Speeldag 10
3 - 2

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Door de 0-2 nederlaag tegen Standard en het 1-1 gelijkspel van Racing Genk tegen Anderlecht is Blauw-Zwart finaal op de tweede plaats gestrand. Anders dan de uitslag doet vermoeden, heeft Club werkelijk alles gegeven en de meeste doelkansen bijeen gevoetbald op Sclessin. Na een drieste tackle van Fai op Vormer werd Standard herleid tot tien. Het Brugse offensief nam toe en Openda kon na rust ook scoren, alleen werd zijn doelpunt afgekeurd wegens een vermeende duwfout. Aan de overkant ging de bal op de stip na een ongelukkige handsbal en Marin zette de Luikenaars vanuit het niks op voorsprong. Standard plooide massaal terug en verdubbelde op het einde zijn voorsprong via een fenomenale vrije trap van Marin. Blauw-Zwart wil tegen Antwerp absoluut de drie punten thuis houden en met een goed gevoel het seizoen afsluiten. Tijdens de reguliere competitie behaalde Club 4 op 6 tegen het team van Laszlo Bölöni. In de heenmatch speelde Club 1-1 gelijk op de Bosuil. Doelpuntenmakers van dienst waren Ruud Vormer en Faris Haroun. Club won de terugmatch met duidelijke 5-1 cijfers dankzij goals van Dennis (2x), Schrijvers, Rits en Vanaken. Van Damme scoorde de eerredder voor de bezoekers.

 

ANTWERP FC

Door de 1-2 nederlaag tegen KAA Gent is Antwerp gezakt naar de vierde plaats in het klassement. The Great Old is nog volop in strijd voor de derde plaats die recht geeft op een plek voor de derde UEL-voorronde, maar moet hiervoor wel beter doen dan hun rechtstreekse concurrent Standard die het seizoen afsluit op het veld van landskampioen Racing Genk. De vierde in de eindstand wacht nog een confrontatie met de PO2-winnaar (Charleroi of Kortrijk) voor het laatste Europese ticket. Coach Laszlo Bölöni kan tevreden terugblikken op het afgelopen seizoen, waarin zijn team zich in het tweede jaar na de promotie in 2017 meteen kon kwalificeren voor Play-Off 1. The Great Old startte sterk met 13 op 18 met o.a. een thuiszege tegen Genk (1-0) en gelijkspel (0-0) tegen Club Brugge, maar kende de voorbije weken iets minder succes. De bezoekers zijn dus ongetwijfeld gebrand om een goed resultaat uit de brand te slepen in Jan Breydel!

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – STEFANO DENSWIL

Stefano Denswil kan terugblikken op een sterk seizoen bij Blauw-Zwart. De 26-jarige Nederlander is van onschatbare waarde en miste dit seizoen – samen met Brandon Mechele (vandaag geelgeschorst) en Ethan Horvath – geen seconde in Play-Off 1. Ook in de succesvolle Champions League-campagne en Europa League stond de ex-Ajacied telkens op de grasmat. Denswil is technisch sterk, secuur in zijn verdediging en beschikt over een uitstekende traptechniek. De Brugse sterkhouder is bezig aan zijn vijfde seizoen op Jan Breydel!

 

ANTWERP FC – LIOR REFAELOV

Begin dit seizoen verhuisde Lior Refaelov naar Antwerp FC. De 33-jarige aanvallende middenvelder voetbalde sinds 2011 voor Club en won twee landstitels, één Belgische beker en twee Supercups bij Blauw-Zwart. Zijn winning goal in de blessuretijd tijdens de bekerfinale tegen Anderlecht in 2015 (2-1) staat ongetwijfeld nog altijd op het netvlies van iedere Club-fan gebrand. Rafa is met 234 matchen de langst dienende buitenlandse veldspeler ooit bij Club. De Brugse publiekslieveling scoorde 10 doelpunten en is samen met Mbokani topschutter bij The Great Old.

96'
Wissel
Club Brugge
Lois OpendaCyril Ngonge
95'

We zien elkaar uiteraard heel graag terug bij de start van het volgende seizoen. Blijf ons ondertussen volgen op de diverse sociale media voor alle nieuws omtrent transfers, info rond de voorbereiding en de verkoop van abonnementen. Nogmaals van harte bedankt en tot een volgende !!

