Speeldag 31

0 - 2

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na de twee inhaalwedstrijden in Charleroi en Gent staat Club nog steviger aan de leiding in de Jupiler Pro League. Blauw-Zwart telt negentien punten voorsprong op eerste achtervolger Antwerp en kan dus een gouden zaak doen in het klassement. Het team van Philippe Clement is twaalf competitieduels op rij ongeslagen en bovendien de beste thuisploeg uit de competitie met 34 op 45. De heenwedstrijd op de Bosuil werd met 0-2 gewonnen dankzij goals van Krépin Diatta en Mats Rits. Vorige maand eindigde het bekerduel in de 1/8ste finale tegen Antwerp op 3-1. Hans Vanaken en Bas Dost zorgden voor een dubbele Brugse voorsprong en de bezoekers kwamen niet verder dan een aansluitingstreffer van Lamkel Zé. Met een heerlijke trap ontnam Ruud Vormer alle hoop bij de Great Old. Philippe Clement kan opnieuw beschikken over Odilon Kossounou die terugkeert uit schorsing. Noa Lang mist bij een gele kaart de verplaatsing naar Kortrijk.

 

ANTWERP

Antwerp staat met 51 punten op de tweede plaats in de rangschikking met één punt voorsprong op KRC Genk dat vrijdag gelijkspeelde tegen Standard (2-2). Met nog vier speeldagen op het programma wil de Great Old zich dan ook zo snel mogelijk verzekeren van Play-Off 1. Op de vorige speeldag hield het team van Frank Vercauteren de drie punten op de Bosuil na een spektakelmatch tegen KV Kortrijk (4-2). Ondanks de uitsluiting van Seck, kwam de thuisploeg op voorsprong na een penaltydoelpunt van Refaelov. Le Marchand verdubbelde de voorsprong, maar de Kerels kwamen gelijk via Selemani en Gano. Dankzij doelpunten van Lamkel Zé en Verstraete behaalde Antwerp alsnog een belangrijke overwinning tegen KV Kortrijk. Frank Vercauteren kan voor de verplaatsing naar Jan Breydel geen beroep doen op de geblesseerde Gélin en geschorsten Mbokani en Seck. Bij de bezoekers hebben Birger Verstraete, Sander Coopman en Lior Refaelov een sportief verleden bij Club.

 

SCHEIDSRECHTER – NICOLAS LAFORGE

Nicolas Laforge leidt de topper tussen Club en Antwerp in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Laurent Conotte en Christophe Battiston,  vierde official is Kevin Van Damme. De videoref is Erik Lambrechts.   

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – RUUD VORMER

Ruud Vormer is met zijn tomeloze inzet en grinta het toonbeeld van de blauw-zwarte ‘No Sweat, No Glory’ mentaliteit. De Brugse captain vuurt zijn ploegmaats aan en is een belangrijke schakel op het Brugse middenveld met zijn spelinzicht en traptechniek. Momenteel staat zijn teller op vijf goals en zeven assists in de Jupiler Pro League. De 32-jarige Nederlander die ondertussen zes seizoenen op Jan Breydel voetbalt, speelde voordien bij AZ Alkmaar onder Louis Van Gaal en Feyenoord.

 

ANTWERP – RITCHIE DE LAET

Ritchie De Laet is de rots in de branding in de Antwerpse defensie: met zijn secure tackles en internationale ervaring is hij van groot belang bij de Great Old. De 32-jarige aanvoerder is polyvalent: hij kan zowel links, rechts als centraal achterin uit de voeten. De Laet begon zijn profcarrière op de Bosuil en voetbalde nadien bij o.a. Manchester United, Portsmouth, Leicester City, Aston Villa en Melbourne City. Sinds het seizoen 2019/20 speelt De Laet opnieuw bij Antwerp nadat hij in 2018 al een half jaar geleend werd van Aston Villa.

94'

Door deze nederlaag laat Club na om opnieuw verder uit te lopen, het telt nu 16 punten voorsprong op de Great Old, dat steviger op de tweede plaats staat. Volgend weekend is er de interlandbreak, daarna volgt de uitwedstrijd bij Kortrijk, heel graag tot dan!

94'

Het zit er op, Club lijdt een vierde thuisnederlaag en verliest met 0-2 van Antwerp, dat voor het eerst sinds 21 jaar nog eens kan zegevieren op Brugse bodem.

90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd.

89'
Rode kaart
Lang
Lang komt te laat in bij Le Marchand en mag zich vervroegd gaan douchen.
84'

Andermaal staat Sobol aan het kanon wanneer een afvallende bal op voorzet van Vormer voor zijn voet valt maar via De Laet gaat zijn poging ditmaal over.

