Speeldag 29
2 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE                                                                        

Na de verdiende 1-2 zege in Genk, gaat Club vandaag opnieuw voor de drie punten in de stadsderby. Voor beide teams zijn de belangen groot: Blauw-Zwart wil zijn voorsprong behouden of zelfs vergroten op zijn achtervolgers en de Vereniging wil zich mathematisch verzekeren van behoud in de hoogste voetbalklasse. Het team van Philippe Clement heeft een mooie bonus van twaalf punten op eerste achtervolger KAA Gent dat vanavond de topper speelt tegen Charleroi. In de heenronde won Club de stadsderby met 0-2 dankzij goals van Krépin Diatta en Emmanuel Dennis.  

 

CERCLE BRUGGE

Cercle Brugge zit nog volop in de degradatiestrijd verwikkeld, maar dankzij hun inhaalrace van de voorbije weken is het quasi zeker van behoud in eerste klasse. Groen-Zwart haalde 12 op 12 waardoor het alvast verlost is van de rode lantaarn. De Vereniging telt 23 punten in het klassement en laat nu KV Oostende (22 ptn) en Waasland-Beveren (20 ptn) achter zich. Sinds de aanstelling van Bernd Storck gaan de sportieve prestaties en resultaten in stijgende lijn: Cercle heeft een stevige organisatie en is gevaarlijk op de counter. Het belooft dus een spannend burenduel te worden!

 

SCHEIDSRECHTER – Wesley Alen                                           

Wesley Alen is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door Koen Thijs, Yves De Neve (lijnrechters), Ken Vermeiren (vierde official) en Alexandre Boucaut (VAR).

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Mats Rits                                                     

Mats Rits is bezig aan zijn tweede seizoen bij Blauw-Zwart en groeide uit tot sterkhouder bij de Bruggelingen. De 26-jarige middenvelder is bijzonder polyvalent en kan zowel een defensieve als offensieve rol op zich nemen. De voorbije weken scoorde hij tegen Waasland-Beveren en KRC Genk de winning goal, maar bovenal is hij een speler die zich dagelijks keihard inzet voor de ploeg. Rits verlengde zijn contract bij Club tot 2024!

CERCLE BRUGGE – Kevin Hoggas                                          

Kevin Hoggas verkeert de voorbije weken in bloedvorm en speelde een bepalende rol in de 12 op 12 van Cercle. De 28-jarige middenvelder maakte tegen STVV en KAA Gent telkens de winnende treffer en is dus enorm belangrijk in de remonte van zijn team. De technisch onderlegde Fransman is bezig aan zijn derde seizoen bij de Vereniging en voetbalde voordien in de Franse Ligue 2.

93'

Volgend weekend sluit Club de reguliere competitie af met een bezoek aan de Oostkantons tegen Eupen. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Tot dan!

93'

Vreemd genoeg een resultaat waar beide teams bijzonder tevreden mee zijn. Club profiteert door de zege optimaal van het thuisverlies van Gent tegen Charleroi (1-4), waardoor de voorsprong op de Buffalo's nu reeds vijftien punten bedraagt. Anderzijds viert Cercle omdat het, door de nederlagen van Waasland-Beveren en KV Oostende, de degradatie weet te ontlopen.

93'

Einde van de wedstrijd. Club wint de Brugse stadsderby met 2-1 van Cercle, na doelpunten van Gouden Schoen Vanaken en Diatta.

90'
Wissel
SchrijversOpenda
90'
Goal
Hazard
-
Bij het ingaan van de extra speelminuten vergeet iedereen bij Club in de tweede zone de compleet vrijstaande Hazard, die knap de aansluitingstreffer in doel trapt, geen nieuwe clean sheet voor Mignolet.
90'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

82'
Wissel
De KetelaereKrmencik
82'

Terwijl Krmencik zich klaarmaakt om in te vallen, trapt Diatta vanuit de tweede lijn op doel maar ditmaal kent Moser niet al te veel problemen met zijn plaatsbal. Aan de overkant verdwijnt een vluchtschot van De Belder over het doel van Mignolet.

