Speeldag 3
4 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Enkele dagen geleden boekte Blauw-Zwart een historische zege tegen Anderlecht. Na 21 jaar slaagde Club er eindelijk in om Paars-Wit te verslaan in het Astridpark. Dankzij goals van Wesley en Dennis leidden de Bruggelingen 0-2 bij de rust, maar de thuisploeg kreeg opnieuw hoop na de treffer van Gerkens. Arnaut Danjuma maakte kort voor tijd de winning goal. Trebel scoorde nog tegen, maar het team van Ivan Leko hield stand. Blauw-Zwart heeft vier punten achterstand op competitieleider KRC Genk dat eerder KAA Gent versloeg (2-1). Bij winst tegen Standard kan Club opnieuw naderen tot één punt van de Limburgse competitieleider. Tijdens de reguliere competitie behaalde Blauw-Zwart 3 op 6 tegen de Luikenaars. In de heenwedstrijd slikten de Bruggelingen een 3-1 nederlaag op Sclessin. Carcela en Emond brachten de Rouches 2-0 voor, maar dankzij een owngoal van Luyindama kwam Blauw-Zwart terug in de match. Marin legde de match in een definitieve plooi met zijn doelpunt. Club nam in de terugwedstrijd sportieve revanche en versloeg de Rouches met 3-0. Doelpuntenmakers van dienst waren Denswil, Dennis en Amrabat. In de voorbije vijf thuiswedstrijden tegen de Rouches won Blauw-Zwart driemaal en deelden beide teams tweemaal de punten.

 

STANDARD

Standard kende een perfecte start in Play-Off 1 dankzij zeges tegen Antwerp (3-1) en KAA Gent (1-2). De Rouches klommen in de Ghelamco Arena op voorsprong via Emond, maar de Buffalo’s maakten vlak na rust gelijk via Verstraete. De match leek op een gelijkspel af te steven, maar Marin maakte in de slotfase koelbloedig de winning goal vanop de penaltystip. Statistieken wijzen uit dat de Luikenaars vooral in het wedstrijdslot het meest efficiënt zijn: 16 van de 54 doelpunten - ofwel 30% - vielen in het laatste kwartier. Daartegenover staat dat ze ook het meeste goals slikken in het slotkwartier. Michel Preud’homme selecteerde volgende spelers: Gillet, Ochoa, Bodart, Goreux, Vanheusden, Kosanovic, Pocognoli, Bope, Fai, Miangue, Cavanda, Laifis, Cimirot, Carcela, Marin, Halilović, Djenepo, Lestienne, Bastien, Balikwisha, Mpoku, Sá en Emond.

 

SCHEIDSRECHTER – Nicolas Laforge

Nicolas Laforge is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door Karel De Rocker en Laurent Conotte, de vierde official is Frederik Geldhof. Videoref Alexandre Boucaut wordt geassisteerd door Philippe Vinche en Stephanie Forde.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – CLINTON MATA

Clinton Mata speelde zich positief in de kijker tijdens de voorbije twee PO1-duels. De 26-jarige Angolees bewees dat hij niet alleen op de flank maar ook centraal in de verdediging zijn mannetje staat. In de topper tegen Anderlecht was hij met 77 baltoetsen en 65 passes de meest bedrijvige speler en daarnaast won hij het meeste duels (8) van de ploeg. In de voorbije thuismatch tegen KAA Gent bewees Mata met zijn doelpunt ook bijzonder efficiënt te kunnen zijn. Kortom iemand om ook tegen Standard in de gaten te houden!

 

STANDARD – RAZVAN MARIN

Razvan Marin vertrekt op het eind van dit seizoen naar Ajax Amsterdam, maar benadrukte zich nog voor de volle 100% te zullen inzetten voor de Rouches. De 22-jarige middenvelder is bijzonder belangrijk voor zijn team en dat bewijzen ook zijn statistieken. Met gemiddeld 63,5 passes per wedstrijd doet niemand beter bij de Luikenaars. Dit seizoen is de Roemeense international met acht assists en zes doelpunten enorm bepalend geweest voor Standard.

93'

Voor het overige rest ons nog enkel om jullie te bedanken voor de massale aanwezigheid en heel graag tot zondag voor de clash tegen Genk. Nog een fijne nachtrust!

