Speeldag 6
1 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club eindigde de heenronde van Play-Off 1 met 10 op 15 wat een evenaring is van hun beste prestatie in Play-Off 1. Na het 0-0 gelijkspel op de Bosuil bedraagt de achterstand op KRC Genk zes punten, Club gaat dus resoluut voor de drie punten tegen Anderlecht. Tijdens de reguliere competitie behaalde Blauw-Zwart 4 op 6 tegen de Brusselaars. In de heenmatch zorgde Dennis voor een droomstart nadat hij een hoekschop van Hans Vanaken onhoudbaar in doel kopte. De bezoekers maakten gelijk via Musona, maar moesten de duimen leggen nadat Vanaken een combinatie met Ruud Vormer knap afrondde. In het Constant Vanden Stockstadion deelden beide teams de punten: Wesley opende de score, maar Bolasie bracht met twee goals Paars-Wit op voorsprong. Invaller Vlietinck maakte de 2-2 gelijkmaker in de slotfase. In de voorbije vijf thuiswedstrijden tegen Anderlecht won Blauw-Zwart driemaal, verloor het eenmaal en deelden beide ploegen één keer de punten. Dennis, Mechele en Mata vermijden best geel want anders missen ze de verplaatsing naar Gent.

 

ANDERLECHT

Anderlecht sprokkelde dankzij het 0-0 gelijkspel tegen KAA Gent zijn eerste punt in Play-Off 1 en staat met 27 punten op de vijfde plaats in het klassement. De Brusselaars zijn allesbehalve zeker van Europees voetbal en gooiden het sportieve roer om door in onderling overleg de samenwerking met Fred Rutten te beëindigen. Karim Belhocine werd aangesteld als nieuwe hoofdcoach en is na Ivan Leko de tweede die zowel als speler als trainer actief was in Play-Off 1. Tijdens de heenronde van Play-Off 1 slikte Paars-Wit een 2-3 nederlaag tegen Club. Wesley en Dennis brachten de bezoekers in de eerste helft op dubbele voorsprong, maar de thuisploeg kreeg opnieuw hoop na de treffer van Gerkens. Arnaut Danjuma zette met zijn winning goal Blauw-Zwart op rozen. Trebel scoorde nog tegen, maar het team van Ivan Leko hield stand. Anderlecht slikte na 21 jaar een thuisnederlaag tegen Club en zal dus extra gemotiveerd aan de aftrap staan in Jan Breydel. Één statistiek bij de Brusselaars steekt er bovenuit: ze scoorden al 16 goals met het hoofd, meer dan dubbel zo goed als het competitiegemiddelde van 7,4. De Brugse defensie is dus gewaarschuwd!

 

SCHEIDSRECHTER – Erik Lambrechts

Erik Lambrechts is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door Rien Vanyzere en Philippe Vandecauter, de vierde official is Wim Smet. Videoref Lawrence Visser wordt geassisteerd door Glenn Claes en Mario Vanlommel.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – HANS VANAKEN

Hans Vanaken krijgt voor de aftrap zijn gepersonaliseerde Gouden Schoen overhandigd. In 2018 scoorde hij 21 doelpunten en deelde hij 21 assists uit en ook tijdens de succesvolle Champions League-campagne blonk de Rode Duivel uit op het hoogste niveau. Ook in Play-Off 1 is de 26-jarige spelverdeler met drie goals en twee assists al enorm bepalend geweest voor Blauw-Zwart. De Brugse assistkoning kan zijn 150ste competitiematch spelen bij Club!

 

ANDERLECHT – PIETER GERKENS

Pieter Gerkens is de middenvelder met het meeste speelminuten bij de bezoekers. De 23-jarige Limburger heeft 7 competitiegoals op zijn teller, waarvan 2 doelpunten in Play-Off 1. Nadat hij op 6-jarige leeftijd werd ontdekt door de vader van Thibaut Courtois, genoot hij zijn jeugdopleiding bij KRC Genk. Begin 2016 maakte hij de overstap naar STVV waar hij volledig ontbolsterde onder Ivan Leko. Sinds vorig seizoen speelt hij voor Paars-Wit waar hij met zijn voetbalintelligentie en verrassende infiltraties gevaarlijk uit de hoek kan komen.      

