Visual menu

Speeldag 1

0 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Als regerend landskampioen opent Blauw-Zwart de nieuwe voetbalcompetitie en ontvangt het Charleroi in fort Jan Breydel. Wegens de corona pandemie gebeurt dit zonder publiek, maar als eerbetoon voor de twaalfde man speelt Club met een speciale “We Never Play Alone”-badge op het shirt. Na de zure nederlaag in de bekerfinale tegen Antwerp (0-1) krijgen de Bruggelingen met Charleroi opnieuw een sterke tegenstander tegenover zich. Vorig seizoen won Blauw-Zwart voor eigen publiek met het kleinste verschil (1-0) tegen de Carolo’s dankzij een verschroeiend schot van Éder Balanta in de openingsminuut. Op Mambourg bleef Club steken op een 0-0 gelijkspel door de stevige organisatie bij de Zebra’s. Het wordt ongetwijfeld een bijzondere wedstrijd voor Clinton Mata die tegenover zijn ex-club staat waar hij 82 competitiematchen speelde. Blauw-Zwart vat het nieuwe seizoen aan met duidelijke titelambities en gaat resoluut voor de drie punten! Philippe Clement selecteerde volgende spelers: Mignolet, Horvath, Shinton, Sobol, Deli, Ricca, Mechele, Mata, Kossounou, Balanta, Schrijvers, Vanaken, Vormer, Rits, De Ketelaere, Van Den Keybus, Okereke, Dennis, Diatta, Badji en Krmenčík.

 

CHARLEROI

Vorig seizoen behaalde een sterk Charleroi de derde plaats in de competitie waardoor het team van Karim Belhocine in de derde voorronde van de Europa League uitkomt. De zevende Europese campagne ooit voor de Carolo’s die in eigen land de voorbije vier seizoenen driemaal in de top zes eindigden. De Waalse club kon zijn kern grotendeels bijeen houden en zag enkel Núrio Fortuna vertrekken naar AA Gent. Voornaamste nieuwkomers zijn Guillaume Gillet (transfervrij ex Racing Lens) en Kaveh Rezaei die voor een tweede opeenvolgend seizoen geleend wordt van Club. Dat de Henegouwers een moeilijk te ontwrichten blok hebben blijkt uit hun statistieken. Afgelopen seizoen incasseerden ze slechts 23 goals en hadden ze de op één na beste defensie uit de Jupiler Pro League. Enkel Club Brugge deed beter met 14 tegendoelpunten.

 

SCHEIDSRECHTER – LAWRENCE VISSER

Lawrence Visser is scheidsrechter van dienst in Jan Breydel. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo De Weirdt, vierde official is Wim Smet. De videoref is Erik Lambrechts.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – SIMON MIGNOLET

Een jaar geleden maakte Simon Mignolet zijn debuut bij Blauw-Zwart en sindsdien is de 32-jarige Truienaar niet weg te denken uit het Brugse doel. Vorig seizoen was hij met zestien clean sheets de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Bovendien ook een persoonlijk record want bij Liverpool en STVV hield hij eerder 14 keer de nul hield. Big Si begon zijn profcarrière bij STVV en vertrok in 2010 naar Sunderland waar hij zich ontpopte tot één van de beste keepers uit de Premier League. Na drie seizoenen tekende hij bij Liverpool waar hij de eerste Belg ooit bij The Reds werd. Met 245 wedstrijden in de Premier League, tientallen Europese matchen en de Champions League trofee op zak, kan Mignolet terugblikken op een indrukwekkend internationaal palmares.  

 

CHARLEROI – NICOLAS PENNETEAU

Nicolas Penneteau was met twaalf clean sheets de op één na minst gepasseerde doelman uit eerste klasse vorig seizoen. Hij begint aan zijn zevende seizoen op Mambourg en nadert de kaap van 200 officiële wedstrijden bij Charleroi. De 39-jarige Corsicaan heeft niet enkel prima reflexen, maar beschikt daarnaast ook over ervaring en spelinzicht waarmee hij zijn ploegmaats kan aansturen. Penneteau begon zijn profcarrière bij SC Bastia en werd Europees kampioen met Frankrijk U21 terwijl hij de aanvoerdersband droeg. Nadien stond hij nog acht seizoenen onder de lat bij Valenciennes FC in de Franse Ligue 1 alvorens bij Charleroi aan de slag te gaan.

