Speeldag 12
1 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE                                                                        

Na de pijnlijke 0-5 nederlaag tegen PSG staat vandaag de belangrijke topper tegen Standard op het programma. Blauw-Zwart staat met 26 op 30 op kop van het klassement en telt drie punten voorsprong op de Rouches. Het duel tussen de nummer 1 en 2 betekent sowieso een confrontatie met extra inzet en daarnaast wordt het uitkijken naar het tactisch plan van beide coaches die tot een paar jaar geleden nauw samenwerkten. Michel Preud’homme was enkele seizoenen actief als hoofdcoach bij Blauw-Zwart met Philippe Clement als assistent-trainer aan zijn zijde en in deze periode veroverde Club de landstitel, Belgische beker en Supercup. De Bruggelingen bereikten ook de kwartfinale van de Europa League. Daarnaast wordt het ook een blij weerzien met spelers Maxime Lestienne, Obbi Oularé en Anthony Limbombe en staffleden Eric Deflandre, Jan Van Steenberghe en Renaat Philippaerts die een blauw-zwart verleden hebben bij de bezoekers. In omgekeerde richting speelde Loïs Openda nog bij de Rouches. In de zes laatste thuismatchen tegen Standard kon Blauw-Zwart viermaal winnen en deelden beide teams twee keer de punten. Benieuwd wat het vanmiddag wordt!

 

STANDARD

Ook Standard verscheen – net als Club -  enkele dagen geleden op het Europese toneel. De Rouches stonden voor een moeilijke verplaatsing naar Eintracht Frankfurt en verloren met het kleinste verschil (2-1) van de trefzekere Duitsers. In de Jupiler Pro League doen de Luikenaars het bijzonder goed: ze staan op drie punten van Blauw-Zwart en wonnen vorig weekend nog de topper tegen KRC Genk (1-0) op Sclessin. Met 26 en 24 gemaakte doelpunten zijn Club en Standard de meest efficiënte teams uit eerste klasse. Met drie en negen tegengoals hebben beide ploegen ook de beste defensies. Niet voor niks dus dat beide teams bovenaan het klassement staan. Michel Preud’homme selecteerde volgende spelers: Gillet, Milinkovic-Savic, Bodart, Gavory, Lavalée, Vanheusden, Fai, Miangue, Vojvoda, Laifis, Cimirot, M. Carcela, J. Carcela, Amallah, Boljevic, Lestienne, Bastien, Mpoku, Raskin, Avenatti, Cop en Oularé.

 

SCHEIDSRECHTER – Lawrence Visser

Lawrence Visser is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo De Weirdt, de vierde official is Frederik Geldhof. Bram Van Driessche is de videoref.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Percy Tau

Percy Tau voetbalde zich de voorbije maanden positief in de kijker bij Blauw-Zwart. De Zuid-Afrikaanse international zorgt met zijn dribbels en acties voor offensief gevaar en weegt op de defensie van de tegenstander. Niet verwonderlijk dus dat hij een voet had in verschillende Brugse goals. De 25-jarige spits wordt voor één seizoen geleend van Brighton & Hove Albion en geldt in eigen land als één van de grootste talenten. Vorig seizoen voetbalde hij bij Union in 1B en was hij 26 keer beslissend in 35 wedstrijden. Hij werd door zijn collega-voetballers verkozen tot “Speler van het Jaar” in de Proximus League en ook in de voorbije Afrika Cup liet hij zich opmerken.

 

STANDARD – Samuel Bastien

Samuel Bastien behoorde de voorbije weken steevast tot de uitblinkers bij de Rouches. Vorig weekend besliste hij nog de topper tegen KRC Genk met een onhoudbare pegel. De 23-jarige middenvelder heeft al heel wat ervaring opgedaan. Hij werd al op jonge leeftijd ontdekt door Standard, maar maakte op 15-jarige leeftijd de overstap naar Anderlecht waar hij in de eerste ploeg debuteerde onder Besnik Hasi. Na een uitleenbeurt aan het Italiaanse Avellino (Serie B), maakte hij op 19-jarige leeftijd de definitieve overstap naar de Italiaanse eersteklasser Chievo Verona. Vorig seizoen keerde Bastien terug naar Sclessin.

93'
Gele kaart
Bodart
91'
Wissel
LestienneCop
90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd, kan het nog voor Club?

89'

Na balverlies bij Vanaken kan Standard vliegensvlug de omschakeling via Lestienne maar eerst kan Mpoku niet op doel trappen, meteen daarna staat Kossounou de corner toe.

