Speeldag 20
5 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club heeft 35 punten en staat met Antwerp FC op een gedeelde tweede plaats in het klassement. Beide teams hebben een achterstand van zeven punten op KRC Genk dat vanavond naar KAS Eupen trekt. Vorig weekend domineerden de Bruggelingen op het veld van KV Kortrijk, maar het ontbrak Blauw-Zwart een tikkeltje aan efficiëntie tegen een goed georganiseerde tegenstander waardoor het streekduel op 0-0 eindigde. In de vijf voorbije thuisduels tegen The Great Old hield Club telkens de drie punten thuis, maar deze statistieken zijn verraderlijk aangezien Antwerp FC pas sedert vorig seizoen opnieuw in eerste klasse speelt na dertien jaar in tweede klasse.

 

ANTWERP FC

Vorig weekend verslikte Antwerp zich – net als Club een paar weken geleden – in staartploeg Waasland-Beveren. Louis Verstraete opende de score op de Bosuil voor de bezoekers en Apostolos Vellios legde in de blessuretijd de 0-2 eindstand vast. Het team van Laszlo Bölöni haalde op verplaatsing maar liefst 20 op 27 en slikte dit seizoen in 19 competitiematchen slechts 18 tegengoals. De Antwerpenaars hebben daarmee de beste verdediging uit eerste klasse. Dat Rood-Wit een te duchten tegenstander is, bewezen ze in de heenmatch tegen Club op de Bosuil. Door de mandekking van Antwerp kreeg Blauw-Zwart weinig bewegingsruimte, maar toch gingen de Bruggelingen voluit hun kans. Captain Ruud Vormer tikte de verdiende openingsgoal binnen, maar de thuisploeg sleepte finaal nog een punt uit de brand nadat Haroun vanuit een slecht ontzette corner kon scoren.

 

SCHEIDSRECHTER – WIM SMET

Wim Smet leidt vanmiddag de topper tussen Club en Antwerp in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Dirk Gilon en Christophe Baillieul, de vierde official is Kevin Van Damme. Videoref van dienst is Christophe Delacour.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – WESLEY MORAES

Wesley Moraes is met zes treffers en vier assists al bijzonder beslissend geweest in de Belgische competitie. Ook in de Champions League toonde de 22-jarige Braziliaan zich bijzonder trefzeker met twee goals tegen AS Monaco. De talentvolle spits is uitgegroeid tot onmiskenbare sterkhouder in de Brugse aanvalslinie en had vorig jaar met elf doelpunten en twee assists een groot aandeel in het behalen van de 15de landstitel. Wesley was als 17-jarige een half jaar op proef bij Atlético Madrid en na een succesvolle tussenstop bij het Slovaakse Trencin, koos hij begin 2016 voor een stap hogerop bij Club.

 

ANTWERP FC – LIOR REFAELOV

Begin dit seizoen verhuisde Lior Refaelov naar Antwerp FC. De 32-jarige aanvallende middenvelder speelde sinds 2011 voor Club en won twee landstitels, één Belgische beker en twee Supercups bij Blauw-Zwart. Zijn winning goal in de blessuretijd tijdens de bekerfinale tegen Anderlecht in 2015 (2-1) staat ongetwijfeld nog altijd op het netvlies van veel Club-fans gebrand. Rafa is met 234 matchen de langst dienende buitenlandse veldspeler ooit bij Club. De Brugse publiekslieveling is in goede vorm bij The Great Old en is er, samen met William Owusu, topschutter met zes doelpunten.

94'
Gele kaart
Dieudonne Mbokani Bezua
Royal Antwerp
93'

Door deze zege is Club nu weer helemaal alleen tweede en nadert het tot op vier punten van Genk. De leider komt evenwel straks nog in actie, uit bij Eupen. Komende donderdag is er de laatste wedstrijd van 2018 en trekt Blauw-Zwart naar Daknam voor de uitwedstrijd bij Sollied en Lokeren. Uiteraard zijn we dan weer van de partij, hopelijk jullie ook. Alvast bedankt voor jullie aanwezigheid en graag tot een volgende afspraak. Tot dan !

