Speeldag 4
0 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Veel tijd om te genieten van de kwalificatie voor de Champions League play-offs is er niet want Club moet opnieuw vol aan de bak tegen KAS Eupen. De derde wedstrijd in amper zes dagen, maar de focus ligt volledig op dit competitieduel. Na drie speeldagen staat Blauw-Zwart met 9 op 9 alleen op kop van het klassement dankzij zeges tegen Waasland-Beveren (1-3), STVV (6-0) en KV Oostende (0-2). Invallers David Okereke en Percy Tau pikten elk hun goaltje mee tegen de Kustboys. Het vierde doelpunt in drie competitieduels voor Okereke en de tweede treffer in evenveel competitiematchen voor Tau. Na het bloedstollende 3-3 gelijkspel tegen Dynamo Kiev en de verdiende kwalificatie voor de Champions League play-offs staat de vicekampioen met extra vertrouwen aan de aftrap. De laatst vier thuismatchen tegen KAS Eupen hield Club telkens de drie punten thuis. Vorig seizoen behaalde Blauw-Zwart 6 op 6 tegen de Panda’s dankzij de 5-2 zege in Jan Breydel en 0-4 winst aan de Kehrweg. Uiteraard gaan de Bruggelingen met de steun van hun fantastische twaalfde man ook vanavond resoluut voor winst!

 

KAS EUPEN

KAS Eupen kende een moeilijke competitiestart en staat met 1 op 9 in de kelder van het klassement. Na nederlagen tegen Antwerp (1-4) en KAA Gent (6-1) behaalden de Oostkantonners hun eerste punt dankzij het 1-1 gelijkspel tegen Waasland-Beveren. Badibanga opende de score voor de bezoekers, maar Toyokawa bracht de Panda’s op gelijke hoogte. Eupen heeft met aanvoerder Siebe Blondelle en flankverdediger Gary Magnée twee spelers in zijn rangen die eerder nog in de Brugse jeugdelftallen voetbalden.

 

SCHEIDSRECHTER – Bram Van Driessche

Bram Van Driessche leidt de partij tussen Club en Eupen in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Mathias Hillaert, de vierde official is Jan Boterberg. Videoref van dienst is Wesley Alen.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – EDUARD SOBOL

Eduard Sobol is één van de nieuwe gezichten bij Blauw-Zwart. De 24-jarige linkerflankverdediger wordt tot het einde van het seizoen met aankoopoptie geleend van Shakthar Donetsk. Vorig seizoen voetbalde hij op uitleenbasis bij het Tsjechische Jablonec waar hij een dertigtal wedstrijden speelde. Sobol is ook actief als Oekraïens international waar bondscoach Shevchenko aan het roer staat.

 

KAS EUPEN – ANDREAS BECK

Andreas Beck koos na 290 wedstrijden in de Duitse Bundesliga en twee jaar bij het Turkse Besiktas voor een nieuwe sportieve uitdaging aan de Kehrweg. De 32-jarige rechtsachter speelde bij o.a. VfB Stuttgart en Hoffenheim en behaalde 9 caps bij de Duitse nationale ploeg. Vorig seizoen degradeerde hij met VfB Stuttgart uit de Bundesliga. Met zijn internationale ervaring kan Beck de jonge Eupense talenten met raad en daad bijstaan.

96'

Club kende tegen Eupen geen al te beste generale repetitie voor de Europese clash met LASK Linz van komende dinsdag. Blauw-Zwart zal in Oostenrijk alvast uit een ander vaatje moeten tappen om zijn kansen voor het behalen van de Champions League gaaf te houden. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Alvast een fijn weekend gewenst en heel graag tot een volgende afspraak!

96'

Een bij momenten wijfelende Van Driessche fluit de wedstrijd af en Club komt tegen Eupen niet verder dan een spoorloos gelijkspel. Het blijft daarmee leider maar kan morgen worden bijgehaald door Mechelen, als het thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge kan winnen.

93'
Gele kaart
Vormer
93'
Gele kaart
Vanaken
90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd trapt Vanaken een vrije trap van ruime afstand rakelings naast. We krijgen overigens vijf minuten toegevoegde tijd. Kan het nog voor Club?

