groen-Zwart dateert van 17 oktober toen het AA Gent met 5-2 klopte. De heenwedstrijd tegen Club werd verloren met 2-1. Halfweg de eerste helft kwam Blauw-Zwart op voorsprong via Krépin Diatta, maar net na rust kwam Cercle langszij via Musaba. Simon Deli zorgde met een rake kopbal voor de winning goal en de bijhorende drie punten voor de landskampioen. Met slechts één punt voorsprong op rode lantaarn Waasland-Beveren, zal het team van Paul Clement dus ongetwijfeld extra gemotiveerd aan de aftrap komen in de Brugse stadsderby.

 

CLUB BRUGGE

Na de twee gewonnen thuiswedstrijden tegen KV Oostende en KRC Genk voetbalt Club opnieuw in Jan Breydel, zij het dan wel als uitploeg in de derby tegen stadsgenoot Cercle Brugge. Het team van Philippe Clement gaat ook nu resoluut voor de drie punten tegen Groen-Zwart. Blauw-Zwart kan mooie statistieken voorleggen: de 74 voorbije uitmatchen tegen Cercle resulteerden in 42 zeges, 15 draws en 17 nederlagen. Noa Lang vermijdt best geel want anders mist hij de topper tegen Standard. Philippe Clement bleef in elf Brugse stadsderby’s als speler/trainer ongeslagen. Als coach behaalde hij drie zeges en als speler won hij zeven keer en speelde hij éénmaal gelijk met Blauw-Zwart. Club bleef de voorbije acht duels tegen Cercle ongeslagen (zes zeges, twee draws) en won twee van de drie laatste uitderby’s. Ook vandaag gaat de landskampioen opnieuw resoluut voor de drie punten.

 

SCHEIDSRECHTER – NATHAN VERBOOMEN

Nathan Verboomen leidt de Brugse stadsderby in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Kevin Monteny en Yves De Neve, vierde official is Alexandre Boucaut. De videoref is Wesley Alen.   

 

CERCLE BRUGGE – THOMAS DIDILLON

Thomas Didillon is bezig aan zijn eerste seizoen bij Cercle Brugge. De 25-jarige Fransman stond eerder onder de lat bij Anderlecht en KRC Genk en heeft dus al flink wat ervaring in eerste klasse. Didillon komt uit de jeugdopleiding van FC Metz en was eerder nog Frans jeugdinternational. Bij FC Metz groeide hij tot titularis en dwong hij mee de promotie af naar de Ligue 1. In 2018 verhuisde hij naar Anderlecht en na een korte tussenstop bij Genk, is hij nu in Jan Breydel aan de slag.

 

CLUB BRUGGE – SIMON MIGNOLET

Simon Mignolet kan zijn vijftigste competitiematch voor Club spelen. De 32-jarige Truienaar die niet weg te denken is uit het Brugse doel, kan terugblikken op een mooi palmares. Hij begon zijn profcarrière bij STVV en trok in 2010 naar de Premier League waar hij eerst bij Sunderland onder de lat stond en nadien naar Liverpool verhuisde. Bi Si is bezig aan zijn tweede seizoen op Jan Breydel en is net als vorig seizoen, de minst gepasseerde doelman uit de Jupiler Pro League.  

94'

Door deze zege telt Club nu 54 punten, twaalf meer dan eerste achtervolger Genk. Bovendien kan Blauw-Zwart nieuw vertrouwen tanken voor de topper van komende zondag tegen Standard, dat straks nog aan de bak moet op bezoek bij Oostende. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, heel graag tot dan!

94'

Einde van de wedstrijd. Club wint de stadsderby met 1-2 en toont zich andermaal als de enige echte 'Ploeg van het Stad'. Nochtans kwam het voor het halfuur op achterstand na het doelpunt van Musaba maar een jarige Mechele beloonde zichzelf met de gelijkmaker. Na de rust bekroonde Lang zich tot matchwinnaar.

91'

In de eerste van vier extra minuten wordt Rits net binnen de zestien met een duw van Van Der Bruggen uit evenwicht gehaald maar scheidsrechter Verboomen ziet er geen graten in.

90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd.

88'
Wissel
DostSobol
88'

Club scoort een derde maal wanneer Balanta Okereke aanspeelt en die het leer onder Didillon in doel schuift maar de vlag gaat de lucht in wegens buitenspel, ook de VAR bevestigt deze beslissing, het blijft dus 1-2.