93'

Einde van de wedstrijd. Na een ware demonstratie wint Club oververdiend de topper tegen Antwerp met niet eens overdreven 5-1 cijfers. Reeds aan de rust mocht Blauw-Zwart zich zegezeker voelen na doelpunten van Dennis en Schrijvers, die een absolute beauty lukte. Na de pauze ging het Brugse Kerstfeest verder en moest Bolat zich gewonnen geven bij Rits en opnieuw Dennis. Van Damme scoorde de eerredder voor de Great Old maar vanaf elfmeter trapte Vanaken de eindcijfers op het bord.

92'
Gele kaart
Sofyan Amrabat
Club Brugge
91'
Gele kaart
Jonathan Bolingi
Royal Antwerp
90'
Gele kaart
Ivo Tiago dos Santos Rodrigues
Royal Antwerp
90'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

88'
Gele kaart
Jelle Van Damme
Royal Antwerp
88'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
5 - 1
87'

Na een slechte controle bij Antwerp snelt Mata de zestien in maar wordt hij foutief onderuit gehaald door Lamkel Ze. Scheidsrechter Smet wijst meteen naar de stip en vanaf elfmeter stuurt Vanaken Bolat de verkeerde richting uit : 5-1 !

87'

Strafschop Club !

84'

Met nog zes minuten op de klok lukken de bezoekers de eerredder wanneer Van Damme in de tweede zone een vrije trap voorbij Horvath in doel kopt. In eerste instantie wordt het doelpunt op aangeven van de lijnrechter afgekeurd maar na tussenkomst van de videoref wijst scheidsrechter Smet dan toch naar de middenstip.

84'
Goal
Jelle Van Damme
Royal Antwerp
4 - 1
81'

Horvath kan een hoge bal makkelijk pakken en lanceert met een snelle ingooi meteen de tegenaanval. Op zijn beurt steekt Vanaken knap door tot bij de spurtende Amrabat maar de invaller kan het leer net niet voldoende meenemen.

79'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Lois Openda
78'
77'

Bij een zeldzame Antwerpse stilstaande fase wordt de bal achteruit gelegd tot bij Batubinsika die meteen uithaalt maar evenwel zonder echt groot gevaar voor Horvath.

75'

Zowat tegen de hoekschopvlag aan dollen Rits en Vanaken met hun tegenstanders. Met knap samenspel komen ze er prima uit en Rits kan uithalen maar ditmaal staat Bolat in de weg, het blijft 4-0.

73'

Terwijl de Wave door het stadion gaat, kan Owusu aanleggen maar hij mikt net als Haroun eerder meters over.

71'
Wissel
Royal Antwerp
Simen Juklerød Ivo Tiago dos Santos Rodrigues
69'
Wissel
Club Brugge
Siebe Schrijvers Sofyan Amrabat
68'

Tussen alle wissels door kan ook Antwerp voor zeldzaam gevaar zorgen maar Haroun mikt op de paal, in de rebound trapt hij dan weer torenhoog over.

67'

Meteen na de publiekswissel van Dennis, vervangen door Cools, stuurt Rits Vanaken alleen op Bolat af. De Limburger omspeelt knap de Antwerpse doelman maar vergeet daarna te scoren, zijn inzenden belandt op de buitenkant van de paal.

67'
Wissel
Club Brugge
Emmanuel Bonaventure Dennis Dion Cools
66'
Wissel
Royal Antwerp
Lior Refaelov Jonathan Bolingi
65'
Goal
Emmanuel Bonaventure Dennis
Club Brugge
4 - 0
64'

Club speelt Antwerp helemaal van de mat en bij een vrije trap buffelt een sterk spelende Dennis op aangeven van Vanaken de 4-0 voorbij een verbouwereerde Bolat. Het Jan Breydelstadion ontploft een vierde maal!

59'
Wissel
Royal Antwerp
Yehor Nazaryna Didier Lamkel Ze
58'
58'

En de landskampioen blijft doorduwen. Dennis dolt met zijn tegenstander en haalt uit maar hij besluit op de benen van Bolat, die deze namiddag niks te verwijten valt. Ondertussen een eerste wissel bij Antwerp : Lamkel Ze komt in de plaats van Nazarina.