93'

Door deze zege doet Club een dubbele zaak in het klassement. Het nadert opnieuw tot op één punt van leider Genk terwijl het Standard op vier eenheden zet. En laat het komend weekend net de uitwedstrijd in en tegen Genk zijn. Kan Blauw-Zwart ook in Limburg op zijn elan verder gaan en daar zowaar de leiderspositie opnieuw veroveren?

93'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken : Club wint met niet eens overdreven 4-0 cijfers van Standard en pakt voor het eerst sinds de invoering van de play-offs een negen op negen uit de eerste drie wedstrijden. Reeds aan de rust lag de partij in een eerste definitieve plooi na een eigen doelpunt van de ongelukkige Vanheusden en treffers van Schrijvers en Dennis. In de tweede helft pikte ook Wesley nog zijn doelpuntje mee.

90'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

88'

De wedstrijd loopt stilaan naar zijn einde toe en voor Club hoeft het niet meer zo nodig. Toch waagt Danjuma zijn kans maar Ochoa kent weinig problemen.

85'
83'

Doelman Horvath kwam nauwelijks in het stuk voor maar bij de vrije trap van Kosanovic heeft hij wel even de nodige moeite, de Amerikaan pakt echter in twee tijden.

80'

GOOOAAALLL !!! Het Brugse feest mag ingezet worden want het staat ondertussen 4-0. Op rechts wordt Vormer diep gestuurd en met een knappe voorzet bereikt hij de inlopende Wesley, die de vierde Brugse treffer snoeihard binnen knalt. Voor de Braziliaan meteen zijn tweede treffer in deze play-offs, waardoor hij nu in totaal reeds twaalf maal wist te scoren in de play-offs en daarmee topschutter is, met één treffer meer dan Vanaken en Izquierdo.

80'
Goal
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
4 - 0
78'

Ook Preud'homme gooit zijn laatste troef op tafel wanneer hij Lestienne brengt voor de totaal onzichtbare Carcela. Het levert de ex-Bruggeling een warm onthaal vanwege het thuispubliek op.

77'
Wissel
Standard Liège
Mehdi Carcela-GonzálezMaxime Lestienne
76'
Wissel
Club Brugge
Clinton Mukoni Mata Pedro LourencoSaulo Decarli
76'

Met het vervolg van de play-offs in het achterhoofd gaat Leko tot een derde wissel over. Mata mag de volle negentig minuten niet volmaken, in zijn plaats komt niet Poulain maar wel Decarli.

74'

Terwijl de sfeer op Olympia optimaal blijft, zwiept de ingevallen Halilovic een voorzet de Brugse zestien in maar zonder het minste gevaar voor Horvath.

72'

Leko wisselt een tweede maal en onder een daverend applaus haalt de Kroaat Vanaken naar de kant, de plaats van de Gouden Schoen wordt ingenomen door Amrabat.

72'
Wissel
Club Brugge
Hans VanakenSofyan Amrabat
68'

Standard mag zijn doelman danken dat de score nog niet hoger is opgelopen, ditmaal duwt Ochoa de plaatsbal van Vormer richting benedenhoek nog net in hoekschop.

65'

Club blijft de wet dicteren maar de 4-0 blijft voorlopig nog achterwege. Vormer probeert een soort lobbal over Ochoa maar het leer valt gewoon in de handen van de bezoekende goalie.

63'

Net nadat zijn collega Preud'homme twee wissels heeft doorgevoerd, grijpt ook Leko een eerste maal in. Diatta wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Danjuma. Kan de Nederlander net als tegen Anderlecht zijn doelpuntje meepikken?

62'
Wissel
Club Brugge
Krépin DiattaArnaut Danjuma Groeneveld
60'
Wissel
Standard Liège
Konstantinos LaifisSenna Miangue
60'
Wissel
Standard Liège
Konstantinos LaifisSenna Miangue
60'
Wissel
Standard Liège
Renaud EmondAlen Halilovic
56'

En opnieuw toont Ochoa zijn kunnen wanneer Vanaken Schrijvers op weg zet naar zijn tweede doelpunt maar met een uitstekende tussenkomst ranselt hij het gekruist schot van de Limburger uit zijn doel, het blijft 3-0.

53'

Ook na de herneming blijft Club heer en meester en tot tweemaal toe moet Ochoa ingrijpen. Eerst duwt hij een voorzet van Dennis via de vingertoppen en de bovenkant van de lat in hoekschop, meteen daarna moet de Mexicaan aan het werk bij het schot van Vanaken.