95'

Een valse start voor de landskampioen dus, dat volgend weekend op bezoek bij Eupen naar eerherstel zoekt. Heel graag tot dan!

95'

Het laatste fluitsignaal heeft weerklonken, Club verliest zijn openingswedstrijd van het nieuwe seizoen met 0-1 van Charleroi. Morioka strafte een fout van Mechele genadeloos af.

93'

We zitten reeds diep in de toegevoegde tijd wanneer Club nog eens kan dreigen. Op de counter zowaar maar zowel Badji als Schrijvers kunnen de voorzet van De Ketelaere niet verzilveren.

91'
Wissel
NicholsonTsadjou
90'

We krijgen minstens vijf minuten toegevoegde tijd. Kan Club alsnog de nederlaag afwenden?

87'

Club dringt aan via Vanaken en Diatta maar Kayembe kan zijn voorzet voor de neus van Schrijvers over de achterlijn zetten, de daaropvolgende hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

84'

Pas op het veld kan De Ketelaere meteen uithalen maar de poging van de jonge Bruggeling zoeft rakelings over de dwarsligger, geen gelijkmaker voor de landskampioen.

83'
Wissel
DennisSchrijvers
83'

Er rest Club nog enkele minuten om deze scheve situatie recht te zetten en bijna lukt het Dennis maar de Nigeriaan komt niet goed uit bij de verre voorzet van Ricca. Meteen het laatste wapenfeit voor de spits die naar de kant moet, in zijn plaats komt Schrijvers.

82'
Wissel
SobolDe Ketelaere
77'
Goal
Morioka
-
Tegen de gang van het spel in komen de bezoekers op voorsprong. Morioka straft slecht inspelen van Mechele bij Vormer genadeloos af, de Japanner trapt de 0-1 perfect voorbij Mignolet in doel.
75'

Bij de zesde hoekschop voor Club na de rust komt de bal op de handen van Dessoleil maar zowel scheidsrechter Visser als de VAR komen niet tussenbeide.

72'

We voetballen ondertussen weer en Club probeert de druk toch op te voeren. Vormer speelt op rechts Dennis aan maar zijn voorzet wordt door Penneteau met de vingers weggetikt vooraleer Diatta kan inkoppen, het blijft nog steeds 0-0.

68'
68'

Snel storen levert Club meteen balbezit op en vanuit de tweede lijn trapt Vanaken snoeihard op doel richting eerste paal maar de poging van de Gouden Schoen zoeft rakelings naast. Meteen het signaal voor scheidsrechter Visser om een tweede drankpauze in te lassen.

65'

Bij een nieuwe Brugse hoekschop is het opnieuw Dennis die kan koppen maar Penneteau kent geen problemen met zijn te zwakke kopbal.

64'
Gele kaart
Willems
63'

Derde Brugse hoekschop in de tweede helft maar onder druk van Gillet kan Dennis niet vol op doel koppen. Aan de overkant een snelle counter vanwege Charleroi en Mechele moet de corner bij Nicholson toestaan. Die wordt door Dessoleil maar rakelings naast gekopt.

59'

Net voor het uur probeert Vanaken met een gemeten voorzet de spurtende Dennis te bedienen maar met het hoofd staat Dessoleil de hoekschop toe. Opnieuw zit Penneteau er niet echt lekker bij maar de poging van Diatta mist de juiste richting.

58'

Opnieuw een beter moment bij Club, met Vormer die Diatta probeert te bereiken maar de Senegalees gaat onder de voorzet door.

56'

Diatta kon voorlopig nog niet echt zijn stempel op de partij drukken maar na samenspel met Vormer kan hij toch eens de zestien induiken maar Busi kan hem afstoppen waardoor Penneteau kan oprapen.

53'
Gele kaart
Dennis
51'

Aan de overkant dwingt Dennis een eerste corner na de rust af. Penneteau gaat hierbij onder het leer door maar Vanaken is te verrast om zijn kopbal goed te richten, zijn poging gaat over het lege doel.

