Speeldag 10
4 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE                                                                        

Na het legendarische 2-2 gelijkspel in Bernabéu staat vandaag de belangrijke topper tegen KAA Gent op het programma. Blauw-Zwart telt 20 op 24 en is erop gebrand om de drie punten thuis te houden tegen de Buffalo’s. Vorig weekend behaalde Club een verdiende 0-5 zege tegen promovendus KV Mechelen dankzij goals van Krépin Diatta, Mbaye Diagne (2x), Siebe Schrijvers en Hans Vanaken. Door deze zege en het puntenverlies van Standard zijn de West-Vlamingen de nieuwe competitieleider. Club (15 matchen) is samen met Ajax (14 duels) de enige in Europa actieve ploeg die dit seizoen nog ongeslagen is. Vorig seizoen behaalde Blauw-Zwart 4 op 6 in zijn thuiswedstrijden tegen de Gentenaars. In de reguliere competitie deelden beide teams de punten (1-1), terwijl de Bruggelingen in de Play-Offs aan het langste eind trokken (3-0).

 

KAA GENT

KAA Gent staat met 17 punten op de derde plaats in het klassement en telt drie punten achterstand op Club. Enkel tegen Charleroi (1-1), Excelsior Moeskroen (2-1) en Zulte Waregem (2-2) leden de Oost-Vlamingen puntenverlies. Vorig weekend wonnen de Buffalo’s van KV Kortrijk dankzij goals van Ngadeu en David. Donderdagavond speelde Gent op Oekraïense bodem 1-1 gelijk tegen FC Oleksandria in de Europa League. Depoitre zorgde voor een vroege voorsprong, maar de thuisploeg scoorde tegen via Sitalo. De Buffalo’s staan tesamen met Wolfsburg aan kop in hun poule. Jess Thorup selecteerde volgende spelers voor de verplaatsing naar Jan Breydel: Kaminski, Coosemans, De Busser, Lustig, Ngadeu, Plastun, Bronn, Asare, Mohammadi, Owusu, Odjidja, Kums, Bezus, Dejaegere, Verstraete,Yaremchuk, David, Depoitre, Kvilitaia, Kubo en Dompé.

 

SCHEIDSRECHTER – Jonathan Lardot

Jonathan Lardot leidt vanmiddag de Slag om Vlaanderen in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Karel De Rocker en Mathias Hillaert, de vierde official is Christof Dierick. Videoref van dienst is Nicolas Laforge.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Emmanuel Dennis

Met twee belangrijke doelpunten zorgde Dennis voor een historisch resultaat van Club in Bernabéu. De 21-jarige Nigeriaan opende de score na een carambole en verdubbelde de score nadat hij Courtois op het verkeerde been had gezet en geniaal afwerkte. Een hattrick lukte nét niet, maar zijn ijzersterke prestatie bezorgde hem verdiend een plek in het Champions League-elftal van de week.

 

KAA GENT – Jonathan David

Dit seizoen is Jonathan David met tien doelpunten in zestien officiële matchen al enorm bepalend geweest voor de Buffalo’s. In de Jupiler Pro League toonde enkel Mbokani (7 goals) zich iets efficiënter dan de talentvolle spits (6 competitiegoals). Ook bij de Canadese nationale ploeg bewees hij zijn vorm door meermaals de netten te doen trillen. Iemand om in de gaten te houden dus!

94'

Door deze zege blijft Club leider en vergroot het zijn voorsprong op eerste achtervolger Standard tot vier punten, al komen de Rouches straks nog op het veld van Antwerp in actie. Gent volgt reeds op zes punten. Blauw-Zwart kan met een gerust gemoed de interlandbreak in en zich klaarstomen voor de trip naar Moeskroen.

94'

Einde van de wedstrijd. Terwijl het opnieuw regent boven Brugge stuurt Club de bezoekers uit Gent met een droge 4-0 terug huiswaarts. Reeds aan de rust lag de partij in een eerste definitieve plooi, na doelpunten van Vanaken en Diatta. Na de pauze voerde Blauw-Zwart verder op via Dennis en Diagne.

91'
Gele kaart
Diagne
Uittrekken shirt
91'
Goal
Diagne
-
GOOOAAALLL - Het Brugse publiek mag een vierde maal juichen want in de toegevoegde tijd pikt ook Diagne zijn doelpunt mee. Van dichtbij heeft hij Kaminski het nakijken.
90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

89'
Gele kaart
Asare
88'
Gele kaart
Schrijvers
86'
Wissel
YaremchukDompé
85'

Het staat 3-0 maar het had evengoed al pakweg 7-2 kunnen staan. Op aangeven Okereke wordt Diagne diep gestuurd, hij lijkt op weg naar de 4-0 maar onder druk besluit hij echter op Kaminski.

