Speeldag 3
0 - 5

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na de knappe prestaties tegen Galatasaray en Real Madrid wil Blauw-Zwart ook tegen PSG een goede prestatie neerzetten. Op de openingsspeeldag voetbalden de Bruggelingen tegen de Turkse landskampioen de beste kansen bijeen en kon het rekenen op een secure Mignolet die elk doelgevaar neutraliseerde. In Bernabéu behaalde Club na een dol wedstrijdverloop een historisch gelijkspel tegen Real Madrid. Dennis verschalkte Courtois tot tweemaal toe waardoor de West-Vlamingen met een dubbele voorsprong richting kleedkamer trokken. Na de rust voerden de Madrilenen de druk op, wat uiteindelijk resulteerde in de aansluitingstreffer van Ramos. De thuisploeg ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar ook Blauw-Zwart kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit. Nadat Vormer met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, kon Casemiro uit de daaropvolgende vrije trap finaal nog scoren voor de Koninklijke. In een beklijvende slotfase hielden de Bruggelingen stand waardoor een onverhoopt punt vanuit Madrid werd meegenomen. Hierdoor is Club voor de zesde opeenvolgende UCL-match ongeslagen. Het duel tegen PSG wordt een aartsmoeilijke opdracht: de Franse landskampioen behoort tot de absolute wereldtop en is er ongetwijfeld op gebrand om de drie punten mee te graaien. Blauw-Zwart begint als outsider tegen de Parijzenaars, maar in voetbal kan alles!

 

PSG

PSG kwalificeerde zich als landskampioen rechtstreeks voor de Champions League en de Fransen misten hun start niet op het kampioenenbal. Op de openingsspeeldag versloegen ze Real Madrid met ogenschijnlijk gemak. De Parijzenaars waren sneller en zuiverder in hun spel en maakten het verschil via Angel Di Maria (2x) en ex-Bruggeling Thomas Meunier. De Madrilenen kregen geen enkele bal tussen de palen (de twee afgekeurde doelpunten van Real niet meegerekend). In Istanbul stuitte PSG op een sterk verdedigend Galatasaray waar doelman Muslera uitpakte met enkele cruciale saves., maar won het toch dankzij een zuinige zege. Aanwinst Mauro Icardi vond uiteindelijk toch de opening en bracht de bezoekers op voorsprong met zijn allereerste treffer voor de landskampioen. Hierdoor wonnen de Parijzenaars het honderdste UCL-duel uit hun clubgeschiedenis en staan ze met zes op zes op kop in groep A. Ook in de Franse competitie staat PSG ruim aan de leiding: eerste achtervolger Nantes volgt op vijf punten.

 

SCHEIDSRECHTER - Daniel Siebert

De partij tussen Club Brugge en PSG staat onder leiding van Daniel Siebert. De 35-jarige Duitser wordt bijgestaan door zijn landgenoten Jan Seidel en Stefan Lupp (assistent-refs) en Marco Fritz (vierde official). Bastian Dankert en Mark Borsch vormen het VAR-team.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – BRANDON MECHELE

De voorbije jaren is Brandon Mechele uitgegroeid tot belangrijke schakel in de Brugse defensie. De 26-jarige Bredenaar is sober en secuur in zijn verdedigen en beschikt over een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Mechele, die alle blauw-zwarte jeugdreeksen doorliep, speelde nog een tijdje samen met Meunier in de Brugse verdediging. Voor Mechele, Vanaken en Mignolet wordt het zeker en vast een blij weerzien met hun collega-Rode Duivel Meunier.

 

PSG – THOMAS MEUNIER

Het wordt ongetwijfeld een blij weerzien met Thomas Meunier in Jan Breydel: de 28-jarige Rode Duivel speelde vijf seizoenen bij Blauw-Zwart voordat hij in Parijs ging voetballen. Onder Leekens en Garrido werd hij succesvol omgevormd van flankaanvaller tot rechtsachter en groeide hij uit tot Brugse sterkhouder. Bij Club veroverde Meunier de landstitel en won hij de Beker van België na de bloedstollende finale tegen Anderlecht (2-1 winst). Zijn sterke prestaties bleven niet onopgemerkt en in de zomer van 2016 versierde hij een toptransfer naar wereldploeg PSG.