80'
Wissel
CoulibalyDonsah
71'
Wissel
HoggasHazard
71'
Wissel
EppelFoster
65'

Aan de overkant kan Moser niet bij een lage voorzet van Diatta en De Ketelaere besluit vanuit een bijzonder scherpe hoek voorlangs. Diezelfde Moser duikt seconden later in de voeten van Diatta, die bij momenten opnieuw flitst zoals in zijn betere dagen.

64'

Cercle kon nog niet echt voor gevaar zorgen en dus probeert Mignolet de bezoekers een handje te helpen. De Rode Duivel ontzet slordig in de voeten van De Belder maar die is te verrast en zijn inzenden gaat naast. Opluchting bij Mignolet en gans Club Brugge.

59'
Goal
Diatta
-
GOOOAAALLL - Daar is de 2-0 dan toch en ditmaal is er geen twijfel mogelijk. Van ruime afstand haalt Diatta verschroeiend uit en met een streep in de benedenhoek geeft hij Moser het nakijken. Wat een doelpunt van de Senegalees!
54'

De blauw-zwarte kant van het stadion juicht een tweede maal wanneer Rits op aangeven van Vanaken de bal in twee tijden voorbij Moser krijgt. Iedereen denkt dat de 2-0 op het bord staat maar op aangeven van de VAR wordt het doelpunt afgekeurd wegens vermeend handspel van de Mechelaar, het blijft dus 1-0.

52'

Ook het eerste gevaar na de rust is voor Club, op aangeven van Diatta neemt De Ketelaere het leer meteen op de slof maar zijn schot verdwijnt voorlangs. Meteen daarna moet Moser een pegel van Rits in hoekschop duwen.

48'

Terwijl De Cuyper, Krmencik en Ricca zich opwarmen, maakt Club de omschakeling via De Ketelaere. Die wacht op het juiste moment voor Schrijvers maar de voorzet van de kwieke Limburger verdwijnt slordig over de achterlijn.

46'

De stevige beats van Anne Clark zijn uitgespeeld, de bal rolt weer op Olympia. Kan Club de Brugse stadsderby verder naar zijn hand zetten? Blijf het hier volgen van minuut tot minuut.

45'
45'
45'

+1 : Het is rusten geblazen op Olympia en Club mag met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in, na het dertiende competitiedoelpunt van Gouden Schoen Vanaken. Voorlopig zit Blauw-Zwart dus op rozen want Gent staat in eigen huis 0-2 in het krijt tegen Charleroi.

45'

We krijgen overigens één minuut toegevoegde tijd.

44'

Net voor de rust laat Club na om de score te verdubbelen. Schrijvers kan de bal heroveren en de nodige meters pakken, hij bedient op het juiste moment De Ketelaere maar net als tegen Genk vorig weekend laat de Bruggeling de wenkende kans liggen, zijn schot wordt afgeblokt.

39'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - En daar is de 1-0 dan toch! Vanaken krijgt voor het eerst in deze eerste helft de nodige ruimte en knalt vanuit de tweede lijn Club kurkdroog op voorsprong, voor de Gouden Schoen meteen zijn dertiende treffer in deze reguliere competitie!
37'

Club wil nog voor de rust de voorsprong en Balanta pompt het leer de zestien in maar de kopbal van Sobol is te zwak om Moser te verontrusten.

35'

Terwijl we het bericht krijgen dat Gent op achterstand is gekomen tegen Charleroi, kan Vanaken vanaf de rechterkant voorzetten maar Schrijvers kan zijn hoofd niet tegen de bal krijgen.

33'

Club houdt de druk aan maar opnieuw ontbreekt het bij de laatste pass, ditmaal wordt een pass van Schrijvers richting Rits onderschept.

30'

De bezoekers houden de ruimtes klein en Club heeft moeite om de dubbele afweergordel te ontgrendelen. Rits probeert het dan maar uit de draai maar hij knalt te overhaast over doel.

27'

Vanaken wordt goed aan banden gelegd maar bij slordig balverlies bij de bezoekers probeert de Gouden Schoen in één tijd de vrijstaande Schrijvers te bereiken maar zijn pass is net iets te hard.