82'

De minuten tikken genadeloos weg wanneer Sobol vanuit de tweede lijn op doel knalt maar zijn schot mist compleet de juiste richting.

77'
Wissel
RefaelovGerkens
76'
Wissel
DostPerez
74'

Terwijl Perez zich klaar maakt om in te vallen, pompt De Ketelaere de bal de zestien in maar vooraleer Dost kan afwerken, kan een prima spelende De Laet met het hoofd in hoekschop verwerken.

73'

Antwerp speelt in een zetel en blijft loeren op de counter maar het schot van Hongla vanuit de tweede lijn gaat ruim naast de kooi van Mignolet.

69'

Halfweg de tweede helft is er opnieuw Brugse dreiging wanneer Lang kan voorzetten maar De Ketelaere kan centraal niet in doel verlengen, hij claimt een duwfout van De Pauw en de strafschop maar Laforge gaat er terecht niet op in.

64'

Pas 19 minuten na de rust komt Club binnen de minuut tot tweemaal toe dicht bij de aansluitingstreffer. Bij een hoekschop van Vormer wil Lang zijn poging gecontroleerd plaatsen in de verste hoek maar met een beenveeg kan De Wolf redding brengen, meteen daarna sterft een volley van Vanaken tegen de onderkant van de lat. Is dit eindelijk het signaal voor de leider om een versnelling hoger te schakelen?

62'
60'
Wissel
DenswilSobol

Eerste wissel bij Club : Denswil moet plaats ruimen voor Sobol, kan de Oekraïner Blauw-Zwart op sleeptouw nemen?

59'
Gele kaart
De Pauw
59'
Gele kaart
Mechele
59'

We naderen het uur maar voorlopig kan Club geen opening vinden in de rood-witte muur, het moet bovendien uitkijken voor de tegenprikken vanwege de bezoekers. De nervositeit staat op ieders gezicht en na geduw kijken zowel Mechele als De Pauw tegen geel aan.

53'

Het spel ligt vaak stil en dat speelt niet in het voordeel van Club om echt vaart in de partij te krijgen, een diepe bal van Denswil verdwijnt slordig in de handen van De Wolf.

52'

Terwijl Mata gelukkig weer verder kan, probeert Club iets terug te doen maar Rits kan niet voor het nodige gevaar zorgen, aan de overkant probeert Hongla het met een lange lobbal maar Mignolet is tijdig terug gekeerd.

50'

Mata probeert aan de achterlijn de bal binnen te houden en gaat dan zwaar kermend neer, Clement soms Van der Brempt om zich meteen warm te lopen.

48'

Mechele schuift goed in en speelt breed tot bij Lang, die probeert Vanaken te bereiken maar de voorzet gaat over zijn hoofd heen en De Wolf kan makkelijk pakken.

46'
Gele kaart
Lang
Meteen na de herneming kijkt ook Lang tegen geel aan wanneer hij iets te laat inkomt bij Haroun, het betekent dat de Nederlander de uitwedstrijd bij Kortrijk aan zich moet laten voorbij gaan.
46'

De bal rolt weer op Olympia, er wacht Club een zware uitdaging om deze scheve situatie alsnog recht te zetten. Er zijn voorlopig nog geen wissels te melden.

45'

+2 : Een voorzet van de geel geboekte Mata belandt op het hoofd van Dost maar via de rug van een bezoekende verdediger kan De Wolf uiteindelijk vrij makkelijk pakken. Meteen het laatste wapenfeit uit de eerste helft waarin Club nauwelijks thuis gaf en tegen een dubbele achterstand aankijkt, er rest Clement heel wat werk tijdens de pauze.

45'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd van de eerste helft, probeert Vormer De Ketelaere in de zestien te bedienen maar hij kan het leer net niet meenemen, we krijgen overigens 2 minuten extra.

42'
Goal
Refaelov
-
Vanaf elfmeter laat Gouden Schoen Refaelov niet na om de score te verdubbelen.
40'
Gele kaart
Mata
Bij een hoekschop voor Antwerp wil Mata de bal in de eigen zestien ontzetten maar hij raakt ongewild en ongelukkig Batubinsika, het levert hem de gele kaart op en de bal gaat op de stip.
38'

Na het nodige oponthoud, waarbij zowel Hongla als Lamkel Zé de levieten worden gelezen, is er de voorzet van Denswil maar Vanaken kan niet vol op doel koppen, Club blijft zoeken naar de gelijkmaker maar echt gevaarlijk kon het evenwel nog niet zijn.

