Speeldag 26
3 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart staat met 46 punten op de tweede plaats in het klassement nadat het vorig weekend bleef steken op een 2-2 gelijkspel tegen stadsgenoot Cercle. Hierdoor bedraagt de achterstand op KRC Genk elf punten en zijn de belangen voor beide elftallen erg groot in Jan Breydel. Na de verdiende 2-1 zege tegen FC Salzburg staat Club in ieder geval met extra vertrouwen aan de aftrap. De Bruggelingen bogen een vroege achterstand om dankzij goals van Denswil en Wesley waardoor de kansen op kwalificatie voor de volgende ronde gaaf blijven. In de vijf voorbije thuisduels tegen de Genkies konden de West-Vlamingen driemaal winnen en deelden beide teams tweemaal de punten. Benoît Poulain vermijdt best geel, anders mist hij de verplaatsing naar Anderlecht.

 

KRC GENK

Vorig weekend won KRC Genk de topper tegen Standard dankzij twee goals van topschutter Ally Samatta. De dichte concurrentie morste met punten waardoor de Limburgers hun leidersplaats verstevigden. Ook voor Racing Genk stond er op Valentijn Europees voetbal op het menu. Het trok naar Slavia Praag en speelde 0-0 gelijk in de Tsjechische hoofdstad. Het wordt vanavond een blij weerzien met Philippe Clement. “Fille” verdedigde tien jaar de kleuren van Blauw-Zwart en was er 3,5 jaar ploegmaat van Ivan Leko. Nadien was hij beloftentrainer en assistent-coach in Jan Breydel. In de heenronde behaalde Club een 1-1 gelijkspel in de Luminus Arena nadat Siebe Schrijvers tegen zijn ex-club de vroege openingsgoal van Ndongala had uitgewist.

 

SCHEIDSRECHTER – Erik Lambrechts

Erik Lambrechts leidt de topper tussen Club en KRC Genk in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters  Rien Vanyzere en Philippe Vandecauter, de vierde official is Kevin Van Damme. Videoref van dienst is Christof Virant.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – CLINTON MATA

Clinton Mata onmoet vanmiddag zijn ex-ploeg KRC Genk. Hij speelde vorig seizoen 29 wedstrijden op uitleenbasis bij de Limburgers en verhuisde deze zomer definitief van Charleroi naar Club. De 26-jarige rechterflankverdediger kende een moeizame start wegens blessureleed, maar is ondertussen goed ingeburgerd bij Blauw-Zwart. Met zijn offensieve rushes en inzet betekent Mata een meerwaarde voor de Bruggelingen. Bondscoach Roberto Martinez had hem graag bij de Rode Duivels gezien, maar hij koos eerder voor de Angolese nationale ploeg.

 

KRC GENK – ALLY SAMATTA

Ally Samatta is met negentien goals de topschutter in de Jupiler Pro League en trof ook in de Europa League al verschillende keren raak. De 26-jarige aanvaller is snel en sterk, maar vooral bijzonder efficiënt. De Tanzaniaanse international speelt sinds begin 2016 bij KRC Genk en voetbalde voordien voor TP Mazembe. Bij de Congolese topclub scoorde hij 60 goals in 103 wedstrijden en Samatta werd er ook topschutter in de Afrikaanse Champions League die hij met zijn team won. In zijn thuisland Tanzania wordt de goalgetter beschouwd als één van de beste voetballers van zijn generatie.

95'
Wissel
KRC Genk
Bryan Heynen Casper de Norre
94'

Door deze zege herleidt Club de kloof met leider Genk tot acht punten en tankt het opnieuw verder vertrouwen voor de return van komende donderdag in Salzburg. Uiteraard zijn we er dan opnieuw bij, hopelijk jullie ook. Lees er straks nog het matchverslag en de bijhorende reacties op na. Nog een fijne avond gewenst en tot een volgende afspraak. Tot dan !

