Speeldag
2 - 2

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na een korte afwezigheid gaan de Brugse Metten opnieuw door! Tegenstander van dienst is Sporting Clube de Portugal dat 52 jaar geleden de allereerste Europese opponent van Blauw-Zwart was. De galamatch tegen de Portugese bekerwinnaar is een mooi sluitstuk van de voorbereidingscampagne en betekent ook het debuut van Philippe Clement als Brugse hoofdcoach op Jan Breydel. Een laatste test voor de competitiestart binnen een week op Waasland-Beveren en de derde voorronde van de Champions League begin augustus.

 

De Brugse selectie ziet er als volgt uit: Horvath, Letica, Shinton, Mata, Cools, Van Der Brempt, Sobol, Schoonbaert, Mitrovic, Kossounou, Deli, Peres, Amrabat, Rits, Vormer, Vanaken, Schrijvers, De Ketelaere, Danjuma, Dennis, Vlietinck, Okereke en Openda.

 

SPORTING CLUBE DE PORTUGAL

Sporting Clube de Portugal is vanavond te gast op de Brugse Metten. ‘De Leeuwen’ eindigden vorig seizoen derde in de reguliere competitie en wonnen de Portugese beker en League Cup. Bekende namen bij de bezoekers zijn o.a. Bruno Fernandes (Portugees international), Bas Dost (Nederlandse topschutter), Sebastian Coates (ex-winnaar Copa America), Jérémy Mathieu (ex-Barcelona) en uiteraard Abdoulay Diaby die vorige zomer van Club naar Lissabon verhuisde. Diaby had met zijn vele goals een belangrijk aandeel in de twee laatste Brugse landstitels en was uitgegroeid tot publiekslieveling in Jan Breydel. De Malinese international ontbreekt vanavond omdat hij tot begin juli actief was op de Africa Cup en nog geniet van zijn vakantie.  

 

De selectie van de bezoekers ziet er als volgt uit: Renan, Luis Maximiano, Ilori, Luis Neto, Mathieu, Borja, Nuno Mendes, Joao Silva, Thierry Correia, Eduardo Quaresma, Abdu Conté, Eduardo, Miguel Luis, Bruno Fernandes, Wendel, Daniel Brangança, Doumbia, Vietto, Raphinha, Gonzalo Plata, Bas Dost, Luiz Phellype en Jovane.

 

Scheidsrechter – Wesli De Cremer

Wesli De Cremer leidt vanavond de Brugse Metten in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Kevin Monteny en Jeroen Walschap.  

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – David Okereke

David Okereke is één van de nieuwe gezichten bij Blauw-Zwart. De Nigeriaanse aanvaller komt over van het Italiaanse Spezia waar hij vorig seizoen 10 goals scoorde en 12 assists uitdeelde in 33 matchen. De 21-jarige topschutter had verschillende aanbiedingen, maar koos resoluut voor Blauw-Zwart!

 

SPORTING CLUBE DE PORTUGAL – Bruno Fernandes

Bruno Fernandes is een belangrijke draaischijf bij Sporting Lissabon. Vorig seizoen was de 28-jarige middenvelder enorm bepalend bij ‘De Leeuwen’: hij scoorde maar liefst 31 doelpunten in 52 wedstrijden. De Portugese international begint aan zijn tweede seizoen bij Groen-Wit en voetbalde voordien bij o.a. Sampdoria en Udinese.

90'

Club wint na strafschoppen de Brugse Metten en coach Clement heeft nog een week de tijd om zijn elftal helemaal klaar te stomen voor de competitiestart van volgend weekend. Dan trekt Blauw-Zwart naar de Freethiel voor de altijd knap lastige uitwedstrijd tegen Waasland-Beveren. Hopelijk mogen we jullie massaal begroeten om deze opener bij ons te volgen. Nog een fijn weekend gewenst en heel graag tot volgend weekend!

