Speeldag
2 - 1
95'

Het maakt echter niks meer uit want Vertenten fluit de wedstrijd af. Club wint met 2-1 van Standard, na doelpunten van Vanaken en Wesley en pakt hierdoor zijn 15de Supercup uit zijn bestaan. Blauw-Zwart kan dus met een goed gevoel toewerken naar de seizoensopener van volgend weekend thuis tegen Eupen. Heel graag tot dan !

94'

In een potige slotfase loert Club op de counter maar eerst is Vossen niet vlug genoeg om de bezoekende verdedigers van zich af te houden. Kort daarna kan hij net niet bij een subtiel hakje van Vanaken.

90'

We krijgen minstens 5 minuten toegevoegde tijd.

89'

We zitten bijna aan het einde van de reguliere speeltijd wanneer Club de omschakeling kan maken via Schrijvers. Die bereikt met een verre bal Vossen maar zijn aflegger richting Danjuma is slordig.

88'
Gele kaart
Vormer
87'
Gele kaart
Laifis
83'

Net nadat Preud'homme een derde maal heeft gewisseld, kunnen de Luikenaars andermaal dreigen en met hangen en wurgen kan de Brugse defensie het leer in extremis nog ontzetten. Seconden later moet Mitrovic bij de pinken zijn om Mpoku af te houden.

83'
Wissel
Cop Emond
82'

Op aangeven van Vormer wordt Danjuma diep gestuurd maar de Nederlander wordt duidelijk aan het shirt vast gehouden. Vertenten laat echter doorspelen en krijgt het Brugse publiek meteen over zich. In de daaropvolgende counter kunnen de Rouches bijna de gelijkmaker scoren.

80'

We spelen ondertussen weer verder en Vanaken probeert Schrijvers af te zonderen maar de Limburgse nieuwkomer kan onvoldoende bij de bal.

79'
Wissel
Diatta Cools
78'

Leko moet een derde maal wisselen. Noodgedwongen evenwel want na te driest inkomen van Fai bij Diatta moet de jonge per brancard van het terrein worden gedragen. Cools is zijn vervanger.

76'
Gele kaart
Fai
73'

Standard komt nu toch iets steviger opzetten en Letica moet uitstekend ingrijpen bij een laagscherend schot van Mpoku.

71'
Wissel
Wesley Schrijvers
69'
Wissel
Rits Baiye
68'

Vanaf de linkerkant kapt Edmilson zich goed naar binnen maar ditmaal is de Braziliaan niet succesvol want hij ziet zijn poging ruim over en naast gaan.

67'
Wissel
Bastien Djenepo
67'

Na balverlies op het Brugse middenveld kan Mpoku plotseling uitbreken maar vervolgens knalt hij meters naast, geen gevaar voor Letica.

66'
Gele kaart
Cavanda
62'

Het spel golft goed op en neer en eerst is er Luikse dreiging maar loopt de aanval spaak bij Cop. Daarna geeft Vanaken goed breed tot bij Diatta, die naar binnen snijdt en met links meteen uithaalt maar de Senegalees treft echter de buitenkant van het zijnet.

60'

De Brugse verzorgers hebben het even druk want nu ligt Wesley geveld. Maar ook de Braziliaan kan gelukkig weer verder.

55'

Club moet heel even met zijn tienen verder nadat Diatta na een luchtduel slecht neerkomt en zich daarbij aan de pols lijkt te hebben geblesseerd. Maar na het nodige oplapwerk kan de Senegalees toch weer verder. Ondertussen had Letica de nodige moeite met een knal van Luyindama.

51'

Club lijkt echter niet meteen aangeslagen en bijna is de marge van twee doelpunten hersteld maar met een uitstekende beenveeg houdt Gillet Wesley van zijn tweede treffer van de avond af.

50'

Het staat geen 3-0 maar evenwel 2-1. In een Kroatisch spurtduel toont Cop zich iets sneller dan Mitrovic maar Letica kan in eerste instantie nog de meubelen redden, de afvallende bal wordt echter door Edmilson wel benut.

49'

En Vanaken staat andermaal centraal in de daaropvolgende aanval. Hij zet Diatta knap vrij maar de Senegalees stond blijkbaar nipt in buitenspel.

47'

Pas afgetrapt toont Danjuma zich andermaal. Vanaken behoudt het overzicht en bedient de spurtende Nederlander die op weg naar de 3-0 lijkt maar Fai kan zich alsnog in de baan van zijn schot werpen.

46'

De bal rolt weer op Jan Breydel, er zijn voorlopig geen nieuwe wissels te melden.