94'

Einde van de wedstrijd. Club wint de topper van Genk met 3-1 en dat is helemaal verdiend ! De basis voor de zege werd reeds voor de rust gelegd, met doelpunten van uitgerekend Mata en Schrijvers, die tegen hun ex-club wisten te scoren. Even mocht Genk nog hopen dankzij de aansluitingstreffer van Samatta maar nog binnen de minuut duwde Vormer de eindscore tegen de netten.

94'
Gele kaart
Alejandro Pozuelo
KRC Genk
92'

We zitten reeds in de toegevoegde tijd wanneer Openda nalaat om de trekker helemaal over te halen, op aangeven van Amrabat vergeet de Luikenaar zijn voet tegen de bal te plaatsen, het blijft 3-1.

90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd.

89'
Gele kaart
Ruslan Malinovskiy
KRC Genk
86'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Lois Openda
84'
83'

Leko wil de zege veilig stellen en brengt met Nakamba een meer controlerende speler het veld in. De Zimbabwaan komt Schrijvers te vervangen.

83'
Wissel
Club Brugge
Siebe Schrijvers Marvelous Nakamba
82'

Genk probeert de druk op te voeren en Malinovskyi haalt zwaar uit maar hij ziet zijn schot in hoekschop afgeblokt.

80'

De bezoekers geven echter nog niet op en Samatta wordt diep gestuurd maar onder druk van Mechele kan Horvath zich op de bal gooien. Ondertussen maakt Nakamba zich klaar om in te vallen.

78'

GOOAALLL !!! Club antwoordt meteen en nog binnen de minuut kan Vormer op aangeven van Wesley de 3-1 voorbij Vukovic duwen. Is dit de doodsteek voor de Limburgers?

78'
Goal
Ruud Vormer
Club Brugge
3 - 1
77'

Genk kon nog niet echt gevaarlijk zijn maar uit het niets komt het wel op 2-1 wanneer Samatta op een hoekschop de aansluitingstreffer voorbij Horvath in doel buffelt. De zege voor Blauw-Zwart is nog niet binnen !

77'
Goal
Mbwana Aly Samatta
KRC Genk
2 - 1
70'

Het spel gaat nu goed op en neer en terwijl Gano aan de ene kant terecht wordt terug gefloten wegens buitenspel, ontbindt Diatta aan de andere kant zijn duivels. Hij ontdoet zich knap van twee tegenstanders en geeft dan strak voor maar helaas vind hij geen medespeler om het zaakje af te maken. Ook de daaropvolgende hoekschop levert niks op.

69'
Gele kaart
Hans Vanaken
Club Brugge
68'
66'

Hoge pressing op de Genkse helft levert prompt Brugs balbezit op maar Vukovic kent weinig problemen bij de hoge voorzet.

63'

Genk probeert zich in de wedstrijd te knokken maar tot veel gevaar zorgt dit voorlopig nog niet. Trossard probeert het dan maar vanuit de tweede lijn maar zonder gevaar voor Horvath.

61'
Gele kaart
Jere Uronen
KRC Genk
59'

In tegenstelling tot de eerste helft is Club na de rust heel wat minder dominant maar kan het loeren op de counter. Zo haalt Amrabat de achterlijn en kan hij terugleggen tot bij Wesley maar die mist compleet zijn schot.

57'
53'

De bezoekers proberen na de rust iets terug te doen maar moeten hierbij wel opletten op de gevaarlijke tegenprikken van Club. Amrabat stuurt Wesley maar mede door de staat van het veld kan hij niet afdrukken. Via Schrijvers komt het leer bij Vormer die de zestien binnen gaat maar ook hij vindt Vukovic op zijn weg. En in de nabeurt wordt diezelfde Vukovic bijna gelobd door een eigen speler maar kan hij nog net tussenbeide komen.

