Speeldag 16
2 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE                                                                        

Blauw-Zwart opent de terugronde van de competitie tegen streekgenoot KV Oostende. Voor de interlandbreak leed de Brugse competitieleider zijn eerste competitienederlaag van het seizoen tegen een efficiënter Antwerp (2-1), maar uiteraard gaat Club vandaag opnieuw voor de drie punten. In de heenronde wonnen de Bruggelingen met 0-2 in de Versluys Arena: de Kustboys hielden goed stand in de eerste helft, maar moesten zich na de rust gewonnen geven na de treffers van invallers David Okereke en Percy Tau. De zes afgelopen thuismatchen tegen KV Oostende eindigden op vijf zeges en één gelijkspel. Blauw-Zwart telt momenteel vijf punten voorsprong op eerste achtervolger KAA Gent en kan bij eventuele winst tegen KV Oostende zijn leidersplaats verstevigen.

 

KV OOSTENDE

KV Oostende staat met 12 punten op de veertiende plaats in de rangschikking en zal ongetwijfeld iets proberen rapen in Jan Breydel. Ondanks een goede competitiestart, vielen de resultaten de voorbije maanden wat tegen. In de voorbije zeven wedstrijden haalde het team van Kåre Ingebrigtsen 2 op 21 waardoor de Kustboys onderin het klassement zijn verzeild geraakt. Nochtans hebben de Oostendenaars een sterk collectief. Voor de interlandbreak werd er 2-2 gelijk gespeeld tegen Moeskroen, maar dit puntenverlies smaakte extra zuur voor de thuisploeg omdat de late gelijkmaker pas in de slotminuut viel. De Kustboys hebben heel wat spelers met een blauw-zwart verleden in hun rangen. Jelle Bataille, Robbie D’Haese, Michiel Jonckheere en Nicolas Lombaerts speelden in de Brugse jeugdelftallen terwijl Brecht Capon, Joseph Akpala en Ronald Vargas nog in de Brugse A-ploeg hebben gevoetbald. Het wordt ook een blij weerzien met Club-icoon Franky Van Der Elst die als assistent-trainer in de Oostendse dug out zit. Bij de bezoekers ontbreken de geblesseerden Sakala, Faes en Capon. Hun selectie ziet er als volgt uit: Ondoa, Dutoit, Milovic, Bataille, Skulason, Sané, Vandendriessche, Jonckheere, Neto, Palaversa, Marquet, Guri, D’haese, Boonen, Vargas, Hjulsager, Canesin, Sylla en Akpala.

 

SCHEIDSRECHTER – JAN BOTERBERG                                  

Jan Boterberg is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Kevin Monteny en Christophe Baillieul, de vierde official is Frederik Geldhof.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – SIMON MIGNOLET                                     

Simon Mignolet is met acht clean sheets en vijf tegengoals de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Niet verwonderlijk dus dat de 31-jarige Limburger voor de tweede maand op rij de trofee voor Proximus Player of the Month in ontvangst mag nemen! Big Si begon zijn profcarrière bij STVV en vertrok in 2010 naar Sunderland waar hij zich meteen één van de beste keepers uit de Premier League toonde. Na drie seizoenen tekende Mignolet bij Liverpool waar hij de eerste Belg ooit bij The Reds werd. Met 245 wedstrijden in de Premier League, tientallen Europese matchen en de Champions League trofee op zak, kan hij terugblikken op een imposant internationaal palmares.

 

KV OOSTENDE – WILLIAM DUTOIT                                       

William Dutoit miste dit seizoen nog geen minuut in doel bij de Kustboys. De 31-jarige Fransman blinkt uit met knappe saves en heeft heel wat ervaring in eerste klasse. Dutoit genoot zijn jeugdopleiding bij Lille OSC en zijn profcarrière geraakte gelanceerd bij tweedeklasser Boussu Dour waar hij zich ontpopte tot sterkhouder. In de zomer van 2014 verhuisde hij naar STVV waar hij een belangrijk aandeel had in de promotie naar eerste klasse. Dutoit werd bij de Kanaries tweemaal door de supporters verkozen tot ‘Speler van het Jaar’. Eind 2016 koos de ervaren keeper voor een nieuwe sportieve uitdaging bij KV Oostende.