93'

Door deze nederlaag en door de zege van Real Madrid in Istanbul, staat Club nu derde in het klassement. Het blijft op twee punten steken, zeven minder dan leider PSG dat de kwalificatie voor de volgende ronde zo goed als op zak heeft. Real telt nu vier punten en Galatasaray sluit de rij met één punt.

93'

Einde van de wedstrijd. Het bleef bij dromen voor Club, dat in eigen huis zwaar onderuit gaat tegen het sterrenensemble van PSG, dat voortdurend controle over de partij had en al heel vroeg op voorsprong kwam via Icardi. Na de pauze ging Blauw-Zwart vol op zoek naar de gelijkmaker maar liep het in twee minuten op evenveel counters op, afgewerkt via de pas ingevallen Mbappé en Icardi. Het maakte de Belgische vicekampioen meteen helemaal monddood en de onvermijdelijke Mbappé dikte nog tot overdreven forfaitcijfers aan.

90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

87'
Gele kaart
Meunier
85'
Goal
Mbappé
-
Club heeft moedig gestreden maar het botst vanavond duidelijk op zijn limieten. Dit PSG is enkele maatjes te groot voor Blauw-Zwart, dat een vijfde treffer moet incasseren via wie anders dan Mbappé, meteen zijn derde treffer.
79'
Wissel
SobolBalanta
79'
Goal
Mbappé
-
Net als Icardi pikt ook de ingevallen Mbappé zijn tweede treffer mee. Na een razendsnelle omschakeling bij de bezoekers omspeelt de Franse wereldkampioen op aangeven van Di Maria Mignolet en schuift hij de 0-4 in het lege doel. Club moet de kelk helemaal tot de bodem ledigen.
77'
Gele kaart
Rits
76'
Wissel
DennisOpenda
73'
Gele kaart
Paredes
72'
Wissel
HerreraDiallo
71'

Terwijl de meegereisde aanhang uit Parijs al flink aan het feest is, moet Mignolet tot tweemaal toe schitterend redding brengen. Eerst duwt hij een inzenden van Mbappé over de dwarsligger, daarna duwt hij een plaatsbal van Di Maria in hoekschop.

69'

Club scoort dan toch wanneer Diatta zich flink weet door te zetten en Navas weet te omspelen maar de Senegalees beroerde het leer blijkbaar met de hand, zijn doelpunt wordt afgekeurd.

67'

Een moedig Club verdient eigenlijk wel een doelpunt en bijna lukte Tau de eerredder maar het schot van de Zuid-Afrikaan gaat rakelings naast. Meteen daarna kan aan de overzijde Thiago Silva alleen op doel af maar onder druk van Mata besluit hij echter ver naast.

65'
Wissel
IcardiParedes
63'
Goal
Icardi
-
En het gaat plots snel want in enkele minuten tijd gaat van 0-1 naar 0-3. Opnieuw krijgt Club achterin de bal niet weg en Icardi is er als de kippen bij om zijn tweede treffer van de avond te scoren. Een stunt heeft er nooit echt ingezeten en met deze tussenstand moet Blauw-Zwart evenwel nog vrezen voor een afstraffing.
60'
Goal
Mbappé
-
PSG kan naar hartelust counteren en wanneer Di Maria een diepe bal nog net kan binnenhouden, dreigt er meteen gevaar. Mignolet krijgt zijn voorzet niet meteen weg en in de rebound kopt de pas ingevallen Mbappé de 0-2 tegen de touwen.
57'

Clement heeft de jonge De Ketelaere naar de kant gehaald en zijn positie centraal op het middenveld wordt overgenomen door Diatta, waardoor Okereke op de rechterflank aan de bak moet, al zal er wel vaak van kant gewisseld worden.

