Speeldag 2
6 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club kende een geslaagde competitiestart dankzij de verdiende 1-3 zege op de Freethiel. Waasland-Beveren opende de score vanop de penaltystip via Forte, maar ook Hans Vanaken trapte aan de overkant zijn elfmeter feilloos binnen. Na de rust overdonderden de Bruggelingen de thuisploeg en vielen er heel wat Brugse doelkansen te noteren. Pirard kon een pegel van Vanaken onvoldoende klemmen en Okereke strafte het foutje van de Beverse doelman genadeloos af. De Gouden Schoen kopte de bevrijdende derde goal tegen de netten waardoor Club voor het eerst in drie jaar nog eens kon winnen in Beveren. In de vijf voorbije thuisduels tegen de Kanaries bleven de West-Vlamingen telkens ongeslagen: Blauw-Zwart won vier keer en beide teams deelden eenmaal de punten. Vorig seizoen speelden STVV en Club 2-2 gelijk op Stayen en in de terugronde bleven de drie punten op Jan Breydel dankzij een 1-0 overwinning. Gesteund door hun fantastische twaalfde man gaan de Bruggelingen ook vanavond resoluut voor winst in Jan Breydel!

 

STVV

STVV startte zijn competitiecampagne in mineur: de Kanaries verloren met 0-1 tegen Moeskroen op Stayen. Nochtans lag het team van Marc Brys niet onder in het spel en creëerde het verschillende doelkansen, maar het stuitte op een efficiëntere tegenstander. Olinga krulde zijn vrije trap voorbij de muur en mikte het leer voorbij doelman Steppe. Nadien werd er niet meer gescoord, waardoor de Truienaars met lege handen achterbleven. De Kanaries zagen sterkhouders De Sart, Kamada en Tomiyasu vertrekken en versterkten zich met o.a. De Smet, Nguyen, Sousa en Suzuki. Met Jordan Botaka en Elton Acolatse zitten er twee spelers in de Limburgse kern met een Club-verleden. In omgekeerde richting wordt het een blij weerzien voor Brandon Mechele die nog een half seizoen op uitleenbasis bij STVV speelde.

 

SCHEIDSRECHTER – Nicolas Laforge

Nicolas Laforge leidt het competitieduel tussen Club en STVV in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Vito Di Vincenzo en Christophe Battiston, de vierde official is Christof Dierick. Videoref van dienst is Jonathan Lardot.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – SIMON DELI

Simon Deli heeft zich al perfect geïntegreerd bij Blauw-Zwart. De 27-jarige Ivoriaan die werd aangetrokken als vervanger van Stefano Denswil, speelt centraal achterin en etaleerde in de voorbije matchen zijn secure verdediging en gevaarlijke kopbalspel. Deli komt over van Slavia Praag waarmee hij vorig seizoen KRC Genk uitschakelde in de zestiende finale van de Europa League. Geen onbekende dus voor Philippe Clement en Johan Van Rumst.

 

STVV – YUMA SUZUKI

Yuma Suzuki is de bekendste nieuwe naam bij de Kanaries. Hij komt over van de Kashima Antlers waarvoor hij 48 doelpunten in 159 wedstrijden scoorde. De 23-jarige Japanner die bekend staat als een groot talent in eigen land, kroonde zich vorig seizoen nog tot beste speler van de Aziatische Champions League. Iemand om in de gaten te houden dus!

90'

Door deze ruime zege behoudt Blauw-Zwart na twee speeldagen het maximum van de punten en komt het voorlopig alleen aan de leiding. Maar het wist vooral vertrouwen te tanken voor de thuiswedstrijd en heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League van komende dinsdag tegen Dinamo Kiëv. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Nog een heel fijn weekend gewenst en graag tot dinsdag, tot dan!

