Speeldag 1
3 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club Brugge begint de Play-offs met vier punten achterstand op competitieleider KRC Genk en krijgt met KAA Gent meteen een stevige tegenstander voorgeschoteld. Tijdens de reguliere competitie behaalde Blauw-Zwart 4 op 6 tegen de Oost-Vlamingen. In de heenwedstrijd behaalde de landskampioen een klinkende 0-4 zege. Danjuma knalde net voor rust het leer onhoudbaar voorbij Kalinic en Wesley legde met een loepzuivere hattrick in de tweede helft de 0-4 eindstand vast. In de terugmatch bleef Club steken op een 1-1 gelijkspel. David opende de score voor de bezoekers en invaller Openda tikte de verdiende gelijkmaker binnen. In de voorbije vijf thuiswedstrijden tegen de Buffalo’s won Blauw-Zwart driemaal, verloor het één keer en deelden beide teams tweemaal de punten.

 

KAA GENT

Dankzij de 0-2 zege tegen STVV kon KAA Gent zich op de valreep kwalificeren voor Play-Off 1. Twee goals van Yaremchuk volstonden om de Kanaries definitief uit te tellen voor de ultieme eindronde. De eindsprint van de Buffalo’s in het competitieslot was opmerkelijk: het team van Jess Thorup behaalde een knappe 12 op 12 na zeges tegen Standard (2-1), Zulte Waregem (1-3), KV Oostende (2-1) en STVV (0-2). De Gentenaars staan met 25 punten op een gedeelde vijfde plaats met Antwerp en hebben drie punten achterstand op Club.

 

SCHEIDSRECHTER – Erik Lambrechts

Erik Lambrechts is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. De Leuvenaar wordt bijgestaan door lijnrechters Rien Vanyzere en Philippe Vandecauter, de vierde official is Jan Boterberg. Videoref Tim Pots wordt geassisteerd door Christophe Snoeck en Istvan Lagaert. Alle gele kaarten uit de reguliere competitie zijn vervallen, wel is een speler in Play-Off 1 al na drie gele kartons geschorst.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – RUUD VORMER

Ruud Vormer ademt het DNA van Club met zijn grinta en spelinzicht en is de onmiskenbare captain bij Blauw-Zwart. De 30-jarige Nederlander scoort en laat scoren en zit aan vijf competitiedoelpunten en zes assists dit seizoen. Hij gaat altijd voorop in de strijd en stuwt zijn ploegmaats vanop het middenveld. ‘Ruudje’ is bezig aan zijn vijfde seizoen in Jan Breydel en kan zijn 220ste officiële wedstrijd voor Blauw-Zwart spelen!

 

KAA GENT – ROMAN YAREMCHUK

Roman Yaremchuk bezorgde de Buffalo’s met zijn twee doelpunten in het cruciale competitieduel tegen STVV het laatste felbegeerde PO1-ticket. Rust werd de 23-jarige aanvaller afgelopen week niet gegund: hij speelde twee interlands tegen Portugal (0-0) en Luxemburg (1-2) waardoor Oekraïne met 4 op 6 zijn groep leidt. Dit seizoen prikte Yaremchuk al acht competitiedoelpunten tegen de netten: iemand om in de gaten te houden dus!

93'

Door deze dik verdiende overwinning springt Club opnieuw over Standard naar de tweede plaats, op vier punten van leider Genk, dat gisteren overtuigend won van Anderlecht. De Brusselaars zijn komende donderdag overigens de volgende tegenstander in PO1. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk mogen we jullie dan ook weer massaal begroeten. Nog een fijne avond gewenst en heel graag tot donderdag !

93'

Einde van de wedstrijd, Club wint zijn eerste wedstrijd in de play-offs met 3-0 van Gent en doet daarmee wat het moet doen. Reeds aan de rust lag de wedstrijd in een eerste definitieve plooi, Vormer zorgde nog voor het kwartier voor de openingstreffer en met een moordend schot verdubbelde Mata bijzonder knap de score. Ondertussen keek Odjidja tegen rood aan, na natrappen bij Wesley. Na de pauze zorgde Vanaken op aangeven van Dennis al heel vlug voor de absolute zekerheid en Blauw-Zwart liet daarna nog na om de score verder op te drijven.

90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

89'

We zitten bijna aan het einde van de reguliere speeltijd wanneer Rits achterwaarts een diepe voorzet met het hoofd probeert te verzilveren maar Kaminski kan pakken.

88'
86'

Vrijwel compleet murw gespeeld, trekt Gent dan toch nog eens ten aanval maar het schot van Bronn wijkt af via de rug van een Brugse verdediger en Horvath kan het leer uit de lucht plukken.