88'
Gele kaart
Miramar
87'
Wissel
BautistaMiramar
86'

Het is stilaan een race tegen de klok wanneer Vormer de bal richting de zestien verstuurt maar Vlietinck kan onvoldoende op doel koppen, De Wolf kan makkelijk pakken.

84'

Het thuispubliek grijpt zich naar de haren want het wil maar niet lukken voor Club, zo gaat de poging van Rits over. Kan Blauw-Zwart er nog een slotoffensief uitpersen?

81'

Na de fout op Vlietinck, pompt Tau de daaropvolgende vrije trap de bezoekende zestien in waar Okereke een afvallende bal meteen op de slof neemt maar zijn schot sterft in een bos van benen, het blijft 0-0.

78'

We sluipen stilaan naar de absolute slotfase toe wanneer Vanaken een diepe bal verstuurt maar op het natte speelveld schiet de bal door, Tau kan niet meer bij de bal.

77'
Wissel
LazareMolina
75'

Opnieuw balverlies bij Club, ditmaal bij Vanaken en Bautista ziet dat Mignolet heel ver uit zijn doel staat. Hij probeert het met een verre lob maar ziet zijn poging maar nipt naast gaan, Club ontsnapt aan de achterstand.

75'

De Panda's loeren steeds meer op de counter en komen er uit via Schouterden maar die besluit in het zijnet.

73'

Na slordig balverlies van de pas ingevallen Diatta kan Lazare ontsnappen en Mata moet alle zeilen bijzetten om hem de pas af te snijden.

71'
Wissel
ToyokawaSchouterden
70'

Meteen na de derde en laatste wissel bij Club, maken de bezoekers de omschakeling en Mignolet moet plat bij een schot van Toyokawa.

69'
Wissel
DennisDiatta
65'

Een hoge voorzet van Vlietinck dreigt aan de tweede paal binnen te vallen maar met een ultieme reflex kan De Wolf het leer alsnog over de dwarsligger duwen. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Club niks op.

63'

Club duwt de bezoekers steeds meer op het eigen doel maar een opening vinden, blijft evenwel moeilijk. Dennis probeert het dan maar vanuit de tweede lijn maar hij krult zijn schot over.

60'

De bezoekende defensie staat paniekerig de hoekschop toe maar die wordt door Mitrovic naast geknikkerd. Er valt na de pauze weliswaar meer beleving bij Club te noteren maar scoren lukte Blauw-Zwart nog niet. Er staat nog een halfuur op de klok.

59'
Gele kaart
Toyokawa
57'
Gele kaart
Gnaka
56'

Net nadat Vormer opnieuw, ditmaal ten onrechte, een strafschop claimt, haalt aan de overkant Lazare plots uit. Mignolet moet zijn schot in hoekschop duwen.

53'

Vormer loopt prima door bij een diepe bal van Mata maar de Nederlander wordt ten val gebracht door de reeds geel geboekte Koch. Even twijfelt Van Driessche maar uiteindelijk legt hij de bal toch niet op de stip, ook de videoref laat betijen.

50'

Opnieuw Brugs gevaar wanneer Vanaken de infiltrerende Dennis goed aanspeelt, de Nigeriaan haalt meteen uit maar ziet zijn schot echter rakelings over gaan.

49'

Terwijl het regent boven Olympia, haalt Tau de achterlijn maar de Zuid-Afrikaanse winger kan geen medespeler bereiken.

46'

De bal rolt weer in Brugge, met meteen een dubbele wissel bij Club : Mechele en Schrijvers bleven in de kleedkamer achter, in hun plaatsen komen Mata en Vormer.

46'
Wissel
SchrijversVormer
46'
Wissel
MecheleMata
45'
45'
45'
45'

Net voor de rust fluit scheidsrechter Van Driessche een fout tegen Club. Toyokawa waagt zijn kans maar zijn vrije trap gaat over het doel van Mignolet. Meteen het laatste wapenfeit uit een matige eerste helft waarin Blauw-Zwart niet thuis gaf. Allicht ondervindt de vicekampioen toch de nodige naweeën van de lastige wedstrijd en de hitte in Kiëv. Krijgen we na de pauze beterschap?