93'

Er rest Blauw-Zwart dus nog vier wedstrijden om de kloof met Genk dicht te fietsen en bij een volgende opdracht trekt Club naar Gent voor de confrontatie met de Buffalo's. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Nog een fijne avond en heel graag tot een volgende afspraak, heel graag tot dan !

93'
93'

Club haalt uit zijn eerste zes wedstrijden in deze play-offs dus 13 op 18 maar het komt evenwel nog geen stap dichter bij Genk, de kloof met de leider blijft zes punten. Het neemt wel opnieuw afstand van Antwerp, terwijl ook Standard op grotere achterstand wordt gezet.

93'

Het laatste fluitsignaal van Lambrechts heeft geklonken en Club wint met het kleinste verschil van Anderlecht. Wesley was de maker van het enige doelpunt, al zag de Braziliaan net voor de rust een treffer ten onrechte afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

92'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da SilvaJelle Vossen
91'

We zitten reeds in de eerste van drie extra minuten wanneer Leko een derde maal wisselt. Doelpuntenmaker Wesley wordt naar de kant gehaald, Vossen mag het absolute slot volmaken.

90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd. Club moet dus nog even standhouden.

86'

Club blijft aandringen maar het nekschot blijft voorlopig uit, zo loopt Diatta zich in extremis te pletter. Ondertussen moet Blauw-Zwart ook blijven opletten voor de schaarse tegenprikken van Anderlecht.

84'

De invalbeurt van Dennis begon aarzelend maar ondertussen zit de Nigeriaan goed in de wedstrijd. Hij kan opnieuw voorzetten maar zijn voorzet richting Wesley verdwijnt evenwel in de handen van Didillon.

83'
Wissel
Club Brugge
Siebe SchrijversMarvelous Nakamba
82'

Ook Leko gaat nog eens wisselen. Noodgedwongen evenwel want Schrijvers kan blijkbaar niet meer verder, in zijn plaats komt Nakamba. Hierdoor schuift Rits een rijtje hoger op.

80'
Wissel
RSC Anderlecht
Yari VerschaerenIvan Santini
80'

Net nadat Belhocine een derde maal wisselt en Santini brengt voor Verschaeren, wordt Dennis de diepte ingestuurd door Rits. Die kan voorzetten en net vooraleer Diatta lijkt te gaan scoren, duwt Kara met de tip van de schoen nog in hoekschop. Meteen daarna kan diezelfde Dennis opnieuw voor doel brengen en ditmaal mist de kopbal van Diatta de juiste richting, het blijft 1-0.

76'
Wissel
RSC Anderlecht
Alexis SaelemaekersFrancis Amuzu
75'
75'
Goal
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
1 - 0
74'

GOOOAAAALLL !!! Net nadat Didillon een pegel van Vormer in de korte hoek nog net in hoekschop kon verwerken, staat het dan toch verdiend 1-0. Didillon kan eerst nog de knal van Rits onschadelijk maken maar in de rebound kan Wesley met het hoofd scoren. Olympia davert want ditmaal gaat het feestje wel door. Voor de Braziliaan meteen zijn derde treffer in deze play-offs.

72'
Gele kaart
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco
Club Brugge
69'

Pas halverwege de tweede helft kan Anderlecht een eerste maal dreigen op de counter maar Horvath gaat goed plat bij het schot van Trebel.

67'

Club blijft beuken op het bezoekende doel maar de laatste pass ontbreekt. Zo kan Anderlecht een inspeelbal van Wesley makkelijk ontzetten.

63'

Anderlecht beperkt zich tot verdedigen en loert op de counter via Saelemaekers maar die wordt de weg gesperd door Mata.

61'

Net na het uur komt Club dicht bij de 1-0 wanneer Rits op rechts opent tot bij Dennis. Die ontdoet zich van zijn rechtstreekse tegenstander en geeft dan gemeten voor richting Diatta maar met een ultieme kopslag kan Kara het doelpunt vermijden. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

59'

Pas ingevallen wordt Dennis op rechts helemaal vrij aangespeeld maar de Nigeriaan kan het leer niet meegritsen.

