Speeldag 6
1 - 3

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club Brugge ontvangt vanavond het machtige Real Madrid in een uitverkocht Jan Breydelstadion. De belangen zijn groot voor Blauw-Zwart dat zich kan kwalificeren voor de Europa League na de winterstop. Club telt één punt voorsprong op Galatasaray dat op verplaatsing aantreedt tegen Paris Saint-Germain dat zeker is van de groepswinst. De West-Vlamingen willen het kampioenenbal in schoonheid verlaten en gaan resoluut voor thuiswinst. Tijdens de heenwedstrijd in Bernabéu stuntte Blauw-Zwart na een dol wedstrijdverloop met een historisch gelijkspel. Dennis verschalkte Courtois tot tweemaal toe waardoor de Bruggelingen met een dubbele voorsprong richting kleedkamer trokken. Na de rust voerden de Madrilenen de druk op, wat uiteindelijk resulteerde in de aansluitingstreffer van Ramos. De thuisploeg ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar ook Blauw-Zwart kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit. Nadat Vormer met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, kon Casemiro uit de daaropvolgende vrije trap finaal nog scoren voor de Koninklijke. In een beklijvende slotfase hielden de Bruggelingen stand waardoor een onverhoopt punt vanuit Madrid werd meegenomen. Philippe Clement kan opnieuw rekenen op captain Ruud Vormer die terugkeert uit schorsing, maar mist Krépin Diatta en Clinton Mata die een schorsingsdag uitzitten.  

 

REAL MADRID

Real Madrid is zeker van de tweede plaats in groep A en overwintert dus sowieso in de UCL. Na het 2-2 gelijkspel tegen Club Brugge, behaalden de Spanjaarden twee zeges tegen Galatasaray (0-1 uit en 6-0 thuis) en een 2-2 gelijkspel tegen PSG. Ook in de eigen competitie doet de Koninklijke het voortreffelijk: het staat op een gedeelde leidersplaats met Barcelona dat een iets beter doelpuntensaldo kan voorleggen. Met een zekere tweede plaats, gunt Zinedine Zidane verschillende spelers extra rust: Hazard, Asensio, Kroos, Rodriguez, Ramos, Marcelo en Vazquez bleven uit voorzorg in Madrid. De selectie van de bezoekers ziet er als volgt uit: Courtois, Areola, Altube, Carvajal, Militão, Varane, Nacho, Odriozola, Mendy, Modrić, Casemiro, Valverde, Isco, Benzema, Bale, Jović, Brahim, Vinicius Jr en Rodrygo.

 

SCHEIDSRECHTER - Tobias Stieler

De partij tussen Club Brugge en Real Madrid staat onder leiding van Tobias Stieler. De 38-jarige Duitser wordt bijgestaan door zijn landgenoten Mike Pickel en Christian Gittelmann (assistent-refs) en Harm Osmers (vierde official). Christian Dingert is de VAR van dienst.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Federico Ricca

Federico Ricca maakte tegen STVV zijn eerste doelpunt voor Blauw-Zwart en bulkt van het vertrouwen. De 25-jarige linksachter liet zich de voorbije maanden positief opmerken bij Club en is een meerwaarde bij de West-Vlamingen. De Uruguayaanse international heeft een enorm doorzettingsvermogen en voetbalinzicht waarmee hij het zijn tegenstander knap lastig maakt. Tot vorig seizoen speelde Ricca bij het Spaanse FC Malaga waar hij sinds 2016 in totaal 39 wedstrijden speelde en bovendien sterkhouder en kapitein was.

 

REAL MADRID – Luka Modrić

Luka Modrić is met zijn uitzonderlijke klasse en geniale ingevingen de motor op het middenveld van Real Madrid. De 34-jarige Kroaat is bezig aan zijn achtste seizoen bij de Koninklijke waar hij de voorbije vier jaar liefst drie keer (2016, 2017 en 2018) de Beker met de Grote Oren in de lucht mocht steken. In 2018 werd Modrić verkozen tot Europees voetballer van het jaar en beste speler van het WK in Rusland waar hij met Kroatïe de tweede plaats behaalde. Daarnaast won Modrić de prestigieuze Gouden Bal waarin hij Ronaldo en Messi achter zich liet.