93'

Ondanks het matige spelpeil kent Club dus een goeie generale repetitie voor de levensbelangrijke wedstrijd uit bij Galatasaray van komende dinsdag. Uiteraard zijn we in Istanboel opnieuw van de partij en mogen we jullie andermaal massaal begroeten. Nog een fijn weekend en tot dinsdag, tot dan!

93'

Einde van de wedstrijd. Club wint met 2-0 van Oostende, na doelpunten van Rits voor en Schrijvers na de rust. Hierdoor verstevigt het zijn voorsprong in het klassement. Blauw-Zwart telt nu acht punten voor op eerste achtervolger Gent, dat zondag aan de bak moet tegen Antwerp.

90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

90'
Gele kaart
Dennis
88'
86'

Na een wel heel licht gefloten fout van Deli bij Canesin, mikt Skulason de daaropvolgende vrije trap over het doel van Mignolet.

82'

Terwijl de eerste supporters het stadion reeds verlaten, krijgen we dan toch nog eens de versnelling bij Tau en Schrijvers, die De Ketelaere in de kleine rechthoek aanspeelt maar er was reeds gevlagd voor buitenspel. We slepen ons stilaan naar het einde van de wedstrijd toe.

77'

Club wiegt zichzelf in slaap maar schrikt op wanneer de pas ingevallen Boonen een fractie te laat komt om een voorzet voorbij Mignolet in doel te verlengen, het blijft dus 2-0.

76'
Wissel
PalaversaBoonen
76'
Wissel
VanakenDe Ketelaere
75'
74'

Met nog iets meer dan een kwartier op de klok, hoeft het voor Club zonodig niet meer en de voet gaat van het gaspedaal. Niettemin kan Vanaken op doel koppen maar de kopslag van de Limburger mist de juiste richting.

72'
71'

We bleven de jongste minuten wat op onze honger zitten maar daar is plots de schicht van Schrijvers, met een prima tussenkomst duwt Dutoit het zwaar schot van de Limburger vanonder de deklat in hoekschop.

68'
Wissel
D'HaeseCanesin
65'

Ook invaller Dennis wil een duit in het zakje doen en zet voor tot bij Tau die met een strakke kopbal zijn kans waagt maar Dutoit redt al even knap. Een eventueel doelpunt zou evenwel afgekeurd worden omdat de bal de achterlijn had overschreden.

62'
Wissel
OkerekeDennis
61'

Club zet goed hoog druk en dat levert balbezit op bij Schrijvers, die probeert het vanuit de tweede lijn maar zijn schot gaat rakelings voorlangs, het blijft 2-0.

60'
59'

Pas ingevallen probeert Tau met zijn eerste baltoets Okereke te bedienen maar er zit alsnog een bezoekende voet tussen, ook een voorzet van Mata wordt gepakt door Dutoit.

58'
Wissel
DiattaTau
56'

Club blijft op zoek gaan naar een derde doelpunt en wordt hierbij bijna op zijn wenken bediend. Op aangeven van Mata kan Vormer vrij inkoppen maar Dutoit redt knap, ondertussen maakt Tau zich klaar om in te vallen.

53'

Meteen daarna denkt KVO de aansluitingstreffer te scoren via Vandendriessche maar die stond duidelijk in buitenspel, zijn doelpunt wordt dan ook terecht afgekeurd.

52'

Mede door de numeriekek meerderheid is het stilaan een omsingeling rond de bezoekende zestien. Toch kan Diatta op doel koppen maar zijn poging mist de juiste richting.