58'
Wissel
Club Brugge
Arnaut Danjuma GroeneveldEmmanuel Bonaventure Dennis
58'

Veel goeie wil bij Club maar voorlopig blijft het betere spel achterwege. Rits probeert het andermaal vanuit de tweede lijn en andermaal gaat zijn schot hoog over.

57'

Leko grijpt een eerste maal in : Dennis komt Danjuma te vervangen. Hierdoor verhuist Diatta naar de linkerflank.

53'

Terwijl Dennis wordt aangemaand zich stilaan klaar te stomen om in te vallen, verstuurt Denswil een voorzetje de zestien in maar bij Club is niemand gevolgd, Didillon kan makkelijk oprapen.

49'

Aangevuurd door het thuispubliek probeert Club ook de tweede helft meteen naar zich toe te trekken. Eerst moet Didillon een voorzet van Vanakaen met beide vuisten keren, vervolgens zoeft een ver schot van Rits meters over.

48'
Gele kaart
Krépin Diatta
Club Brugge
48'

Terwijl de Brugse aanhang 'de VAR is kampioen' scandeert, kan Vanaken tot tweemaal toe aanleggen maar telkens wordt zijn schot afgeblokt. Meteen daarna kijkt Diatta tegen geel aan.

46'

De bal rolt weer in Olympia, met meteen een eerste wissel bij de bezoekers. Najar bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats komt Appiah.

45'
Wissel
RSC Anderlecht
Andy Aryel Najar RodríguezDennis Appiah
45'
45'
45'
45'

+1 : Meteen daarna fluit een zwaar op de korrel genomen scheidsrechter Lambrechts de eerste helft af, we gaan dus rusten met een brilscore. Maar over de fase net vooraf, zal er uiteraard nog heel druk gespeculeerd worden.

45'

Meteen na de kans van Vanaken wordt Wesley door Vormer diep gestuurd. Hij ontsnapt aan de aandacht van Kara en besluit overhoeks voorbij Didillon in doel. Maar na ingrijpen van de VAR wordt het doelpunt afgekeurd. Ten onrechte evenwel want uit de herhaling is duidelijk te zien dat de Braziliaan niet in buitenspel vertrok. Voor een derde opéénvolgende wedstrijd op rij wordt Club te kort gedaan door de scheidsrechterlijke leiding.

44'

We zitten bijna aan de rust wanneer Club kan counteren via Wesley en Vanaken. Die probeert het met één van zijn typische plaatsballen maar net als Schrijvers eerder besluit het rakelings naast.

41'

Diatta zit voorlopig nog niet echt lekker in de wedstrijd maar wanneer hij dan toch eens zijn flank kan opstomen, moet Kara in allerijl ontzetten voor de aanstormende Wesley. Maar wederom ging de vlaag de lucht in, een eventueel Brugs doelpunt zou terecht worden afgekeurd.

37'

Bij de vijfde Brugse hoekschop voor rust schiet de bal door tot aan de tweede paal. Daar kan Schrijvers vrij op doel koppen maar opnieuw staat Didillon paraat.

37'
36'

Diezelfde Danjuma wordt meteen daarna op links wordt aangespeeld, hij kan voorzetten maar Kara ontzet in hoekschop. Meteen daarna kan Vanaken vanuit de tweede lijn op doel knallen maar Didillon ligt in de weg.

33'

Club kan de omschakeling via Schrijvers en Danjuma, die al glijdende de bal wordt ontfutselt door Najar. Die heeft zich hierbij zelf bezeerd, tijdens zijn verzorging praat Leko bij met een aantal van zijn spelers.

31'

Balveries langs beide kanten zorgt uiteindelijk voor Brugs balbezit en al glijdend probeert Vormer het leer voor te brengen maar zonder succes evenwel.

29'

Net voor het halfuur kan Club nog eens dreigen wanneer Schrijvers de zestien induikt en meteen zijn kans waagt maar zijn plaatsbal verdwijnt aan de verkeerde kant van de paal buiten, het blijft 0-0.

27'

Anderlecht komt steeds beter in de wedstrijd en de Brusselaars claimen een strafschop wanneer de bal ongewild de arm van Mata raakt. Na tussenkomst van de videoref laat Lambrechts gewoon doorspelen.