35'

Met nog tien minuten tot de rust is er eindelijk een voldragen aanval bij Club, na tal van korte combinaties kan Rits op doel trappen maar hij kan zijn schot niet laag houden.

33'
32'
Gele kaart
Hongla
31'

Lang en De Ketelaere zijn van flank veranderd en vanaf rechts kan de jonge Bruggeling met links voor doel brengen, aan de tweede paal kan Lang op doel koppen maar zijn kopbal mist de juiste richting.

28'

De Pauw houdt de bal aan de zijkant binnen maar laat die liggen voor Vanaken, die meteen Vormer aanspeelt maar andermaal ziet hij zijn schot geblokt door Le Marchand. Net als in Gent laat Club ook nu in de eerste helft geen geweldige indruk na.

24'
23'

Bij een diepe bal duikt Vormer de ruimte in en zijn schot wordt voor de lijn ontzet door Le Marchand, in de rebound is er Dost maar de vlag gaat de lucht in wegens buitenspel van Vormer.

21'

Eerst Haroun, daarna Verstraete gaan hard in bij Lang maar scheidsrechter Laforge houdt het bij een waarschuwing en laat de kaarten op zak, na het nodige oplapwerk kan de Nederlander gelukkig toch weer verder.

14'

Antwerp houdt de ruimtes klein en Club kent de nodige problemen om de vrije man te vinden. Het lukt dan toch eens met de voorzet van Vormer vanaf de linkerkant en al vallend kopt Dost maar rakelings naast, bijna de gelijkmaker.

9'
Goal
Lamkel Zé
-
Uit het niets staat het opeens 0-1. Bij een verre uittrap schiet de bal door naar de lopende Lamkel Zé en oog in oog met Mignolet blijft hij koelbloedig en schuift hij de openingstreffer in doel, Club moet meteen de achtervolging in.
7'
5'

Voorlopig geen overrompeling in de vroege openingsfase van de wedstrijd, beiden teams tasten elkaar af waardoor we vooral heel veel middenveldspel krijgen.

1'

We zijn er aan begonnen in een overigens winderig en behoorlijk kil Jan Breydelstadion, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

Club won in het kalenderjaar 2021 tien van zijn elf competitiewedstrijden, op Europees vlak doen enkel Manchester City en Barcelona beter. Kan Blauw-Zwart die lijn ook vandaag doortrekken? Volg het hier van minuut tot minuut.

De topper tussen Club Brugge en Antwerp moet in goede banen worden geleid door de 34-jarige Nicolas Laforge, die hierin zal worden bijgestaan door zijn assistenten Laurent Conotte en Christophe Battiston, vierde official Kevin Van Damme en videoref Erik Lambrechts.

Bij Antwerp moet coach Vercauteren het stellen zonder de geschorsten Mbokani en Seck en de geblesseerde Gelin. Ook Coopman moest afhaken door blessure, al komen er met Refaelov en Verstraete wel nog twee voormalige Bruggelingen aan de aftrap.

Voor tweevoudig Gouden Schoenwinnaar Vanaken is de clash tegen Antwerp zijn 280ste officiële en 210de competitiewedstrijd in dienst van Club, Mata van zijn kant haspelt vandaag zijn 80ste competitiewedstrijd bij Blauw-Zwart af.

In vergelijking met de wedstrijd in en tegen Gent wijzigt Clement zijn elftal op een drietal plaatsen. Kossounou neemt ten nadele van Mitrovic zoals verwacht terug zijn plaats achterin in, terwijl Denswil op links de voorkeur krijgt boven Sobol. Voorin krijgen we De Ketelaere, waardoor Chong zich tevreden moet stellen met een plaats op de bank.

Voor de komst van de Great Old naar het Olympiapark kan coach Clement opnieuw beschikken over Kossounou, die twee speeldagen moest uitzitten na zijn rode kaart in de bekerwedstrijd bij Standard. Anderzijds is er wel de afwezigheid van Dirar door blessure.

Net voor de interlandbreak staan met Club Brugge en Antwerp de stamnummers 3 en 1 maar tevens ook de competitieleider en de eerstachtervolgende in het klassement lijnrecht tegenover elkaar. Slaagt Blauw-Zwart er in om hun voorzitter een gepast geschenk aan te bieden?

Exact 101 jaar geleden werd Club Brugge, na een 3-0 zege tegen Racing Mechelen, voor het eerst in zijn bestaan landskampioen. Tevens is 21 maart de datum waarop Clubvoorzitter Bart Verhaeghe 56 kaarsjes mag uitblazen, ook de webredactie houdt er zich aan om de voorzitter een gelukkige verjaardag toe te wensen.

Goeiemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de absolute topper van speeldag 31 in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League, tussen landskampioen Club Brugge en bekerwinnaar Royal Antwerp FC.

Club gaat thuis met 0-2 onderuit tegen Antwerp

Club Brugge heeft zijn eerste competitienederlaag van 2021 geleden. Blauw-Zwart verloor op eigen veld met 0-2 van Antwerp na goals van Lamkel Zé en Refaelov. 

 

Club speelde maandag een erg sterke tweede helft tegen AA Gent en dat had zijn gevolgen voor de basiself. Stefano Denswil, Mats Rits en Charles De Ketelaere vielen tegen de Buffalo’s in bij de rust en werden nu beloond met een basisstek. Ook Odilon Kossounou – terug na twee speeldagen schorsing – kwam opnieuw in de ploeg. Het viertal kwam in de plaats van Mitrović, Sobol, Balanta en Chong.

 

Blauw-Zwart greep de bezoekers meteen bij de keel, maar toch was het Antwerp dat vanuit het niets op voorsprong kwam. Een mislukte uittrap van De Wolf belandde in de loop van Lamkel Zé en die schoof de 0-1 in doel. De Bruggelingen probeerden de vroege achterstand vlug ongedaan te maken, maar een kopbal van Dost ging rakelings voorlangs en een volley van Vormer viel recht in de armen van De Wolf. Halfweg de eerste helft leek Vormer op weg naar de gelijkmaker, maar Le Marchand kon de bal net voor de doellijn wegwerken. De rebound van Dost ging naast.

 

De bezoekers trokken een dubbele muur op, waardoor het voor Club moeilijk was om openingen te vinden. Toen de Bruggelingen er dan toch enkele keren doorgeraakten, verdwenen de kopballen van Lang en Vanaken over en naast doel. Tussendoor eindigde een knappe aanval bij Rits, maar ook hij kon zijn schot niet kadreren. Antwerp voetbalde geen enkele kans bij elkaar, maar stond bij de rust zowaar 0-2 voor. Clinton Mata wou immers een bal wegwerken uit de zestien meter, maar raakte daarbij Batubinsika en dus wees scheidsrechter Laforge naar de stip. Lior Refaelov bleef ijzig kalm en trapte de elfmeter feilloos binnen.

 

Blauw-Zwart stond dus voor een loodzware opdracht in de tweede helft. Club trok wel meteen naar voren, maar een schot van Rits werd afgeblokt. De Bruggelingen zetten hoog druk, waardoor er veel ruimte lag in de rug van de verdediging. Hongla probeerde daarvan te profiteren met een verre lob, maar Mignolet was tijdig teruggekeerd.

 

Antwerp bleef goed georganiseerd spelen, terwijl Club ook geen geluk kende in de afwerking. Een knap schot van Lang werd immers net voor de doellijn weggewerkt, terwijl ook een poging van Vanaken net niet binnen ging. Zijn schot botste immers via de onderkant van de deklat opnieuw het veld in. Twintig minuten voor tijd kon De Ketelaere net niet bij een scherpe voorzet van Lang.

 

De Bruggelingen beten zich de tanden stuk op de bezoekende defensie en kwamen niet verder dan twee schoten van Sobol die over doel verdwenen. Tot overmaat van ramp beëindigde Club de match nog met een man minder. Noa Lang pakte zijn tweede geel na een fout op Le Marchand en mocht vervroegd gaan douchen. Het bleef 0-2 en dus leden de Bruggelingen hun eerste competitienederlaag van 2021. Door deze nederlaag is de voorsprong op Antwerp gereduceerd tot zestien punten.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 31

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Stefano Denswil (61’ Eduard Sobol) – Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken – Noa Lang, Bas Dost (76’ Daniel Pérez), Charles De Ketelaere. Bank: Ethan Horvath, Éder Balanta, Tahith Chong, Matej Mitrović, Federico Ricca, David Okereke, Youssouph Badji en Ignace Van der Brempt. Coach: Philippe Clement.

Royal Antwerp FC: Ortwin De Wolf – Ritchie De Laet, Dylan Batubinsika, Maxime Le Marchand, Jordan Lukaku – Nill De Pauw, Birger Verstraete, Lior Refaelov (77’ Pieter Gerkens), Faris Haroun, Martin Hongla – Didier Lamkel Zé. Coach: Frank Vercauteren.

Gele kaarten: Hongla, Mata, Lang, Mechele en De Pauw.

Rode kaarten: 89’ Lang (2x geel).

Doelpunten: 9’ Lamkel Zé (0-1), 43’ Refaelov (penalty, 0-2).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in