95'

Terwijl coach Leko geëmotioneerd afscheid neemt van 'zijn' Brugs publiek, rest ons enkel nog om onze supporters en sympathisanten die dit seizoen massaal onze webstek hebben bezocht van harte te bedanken. In naam van de ganse webredactie : bedankt !!!

95'

Einde van de wedstrijd, Club wint op de valreep nog met 3-2 na late doelpunten van Vossen en matchwinnaar Openda. Hierdoor sluit Blauw-Zwart PO1 voor het eerst zonder puntenverlies op eigen veld af en behaalde het met 23 op 30 zijn hoogste puntentotaal ooit in PO1. Helaas was dit helaas niet voldoende voor een tweede opeenvolgende titel.

94'

We zitten reeds diep in de extra tijd wanneer Club de omschakeling kan maken via Vossen en Vanaken, die opent goed breed tot de pas ingevallen Peres maar die laat na om de 4-2 te scoren.

93'
Gele kaart
Ivo Tiago dos Santos Rodrigues
Royal Antwerp
92'
Wissel
Club Brugge
Krépin DiattaLuan Peres Petroni
90'

We krijgen overigens nog 5 minuten toegevoegde tijd.

89'

GOOOAAALLL - Club lijkt het seizoen toch nog winnend te kunnen afsluiten want net voor het einde van de reguliere speeltijd glijdt Openda aan de tweede zone de voorzet van Vormer in doel. Ook nu is het even wachten op de videoref vooraleer het doelpunt wordt gevalideerd.

89'
Goal
Lois Openda
Club Brugge
3 - 2
87'

Na slordig balverlies op het Brugse middenveld kan Antwerp vliegensvlug de omschakeling maken via ondermeer Refaelov, het is uiteindelijk de pas ingevallen Bolingi die rakelings over knalt.

86'
Wissel
Royal Antwerp
Dylan BatubinsikaJonathan Bolingi
83'
Wissel
Royal Antwerp
Daniel OpareIvo Tiago dos Santos Rodrigues
82'
Gele kaart
Dieudonne Mbokani Bezua
Royal Antwerp
81'

Meteen na de gelijkmaker schreeuwt iedereen bij Club voor een tweede strafschop wanneer Openda neergaat maar allicht zocht de Luikenaar iets te makkelijk het contact, scheidsrechter Laforge laat ditmaal doorspelen.

80'

Wanneer Diatta op links knap wordt aangespeeld en weet voor te zetten, schreeuwt gans Club om strafschop voor handspel. Scheidsrechter Laforge wijst meteen naar de stip maar het duurt alsnog een tijdje wanneer Vossen de 2-2 voorbij Bolat jaagt.

80'
Goal
Jelle Vossen
Club Brugge
2 - 2
75'
73'
Gele kaart
Lior Refaelov
Royal Antwerp
70'

In enkele seconden tijd komt Club tot tweemaal toe heel dicht bij de gelijkmaker. Op aangeven van Vormer waagt Vossen meteen zijn kans maar met een reflex kan Bolat pareren, meteen daarna moet diezelfde Bolat een strakke lage voorzet van Schrijvers aan de eerste paal in hoekschop verwerken.

67'
Gele kaart
Saulo Decarli
Club Brugge
64'
63'

Op aangeven van Vanaken wordt Vossen diep gestuurd, de invaller legt goed af tot bij Openda maar die komt niet aan de bal. In de tweede zone kan Diatta het leer oppikken en op doel knallen maar de Senegalees besluit naast.

60'
Gele kaart
Geoffrey Hairemans
Royal Antwerp
58'

Meteen daarna grijpt Leko een eerste maal in. Nadat hij pas net tegen geel aankeek, wordt Wesley naar de kant, de wenende Braziliaan wordt vervangen door Vossen.

58'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da SilvaJelle Vossen
57'
Goal
Dieudonne Mbokani Bezua
Royal Antwerp
1 - 2
56'

En plots kijkt Club tegen een achterstand aan. In de omschakeling scoort Mbokani de 1-2. Eerst wordt het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, maar dankzij de tussenkomst van videoref Boucaut wordt het tweede Antwerpse doelpunt toch geldig verklaard.

55'
Gele kaart
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
54'
Goal
Amara Baby
Royal Antwerp
1 - 1
53'

Club kwam al een paar keer goed weg bij de Antwerpse tegenprikken maar nu is het wel prijs. De inkomende Baby kan een voorzet van de rechterflank met het hoofd voorbij een totaal kansloze Horvath in doel koppen, de bordjes hangen terug in evenwicht.