22'

Dit wordt bevestigd door een eerste opstootje tussen Vormer en Kums, scheidsrechter Lambrechts leest beiden de levieten en probeert zo alles meteen terug op orde te krijgen.

20'

We kijken voorlopig naar een weinig hoogstaande wedstrijd. Daarvoor acteren beide teams te nerveus waardoor er heel wat afval in het spel sluipt.

17'

Kort na elkaar dwingt Anderlecht twee hoekschoppen af en het schot van Saelemaekers wordt afgeblokt, geen echt gevaar voor Horvath.

15'

Opnieuw levert hoog druk zetten Brugs balbezit op maar Schrijvers is net iets te gretig en de bal springt van zijn voet weg.

12'
11'

Scheidsrechter Lambrechts krijgt het Brugse publiek over zich heen wanneer hij een mogelijke fout op een spurtende Vormer net voor de zestien ongemoeid laat.

10'
Gele kaart
Antonio Milic
RSC Anderlecht
10'

Nadat Milic tegen de eerste gele kaart van de partij aankijkt, dropt Vormer de bal de bezoekende zestien in. Die belandt met een gelukje bij Mechele, die van dicht de 1-0 aan de voet heeft maar met een prima beenveeg houdt Didillon zijn ploeg overeind. Bovendien was er ook gevlagd voor buitenspel.

8'

Vroeg storen van Rits levert Club meteen balbezit op en Wesley waagt andermaal zijn kans. Evenwel te overhaastig want de knal van de Braziliaan gaat heel ver naast.

4'
2'

Het eerste schot komt van Danjuma maar de Nederlander ziet zijn poging afgeblokt. Daarop kan Anderlecht meteen counteren via Saelemaekers maar Horvath kent geen problemen met zijn gekraakt schot.

1'

En we zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt wel eerst naar de eigen Kop toe.

Nadat Vanaken zijn trofee kreeg overhandigd, wordt de aftrap gegeven door Paul Okon, die speciaal vanuit Australië naar Brugge is afgereisd om deze wedstrijd bij te wonen.

Terwijl het voorlopig nog droog blijft boven Brugge, stappen de beide elftallen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht moet in goede banen worden geleid door Erik Lambrechts, Lawrence Visser is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Anderlecht dropt interim-coach met ondermeer Bornauw, Saelemaekers en Kayembe een aantal jongeren in de basis. Ook Verschaeren maakt samen met Kums en Trebel deel uit van het Brusselse middenveld. Santini blijft op de bank.

Voor de confrontatie met de aartsrivaal wijzigt coach Leko zijn elftal in vergelijking met Antwerp op een tweetal plaatsen. Zo wordt Dennis naar de bank verwezen, zijn plaats op rechts wordt ingenomen door Diatta. Op links blijft Danjuma het vertrouwen behouden. Voorin krijgt Schrijvers opnieuw de voorkeur boven Openda, de Limburger moet rond diepe spits Wesley zwerven. De Braziliaan was net als Denswil licht twijfelachtig maar beiden verschijnen dus gewoon aan de aftrap.

In zijn derde thuiswedstrijd van deze play-offs hoopt Club opnieuw aan te knopen met de zege, na het eerdere puntenverlies tegen Genk en Antwerp. Blauw-Zwart heeft de zege overigens broodnodig om het sprankeltje hoop om de titel nog levendig te houden. Door de zege van Genk bij Gent begint Club aan deze opdracht met reeds negen punten achterstand.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht, op speeldag 6 van PO1 in de Jupiler Pro League.

Club verslaat Anderlecht met kleinste verschil

Club Brugge heeft op eigen veld de topper tegen Anderlecht met 1-0 gewonnen. De Bruggelingen beten zich lange tijd de tanden stuk op de Brusselse defensie, maar een kwartier voor tijd kon Wesley Blauw-Zwart verdiend op voorsprong koppen.