93'

De loting voor de Europa League heeft plaats op 16 december en dan kent de Belgische competitieleider zijn volgende tegenstander. Aangezien Club niet beschermd is, speelt het in de heenwedstrijd in het eigen vertrouwde Jan Breydelstadion en dat op 20 februari van volgend jaar. Ondertussen wacht Blauw-Zwart komende zondag opnieuw een thuisduel en ontvangt het bekerwinnaar KV Mechelen. Uiteraard zijnw e dan opnieuw van de jaar, heel graag tot dan!

93'

Einde van de wedstrijd, Club slaagt er niet in om de Champions League met een zege af te sluiten en moet met 1-3 de duimen leggen tegen de Koninklijke uit Madrid. Toch mag Blauw-Zwart Europees overwinteren want het eindigt ondanks deze nederlaag op een derde plaats in de groep, met één punt meer dan Galatasaray dat in Parijs tegen een 5-0 nederlaag opliep.

90'
Goal
Modric
-
Geen 2-2 maar evenwel 1-3. Vanuit de tweede lijn mag Modric op doel en met een knappe plaatsbal in de lage hoek geeft de Kroaat Mignolet een derde maal het nakijken. We krijgen overigens drie extra minuten.
89'

Meteen nadat Deli een voorzet nog net kan wegkoppen vooraleer Benzema gevaarlijk kan zijn, kan Club counteren. De Ketelaere houdt al glijdend de bal in het spel en Dennis toont zich in het duel met Varane het sterkst. De Nigeriaan snijdt naar binnen en trapt meteen op doel en zijn schot gaat maar rakelings naast, bijna was daar de 2-2.

86'

Ondanks de afwezigheid van tal van titularissen toont Real Madrid bij momenten zijn pure klasse en na het nodige getik kan Modric vanuit de tweede lijn op doel trappen maar de Kroaat ziet zijn schot evenwel over het doel van Mignolet verdwijnen.

84'
Wissel
IscoValverde
83'

Sobol dwingt een derde Brugse hoekschop na de rust af maar die wordt door de inkomende Dennis naast gekopt.

79'

Diezelfde Dennis kan meteen daarna op rechts ontsnappen en voorzetten maar Areola gaat goed plat en kan het gevaar onschadelijk maken.

77'

Net na de tweede wissel aan Madrileense kant kan Club dreigen via Dennis maar zijn schot wordt afgeblokt.

77'
Wissel
JovicBenzema
73'
Wissel
Vinicius Jr.Diaz
72'

Real wil deze partij best wel winnen en gaat op zoek naar een derde treffer. Vinicius Jr. zet het op een lopen maar Deli is uitstekend terug gekeerd en met een rake tackle kan hij de Braziliaan het leer afsnoepen.

70'
Wissel
VlietinckDe Ketelaere
65'
Goal
Vinicius Junior
-
Halverwege de tweede helft komen de bezoekers een tweede maal op voorsprong. Bij Club krijgen ze achterin het leer niet meteen weg en de Braziliaan Vinicius Jr. is er als de kippen bij om dit af te straffen. Blauw-Zwart moet een tweede maal achtervolgen, zonder erg evenwel want in Parijs staat het ondertussen reeds 4-0.
63'

De bordjes hangen dus terug in evenwicht maar in het spel zelf probeert Real de bovenhand te halen. Het kan alvast dreigen via Vinicius en Casemiro maar telkens komt Mignolet niet in de problemen.

60'
59'
Wissel
TauSchrijvers
54'
Goal
Vanaken
-
GOL GOL GOL GOL GOL GOL GOL DE BRUJAS!!!!!!! Lang kan Real niet van de voorsprong genieten want bij de eerste tegenprik is het meteen raak. Na tussenkomst van Tau valt het leer voor Vanaken, die behoudt knap het overzicht en plaatst het leer onhoudbaar voorbij Oreola in doel. Voor de Limburger meteen zijn vierde Europees doelpunt dit seizoen.
53'
Goal
Rodrygo
-
Real Madrid maakt de omschakeling op recht en de voorzet van Odriozola belandt voor de voet van Rodrygo. De jonge Braziliaan neemt de bal meteen op de slof en met buitenkant voet opent hij knap de score.
52'

Terwijl Real Madrid toch even de indruk geeft van iets dieper op het gaspedaal te gaan staan, kan Club counteren via Tau en Vlietinck maar de voorzet van het Brugse jeugdproduct is onzorgvuldig en belandt te makkelijk in de handen van Areola.