86'
84'
Wissel
BianconeCorryn
84'
Wissel
MusabaSomers
84'
Wissel
UgboDenkey
84'

Sinds de voorsprong schuwt Club de risico's waardoor het nog nauwelijks voor gevaar kan zorgen, toch kan Okereke van heel dichtbij op doel trappen maar met de voet kan Didillon de meubelen redden. Er was weliswaar gevlagd voor buitenspel maar uit de herhaling bleek dit niet het geval, voorlopig blijft de 1-2 op het scorebord.

79'
Gele kaart
Rits
75'
Wissel
VanakenBalanta

Net als tegen Genk wordt Vanaken vroegtijdig naar de kant gehaald, hij wordt vervangen door Balanta waardoor Rits opnieuw een rijtje opschuift.

74'

Terwijl Balanta wordt aangemaand zich klaar te maken om in te vallen, trapt Hotic vanuit de tweede lijn op doel maar met beide vuisten duwt Mignolet in hoekschop.

69'

Aan de overkant kan Okereke met het leer aan de haal maar Pavlovic kan er nog net een voetje tussen steken, het blijft 1-2.

67'

Meteen na de tweede wissel komt de thuisploeg nog eens opzetten via Musaba maar Mignolet pakt al vallend zijn trap.

66'
64'
62'
Wissel
LangOkereke

Clement wisselt een eerste maal en haalt Lang naar de kant, de Nederlander heeft wat last aan de knie en moet bovendien uitkijken voor een vijfde gele kaart, in zijn plaats komt Okereke.

62'
Wissel
HoggasVan Der Bruggen
59'
Goal
Lang
-
GOOOAAALLL - Net voor het uur komt Club verdiend op voorsprong en opnieuw kleurt het doelpunt oranje. Vanaken loodst Dost doorheen de buitenspelval, die behoudt het overzicht en schotelt de meelopende Lang zijn achtste competitietreffer van het seizoen aan!!
57'

Vormer schept de bal hoog en Lang kan het leer nog net binnen houden, helaas voor de Nederlander valt de bal niet voor de voet van een medespeler en komt Cercle met de schrik vrij.

55'
Gele kaart
Denswil
54'

Net als in de eerste helft claimt Club het meeste balbezit op maar het tempo ligt te laag en er wordt ook te weinig bewogen voorin.

52'
50'

Het eerste gevaar na de pauze komt vanwege Club wanneer De Ketelaere zich goed weet door te zetten en aflegt tot bij Vormer maar via de rug van Vitinho gaat zijn poging over het doel van Didillon, Blauw-Zwart lijkt toch iets gretiger aan de tweede helft te zijn begonnen.

47'

Nadat de jarige Mechele een balletje van Vitinho goed heeft doorzien, is er aan de overkant de voorzet van Lang maar Dost wordt opgehouden en kan niet voor gevaar zorgen.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft nog? Voorlopig zijn er geen wissels te melden. Komaan Club!

45'
45'

We krijgen geen toegevoegde tijd en dus fluit Verboomen de eerste helft na exact 45 minuten af, Club moet de rust in met een 1-1 tussenstand. Cercle kwam net voor het halfuur op voorsprong via Musaba maar een krachtige kopbal van Mechele was het antwoord van Blauw-Zwart.

44'

We zitten bijna aan het gaatje wanneer De Ketelaere op links de nodige ruimte krijgt, hij probeert centraal Dost te bereiken maar Didillon kan er nog net een hand tegen zetten, voorlopig geen vijfde treffer voor Dost.

42'
41'

Club wil nog voor de rust de voorsprong en Lang gaat achter een diepe bal maar Didillon is eerder op de bal en redt op spectaculaire wijze, bovendien is er gevlagd voor buitenspel vanwege Lang.

37'
Goal
Mechele
-
GOOOAAALLL - Net nadat Dost een opgelegde kans op Didillon besluit, is het toch raak voor Club. Kossounou zet op rechts Musaba met een heerlijke beweging in de wind, zijn voorzet wordt door Mechele onhoudbaar voorbij de Franse doelman tegen de touwen gekopt, de bordjes hangen weer gelijk!
33'

Club probeert een eerste keer te reageren en Vormer zet Lang de zestien in, die legt het leer achteruit richting De Ketelaere die slim laat lopen voor Vormer maar zijn schot wordt afgeblokt.