56'
Wissel
De KetelaereOkereke
52'
Wissel
Choupo-MotingMbappé
50'

Club gaat dus op zoek naar de gelijkmaker maar moet natuurlijk uitkijken voor de counter. Zo kan Icardi op doel trappen en via de voet van Mignolet gaat het schot van de Italiaan in hoekschop.

48'

Club is blijkbaar vol goede moed uit de kleedkamer gekomen en Sobol kan het leer voor doel brengen maar Dennis kan net niet hoog genoeg opspringen.

46'

Meteen na de herneming verstuurt Diatta een voorzet richting Tau, maar de Zuid-Afrikaan kan geen juist richting aan zijn kopslag geven, geen gevaar voor Navas.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat kan Club nog na de rust? Blijf het hier volgen, al hopen we dat de internetverbinding in het stadion niet teveel overbelast geraakt.

45'
45'

+2 : We zitten reeds in de extra tijd wanneer Meunier met een gestrekt been inkomt bij De Ketelaere maar tot ieders verbazing laat de Duitse ref gewoon doorspelen. Meteen het laatste wapenfeit uit een eerste helft, waarin Club al heel vroeg tegen een achterstand aankeek na een doelpunt van Icardi, op aangeven van Di Maria. Diezelfde Di Maria liet op het kwartier de kans liggen om de score te verdubbelen. Zelf kwam Club niet aan kansen toe, al kwam Navas wel met de schrik vrij wanneer een ontzetten via de rug van De Ketelaere over zijn doel caprioleerde.

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

40'
37'

Club probeert het opnieuw, ditmaal op links maar de lage voorzet van Sobol mist efficiëntie en PSG kan opruimen. Ondertussen toont de Duitse scheidsrechter zich allerminst een thuisfluiter te zijn.

34'

Club put moed uit die fase en na een uitstekende balrecuperatie wordt Dennis in de zestien aangespeeld. Die heeft helaas geen oog voor de meelopende Tau, waardoor hij zich vastloopt in een overmacht aan Fransen, daarna wordt Diatta wegens buitenspel afgevlagd.

32'
Gele kaart
De Ketelaere
30'

Na een blessurebehandeling bij Dennis spelen de bezoekers figuurlijk met vuur. Navas wil het leer ontzetten maar via de rug van de hoog storende De Ketelaere verdwijnt de bal over het doel van de Costa Ricaan. Bijna kwam daar de gelijkmaker zomaar uit de lucht vallen, het blijft evenwel 0-1.

26'
24'

Mata staat weer sterk te voetballen en kapt zijn tegenstander uit maar de scheidsrechter heeft vreemd genoeg blijkbaar een fout gezien, de Duitser krijgt meteen een fel protesterend thuispubliek over zich heen.

22'
20'

Veel goede wil bij Club, dat ziet hoe Diatta een diepe bal verstuurt naar Dennis maar het leer springt net iets te ver van de voet waardoor PSG alle gevaar in de kiem kan smoren.

18'

Club kan een eerste hoekschop afdwingen maar Deli kan onvoldoende zijn hoofd tegen het leer plaatsen en in de tweede zone wordt Diatta afgevlagd wegens buitenspel. Ondertussen is Real Madrid op bezoek in Galatasaray op voorsprong gekomen.

15'
Gele kaart
Choupo-Moting
14'

Nog voor het kwartier kan Di Maria de wedstrijd helemaal in het slot gooien wanneer hij andermaal diep wordt gestuurd maar oog in oog met Mignolet duwt de Argentijn het leer naast, hier komt Club goed weg.

12'

Aangevuurd door het thuispubliek trekt Club opnieuw ten aanval en alweer is het De Ketelaere die een medespeler vrijspeelt maar het schot van Diatta is te onbesuisd en gaat ruim voorlangs.

10'

Terwijl de rook rond ons hoofd niet meteen opklaart, probeert Blauw-Zwart zich in de match te knokken. Na knap voorbereidend werk van De Ketelaere wordt Tau helemaal vrij gespeeld maar zijn pass richting Dennis is te hard. Meteen daarna dringt Sobol de zestien in maar via een carambole kan Navas het leer uit de lucht plukken.