48'
47'
Goal
Schrijvers
-
GOOOAAALLL - Meteen na de kampwissel verdubbelt Club de score! En opnieuw is het met het nodige geluk. Bij Oostende krijgen ze het leer niet meteen weg en via het been van Schrijvers verdwijnt het leer een tweede maal in doel, voor de Limburger nummer vier in de competitie.
46'

De bal rolt weer in Brugge, er zijn voorlopig nog geen wissels te melden. Wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'
45'

+2 : Terwijl heel wat toeschouwers reeds warmere oorden opzoeken, stuurt Vanaken Okereke diep. De Nigeriaan heeft een zee aan ruimte maar zijn controle laat te wensen over waardoor Dutoit zijn lage voorzet makkelijk kan pakken. Meteen het laatste wapenfeit uit de eerste helft, waarin Club aanvankelijk een aantal kansen vakkundig de nek omwrong maar via een lucky goal van Rits toch op voorsprong klom. Daarna liet Blauw-Zwart na om de score verder op te drijven tegen een Oostende, dat Vargas met rood zag verdwijnen.

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

41'

Club wil nog voor de rust de voorsprong verdubbelen en na een prima persoonlijke actie lijkt Okereke hierin bijna te slagen maar de Nigeriaan besluit echter pal op Dutoit.

37'

Meteen na de uitsluiting van Vargas, flink uitgejouwd door de Brugse fanatici, verzuimt Schrijvers om de bezoekers helemaal groggy te slaan, Dutoit gaat goed plat bij het te zwakke schot van de schaduwspits.

35'
Rode kaart
Vargas
Voor het seizoen gaf Vargas aan uit te kijken naar zijn return op Olympia. Maar net na het halfuur moet de Venezolaan met rood naar de kant. Hij komt hard en te laat in bij Deli maar pas na het bekijken van de beelden stuurt ref Boterberg de Zuid-Amerikaan van het veld.
33'
31'

Terwijl we onze statistieken keurig bijhouden, ruikt Club ondertussen bloed. Het wil vlug een tweede treffer en bijna kwam het ook zover maar zowel Diatta als Schrijvers kunnen Dutoit niet verschalken.

28'
Goal
Rits
-
GOOOAAALLL - Daar is het doelpunt dan toch! Bij de tweede hoekschop kopt een hoop opverende Vanaken tegen de lat maar via het lichaam van Rits verdwijnt de bal dan toch in doel. Zonder echt goed te beseffen scoort de Antwerpenaar zijn eerste competitietreffer van het seizoen.
26'
25'

Dat het nog steeds 0-0 staat, is voor een stuk ook te danken aan Mignolet. De Rode Duivel moet een kopbal van Vargas aan de tweede paal met een prima parade uit zijn doelvlak houden, ook de daaropvolgende hoekschop levert Oostende niks op.

23'

Net voor het ingaan van minuut 23 voetbalt de thuisploeg alweer een prima aanval in elkaar. Okereke wordt volledig vrijgespeeld, Schrijvers laat zijn aflegger slim lopen tot bij Diatta maar die knalt onbesuisd hoog over en naast. Blauw-Zwart blijft met de kansen morsen.

21'

Een schot van Rits verdwijnt in hoekschop en die wordt door Vormer op het hoofd van Vanaken geschilders maar de kopbal van de Gouden Schoen is te slap en te centraal waardoor Dutoit makkelijk kan pakken.

19'

Spelen de koudere temperaturen een rol? Feit is wel dat Sobol prima in de match zit, de linksachter verstuurt een diepe bal richting de spurtende Schrijvers maar Dutoit is echter goed uitgekomen. Meteen daarna probeert Schrijvers het zelf met een assist maar ook nu weer is Dutoit eerder op de bal dan Okereke.

17'

Oostende plooit massaal achteruit maar toch vindt Vanaken de nodige ruimte bij Sobol. Die dolt even met zijn tegenstander en kan prima voorzetten maar de kopbal van Vanaken gaat voorlangs.

15'
13'

Club begint steeds meer zijn stempel op de wedstrijd te zetten en op aangeven van Vanaken wordt Sobol op links de diepte ingestuurd. Zijn voorzet bereikt Schrijvers maar die raakt het leer echter verkeerd waardoor zijn schot aan de verkeerde kant van de paal buiten gaat, het blijft dus 0-0.