80'
Wissel
VormerAmrabat
80'

Met nog tien minuten op de klok is er een geweldige bal van Vanaken richting Diatta. De aanname bij de jonge Senegalees is knap, zijn schot is dit zeer maar hij besluit echter rakelings naast. Ook Diatta verdient eigenlijk het doelpunt.

77'

Alhoewel er opnieuw niet wordt gescoord, gaan de handen toch op elkaar want Olympia geniet van het geleverde spel. Met een bijzonder knap fantasietje speelt Denswil Schrijvers vrij, die lijkt de 4-0 aan de voet te hebben maar hij besluit evenwel naast.

76'
Wissel
Yaremchuk Bezus
76'

En opnieuw komt de landskampioen heel dicht bij een vierde treffer. Eerst belet Kaminski het scoren bij Danjuma, meteen daarna pareert hij bij een nieuwe Brugse hoekschop de kopbal van Vanaken.

74'

Het is nauwelijks te geloven dat het nog maar 3-0 staat want de 4-0 hangt echt wel in de lucht. De pas ingevallen Openda kan alleen op Kaminski maar hij besluit pal op de Gentse doelman, in de rebound springt de poging van Vormer via de binnenkant van de paal in de armen van diezelfde Kaminski.

72'

Horvath kreeg nog maar weinig werk op te knappen na de rust maar bij een diepe bal richting Yaremchuk komt hij goed uit en met één vuist bokst hij alle gevaar weg, prima tussenkomst van de Amerikaanse goalie.

70'
69'
68'

Pas op het veld laat Danjuma zich meteen al een eerste keer gelden. Hij gaat de flank af en weet voor doel te brengen maar Wesley kan geen vervolg aan de actie breien, Kaminski kan pakken.

67'
Wissel
DennisDanjuma

Onder luid applaus wordt een sterk spelende Dennis door Leko naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Danjuma. Die neemt op links de positie van Diatta over, waardoor de Senegalees naar de rechterkant verhuist.

65'

De bal gaat een vierde maal tegen de Gentse netten wanneer Diatta een voorzet van Dennis knap in doel verlengt maar na tussenkomst van de videoref gaat het feestje niet door, opnieuw een terechte beslissing van de VAR.

60'

Dennis is aan een bijzonder sterke wedstrijd bezig en op het uur steekt hij knap door tot bij Schrijvers maar die kan het leer onvoldoende meegritsen, het blijft dus 3-0.

57'
Goal
Vanaken
-
GOOOOOAAAALLL !!! Net na de tweede wissel bij Gent staat Olympia een derde maal in lichterlaaie. Op rechts ontdoet Dennis knap zijn tegenstander en zijn aflegger wordt keihard en in één tijd in doel getrapt door Vanaken !!
56'
Wissel
DavidRosted
54'

Terwijl het Brugse publiek de naam van Ivan Leko scandeert, dreigt Club via Dennis en Wesley maar evenwel zonder echt groot gevaar. Ondertussen mogen zowel Amrabat, Danjuma als Openda zich opwarmen.

48'

Kort na de kampwissel komt Club heel dicht bij de 3-0. Met een schitterende doorsteekbal zondert Schrijvers op rechts Dennis vrij, die behoudt knap het overzicht en legt goed af tot bij Vormer maar die laat na om zijn tweede treffer van de avond voorbij Kaminski te duwen.

46'

De bal rolt weer in Brugge, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn voorlopig geen wissels aan Brugse kant te melden.

45'
45'
45'

+3 : Scheidsrechter Lambrecht fluit de eerste helft en Club mag de kleedkamer opzoeken met een 2-0 voorsprong, na doelpunten van Vormer en Mata. Bovendien moeten de bezoekers met zijn tienen verder, na de rode kaart voor Odjidja.

45'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

39'

De bezoekers worden bij momenten letterlijk met de rug tegen het eigen doel geduwd en op rechts mag Dennis met zijn rechtstreekse tegenstander dollen, met de nodige moeite kan Bronn ontzetten en de hoekschop toestaan.

35'
34'

En we blijven doorgaan met een zwaar schot vanuit de tweede lijn van Schrijvers, Kaminski brengt uitstekend redding. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Club niks op.

32'

Club blijft de lakens uitdelen en op rechts kan Wesley ontsnappen maar Bronn kan zijn aflegger nog net onderscheppen en ontzetten. Meteen daarna kan Dennis zich goed doorzetten en het schot van de Nigeriaan zoeft rakelings boven de dwarsligger buiten, geen 3-0 dus.

29'

Meteen na de eerste wissel bij Gent, Dejaegere in de plaats van Dompé, mag Diatta op links dollen met zijn tegenstander maar zijn voorzet verdwijnt evenwel achter het doel van Kaminski.