50'

Terwijl de regen voor een typisch Belgisch weertje zorgt, komt het gevaar ditmaal uit Spaanse kamp. Modric opent centraal knap tot bij Isco maar zijn hard schot wordt afgeblokt door een prima spelende Koussounou.

46'

Meteen na de spelherneming komt Club een eerste maal gevaarlijk piepen maar zowel Vanaken als Dennis kunnen niet scoren, bovendien wordt de Nigeriaan ook nog eens afgevlagd wegens buitenspel. Ondertussen staat het reeds 3-0 tussen PSG en Galatasaray. De Europese overwintering is zo goed als binnen, al weet je in voetbal natuurlijk nooit.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn overigens voorlopig geen wissels te melden.

45'
45'
45'
45'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd scoort Dennis maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens voorafgaand buitenspel van Tau. Ook de VAR geeft aan dat de Zuid-Afrikaan in offside stond, het blijft dus gewoon 0-0. Meteen het laatste wapenfeit uit een niet echt hoogstaande eerste helft waar kansen eerder schaars zijn. De brilscore aan de rust is dan ook logisch.

40'

De Duitse ref maakt zich niet echt populair bij het Brugse publiek. Eerst laat hij na geel te trekken voor Jovic wanneer hij stoorzender speelt bij een uittrap van Mignolet, seconden later fluit hij het duel van Tau bij Militao af.

36'
Gele kaart
Casemiro
33'
Gele kaart
Sobol
33'

Balverlies bij Dennis op het middenveld luidt meteen de tegenaanval in en het schot van Isco gaat niet zo heel ver naast. Ondertussen bereikt ons het nieuws dat PSG op voorsprong is gekomen tegen Galatasaray. Met deze tussenstanden is Club zeker van de derde plaats.

26'
25'

Na fout op Dennis pompt Vormer de daaropvolgende vrije trap de Spaanse zestien in. Zowel Balanta als Deli wagen hun kans maar de kopbal vormt het minste gevaar voor Areola.

21'
Gele kaart
Kossounou
Vinicius wil het op links op snelheid forceren maar wordt knap afgehouden door Kossounou maar de Duitser heeft blijkbaar een fout gezien. Tot ontsteltenis van een hevig protesterende Clement kijkt de jonge Ivoriaan tegen geel aan.
19'

Na een hoopvol begin is het niveau de jongste minuten wat ingezakt en we krijgen vooral heel veel middenveldspel. Kansen zijn schaars, doelpunten blijven uit. Ook in Parijs staat het nog steeds 0-0.

16'
15'
Gele kaart
Balanta
14'

Brugs balverlies leidt een gevaarlijke counter in maar Mignolet toont zijn kunnen bij de poging van Jovic, ook de daaropvolgende hoekschop levert de bezoekers niks op.

12'

Opnieuw Brugse dreiging met de voorzet van Kossounou maar die wordt door de bezoekende defensie weggekopt, Blauw-Zwart toont net als in Madrid niet onder de indruk te zijn van de Koninklijke.

10'

Club begon aarzelend aan de partij maar komt stilaan steeds beter in de wedstrijd. Met bijna de 1-0 maar Tau devieert de lage voorzet van Sobol recht op Areola, terwijl het schot van Balanta naast zoeft. Het Brugse publiek laat zich meteen flink gelden.

8'

De Madrilenen dwingen een tweede hoekschop af maar die wordt naast gekopt. Aan de overkant kan Club counteren via Dennis en Vlietinck maar die laat zich iets te opzichtig vallen in de zestien, de Duitse ref leest hem meteen de levieten.

