Visual menu

Speeldag 3

0 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Vorig weekend pakte Blauw-Zwart zijn eerste drie punten van het nieuwe seizoen dankzij de vlotte 0-4 overwinning tegen KAS Eupen. Na een kwartier verraste Youssouph Badji doelman De Wolf met een gekruist schot en zorgde zo voor de verdiende voorsprong. Na de rust diepte Krépin Diatta met twee goals de voorsprong verder uit en Club zat op rozen. In de slotfase schilderde Hans Vanaken het leer op het hoofd van Ruud Vormer die de 0-4 eindstand feilloos binnenkopte. Blauw-Zwart staat dus met extra vertrouwen aan de aftrap tegen Beerschot, maar het duel tegen de competitieleider belooft geen makkelijke opdracht te worden. Toch gaat de landskampioen resoluut voor winst tegen de Mannekes en wil het de drie punten in Jan Breydel houden. Voor Philippe Clement is de topper tegen Beerschot speciaal: hij speelde maar liefst zeven seizoenen op het Kiel en houdt mooie herinneringen over aan de ploeg waar hij zijn spelerscarrière begon en eindigde. Met Mats Rits, Thomas Van Den Keybus en Ignace Van Der Brempt heeft Club drie spelers met een verleden bij Beerschot.

 

De Brugse selectie ziet er als volgt uit: Mignolet, Horvath, Lammens, Sobol, Deli, Ricca, Mechele, Mata, Kossounou, Balanta, Schrijvers, Vanaken, Vormer, Rits, De Ketelaere, Van Den Keybus, Okereke,  Diatta, Badji, Dennis en Krmenčík.

 

BEERSCHOT

Beerschot maakte na zeven jaar afwezigheid een geslaagde comeback in eerste klasse. De Antwerpse promovendus behaalde 6 op 6 in zijn eerste competitieduels na overwinningen tegen KV Oostende (1-2) en Zulte Waregem (3-1). Vorig weekend hielden de Mannekes de drie punten thuis tegen Essevee. Tarik Tissoudali opende de score nadat hij perfect werd aangespeeld door Raphael Holzhauser. De thuisploeg bleef aanvallend spelen en voetbalde nog enkele doelkansen bijeen, maar scoren lukte niet meer in de eerste helft. Na rust kwam Zulte Waregem op gelijke hoogte via Saido Berahino, maar Beerschot ging onmiddellijk op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook na een knappe vrije trap van Holzhauser die de bezoekende doelman geen schijn van kans gaf. De Oostenrijkse spelverdeler trapte in de slotfase nog de 3-1 op het scorebord. De Mannekes bleven de voorbije 11 wedstrijden ongeslagen en konden 8 van hun laatste 9 duels winnen. Het is van 26 oktober geleden dat de Antwerpenaars meer dan 1 doelpunt incasseerden. De competitieleider komt dus met extra vertrouwen afgezakt naar Jan Breydel. Bij de bezoekers heeft Dario Van Den Buijs nog een verleden bij Club Brugge.

 

SCHEIDSRECHTER – ALEXANDRE BOUCAUT

Alexandre Boucaut is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Laurent Conotte en Vito Di Vincenzo, vierde official is Wesli De Cremer. De videoref is Kevin Van Damme.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – MATS RITS

Mats Rits speelt vandaag tegen de club waar alles voor hem begon. Hij maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut in eerste klasse met twee doelpunten voor Germinal Beerschot tegen Westerlo. In 2011 verliet hij het Kiel voor een nieuwe sportieve uitdaging bij Ajax waar hij ploegmaat van Jan Vertonghen werd. Begin 2013 trok Rits naar KV Mechelen waar hij vijf seizoenen voetbalde en uitgroeide tot één van de sterkhouders. In de zomer van 2018 maakte hij de overstap naar Club Brugge en tegen KAS Eupen speelde de polyvalente middenvelder zijn 60ste competitiematch voor Blauw-Zwart.

