Speeldag 8
3 - 2

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Dankzij de 0-1 zege tegen KAA Gent houdt Club competitieleider KRC Genk in het vizier. De opdracht is duidelijk: enkel winst tegen de Limburgers volstaat om in titelkoers te blijven. Bij een zege kan Blauw-Zwart zijn achterstand halveren tot drie punten en voor een razendspannend slot in Play-Off 1 zorgen. Tijdens de reguliere competitie behaalde Club 4 op 6 tegen het team van Philippe Clement. In de heenmatch behaalde Club een 1-1 gelijkspel in de Luminus Arena nadat Siebe Schrijvers tegen zijn ex-club de vroege openingsgoal van Ndongala had uitgewist. Tijdens de terugwedstrijd in Jan Breydel werd het 3-1. Mata en Schrijvers zorgden voor een oververdiende 2-0 ruststand tegen hun ex-ploeg en na de pauze maakte Vormer de aansluitingstreffer van Samatta ongedaan. In de voorbije vijf thuiswedstrijden tegen de Limburgers won Blauw-Zwart driemaal en deelden beide ploegen twee keer de punten. Dennis, Mechele en Amrabat vermijden best geel want anders missen ze de verplaatsing naar Sclessin.

 

KRC GENK

KRC Genk is bezig aan een straf parcours in Play-Off 1. De Limburgers behaalden 18 op 21 en kronen zich bij eventuele winst tegen Club tot nieuwe landskampioen. Maar zover is het nog niet want tijdens de heenronde van Play-Off 1 toonden beide ploegen elkaar waard te zijn. De Genkenaars kwamen vroeg op voorsprong via Trossard, maar Vanaken bracht de stand in evenwicht vanop de penaltystip. Kort na rust klom de thuisploeg opnieuw op voorsprong dankzij een omstreden strafschop die feilloos werd omgezet door Malinovskyi. Blauw-Zwart ging nog op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg finaal het deksel op de neus toen Samatta de 3-1 eindstand voorbij Horvath kopte. Het team van Philippe Clement moet in de resterende twee wedstrijden nog op bezoek naar Anderlecht en ontvangt op de slotspeeldag nog Standard. Statistieken wijzen uit dat Racing Genk snel de wedstrijd naar zich toe trekt. Het opende 25 keer de score waarvan het 19 keer zijn voorsprong behield en zes keer gelijk speelde. Bijzonder is dat de Limburgers bij een vroege bonus nooit meer de match uit handen gaven en verloren. De Brugse defensie is dus gewaarschuwd!

 

SCHEIDSRECHTER – Bram Van Driessche

Bram Van Driessche is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door Yves De Neve en Kevin Monteny, de vierde official is Jan Boterberg. Videoref Lawrence Visser wordt geassisteerd door Glenn Claes en Mario Vanlommel.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – RUUD VORMER

Ruud Vormer gaat met zijn grinta en spelinzicht voorop in de titelstrijd en zal zijn ploegmaats ongetwijfeld blijven aanvuren van het eerste tot het laatste fluitsignaal in deze cruciale topper. De Brugse captain ademt het DNA van Club en is enorm belangrijk voor het team. ‘Ruudje’ is bezig aan zijn vierde seizoen in Jan Breydel en was al goed voor 52 assists en 47 goals. Hij kan tegen Racing Genk de honderdste keer beslissend zijn voor Blauw-Zwart!

 

KRC GENK – ALLY SAMATTA

Ally Samatta is met 23 treffers (samen met Hamdi Harbaoui) topschutter in de Jupiler Pro League en trof ook in de Europa League al verschillende keren raak. De snelle spits was dit seizoen betrokken bij 28 goals (23 doelpunten + 5 assists) en werd voor zijn sterke seizoen bekroond met de Ebbenhouten Schoen. De Tanzaniaanse international speelt sinds begin 2016 bij KRC Genk en voetbalde voordien voor de Congolese topclub TP Mazembe.

94'

Komende donderdag staat er voor beide ploegen een lastige uitwedstrijd op het programma. Club hoopt ook in Luik de drie punten binnen te harken en moet blijven hopen op nieuw puntenverlies van Genk, uit bij Anderlecht. Volgend weekend eindigt voor Club de competitie met het thuisduel tegen Antwerp. Het beloven dus nog bijzonder spannende dagen te worden. Bedankt voor jullie massale aanwezigheid en heel graag tot donderdag voor het duel op Sclessin tegen Standard. Tot dan !