54'

Kort na de kampwissel mag Olympia een derde maal opveren en juichen. Op aangeven van Dennis knalt Wesley vanuit de draai recht op Bolat maar uitgerekend Rits, de Antwerpenaar met een verleden bij Beerschot, tikt in de rebound de 3-0 tegen de touwen. En of hij er blij mee is !

54'
Goal
Mats Rits
Club Brugge
3 - 0
49'

Meteen daarna komt Mbokani een eerste keer vrij in de Brugse zestien maar bij de laatste baltoets springt het leer van de voet en kan Horvath gevat ingrijpen. Club kan een eventuele aansluitingstreffer uiteraard missen als kiespijn.

48'

Bij een voorzet vanaf rechts glijdt Van Damme de bal over de achterlijn. Evenwel met de hand volgens het thuispubliek en een aantal spelers maar de videoref grijpt echter niet in. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Club niks op.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn overigens geen wissels te melden.

45'
45'
45'
45'
45'

+1 : Diezelfde Smet fluit even later de eerste helft af en Club mag een 2-0 voorsprong de kleedkamer in. Een overigens verdiende tussenstand want de landskampioen was duidelijk de meerdere van de Great Old die vooral de wet van de sterkste moest ondergaan en doelpunten van Dennis en Schrijvers moest slikken.

45'

Scheidsrechter Smet maakt zich niet bepaald populair bij de Brugse aanhang wanneer hij eerst een fout op een thuisspeler ongemoeid laat en daarna een fel protesterende Leko de levieten leest. We krijgen overigens 1 minuut toegevoegde tijd.

41'
40'
40'
Goal
Siebe Schrijvers
Club Brugge
2 - 0
39'

Meteen daarna is Bolat dan toch geklopt en verdubbelt Club de score. En hoe! Dicht bij de zij-en middenlijn verstuurt Wesley een diepe bal richting Schrijvers, die niet twijfelt en de bal in de lucht en in één tijd over Bolat in doel lobt. Wat een bijzonder knap doelpunt van de Limburger, meteen zijn zevende in de competitie!

38'

Diezelfde Horvath moet seconden later een hoge bal uit het Brugse luchtruim plukken en lanceert met een verre trap de tegenaanval. Uiteindelijk is het Mata die vanaf rechts met een voorzet de inlopende Dennis probeert te bereiken maar Bolat heeft het zaakje doorzien.

35'

Horvath moest nog nauwelijks ingrijpen maar even moet hij toch zijn doelmond uit om een diepe bal richting Mbokani onschadelijk te maken, de Amerikaan kwijt zich hierbij voortreffelijk van zijn taak.

32'

En andermaal Brugse dreiging. Ditmaal op rechts, waar Vanaken de vrijstaande Mata aanspeelt. Die gaat even op wandel en bedient dan Schrijvers maar de bal schiet op het natte gras net iets teveel door.

30'

Mede doordat scheidsrechter Smet het spel de jongste minuten vaak stillegt, is het tempo wat gezakt, al kan Club op het halfuur nog eens uitbreken. Na samenspel met Vanaken kan Dennis de bal aan de achterlijn nog net binnen houden maar uiteindelijk kunnen de bezoekers ontzetten.

25'
23'

Meteen daarna blijft diezelfde Dennis geblesseerd liggen. Leko maant Ngonge aan zich klaar te stomen maar het lijkt of de Nigeriaan toch verder kan.

22'
Goal
Emmanuel Bonaventure Dennis
Club Brugge
1 - 0
21'

Halfweg de eerste helft komt Club verdiend op voorsprong wanneer een voorzet van Dennis evenwel niet wordt aangeraakt door Wesley als Schrijvers maar de bal verdwijnt toch voorbij een totaal verraste Bolat in doel.

19'

Club blijft de meest dominante ploeg en dwingt Antwerp achteruit. Op aangeven van Nakamba kan Dennis vanaf de linkerflank voorzetten maar die is onzuiver en Bolat kan makkelijk plukken.

15'
13'

Vrijwel meteen daarna wordt Rits knap vrijgespeeld, hij lijkt op weg naar de 1-0 maar vindt evenwel Bolat op zijn weg. De Turkse Belg pakt daarna ook de voorzet van Schrijvers. Aan strijd voorlopig geen gebrek op Olympia, zoveel is zeker.