50'
Gele kaart
Stefano Denswil
Club Brugge
50'
Gele kaart
Alejandro Pozuelo
KRC Genk
49'

Ook na de rust komt het eerste gevaar vanwege Club. Na Genks balverlies kan Wesley aan de haal en diep steken tot bij Diatta. Die loopt uit de rug van zijn tegenstander en lijkt op weg naar de 3-0 maar hij besluit evenwel op Vukovic.

46'

De tonen van Anne Clark zijn uitgespeeld, de bal rolt weer op Olympia. Met meteen twee wissels aan Genkse kant : Ingvartsen en Paintsil bleven in de kleedkamer achter, in hun plaats komen Gano en Pozuelo.

46'
Gele kaart
Benoit Poulain
Club Brugge
45'
Wissel
KRC Genk
Marcus Ingvartsen Zinho Gano
45'
Wissel
KRC Genk
Joseph Paintsil Alejandro Pozuelo
45'
45'
45'

+2 : Scheidsrechter Lambrecht fluit de eerste helft af en Club kan de rust in met een 2-0 voorsprong. Een voorsprong die helemaal gewettigd is want vanaf de eerste minuut duwde de landkampioen de leider helemaal achteruit. Het zag zijn overwicht dan ook bekroond met doelpunten van ex-Genkenaars Mata en Schrijvers. Kan Blauw-Zwart die lijn ook na de pauze verder uitstippelen?

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

45'

Na slordig inspelen bij Club kan Samatta plots aan de haal. De topschutter kan op doel trappen maar evenwel te slap om Horvath echt te verontrusten.

43'

Bij een vrije trap van Vanaken loopt Schrijvers slim uit de rug van zijn tegenstanders weg maar zijn volley gaat helaas rakelings af, bijna stond het 3-0.

42'
40'

Terwijl bij Genk Pozuelo zich dan toch mag opwarmen, blijft Leko langs de lijn zijn team met veel gebaren en gefluit bijsturen. De buit is inderdaad nog niet binnen voor Club.

37'

GOOALLLL !!! Met de rust stilaan in zicht verdubbelt Club de score. Wesley houdt zijn tegenstander knap af en met een gelukje belandt zijn aflegger voor de voet van Schrijvers. Die aarzelt niet en fusilleert de 2-0 voorbij de totaal kansloze Vukovic. De Brugse aanhang kan een tweede maal juichen !

37'
Goal
Siebe Schrijvers
Club Brugge
2 - 0
33'

Terwijl Genk stilaan toch iets meer voet aan de grond krijgt, staat Malinovskyi klaar voor de vrije trap maar zijn poging is een makkelijk klusje voor Horvath.

31'

Pas na het halfuur kunnen de bezoekers een eerste maal voor gevaar zorgen. Een vrije trap van Trossard wijkt lichtjes af maar uiteindelijk zonder erg voor Horvath.

30'

Op het halfuur is er opnieuw Brugs gevaar wanneer Vanaken van ver mag uithalen. Vukovic gaat goed plat en pakt in twee tijden, de aanstormende Amrabat komt net te laat.

28'
27'
Wissel
Club Brugge
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco Sofyan Amrabat
27'

Nog voor het halfuur moet Leko een eerste maal noodgedwongen wisselen. Mata geeft aan zich geblesseerd te hebben en moet naar de kant, in zijn plaats komt Amrabat.

26'
Gele kaart
Marcus Ingvartsen
KRC Genk
21'
Goal
Mata
-
GOOAAALLLL !!! Daar is de verdiende voorsprong dan toch. Na knap samenspel bij Club zwiept ex-Genkenaar Schrijvers de bal de zestien in en uitgerekend Mata, die andere ex-speler van Genk, kan knap in doel verlengen. Olympia ontploft !
21'
Goal
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco
Club Brugge
1 - 0
18'
16'

Club is duidelijk baas in de openingsfase en dringt verder aan. Een uitstekende balrecuperatie van Rits op het middenveld leidt alweer een nieuwe Brugse aanval in maar in de zone van de waarheid loopt het alsnog mis.