 

BEERSCHOT – TOM PIETERMAAT

Tom Pietermaat is de langst dienende speler op het Kiel. De middenvelder die zijn jeugdopleiding genoot bij KV Mechelen en nadien bij Rupel Boom,  Eendracht Aalst en Racing Mechelen speelde, sloot in 2014 aan bij vierdeklasser Beerschot Wilrijk. Hij won drie titels op rij, maar brak zijn enkel waardoor hij de promotiefinales tegen Cercle Brugge in 1B miste. Na een lange revalidatie keerde Pietermaat vorig seizoen terug in het elftal en had hij een belangrijk aandeel in de sterke opmars en promotie van Beerschot. De 27-jarige verdedigende middenvelder verlengde onlangs zijn contract bij de Mannekes tot 2023.

94'

De landskampioen mist dus zijn start en door deze nederlaag telt het reeds zes punten achterstand op de leiders Beerschot en Charleroi. Bovendien staat er volgend weekend de topper in Genk op het programma. Heel graag tot dan!

94'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken en net als tegen Charleroi verliest Club zijn thuiswedstrijd tegen Beerschot met het kleinste verschil, Holzhauser scoorde nog voor de rust het enige doelpunt van de partij.

94'

Het zit er bijna op wanneer De Ketelaere kan voorzetten maar de kopbal van Badji verdwijnt over het doel.

92'

We zitten reeds in de extra tijd wanneer Club na handspel de vrije trap krijgt maar Vormer trapt die te zwak in de handen van Vanhamel.

90'

We krijgen minstens vier minuten toegevoegde tijd, kan Club nog iets uit de brand slepen?

89'

Terwijl Balanta blijkbaar niet meer verder kan, komt Krmencik opnieuw tot tweemaal heel dicht bij de 1-1. Eerst kapt hij zich uitstekend vrij maar aan de eerste paal is er nog de uitstekende redding van Vanhamel, bij de daaropvolgende hoekschop schampt de poging van de Tsjech de paal, het wil ook niet echt lukken voor Club.

86'

Club zowaar op de counter met aan de rechterflank een zee aan ruimte voor Vanaken maar de voorzet van de Gouden Schoen verdwijnt bijzonder slordig achter het doel van Vanhamel, het typeert de wedstrijd van Blauw-Zwart.

82'
Wissel
HolzhauserVan den Buijs
80'

Met nog tien minuten op de klok komt Krmencik tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst wordt zijn schot al glijdend afgeblokt, meteen daarna is hij goed gevolgd bij de pegel van Balanta maar telkens vindt hij Vanhamel op zijn weg, het blijft 0-1.

78'

Badji controleert een lange bal van Mata met de borst tot bij de vrijstaande Krmencik, de Tsjech probeert het meteen met links maar evenwel te centraal om Vanhamel echt te verrassen, de tijd dringt stilaan.

76'
Gele kaart
Balanta
74'

Na een licht gefloten fout van Rits speelt Holzhauser de bal meteen richting de spurtende Dom maar die kan zijn voet niet tegen het leer zetten.

73'
70'
Wissel
SchrijversKrmencik

Clement gooit zijn laatste troef op tafel en haalt Schrijvers naar de kant, in zijn plaats moet Krmencik voorin oorlog zien te maken.

68'

Bij een voorzet van Vanaken zijn ze Beerschot eventjes Vormer uit het oog verloren maar ook de Nederlander kan niet echt op doel koppen, bovendien was er ook gevlagd voor nipt buitenspel.

67'

Defensief staat het als een huis bij Beerschot en Club kan te weinig tempo maken om de bezoekers echt uit verband te spelen. Vanaken probeert het met een diepe bal richting Schrijvers maar die kan zijn hoofd niet tegen de bal planten. Meteen daarna mist een schot van Vormer het kader, nog steeds 0-1 in Jan Breydel.

62'

Meteen na de tweede Brugse wissel missen pogingen van Rits en Okereke compleet de juiste richting maar toch weet Schrijvers zich goed door te zetten maar de Limburger ziet zijn schot in hoekschop verdwijnen, evenwel zonder gevolg.