86'

Terwijl de klok verder tikt, komt Club met de schrik vrij wanneer Avenatti uit de draai op doel trapt maar zijn poging rakelings naast ziet gaan. Kan Club er anderzijds nog een slotoffensief uitpersen?

76'
75'

De sfeer op het veld wordt grimmiger en Vormer gaat tegen het canvas wanneer hij de arm van Mpoku tegen het gezicht krijgt. Scheidsrechter Visser bekoelt zonder kaarten, zo kan het dus ook.

74'

Meteen daarna trillen de netten dan toch maar het doelpunt van Vanaken wordt terecht afgekeurd wegens voorafgaand buitenspel van Sobol, het Brugs feestje gaat dus niet door.

72'

Diatta was nog niet echt gelukkig in zijn acties maar heeft wel de verdienste om te blijven proberen. Hij snijdt vanaf de rechterflank goed naar binnen en trapt dan met links snoeihard op doel maar zijn pegel gaat maar centimeters over de dwarsligger buiten.

70'
Wissel
AmallahBoljevic
69'

Halverwege de tweede helft kan Standard nog eens tegenprikken maar Mignolet kent geen problemen met het verre schot van Mpoku.

66'

Na slordig inspelen van Diatta weet Diagne het leer dan toch te heroveren en breed te spelen tot bij Vanaken. De Gouden Schoen kapt zich naar de rechtervoet maar zijn schot wordt afgeblokt. Ondertussen moet Lestienne naar de kant voor de nodige verzorging.

65'
Gele kaart
Balanta
62'

Club toont na de pauze een totaal ander gezicht en duwt de bezoekers achteruit. Diagne waagt van heel ver zijn kans en Bodart moet zich vol strekken om zijn pegel in hoekschop te duwen. Die wordt door Diatta over gekopt.

60'
Wissel
OulareAvenatti
58'

Net als tegen PSG kennen we bij momenten de nodige internetproblemen wegens overbelasting. We hopen op beterschap en verontschuldigen ons alvast voor het uitblijven van de nodige updates.

51'

Club lijkt alleszins veel snediger aan de tweede helft te zijn begonnen en onder impuls van het thuispubliek maakt Kossounou de nodige meters. De boomlange Ivoriaan probeert vervolgens Vormer te bereiken maar zijn pass is echter te hard.

47'
Goal
Okereke
-
We weten niet of het in de Brugse kleedkamer aan de rust zwaar heeft gedonderd maar feit is wel dat meteen na de herneming de bordjes opnieuw in evenwicht hangen. Met een gemeten pass bereikt Balanta de spurtende Vormer, die meteen voor doel brengt en daar is Okereke, hoewel hij de bal niet eens goed raakte, er als de kippen bij om de gelijkmaker voorbij Bodart in doel te trappen. Voor de Nigeriaan zijn vijfde competitietetreffer van het lopende seizoen!
46'

De bal rolt weer in het Jan Breydelstadion, waarbij Clement al zijn wissels nu al heeft opgebruikt. Zowel Rits als Tau bleven in de kleedkamer achter, in hun plaatsen beginnen Balanta en Diagne aan de tweede helft.

46'
Wissel
TauDiagne
46'
Wissel
RitsBalanta
45'

+2 : In de toegevoegde tijd dwingen de bezoekers een derde hoekschop maar die wordt door Oulare op het dak van het doel gekopt. Meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft waarin Club niet thuis gaf en al heel vroeg tegen een achterstand aankeek, na het doelpunt van Bastien. Bovendien zag Clement met Mata ook nog een belangrijke basispion geblesseerd uitvallen. Blauw-Zwart zal na de pauze alvast uit een heel ander vaatje moeten tappen.

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

42'

Terwijl de eerste toeschouwers warmere oorden opzoeken voor een natje, dringt Club nog even aan maar de voorzet van Vanaken is niet gevaarlijk om Bodart te verontrusten.

40'

Met de rust stilaan in zicht komt Club met de schrik vrij wanneer Oulare zijn voet niet tegen de aflegger van Lestienne kan zetten, bijna was daar de 0-2 voor de Rouches.

39'
Gele kaart
Gavory
34'
33'

Er zit echt veel afval in het spel van Club en ook een verre bal van Vormer komt niet bij een medemaat aan. Langs de zijlijn probeert Clement zijn ploeg aan te vuren.

30'

Meteen na de wissel is er slecht ontzetten van Bodart, Vormer heeft iets moois in gedachten maar een terug gekeerde speler van de Rouches kan hem het leer nog ontfutselen.

29'
Wissel
MataKossounou

Net voor het halfuur moet Clement noodgedwongen een eerste wissel doorvoeren. Mata kan niet meer verder en wordt vervangen door Kossounou.