50'

Meteen daarna komt Charleroi andermaal vervaarlijk opzetten. Met een gelukje komt Gholizadeh in balbezit maar na de nodige overstapjes is het uiteindelijk Mata die het gevaar al glijdend kan afblokken.

49'

Ook de landskampioen steekt een eerste maal na de pauze de neus aan het venster. Op rechts kan Dennis ontsnappen maar zowel Badji als Vormer kunnen geen vervolg breien aan zijn strakke voorzet.

47'

De eerste dreiging na de rust komt vanwege de bezoekers. Nicholson troeft Balanta in het duel af maar zijn gekraakt schot is zonder gevaar voor Mignolet.

46'

De bal rolt weer op Olympia, kan Club na de pauze wel het verschil maken? Er zijn voorlopig geen wissels te melden.

45'
45'
45'

+3 : De eerste 45 minuten zitten erop, het is rusten geblazen. Beide teams zoeken de kleedkamer op met een brilscore, al kwamen beide ploegen dicht bij een doelpunt. Bij Club vonden zowel Badji als Dennis een goed oplettende Penneteau op hun weg, aan de overkant had Mignolet een puike redding in huis bij het schot van dichtbij van Fall.

45'
45'

Door de drankpauze krijgen we drie minuten toegevoegde tijd.

44'

Blauw-Zwart probeert te antwoorden via Dennis maar de Nigeriaan ziet zijn poging afgeblokt, we slepen ons stilaan naar de rust toe.

43'

De fut lijkt er wat uit bij Club en Charleroi kan hiervan een eerste maal dreigen maar Mignolet komt voortreffelijk tussenbeide bij het schot uit de draai van Fall, bijna de 0-1 voor de bezoekers.

42'
Gele kaart
Sobol
38'

Na een misverstand tussen Vanaken en Vormer kunnen de bezoekers voor het eerst echt counteren maar Nicholson loopt in de tang bij Mechele.

35'

Na handspel van Busi bij Diatta, terecht bestraft met geel, klimt Vanaken bij de daaropvolgende vrije trap het hoogst maar de Gouden Schoen kan zijn kopslag niet goed kadreren, het blijft scoorloos in Olympia.

35'
Gele kaart
Busi
29'

Opnieuw toont Dennis zich bedrijvig maar ditmaal probeert hij echter zonder succes Badji te bereiken, meteen daarna gaat een trap van Balanta naast.

28'

We voetballen weer en Vanaken opent meteen knap tot bij Dennis maar net als Badji in het begin van de wedstrijd mikt hij pal op Penneteau, we blijven wachten op het eerste competitiedoelpunt van het nieuwe seizoen.

25'

Het blijft bloedheet in Olympia en scheidsrechter Visser last een drankpauze in, bovendien kunnen beide coaches van die gelegenheid gebruik maken om een eerste maal tactisch bij te sturen waar nodig.

24'
23'

Halverwege de eerste helft komt Club opnieuw flink opzetten. Eerst haalt Dennis de achterlijn maar Vormer kan niet echt uithalen bij zijn teruglegger. Meteen daarna trapt Mata op doel maar zonder echt groot gevaar voor Penneteau.

19'
Wissel
DeliRicca

Deli heeft het nog even geprobeerd maar kan uiteindelijk toch niet meer verder. Clement moet reeds een eerste van drie wissels doorvoeren en brengt Ricca in de plaats.

17'
Gele kaart
Ilaimaharitra
16'

Club speelt even met zijn tienen want na een spurtduel geeft Deli aan pijn te hebben, hij wordt naast de zijlijn verzorgd terwijl Ricca de opdracht krijgt zich warm te lopen.

15'

Na een kwartier telt Club een overwicht van 62% maar tot scoren kwam het evenwel nog niet. Badji kreeg al heel vroeg de kans op de 1-0 maar Penneteau redde knap.

11'

Ondanks de hitte speelt Club voorlopig fris en monter en Sobol probeert het vanuit de tweede lijn maar het grondscherend schot van de linkspoot gaat een halve meter naast, nog steeds geen doelpunt op Olympia.