 

Ivan Leko wijzigde het team dat gelijk speelde tegen Antwerp op twee plaatsen: Krépin Diatta kreeg op de rechterflank de voorkeur op Emmanuel Dennis, terwijl Siebe Schrijvers voorin opnieuw de plaats innam van Loïs Openda. Blauw-Zwart ging meteen hoog druk zetten, maar de eerste kans was wel voor de bezoekers. Horvath kende evenwel geen problemen met een schot van Saelemaekers. De reactie van Club liet niet lang op zich wachten: een knal van Wesley zoefde naast en Mechele knalde het leer – weliswaar vanuit buitenspel – recht op Didillon.

 

De Bruggelingen bleven volop druk zetten, maar slaagden er niet in om echt uitgespeelde kansen bij elkaar te voetballen. Na twintig minuten viel de bal na een scrimmage voor de voeten van Danjuma, maar de Nederlander was te verrast om te besluiten. Na een halfuur kreeg Mata de bal in de zestien meter ongelukkig tegen de steunarm. Scheidsrechter Lambrechts liet na overleg met de VAR uiteindelijk gewoon doorspelen. Direct daarna kreeg Schrijvers aan de overkant plots een schietkans, maar de Limburger mikte het leer net naast.

 

Met de rust stilaan in zicht kwam Club steeds dichter bij het openingsdoelpunt: Didillon bracht redding op een schot van Vanaken en een kopbal van Schrijvers, terwijl Wesley net niet bij een voorzet van Diatta kon. Even later ging een plaatsbal van Vanaken centimeters naast. Op slag van rust leek het dan toch te lukken: na een pass van Vormer schoot Wesley de 1-0 knap overhoeks binnen. Dat was echter buiten de videoref gerekend: volgens de VAR stond de Braziliaan een fractie buitenspel en dus keurde ref Lambrechts het doelpunt af.

 

Ook na de pauze bleven de Bruggelingen duidelijk baas, maar het tempo lag te laag waardoor ze Anderlecht niet uit verband konden spelen. Mats Rits probeerde het tot twee keer toe met een afstandsschot, maar beide pogingen vlogen over doel. Na een klein uur spelen kwam Dennis in de plaats van Danjuma, waardoor Diatta op links ging spelen. Die wissel bracht meteen meer schwung in het Brugse spel: Dennis kon eerst net niet bij een doorsteekpass van Vanaken en direct daarna kopte Appiah een voorzet van Dennis net voor de aanstormende Diatta weg.

 

Paars-Wit verdedigde met man en macht, maar kon twintig minuten voor tijd plots toch dreigen: Horvath moest een harde knal van Trebel uit de hoek duiken. Dat was het sein voor Club om een versnelling hoger te schakelen. Didillon kon eerst nog een schot van Vormer pareren, maar een kwartier voor tijd was de verdiende 1-0 uiteindelijk toch een feit: Didillon kon een pegel van Rits uit zijn doelvlak ranselen, maar Wesley was goed gevolgd en kon het leer van dichtbij binnenkoppen.

 

Blauw-Zwart nam geen genoegen met dat ene doelpunt en ging volop op zoek naar de 2-0. Vooral de flankspelers bleven voor gevaar zorgen: tot twee keer toe werd een voorzet van Dennis net voor Diatta weggewerkt, terwijl Diatta zelf na een knappe dribbel net niet kon besluiten. Het bleef daardoor spannend tot de slotseconden, maar de overwinning van Club kwam niet meer in gevaar. Dankzij deze zege blijft de achterstand van Blauw-Zwart op leider Genk zes punten.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 6

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Arnaut Danjuma (57’ Emmanuel Dennis) – Siebe Schrijvers (83’ Marvelous Nakamba), Wesley Moraes (92’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Benoît Poulain, Dion Cools, Saulo Decarli en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

RSC Anderlecht: Thomas Didillon – Sebastiaan Bornauw, Mbodji Kara, Antonio Milic – Andy Najar (46’ Dennis Appiah), Edo Kayembe, Sven Kums, Adrien Trebel, Alexis Saelemaekers (76’ Francis Amuzu) - Yari Verschaeren (79’ Ivan Santini), Yannick Bolasie. Coach: Karim Belhocine.

Gele kaarten: Milic, Diatta, Mata.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 74’ Wesley (1-0).

 

Tekst: Steven Floin