94'

Na een bloednerveuze slotfase weerklinkt het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Driessche, Club wint de absolute kaskraker tegen Genk met 3-2 en gooit de titelstrijd weer helemaal open. Het verkleint de kloof met de leider opnieuw tot drie punten, al heeft Blauw-Zwart zijn lot uiteraard niet meer in eigen handen.

92'
Wissel
Club Brugge
Mats RitsSofyan Amrabat
90'

Genk duwt Club achteruit en Blauw-Zwart ontsnapt aan de gelijkmaker wanneer Samatta van dicht op de paal kopt, ook in de herneming kan de Tanzaniaan niet scoren en gooit Horvath zich op de bal. We krijgen overigens nog 4 minuten toegevoegde tijd.

88'

Meteen daarna kan Club de score bijna opnieuw verder opdrijven maar de plaatsbal van Vormer verdwijnt aan de verkeerde kant van de paal buiten. Ook Wesley heeft een vierde Brugse treffer aan de voet maar de Braziliaan vergeet binnen te duwen.

88'
Goal
Zinho Gano
KRC Genk
3 - 2
87'

Het loont meteen want bij die hoekschop kan de pas ingevallen Gano voor de neus van Poulain de aansluitingstreffer voorbij Horvath in doel koppen. De spanning in Jan Breydel is te snijden.

86'

De bezoekers plaatsen een slotoffensief en Berge opent tot bij de oprukkende Maehle maar Horvath duwt in hoekschop.

86'
Wissel
KRC Genk
Bryan HeynenZinho Gano
84'
Wissel
KRC Genk
Junya ItoJoseph Paintsil
83'

Meteen na de tweede wissel aan Brugse zijde kan Ito voorzetten maar Heynen miskijkt zich en zijn kopbal mist compleet de juiste richting.

82'
Wissel
Club Brugge
Emmanuel Bonaventure DennisBenoit Poulain
79'

Genk lijkt stilaan wat bekomen van de Brugse powerplay en bij Club is het even bibberen bij infiltraties van Malinovskyi, Trossard en Ito maar uiteindelijk kan de Brugse defensie opruimen en counteren via Wesley en Dennis maar die vergeet het leer mee te pikken. Meteen het laatste wapenfeit van de Nigeriaan want hij wordt vervangen door Poulain.

75'
74'

Vanaf elfmeter laat Vanaken de kans op de 4-1 liggen, de Gouden Schoen mikt pal op de kruising, het blijft dus 3-1 in Jan Breydel.

72'

Openda wordt in de zestien foutief afgestopt maar Van Driessche laat eerst nog doorspelen. Pas daarna gaat hij in overleg met de videoref en wijst hij na lange tijd naar de stip.

68'
Goal
Krépin Diatta
Club Brugge
3 - 1
68'
Gele kaart
Krépin Diatta
Club Brugge
67'

GOOOAAALLL!!! Wat een gekkenhuis hier in Brugge. Het dak gaat er af want het staat ondertussen 3-1. Op rechts is er Mata met een formidabele ren en dito voorzet en Diatta maakt heerlijk in 1 tijd af. Met deze tussenstand gooit Club de titelstrijd weer helemaal open. Diatta keek wel tegen geel aan voor het uittrekken van zijn shirt.

63'

GOOOAAALLL!!! Op enkele minuten tijd zet Club de scheve situatie helemaal recht. Wesley stuurt op links knap Diatta door, die behoudt het overzicht en bedient knap de vrijstaande Openda die de 2-1 voorbij Vukovic duwt. Toch roept Van Driessche de inbreng van de videoref in maar na enig beraad wijst de scheidsrechter dan toch naar de middenstip. Jan Breydel in lichterlaaie !

63'
Goal
Lois Openda
Club Brugge
2 - 1
61'

Na uitglijden van een Bruggeling kan Genk plots de omschakeling en Malinovskyi besluit zwaar op doel maar met een prima redding redt Horvath de meubelen.

60'
Wissel
Club Brugge
Siebe SchrijversLois Openda
58'
57'

Club blijft beuken en Genk krijgt het moeilijk. Dennis dolt even met zijn tegenstander en kan voorzetten maar andermaal kopt Diatta over. Ondertussen staat Openda klaar om in te vallen.

