Speeldag 16
1 - 3

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na de 2-1 nederlaag op Mambourg telt Club vier punten de achterstand op competitieleider KRC Genk en staat het op een gedeelde tweede plaats met Antwerp. De landskampioen gaat vanavond resoluut voor winst tegen Essevee dat 1 op 21 buitenshuis haalde. Bij winst nadert Blauw-Zwart tot op één punt van KRC Genk dat morgenavond Cercle Brugge ontvangt. In de vijf voorbije thuisduels tegen de Kustboys hielden de Bruggelingen telkens de drie punten thuis. Het wordt een blij weerzien met Davy De fauw die een jarenlang verleden bij Blauw-Zwart heeft. Ruud Vormer heeft schorsingsgevaar en mist bij een gele kaart de thuismatch tegen Standard Luik.

 

ZULTE WAREGEM

Zulte Waregem staat met 12 punten op de dertiende plaats in het klassement en knokt om opnieuw hogerop te geraken. De voorbije drie competitieduels behaalde Essevee 6 op 9 en de West-Vlamingen hopen ook vanavond in Jan Breydel iets te rapen. Na de 2-0 thuiszege tegen Lokeren heeft Zulte Waregem in ieder geval extra vertrouwen getankt in het vooruitzicht van de streekderby tegen Club. Francky Dury selecteerde volgende 20 spelers: Bossut, Bostyn, Bansen, De fauw, Baudry, Heylen, Walsh, Demir, Bürki, Marcq, Buffel, Faik, De Pauw, Nissilä, Soisalo, Tardieu, Harbaoui, Bongonda, Bedia en H. Bjørdal.

 

SCHEIDSRECHTER – ALEXANDRE BOUCAUT

Alexandre Boucaut leidt vanavond het streekduel tussen Club Brugge en Essevee in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Jimmy Cremers en Quentin Blaise, de vierde official is Wesley Alen. Videoref van dienst is Tim Pots.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Noah Fadiga

Noah Fadiga zit voor het eerst in de de wedstrijdselectie van Blauw-Zwart en kan zijn officieel debuut bij de landskampioen maken. De 18-jarige aanvaller die pas sinds vorige week meetraint met de A-ploeg, speelde zich eerder positief in de kijker bij de beloften waar hij in alle Youth League – matchen aantrad. Fadiga kreeg zijn prille jeugdopleiding bij KAA Gent en Anderlecht, maar koos drie seizoenen geleden resoluut voor Club. De zoon van de voormalige Brugse publiekslieveling Khalilou Fadiga, kan centraal op het middenveld en op de flank worden ingezet.

 

ZULTE WAREGEM – Théo Bongonda

Begin dit seizoen keerde Théo Bongonda definitief terug naar het Regenboogstadion. De talentvolle vleugelaanvaller die zijn jeugdopleiding genoot bij de Jean-Marc Guillou Academy, versterkte Zulte Waregem al een eerste keer op 18-jarige leeftijd. De Belgische jeugdinternational ontpopte zich met zijn snelheid, vista en techniek tot één van de sterkhouders bij Essevee en verhuisde na twee jaar naar Celta de Vigo. Bij de Spaanse eersteklasser speelde hij 77 wedstrijden, maar een vaste basisplaats zat er niet in. Na een uitleenbeurt van een half jaar aan het Turkse Trabzonspor, trok Bongonda voor een half seizoen naar Essevee waar hij zich met vijf doelpunten in dertien matchen liet opmerken.

94'

Ondanks deze zure nederlaag geef ik toch graag afspraak voor de wedstrijd in het Westfalenstadion van Dortmund. Alsnog een fijn weekend gewenst en tot woensdag, tot dan !

94'

Meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd want meteen daarna fluit scheidsrechter Boucaut af. Club verliest in eigen huis met 1-3 van Zulte Waregem en behaalt daarmee een 6 op 21. Onnodig te vermelden dat Blauw-Zwart hierdoor een slechte zaak doet en nog meer voeling dreigt te verliezen met leider Genk, dat morgen aan de bak moet tegen Cercle Brugge. En tevens allerminst een opsteker van de Europese wedstrijd van komende woensdag in en tegen Dortmund.

92'

Heel wat mensen verlaten reeds het stadion maar het spel gaat nog verder. Met andermaal Amrabat in een hoofdrol. De Marokkaanse Nederlander ontwijkt knap zijn tegenspeler en besluit hard op doel maar zijn poging zoeft rakelings naast.