90'

Braganca op de paal 4-3

90'

Okereke 4-3

90'

Henrique mist 3-3

90'

Deli mist 3-3

90'

Cabral 3-3

90'

Mitrovic 3-2

90'

Luis trapt over 2-2

90'

Danjuma trapt over 2-2

90'

Plata 2-2

90'

Schrijvers 2-1

90'

Phellype 1-1

90'

Vormer 1-0

90'

Scheidsrechter De Cremer fluit de partij af, de Brugse Metten eindigen op een 2-2 gelijkspel. Strafschoppen moeten uitwijzen wie de trofee straks wordt overhandigd.

89'

Met een knappe doorsteekpas zet Mitrovic Danjuma vrij, die legt meteen af tot bij de inlopende Schrijvers maar die kan onvoldoende kracht zetten, invallersdoelman Maximiano kan pakken.

88'

Stevenen we af op een remise of krijgt deze partij alsnog een winnaar? Cabral probeert het in één tijd maar zijn inzenden gaat hoog over.

85'

Net nadat ook Amrabat tegen geel aankijkt, haalt Cabral vanuit de tweede lijn hard uit en met de nodige moeite duwt Horvath in hoekschop. Ook dit levert de bezoekers niks op.

85'
Gele kaart
Amrabat
84'

Het zet Danjuma alvast meteen tot daden aan. De Nederlander knijpt naar binnen en waagt vanuit de tweede lijn zijn kans maar hij besluit evenwel ruim voorlangs.

82'

Mede door de vele wissels is het spelpeil de jongste minuten serieus verwaterd, het signaal voor Clement om zichtbaar zijn ongenoegen te uiten.

79'

Marcel Keizer, de bezoekende coach, wijzigt een laatste maal en brengt met Plata, Mendes, Silva, Braganca en tweede doelman Maximiano zijn overige vijf invallers in het spel.

78'
Gele kaart
73'
73'
Wissel
WendelQuaresma
73'
73'
Wissel
RitsAmrabat
71'

En of Okereke zich in de harten speelt. Na een knap uitgesponnen aanval steekt Vlietinck in één tijd door tot bij de Nigeriaan maar andermaal redt Ribeiro bijzonder knap. Met wat geluk had de nieuwkomer reeds drie treffers achter zijn naam staan.

67'

Meteen na een nieuwe dubbele wissel bij Sporting Lissabon staat Fernandes opnieuw aan het kanon maar zijn zware schuiver gaat gelukkig voor Horvath naast.

66'
Wissel
IloriLuis
66'
Wissel
DoumbiaCorreia
64'

Terwijl zijn landgenoot Dennis naar de kant werd gehaald, toont Okereke zich opnieuw maar tot tweemaal toe stuit hij op doelman Ribeiro. Hij probeert het dan maar met een subtiel hakje maar zijn inzenden wordt voor de lijn gekeerd. Speelt de Nigeriaan zich nu reeds in de Brugse harten?

62'
Wissel
DennisVlietinck

Clement gaat een eerste maal wisselen. Dennis wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Vlietinck.

62'
Goal
Vanaken
-
GOAL - Nadat Mata in de zestien foutief wordt afgestopt, wijst scheidsrechter De Cremer een tweede maal naar de stip. Vanaken faalt niet, de bordjes hangen weer gelijk.
59'

De bezoekers uit Lissabon tonen na de rust een toch iets gevaarlijker gelaat en bijna lukt Phellype de 1-3 maar Deli kan groter onheil onschadelijk maken.

55'
53'
Goal
Cabral
-
Het staat niet 2-1 maar evenwel 1-2. Sporting kan op de counter uitbreken en het is invaller Cabral die de Portugese bezoekers op voorsprong brengt.
51'

Het eerste grote gevaar na de pauze komt vanwege Club. Danjuma speelt knap Sobol vrij en zijn strakke voorzet wordt door Vormer in één tijd over geknald. Bijna opnieuw de voorsprong voor Blauw-Zwart.