6'
Gele kaart
Modric
Club kan de omschakeling maken via Vanaken en Tau maar die wordt foutief gestopt door Modric, de Kroaat kijkt tegen het eerste geel van de partij aan.
2'

Terwijl het opnieuw regent boven Brugge verstuurt Vanaken een gemeten pass richting Vlietinck maar daarna is er het misverstand met Tau en Militao laat de bal over de achterlijn lopen.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Madrid die hebben afgetrapt. Club speelt zoals meestal eerst naar de Zuidtribune toe.

De beide teams stappen de natgeregende grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Mede door de massale mediabelangstelling ondervindt onze internetconnectie de nodige problemen, hopelijk slagen we er toch in om alle details omtrent deze wedstrijd tot bij jullie te brengen. Alvast onze excuses voor eventuele ongemakken.

De 38-jarige Duitser Tobias Stieler moet de wedstrijd tussen Club Brugge en Real Madrid in goede banen zien te leiden. De scheidsrechter uit de buurt van Darmstadt wordt hierbij bijgestaan door zijn landgenoot en videoref Christian Dingert. Uiteraard hopen en rekenen we ook vanavond eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Real Madrid reisde gisteren met een pak afwezigen richting België af; zo maakten Hazard, Marcelo, Kroos, Ramos, Asencio, Vazquez en Rodriguez de verplaatsing niet mee. Bovendien laat hij Courtois op de bank waardoor Areola tussen de palen plaatsneemt. Maar met ondermeer Varane, Modric, Isco en het jonge geweld Rodrygo en Vinicius Jr. beschikt coach Zidane nog over genoeg talent.

Uitgerekend op de verjaardag van Timmy Simons speelt Hans Vanaken vanavond overigens zijn 18de wedstrijd in de Champions League in het shirt van Club Brugge. Enkel Gert Verheyen doet met 22 wedstrijden voorlopig nog beter.

Voor zijn 25ste Europese wedstrijd als coach opteert Clement ditmaal voor een soort 3-4-1-2 opstelling, met Kossounou, Mechele en Deli in de defensie en Sobol, Balanta, Vormer en Vlietinck op het middenveld. Vanaken speelt vanuit het middenveld in functie van de diepste spitsen Dennis en Tau.

Club Brugge begint aan de slotwedstrijd in Groep A als derde in de stand en heeft zijn lot om Europees te overwinteren nog steeds in eigen handen. Bij een eventuele zege is Blauw-Zwart uiteraard helemaal zeker om na de winterbreak deel te nemen aan de Europa League. Maar het kan ook doorstoten als het gelijkspeelt en zelfs verliest, op voorwaarde dat Galatasaray niet wint bij PSG. Bij gelijk aantal punten met de Turken, heeft Club het voordeel wegens het uitdoelpunt in Istanboel. Kun je nog volgen?

In zijn tiende Europese wedstrijd van het seizoen hoopt Club Brugge vanavond in schoonheid te kunnen afscheid nemen van de Champions League. Makkelijker gezegd dan gedaan want de tegenstander luistert naar de naam van Real Madrid, één van de absolute grootmachten in het mondiale voetbalwereldtje.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Real Madrid, op de zesde en laatste speeldag in de groepsfase van de UEFA Champions League.

  • 1 - 3

Club overwintert ondanks 1-3 nederlaag tegen Real

Club Brugge heeft zijn Champions League-campagne afgesloten met een 1-3 nederlaag tegen Real Madrid. Hans Vanaken maakte de openingsgoal van Rodrygo ongedaan, maar Vinicius Junior en Luka Modric smeerden een verdienstelijk Blauw-Zwart alsnog een nederlaag aan. Toch overwintert Club in de Europa League, aangezien Galatasaray zelf ook verloor van PSG.

 

Door de schorsing van Clinton Mata en Krépin Diatta moest Philippe Clement flink sleutelen aan zijn elftal. Odilon Kossounou nam achterin de plaats in van Mata, terwijl ook de herstelde Simon Deli zijn basisplaats weer innam ten koste van Ricca. Op de rechterflank verving Thibault Vlietinck Diatta en voorin kregen Emmanuel Dennis en Percy Tau de voorkeur op David Okereke en Siebe Schrijvers.