10'

We zien voorlopig nog geen overtuigend Club maar Blauw-Zwart kan wel andermaal dreigen via Diatta. Die snijdt opnieuw van rechts naar binnen, veinst het schot maar probeert dan Okereke te bedienen. Helaas voor de jonge Senegalees wordt zijn pass alsnog onderschept. Meteen daarna staat Vormer aan het kanon maar zijn schot verdwijnt over de dwarsligger buiten.

8'

Na slordig balverlies bij Club probeert Vargas Mignolet te lobben maar de Rode Duivel kent geen problemen. Aan de overkant duikt Schrijvers de zestien in, hij probeert Vormer te bereiken maar zijn bal is te hard, bovendien stond de Limburgers ook nog eens in buitenspel.

6'

Meteen daarna snijdt Diatta vanaf de rechterflank goed naar binnen en met links knalt hij meteen op doel maar evenwel op de vuisten van Dutoit. Diezelfde Diatta kan seconden later de bal voorbrengen maar de inkomende Okereke kan zijn inzenden onvoldoende kadreren.

4'

Ook Club komt een eerste maal voorzichtig piepen. Na fout van Palaversa bij Vormer, wordt de daaropvolgende vrije trap van diezelfde Vormer vrij makkelijk ontzet door de bezoekende defensie.

1'

Reeds flink op de korrel genomen door het Brugse publiek trapt Vargas na amper 30 seconden richting het doel van Mignolet maar de poging van de Venezolaan gaat meters naast en over.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Oostende die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

Terwijl nog heel wat supporters hun plaatsen innemen, stappen beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Jan Boterberg, niet Nicolas Laforge maar wel Lawrence Visser is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Oostende is verloren zoon Akpala nog niet speelgerechtigd. Bovendien kan de Noorse coach Kåre Ingebritsen ook geen beroep doen op de geblesseerden Capon, Faes en Sakala. De van Manchester City gehuurde Palaversa maakt dan wel weer zijn rentree. Bij de kustploeg is het verder uitkijken naar Bataille, Jonckheere en Vargas, die een verleden bij Blauw-Zwart hebben.

Ondanks de uiterst belangrijke Europese clash met Galatasaray in het vooruitzicht, stuurt Clement zowat zijn sterkste formatie het veld op. Mata neemt zijn plaats op rechts terug in, terwijl op links Sobol de voorkeur krijgt op Ricca. Op het middenveld opteert de Brugse coach voor het drietal Rits, Vormer en Vanaken terwijl voorin Okereke wordt geflankeerd door Schrijvers en Diatta.

Op de geblesseerde Matej Mitrovic na, kan coach Philippe Clement over een vrijwel voltallige spelerskern beschikken. Dus ook met Clinton Mata, maar zonder Mbaye Diagne die buiten de wedstrijdselectie werd gelaten.

Club Brugge opent vanavond zijn terugronde met een thuisduel tegen streekgenoot KV Oostende. Benieuwd hoe Blauw-Zwart de interlandbreak en de nederlaag op Antwerp heeft verteerd. Bovendien kan het mits een zege de kloof met eerste achtervolger Gent vergroten tot acht punten. KVO van hun kant staat pas veertiende in het klassement, met vijf punten meer dan hekkensluiter Cercle Brugge.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Oostende, op speeldag 16 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club verslaat KV Oostende met 2-0

 

Club Brugge won verdiend met 2-0 van KV Oostende in eigen huis. Mats Rits en Siebe Schrijvers bezorgden Blauw-Zwart een dubbele voorsprong waardoor de Bruggelingen hun leidersplaats verstevigden.

 

Philippe Clement wijzigde in vergelijking met de partij op de Bosuil zijn elftal op drie plaatsen. De opnieuw fitte Mata vatte opnieuw post in de Brugse defensie, terwijl Rits op het middenveld startte in plaats van Balanta. In de spits kwam Diatta terug in de ploeg ten koste van Tau.