61'
Wissel
SobolDe Ketelaere
58'
Wissel
TissoudaliEleke
58'
Wissel
DiattaOkereke
55'

Vanaken kan een eerste hoekschop na de rust afdwingen maar die wordt door Vanhamel met één vuist weg gebokst en de bezoekers kunnen opnieuw hergroeperen.

53'
52'

Bij een schot van Mata belandt het leer op de hand van Bourdin, gans Club schreeuwt om een strafschop maar na tussenkomst van de VAR gaat de bal evenwel niet op de stip.

50'

In tegenstelling tot vorige week kon Diatta nog niet zijn stempel op deze wedstrijd zetten, zo wordt de Senegalees terug gefloten in buitenspelpositie. Aan de overkant moet Sobol ingrijpen bij Sanusi.

48'

Noubissi speelt Balanta handig door de benen maar bij Beerschot is er geen volk mee, aan de overkant trapt Vanaken in de handen van Vanhamel.

46'

De bal rolt weer in Brugge, kan Club na de pauze de scheve situatie alsnog rechtzetten? Blijf het hier op de voet volgen.

45'
45'
45'
45'
45'

+1 : We zitten reeds in de toegevoegde tijd wanneer de bal plots voor de voet valt van Rits maar de middenvelder besluit echter hoog over. Meteen het laatste wapenfeit van een eerste helft waarin Club maar heel zelden enig niveau haalde en aan de rust dan ook tegen een 0-1 achterstand aankijkt na het doelpunt van Holzhauser.

43'

Bij Club ontbreekt vaak de laatste pass. Badji loopt slim over een voorzet van Diatta door maar vooraleer Schrijvers gevaarlijk kan zijn, zit er alweer een bezoekende verdediger tussen.

40'

Met nog vijf minuten tot de rust kan Sobol de nodige meters maken en hard uithalen maar hij vindt evenwel Vanhamel op zijn weg.

38'

Terwijl zowel De Ketelaere als Ricca zich reeds mogen opwarmen, probeert Club een opening te vinden in de witte bezoekende muur maar de poging tot voorzet van Schrijvers is ondermaats, het blijft 0-1.

34'

Eventjes Brugse druk met ditmaal een voorzet van links via Vanaken maar Badji kan zijn kopbal niet goed richten en de bezoekers kunnen ontzetten.

33'

De landskampioen dringt nu toch iets nadrukkelijker aan en Vormer speelt op rechts Diatta aan maar er is niemand goed gevolgd om zijn voorzet binnen te werken. Ook in de nabeurt kunnen zowel Schrijvers als Badji niet scoren.

30'

Club probeert evenwel onmiddellijk te reageren en met een perfecte lange bal bereikt Balanta Vormer. Die probeert met het hoofd slim de vrijlopende Badji aan te spelen maar Vanhamel is eerder op de bal. Blauw-Zwart moet duidelijk een tandje bij gaan steken.

28'
Goal
Holzhauser
-
Nog voor het halfuur komt Club op achterstand. Na een misverstand tussen Diatta en Mata wordt Holzhauser op weg gezet richting Mignolet en met een punter duwt de Oostenrijker de 0-1 voorbij de Brugse doelman. Blauw-Zwart moet alweer de achtervolging in.
23'

Na een fout van Vorogovskyi bij Diatta pompt Vormer de daaropvolgende vrije trap de zestien maar Mechele kan niet echt krachtig genoeg koppen om gevaarlijk te zijn. Meteen daarna trapt Vormer met links op doel en zijn licht afgeweken bal gaat maar nipt naast, ook de daaropvolgende hoekschop levert Club niks op.

20'

Beerschot blijft goed gegroepeerd maar loert evenwel op de counter maar Mechele is bij de pinken en speelt terug tot bij Mignolet.

17'

Opnieuw zit Rits er uitstekend tussen en via Schrijvers verschijnt Vormer alleen voor doel, hij trapt het leer voorbij Vanhamel in doel maar het feestje gaat niet door, de Nederlander vertrok vanuit buitenspel.