52'
51'

Club blijft wervelen en het bruggetje van Dennis bij Emond kan Vormer voor doel brengen. Zowel Wesley als Diatta staan klaar om te koppen maar uiteindelijk gaat de poging van de jonge Senegalees over.

48'

In tegenstelling to de wedstrijd van afgelopen donderdag komt Club wel gretig uit de kleedkamer en op rechts kan Wesley opstomen. De Braziliaan kan afleggen tot bij Schrijvers, die knalt niet meteen op doel maar probeert met een opwippertje zijn tegenstander te verschalken maar dit feestje gaat echter niet door.

46'

Meteen na de herneming krijgt een speler van de Rouches de bal tegen de arm. Iedereen bij Club schreeuwt om strafschop maar zowel Laforge als Boucaut geven geen krimp.

46'
Gele kaart
Luis Pedro Cavanda
Standard Liège
46'

De bal rolt weer op Olympia. Tijdens de rust klonk nog "Don't Stop Me Now" van Queen en laat dit voor Club een signaal zijn om de lijn van de eerste helft gewoon door te trekken. Er zijn overigens geen wissels te melden.

45'
45'
45'
45'

+2 : Net vooraleer scheidsrechter Laforge de eerste helft affluit, krijgt Standard nog een vrije trap, die wordt door Kosanovic in het zijnet getrapt. Club leidt aan de rust met 3-0, na een owngoal van Vanheusen en treffers van Schrijvers en Dennis.

45'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd komt Club heel dicht bij een vierde treffer. Dennis kan op rechts ontsnappen en zijn strakke voorzet wordt net voor de neus van Diatta in hoekschop verwerkt. Scheidsrechter ziet het echter anders en geeft gewoon doeltrap. We krijgen overigens twee minuten toegevoegde tijd.

44'
Gele kaart
Zinho Vanheusden
Standard Liège
40'
39'

GOOOAAALLL !!! Club dwingt een vierde hoekschop af en die wordt door Dennis knap voorbij Ochoa in doel binnen gebuffeld. De ontlading bij Leko is enorm, Blauw-Zwart lijkt reeds voor de rust zijn schaapjes op het droge te hebben. Al blijft voetbal uiteraard volkomen onberekenbaar.

39'
Goal
Emmanuel Bonaventure Dennis
Club Brugge
3 - 0
37'

De bezoekers geraken dan toch eens uit de ontknelling maar Horvath, vanavond volledig in fluogeel, duwt de scherp aangesneden vrije trap van Marin uit zijn doelvlak. Aan de overkant zoeft de knal van Dennis rakelings over.

35'

Standard komt nog nauwelijks in het stuk voor en bij nieuw balverlies kan Vanaken met het leer aan de haal. De Gouden Schoen waagt van ver zijn kans maar zijn schot evenwel afgeblokt.

32'

Club is stilaan ontketend en op aangeven van Diatta gaat Vormer in de zestien neer. Het spel gaat voort en op daaropvolgende fase duwt Ochoa met de nodige moeite een inzenden van Dennis uit zijn doelvlak. Meteen daarna snijdt Diatta knap naar binnen maar zijn poging streelt de bovenkant van de dwarligger, het blijft dus 2-0.

29'

Terwijl bij Club zowel Decarli als Poulain zich opwarmen, gaat Laifis in de fout bij Dennis. Vanuit een scherpe hoek zet Denswil strak voor maar bij de thuisploeg is er echter niemand gevolgd.

24'

GOOOAAALLL !!! En het Brugse publiek mag meteen daarna een tweede maal juichen. Na balverlies bij de Rouches kruist Vanaken het leer richting Schrijvers, die omspeelt zijn tegenstander en duwt de 2-0 knap voorbij Ochoa in de hoek. Olympia davert !

24'
Goal
Siebe Schrijvers
Club Brugge
2 - 0
23'
(Own)Goal
Zinho Vanheusden
Standard Liège
1 - 0
22'

GOOOAAALLL !!! Halverwege de eerste breekt Club dan toch de ban, evenwel met de hulp van de bezoekende defensie. Eerst redt Ochoa nog knap op de poging van Vormer maar de bal wordt evenwel door de uitglijdende Vanheusden in eigen doel verwerkt. Het maakt de blauw-zwart burger niks uit want het staat 1-0 !