10'

Ook Charleroi kan een eerste hoekschop afdwingen maar de kopbal van Nicholson mist de kracht om Mignolet echt te verontrusten.

8'

Badji wil zich duidelijk tonen en bij een vrije trap van Vormer kopt hij het leer terug tot bij Vanaken maar die kan zijn voet niet echt tegen de bal zetten, ook in de rebound kan Mechele niet echt voor gevaar zorgen.

6'
5'

Club wil de vroege voorsprong en na vier minuten komt het dicht bij een mogelijke openingstreffer. Vanaken opent knap tot bij Badji maar de jonge Senegalees vindt echter Penneteau op zijn weg. Meteen daarna dwingt Blauw-Zwart een tweede corner af maar de kopbal van Deli mist de juiste richting.

2'

Terwijl we melding krijgen van problemen met de VAR, ligt Balanta reeds in de openingsminuut tegen het canvas na te laat inkomen van Nicholson. Na het nodige oplapwerk kan de Colombiaan weer verder, al moet Rits zich uit voorzorg toch opwarmen.

1'

Het nieuwe voetbalseizoen is van start gegaan, we zijn er aan begonnen. Het zijn de bezoekers uit Charleroi die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

Het nieuwe Pro League anthem, geschreven door het Belgische Soulwax, heeft voor het eerst geklonken, we zijn er eindelijk bijna helemaal klaar voor.

De openingswedstrijd tussen Club Brugge en Sporting Charleroi zal worden geleid door de 30-jarige Lawrence Visser. Hij wordt bijgestaan door zijn assistenten Thibaud Nijssen en Jo De Weirdt. Wim Smet is de vierde official terwijl de videoref van dienst luistert naar de naam van Erik Lambrechts.

Bij Sporting Charleroi komt Rezaei, tot het eind van het seizoen gehuurd bij Club, niet in actie. Dit in tegenstelling tot Gillet, die als enigste van de nieuwkomers bij de Carolo’s aan de aftrap verschijnt.

De wedstrijd tegen Charleroi is en blijft uiteraard altijd wel iets speciaals voor Clinton Mata. De Angolese Belg speelde 82 wedstrijden voor de Zebra’s, alvorens via Genk bij Club Brugge terecht te komen.

In vergelijking met de bekerfinale van vorig weekend wijzigt coach Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zo krijgen we voorin het duo Badji en Dennis, waardoor De Ketelaere en Okereke naar de bank worden verwezen.

Voor de komst van de Carolo’s kan Clement op een vrijwel volledig fitte kern beschikken. Enkel de geblesseerden De Cuyper en Mitrovic zijn er niet bij.

Bovendien zijn de omstandigheden ook totaal anders. Door de coronacrisis is er uiteraard maar helaas geen publiek aanwezig, bovendien is het nu snikheet in bakoven Jan Breydel. In welke mate kan en zal de hitte een rol spelen?

Vraag is ook hoe de nederlaag in de bekerfinale tegen Antwerp is verteerd want met Charleroi wacht er Club al meteen een flinke tegenstander. Vorig seizoen won Blauw-Zwart deze confrontatie met het kleinste verschil, dankzij een ‘stormachtige’ treffer van Balanta.

Eind de jaren ’70 slaagde Club Brugge er onder Ernst Happel in drie titels op rij te behalen, sindsdien lukte het Blauw-Zwart niet meer om ‘back to back’ zijn landstitel met succes te verdedigen. Slagen de troepen van coach Philippe Clement ditmaal wel in hun opzet?

Na ruim vijf maanden zijn we eindelijk terug aan competitievoetbal toe en met de openingswedstrijd tegen Charleroi trapt regerend landskampioen het nieuwe seizoen 2020/21 op gang.

Goedemiddag en welkom vanuit Brugge, welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Sporting Charleroi, op speeldag 1 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club opent seizoen met nederlaag tegen Charleroi

Club Brugge heeft het nieuwe seizoen ingezet met een 0-1 thuisnederlaag tegen Charleroi. Blauw-Zwart botste op een goed georganiseerde tegenstander en kon verschillende kansen niet verzilveren. Een kwartier voor tijd scoorde Ryota Morioka de enige goal van de partij.