45'
45'
45'

+2 : Het is rusten geblazen en Club mag de kleedkamer opzoeken met een 2-0 voorsprong. Blauw-Zwart begon nochtans aarzelend maar herstelde nog voor het kwartier het evenwicht en nam de wedstrijd helemaal in eigen handen. Denswil kopte naast en Gillet moest ingrijpen bij een kopbal van Decarli. Diezelfde Gillet was evenwel geklopt bij een knal uit de draai van Vanaken, waarna Wesley kort nadien de score wist te verdubbelen.

45'

+1 : In de eerste van twee extra minuten waagt Marin na een ingestudeerde vrije trap zijn kans maar het schot van de Roemeen gaat over.

45'

We krijgen minstens twee minuten toegevoegde tijd.

45'
43'

Doet Club nog voor de rust de boeken helemaal dicht? Het heeft er alle schijn van want op aangeven van Vanaken verdubbelt Wesley de score.

39'

Met de rust stilaan in zicht komt Club dan toch verdiend op voorsprong. Danjuma benut op links de ruimte en legt dan uitstekend terug tot bij Vossen. Die laat het leer echter schieten tot bij Vanaken die uit de draai Gillet het nakijken geeft.

38'

Met een diepe bal bereikt Denswil de spurtende Wesley maar de Braziliaan wordt in buitenspel afgevlagd.

34'
31'

Club domineert maar kan ditmaal in de omschakeling toch dreigen via Danjuma die handig door Vanaken voorbij Cavanda wordt geloodst maar uiteindelijk botst de Nederlander op een terug gekeerde verdediger.

30'
Wissel
Pocognoli Fai
26'

Voor het halfuur komt Club dicht bij de openingstreffer. Na fout van Cavanda op Danjuma dropt Vanaken de bal in de zestien en Decarli, evenwel met de rug naar doel, kopt achterwaarts op doel maar met een ultieme reflex behoedt Gillet de Rouches van de achterstand.

23'

Zowat halverwege de eerste helft steekt Standard nog eens de neus aan het venster maar het schot van Pocognoli zeilt ruim over.

19'

En de Nederlanders in Brugse loondienst blijven zich tonen. Na fout op Vossen knikt Denswil de vrije trap van Vormer rakelings naast.

17'

Ook nieuwkomer Danjuma laat zich een eerste maal opmerken. Op aangeven van Vormer duikt hij de zestien in maar na een carambole kan de Nederlander net geen hoekschop afdwingen.

15'

De landskampioen heeft het commando wat overgenomen en met een sublieme diepe bal bereikt Mitrovic de infiltrerende Vanaken maar de Limburger kan helaas geen vervolg aan zijn actie breien.

12'
10'

We krijgen een lange studieronde, al vindt Vanaken op rechts wel de vrije Diatta. Die dolt even met Pocognoli maar bij Club is er niemand gevolgd om bij zijn voorzet voor gevaar te zorgen.

4'

Het eerste schot op doel komt vanwege de bezoekers maar Letica kent helemaal geen problemen met de poging van Mpoku. Seconden later moet de Kroaat een bal uit de lucht plukken.

1'

Mede door de vele vakantiegangers is het Jan Breydelstadion slechts voor de helft gevuld. Een kleine 13.000 aanwezigen zien hoe de bezoekers uit Luik hebben afgetrapt. Club speelt wel eerst naar de Zuidtribune toe.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar.

Scheidsrechter vanavond is Bart Vertenten. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

De wedstrijd tegen Standard krijgt met Michel Preud'homme uiteraard nog een extra pigment. De Luikenaar was enkele jaren aan de slag bij Club en loodste Blauw-Zwart na vele lange jaren eindelijk nog eens naar de landstitel. In het tussenseizoen opteerde hij echter om zijn voetbalpensioen achter zich te laten en naar de grote liefde Standard terug te keren.

In zijn overigens 50ste wedstrijd als coach bij Club kan Ivan Leko tevens ook niet beschikken over Diaby en Limbombe. Beiden azen nog volop op een buitenlandse transfer en werden dan ook uit de kern gehouden.

De Supercup is tevens voor heel wat supporters een eerste grote mogelijkheid om een aantal nieuwkomers aan het werk te zien en met Letica, Danjuma en Rits krijgt de blauw-zwarte aanhang drie nieuwe jongens aan de aftrap. Peres en Schrijvers beginnen op de bank, Mata werkt nog volop aan zijn revalidatie. Ook Mitrovic verschijnt aan de aftrap maar de Kroaat was na nieuwjaar reeds aan de slag bij Blauw-Zwart.

Amper een week na de voor de Rode Duivels bijzonder succesvolle WK, openen Club en Standard vanavond officieel het nieuwe voetbalseizoen. Volgend weekend is er reeds de competitiestart.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion, voor de wedstrijd om de Supercup tussen landskampioen Club Brugge en bekerwinnaar Standard.