47'

Pas op het veld laat Phellype zich een eerste maal opmerken en via Horvath dwingt hij meteen een eerste hoekschop na rust af.

46'
Wissel
ViettoCabral
46'
Wissel
DostPhelyppe
46'

De bal rolt weer op Jan Breydel, met voorlopig geen wissels aan Brugse zijde. Bij Sporting zijn Phellype en Cabral ingevallen, we proberen te achterhalen wie in de kleedkamer moest achterblijven.

45'
45'
45'
Goal
Fernandes
-
Net voor het einde van de eerste helft wijst scheidsrechter De Cremer terecht naar de stip na een fout van Sobol. Vanaf elfmeter trapt Fernandes de gelijkmaker op het bord.
44'

Okereke opende eerder dus zijn rekening maar laat zich ook goed gelden in het samenspel. Op knappe wijze stuurt hij Dennis het straatje in maar die verslikt zich in zijn tegenstander.

42'
Gele kaart
Mata
41'

Club verdient stilaan een tweede doelpunt en bijna stond die ook op het bord. Eerst strandt een schuiver van Dennis op de paal en moet Ribeiro ingrijpen bij het schot van Okereke. Bij de daaropvolgende hoekschop gaat de kopbal van Dennis hoog over.

39'

Danjuma kwam voorlopig nog niet echt in het stuk voor maar kan zich eens doorzetten, maar Okereke komt een fractie te laat om zijn voorzet in doel te verlengen, het blijft dus 1-0.

37'
Gele kaart
Fernandes
35'
33'

Meteen daarna wordt Danjuma diep gestuurd maar de Nederlander zich te pletter op een overmacht van groen-witte shirts.

32'

Na een goeie balrecuperatie kan Club de omschakeling maken via Okereke en Rits en uiteindelijk is het Dennis die vanuit een bijzonder scherpe positie toch nog zijn kans waagt maar de gemaskerde winger kan zijn poging onvoldoende drukken.

31'
Gele kaart
Wendel
30'

Terwijl Clement zijn elftal tactisch bijstuurt, gaat Fernandes andermaal zijn kans maar opnieuw weet hij het doel niet te vinden.

26'

Net voor het halfuur kunnen de bezoekers een eerste maal dreigen maar Horvath ranselt de vrije trap van Fernandes knap uit zijn doelvlak. Bij de daaropvolgende hoekschop trapt Vietto naast.

23'
23'

Achterin laten de Portugezen de nodige kleine steekjes vallen maar Club straft die vooralsnog niet af. Een poging van Dennis wordt afgeblokt terwijl vaak ook de laatste pas nog ontbreekt.

20'

Een aardig volgelopen Jan Breydelstadion ziet hoe Sporting probeert te reageren via Raphinha maar zijn schot gaat over het doel van Horvath.

18'

Zonder evenwel echt te imponeren heeft Club het betere van het spel en Mata snijdt uitstekend naar binnen, zijn schot met links is echter te centraal en te slap om de Portugese doelman echt te verontrusten.

15'
Goal
Okereke
-
GOAL - Op het kwartier opent Club de score en het is uitgerekend Okereke die het doelpunt op zijn naam mag schrijven. Een voorzet van Dennis wordt eerst weggewerkt maar via Rits en Vormer springt de bal voor de voet van de Nigeriaan, die de 1-0 onder Ribeiro in doel schuift.
10'

De openingsfase bracht nog geen gevaar, al probeert Club wel om bij momenten aardige patronen op de mat te leggen. Vooral Okereke laat zich vlot in het spel betrekken, de Nigeriaan wil zich duidelijk tonen aan het thuispubliek.

7'
1'

In tegenstelling tot wat ons eerst werd meegedeeld, staat niet Amrabat maar wel Rits in de Brugse basis. Onze excuses voor de verwarring.