 

Philippe Clement voerde twee wijzigingen door aan het team dat vorige week de bekerfinale verloor: Youssouph Badji en Emmanuel Dennis kwamen in de ploeg, ten nadele van De Ketelaere en Okereke. Badji, die tegen Antwerp bij zijn officiële debuut sterk inviel, werd dus beloond met een basisplaats. De Senegalees speelde als diepste spits in een driemansvoorhoede en werd geflankeerd door Diatta en Dennis. 

 

Blauw-Zwart begon sterk en kreeg na drie minuten al een prima kans: Vanaken stuurde Badji diep, maar Penneteau pareerde zijn schot. Kort daarop ging een kopbal van Deli naast, terwijl een lage knal van Sobol rakelings voorlangs ging. De Bruggelingen moesten na verloop van tijd hun grip wat lossen en verloren na twintig minuten Simon Deli. De Ivoriaan kampte met een lichte blessure en werd vervangen door Federico Ricca.

 

Ondanks de enorme hitte kon Club op het halfuur nog eens een versnelling hoger schakelen. Vanaken bediende Dennis, maar Penneteau bracht redding. Kort daarop sneed Dennis knap naar binnen, maar hij kon net geen ploegmaat bereiken. Even later ging een schot van Balanta naast, terwijl een kopbal van Vanaken over doel ging. Charleroi loerde intussen op de counter en kreeg op slag van rust een dot van een kans. Mignolet kon met een geweldige reflex een overhoeks schot van Fall pareren.

 

Na de pauze kwam de eerste dreiging van de Zebra’s: Mignolet kende evenwel geen problemen met een schot van Nicholson. Blauw-Zwart nam direct daarna opnieuw het commando over, al kwam het aanvankelijk niet verder dan enkele halve kansen: Vormer kon net niet bij een voorzet van Dennis, terwijl Vanaken en Diatta niet konden profiteren toen Penneteau tot twee keer toe onder een hoekschop doorging.

 

Charleroi verdedigde sterk en prikte af en toe ook tegen: Nicholson kon net niet bij een voorzet van Fall en even later ging een kopbal van Dessoleil niet zo heel ver naast. Voor Club was dat het sein om nog meer druk te zetten, met ook enkele kansen tot gevolg: Penneteau pakte een kopbal van Dennis en een harde knal van Vanaken zoefde net naast. In plaats van 1-0 werd het echter 0-1: Mechele leed ongelukkig balverlies, waardoor Morioka alleen op doel af kon gaan. De Japanner hield het hoofd koel en bracht Charleroi op voorsprong.

 

Philippe Clement gooide daarna De Ketelaere en Schrijvers in de strijd en stuwde zijn manschappen naar voor. Dennis miste eerst nog een prima kans en een knappe volley van De Ketelaere zoefde net over de kruising. Het slotakkoord was voor Siebe Schrijvers, maar na een voorzet van Diatta werd de Limburger nog net gehinderd waardoor hij niet kon scoren. Het bleef dus 0-1, waardoor Club Brugge het seizoen inzet met een valse noot.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 1
Stadion
: Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Lawrence Visser
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli (20’ Federico Ricca), Eduard Sobol (82’ Charles De Ketelaere) – Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken– Emmanuel Dennis (84’ Siebe Schrijvers), Youssouph Badji, Krépin Diatta. Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Mats Rits, Thomas Van den Keybus, Michael Krmenčík en David Okereke. Coach: Philippe Clement.
Charleroi: Nicolas Penneteau – Maxime Busi, Steeven Willems, Dorian Dessoleil, Joris Kayembe – Marco Ilaihamaritra (83’ Lucas Ribeiro Costa), Ryota Morioka, Guillaume Gillet – Mamadou Fall, Shamar Nicholson, Ali Gholizadeh (92’ Frank Tsadjout). Coach: Karim Belhocine.
Gele kaarten: Ilaimaharitra, Busi, Sobol, Dennis, Willems.
Rode kaarten: geen
Doelpunt: 78’ Morioka (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in