56'

Opgezweept door de thuisaanhang dwingt Club een tweede hoekschop na rust af, ditmaal springt Diatta het hoogst maar zijn kopbal gaat over.

53'

GOOOAAALLL!!! En daar is de gelijkmaker dan toch. Bij de eerste Brugse hoekschop na de rust klimt Vanaken het hoogst en hij knikt de 1-1 voorbij Vukovic binnen. De videoref komt ditmaal niet tussen en het doelpunt blijft geldig! Het Jan Breydelstadion ontploft, kan Club die lijn doortrekken?

53'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
1 - 1
52'

Veel goeie wil bij Club dus maar het vlotte samenspel blijft wat uit. Dennis probeert het dan maar met een schot maar Vukovic kan in twee tijden pakken.

49'

De lijn van de eerste helft wordt meteen na de rust doorgetrokken. Club gaat op de zoek naar de gelijkmaker maar bijt de tanden stuk op een stug Genk, dat bovendien kan blijven loeren op de counter. Ondermeer via Ito maar de Japanner wordt in extremis afgestopt door Denswil.

47'

Bij de eerste Genkse hoekschop van de partij kan Malinovskyi al vallend het leer verlengen tot bij Samatta maar hij kon niet voor gevaar zorgen, Horvath kan makkelijk tussenbeide komen.

46'

De bal rolt weer in Jan Breydel, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn voorlopig nog geen wissels te melden.

45'
45'
45'
45'

+1 : Scheidsrechter Van Driessche fluit de eerste helft af en Club moet met een 0-1 achterstand de kleedkamer in, na een bijzonder vroeg doelpunt van Dewaest. Kan Blauw-Zwart na de pauze deze scheve situatie alsnog rechtzetten en een Genks feestje op Brugse bodem vermijden?

45'

Net bij het verstrijken van de reguliere speeltijd probeert Diatta listig de achterlijn te halen maar uiteindelijk gaat de bal over de achterlijn. We krijgen overigens 1 minuut toegevoegde tijd.

43'

Club blijft proberen en ditmaal staat Dennis aan het kanon maar de poging van de Nigeriaan gaat toch nog ruim naast.

41'

Genk blijft strak in de organisatie en loert op de counter via Trossard maar die wordt knap van de bal gezet door de glijdende Mata, een prima en broodnodige tussenkomst van de Angolese Belg.

39'

We sluipen stilaan naar de rust toe wanneer Dennis een Brugse counter op gang trekt, uiteindelijk is het Rits die zwaar uithaalt maar zijn schot wordt afgeblokt. Meteen daarna moet Vukovic een voorzet van Schrijvers uit de lucht plukken voor de aanstormende Wesley en Diatta.

37'

De thuisaanhang probeert hun club aan te vuren. Het is nodig want de jongste minuten slopen er heel wat slordigheden in het spel van de uittredende landskampioen, waardoor Genk al bij al vrij makkelijk overeind blijft.

33'
28'

Club blijft op zoek naar een stilaan verdiende gelijkmaker en met een gelukje rolt de bal voor de voet van Diatta. Vanaf de rand van de zestien knalt de Senegalees meteen op doel maar andermaal staat het vizier niet goed afgesteld, het blijft 0-1.

23'

Het applaus in minuut 23 klinkt vandaag nog net iets luider want naast François Sterchele wordt vandaag ook speciaal de betreurde Julie Van Espen herdacht. Om heel even stil van te worden …

22'

Halverwege de eerste helft is er de voorsprong voor Genk en dit is al enige tijd het signaal voor de bezoekers om op allerlei manieren tijd te willen rekken. Voorlopig laat Van Driessche betijen.

20'
17'

Club probeert de druk op te voeren en komt steeds gevaarlijker opzetten. Eerst mag Vanaken de zestien in maar in de zone van de waarheid loopt de laatste pas richting Schrijvers fout. Meteen daarna knalt Diatta op doel maar hij besluit evenwel naast.

15'

Net voor het kwartier stuurt Vormer Dennis diep. Die dringt de Genkse zestien in maar vergeet af te drukken en zoekt daarna iets te gretig de strafschop. Scheidsrechter Van Driessche, al een aantal maal flink op de korrel genomen door de Brugse aanhang, ziet er terecht geen graten in.