43'
42'

Terwijl de eerste supporters reeds de kantine opzoeken, probeert Rits het vanuit de tweede lijn maar onder druk besluit de middenvelder over. Ondertussen warmt Vormer zich reeds op.

40'

Club maakt de actie maar Vanaken kan niet op doel knallen, op de counter kunnen de Panda's uitbreken maar via Mitrovic en Mignolet wordt het bezoekende gevaar meteen in de kiem gesmoord.

38'

Ook Club krijgt een hoekschop, de derde alweer, maar die wordt door Dennis hoog over gekopt, het blijft logischerwijze dan ook 0-0.

35'

Met nog tien minuten tot de rust dan toch nog eens wat opwinding wanneer Rits uithaalt en iedereen bij Club roept om strafschop wegens vermeend handspel, maar zowel scheidsrechter Van Driessche als de videoref laten doorgaan. Aan de overkant dwingt Eupen een eerste hoekschop af maar ook die levert niks op.

29'

Nadat Okereke door Koch foutief wordt gestuit, terecht met geel bestraft, staat Schrijvers klaar om de vrije trap voor zijn rekening te nemen maar de Limburger besluit toch nog ruim naast.

28'
Gele kaart
Koch
23'

Coach Clement heeft zich langs de kant al een paar keer flink geërgerd. Hij ziet dat Club moeilijk in zijn ritme komt en ook in de onderlinge duels vaak de scherpte mis. Ook de laatste pas ontbreekt meermaals, zo gaat een voorzet van Sobol gewoon over de achterlijn buiten.

21'

Pas rond minuut 20 knutselt Club een eerste voldragen aanval in elkaar maar uiteindelijk wordt de poging van Vanaken in extremis afgeblokt. Meteen daarna kan ook Tau zich een eerste maal doorzetten maar hij kan enkel een hoekschop afdwingen, ook dit levert Blauw-Zwart niks op.

16'

Na een slecht ingestudeerd nummertje bij Eupen kan Club vlug de omschakeling maken via Dennis, Okereke en Tau maar de Zuid-Afrikaan wordt in de zestien afgestopt door ex-Bruggeling Blondelle. Het thuispubliek claimt hierbij een strafschop maar er was geen vuiltje aan de lucht.

10'

Pas rond de tiende minuut kan Club een eerste maal dreigen maar Dennis kopt een voorzet van de rechterflank over. Is dit het sein om een tandje bij te steken?

7'

De thuisploeg begint eerder slap aan de partij en het is opnieuw Eupen dat probeert te dreigen via Bautista maar andermaal zonder het minste gevaar voor Mignolet.

5'
3'

Eupen steekt een eerste maal de neus aan het venster maar de schuchtere poging van Toyokawa is niks meer dan een oprapertje voor Mignolet.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt in de eerste helft wel eerst naar de eigen Kop toe.

Voor de aftrap wordt Krepin Diatta eerst nog in de bloemetjes gezet door voorzitter Verhaeghe, naar aanleiding van de finaleplaats in de Africa Cup. Terloops kunnen we meedelen dat de Senegalees zijn contract bij Club overigens tot 2024 heeft verlengd!

Terwijl het Jan Breydelstadion stilaan volloopt, stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechters vanavond is Bram Van Driessche, Wesley Alen is de videoref van dienst. Uiteraard hopen we ook vanavond eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

In vergelijking met de wedstrijd in en tegen Kiëv wijzigt coach Clement zijn elftal op een drietal plaatsen. Zo krijgen Mata en Vormer de nodige rust, terwijl Deli (enkel) niet in de selectie wordt opgenomen. In hun plaatsen komen Vlietinck, Mitrovic en Schrijvers. Doordat Vormer niet start, neemt Vanaken zijn aanvoerdersband over.

Tussen Kiëv en Linz in opent Blauw-Zwart vanavond de vierde speeldag; het ontvangt in eigen huis de Panda’s van Eupen. Club hoopt het maximum van de punten te behouden en zo vertrouwen te tanken voor de Europese opdracht van komende dinsdag in Oostenrijk. Eupen van hun kant staat onderaan in het klassement, met één punt voorsprong op hekkensluiter Cercle Brugge.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Eupen, op de vierde speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club speelt 0-0 gelijk tegen Eupen

Club Brugge is op eigen veld niet verder geraakt dan een 0-0 gelijkspel tegen Eupen. Blauw-Zwart beet zich de tanden stuk op de bezoekende defensie en leed zo voor het eerst dit seizoen puntenverlies.