1'

Pas afgetrapt laat Okereke zich een eerste maal opmerken maar de Nigeriaanse nieuwkomer beging blijkbaar de fout.

1'

De bal rolt, het zijn de bezoekers uit Lissabon die hebben afgetrapt.

Onder leiding van de nieuwe coach, stapt het elftal van Club, met een aantal nieuwe spelers, in het nieuwe shirt de nieuwe grasmat op. Jawel, we zijn er bijna helemaal klaar voor!

Scheidsrechter vanavond is de 28-jarige Wesli De Cremer, die voor het eerst een wedstrijd van Blauw-Zwart voor zijn rekening mag nemen.

De bezoekers uit Lissabon zijn zonder Diaby naar Brugge afgereisd. De Franse Malinees was gedurende drie seizoenen actief bij Club maar geniet na zijn deelname aan de Africa Cup van een welverdiende vakantie.

Invallers vanavond zijn Openda, Vlietinck, Rits, Schrijvers, Cools, de jarige Peres en Letica. Ook de jonkies De Ketelaere, Schoonbaert en Van Der Brempt, alsook nieuwkomer Kossounou mogen op de bank plaatsnemen.

Club vangt de Brugse Metten aan met een papier 4-3-3 opstelling. Horvath behoudt het vertrouwen in doel, de Amerikaan krijgt het viertal Mata, Mitrovic, Deli en Sobol voor zich. Op het middenveld kiest Clement voor Amrabat, Vormer en Vanaken terwijl vooraan Okereke wordt geflankeerd door Danjuma en Dennis, die voor het eerst in deze voorbereiding in actie komt.

Voor de galawedstrijd tegen Sporting Clube de Portugal neemt coach Clement geen risico's met het viertal Mechele, Rezaei, Sagna en Vossen, die af te rekenen hebben met kleine kwaaltjes. Ook Diatta is er niet bij, de winger speelt met Senegal de finale van de Africa Cup. Van Nakamba is er vooralsnog geen spoor. Denswil en Wesley trokken de transferdeur achter zich dicht.

Met de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding hoopt Club Brugge zich onder de nieuwe coach Clement stilaan klaar te stomen voor de competitiestart van volgend weekend, uit bij Waasland-Beveren. Voor het Brugse legioen meteen ook een eerste kennismaking met een aantal nieuwkomers zoals Deli, Okereke en Sobol.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de Brugse Metten tussen Club Brugge en Sporting Clube de Portugal.

Club wint Brugse Metten na penalty’s

Club Brugge heeft de Brugse Metten gewonnen tegen het Portugese Sporting. De wedstrijd eindigde op 2-2 na doelpunten van David Okereke en Hans Vanaken, maar in de penaltyreeks trok Blauw-Zwart dankzij onder meer een knappe redding van Ethan Horvath aan het langste eind.

 

Philippe Clement liet drie nieuwkomers debuteren voor eigen publiek. Achterin vormden Simon Deli en Eduard Sobol samen met Mata en Mitrović de viermansdefensie, terwijl voorin David Okereke geflankeerd werd door Dennis en Danjuma. Op het middenveld verschenen er met Rits, Vormer en Vanaken drie vertrouwde namen. Ethan Horvath ten slotte nam plaats in doel.

 

Met uitzondering van een schot van Bruno Fernandes vielen er in de aanvangsfase geen kansen te noteren. Het was voor beide teams nog zoeken naar automatismen, maar na een kwartier viel er plots wel een doelpunt uit de lucht. David Okereke glipte door de buitenspelval en kon meteen zijn allereerste doelpunt voor Club Brugge binnentrappen. Direct daarna probeerde Clinton Mata het van op afstand, maar doelman Ribeiro bracht redding. Aan de overkant pareerde Horvath een vrije trap van Fernandes, terwijl pogingen van Vietto en diezelfde Fernandes naast gingen.