84'

Kort nadat Okereke tegen een onterechte gele kaart aankijkt, waagt Odjidja met links nog eens zijn kans maar ook ditmaal komt hij niet tot scoren. Aan de overkant heeft Schrijvers de 4-0 aan de voet maar op aangeven van Okereke knalt hij van dichtbij onbegrijpelijk over.

80'
Gele kaart
Okereke
79'
Wissel
VormerDiagne

Derde en laatste wissel bij Club. Onder luid applaus wordt Vormer naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Diagne. Hierdoor zakt Schrijvers een rijtje achteruit.

76'

Terwijl bij Club Diagne klaarstaat om in te vallen, komt Kaminski met de schrik vrij wanneer hij de bal met een opwippertje over Schrijvers wil tikken maar, het leer belandt echter op het hoofd van de Brugse aanvaller en Kaminski kan de losse bal alsnog pakken.

74'

Terwijl de beide supporterskernen elkaar heel wat liefde toeroepen, dwingt Gent de hoekschop af maar die wordt van dichtbij naast gekopt.

71'
Wissel
KumsKubo
68'
Wissel
DennisOkereke
67'

Het siert de bezoekers uit Gent dat ze op zoek blijven gaan naar een doelpunt en bijna werden ze hiervoor beloond maar via de voet van Mata gaat de poging van dichtbij van Depoitre in hoekschop.

67'
64'

Her en der sluipt er wat onzuiverheid in het spel bij Club, zo ook bij Deli die zomaar inspeelt bij Odjidja. Die bereikt David maar Mignolet heeft zijn lage schuiver goed doorzien.

63'

Terwijl het spelpeil de jongste minuten is gedaald, waagt Odjidja andermaal zijn kans vanuit de tweede lijn maar opnieuw ligt Mignolet goed plat.

62'
Gele kaart
Mata
58'

Ondanks de ruime voorsprong mag Club zich nog niet te zegezeker voelen en alert blijven voor de Gentse tegenprikken. Gelukkig gaat een kopbal van Depoitre nipt naast, meteen daarna trapt Odjidja over.

54'

Net na de eerste wissel bij de bezoekers, staat Kums aan het kanon maar het vizier staat niet goed afgesteld, zijn schot gaat meters naast.

53'
52'
Wissel
DejaegereDepoitre
50'
Goal
Dennis
-
GOOOAAALLL - Daar is de 3-0 dan toch! Hoog storen van Dennis bij Plastun levert de Nigeriaan balbezit op en met een schicht trapt hij het derde Brugse doelpunt voorbij een totaal kansloze Kaminski. Net als in Europees verband scoort Dennis een derde maal in de competitie!
48'

Kort na de herneming laat Club de kans na om de score verder op te drijven. Bij een prima Brugse counter trapt Schrijvers op aangeven van Dennis op doel maar Kaminski redt, het leer valt echter voor de voet van Diatta die de Gentse doelman wil omspelen maar zich hierbij in zijn actie verslikt.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft? Er zijn voorlopig geen nieuwe wissels te melden.

45'
45'
45'
45'
45'

+4 : Buiten een half mislukte volley van Yaremchuk viel er in de extra tijd niks meer te noteren en Club mag net als in Madrid met een 2-0 voorsprong de rust in, na doelpunten van Vanaken en Diatta. De vicekampioen zag evenwel Tau uitvallen met een blessure, al leek het niet meteen echt ernstig te zijn.

45'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd.

44'

Nog voor de rust laat Club na de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Op aangeven van Sobol wordt Dennis diep gestuurd maar zijn aflegger wordt onbegrijpelijk naast getikt door de pas ingevallen Schrijvers. Meteen daarna zijn de rollen omgekeerd en biedt Schrijvers Dennis de 3-0 aan maar een Gents been devieert de voorzet nog net in hoekschop.

40'
Wissel
TauSchrijvers

Clement moet een eerste maal wisselen. Noodgedwongen evenwel want net voor het tweede Brugse doelpunt incasseerde Tau een trap. De Zuid-Afrikaan probeerde nog verder te spelen maar kort voor de rust moet hij toch naar de kant, Schrijvers is zijn vervanger.

39'

Bij Gent blijft Dejaegere bijzonder bedrijvig, de West-Vlaming snijdt vanaf de rechterflank goed naar binnen en trapt meteen op doel maar Mignolet kent geen problemen.