7'
Goal
Icardi
-
De partij kan niet slechter beginnen voor Club, dat al heel vroeg tegen een achterstand aankijkt. Thiago Silva verstuurt een knappe diepe bal op rechts naar de spurtende Di Maria, die centraal Icardi aanspeelt en die laat Mignolet meteen geen kans.
3'

De eerste dreiging komt vanwege PSG maar het schot vanuit de tweede lijn van Marquinhos zoeft meters over, totaal geen gevaar voor Mignolet.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Parijs die hebben afgetrapt. Club speelt zoals meestal eerst naar de Zuidtribune toe.

Een volgepakt Olympia ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is de Duitser Daniel Siebert, zijn landgenoot Bastian Dankert is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij PSG moet Thomas Tuchel het stellen zonder de geblesseerden Neymar, Gueye en Draxler. Bovendien neemt de Duitse coach in Franse loondienst ook geen risico met Mbappé en Cavani, die beiden op de bank beginnen. Ondanks de vele sterren, is het bij de Parijzenaars vooral uitkijken naar de terugkeer van Thomas Meunier op Olympia. De Ardennees verdedigde gedurende vijf seizoenen de blauwzwarte kleuren, vooraleer een transfer naar de Lichtstad te versieren.

Maar coach Philippe Clement toont bijzonder veel lef en verrast door niet Eder Balanta maar wel de jonge Charles De Ketelaere meteen in de basis te droppen. Zijn bekerwedstrijd op Francs Borains niet te na gesproken, wordt dit de allereerste maal dat de jonge middenvelder in de Brugse hoofdmacht aan de aftrap verschijnt. Voor het overige geen wijzigingen bij Blauw-Zwart.

Op zich heeft Club Brugge tegen het sterrenensemble uit de Franse hoofdstad dan ook helemaal niks te verliezen maar juist alles te winnen. Al spreken de statistieken eerder in het nadeel en mist Blauw-Zwart met aanjager en kapitein Ruud Vormer bovendien een speler van enorm groot belang.

Na twee speeldagen telt PSG het maximum van de punten en bij winst heeft het bijna zo goed als zeker de groepswinst binnen bereik. Club van zijn kant staat tweede in het klassement, weliswaar reeds op vier punten en slechts één puntje meer dan Galatasaray en Real Madrid, die vanavond in Istanbul aan de bak moeten.

Dag op dag is het vandaag exact 16 jaar geleden dat Club Brugge met een doelpunt van de onnavolgbare Andres Mendoza op bezoek bij het toen bijna ongenaakbare AC Milan op San Siro wist te winnen. Een stunt van formaat en ééntje dat Blauw-Zwart vanavond stilletjes hoopt over te doen.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Paris Saint-Germain, op de derde speeldag in de groepsfase van de UEFA Champions League.

  • 0 - 5

Club verliest met 0-5 van PSG

Club Brugge ging in de Champions League op eigen veld met 0-5 onderuit tegen Paris Saint-Germain. Mauro Icardi bracht de Fransen al vroeg op voorsprong, terwijl Blauw-Zwart zich de tanden stuk beet op de Parijse defensie. Na de rust etaleerde Kylian Mbappé zijn uitzonderlijke klasse: de Franse international scoorde een hattrick en gaf ook nog een assist voor Icardi.

 

Door de schorsing van Ruud Vormer ontbrak er een cruciale pion bij Blauw-Zwart. Éder Balanta bleek nog niet volledig fit en daardoor viel de keuze van Philippe Clement op Charles De Ketelaere. Na de bekermatch op Francs Borains was het voor de achttienjarige middenvelder pas zijn tweede basisplaats. Voorin kreeg Percy Tau de voorkeur op Siebe Schrijvers. Bij PSG verscheen er met Thomas Meunier een ex-Bruggeling aan de aftrap.