13'

Club probeert zich beter in de wedstrijd te knokken en bij een voorzet van Schrijvers wipt Wesley het hoogst maar hij kan het leer maar half raken en zijn poging mist dan ook compleet de juiste richting.

11'

Genk kan een zetel voetballen, de rangen achterin gesloten houden en loeren op de counter. Het maakt de omschakeling via Malinovskyi maar het is uiteindelijk Ito die over trapt.

7'

Club reageert meteen via Diatta die na een 1-2 met Vanaken de zestien in mag maar vanuit een scherpe hoek trapt hij evenwel op Vukovic waarna Dewaest de hoekschop moet toestaan. Bij die corner trapt Vormer een afvallende bal niet zo heel ver naast.

4'
Goal
Sebastian Dewaest
KRC Genk
0 - 1
3'

Al na amper drie minuten komt Genk op voorsprong wanneer bij een vrije trap Dewaest helemaal ongemoeid in de tweede zone mag inlopen en de bal strak voorbij Horvath in doel duwt. Een horrorscenario voor iedereen die Blauw-Zwart een warm hart toedraagt.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om de punten in eigen huis te houden en de titelstrijd nog spannender te maken? Volg het hier van minuut tot minuut.

Onder alweer een schitterende tifo stappen de beide elftallen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor in een nu reeds bijzonder sfeervol Jan Breydelstadion.

De aftrap van deze wedstrijd wordt straks gegeven door Robert Spehar. De ondertussen 48-jarige Kroaat verdedigde tussen ’95 en ’98 de blauw-zwarte kleuren en trof in 64 wedstrijden voor Club maar liefst 48 maal raak.

Scheidsrechter vanavond is Bram Van Driessche, Lawrence Visser is de videoref van dients. Uiteraard hopen we eens te meer, en misschien nog meer dan anders, op een correcte en faire wedstrijd.

Genk kon op volle sterkte de lange trip richting het ‘Venetië van het Noorden’ maken, want zowel Ito als Heynen tekenden opnieuw fit. Enkel achter de naam van de Colombiaan Lucumi stond een vraagteken. Bij de Limburgers kiest coach Clement voor de verwachte elf.

In vergelijking met de wedstrijd in en tegen Gent wijzigt de Kroaat zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zoals verwacht neemt Mata op rechts opnieuw zijn plaats in de defensie in, voorin moet Schrijvers zwerven rond diepste spits Wesley. Hierdoor moet Amrabat zich tevreden stellen met een rol als wisselspeler.

Voor de bijzonder belangrijke thuiswedstrijd kan coach Leko met Mata een basispion recupereren, anderzijds vielen Cools en Rezaei af terwijl voor Mitrovic en Vlietinck het seizoen er reeds op zit. Ook de vooraf twijfelachtige Diatta werd in de wedstrijdselectie opgenomen. De jonge Senegalees begint bij Club gewoon in de basis.

Door de nederlaag van Standard afgelopen vrijdag tegen Gent, is Club bovendien mathematisch zeker van Europees voetbal en dit reeds voor het 26ste opéénvolgende seizoen op rij. En door het gelijkspel van Antwerp tegen Anderlecht is Blauw-Zwart bij een zege ook al zeker van de tweede plaats.

Iets wat iedereen bij Club Brugge uiteraard absoluut wil vermijden. Meer zelfs, bij een eventuele Brugse zege wordt de voorsprong gehalveerd en wordt de spanning bij de laatste twee speeldagen nog meer opgevoerd.

Alle ogen van gans voetbalminnend België zijn vandaag op de absolute kaskraker van deze play-offs gericht. De feiten zijn gekend : Genk begint met zes punten voorsprong aan de wedstrijd en enkel bij een eventuele zege pakken de Limburgers op Olympia de titel.

Goedenavond en welkom vanuit Brugge, welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Genk, op speeldag 8 van PO1 in de Jupiler Pro League.

Club wint topper tegen Genk met 3-2

Club Brugge heeft op eigen veld Genk met 3-2 verslagen en houdt zo de Brugse titelhoop levend. Dewaest bracht de bezoekers al vroeg op voorsprong, maar na de pauze zorgden Vanaken, Openda en Diatta voor de totale ommekeer. Gano scoorde in de slotfase nog de 3-2, maar Blauw-Zwart hield stand. Dankzij deze zege nadert Club tot op drie punten van Genk.