 

Philippe Clement voerde drie wijzigingen door aan het team dat dinsdag knap de kwalificatie afdwong tegen Dynamo Kiev. Achterin kwamen Thibault Vlietinck en Matej Mitrović in de plaats van Mata en Deli, terwijl op het middenveld Siebe Schrijvers Ruud Vormer verving. Hans Vanaken mocht daardoor de kapiteinsband aantrekken. Voorin speelde het vertrouwde trio Tau-Okereke-Dennis.

 

De lange terugreis uit Oekraïne leek nog in de Brugse benen te zitten, want Blauw-Zwart haalde niet meteen het vertrouwde niveau. De eerste kans was zelfs voor de bezoekers, maar Mignolet kon een schot van Toyokawa makkelijk pakken. Club probeerde daarna voor dreiging te zorgen, maar kwam niet verder dan enkele schuchtere pogingen van Dennis, Tau en Vanaken.

 

Eupen plooide massaal terug en Club voetbalde zelf te traag om de bezoekers uit verband te kunnen spelen. Op het halfuur kregen de Bruggelingen een vrije trap op een interessante plek, maar Schrijvers mikte het leer naast. Even later leverden ook twee pogingen van Rits niets op. Blauw-Zwart beet zich de tanden stuk op de bezoekende organisatie en mocht op slag van rust nog opgelucht ademhalen dat een vrije trap van Toyokawa over de lat ging.

 

Philippe Clement greep in bij het begin van de tweede helft en gooide met Mata en Vormer twee verse krachten in de strijd. Club schakelde meteen een versnelling hoger en dwong zo ook verschillende kansen af: Tau kon net geen ploegmaat bereiken, Dennis kon tot twee keer toe zijn schoten niet kadreren en ook een kopbal van Mitrović ging naast. Aan de overkant mikte Lazare het leer over de lat, terwijl even later Mignolet knap redding moest brengen op een schot van diezelfde Lazare.

 

De Bruggelingen bleven intussen de druk opvoeren: De Wolf moest alles uit de kast halen om een afgeweken voorzet van Vlietinck over de lat te tikken, terwijl ook een poging van Okereke geen succes opleverde. Blauw-Zwart nam intussen ook steeds meer risico’s en kreeg bijna het deksel op de neus: Mignolet pakte een schot van Toyokawa, een poging van Schouterden strandde in het zijnet en een verre lob van Bautista ging slechts nipt naast.

 

De slotfase bleef erg spannend, maar de Eupense muur vertoonde geen barsten. Een schot van Okereke werd afgeblokt, Rits krulde het leer over de lat en De Wolf pakte een kopbal van Vlietinck. Het laatste wapenfeit was een vrije trap van Vanaken, maar de Gouden Schoen mikte de bal centimeters naast de verste paal. Het bleef dus 0-0, waardoor Club voor het eerst dit seizoen puntenverlies leed.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 4

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Club Brugge: Simon Mignolet – Thibault Vlietinck, Matej Mitrović, Brandon Mechele (46’ Clinton Mata), Eduard Sobol – Mats Rits, Siebe Schrijvers (46’ Ruud Vormer), Hans Vanaken – Percy Tau, David Okereke, Emmanuel Dennis (69’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Sofyan Amrabat, Amadou Sagna, Jelle Vossen, Kaveh Rezaei, Federico Ricca en Ignace Van der Brempt. Coach: Philippe Clement.

KAS Eupen: Ortwin De Wolf – Andreas Beck, Jordi Amat, Menno Koch, Siebe Blondelle, Silas Gnaka - Jens Cools, Sulayman Marreh, Thierry Lazare (78’ Xavi Molina) - Jon Bautista (88’ Leonardo Miramar), Yuta Toyokawa (72’ Nils Schouterden). Coach: Beñat San José.

Gele kaarten: Koch, Gnaka, Toyokawa, Mata, Leonardo, Vanaken, Vormer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: geen

 

Tekst: Steven Floin