90'

Net als in de eerste helft laat diezelfde Laforge niet overspelen en na exact 90 minuten vindt hij het welletjes. Club wint zijn eerste thuiswedstrijd makkelijk met niet eens overdreven 6-0 cijfers van een weliswaar moedig STVV, dat de vicekampioen nauwelijks iets in de weg kon leggen. Voor Club scoorden Okereke (2), Vanaken, Tau, Dennis en invaller Schrijvers.

88'
Rode kaart
Openda
Club moet de absolute slotfase met zijn tienen verder. In een duel staat Openda, weliswaar onbewust, op de enkel van zijn tegenstander. Scheidsrechter Laforge houdt het aanvankelijk bij geel maar na tussenkomst van de videoref kijkt de Brugse Luikenaar alsnog tegen een rood aan.
86'

Terwijl Openda opnieuw vakkundig tegen het canvas wordt gewerkt, staan opnieuw Vormer en Vanaken klaar om de vrije trap te nemen. Het is uiteindelijk de Gouden Schoen die zijn kans waagt maar zijn poging wijkt af en de Truiense defensie kan opruimen.

82'
Goal
Schrijvers
-
GOOOAAALLL - Daar is het doelpunt voor Schrijvers dan toch! Hij zet een Limburgs onderonsje op met Vanaken en prikt het leer heel knap in de linkerbenedenhoek. Tot wanhoop van de Japanse doelman, die zijn debuut op de Belgische velden wel anders had voorgesteld.
81'

De invallers willen zich tonen maar scoren lukt niet. Eerst vergeet Openda zijn voet tegen een hoge voorzet van Mata te zetten, meteen daarna wordt een schot van Schrijvers afgeblokt.

80'
Wissel
Tau Vlietinck
79'

Het Brugse publiek geniet en ziet met open mond hoe Tau zich knap voorbij zijn tegenstander werkt maar de afwerking blijft ditmaal achterwege. Meteen het laatste wapenfeit van de Zuid-Afrikaan, die zijn plaats moet afstaan aan Vlietinck.

77'
76'

Pas ingevallen wordt Openda net voor de zestien onderuit geschoffeld door Teixeira. Vormer trapt de daaropvolgende vrije trap in het zijnet. Voorlopig nog geen doelpunt voor de Nederlandse middenvelder.

74'
Gele kaart
Teixeira
72'
Wissel
DennisOpenda
71'
Goal
Dennis
-
GOOOAAALLL - Het lukt dan toch voor Dennis, die bij een voorzet van Vormer op de juiste plaats en het leer maar over de doellijn hoeft te tikken. De forfaitcijfers staan op het bord!
70'
Wissel
De BruynNguyen
69'

Kort na de eerste wissel bij de thuisploeg kan het evenwel opnieuw, een afvallende bal rolt voor de voet van Dennis die meteen uithaalt maar zijn schot zoeft rakelings over. Meteen daarna kan de Nigeriaan opnieuw dreigen maar ook nu staat het vizier niet op scherp.

66'
Gele kaart
Rits
65'

Door de wissel gaat Club wat schuiven. Dennis neemt de positie van Okereke in, Tau verhuist naar rechts en Schrijvers wordt uitgespeeld op links.

64'
Wissel
OkerekeSchrijvers

Clement gaat tot een eerste wissel en haalt onder luid applaus Okereke naar de kant, Schrijvers is zijn vervanger.

64'
Gele kaart
De Smet
63'

Terwijl Schrijvers klaarstaat om in te vallen, krijgen zowel Vanaken als Dennis de kans om de score verder op te voeren maar het blijft evenwel 4-0.

58'

Terwijl de avond boven Brugge valt, trekt Club alweer ten aanval en uiteindelijk is het Vormer die vanuit de tweede lijn op trapt. De Nederlander kraakt echter zijn schot en het leer hobbelt naast.