26'

GOOOOAAAAALLLL !!! Meteen na de uitsluiting van Odjidja krijgen de bezoekers een nieuwe opdoffer te verwerken. Een afvallende bal komt voor de voet van Mata en met een bom geeft hij Kaminski het nakijken. Wat een schitterend doelpunt van de rechtsachter !

25'

In een duel met Wesley trapt Odjidja na en na tussenkomst van de videoref wordt de Gentse middenvelder met rood vroegtijdig van het veld gestuurd.

21'
20'

We zijn bijna halverwege in een zeer genietbare eerste helft, wanneer Diatta op links zijn duivels ontbindt. Hij snijdt perfect naar binnen en haalt dan uit maar zijn poging mist compleet de juiste richting.

18'

Nadat een Bruggeling voor de zoveelste maal tegen het canvas wordt gewerkt, vooralsnog zonder kaarten, staat Denswil klaar om de vrije trap voor zijn rekening te nemen maar de linksachter besluit echter over.

14'

GOOOOOAAAAAALLLLLL !!! Het Jan Breydelstadion ontploft want het staat 1-0. Na een knappe aanval kan Dennis voorzetten en aan de tweede paal duwt Vormer de openingstreffer voorbij Kaminski. De Nederlander bekroont zijn 220ste officiële wedstrijd in het shirt van Club met een heel belangrijk doelpunt !

12'

Na uitstekende samenspel tussen Vanaken en Diatta belandt de bal plots voor de voet van Dennis. De controle van de Nigeriaan lijkt iets te nonchalant waardoor Kaminski nauwelijks moeite heeft met zijn schot.

10'
8'

Terwijl een strakke wind het toch wat frisjes laat aanvoelen, kan Gent ontsnappen via Dompé. Die kapt zich goed naar binnen en besluit op doel maar Horvath gaat goed plat en duwt het schot in hoekschop. Die wordt door Derijck in de handen van diezelfde Horvath gekopt.

6'

We kijken naar een leuke openingsfase met twee ploegen die er vol willen voor gaan. Eerst vindt Wesley geen medespeler, terwijl aan de overkant een schot van Odjidja te zwak is om Horvath op de proef te stellen. Meteen daarna moet Kaminski een gevaarlijke voorzet van Dennis voor de aanstormende Wesley en Diatta met de hand wegduwen.

4'

Het eerste gevaar van de wedstrijd komt vanwege de thuisploeg en bijna stond meteen de 1-0 op het bord. Schrijvers krijgt op het middenveld het leer toegespeeld en kan de nodige meters pakken. Hij veinst eerst breed te leggen tot bij Vormer maar besluit plotseling op doel, Kaminski is geklopt maar de doelman wordt gered door de dwarsligger, het blijft dus 0-0.

1'

We zijn er aan begonnen, een compleet uitverkocht en sfeervol Jan Breydelstadion ziet hoe de thuisploeg heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart om de eerste opdracht in de play-offs tot een goed einde te brengen? Volg het hier van minuut tot minuut.

Onder een stralende lentezon stappen de beide teams de vernieuwde grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Erik Lambrechts, Tim Pots is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

De Buffalo’s reisden zowat voltallig naar Brugge af en ook Thorup verrast nauwelijks. Achterin opteert de Deen voor het viertal Souquet, Derijck, Bronn en Asare, terwijl Yaremchuk samen met ex-Bruggelingen Odjidja en Verstraete het Gentse middenveld moeten bevolken. Voorin wordt het zaak om David, Dompé en Sørloth aan banden te leggen.

Door de afwezigheid van Poulain verschijnt de Angolese Belg meteen aan de aftrap, voor het overige weinig verrassingen in de basisopstelling van Leko, met Dennis en Diatta op de flanken en Schrijvers in steun van Wesley. Met ondermeer Danjuma en Vossen houdt de Kroaat bovendien nog ander aanvallend geweld achter de hand.

Voor de altijd geladen topper tegen Gent kan coach Leko zoals geweten nog steeds geen beroep doen op Nakamba en Mitrovic, bovendien vielen ook Poulain en Vlietinck nog geblesseerd uit. Anderzijds is er de terugkeer van Mata in de wedstrijdselectie.

Door de zeges van Standard en Genk begint Club met het mes op de keel aan de partij tegen Gent. De landskampioen staat momenteel derde, met reeds zeven punten achterstand op de Limburgers. Bovendien kunnen de bezoekers uit Gent mits een zege naast Blauw-Zwart komen.

Afgelopen vrijdag openden Standard en Antwerp de eerste debatten van de play-offs, vandaag begint ook het serieuze werk voor Club Brugge en AA Gent. In een onderling duel hopen beide teams meteen een goeie start te nemen.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion, voor de wedstrijd tussen Club Brugge en AA Gent, op de openingsspeeldag van PO1.