24'
23'

Het blijft éénrichtingsverkeer richting het doel van Cercle en na samenspel met Diatta kan Mata voorzetten, uiteindelijk is het Sobol die het met zijn mindere rechtervoet probeert maar Moser pakt zijn schot.

21'

Het is het sein voor Club op het gaspedaal opnieuw wat steviger in te drukken. Bij de eerste hoekschop kan Mechele aan de eerste paal onvoldoende het leer raken en kraakt De Ketelaere zijn schot, seconden later verdwijnt een poging van Schrijvers over.

19'

Het is tot minuut 19 wachten voor het eerste gevaar en dat komt uitgerekend van de enige Bruggeling op het veld. Met een gelukje kan De Ketelaere zich doorzetten en op doel knallen maar zijn schot verdwijnt rakelings naast, bijna de 1-0 voor de leider.

16'

In minuut 16 gaan de handen bij iedereen in het stadion op elkaar voor Cercle-doelman Van Damme die opnieuw het gevecht met leukemie moet aangaan, een mooi gebaar van de beide supporterskernen.

15'
13'

Bij een diepe bal staat De Ketelaere helemaal vrij maar de jonge Bruggeling mist zijn controle en de bal springt weg van het lichaam, het blijft voorlopig wachten op echt grote kansen.

4'

Club zet Cercle meteen onder druk en op links heeft Sobol de nodige ruimte maar de voorzet van de Oekraïner is te overhaast en belandt in de voeten van een tegenstander.

2'

De eerste dreiging van de partij komt vanwege Club wanneer Schrijvers de spurtende Rits binnendoor probeert aan te spelen maar in extremis zit er nog net een voet tussen.

1'

We zijn er dan eindelijk aan begonnen, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Club speelt zoals wel vaker eerst naar de Zuidtribune toe.

Philippe Clement krijgt voor het tweede jaar op rij de trofee 'Raymond Goethals' overhandigd, het levert de blauw-zwarte coach een daverend applaus op!

Door problemen met de oortjes bij het scheidsrechterlijk trio is er wat vertraging maar een quasi uitverkocht en sfeervol Jan Breydelstadion ziet hoe de beide teams de grasmat opstappen, we zijn bijna helemaal klaar voor de Brugse stadsderby.

De 29-jarige Limburger Wesley Alen moet de Brugse stadsderby tussen Club en Cercle in goede banen zien te leiden, Alexandre Boucaut is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

In vergelijking met de wedstrijd in en tegen Genk wijzigt Clement zijn elftal slechts op één positie : Schrijvers neemt de plaats in van Tau. De jonge De Ketelaere, tevens de enige geboren en getogen Bruggeling aan de aftrap vanavond, mag opnieuw zijn opwachting maken.

Voor de enige echte “Brugschen d’erbie” kan coach Philippe Clement geen beroep doen op de reeds langer geblesseerde Dennis en Vormer, terwijl ook Okereke enkele weken out zal zijn. Ook Rits stond vooraf met een vraagteken achter zijn naam, maar de Mechelaar, die zijn contract verlengd zat tot 2024, verschijnt wel gewoon aan de aftrap.

Cercle Brugge van hun kant leek tot voor enkele weken een vogel voor de kat maar dankzij een twaalf op twaalf gaven ze de rode lantaarn door aan Waasland-Beveren, terwijl ook KV Oostende in hoge degradatienood verkeert.

In zijn laatste thuisduel van de reguliere competitie ontvangt leider Club Brugge de buren van Cercle Brugge. Blauw-Zwart begint aan de partij met een bonus van twaalf punten voorsprong op eerste achtervolger Gent, dat vanavond in eigen huis het stugge Charleroi over de vloer krijgt.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de Brugse stadsderby tussen Club Brugge en Cercle Brugge, op de 29ste en voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club wint de stadsderby met 2-1

Club Brugge heeft de derby tegen Cercle met 2-1 gewonnen. Hans Vanaken bracht Blauw-Zwart op voorsprong en op het uur zorgde Krépin Diatta voor de beslissing. De aansluitingstreffer van Kylian Hazard viel pas in de blessuretijd. Door de nederlaag van AA Gent telt Club nu al vijftien punten voorsprong.