13'
Gele kaart
Lior Refaelov
Royal Antwerp
12'

De eerste gele kaart van de partij is uitgerekend voor ... Refaelov, die de doorgebroken Vanaken onderuit haalt.

8'
8'

Zoals vooraf werd afgesproken, gaan in minuut 8 de handen bij het thuispubliek op elkaar ter ere van Refaelov, die voor aanvang van de wedstrijd nog werd gehuldigd door het Brugse bestuur.

7'

Terwijl ook de beide supporterskernen een wedstrijd in de wedstrijd leveren, stuurt Vanaken met een gemeten pas Wesley door de buitenspelval. De Braziliaan wordt echter afgevlagd, ten onrechte blijkt evenwel uit de herhaling.

5'

Club blijft de wet dicteren in de openingsfase en Wesley probeert met buitenkant voet slim door te steken tot bij Schrijvers maar Bolat komt gepast uit zijn doelgebied.

4'
3'

En daar is Club opnieuw. Na lang oprukken van Mechele opent Wesley knap tot bij Mata maar zijn voorzet kan niet in doel worden verlengd door Dennis, die onder de bal doorloopt.

1'

Meteen in de openingsminuut toont Club zich een eerste maal wanneer Wesley vrij mag aanleggen maar de Braziliaan ziet zijn schot echter over gaan.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om zijn laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2018 al zegevierend af te sluiten. Volg het hier van minuut tot minuut.

Terwijl de meeste blauw-zwarte kerstmutsen hun zitje hebben ingenomen, stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De 50ste officiële wedstrijd van Club Brugge in 2018 moet in goede banen worden geleid door scheidsrechter Wim Smet, Christophe Delacour is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij de bezoekers uit Antwerpen zullen alle ogen uiteraard gericht zijn op Refaelov, de middenvelder die tot het eind van het seizoen nog steeds door Club aan Antwerp wordt verhuurd. Ook doelman Bolat heeft nog een kort verleden bij Blauw-Zwart.

Door de onbeschikbaarheid van het Nederlands duo moet Leko zijn elftal nog maar eens herschikken en opteert hij achterin voor het drietal Mitrovic, Mechele en Poulain en met Mata en Dennis op de flanken. Een rijtje hoger moeten Nakamba, Rits en Vanaken de slag op het middenveld proberen te winnen terwijl voorin Wesley ditmaal wordt gekoppeld aan Schrijvers. Hierdoor moet Openda zich, net als Ngonge overigens, schikken in zijn rol als wisselspeler.

Geen makkelijke opdracht want Antwerp toont zich dit seizoen bijzonder sterk buitenshuis en beschikt over de minst gepasseerde verdediging. Bovendien moet Club naast de geblesseerden Danjuma, Diatta, Vlietinck en Vossen nu ook nog de geelgeschorsten Denswil en Vormer missen. Coach Leko recupereert evenwel Poulain en Amrabat, alhoewel laatstvermelde op de bank begint.

Met nog twee dagen tot Kerstmis staat met Club Brugge v. Antwerp een heuse topper op het programma want zowel het stamnummer 3 als het stamnummer 1 staan op een gedeelde tweede plaats in het klassement, op ruim zeven punten achterstand van leider Genk. De landskampioen hoopt alvast om de drie punten aan eigen huis te houden en de kloof met Genk, dat later op de dag nog aan de bak moet op bezoek bij Eupen, te verkleinen.

Goeiemiddag en welkom vanuit een regenachtig Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp, op speeldag 20 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 4 - 1
  • 0 - 2
  • 3 - 1
  • 3 - 1
  • 0 - 0
  • 3 - 1
  • 2 - 1

Club verplettert Antwerp met 5-1

Club Brugge heeft de topper tegen Antwerp met ruime 5-1 cijfers gewonnen. Dennis en Schrijvers bezorgden Blauw-Zwart een 2-0 voorsprong bij de rust en daarna zorgden Rits en opnieuw Dennis voor de definitieve beslissing. Van Damme kon nog de eer redden voor Antwerp, maar Hans Vanaken zorgde met een penalty voor de kers op de taart.