26'

Na de nodige medische verzorging kan Mata dan toch verder, benieuwd hoezeer de blessure hem zal opspelen.

24'

Club kijkt dus tegen een achterstand aan en allicht ziet Clement allicht ook nog Mata mogelijks uitvallen. De Angolese Belg blijft op de grond en geeft in eerste instantie aan gewisseld te moeten worden. Ondertussen warmen zowel Balanta als Kossounou zich op.

21'

Bij de eerste Brugse hoekschop van de partij wordt het leer in de eerste zone doorgekopt tot bij Deli maar die kan onvoldoende kracht zetten om Bodart echt op de proef te stellen. Bij de volgende aanval gaat een schot vanuit de tweede lijn van Vanaken ruim naast, het blijft 0-1.

17'
15'

Mede door de vroege voorsprong plooit Standard massaal achteruit en krijgt Club nauwelijks ruimte. Mata verstuurt dan maar een diepe bal richting Vanaken maar de Luikse doelman kan het leer makkelijk uit de lucht halen.

12'

Voorlopig haalt de leermeester het van de leerling, Preud'homme heeft voor een stevige organisatie gezorgd waardoor Club nauwelijks in de zestien komt en dus ook geen kansen kan afdwingen.

8'

Het vroege tegendoelpunt doet Club toch even naar adem happen en na nieuw balverlies gaat een deel van het thuispubliek een eerste maal fluiten.

5'
Goal
Bastien
-
Net als tegen PSG kijkt Club opnieuw tegen een heel vroege achterstand aan. Bastien glipt door de Brugse defensie en oog in oog met Mignolet schuift hij de 0-1 onder de Brugse doelman in doel. Blauw-Zwart moet achtervolgen!
4'

Club eist in de openingsfase meteen het meeste balbezit op maar het is wel Mignolet die als eerste aan het werk moet. De doelman moet zijn doelgebied uit om Amallah het scoren te beletten.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt wel eerst naar de Kop toe.

Een uitverkocht Jan Breydelstadion ziet hoe beide teams de grasmat betreden, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

We kunnen overigens nog kwijt dat de aftrap zal worden gegeven door Clublegende Raoul Lambert, die afgelopen zondag zijn 75ste verjaardag mocht vieren en vandaag door het Brugse bestuur en de hondstrouwe aanhang nog maar eens in de bloemetjes wordt gezet.

Scheidsrechter vanmiddag is Lawrence Visser, die afgelopen donderdag nog het Europa Leagueduel tussen Sporting Lissabon en Rosenborg voor zijn rekening mocht nemen. Hij wordt hierbij geassisteerd door Bram Van Driessche, de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Standard opteert coach Preud'homme voor een op papier 4-3-3 opsteling, met achterin Vojvoda, Laifis, Gavory en de herstelde Vanheusen. Op het middenveld krijgen we het drietal Cimirot, Bastien en Amallah terwijl voorin de ex-Bruggelingen Lestienne en Oulare het gezelschap krijgen van Mpoku.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen dinsdag tegen PSG wijzigt coach Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zo verschijnt Vormer, die tegen de Fransen een eerste van drie schorsingsdagen uitzat, logischerwijze terug in de basis, terwijl voorin niet Dennis maar wel Okereke aan de aftrap verschijnt. Voor het overige geen verrassingen, met dus ook de jarige Deli gewoon in de ploeg.

Vraag blijft echter hoe Club Brugge de pijnlijke 0-5 oplawaai tegen het sterrenensemble van PSG heeft verteerd. De troepen van Clement staan alvast terug met beide voeten op de grond. Toont Club de nodige mentale weerbaarheid en kan het tegen de Rouches de rug rechten?

Voor aanvang van de wedstrijd telt Blauw-Zwart, met de uitwedstrijd bij Charleroi nog te goed , een voorsprong van drie punten op eerste achtervolger Standard. Bij een eventuele zege vergroot de vicekampioen die voorsprong tot zes eenheden en doet het uiteraard een uitstekende zaak in het klassement.

Een topper tussen de huidige nummers 1 en 2 uit deze lopende competitie. Evenzeer de confrontatie tussen leerling Philippe Clement en leermeester MichelPreud’homme, maar ook een wedstrijd tussen twee Europees gebuisden. Club werd met forfaitcijfers wandelen gestuurd door PSG, terwijl ook Standard op bezoek bij Frankfurt het onderspit moest delven.

Vrijdagavond openden Eupen en Anderlecht in een teleurstellend duel de twaalfde speeldag, maar vandaag staat er met Club Brugge en Standard op deze zogezegde ‘Super Sunday’ een heuse topper op het programma.

Goedemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Standard, op speeldag 12 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club speelt 1-1 gelijk tegen Standard

Club Brugge heeft op eigen veld 1-1 gelijk gespeeld tegen Standard. Samuel Bastien bracht de Rouches al vroeg op voorsprong, maar direct na de rust maakte David Okereke gelijk. Ondanks tal van kansen slaagde Blauw-Zwart er niet in om alsnog de winning goal uit de brand te slepen.

 

Philippe Clement voerde twee wijzigingen door aan het team dat dinsdag onderuit ging tegen Paris Saint-Germain. Kapitein Ruud Vormer – geschorst tegen PSG – nam zijn basisplaats weer in, ten koste van Charles De Ketelaere. Voorin kreeg David Okereke de voorkeur op Emmanuel Dennis. Bij het team van Michel Preud’homme verschenen er met Maxime Lestienne en Obbi Oulare twee ex-Clubspelers aan de aftrap.

 

Standard speelde donderdag in de Europa League nog tegen Frankfurt, maar Preud’homme had enkele spelers rust gegund zodat ze topfit zouden zijn voor de match tegen Club. Dat bleek ook, want de Luikenaars begonnen het scherpst aan de partij. Mignolet reageerde eerst nog alert op een diepe bal richting Amallah, maar na vier minuten moest de doelman zich toch gewonnen geven: Bastien zette Mata in de wind en schoot de 0-1 koelbloedig binnen.

 

De Bruggelingen probeerden daarna de match in handen te nemen, maar voetbalden te slordig om de Luikse organisatie uit verband te kunnen spelen. Met uitzondering van een afstandsschot van Vanaken kon Blauw-Zwart niet meteen dreigen. Tot overmaat van ramp viel Mata na een half uur geblesseerd uit. Odilon Kossounou was zijn vervanger. Club had wel het meeste balbezit, maar kansen creëren lukte niet. Het was daarentegen Standard dat voor gevaar zorgde. Eerst kon Oulare een aflegger van Lestienne niet verzilveren en op slag van rust kopte de boomlange spits het leer net over de deklat.

 

De Brugse motor kwam niet op gang en dus greep Philippe Clement in aan de rust. Mats Rits en Percy Tau bleven in de kleedkamer en werden vervangen door Éder Balanta en Mbaye Diagne. Die dubbele wissel wierp meteen zijn vruchten af, want Club kon meteen gelijk maken. Balanta stuurde Vormer diep en zijn voorzet werd door David Okereke van dichtbij binnen getrapt.

 

Dat doelpunt gaf Club vleugels, want al vlug volgden er nog verschillende kansen: een schot van Diatta zoefde over doel, Diagne kopte een voorzet van Sobol naast, een pegel van Balanta werd afgeblokt, een harde knal van Diagne werd gered door Bodart en een kopbal van Diatta ging over doel. Het enige wat Standard daar tegenover kon zetten, was een schot van Mpoku dat gered werd door Mignolet. Blauw-Zwart bleef volop aanvallen en kwam steeds dichter bij de 2-1: een pegel van Diatta zoefde rakelings over de kruising en een doelpunt van Vanaken werd afgekeurd wegens buitenspel.

 

De slotfase bleef zo erg spannend. Een kopbal van Diagne ging over doel, terwijl aan de overkant een schot van Avenatti uit de draai slechts nipt naast ging. De beste kans viel uiteindelijk nog in de blessuretijd: na een scrimmage voor doel kreeg Okereke een vrije schietkans, maar zijn afgeweken schot ging naast. Het bleef dus 1-1, waardoor Club drie punten voorsprong behoudt op eerste achtervolger Standard.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 12

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata (30’ Odilon Kossounou), Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Mats Rits (46’ Éder Balanta), Hans Vanaken, Eduard Sobol - Percy Tau (46’ Mbaye Diagne), David Okereke. Bank: Ethan Horvath, Jelle Vossen, Matej Mitrović, Siebe Schrijvers, Federico Ricca, Emmanuel Dennis, Loïs Openda en Charles De Ketelaere. Coach: Philippe Clement.

Standard: Arnaud Bodart – Mergim Vojvoda, Zinho Vanheusden, Konstantinos Laifis, Nicolas Gavory – Paul-José Mpoku, Samuel Bastien, Selim Amallah (70’ Aleksandar Boljevic), Gojko Cimirot, Maxime Lestienne (92’ Duje Cop) – Obbi Oulare (61’ Felipe Avenatti). Coach: Michel Preud’homme.

Gele kaarten: Gavory, Balanta, Bodart.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 4’ Bastien (0-1), 47’ Okereke (1-1).

 

Tekst: Steven Floin