55'
Wissel
Van DesselEndo
53'

Terwijl bij de bezoekers Endo zich klaarmaakt om in te vallen, glipt De Bruyn doorheen de Brugse buitenspelval. Hij kan alleen op Horvath af maar de Amerikaanse goalie redt knap met een beenreflex, het blijft dus 4-0.

50'

Club antwoordt meteen en Mata zwiept het leer vervaarlijk de bezoekende zestien in. Via het kruin van een Truienaar gaat de kopbal van Okereke naast, ook de daaropvolgende hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

49'

Voor de rust moest Horvath nauwelijks in actie komen, meteen na de pauze wordt hij wel een eerste maal echt aan het werk maar de Amerikaan gaat goed plat bij de schuiver van ex-Bruggeling Acolatse.

46'

De bal rolt weer op Olympia, met onmiddellijk Brugs gevaar wanneer Sobol de achterlijn haalt en voor geeft tot bij Okereke maar ditmaal staat Schmidt paraat. Bij STVV overigens een eerste wissel : Balongo bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats komt Boli.

46'
Wissel
BalongoBoli
45'
45'
45'

Er komt geen toegevoegde tijd en dus fluit scheidsrechter Laforge de eerste helft na exact 45 minuten af. Een eerste helft waarbij de Brugse aanhang zich geen moment hoefde te vervelen want het zag reeds vier doelpunten. De partij zat aanvankelijk nog op slot maar op het kwartier opende Okereke de scoren. Diezelfde Okereke verdubbelde meteen daarna de voorsprong en vanaf toen werd STVV een speelbal voor een bij momenten prima spelend Blauw-Zwart. De ruststand werd uiteindelijk bereikt na doelpunten van Vanaken en nieuwkomer Tau, die zijn rekening op bijzonder knappe manier wist te openen.

43'
Goal
Tau
-
GOOOAAALLL - En het Brugse feest blijft maar duren. Wist Okereke daarnet niet te scoren, dan fungeert hij nu wel als aangever. Hij loodst Tau knap doorheen de buitenspelval en oog in oog met Schmidt lobt hij het leer enig mooi over de Japanner in doel. Wat een knappe combinatie en wat een knap doelpunt. En of de Zuid-Afrikaan er blij mee is!
42'

Club is heer en meester en na een knap individueel nummertje trapt Okereke vanuit de tweede lijn op doel maar ditmaal wordt zijn poging gepakt door Schimdt. Voorlopig geen derde treffer van de avond voor de Nigeriaan.

38'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - Club lijkt reeds voor de rust zijn schaapjes op het droge te hebben want het staat ondertussen 3-0. Nadat Mata tegen het canvas wordt gewerkt, schildert Vormer de voorzet op het hoofd van Vanaken, die met een rake kopslag de Japanse doelman een derde maal het nakijken geeft. Ook voor de Gouden Schoen reeds zijn derde competitietreffer van het nog prille seizoen!
30'

Net voor het halfuur zet Deli de motor nog eens flink aan en hij bedient op het gepaste moment de spurtende Tau. Die haalt meteen uit maar besluit uiteindelijk naast. Meteen daarna is er opnieuw Brugs gevaar wanneer Okereke knap aflegt tot bij de infiltrerende Mata, maar hij kan enkel een hoekschop afdwingen.

26'
Wissel

De eerste gele kaart van de partij is voor Garcia, die bij Tau aan het shirt gaat hangen. Meteen daarna ziet de nieuwkomer er opnieuw niet goed uit maar ditmaal krijgt hij de fout mee. Ondertussen staat Balongo aan het kanon maar zijn schot gaat ruim naast, geen gevaar voor Horvath.