51'

Bij een vrije trap komen drie bezoekende spelers goed ingelopen maar de voorzet gaat over hun hoofden over de achterlijn, bovendien was er gevlagd voor buitenspel.

50'

Na de rust golft het spel goed op en neer en eerst komt Rits al glijdend uitstekende tussen bij de spurtende Refaelov, aan de overkant probeert Wesley zich door te zetten in de zestien maar hij botst op een rood-witte overmacht.

47'

Nog in de openingsminuut van de tweede helft is er al meteen heel groot Brugs gevaar wanneer Diatta op rechts kan ontsnappen en goed teruglegt tot bij de helemaal vrijstaande Wesley. Die talmt echter te lang en hierdoor kan Bolat zijn inzenden nog keren. Aan de overkant is er de hak van Mbokani richting Haroun maar die kan niet op doel besluiten.

46'

De bal rolt weer op Olympia, we gaan de laatste 45 minuten van het seizoen in. Met meteen een eerste wissel bij Antwerp waar Refaelov ten nadele van Yatabaré in de ploeg is gekomen. Het levert de ex-Bruggeling een warm ontvangst op.

45'
Wissel
Royal Antwerp
Sambou YatabaréLior Refaelov
45'
45'
45'
45'
45'

We zitten reeds in de extra tijd wanneer Antwerp nog eens stevig komt opzetten en de Brugse defensie heeft alle moeite om het gevaar weg te werken. Meteen daarna fluit scheidsrechter Laforge de eerste helft af en mag Club met een 1-0 voorsprong de rust in.

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

42'

We gaan stilaan richting rust toe wanneer Yatabaré vanuit de tweede lijn op doel knalt maar zijn schot gaat ruim over het doel van Horvath.

38'
Gele kaart
Sambou Yatabaré
Royal Antwerp
37'

Opnieuw de voorzet van rechts, ditmaal van Schrijvers, maar de hoog opspringende Vanaken kan niet vol op doel koppen, de poging van de Gouden Schoen gaat dan ook over.

34'

Een schoonheidsprijs verdient deze eerste helft allerminst maar niettemin trekt Club nog eens richting Bolat. Vanaf de rechterflank weet zowaar Wesley voor te zetten maar vooraleer Schrijvers kan koppen, wordt het leer alsnog ontzet.

33'
32'

Na fout op Vanaken neemt Vormer de daaropvolgende vrije trap maar de Nederlander krult zijn poging naast, geen gevaar voor Bolat.

29'
27'

Openda heeft duidelijk vertrouwen getankt uit zijn vroege treffer en wil zijn doelpuntentotaal nog wat opvijzelen maar Bolat pakt de plaatsbal van de Luikenaar.

26'

Meteen daarna komt Club opnieuw dicht bij de 2-0, Wesley opent goed tot bij Openda maar ook hij vindt Bolat op zijn weg. Aan de overkant verslikt Horvath zich bijna bij een terugspeelbal van Denswil maar de Amerikaan kan de bal nog op de lijn ontzetten en zijn foutje alsnog rechtzetten.

23'

Uitgerekend in minuut 23 is er de goeie voorzet van Vormer, hij schildert het leer op het hoofd van Vanaken maar Bolat kan pakken, het blijft 1-0.

20'

Gans Olympia haalt opgelucht adem wanneer Mbokani nalaat een te korte terugspeelbal van Rits af te straffen, de lobbal van de Congolees over Horvath sterft op de bovenkant van de dwarsligger, Club ontsnapt aan de gelijkmaker.

16'

Net op het kwartier tweede dreiging vanwege Club, met Schrijvers die vanaf links naar binnen komt en op doel trapt maar zijn poging wordt afgeblokt. Het Brugse publiek ziet echter handspel maar zowel de scheidsrechter als de videoref zien er blijkbaar geen graten in. Aan de overkant moet Rits alle zeilen bijzetten om Mbokani het scoren te beletten. Meteen daarna gaat een omhaal van diezelfde Mbokani over.

10'

Antwerp probeert te reageren en Horvath moet flink tussenbeide komen bij de poging van Mbokani, in de nabeurt struikelt Baby over zijn voeten en laat hij de gelijkmaker liggen. Aan het veld ligt het evenwel niet, die ligt er bijna quasi perfect bij.