15'

Op het kwartier dwingt Diatta een derde Brugse hoekschop af maar Vukovic wipt hoog op en kan makkelijk uit de lucht plukken.

12'
10'

Club mag stilaan een vroege voorsprong wettigen en bijna stond de 1-0 op het bord. Vanaken kan een diepe bal nog net binnen houden en via de kaatsende Wesley mag Schrijvers uithalen maar hij mikt evenwel een metertje naast.

8'

Club probeert hoog druk te zetten en Vukovic moet het leer zomaar over de zijlijn trappen, het Brugse publiek voert de druk op hun beurt nog wat verder op.

4'

Club is bijzonder gretig aan de partij begonnen en Genk moet toezien hoe Schrijvers vanuit de tweede lijn op doel probeert te trappen maar hij wordt te fel gehinderd om echt voor gevaar te zorgen.

2'

Nog in dezelfde minuut kan Diatta vanaf links voorzetten, Wesley probeert in doel te verlengen maar via een bezoekende voet dwingt Club een eerste hoekschop af, die levert echter niks op.

2'

Na fout op Mata blijft de daaropvolgende vrije trap van Vormer even in de Genkse zestien hangen maar het leer valt jammer genoeg niet voor een Brugse voet.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt eerst naar de Zuidtribune toe. Komaan Club !

Onder een stralende zon stappen de beide teams de grasmat, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanmiddag is Erik Lambrechts, Christof Virant is de videoref van dienst. Uiteraard hopen we ook nu weer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Genk was de hamvraag of Pozuelo al dan niet aan de aftrap zou verschijnen. De Spanjaard stapte weliswaar de bus op richting Brugge maar werd door coach Clement niet in de basiself gedropt. Ook de wintertransfers Borges, De Norre en Ito beginnen op de bank.

Voor de clash met Genk wijzigt coach Leko zijn elftal in vergelijking met Salzburg op een tweetal plaatsen. Zo neemt Poulain in de defensie opnieuw zijn plaats op rechts over van Amrabat, terwijl Mata op de flank de voorkeur krijgt boven Cools. Ook Schrijvers, die andere ex-Genkenaar verschijnt gewoon aan de aftrap. Op het middenveld kiest Leko andermaal voor de aanwezigheid van Rits en moet Nakamba zich schikken als zijn rol als wisselspeler.

Een wedstrijd waarvan het resultaat bepalend kan zijn voor het vervolg van de reguliere competitie en de start van de play-offs. Want bij een eventuele zege kan leider Genk zijn voorsprong op Club vergroten tot maar liefst 14 punten. Club moet dus winnen, Genk mag winnen, een niet te onderschatten verschil.

Vanmiddag zijn alle ogen gericht op de absolute kaskraker van deze speeldag en het onderlinge duel tussen de nummers 1 en 2 uit de vaderlandse competie en tevens de twee overgebleven Belgische vertegenwoordigers in Europa.

Goeiemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Racing Genk, op speeldag 26 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 2
  • 1 - 1
  • 0 - 1
  • 3 - 0
  • 1 - 1
  • 3 - 1
  • 2 - 1

Club wint topper tegen Genk met 3-1

Club Brugge heeft tegen Genk een erg belangrijke 3-1 zege geboekt. Mata en Schrijvers zorgden voor een oververdiende 2-0 ruststand tegen hun ex-ploeg, en na de pauze maakte Vormer de aansluitingstreffer van Samatta meteen ongedaan. Dankzij deze overwinning nadert Blauw-Zwart tot op acht punten van Genk.

 

Ivan Leko voerde drie wijzigingen door aan het team dat donderdag Salzburg versloeg. Benoît Poulain en Krépin Diatta zagen hun sterke invalbeurt beloond worden met een basisplaats. Amrabat en Cools moesten daardoor vrede nemen met een plaatsje op de bank. Aangezien Emmanuel Dennis zijn tweede schorsingsdag uitzat, mocht Clinton Mata starten op de rechterflank.