Club wint Supercup dankzij 2-1 zege tegen Standard

Club Brugge heeft zijn eerst prijs van het seizoen al beet: Blauw-Zwart versloeg bekerwinnaar Standard met 2-1 en won zo voor de vijftiende keer de Supercup. Vanaken en Wesley scoorden kort voor de rust, terwijl de Rouches niet verder kwamen dan de aansluitingstreffer van Edmilson.

 

 

Ivan Leko bracht drie nieuwkomers aan de aftrap: Karlo Letica begon in doel, Mats Rits nam op het middenveld de plaats in van de geblesseerde Nakamba, terwijl Arnaut Danjuma de linkerflank voor zijn rekening nam. Bovendien mocht Matej Mitrović – pas enkele dagen geleden definitief overgenomen van Besiktas – ook meteen starten. Voorin vormde Jelle Vossen samen met Wesley Moraes het aanvalsduo.

 

De Bruggelingen moesten tijdens de aanvangsfase nog even zoeken naar automatismen, waardoor het Standard was dat het beste uit de startblokken schoot. De eerste dreiging kwam ook van de Rouches, maar Letica kende geen problemen met een schot van Mpoku. Club nam daarna het commando over en dat resulteerde na verloop van tijd ook in kansen: twee gevaarlijke voorzetten van Danjuma en Diatta leverden eerst geen gevaar op, maar na een dik kwartier kon Danjuma een fraaie actie net niet verzilveren.

 

Blauw-Zwart trok het laken steeds meer naar zich toe en kwam ook steeds dichter bij een doelpunt: Denswil kopte een vrije trap van Vormer een metertje naast en Gillet ging goed plat op een kopbal van Decarli. Vijf minuten voor de rust viel dan toch de verdiende 1-0: Danjuma pakte uit met een knappe actie, Vossen liet zijn voorzet lopen en Hans Vanaken schoot het leer met links knap in doel. De Bruggelingen kregen uiteraard vleugels en zorgden enkele minuten later al voor de 2-0: Vanaken lanceerde Wesley en die schoot de 2-0 overhoeks binnen. De bezoekers reageerden nog met een schot van Marin, maar dat leverde zoefde over de deklat.

 

Arnaut Danjuma debuteerde erg sterk en kon bij het begin van de tweede helft bijna de 3-0 scoren. Het schot van de Nederlander werd echter net voor de doellijn weggewerkt. Club verzuimde de match definitief te beslissen en daar kon Standard van profiteren: Letica kon eerst nog een poging van de doorgebroken Cop redden, maar was daarna kansloos op de rebound van Edmilson. Blauw-Zwart wou meteen orde op zaken stellen, maar Gillet voorkwam met een beenveeg een doelpunt van Wesley.

 

Het bleef daarna erg spannend, met kansen aan beide zijden: Letica pakte een harde knal van Luyindama, een knal van Diatta strandde in het zijnet en een schot van Mpoku ging ruim naast. Twintig minuten voor tijd liet Leko nog twee spelers debuteren: belofte Brandon Baiye en Siebe Schrijvers kwamen in de plaats van Rits en Wesley. Het was echter Standard dat meer kwam opzetten, maar Letica had een knappe redding in huis op een schot van Mpoku.

 

De Luikenaars probeerden steeds meer druk te ontwikkelen, maar Club hield de wedstrijd onder controle. Tien minuten voor tijd leek Danjuma op weg naar de 3-1, maar Laifis bracht de Nederlander uit evenwicht. Vertenten liet evenwel doorspelen, waardoor uiteindelijk Standard aan de overkant nog een goede kans kreeg: de ingevallen Djenepo mikte het leer net naast. In de slotminuten liet Blauw-Zwart nog enkele keren de kans liggen om de match te beslissen, maar de overwinning kwam niet meer in het gedrang. Club Brugge pakte zo zijn vijftiende Supercup en bewees klaar te zijn voor de competitiestart.

 

 

Supercup

Toeschouwers: 16.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Bart Vertenten

Club Brugge: Karlo Letica – Saulo Decarli, Matej Mitrović, Stefano Denswil – Krépin Diatta (80’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits (70’ Brandon Baiye), Hans Vanaken, Arnaut Danjuma – Jelle Vossen, Wesley Moraes (71’ Siebe Schijvers). Bank: Ethan Horvath, Alexander Scholz, Luan Peres, Benoît Poulain, Ivan Tomečak en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Standard: Jean-François Gillet – Luis Pedro Cavanda, Christian Luyindama, Konstantinos Laifis, Sébastien Pocognoli (30’ Collins Fai) – Uche Agbo, Razvan Marin, Samuel Bastien (68’ Moussa Djenepo) - Paul José Mpoku, Duje Cop (83’ Renaud Emond), Junior Edmilson. Coach: Michel Preud’homme.

Gele kaarten: Cavanda, Fai, Laifis, Vormer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 39’ Vanaken, (1-0), 43’ Wesley (2-0), 49’ Edmilson (2-1).

 

Tekst: Steven Floin