 

Door de schorsing van Stefano Denswil en Ruud Vormer moest Ivan Leko noodgedwongen twee wissels doorvoeren aan zijn basiselftal. Achterin kwam Benoît Poulain – terug uit schorsing – opnieuw in de ploeg, waardoor Mitrović de plaats innam van Denswil links in de driemansverdediging. Bovendien verscheen ook Siebe Schrijvers aan de aftrap. De Limburger speelde in steun van diepe spits Wesley.

 

Club greep de bezoekers meteen bij de keel en kon ook direct voor gevaar zorgen: een pegel van Wesley zoefde over de lat, terwijl Dennis net niet bij een voorzet van Mata kon. De Bruggelingen bleven baas en kwamen na dik tien minuten nog dichter bij een doelpunt. Vanaken stuurde Rits knap diep, maar Bolat kon redding brengen. De verdiende 1-0 viel uiteindelijk halfweg de eerste helft: Emmanuel Dennis sneed naar binnen en zijn voorzet waaide voorbij alles en iedereen in doel.

 

Door die Brugse voorsprong moest Antwerp nu wel ten aanval trekken. Club verdedigde evenwel sterk en gaf geen enkele kans weg. Blauw-Zwart kon zelf ook niet meteen meer dreigen, maar vijf minuten voor de rust slaagde het er wel in de voorsprong te verdubbelen. Wesley stak de bal in de rug van de bezoekende defensie en daar lobde Siebe Schrijvers de bal in één tijd over Bolat in doel. Een erg knap doelpunt, waardoor de Bruggelingen met een geruststellende 2-0 voorsprong de rust indoken.

 

Na de pauze konden de bezoekers voor het eerst zelf dreigen, maar na een doorsteekpass van Refaelov liet Mbokani de bal te ver van de voet springen waardoor Horvath makkelijk kon ingrijpen. De Bruggelingen waren niet onder de indruk en konden de wedstrijd na tien minuten in de tweede helft definitief beslissen. Wesley knalde het leer vanuit de draai op Bolat, maar Rits was goed gevolgd en kon de 3-0 van dichtbij binnentikken.

 

Club zat nu helemaal in een zetel en scoorde even later zelfs de 4-0: een vrije trap van Vanaken werd door Emmanuel Dennis fraai binnengekopt. Antwerp wist niet meer van welk hout pijlen maken en ontsnapte direct daarna zelfs aan de 5-0. Na een doorsteekpass van Rits omspeelde Vanaken Bolat, maar zijn schot strandde op de buitenkant van de paal. Aan de overkant trof ook Haroun de paal en ging zijn rebound hoog over.

 

De wedstrijd was uiteraard gespeeld, maar de bezoekers slaagden er uiteindelijk toch nog in om de eer te redden toen Jelle Van Damme het leer aan de tweede paal kon binnenkoppen. Club had evenwel meteen een reactie in huis: Lamkel Zé maaide Mata onderuit in de zestien meter en dus wees scheidsrechter Smet naar de stip. Hans Vanaken aarzelde niet en knalde de 5-1 eindstand op het bord. Dankzij deze zege staat Blauw-Zwart weer wat steviger tweede en kan het donderdag met vertrouwen afreizen naar Lokeren.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 20

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Wim Smet

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Matej Mitrović – Clinton Mata, Mats Rits, Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis (67’ Dion Cools) – Siebe Schrijvers (69’ Sofyan Amrabat), Wesley Moraes (78’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Cyril Ngonge en Brandon Baiye. Coach: Ivan Leko.

Antwerp: Sinan Bolat – Dylan Batubinsika, Jelle Van Damme, Matheus Borges - Sambou Yatabaré, Egor Nazarina (58’ Didier Lamkel Zé), Faris Haroun, Lior Refaelov (66’ Jonathan Bolingi), Simen Juklerød (71’ Ivo Rodrigues) – William Owusu, Dieumerci Mbokani. Coach: Laszlo Bölöni.

Gele kaarten: Refaelov, Van Damme, Rodrigues, Bolingi, Amrabat, Mbokani.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 21’ Dennis (1-0), 39’ Schrijvers (2-0), 54’ Rits (3-0), 65’ Dennis (4-0), 84’ Van Damme (4-1), 87’ Vanaken (penalty, 5-1).

 

Tekst: Steven Floin