15'

Hoog storen van Rits levert Brugs balbezit op maar de hoge voorzet van Vanaken bereikt evenwel geen medespeler, het blijft wachten op het eerste echte grote gevaar vanwege Club.

12'
10'

Noubissi scoorde reeds in de voorbereiding tegen Club en bijna was het opnieuw prijs. De spits snijdt naar binnen en trapt meteen op doel maar zijn afgeweken schot belandt pal tegen de buitenkant van de paal, hier komt de landskampioen goed weg.

6'

Het eerste wapenfeit komt vanwege de thuisploeg wanneer Sobol strak voor doel brengt en Vanhamel met de nodige moeite kan ontzetten, bij Club is niemand gevolgd om de afvallende bal op te pikken. Meteen daarna probeert Noubissi Mignolet met een verre lobbal te verrassen maar zijn poging gaat toch nog ruim naast.

5'
4'

In de prille openingsfase ligt het spel vaak stil na tal van kleine foutjes, van vloeiende combinaties is er voorlopig nog geen sprake. Vormer probeert het dan maar met een lange bal richting Schrijvers maar Vanhamel kan het leer makkelijk oprapen.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Antwerpen die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

In quasi ideale weersomstandigheden stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal voor.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Beerschot moet in goede banen worden geleid door Alexandre Boucaut, hij wordt hierbij bijgestaan door assistent-scheidsrechters Laurent Conotte en Vito Di Vincenzo. Wesli De Cremer is vierde official terwijl Kevin Van Damme de videoref van dienst is.

Bij Beerschot is het vooral uitkijken naar Holzhauser en Noubissi, die net als Diatta in het prille seizoensbegin reeds tweemaal wisten te scoren. Bij de Mannekes begint ex-Bruggeling Van Den Buijs overigens op de bank.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Eupen wijzigt Clement zijn elftal overigens maar op één plaats. Niet Ricca maar wel Balanta maakt samen met Mata en Mechele de Brugse defensie uit. Voor het overige dus geen wijzigingen, met zowel Badji, Rits en Schrijvers aan de aftrap.

Voor Philippe Clement is de wedstrijd tegen Beerschot er ééntje met een licht gouden randje want uitgerekend tegen de ploeg waar hij zijn spelersloopbaan begon en eindigde, staat de Antwerpenaar reeds voor de 50ste maal als coach van Club Brugge langs de zijlijn.

Club Brugge hoopt dus op een nieuwe zege maar makkelijk wordt het alvast niet. Beerschot begon immers voortreffelijk aan het nieuwe seizoen en na zeges tegen KV Oostende en Zulte Waregem stond het voor aanvang van deze speeldag samen met Charleroi en Standard op een gedeelde leidersplaats.

In de voorbereiding speelden beide clubs reeds tegen elkaar. In het eigen Belfius Basecamp in Westkapelle bleven de stamnummers 3 en 13 steken op een 1-1 gelijkspel, na doelpunten van Diatta en Noubissi.

Club Brugge pakte vorig weekend op bezoek in Eupen zijn eerste driepunter van het nieuwe seizoen, Blauw-Zwart hoopt vandaag in het thuisduel tegen promovendus Beerschot opnieuw op de volle buit. Een duel overigens tussen de kampioenen in 1A en 1B.

Goeiemiddag en welkom vanuit een helaas alweer akelig leeg Jan Breydelstadion, voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Beerschot op speeldag 3 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club gaat met 0-1 onderuit tegen Beerschot

Club Brugge heeft zijn thuiswedstrijd tegen Beerschot met 0-1 verloren. Raphael Holzhauser scoorde op het half uur het enige doelpunt van de partij. Blauw-Zwart begint zo met 3 op 9 aan de competitie.