7'
5'

Bij de eerste aanval van Club is het meteen raak. Na knap combinatiespel bereikt Vanaken de vrijstaande Openda en die knalt van dichtbij de 1-0 onhoudbaar voorbij Bolat. Niettemin kan er niet meteen gejuich worden en pas na twee volle minuten wijst scheidsrechter Laforge naar de middenstip.

4'
Goal
Lois Openda
Club Brugge
1 - 0
2'

De eerste dreiging van de partij komt vanwege Antwerp. Vanaf rechts kan Lamkel Ze de nodige meters en op doel trappen maar zijn poging gaat over.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Meteen is duidelijk dat Diatta niet op links maar wel op de rechterflank uit de voeten moet. Wat kan Club in zijn laatste wedstrijd? Volg het hier van minuut tot minuut.

Voor aanvang wordt Gouden Schoen en Profvoetballer van het Jaar Hans Vanaken ook nog eens in de bloemetjes gezet, de persoonlijke prijzenkast wordt verder aangevuld.

Een zo goed als volgelopen Jan Breydelstadion ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De aftrap voor de wedstrijd tussen Club en Antwerp wordt straks gegeven door Pascal Plovie en Edgaras Jankauskas, de Litouwer die later met FC Porto nog de Champions League zou winnen. En waarvoor Blauw-Zwart zich bij de start van het volgend seizoen alsnog hoopt te plaatsen. De loting hiervoor vindt plaats op 22 juli, blijf Club volgen op social media voor meer details hieromtrent.

Scheidsrechter vanavond is Nicolas Laforge, Alexandre Boucaut is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook ditmaal op een correcte en faire wedstrijd.

Bij het stamnummer 1 is er geen basisplaats weggelegd voor Refaelov, die voor de tweede maal sinds zijn overstap van Club naar Antwerp de uitwedstrijd op Olympia vanaf de zijlijn moet toekijken. Ook die andere ex-Bruggeling en invallersdoelman Teunckens begint op de bank.

Voor de 50ste en laatste officiële wedstrijd van het seizoen kan coach Leko niet beschikken over de geblesseerden Dennis, Danjuma en Mata terwijl Mechele geschorst vanuit de tribunes moet toekijken. De Kroaat kiest met Denswil, Rits en Decarli dan ook voor een onuitgegeven defensie. Hierdoor verschijnt Nakamba sinds lang opnieuw aan de aftrap. Op de flanken kiest Leko voor Diatta en Schrijvers, terwijl voorin Wesley wordt gekoppeld aan Openda.

Voor Club staat er op deze laatste speeldag dus niks meer te winnen of te verliezen maar de bezoekers uit de Scheldestad strijden nog volop voor de derde plaats. Door de winst van de Rouches en het eigen verlies tegen Gent, begint de Great Old op een vierde plaats.

De uittredende landskampioen wordt hiermee verwezen naar de voorrondes van de Champions League, met het vangnet van de Europa League als een zekerheid dat het op zijn minst tot de winterstop verzekerd is van Europees voetbal.

Sinds donderdagavond zijn in de titelstrijd de teerlingen geworpen, is de strijd definitief gestreden. Door de nederlaag tegen Standard en het gelijkspel van Genk bij Anderlecht, zijn de Limburgers kampioen en strandt Blauw-Zwart op een tweede plaats.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp, op de tiende en laatste speeldag van PO1 in de Jupiler Pro League.

Club sluit seizoen af met 3-2 zege tegen Antwerp

Club Brugge heeft het seizoen afgesloten met een 3-2 zege tegen Antwerp. Loïs Openda bracht Blauw-Zwart al vroeg op voorsprong, maar Baby en Mbokani zorgden kort na de rust voor de ommekeer. In de slotfase sleepten Vossen en opnieuw Openda alsnog een verdiende zege uit de brand.

 

 

Ivan Leko voerde vier wijzigingen door aan het team dat donderdag onderuit ging op Standard. Mata en de geschorste Mechele werden achterin vervangen door Saulo Decarli en Mats Rits, die een rij achteruit schoof. Zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Marvelous Nakamba. Ook Siebe Schrijvers kwam in de ploeg en startte op links, waardoor Diatta opschoof naar de rechterflank. Voorin speelde Loïs Openda samen met Wesley in de spits. Amrabat en Dennis verdwenen bijgevolg uit de ploeg.