23'
Gele kaart
Garcia
19'
Goal
Okereke
-
GOOOAAALLL - Het gaat plots snel op Olympia. Op aangeven van een alweer sterk acterende Deli glipt Okereke door de Limburgse buitenspelval en oog in oog met de Japanse doelman Schmidt prikt hij de 2-0 heerlijk mooi in doel. Meteen nummer drie voor de Nigeriaanse nieuwkomer!
17'
15'
Goal
Okereke
-
GOOOAAALLL - Club trok de jongste minuten de wedstrijd steeds meer naar zich toe en wordt hiervoor dan ook beloond. De bezoekers hebben moeite om het leer te ontzetten en Okereke opent op het kwartier de score. Voor de Nigeriaan meteen zijn tweede competitietreffer!
13'

Meteen het sein voor Blauw-Zwart om het gaspedaal even wat harder in te duwen. Okereke haalt de achterlijn maar zijn aflegger wordt door een bezoekende verdediger ontzet.

12'

Bij een prima aanval van Club gaat Vanaken in de bezoekende zestien neer maar scheidsrechter Laforge wuift de claim voor de strafschop weg, ook na beraad met de videoref gaat de bal niet op de stip.

9'

Het eerste schot tussen de palen komt vanwege de thuisploeg maar de Truiense doelman pakt makkelijk de poging van Rits.

7'
6'

Voor de volledigheid geven we nog mee dat nieuwkomer Tau op de rechterflank wordt uitgespeeld, Dennis begon de partij op links.

5'

Een strak in het pak zittende Clement ziet hoe beide ploegen elkaar aftasten, voorlopig is er van gevaar nog helemaal geen sprake.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Limburg die hebben afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om ook zijn eerste thuiswedstrijd tot een goed einde te brengen? Volg het hier van minuut tot minuut.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Nicolas Laforge, Jonathan Lardot is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij de bezoekers uit Sint-Truiden kan coach Brys niet beschikken over de geblesseerden De Petter en Sankhon. Ook de Japanse aanwinst Suzuki is er nog niet bij, dit in tegenstelling tot zijn landgenoot en doelman Schmidt, die meteen onder de lat plaats mag nemen. De Limburgers hopen op Jan Breydel de nederlaag op de openingsspeeldag weg te kunnen wissen.

Door de transfer van Danjuma naar Bournemouth, wordt de Brugse basiself op één plaats gewijzigd : nieuwkomer Tau verschijnt meteen aan de aftrap. Voor het overige behoudt Clement het vertrouwen in de ploeg dat op de Freethiel de volle buit wist te behalen.

Voor de eerste thuiswedstrijd van het nog prille seizoen kan coach Clement uiteraard geen beroep meer doen op Danjuma, die net als Nakamba en Wesley aan de slag gaat in de Premier League. Anderzijds is Mechele opnieuw speelklaar, al wordt de Bredenaar nog achter de hand gehouden. Tau zit voor eerst in de selectie.

In een vooruitgeschoven wedstrijd trappen vicekampioen Club Brugge en STVV de tweede speeldag op gang. Blauw-Zwart wil na de zege van afgelopen weekend, uit bij Waasland-Beveren, een tweede zege op rij behalen en zo voldoende vertrouwen tanken voor de Europese confrontatie van komende dinsdag tegen Kiëv.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Bruggen en STVV, op speeldag 2 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club verplettert STVV met 6-0

Een beresterk Club Brugge heeft op eigen veld Sint-Truiden verslagen met 6-0. David Okereke bezorgde Blauw-Zwart al vlug een dubbele voorsprong en nog voor de rust konden Hans Vanaken en debutant Percy Tau de match beslissen. Na de pauze zorgden Dennis en Schrijvers voor de 6-0 eindstand.

 

Door het vertrek van Arnaut Danjuma naar Bournemouth moest Philippe Clement noodgedwongen sleutelen aan het elftal dat vorige week vlot Waasland-Beveren versloeg. Nieuwkomer Percy Tau – enkele dagen geleden voor een jaar gehuurd van Brighton – mocht daardoor meteen zijn debuut maken. De Zuid-Afrikaan begon op de rechterflank, waardoor Dennis de plaats innam van Danjuma op links.