 

Real Madrid zorgde via een kopbal van Militao voor de eerste dreiging, maar Blauw-Zwart was niet onder de indruk. Integendeel zelfs! De Bruggelingen namen het commando over en verrasten de Madrilenen met hun enthousiasme. Eerst kon Dennis net niet besluiten, daarna mikte Tau van dichtbij op Areola en in de rebound knalde Balanta het leer een metertje naast. De Koninklijke kwam met de schrik vrij en zorgde voor een stevige repliek: Jovic stond plots oog in oog met Mignolet, maar de Brugse doelman had een prima redding in huis.

 

Het spel bleef ook daarna goed heen en weer gaan, al was het vooral ref Stieler die de aandacht trok. De Duitser zwaaide gretig met gele kaarten, waardoor Modric, Balanta, Kossounou, Sobol en Casemiro allemaal op de bon gingen. Club had de match onder controle, maar kwam wel goed weg bij een schot van Isco. De Spaanse international sneed naar binnen en knalde het leer net naast. De Bruggelingen waren wat weggezakt, maar kwamen op slag van rust opnieuw aan de oppervlakte: na een knap hakje van Tau krulde Dennis het leer voorbij Areola, maar het doelpunt van de Nigeriaan werd afgekeurd omwille van buitenspel.

 

Bij het begin van de tweede helft kon Club opnieuw bijna scoren: Vanaken kraakte echter zijn volley, waardoor Areola makkelijk redding kon brengen. De Bruggelingen aasden nadrukkelijk op een doelpunt, maar het was Real Madrid dat plots kon scoren: na een voorzet van Odriozola trapte Rodrygo de 0-1 knap binnen. Een ferme dreun voor Blauw-Zwart, maar lang duurde de treurnis niet. Hans Vanaken krulde twee minuten later de gelijkmaker heerlijk in doel en deed zo Jan Breydel op zijn grondvesten daveren.

 

De Brugse fans stuwden hun team vooruit, maar het waren opnieuw de Spanjaarden die konden scoren. De Clubdefensie kreeg het leer niet weggewerkt en daar profiteerde Vinicius Junior van. De Braziliaan mikte het leer in de verste hoek en liet zo Mignolet kansloos. De Bruggelingen bleven volop strijden en dreigden vooral via Dennis. Eerst werd zijn poging gered door Areola, daarna onderschepte de doelman zijn voorzet richting Schrijvers en tot slot ging ook een kopbal van de Nigeriaan voorlangs.

 

De slotfase bleef erg spannend, met kansen aan beide zijden. Luka Modric kon zijn schot niet kadreren, maar de beste kans was opnieuw voor Dennis. De aanvaller pakte uit met een knappe actie, maar knalde het leer net naast de verste paal. De verdiende gelijkmaker bleef uit en dat werd in de slotminuut afgestraft door Modric. De voormalige Gouden Bal knalde de 1-3 perfect in de hoek en besliste zo de partij. Aangezien Galatasaray zelf ook onderuit ging tegen Paris Saint-Germain kwalificeert Blauw-Zwart zich wel voor de 1/16de finales van de Europa League.

 

 

Champions League: Groep A – Speeldag 6

Toeschouwers: 27.308 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Tobias Stieler (Dui)

Club Brugge: Simon Mignolet – Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Simon Deli, Eduard Sobol – Thibault Vlietinck (70’ Charles De Ketelaere), Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken – Emmanuel Dennis, Percy Tau (59’ Siebe Schrijvers). Bank: Ethan Horvath, David Okereke, Federico Ricca, Dion Cools en Mats Rits. Coach: Philippe Clement.

Real Madrid: Alphonse Aréola – Alvaro Odriozola, Raphaël Varane, Éder Militao, Ferland Mendy – Luka Modric, Casemiro, Isco (84’ Federico Valverde) – Rodrygo, Luka Jovic (77’ Karim Benzema), Vinicius Junior (73’ Brahim Diaz). Coach: Zinédine Zidane.

Gele kaarten: Modric, Balanta, Kossounou, Sobol, Casemiro.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 53’ Rodrygo (0-1), 55’ Vanaken (1-1), 64’ Vinicius Junior (1-2), 91’ Modric (1-3).

 

Tekst: Steven Floin