 

De Portugezen kwamen steeds meer opzetten, maar Horvath redde een schot van de bedrijvige Fernandes. Ook Blauw-Zwart kwam steeds meer op dreef en kreeg tal van kansen op de 2-0: Okereke kon net niet bij een voorzet van Danjuma, een schot van Dennis spatte uiteen op de paal, doelman Ribeiro redde een knal van Okereke en Dennis kopte een hoekschop van Vormer over doel. Scoren lukte niet en op slag van rust kreeg Club het deksel op de neus. Na een fout van Sobol wees scheidsrechter De Cremer naar de stip. Kapitein Bruno Fernandes nam zijn verantwoordelijkheid en trapte de elfmeter binnen.

 

Na de pauze konden de bezoekers als eerste dreigen, maar een poging van de ingevallen Phelyppe ging in het zijnet. De reactie van Club liet niet lang op zich wachten: na een pass van Sobol trapte Vormer het leer over doel. De Bruggelingen maakten aanspraak op een doelpunt, maar het was opnieuw Sporting dat kon scoren: na balverlies op het Brugse middenveld scoorde de ook al ingevallen Jovane Cabral de 1-2. Kort daarop kon de sterk spelende Simon Deli een poging van Phelyppe onschadelijk maken.

 

Club ging volop op zoek naar de gelijkmaker en werd daar ook voor beloond. Een schot van Rits ging eerst nog over doel, maar na een fout op Mata knalde Hans Vanaken Club vanop de stip op gelijke hoogte. Even later werd het zelfs bijna 3-2, maar Okereke werd tot twee keer toe afgestopt door doelman Ribeiro. Aan de overkant zoefde een knal van Fernandes naast, terwijl een nieuwe poging van Okereke opnieuw gered werd door Ribeiro.

 

In de slotfase ging een poging van Danjuma naast en redde de ingevallen doelman Maximiano een schot van Schrijvers. Het bleef dus 2-2, waardoor penalty’s voor de beslissing moesten zorgen. Vormer, Schrijvers en Mitrović troffen raak, maar Danjuma en Deli misten. Ook de Portugezen misten twee keer, waardoor het erg spannend bleef. Na een rake penalty van Okereke trapte Bragança het leer tegen de paal en kroonde Club zich dus tot winnaar van de Brugse Metten.

 

 

Brugse Metten

Toeschouwers: 26.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Wesli De Cremer

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Matej Mitrović, Simon Deli, Eduard Sobol – Mats Rits (74’ Sofyan Amrabat), Ruud Vormer, Hans Vanaken (74’ Siebe Schrijvers) – Emmanuel Dennis (63’ Thibault Vlietinck), David Okereke, Arnaut Danjuma. Bank: Karlo Letica, Nick Shinton, Luan Peres, Odilon Kossounou, Dion Cools, Loïs Openda, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt en Brendan Schoonbaert. Coach: Philippe Clement.

Sporting CP: Renan Ribeiro (79’ Luis Maximiano) – Tiago Ilori (66’ Thierry Correia), Luis Neto (79’ Nuno Mendes), Jérémy Mathieu (74’ Eduardo Henrique), Abdu Conte (79’ Joao Silva) - Idrissa Doumbia (66’ Miguel Luis), Bruno Fernandes (79’ Daniel Bragança), Marcus Wendel (74’ Eduardo Quaresma) – Raphinha (79’ Gonzalo Plata), Bas Dost (46’ Luiz Phellype), Luciano Vietto (46’ Jovane Cabral). Coach: Marcel Keizer.

Gele kaarten: Wendel, Fernandes, Luis, Amrabat.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 16’ Okereke (1-0), 45’ Fernandes (penalty, 1-1), 53’ Cabral (1-2), 62’ Vanaken (penalty, 2-2).

Penaltyreeks: Vormer (1-0), Phellype (1-1), Schrijvers (2-1), Plata (2-2), Mitrović (3-2), Cabral (3-3), Okereke (4-3).

 

Tekst: Steven Floin