 

Club startte met aanvallende intenties aan de partij en voetbalde meteen enkele doelkansen bijeen via Okereke en Diatta, maar telkens zaten de bezoekers er gepast tussen. De Kustboys geraakten niet verder dan een schuchtere poging van ex-Bruggeling Vargas die op doelman Mignolet stuitte. Er volgden nog enkele opgelegde kansen via Schrijvers en Vanaken, maar deze gingen telkens voorlangs. Het Brugse offensief duurde voort, maar het was uiteindelijk Mignolet die de 0-0 op het scorebord hield dankzij een prima parade op een gevaarlijke kopbal van Vargas.

 

Het Brugse offensief werd uiteindelijk toch beloond: een staalharde kopbal van Vanaken belandde tegen de deklat, maar Rits was goed gevolgd en tikte het leer voorbij Dutoit. Enkele ogenblikken later stond ei zo na de 2-0 op het scorebord nadat Vormer zijn ploegmaat Diatta had gelanceerd, maar de Senegalese spits stuitte op de bezoekende doelman. Na een te drieste tackle op Deli werd Vargas met rood van het veld gestuurd. Club trok naar de kleedkamer met een verdiende 1-0, maar het miste een pak kansen waardoor de voorsprong bij rust slechts één doelpunt bedroeg.

 

Bij aanvang van de tweede helft mocht Blauw-Zwart vrijwel onmiddellijk opnieuw juichen: de bal kwam via Milovic bij Siebe Schrijvers die koelbloedig de Brugse voorsprong verdubbelde met zijn vierde competitietreffer. Mede door de numerieke meerderheid, ging Club nadrukkelijk op zoek naar het derde doelpunt.

 

Met nog een half uur op de klok werden Diatta en Okereke naar de kant gehaald voor Tau en Dennis. Beide aanvallers toonden zich meteen: Tau probeerde met zijn eerste baltoets Okereke te bereiken, maar een bezoekende voet zat er nog net tussen. Enkele minuten later leverde Dennis een knappe voorzet tot bij Tau, maar Dutoit redde de kopbal van de Zuid-Afrikaan met een knappe save. Schrijvers pakte uit met een gevaarlijke schicht, maar opnieuw redde de Franse keeper de meubelen voor de Kustboys.

 

De Bruggelingen haalden de voet van het gaspedaal waardoor de bezoekers toch nog konden dreigen via Boonen. Dankzij deze zege blijft Club ongeslagen in eigen huis en verstevigt het zijn leidersplaats. Club telt nu 8 punten voorsprong op eerste achtervolger AA Gent. Blauw-Zwart heeft extra vertrouwen getankt met het oog op de belangrijke verplaatsing naar Istanbul komende dinsdag.

 

Jupiler Pro League – Speeldag 16

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jan Boterberg

Club Brugge: Simon Mignolet – Eduard Sobol, Brandon Mechele, Simon Deli, Clinton Mata – Mats Rits, Hans Vanaken (76’ Charles Deketelaere), Ruud Vormer – Siebe Schrijvers, David Okereke (62’ Dennis), Krépin Diatta (58’ Percy Tau). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Federico Ricca,  Éder Balanta, Loïs Openda en Jelle Vossen. Coach: Philippe Clement.

KV Oostende: William Dutoit  – Jelle Bataille, Goran Milovic, Yaya Sané, Ari Skulason - Kevin Vandendriessche, Andrew Hjulsager, Ante Palaversa (76’ Indy Boonen), Michiel Jonckheere – Ronald Vargas, Robbie D’Haese (68’ Fernando Canesin). Bank: Fabrice Ondoa, Renato Neto, François Marquet, Sindrit Guri en Idrissa Sylla. Coach: Kare Ingebritsen.

Gele kaarten: 90’ Dennis

Rode kaarten: 36’ Vargas

Doelpunten: 29’ Rits (1-0), 47’ Schrijvers (2-0).

 

 

Tekst: Vicky Marien