 

De Brugse basiself die vorige week vlot won op Eupen onderging slechts één wijziging: Federico Ricca werd als linkse centrale verdediger vervangen door Éder Balanta. De bezoekers wonnen hun eerste twee competitiematchen en kwamen dan ook vol vertrouwen naar Jan Breydel afgezakt. Beerschot begon ook sterk, maar Club kon al vlug het evenwicht herstellen. Eduard Sobol dreigde als eerste met een voorzet-schot, maar de bezoekers reageerden met twee kansen van Noubissi: eerst ging zijn verre lob naast en daarna belandde zijn afgeweken schot op de buitenkant van de paal.

 

De Bruggelingen waren meteen wakker geschud en hadden een gepaste reactie in huis. Rits speelde Vormer vrij en die schoof het leer voorbij Vanhamel. Het doelpunt van de kapitein werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Even later kopte Mechele een vrije trap van Vormer over doel, terwijl een schot met links van Vormer voorlangs ging. Net op het moment dat Club meer en meer aandrong, slikte het echter een tegendoelpunt. Na een misverstand tussen Diatta en Mata kwam de bal bij Noubissi en die lanceerde Raphael Holzhauser. De Oostenrijker kon op Mignolet afgaan en schoot de 0-1 in de verste hoek binnen.

 

Een opdoffer voor Club, dat iets te traag leek te voetballen om Beerschot uit verband te kunnen spelen. Na een diepe bal van Balanta kopte Vormer het leer tot bij Badji, maar de bezoekende defensie kon het leer nog net wegwerken. Even later kwam opnieuw Badji centimeters te kort om een voorzet van Vanaken binnen te koppen. De laatste kans in de eerste helft was voor Sobol. Vanhamel kon het schot van de Oekraïner echter pareren.

 

Na de pauze trokken de Bruggelingen meteen naar voren. De eerste kans was voor Hans Vanaken, maar Vanhamel redde de harde knal van de Gouden Schoen. Even later vielen er in één fase drie kansen: na een voorzet van Sobol werd een deviatie van Schrijvers afgeblokt, daarna werd de rebound van Mata met de hand afgeblokt door Bourdin en vervolgens werd ook een schot van Vormer afgeblokt. Even later ging ook een afgeweken schot van Schrijvers over doel.

 

Club moest scoren en dus gooide Clement twee offensieve pionnen in de strijd: Okereke en De Ketelaere kwamen in de plaats van Diatta en Sobol. Blauw-Zwart kampeerde voortdurend op de helft van Beerschot, maar de bezoekende defensie hield stand. Na een voorzet van Vanaken kon Vormer net niet voldoende koppen en even later eindigde een knappe aanval met een afgeblokt schot van Vormer. 

 

Twintig minuten voor tijd mocht ook Michael Krmenčík invallen en die kwam nog verschillende keren bij de gelijkmaker. Eerst werd zijn schot uit de draai gered door Vanhamel en daarna blokte Vorogovskiy een knal van de Tsjech af. Tien minuten voor tijd pakte Balanta uit met een raket richting verste paal, maar opnieuw lag Vanhamel in de weg. Krmenčík zag daarna nog twee pogingen gestuit worden door de bezoekende doelman en trof ook de paal. In de blessuretijd pakte Vanhamel ook een vrije trap van Vormer en kopte Badji het leer over doel. Het bleef 0-1 en dus begint Club Brugge aan de competitie met een ontgoochelende 3 op 9.

 

Jupiler Pro League – Speeldag 3

Stadion: Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Éder Balanta – Krépin Diatta (59’ David Okereke), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Eduard Sobol (61’ Charles De Ketelaere) – Siebe Schrijvers (71’ Michael Krmenčík), Youssouph Badji. Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Federico Ricca, Emmanuel Dennis en Thomas Van den Keybus. Coach: Philippe Clement.

Beerschot: Mike Vanhamel – Denis Prychynenko, Frédéric Frans, Pierre Bourdin - Joren Dom, Tom Pietermaat, Ryan Sanusi, Raphael Holzhauser (83’ Dario Van den Buijs), Yan Vorogovskiy (90’ Jan Van den Bergh) - Tarik Tissoudali (59’ Blessing Eleke), Marius Noubissi. Coach: Hernán Losada.

Gele kaarten: Balanta.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 28’ Holzhauser (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in