 

Blauw-Zwart had tegen Salzburg vertrouwen getankt en dat was ook te merken tijdens de aanvangsfase. De Bruggelingen grepen Genk meteen bij de keel en dwongen zo al vroeg enkele kansen af: Wesley kon een knappe actie van Diatta net niet verzilveren, twee pogingen van Schrijvers gingen naast en ook een vrije trap van Vanaken ging via de muur naast. Club bleef Genk volledig wegdrukken en scoorde na twintig minuten de verdiende 1-0: Schrijvers lepelde de bal over de verdediging tot bij Mata en die kon het leer knap in doel deviëren.

 

De doelpuntenmaker moest even later geblesseerd naar de kant, maar ook met Amrabat op de rechterflank wijzigde het spelbeeld niet. Blauw-Zwart was duidelijk baas, al liet het de Limburgers wel meer in de wedstrijd komen. Horvath kende evenwel geen problemen met vrije trappen van Trossard en Malinovskyi. Aan de overkant had Vukovic meer moeite met een pegel van Vanaken. Club bleef enorm gretig voetballen en kon zelfs de voorsprong verdubbelen: Aidoo verlengde een voorzet van Wesley in de loop van Schrijvers en die knalde de 2-0 heerlijk binnen. Kort daarop bediende Vanaken opnieuw Schrijvers, maar deze keer ging zijn poging over doel.

 

De beste kans voor Genk viel op slag van rust, maar Horvath kon het schot van Samatta makkelijk redden. De Limburgers zaten niet in de match en dus greep Philippe Clement in: na de rust kwamen Pozuelo en Gano in de plaats van Paintsil en Ingvartsen. Veel leverde die dubbele wissel niet op, want Club bleef de match domineren. De 3-0 hing in de lucht, maar Vukovic pareerde eerst een schot van Diatta en redde daarna ook pogingen van Vormer en Wesley.

 

Het enige wat Genk daar tegenover kon stellen, was een schot van Trossard dat makkelijk gepakt werd door Horvath. Blauw-Zwart bleef doorduwen, maar verzuimde de match te beslissen. Na een voorzet van Amrabat miste Wesley zijn schot en even later kon Dewaest nog net de bal wegwerken na een knappe solo van Diatta. Dertien minuten voor tijd viel zowaar plots de 2-1 uit de lucht. Topschutter Samatta kopte een hoekschop binnen en zorgde zo opnieuw voor Genkse hoop.

 

De Bruggelingen panikeerden echter niet en zetten binnen de minuut orde op zaken. Diatta gooide de bal laag voor doel en daar kon Vormer de 3-1 van dichtbij binnentikken. Dat doelpunt betekende meteen het genadeschot voor Genk, dat niet verder kwam dan een afgeblokt schot van Malinovskyi. In de slotminuut werd het nog bijna 4-1, maar Openda kon een voorzet van Amrabat net niet binnentikken. Club Brugge pakte dus een enorm belangrijke driepunter en verkleint zo de achterstand op Genk tot acht punten.

 

 

Jupiler Pro League – speeldag 26

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Clinton Mata (27’ Sofyan Amrabat), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers (83’ Marvelous Nakamba), Wesley Moraes (87’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Dion Cools en Cyril Ngonge. Coach: Ivan Leko.

KRC Genk: Danny Vukovic – Joseph Aidoo, Sébastien Dewaest, Jere Uronen – Joakim Maehle, Bryan Heynen (94’ Casper De Norre), Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Joseph Paintsil (46’ Alejandro Pozuelo) – Marcus Ingvartsen (46’ Zinho Gano), Ally Samatta. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Ingvartsen, Poulain, Denswil, Uronen, Vanaken, Malinovskyi, Pozuelo.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 21’ Mata (1-0), 37’ Schrijvers (2-0), 77’ Samatta (2-1), 78’ Vormer (3-1).

 

Tekst: Steven Floin