 

Mbappé en Cavani waren nog niet volledig fit en begonnen daardoor op de bank, terwijl Neymar er door een blessure niet bij was. Toch telde het sterrenensemble van PSG nog voldoende kwaliteit. Dat bleek al na dik vijf minuten: na een knappe pass van de Braziliaanse international Thiago Silva bracht de Argentijn Di Maria de bal voor doel en daar fusilleerde Icardi van dichtbij Mignolet. Club reageerde met een schot van Diatta, maar mocht blij zijn dat Di Maria op het kwartier de 0-2 liet liggen.

 

De Bruggelingen geraakten na verloop van tijd steeds beter in de wedstrijd, al werd aanjager Vormer wel gemist. De Ketelaere liet zich wel opmerken met enkele leuke acties en kreeg zelfs de beste Brugse kans. Doelman Navas trapte de bal recht op de middenvelder, waardoor het leer slechts nipt over de deklat caprioleerde. Thiago Silva en co verdedigden ijzersterk, waardoor het voor Blauw-Zwart moeilijk was om kansen te creëren. Toen Club er dan toch even leek door te geraken, werd een schot van Dennis afgeblokt.

 

Na de pauze trok Club meteen ten aanval, in de hoop zo toch een gaatje te vinden in de Franse organisatie. Diatta leek al meteen Percy Tau te bedienen, maar de Zuid-Afrikaan kon de voorzet net niet verzilveren. Paris Saint-Germain reageerde even later via Icardi, maar Mignolet kon met een prima redding de 0-2 verijdelen. Direct daarna gooide PSG-coach Tuchel sterspeler Mbappé in de strijd, terwijl bij Club Okereke De Ketelaere kwam vervangen.

 

De Bruggelingen bleven volop strijden, maar werden op het uur twee keer koud gepakt. Eerst kon Mbappé na een vlijmscherpe counter de 0-2 scoren en amper twee minuten later schotelde diezelfde Mbappé Icardi de 0-3 voor. Boeken toe dus voor Blauw-Zwart, dat genekt werd door een dodelijk efficiënt PSG. Club verdiende wel een doelpunt, maar kende geen geluk in de afwerking: eerst mikte Okereke het leer net naast en even later werd een doelpunt van Diatta afgekeurd wegens handspel.

 

Geen eerredder voor Club dus, maar wel nog twee goals van Kylian Mbappé. De Franse wereldkampioen liet eerst nog twee kansen liggen, maar maakte daarna wel zijn hattrick vol. Twee keer sneed de pijlsnelle spits door de Brugse verdediging en scoorde zo de 0-4 en de 0-5. Het enige wapenfeit van Blauw-Zwart in de slotfase was een vrije trap van Diatta in het zijnet. Scoren lukte niet en dus incasseerde Club een zware 0-5 nederlaag. Aangezien Real Madrid met 0-1 won op Galatasaray, wippen de Spanjaarden over Club Brugge naar de tweede plaats in Groep A.

 

 

Champions League – Groep A: speeldag 3

Toeschouwers: 26.946 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Daniel Siebert (Dui)

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Charles De Ketelaere (55’ David Okereke), Mats Rits, Hans Vanaken, Eduard Sobol (80’ Éder Balanta) - Percy Tau, Emmanuel Dennis (76’ Loïs Openda). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Siebe Schrijvers en Dion Cools. Coach: Philippe Clement.

Paris Saint-Germain: Keylor Navas – Thomas Meunier, Thiago Silva, Presnel Kimpembe, Juan Bernat – Ander Herrera (72’ Abdou Diallo), Marquinhos, Marco Verratti – Eric Maxim Choupo-Moting (52’ Kylian Mbappé), Mauro Icardi (65’ Leandro Paredes), Angel Di Maria. Coach Thomas Tuchel.

Gele kaarten: Choupo-Moting, De Ketelaere, Verratti, Rits, Meunier.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 7’ Icardi (0-1), 61’ Mbappé (0-2), 63’ Icardi (0-3), 79’ Mbappé (0-4), 83’ Mbappé (0-5).

 

Tekst: Steven Floin