 

Antwerp zorgde via Lamkel Zé voor het eerste gevaar, maar Club had meteen een gepast antwoord klaar. Na een prachtige aanval legde Diatta de bal terug tot bij Vanaken en zijn voorzet werd door Openda knap in één tijd binnengetikt. Een vroege voorsprong dus voor Blauw-Zwart, dat kort daarop wel goed weg kwam: Horvath had een geweldige reflex in huis op een poging van Mbokani en daarna maaide Baby onbegrijpelijk over de bal. Na twintig minuten leek de gelijkmaker toch een feit, maar na een te korte terugspeelbal van Rits strandde de lob van Mbokani op de deklat.

 

Erg hoogstaand was het voetbal niet, maar kansen waren er wel bij de vleet: een kopbal van Vanaken werd gered door Bolat, die ook een prima reflex in huis had op een poging van Openda. Kort daarop was de jonge spits opnieuw alleen door, maar Bolat verijdelde de 2-0. Aan de overkant liet Horvath een terugspeelbal bijna binnen rollen, maar de Amerikaan kon het leer nog net voor de doellijn ontzetten. Kort voor de rust kregen beide teams nog verschillende kansen: een vrije trap van Vormer zoefde naast en een kopbal van Vanaken ging over, terwijl aan de overkant Mbokani en Yatabaré hun pogingen eveneens niet konden kadreren.

 

Bij het begin van de tweede helft lieten de Bruggelingen de kans liggen om hun voorsprong te verdubbelen: Diatta bediende de vrijstaande Wesley, maar de Braziliaan aarzelde te lang waardoor zijn poging afgeblokt werd. Antwerp kwam met de schrik vrij en bleef zelf ook dreigen. Een deviatie van Haroun ging eerst nog naast, maar even later was de gelijkmaker dan toch een feit: na een voorzet van Lamkel Zé kopte Amara Baby de 1-1 binnen. Direct daarna slikte Club zelfs een tweede tegentreffer toen Mbokani een voorzet binnengleed. De lijnrechter vlagde voor buitenspel, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt toch goedgekeurd.

 

Blauw-Zwart was plots op achtervolgen aangewezen en schakelde dus een versnelling hoger. Diatta krulde eerst het leer net naast, terwijl de ingevallen Vossen zijn poging gered zag worden door Bolat. Kort daarop pareerde de Turkse doelman ook een harde voorzet van Schrijvers. De verdiende gelijkmaker viel uiteindelijk tien minuten voor tijd. Een voorzet van Diatta raakte de arm van Oparé en dus wees scheidsrechter Laforge naar de stip. Hans Vanaken gunde de bal aan Jelle Vossen en die knalde de elfmeter onhoudbaar binnen.

 

Direct daarna ging Openda neer in de zestien meter, maar Laforge liet doorspelen. Aan de overkant had Decarli een ultieme tackle in huis waardoor Baby niet kon scoren, terwijl een poging van Bolingi over ging. Het bleef razendspannend, maar het was uiteindelijk uitblinker Openda die in de slotminuut Club alsnog de zege schonk. De aanvaller tikte aan de tweede paal een voorzet van Vormer binnen en zorgde zo voor de 3-2. In de blessuretijd zoefde een harde knal van Refaelov nog over de deklat en redde Bolat een schot van de ingevallen Luan Peres. De score wijzigde niet meer en dus sloot Club Brugge het seizoen af met een zege. Het eindigt zo op twee punten van kampioen Genk.

 

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 10

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Ethan Horvath – Saulo Decarli, Mats Rits, Stefano Denswil – Krépin Diatta (91’ Luan Peres), Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Siebe Schrijvers – Loïs Openda (96’ Cyril Ngongé), Wesley Moraes (58’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Benoît Poulain, Sofyan Amrabat en Brendan Schoonbaert. Coach: Ivan Leko.

Antwerp: Sinan Bolat – Daniel Opare (83’ Ivo Rodrigues), Abdoulaye Seck, Dylan Batubinsika (86’ Jonathan Bolingi), Simen Juklerød Sambou Yatabaré (46’ Lior Refaelov), Faris Haroun, Omar Govea - Didier Lamkel Zé, Dieumerci Mbokani, Amara Baby. Coach: László Bölöni.

Gele kaarten: Yatabaré, Wesley, Decarli, Baby, Mbokani, Rodrigues.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 4’ Openda (1-0), 53’ Baby (1-1), 56’ Mbokani (1-2), 80’ Vossen (penalty, 2-2), 89’ Openda (3-2).

 

Tekst: Steven Floin