90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speelminuten kan invaller Amrabat zich op links knap doorzetten maar er is echter niemand gevolgd om zijn voorzet in doel te verlengen. We krijgen overigens vier minuten toegevoegde tijd.

88'

Terwijl Club nog steeds vol voor de aanval kiest, kan Zulte Waregem naar hartelust counteren. Walsh breekt uit en kan voorzetten tot bij Harbaoui die meteen uithaalt maar hij besluit naast. Aan de overkant is Bossut bij de pinken bij een schot van Poulain.

86'
Wissel
SV Zulte Waregem
Theo Bongonda Mbul'Ofeko Batombo Louis Bostyn
82'
Wissel
SV Zulte Waregem
Thomas Buffel Mikael Soisalo
80'
78'
(Own)Goal
Davy de Fauw
SV Zulte Waregem
1 - 3
77'

Club scoort dan toch, of eigenlijk ook niet want ex-Bruggeling De fauw werkt een voorzet van Vormer ongelukkig over de eigen doellijn. Plots veert ook het thuispubliek weer recht. Kan het nog?

75'

De bezoekers blijven op de counter loeren en Harbaoui kan ontsnappen maar met een prima voetreflex houdt Horvath de Tunesiër van zijn tweede treffer.

71'

Club scoort dan toch via Vormer maar na tussenkomst van de videoref wordt het doelpunt terecht afgekeurd, Openda vertrok net vanuit buitenspel. Het blijft dus 0-3.

70'
Wissel
Club Brugge
Siebe Schrijvers Lois Openda
67'

Het gemor op de tribunes wordt steeds luider want het thuispubliek ziet hoe Blauw-Zwart helemaal geen lijn in het spel krijgt en de bezoekers nog eens kunnen dreigen maar Horvath kan pakken.

63'

Er is weliswaar veel goeie wil bij Club maar het loopt werkelijk voor geen meter. Een hoge voorzet van Poulain wordt zomaar een makkelijke vangbal voor Bossut.

58'
57'

Ondanks de ruime achterstand blijft Leko zijn ploeg aanvuren, al ziet de Kroaat hoe De Pauw de kans op de 0-4 laat liggen. De Kroaat wordt er stilaan moedeloos van.

54'
Wissel
Club Brugge
Saulo Decarli Kaveh Rezaei
54'
Wissel
Decarli Rezaei
51'
Goal
Theo Bongonda Mbul'Ofeko Batombo
SV Zulte Waregem
0 - 3
51'
(Own)Goal
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco
Club Brugge
0 - 3
50'

Als er nog hoop was, dan is die nu helemaal weg want het staat ondertussen zowaar 0-3. Club krijgt de bal achterin niet weg en via het lichaam van Mata wordt het schot van Bongonda helemaal ongrijpbaar voor Horvath.

49'

Net als in de eerste helft wil Club de wedstrijd in handen nemen en dit resulteert meteen in een half kansje maar op aangeven van Wesley knalt Schrijvers uit de draai echter over. Het doelpunt van de hoop blijft (voorlopig?) dus achterwege.

46'
Wissel
Rits Amrabat

De bal rolt weer op Olympia. Met meteen een eerste wissel aan Brugse zijde : Amrabat komt in de plaats van Rits.

45'
Wissel
Club Brugge
Mats Rits Sofyan Amrabat
45'
45'
45'

+2 : Einde van de eerste helft en Club moet met een 0-2 achterstand de kleedkamer in. De bezoekende doelpunten waren van de voet van Harbaoui op strafschop en Bongonda. Kan Blauw-Zwart na de pauze alsnog een vuist maken?

45'

We krijgen minstens twee minuten toegevoegde tijd.

44'
Goal
Theo Bongonda Mbul'Ofeko Batombo
SV Zulte Waregem
0 - 2
44'

Club zit dus in de hoek waar de klappen vallen en net tegen de rust aan verdubbelen de bezoekers op de counter de score via Bongonda.

42'

Gesterkt door de voorsprong, kruipt Zulte Waregem helemaal achteruit, op Horvath na staan werkelijk alle spelers op de speelhelft van de bezoekers. Onnodig te zeggen dat de ruimtes dan ook bijzonder klein zijn.

41'
Gele kaart
Sammy Bossut
SV Zulte Waregem
40'

Nadat Bossut een terugspeelbal in de handen neemt, krijgt Club een vrije trap. Vanaken neemt zijn verantwoordelijkheid maar via de bovenkant van de lat ziet de Limburger zijn poging over gaan, het zit Blauw-Zwart ook niet mee.