35'
Gele kaart
David
33'
32'
Gele kaart
Yaremchuk
29'
Goal
Diatta
-
GOOOAAALLL - Het wordt niet 1-1 maar wel 2-0. Na mistasten in de Gentse defensie lijken eerst zowel Tau als Dennis te scoren maar het is uiteindelijk Diatta die het leer voorbij Kaminski in doel schuift. Ook voor de jonge Senegalees zijn vijfde competitiedoelpunt!
27'

Aan de overkant is het wel opletten wanneer Dejaegere door de Brugse buitenspelval wordt geloodst maar via het been van Mignolet besluit hij op de paal, ook in de herneming weten de Buffalo's niet te scoren want de kopbal van Yaremchuk verdwijnt ruim naast.

24'

Net als in de voorbij wedstrijden zit Sobol opnieuw goed in de wedstrijd. De linksachter zet goed druk en kan zo het leer heroveren en voorzetten maar Dennis kan niet afdrukken. Club duwt Gent steeds meer achteruit.

20'

Nadat Dennis achter een ogenschijnlijke ongevaarlijke bal van Rits aangaat, dreigt er toch gevaar wanneer de Nigeriaan de inkomende Tau probeert te bereiken maar met de vingertoppen kan Kaminski verder onheil voorkomen.

16'
15'

De Buffalo's lijken toch wel een beetje van slag en opnieuw mag Vormer vanaf de achterlijn voorzetten maar niemand bij Club kan een vervolg breien. Meteen daarna haalt Tau een diepe bal enig mooi uit de lucht maar de Zuid-Afrikaan stond blijkbaar in buitenspel.

11'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - Nog voor het kwartier opent Club de score en dat na een bijzonder knap doelpunt. Eerst is er een sublieme verre crossbal van Mata richting Sobol en via Tau komt het leer tot bij Diatta. Vanaf de rechterflank schildert de Senegalees het leer op het hoofd van Vanaken, die Kaminski met een al een even knappe kopbal te grazen neemt. Voor de Gouden Schoen meteen zijn vijfde competititetreffer!
8'

Alweer een leuke combinatie bij de thuisploeg wanneer Tau de vrijstaande Vormer aanspeelt maar ook de Nederlander talmt te lang, terwijl ook Tau de aflegger niet op doel kan mikken.

6'

De openingsfase toont twee teams die vol voor de zege willen gaan. Na knap samenspel bij Club talmt Vanaken te lang om af te drukken, aan de overkant legt Deli een voorzet van Yaremchuk met de borst panklaar voor Mignolet.

3'

Via Kums dwingt Vormer een eerste Brugse hoekschop af, die waait eerst aan alles en iedereen voorbij maar vanuit de tweede lijn waagt Sobol zijn kans maar het schot van de linksachter waait hoog over.

1'

We zijn er aan begonnen, net op het ogenblik dat de zon door het wolkendek priemt, trappen de bezoekers af. Slaagt Blauw-Zwart er in om de drie punten aan eigen huis te houden? Volg het hier van minuut tot minuut.

Gisteren scoorde hij nog tweemaal voor Aston Villa, vandaag geeft Wesley Moraes de aftrap voor de topper tussen Club en Gent. Brengt de Braziliaan zijn ex-ploeg het nodige geluk?

Terwijl nog heel wat supporters hun plaatsen opzoeken, stappen de beide elftallen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor. De 'Slag om Vlaanderen' kondigt zich echt wel typisch Vlaams aan, met frisse temperaturen, heel wat wind en nog veel meer regen.

Scheidsrechter vanmiddag is Jonathan Lardot, Nicolas Laforge is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Gent beginnen Depoitre en Lustig op de bank en komt ondermeer Bronn in de basiself. Voorts is het uitkijken naar de prestaties van ex-Bruggelingen Odijdja en Dejaegere. Coosemans, ook al met een verleden bij Blauw-Zwart, zit op de bank.

‘Never change a winning team’ moet Clement hebben gedacht want hij behoudt het vertrouwen in de elf namen die afgelopen dinsdag een punt wisten te sprokkelen op bezoek bij Real Madrid, dus met Dennis, Diatta en Tau voorin.

Voor de komst van Gent kan coach Clement nog steeds geen beroep doen op Balanta en Mitrovic. Bovendien viel ook Ricca in Madrid tijdens de opwarming uit, de Uruguayaan geraakte niet speelklaar, waardoor Sobol andermaal aan de aftrap verschijnt.

Na drie uitwedstrijden op rij ontvangt Club Brugge in eigen huis de Buffalo’s uit Gent, een regelrechte topper ook want het is een wedstrijd tussen de leider en de derde in het klassement. Bovendien een partij met twee teams die de afgelopen dagen ook Europees aan de bak moesten.

Goeiemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en AA Gent, op speeldag 10 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club wint topper tegen AA Gent met 4-0

Club Brugge heeft de topper tegen AA Gent met 4-0 gewonnen. Dankzij goals van Hans Vanaken en Krépin Diatta dook Blauw-Zwart met een dubbele voorsprong de rust in. Na de pauze telden Dennis en Diagne de Buffalo’s helemaal uit.

 

Club startte tegen AA Gent met hetzelfde elftal dat dinsdag een punt pakte tegen Real Madrid. Blauw-Zwart had uiteraard vertrouwen getankt in Spanje en begon dan ook vol overtuiging aan de partij. Sobol trapte de eerste kans van de match hoog over en kort daarop werd een voorzet van Vormer net voor Dennis weggewerkt. De Brugse kapitein leek daarna zelf te kunnen scoren, maar de Nederlander legde het leer tevergeefs terug tot bij Dennis in plaats van zelf zijn kans te gaan.

 

De Bruggelingen waren duidelijk baas en kwamen na tien minuten ook verdiend op voorsprong. Na een knappe aanval schilderde Diatta het leer op het hoofd van Hans Vanaken en die kopte de 1-0 fraai in doel. Club bleef daarna doorduwen, maar eerst maakte Kaminski een voorzet van Dennis onschadelijk en daarna kopte Mechele het leer over doel. De Buffalo’s moesten hun meerdere erkennen in Club, maar kwamen plots toch gevaarlijk opzetten. Dejaegere glipte door de buitenspelval, maar zijn schot ging via Mignolet tegen de paal.

 

Blauw-Zwart kwam met de schrik vrij en zette meteen orde op zaken. Percy Tau werd eerst nog afgestopt, maar Krépin Diatta was goed gevolgd en trapte de 2-0 staalhard in doel. Gent kon daarna opnieuw dreigen via Dejaegere, maar Mignolet gaf geen krimp. De beste kansen waren op slag van rust nog voor Club: eerst mikte Schrijvers – die de geblesseerde Tau was komen vervangen – het leer net naast en daarna werd zijn voorzet door Plastun net voor de aanstormende Dennis weggewerkt.

 

De honger van de Bruggelingen was nog niet gestild en dus gingen ze na de pauze meteen op zoek naar een derde doelpunt. Eerst kon Kaminski een schot van Schrijvers nog pareren en vergat Diatta de rebound te benutten. Na vijf minuten in de tweede helft kreeg Club uiteindelijk toch loon naar werken: Emmanuel Dennis ontfutselde Plastun de bal en knalde de 3-0 heerlijk voorbij Kaminski.

 

Blauw-Zwart liet daarna het initiatief aan de Buffalo’s, die wanhopig op zoek gingen naar de eerredder. Kums mikte het leer naast en Simon Mignolet gaf geen krimp, ondanks pogingen van Depoitre, Odidja en David. Toen de doelman even later uiteindelijk toch verslagen leek, kon Mata een schot van Depoitre onschadelijk maken. De Brugse defensie stond stevig op de benen, want ook een kopbal van Yaremchuk en een harde knal van Odjidja brachten Club niet aan het wankelen.

 

In de slotfase waren de beste kansen nog voor Blauw-Zwart. Na een prima voorzet van Okereke mikte Schrijvers het leer over de lat en toen Okereke Diagne lanceerde, bracht doelman Kaminski redding. Diep in de blessuretijd werd het uiteindelijk toch nog 4-0: een hoekschop van Vanaken belandde bij Mbaye Diagne en die knalde het leer van dichtbij binnen. Een duidelijke en verdiende zege voor Club Brugge dus, dat zo zes punten uitloopt op Gent.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 10

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Ruud Vormer (79’ Mbaye Diagne), Mats Rits, Hans Vanaken, Eduard Sobol - Percy Tau (41’ Siebe Schrijvers), Emmanuel Dennis (69’ David Okereke). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Jelle Vossen, Thibault Vlietinck, Dion Cools, Loïs Openda en Charles De Ketelaere. Coach: Philippe Clement.

KAA Gent: Thomas Kaminski – Dylan Bronn, Igor Plastun, Michael Ngadeu - Brecht Dejaegere (53’ Laurent Depoitre), Vadis Odjidja, Sven Kums (71’ Yuya Kubo), Elisha Owusu, Nana Asaré - Jonathan David, Roman Yaremchuk (86’ Jean-Luc Dompé). Coach: Jess Thorup.

Gele kaarten: Yaremchuk, David, Mata, Okereke, Schrijvers, Asaré, Diagne.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 11’ Vanaken (1-0), 28’ Diatta (2-0), 51’ Dennis (3-0), 92’ Diagne (4-0).

 

Tekst: Steven Floin