 

Een jeugdig Sint-Truiden begon sterk, maar Club nam na tien minuten de match volledig in handen. Dennis en Rits zorgden voor de eerste dreiging, terwijl scheidsrechter Laforge een penaltyfout op Vanaken door de vingers zag. Op het kwartier kreeg STVV het leer niet weggewerkt en daar kon David Okereke van profiteren om de 1-0 binnen te trappen. De Nigeriaan kreeg plots vleugels en kon enkele minuten later al opnieuw scoren: na een knappe doorsteekpass van Deli krulde de aanvaller de 2-0 voorbij doelman Schmidt.

 

De Bruggelingen tikten de bezoekers van het kastje naar de muur, met tal van kansen tot gevolg: Tau mikte het leer naast, een poging van Rits werd afgeblokt en Vanaken kon een voorzet van Tau niet verzilveren. De logische 3-0 volgde zeven minuten voor de rust, toen Vanaken een hoekschop van Vormer binnenkopte. Dennis en Okereke lieten daarna de 4-0 liggen, maar die eer was weggelegd voor Percy Tau. En hoe! Okereke lanceerde de Zuid-Afrikaan en die verschalkte doelman Schmidt met een heerlijke lob.

 

Na de pauze was de eerste kans voor de bezoekers, maar Horvath had een knappe reflex in huis op een schot van Acolatse. Aan de overkant werd een poging van Okereke afgeblokt en even later kon de Nigeriaan een voorzet van Mata net niet verzilveren. Kort daarop leek STVV op weg naar de eerredder, maar opnieuw bracht Horvath knap redding. Deze keer op een poging van de doorgebroken De Bruyn.

 

Voor Club was dat het sein om opnieuw een versnelling hoger te schakelen: een schot van Vormer ging naast, Dennis en Vanaken werden nog net afgestopt en twee kanonskogels van Dennis zoefden over en naast. De verdiende 5-0 viel uiteindelijk een dik kwartier voor tijd: na een heerlijk opwippertje van Tau bediende Vormer Dennis en die zette de forfaitscore op het bord. Kort daarop ging een vrije trap van Vormer net naast, terwijl Percy Tau een knappe actie net niet succesvol kon afronden.

 

De Kanaries waren een vogel voor de kat en dus bleef Club volop doorduwen. Invaller Openda kon eerst net niet scoren, maar de ook al ingevallen Siebe Schrijvers slaagde daar wel in. De Limburger zette de aanval zelf op en na een deviatie van Vlietinck scoorde hij fraai de 6-0. In de slotminuten kreeg Openda nog rood na een tackle op Asamoah, maar de score veranderde niet meer. Club kan daardoor met vertrouwen toewerken naar de Champions League-voorronde tegen Dynamo Kiev komende dinsdag.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 2

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Matej Mitrović, Simon Deli, Eduard Sobol – Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken – Percy Tau (81’ Thibault Vlietinck), David Okereke (65’ Siebe Schrijvers), Emmanuel Dennis (73’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Odilon Kossounou, Sofyan Amrabat, Jelle Vossen, Dion Cools en Brandon Mechele. Coach: Philippe Clement.

STVV: Daniel Schmidt – Wolke Janssens, Jorge Teixeira, Pol Garcia, Thibault De Smet – Jordan Botaka, Samuel Asamoah, Stan Van Dessel (56’ Wataru Endo), Alexandre De Bruyn (70’ Cong Phuong Nguyen), Elton Acolatse – Nelson Balongo (46’ Yohan Boli). Coach: Marc Brys.

Gele kaarten: Garcia, Rits, Teixeira.

Rode kaarten: 88’ Openda.

Doelpunten: 15’ Okereke (1-0), 19’ Okereke (2-0), 38’ Vanaken (3-0), 43’ Tau (4-0), 72’ Dennis (5-0), 83’ Schrijvers (6-0).

 

Tekst: Steven Floin