37'

Dan toch eens een goeie aanval bij Club en bijna levert dit een doelpunt op maar Vanaken kan de voorzet van Vormer onvoldoende drukken, zijn kopbal gaat dan ook over.

33'

Net als tegen Waasland-Beveren heeft Club moeite op het ritme terug op te pikken, er sluipt dan ook enorm veel afval in het spel bij Blauw-Zwart.

30'

Na slecht ontzetten van Nakamba wordt Bongonda de zestien in gestuurd maar Mechele komt uitstekend tussenbeide. Aan de overkant pakt Bossut de voorzet van Vormer.

27'

Het is koud op Olympia en voorlopig is het spelniveau niet echt van die aard om er warm van te worden. Bij Club blijft het zoeken naar openingen maar de bezoekers hebben het zaakje defensief in orde.

22'
19'

Niet gediend door de omstandigheden slaagt Club er niet in om tot goed combinatiespel te komen, kansen blijven dan ook uit. Al probeert Schrijvers het met een achterwaarts kopballetje, te slap om Bossut op de proef te stellen.

16'

Club kijkt dus tegen een vroege achterstand aan, al probeert Schrijvers daar iets aan te doen maar onder druk van ondermeer Heylen trapt hij over het doel. Aan de overkant gaat ook een poging van Walsh hoog over en naast.

13'
Goal
Hamdi Harbaoui
SV Zulte Waregem
0 - 1
12'

Nadat hij eerst zelf de actie opzet, gaat Bongonda in de Brugse zestien neer, op aangeven van de videoref wijst scheidsrechter Boucaut naar de stip. Vanaf elfmeter trapt Harbaoui Horvath de verkeerde richting uit : 0-1 !

11'

Strafschop Zulte Waregem !

7'
5'
4'

Het eerste gevaar van de partij is voor de thuisploeg wanneer Bossut onder een hoge voorzet doorgaat en een bezoekende verdediger eerder paniekerig een hoekschop moet toestaan.

2'

Gaven we daarnet nog mee dat Dury op papier voor vijf verdedigers koos, dan moeten we dit evenwel bijstellen want Walsh fungeert eerder als verdedigende middenvelder.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt ditmaal wel eerst naar de eigen Kop toe.

Terwijl de supporters nog volop hun plaatsen innemen, stappen de beide elftallen het veld op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Zulte Waregem staat tevens in het teken van 'Rode Neuzendag'. Straks zal de figuurlijke aftrap gegeven worden door David Dehenauw, Stef Wauters, Sven Ornelis en oud-spelers Olivier De Cock en Peter van der Heyden.

Scheidsrechter vanavond is Alexandre Boucaut, Tim Pots is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Zulte Waregem pakt coach Dury op papier uit met vijf verdedigers, met Baudry, Heylen, Walsh, Bürki en ex-Bruggeling De fauw. Op het middenveld opteert hij voor het trio Buffel, De Pauw en Tardieu terwijl voorin Bongonda en Harbaoui voor het nodige gevaar moeten zorgen.

Door de afwezigheid van Denswil achterin, wordt Decarli opnieuw in de basis gedropt en vormt hij samen met de terugkerende Poulain en Mechele het hart van de Brugse defensie. Nakamba, Vormer en Vanaken vormen de gebruikelijke driehoek op het middenveld, met flankspelers Mata en Rits, die dus op links moet depanneren. Voorin worden Wesley en Schrijvers aan elkaar gekoppeld.

Club begint evenwel met de nodige kopzorgen aan de laatste rechte lijn richting de winterstop toe want het moet met Cools, Danjuma, Dennis, Denswil, Diatta, Vlietinck en Vossen maar liefst zeven spelers missen. Uit noodzaak zag coach Leko zich geroepen om de jonge Noah Fadiga aan de selectie toe te voegen; de zoon van start evenwel op de bank.

In een Westvlaams onderonsje trappen Club en Zulte Waregem na de interlandbreak en in een vooruitgeschoven wedstrijd de terugronde op gang. Blauw-Zwart hoopt mits een zege in het spoor van herfstkampioen Genk te blijven, terwijl de bezoekers een vervolg willen breien aan hun remonte.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Zulte Waregem, op speeldag 16 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 0 - 0
  • 1 - 2
  • 2 - 4
  • 1 - 2
  • 4 - 2
  • 3 - 0
  • 1 - 2

Club verliest met 1-3 van Zulte Waregem

Club Brugge heeft op eigen veld een 1-3 nederlaag geleden tegen Zulte Waregem. Harbaoui bracht de bezoekers al vroeg op voorsprong en Bongonda sloeg daarna Blauw-Zwart met twee goals helemaal knock-out. Club kon uiteindelijk nog de eer redden dankzij een owngoal van De fauw.