Sterk Club verslaat AA Gent met 3-0

Club Brugge heeft Play-Off I ingezet met een ruime 3-0 zege tegen AA Gent. Een ijzersterk Blauw-Zwart voetbalde de bezoekers van het kastje naar de muur en had bij de rust een dubbele voorsprong dankzij goals van Vormer en Mata. Tussendoor had Odjidja ook al rood gekregen. Na de pauze creëerden de Bruggelingen nog tal van kansen, maar alleen Vanaken kon nog scoren. Dankzij deze zege nadert Club opnieuw tot op vier punten van leider Genk.

 

Door de blessures van Poulain en Vlietinck moest Ivan Leko noodgedwongen twee wissels doorvoeren aan het team dat twee weken geleden de reguliere competitie afsloot tegen Moeskroen. Clinton Mata verving achterin Benoît Poulain en speelde dus voor het eerst als centrale verdediger. De plaats van Thibault Vlietinck op de rechterflank werd ingenomen door Emmanuel Dennis.

 

Leko stuurde een superoffensief elftal de wei in en dat was er ook aan te merken. Club schoot als een komeet uit de startblokken en kwam na amper drie minuten al bijna op voorsprong: een fantastische pegel van Siebe Schrijvers spatte echter uiteen op de deklat. Kort daarop kon Kaminski een voorzet van diezelfde Schrijvers net voor Diatta wegtikken, terwijl de Gentse doelman ook redding bracht op een schot van Dennis. Het enige wat de Buffalo’s daar tegenover konden zetten was een schot van Dompé en een kopbal van Derijck.

 

De sterke start van Blauw-Zwart leverde op het kwartier ook een verdiende voorsprong op: na een prachtige aanval schilderde Dennis de bal voor doel en daar kon Ruud Vormer aan de verste paal de 1-0 binnentikken. De Bruggelingen namen geen gas terug en bleven de bezoekers volledig wegdrukken. Een vrije trap van Denswil ging eerst nog over doel, maar de definitieve doodsteek leek er even later dan toch te komen: na een venijnige fout op Wesley stuurde scheidsrechter Lambrechts Odjidja van het veld en direct daarna volgde de 2-0. En hoe! Een weggewerkte bal rolde voor de voeten van Clinton Mata en die knalde het leer staalhard via de onderkant van de lat in doel.

 

De Buffalo’s wisten niet meer van welk hout pijlen maken, terwijl een dartel Club de ene na de andere aanval in elkaar knutselde. Zo ging een schot van Dennis rakelings over de lat en pareerde Kaminski een harde knal van Schrijvers, terwijl een poging van Rits voorlangs ging. Kort voor de rust haalde Dennis twee keer knap de achterlijn, maar eerst kon Wesley zijn voorzet niet verzilveren en daarna werkte Bronn de bal net voor de doellijn weg.

 

Ook na de pauze ging het eenrichtingsverkeer gewoon verder: twee pogingen van Dennis gingen via een Gents been naast, terwijl Vormer een voorzet van diezelfde Dennis over doel devieerde. Tussendoor trapte Horvath het leer onhandig in de voeten van Sørloth, maar de Noor vergat te profiteren. Voor zover er nog twijfels waren over de Brugse zege maakte Hans Vanaken daar kort voor het uur een einde aan: na een knappe actie van Dennis scoorde de Gouden Schoen fraai de 3-0.

 

Club bleef daarna een kat- en muisspel spelen met Gent, met tal van kansen tot gevolg: een doelpunt van Diatta werd afgekeurd wegens buitenspel, Kaminski bracht redding op pogingen van Openda, Danjuma en Vanaken, een schot van Vormer ging tegen de paal, een pegel van Diatta zoefde voorlangs en na een sublieme assist van Denswil trof Schrijvers het zijnet. Blauw-Zwart liet dus een monsterscore liggen, maar bewees wel klaar te zijn om Genk het vuur aan de schenen te leggen in de strijd om de landstitel.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 1

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis (67’ Arnaut Danjuma), Ruud Vormer (81’ Sofyan Amrabat), Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers, Wesley Moraes (70’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Jelle Vossen, Kaveh Rezaei, Dion Cools en Saulo Decarli. Coach: Ivan Leko.

KAA Gent: Thomas Kaminski – Arnaud Souquet, Dylan Bronn, Timothy Derijck, Nana Asaré – Vadis Odjidja, Birger Verstraete, Jonathan David (56’ Sigurd Rosted) – Alexander Sørloth, Roman Yaremchuk (75’ Roman Bezus), Jean-Luc Dompé (29’ Brecht Dejaegere). Coach: Jess Thorup.

Gele kaarten: geen

Rode kaarten: 25’ Odjidja.

Doelpunten: 14’ Vormer (1-0), 26’ Mata (2-0), 57’ Vanaken (3-0).

 

Tekst: Steven Floin