28'
Goal
Musaba
-
Net voor het halfuur komt de thuisploeg op voorsprong wanneer een voorzet met een gelukje voor de voet van Musaba valt en van heel dichtbij trapt hij de 1-0 voorbij Mignolet. Club moet alvast een tandje bijsteken om hun wil aan de tegenstander op te leggen.
27'
25'

Een diepe bal van Mata wordt makkelijk onderschept en luidt de counter vanwege Cercle in. Biancone krijgt een zee aan ruimte en terwijl op links twee ploegmakkers helemaal vrij staan, trapt hij toch op doel maar zonder het minste gevaar voor Mignolet, de Engelse Clement maakt zich dan ook bijzonder boos.

22'

Dan toch eindelijk wat ruimte voor Club, dat op links combineert via Vanaken en De Ketelaere maar Didillon kent geen problemen met zijn mislukte voorzet richting Dost, we blijven voorlopig wat op onze honger zitten.

20'

Club heeft weliswaar het meeste balbezit maar tot kansen komt het vooralsnog niet, de thuisdefensie heeft geen problemen met voorzetten van Lang en Mata.

17'

Het eerste gevaar van de wedstrijd komt vanwege Cercle wanneer Pavlovic op wandel gaat doorheen de Brugse defensie maar de huurling van Monaco stuit op Mignolet. Een minuut later is de counter vanwege de thuisploeg maar het schot van Vitinho gaat voorlangs.

13'

Musaba dwingt bij Mechele de hoekschop af maar met een stevige vuist puncht Mignolet alle gevaar weg, in de rebound is het Kossounou die kan opruimen, voorlopig weinig animo in deze stadsderby.

9'
7'

Cercle zet een laag blok, houdt de ruimtes bijzonder klein en loert op de counter, Club zoekt en tast naar een opening. Vanaf de rechterflank verstuurt Vormer een goed aangesneden voorzet de zestien in maar zowel De Ketelaere als Dost komen niet aan koppen toe.

2'

De Ketelaere dwingt de eerste hoekschop van de partij af maar die wordt door Mechele vanuit een moeilijke hoek over gekopt.

1'

De eerste 60 seconden zijn niet eens volledig volgemaakt wanneer Hotic een diepe bal verstuurt richting Musaba maar Mignolet is goed uit zijn doelgebied gekomen om het gevaar buiten te zetten.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Cercle dat heeft afgetrapt, Blauw-Zwart speelt eerst naar de Zuidtribune toe. Komaan Club!

Helaas geen toeschouwers op Olympia wanneer de beide teams de grasmat betreden, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De derby tussen Cercle en Club moet in goede banen worden geleid door Nathan Verboomen. De 32-jarige scheidsrechter zal hierin worden bijgestaan door zijn assistenten Kevin Monteny en Yves De Neve, vierde official Alexandre Boucaut en videoref Wesley Alen.

Hans Vanaken en Clinton Mata spelen vanavond respectievelijk hun 280ste en 180ste wedstrijd in de Eerste Klasse. Mats Rits haspelt tegen Cercle dan weer zijn 110de officiële wedstrijd af terwijl de stadsderby voor Simon Mignolet zijn 50ste competitiewedstrijd voor Blauw-Zwart is. Met Charles De Ketelaere verschijnt er bij de landskampioen alvast een echte Bruggeling aan de aftrap.

Bij Club kan coach Philippe Clement over een vrijwel complete selectie beschikken want buiten de geblesseerde youngster Sandra is iedereen speelklaar. De naam van Dennis komt niet op het wedstrijdblad voor, de Nigeriaan wordt tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Keulen. Ook nu geldt het motto ‘never change a winning team’ want Clement behoudt het vertrouwen in de elf die afgelopen zondag de drie punten pakten tegen KRC Genk.

Cercle Brugge van hun kant won vorige week met 1-2 op het veld van Kortrijk en staat nu voorlaatste in het klassement, met één punt meer dan hekkensluiter Waasland-Beveren. Bij een overwinning komt Groen-Zwart naast Moeskroen. Coach Paul Clement moet het evenwel doen zonder de geschorste Marcelin en de geblesseerden Decostere, Kanouté en Velkovski.

Wie kroont er zich straks tot ‘Ploeg van het Stad’? Al liggen de belangen bij beide teams wel totaal en ver uit elkaar. Bij een eventuele zege behoudt Club zijn voorsprong van twaalf punten op eerste achtervolger Genk, dat gisteren met 3-2 won van Zulte Waregem en kan het andermaal vertrouwen tanken voor de komst van de Rouches komende zondag.