 

Door het blessureleed van tal van spelers moest Ivan Leko noodgedwongen sleutelen aan zijn elftal. Saulo Decarli, die ook tegen Charleroi al aan de aftrap stond, nam centraal links de plaats in van de geblesseerde Denswil. Door het ontbreken van een echte linkerwinger posteerde Leko Mats Rits op de linkerflank. Bovendien kwamen Benoît Poulain en Siebe Schrijvers opnieuw in de ploeg.

 

Club kon na vijf minuten als eerste voor gevaar zorgen, toen Bürki een voorzet van Schrijvers net naast zijn eigen doel devieerde. Na dik tien minuten stak ook Zulte Waregem voor het eerst de neus aan het venster en dat resulteerde meteen in een doelpunt. Nakamba tikte Bongonda aan binnen de zestien meter en scheidsrechter Boucaut wees na het bekijken van de beelden naar de stip. Harbaoui aarzelde niet en knalde de 0-1 voorbij Horvath.

 

De Bruggelingen  leken van slag en konden met uitzondering van een schot van Schrijvers niet meteen reageren. In het slotkwartier van de eerste helft begon Club de druk op te voeren en dat resulteerde in twee prima kansen: Vanaken kopte een voorzet van Vormer net over en mikte daarna een vrije trap via de deklat over doel. In plaats van 1-1 werd het op slag van rust echter 0-2: Buffel kon net niet bij een pass van De Pauw, maar aan de tweede paal kon Bongonda het leer binnenschieten.

 

Na de pauze kwam Sofyan Amrabat in de plaats van Mats Rits. Blauw-Zwart trok meteen ten aanval, in de hoop zo vlug mogelijk de aansluitingstreffer te scoren. Zo pakte Schrijvers uit met een knap schot, maar zijn poging zoefde net over de deklat. Club botste echter op een efficiënt Zulte Waregem, want bij hun eerste kans na de rust was het opnieuw raak: een schot van Bongonda week af op Mata en caprioleerde zo over Horvath in doel.

 

Blauw-Zwart stond nu voor een loodzware opdracht. Leko gooide met Rezaei een extra aanvaller in de strijd, maar het waren de bezoekers die via De Pauw bijna opnieuw scoorden. Ook Openda viel even later in en die kon meteen Vormer bedienen. De Nederlander kon ook scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Dik tien minuten voor tijd werd de Brugse aanvalsdrang uiteindelijk toch beloond, toen een voorzet van Vormer in eigen doel werd gegleden door De fauw.

 

Club kreeg nu opnieuw wat hoop, maar Zulte Waregem bleef erg goed georganiseerd spelen. Bovendien bleef het met de aalvlugge Bongonda loeren op de counter en kwam het via Harbaoui nog dicht bij een vierde doelpunt. In de absolute slotfase kwamen de Bruggelingen nog drie keer dicht bij de aansluitingstreffer: Bossut pareerde een schot van Poulain, een vrije trap van Vanaken ging over en een knal van Amrabat zoefde naast. Het bleef dus 1-3, waardoor Club Brugge zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen leed.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 16

Toeschouwers: 26.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Saulo Decarli (54’ Kaveh Rezaei) – Clinton Mata, Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Mats Rits (46’ Sofyan Amrabat) – Siebe Schrijvers (70’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Matej Mitrović, Noah Fadiga, Brandon Baiye. Coach: Ivan Leko.

Zulte Waregem: Sammy Bossut – Davy De fauw, Michaël Heylen, Marvin Baudry, Marco Bürki – Nill De Pauw, Florian Tardieu, Thomas Buffel (82’ Mikael Soisalo), Sandy Walsh, Theo Bongonda (86’ Henrik Bjordal) – Hamdi Harbaoui. Coach: Francky Dury.

Gele kaarten: Bossut.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 12’ Harbaoui (penalty, 0-1), 44’ Bongonda (0-2), 51’ Bongonda (0-3), 78’ De fauw (owngoal, 1-3).

 

Tekst: Steven Floin