22'
20'

Club dringt verder aan en op aangeven van Dennis kan Wesley het leer achteruit leggen tot bij Diatta maar die besluit echter naast.

18'

Na de goeie steal van Rits wordt diezelfde Schrijvers meteen daarna zelf diep gestuurd maar de pass van Wesley is net iets te hard. Club probeert de wedstrijd naar zich toe te trekken maar voorlopig nog zonder echt grote kansen.

17'

Na een knappe diepe bal van Schrijvers duikt Vormer op rechts de ruimte in en Ochoa moet zijn voorzet met de vingertoppen wegduwen.

14'

Na een knappe individuele actie dwingt Diatta een hoekschop af maar die wordt door de bezoekende defensie vrij makkelijk ontzet. Voorlopig blijven kansen schaars.

12'

Na de fout van Schrijvers bij Djenepo trapt Marin de vrije trap meteen op doel maar via een Brugs lichaam gaat de poging van de Roemeen in hoekschop, ook dit levert de Rouches niks op.

8'
6'

Bij de eerste Brugse hoekschop wipt Wesley het hoogst maar de Braziliaan kan onvoldoende bij de bal waardoor er niet echt gevaar is. Dennis haalt het leer in de tweede zone echter op maar zijn voorzet wordt door Vanaken over doel gedevieerd.

4'

De thuisploeg begint aarzelend maar tot tweemaal wordt Dennis op rechts toch gezocht en gevonden. Eerst wordt zijn voorzet ontzet, meteen daarna knalt hij onbesuisd achter het doel van Ochoa.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om een negen op negen te behalen? Blijf het hier van minuut tot minuut volgen.

De aftrap wordt niet alleen door Ivan Perisic maar ook door Brugs boegbeeld en icoon Jan Ceulemans gegeven. Beiden worden overdonderd door een staande ovatie.

Een quasi volledig uitverkocht en sfeervol Jan Breydelstadion ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Net als Rune Lange tegen Gent, wordt de aftrap straks ook weer door een ex-speler van Club Brugge gegeven, met name door Ivan Perisic. Brengt de Kroaat net als de Noor Blauw-Zwart evenveel geluk bij?

Scheidsrechter vanavond is Nicolas Laforge, Alexandre Boucaut is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Ook bij Standard zijn er geen verrassingen en kiest coach Preud’homme met Emond voorin als enige spits. Evenwel met opkomende spelers als Carcela, Djenepo en de naar Ajax vertrekkende Marin in steun. Met ondermeer ex-Bruggeling Lestienne en Kroatisch toptalent Halilovic houdt de Luikenaar nog meer geweld achter de hand.

Zoals verwacht mocht worden, wijzigt de Kroaat zijn elftal niet en behoudt hij het vertrouwen in de ploeg die zowel tegen Gent als Anderlecht de volle buit wist te behalen. Dus met Mata rechts in de defensie en met Dennis en Diatta op de flanken en met diepste spits Wesley.

Voor de komst van Standard kan coach Leko opnieuw een beroep doen op de herstelde Poulain, anderzijds is Rezaei er dan weer niet bij wegens een blessure. De Iraniër vervoegt Mitrovic, Nakamba en Vlietinck in de Brugse ziekenboeg.

Anderzijds kunnen ook de Rouches bij winst een uitstekende zaak doen want bij een zege springen de Luikenaars over Club naar een tweede plaats, op slechts twee punten van leider Genk.

Net als bij de vorige wedstrijden sluit Club de speeldag af, ditmaal met de thuiswedstrijd tegen Standard. Uiteraard opnieuw een bijzonder belangrijke partij want na de zege van Genk tegen Gent, kan Blauw-Zwart enkel maar tevreden zijn met een driepunter, om zo in het spoor van de Limburgers te blijven.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Standard, op speeldag 3 van PO1 in de Jupiler Pro League.

Club verplettert Standard met 4-0

Club Brugge is uitstekend begonnen aan Play-Off 1. Na Gent en Anderlecht rekende Blauw-Zwart nu ook met groot machtsvertoon af met Standard. Dankzij goals van Schrijvers, Dennis, Wesley en een owngoal van Vanheusen versloeg Club de Rouches met 4-0.