 

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door aan het team dat vorige week won op AA Gent. Clinton Mata – terug uit schorsing – nam zijn plaats centraal achterin weer in, ten nadele van Benoît Poulain. Ook Siebe Schrijvers verscheen terug in de basis, waardoor Sofyan Amrabat plaats moest ruimen. Krépin Diatta, die op Gent halfweg geblesseerd naar de kant moest, was tijdig fit geraakt. De Senegalese sneltrein moest samen met Dennis voor dreiging zorgen van op de flanken.

 

Blauw-Zwart wou de Limburgers in een kolkend Jan Breydel meteen bij de keel grijpen, maar het was zowaar Genk dat na amper drie minuten toesloeg: Trossard krulde een vrije trap aan de verste paal tot bij Sébastien Dewaest en die trapte de 0-1 in de bovenhoek. Club probeerde meteen te reageren, maar Vukovic redde een poging van Diatta, terwijl een volley van Vormer naast ging. Genk loerde intussen op de counter, maar Ito kon zijn poging niet kadreren.

 

De Limburgers waren virtueel kampioen en dus kon Club niet anders dan volop ten aanval trekken. Wesley verlengde een voorzet van Schrijvers naast de verste paal, twee schoten van Diatta zoefden naast en een knal van Rits werd afgeblokt door Aidoo. De Bruggelingen probeerden een hoog tempo te ontwikkelen, maar de bezoekers verdedigden sterk. Kort voor de rust ging ook Dennis zijn kans, maar het schot van de Nigeriaan ging naast.

 

Leko had zijn spelers tijdens de rust duidelijk opgepept, want Club schakelde na de pauze nog een versnelling hoger. Vukovic kon eerst nog redding brengen op een schot van Dennis, maar moest zich even later toch gewonnen geven: Vanaken kopte een hoekschop van Vormer staalhard binnen en zorgde zo voor de 1-1. Dat doelpunt gaf de Bruggelingen vleugels: eerst kopte Dennis een hoekschop van Vanaken over doel en direct daarna kon Diatta een voorzet van Vormer niet verzilveren. Aan de overkant pareerde Horvath een schot van Malinovskyi.

 

Club rook bloed en kon kort voorbij het uur een tweede keer toeslaan. Wesley lanceerde Diatta op links en zijn voorzet werd fraai binnengetikt door de pas ingevallen Loïs Openda. Jan Breydel daverde op zijn grondvesten, zeker toen het enkele minuten later zelfs 3-1 werd. Clinton Mata rolde de volledige rechterflank op en zijn voorzet werd in één tijd heerlijk binnengetrapt door Krépin Diatta. Club zorgde zo in een dol kwartier voor een totale ommekeer.

 

Blauw-Zwart kreeg even later dé kans om de match definitief te beslissen. Dewaest bracht Openda ten val in de zestien meter en na het bekijken van de beelden wees ref Van Driessche naar de stip. Vanaken knalde de penalty echter tegen de deklat, waardoor het 3-1 bleef. Genk voerde daarna zelf de druk op. Heynen en Maehle konden niet scoren, maar drie minuten voor tijd slaagde Gano er wel in om de aansluitingstreffer binnen te koppen. De slotfase was bijgevolg superspannend: Vormer krulde het leer net naast en aan de overkant ging een kopbal van Samatta tegen de paal. Club hield stand en nadert zo tot op drie punten van Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 8

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis (83’ Benoît Poulain), Ruud Vormer, Mats Rits (92’ Sofyan Amrabat), Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers (59’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Jelle Vossen, Marvelous Nakamba, Saulo Decarli en Arnaut Danjuma. Coach: Ivan Leko.

KRC Genk: Danny Vukovic – Joakim Maehle, Joseph Aidoo, Sébastien Dewaest, Jere Uronen – David Heynen (86’ Zinho Gano), Sander Berge, Ruslan Malinovskyi – Junya Ito (84’ Joseph Paintsil), Ally Samatta, Leandro Trossard. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Diatta.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 4’ Dewaest (0-1), 53’ Vanaken (1-1), 63’ Openda (2-1), 67’ Diatta (3-1), 87’ Gano (3-2).

 

Tekst: Steven Floin