De wedstrijden blijven elkaar in een rotvaart opvolgen en voor Club staat vanavond de kortste verplaatsing van het seizoen op het programma en is het in het eigen Jan Breydelstadion te gast bij stadsgenoot Cercle.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion, voor de ‘Brugsche’ stadsderby tussen Cercle Brugge en Club Brugge, op speeldag 24 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club wint de derby tegen Cercle met 1-2

Club Brugge heeft de stadsderby tegen Cercle met 1-2 gewonnen. Blauw-Zwart kwam eerst op achterstand, maar via goals van Brandon Mechele en Noa Lang kroonde Club zich alsnog tot Ploeg van ’t Stad.

 

Blauw-Zwart startte met dezelfde elf als vorige zondag tegen Genk. Club eiste vanaf de openingsminuut het balbezit op en zorgde ook voor het eerste gevaar: een kopbal van Mechele ging ruim over doel. Cercle trok een dubbele afweergordel op, waardoor het voor Club moeilijk was om openingen te vinden. Het team van Paul Clement loerde intussen op de counter en kwam na een kwartier zelfs dicht bij de openingsgoal: verdediger Pavlovic stak het hele veld over en werd door een prima redding van Mignolet van een doelpunt gehouden.

 

Die kans leek Cercle vleugels te geven, want even later volgden nog twee mogelijkheden: Vitinho zette zich door op links en trapte het leer voorlangs, terwijl Biancone van ver recht op Mignolet mikte. De openingsgoal hing in de lucht en viel ook kort voor het half uur: Anthony Musaba kreeg plots te veel ruimte centraal voor doel en trapte de 1-0 van dichtbij binnen.

 

Voor Blauw-Zwart was dat het sein om een versnelling hoger te schakelen. Eerst kon Lang De Ketelaere en Vanaken niet bereiken, terwijl even later een poging van Vormer bij Dost terechtkwam, maar die stuitte van dichtbij op Didillon. Club bleef doorduwen en kon direct daarna dan toch gelijk maken: Kossounou lepelde de bal mooi voor doel en daar kon Brandon Mechele de 1-1 binnenkoppen. Op slag van rust probeerde De Ketelaere Dost nog te bedienen, maar Didillon zat er nog net tussen.

 

Na de pauze ging Club op hetzelfde elan door. Dost kon net niet bij een voorzet van Lang en direct daarna pakte De Ketelaere uit met een knappe actie. Zijn aflegger werd door Vormer via een verdediger echter over doel getrapt. Kort daarop kon Lang net geen ploegmaat bereiken, maar na een klein kwartier was het dan toch raak: Dost dook goed de ruimte in, legde breed naar Lang en die kon het leer in een leeg doel binnentikken.

 

Door die voorsprong kon Blauw-Zwart wat gas terugnemen. Cercle probeerde richting Mignolet te trekken, maar Club kwam niet in de problemen. De Limburgse doelman kon makkelijk redding brengen op schoten van Musaba en Hotic. Aan de overkant kon de ingevallen David Okereke twee keer dreigen: eerst werd een poging van de Nigeriaan afgeblokt en daarna kon hij Dost net niet bereiken.

 

Ook in de slotfase behield Blauw-Zwart makkelijk de controle. Okereke botste nog van dichtbij op Didillon, terwijl Cercle-invaller Denkey ruim over doel mikte. Het slotakkoord leek voor Okereke, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Het bleef dus 1-2 en dus kroonde Club Brugge zich opnieuw tot Ploeg van ’t Stad. Blauw-Zwart behoudt zo twaalf punten voorsprong op eerste achtervolger Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 22

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Cercle Brugge: Thomas Didillon – David Bates, Jérémy Taravel (67’ Leonardo Da Silva Lopes), Strahinja Pavlovic – Giulian Biancone (84’ Alexander Corryn), Dino Hotic, Charles Vanhoutte, Kevin Hoggas (63’ Hannes Van der Bruggen), Vitinho – Anthony Musaba (84’ Thibo Somers) , Iké Ugbo (84’ Kevin Denkey). Coach: Paul Clement.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken (75’ Éder Balanta) – Noa Lang (63’ David Okereke), Bas Dost (88’ Eduard Sobol), Charles De Ketelaere. Bank: Ethan Horvath, Nick Shinton, Simon Deli, Federico Ricca, Youssouph Badji, Ignace Van der Brempt en Maxim De Cuyper. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Denswil, Rits.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 28’ Musaba (1-0), 37’ Mechele (1-1), 58’ Lang (1-2).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in