 

De basiself die vorige week Genk versloeg, onderging slechts één wijziging: Siebe Schrijvers kwam voorin in de plaats van Percy Tau. De Limburger speelde samen met Charles De Ketelaere in de spits. Club had uiteraard vertrouwen getankt tegen Genk, maar ook Cercle was aan een sterke reeks bezig. Het team van coach Bernd Storck pakte de voorbije weken 12 op 12 en rukte zo op van de laatste naar de veertiende plaats.

 

Blauw-Zwart greep de bezoekers meteen bij de keel, maar kon dat aanvankelijk niet omzetten in concreet doelgevaar. Na een kwartier werd De Ketelaere diep gestuurd, maar de Bruggeling kon de bal niet meenemen. Even later zorgde diezelfde De Ketelaere wel voor de eerste kans: zijn schot met links ging echter net naast. Voor Club was dat het sein om het gaspedaal steviger in te duwen: Mechele kopte een hoekschop van Schrijvers voorlangs, terwijl Schrijvers zelf het leer over en naast trapte. Kort daarop pakte doelman Moser een vluchtschot van Sobol.

 

Club was duidelijk baas en kwam steeds dichter bij een doelpunt. Na een prima voorzet van Vanaken kon Schrijvers het leer net niet in doel verlengen. De verdiende 1-0 viel uiteindelijk vijf minuten voor de rust: Hans Vanaken sneed naar binnen en knalde het leer vanop de rand van de zestien meter staalhard binnen. Net voor de pauze werd het zelfs bijna 2-0: Schrijvers gaf de bal mee met De Ketelaere, maar zijn schot werd gered door Moser.

 

Na de pauze ging Blauw-Zwart op hetzelfde elan door. De eerste kans was voor De Ketelaere, maar zijn volley ging net voorlangs. Even later pakte Vanaken uit met een geniale pass richting Mats Rits en die kon in twee tijden zelfs scoren. Na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt echter afgekeurd. Cercle kwam goed weg en kon even later ook zelf voor gevaar zorgen. Mignolet had evenwel geen problemen met een schot van De Belder.

 

Club was duidelijk baas en kon dat overwicht op het uur ook omzetten in een tweede doelpunt. Krépin Diatta slalomde naar binnen en knalde de 2-0 staalhard in de korte hoek. De match leek beslist, al kwam Blauw-Zwart even later wel goed weg: Mignolet trapte het leer pardoes op De Belder, maar de bal rolde net naast de verste paal. Kort daarop pakte de Limburger ook een schot van Hotic. Aan de overkant ging een poging van Diatta voorlangs, terwijl De Ketelaere hoog over doel mikte.

 

In de slotfase controleerde Club de partij. Met uitzondering van een schot van De Belder kon Cercle niet voor gevaar zorgen. In de blessuretijd viel er plots toch nog een doelpunt uit de lucht, toen de ingevallen Kylian Hazard een voorzet aan de tweede paal kon binnenduwen. 2-1 dus, maar Club kwam niet meer in de problemen. Aangezien AA Gent op eigen veld onderuit ging tegen Charleroi, loopt Blauw-Zwart vijftien punten uit op de Buffalo’s.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 29

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Wesley Alen

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Mats Rits, Éder Balanta, Hans Vanaken, Eduard Sobol – Charles De Ketelaere (83’ Michael Krmenčík), Siebe Schrijvers (91’ Loïs Openda). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Matej Mitrović, Federico Ricca, Thibault Vlietinck, Percy Tau, Ignace Van der Brempt en Maxim De Cuyper. Coach: Philippe Clement.

Cercle Brugge: Lennart Moser – Giulian Biancone, Dimitrios Chatziisaias, Yves Dabila, Dimitar Velkovski – Dino Hotic, Lassana Coulibaly (81’ Godfred Donsah), Kevin Hoggas (71’ Kylian Hazard), Johanna Omolo – Dylan De Belder, Marton Eppel (71’ Lyle Foster). Coach: Bernd Storck.

Gele kaarten: geen

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 39’ Vanaken (1-0), 59’ Diatta (2-0), 91’ Hazard (2-1).

 

Tekst: Steven Floin