 

 

Ivan Leko koos voor hetzelfde elftal dat vorige week zowel Gent als Anderlecht versloeg. Standard was net als Club met zes op zes begonnen aan de Play-Offs en zakte dan ook met vertrouwen af naar Jan Breydel. Blauw-Zwart trok meteen vol in de aanval, maar een deviatie van Vanaken ging over, Ochoa ranselde een voorzet-schot van Vormer uit zijn doel en een harde knal van Diatta zoefde naast. Aan de overkant krulde Marin een vrije trap naast de kooi van Horvath.

 

De Bruggelingen gingen steeds meer druk zetten en kwamen halfweg de eerste helft ook op voorsprong. Ochoa kon eerst nog een poging van Vormer redden, maar toen Vanheusden daarna de bal wou wegtrappen, gleed de verdediger uit waardoor hij de bal ongelukkig in eigen doel devieerde. Een meevaller voor Club dus, dat direct daarna op erg fraaie wijze de voorsprong verdubbelde. Vanaken bediende Siebe Schrijvers, die knap zijn tegenstander uitkapte en de 2-0 met links voorbij Ochoa krulde.

 

De Rouches probeerden meteen te reageren, maar Horvath redde een poging van Emond. Club was niet onder de indruk en bleef vol doorgaan: een vrije trap van Denswil ging voorlangs, Ochoa redde een schot van Dennis, een knal van Diatta spatte uiteen op de deklat en een pegel van Dennis zoefde over. Vijf minuten voor de rust was de 3-0 uiteindelijk toch een feit: Dennis kopte een hoekschop van Vanaken staalhard in doel. Horvath werd alleen bedreigd door vrije trappen van Marin en Kosanovic, maar het waren de Bruggelingen die via Diatta bijna een vierde keer scoorden.

 

Ook na de pauze ging de Brugse pletwals gewoon verder. Blauw-Zwart nam geen genoegen met de 3-0 en bleef Standard volledig wegdrukken. Zo kopte Diatta een voorzet van Dennis over doel, terwijl een nieuwe voorzet van uitblinker Dennis via de vingertoppen van Ochoa de deklat streelde. De 4-0 leek in de maak, maar Ochoa weigerde alle medewerking. De Mexicaanse doelman pareerde eerst een plaatsbal van Vanaken en had daarna ook een prima reflex in huis op een lage schuiver van Schrijvers.

 

Michel Preud’homme zag dat zijn team geen vuist kon maken en greep in na een uur spelen. Met Miangue en Halilovic gooide de ex-Clubcoach twee nieuwe krachten in de strijd, maar dat bracht geen wijzigingen in het spelbeeld teweeg. De Bruggelingen bleven duidelijk baas en kwamen steeds dichter bij een vierde doelpunt: Wesley kopte een voorzet van Dennis centimeters naast, terwijl Ochoa redding bracht op een plaatsbal van Vormer.

 

Tien minuten voor tijd kwam de verdiende 4-0 er dan toch: Vormer zette zich goed door op rechts en zijn voorzet werd door Wesley van dichtbij binnengehamerd. Kort daarop konden de Luikenaars zelf ook voor gevaar zorgen, maar Horvath bracht in twee tijden redding op een vrije trap van Kosanovic. Met uitzondering van een schot van Danjuma gebeurde er in de slotfase niets meer en dus pakte Club een erg knappe 4-0 zege. Het nadert zo opnieuw tot op één punt van leider Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 3

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata (76’ Saulo Decarli), Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis, Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken (73’ Sofyan Amrabat), Krépin Diatta (63’ Arnaut Danjuma) – Siebe Schrijvers, Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Benoît Poulain, Jelle Vossen, Dion Cools en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Standard: Guillermo Ochoa – Pedro Luis Cavanda, Zinho Vanheusden, Milos Kosanovic, Konstantinos Laifis (60’ Senna Miangue) - Merveille Bokadi, Razvan Marin, Gojko Cimirot - Mehdi Carcela (78’ Maxime Lestienne), Renaud Emond (60’ Alen Halilovic), Moussa Djenepo. Coach: Michel Preud’homme.

Gele kaarten: Vanheusden, Cavanda.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 22’ Vanheusden (owngoal, 1-0), 24’ Schrijvers (2-0), 39’ Dennis (3-0), 80’ Wesley (4-0).

 

Tekst: Steven Floin