Speeldag
1 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart ontvangt Zulte Waregem in de heenwedstrijd van de halve finale en speelt voor het eerst in zijn bekercampagne in Jan Breydel. In de voorbije rondes bleek Club te sterk voor Francs Borains (0-3), KV Oostende (2-4 na penalty’s) en Anderlecht (0-2). In de reguliere competitie wonnen de Bruggelingen beide partijen tegen Essevee. Tijdens de heenwedstrijd in het Regenboogstadion wonnen de Bruggelingen met 0-2 dankzij goals van Okereke en Diagne. In de kerstmatch voor eigen publiek werd het 4-0 via Diatta, Okereke (2x) en Vormer. Loïs Openda en Ruud Vormer missen bij een gele kaart de terugwedstrijd aan de Gaverbeek.

 

ZULTE WAREGEM

Zulte Waregem is nog volop in strijd voor een Play Off 1-ticket, maar legde ook in haar bekercampagne een knap parcours af. Het schakelde in de vorige bekerrondes Duffel (4-2), STVV (3-0) en Charleroi (2-3) uit en wil ook vanavond een goed resultaat halen met het oog op de cruciale terugmatch in het Regenboogstadion. Bij de bezoekers ontbreekt Larin geschorst na zijn tweede gele kaart in de kwartfinale. Björdal, Deschacht, Marq en Mensah missen bij een geel karton de terugwedstrijd. Francky Dury selecteerde volgende spelers: Bossut, Bansen, Bostyn, De Fauw, Baudry, Mensah, Walsh, Pletinckx, Deschacht, Marcq, Sissako, Zarandia, Bjørdal, Seck, Van Hecke, Bruno, Oberlin, De Smet en Berahino.

 

SCHEIDSRECHTER – WESLEY ALEN

Wesley Alen is scheidsrechter van dienst in Jan Breydel. Hij wordt geassisteerd door lijnrechters Florian Lemaire en Romain Devillers, de vierde official is Christof Dierick. Videoref Lothar D’Hondt wordt geflankeerd door Lennert Becquet en Roel Bensch.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – DAVID OKEREKE

In zijn eerste seizoen bij Club toonde David Okereke zich al bijzonder trefzeker met twee bekerdoelpunten en negen competitiegoals (waaronder drie treffers tegen Zulte Waregem). De 22-jarige Nigeriaan kwam over van het Italiaanse Spezia waar hij vorig seizoen 10 goals scoorde en 12 assists uitdeelde in 33 matchen. Okereke is een sterke targetspits die met zijn snelheid en efficiëntie het verschil kan maken.

 

ZULTE WAREGEM – GIANNI BRUNO

Gianni Bruno is met drie bekerdoelpunten en acht competitiegoals de efficiëntste speler bij de bezoekers. De 28-jarige Luikenaar is bezig aan zijn eerste seizoen bij Essevee, maar ontpopte zich meteen tot sterkhouder aan de Gaverbeek. Bruno genoot het grootste deel van zijn jeugdopleiding bij Standard en Lille waar hij nog ploegmaat was van o.a. Eden Hazard. Hij speelde een dertigtal matchen bij de eerste ploeg van Lille en zat nadien nog bij Bastia, Evian, Lorient, Samara en Cercle Brugge.

95'

Het zit erop, Club kan in de heenwedstrijd van de halve finales geen afstand nemen van Zulte Waregem en moet op 5 februari vol aan de bak om een plaats in de finale af te dwingen. Komende zondag wacht er Blauw-Zwart een nieuw West-Vlaamse derby, dan trekt het naar Kortrijk. Heel graag tot dan!

90'

Net bij het verstrijken van de reguliere speeltijd dropt Schrijvers een voorzet de bezoekende zestien in maar de kopbal van De Ketelaere verdwijnt aan de verkeerde kant van de paal buiten. We krijgen overigens vijf minuten toegevoegde tijd.

85'

Aan weerszijden eisen de doelman een hoofdrol op. Eerst duikt Mignolet goed in de voeten van Berahino, aan de overkant duwt Bossut een inzenden van Tau in hoekschop, ook dit levert Club niks op.

84'

Terwijl de thuisaanhang zich nog eens massaal laat horen, speelt Deli knap diep tot bij Vormer maar die kan niet echt op doel afdrukken, bovendien stond de Nederlander ook nog eens met een teen buitenspel.

81'

Een oprukkende Mechele ziet niet meteen vrijstaande medespelers en besluit dan maar vanuit de tweede lijn zijn kans te wagen maar zijn schot gaat ruim naast.

79'
Wissel
OpendaSchrijvers
75'
Gele kaart
Mata
72'

Tau wil zich tonen maar de Zuid-Afrikaan kan net niet bij een doorsteekbal van Deli. Meteen daarna stuurt Mata Openda diep, die ontdoet zich knap van Deschacht maar opnieuw is de aflegger niet nauwkeurig.

68'
Gele kaart
Walsh
67'

Club scoort een tweede maal via Vormer. Of denkt toch te hebben gescoord maar na tussenkomst van de VAR wordt het doelpunt afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van de pas ingevallen Tau, het blijft dus 1-1.

63'
Wissel
OkerekeTau
59'
Goal
Berahino
-
Net voor het uur hangen de bordjes opnieuw in evenwicht. Mignolet gaat gruwelijk in de fout wanneer hij een terugspeelbal in één tijd van speelkant wil ontzetten maar hij trapt pardoes in de voeten van Berahino, die allicht één van zijn makkelijkste doelpunten uit zijn loopbaan kan scoren.
53'
Goal
Rits
-
GOOOAAALLL - Pas op het veld ligt De Ketelaere meteen aan de basis van de openingstreffer. De jonge Bruggeling haalt de achterlijn en legt goed af tot bij de opkomende Rits, die de 1-0 onverbiddelijk voorbij Bossut tegen de touwen jaagt. Club heeft eindelijk zijn voorsprong te pakken!
52'
Wissel
VlietinckDe Ketelaere
46'
Wissel
SeckOberlin

De bal rolt weer op Olympia, met meteen een tweede wissel bij de bezoekers. Seck is in de kleedkamer gebleven, in zijn plaats begint Oberlin aan de tweede helft.

45'

+3 : Een goed leidende Alen fluit de eerste helft af, we gaan rusten met een 0-0 brilscore. Krijgen we na de pauze wel doelpunten te zien?

45'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kan Club eindelijk nog eens dreigen maar het schot van Openda gaat naast. We krijgen overigens drie minuten toegevoegde tijd.

43'

De jongste minuten is het spelniveau bij Club wat mistig geworden en hiervan maakt Zulte Waregem aardig gebruikt om op te schuiven maar het schot van Berahino verdwijnt hoog in de tribune.

42'
40'

Met nog vijf minuten tot de rust wordt een bedrijvige Okereke op links aangespeeld maar zijn pegel mist de juist richting en verdwijnt over het doel van Bossut.

36'
Wissel
PletinckxBaudry
35'

Voor een tweede keer in zeer korte tijd blijft Pletinckx op de grond zitten en krijgt hij de nodige verzorging, van die gelegenheid maakt Clement gebruik om zijn spelers aan de zijlijn bij te sturen.

31'

Net na het halfuur komt Club bijzonder dicht bij de openingstreffer. Bij een hoge voorzet van Okereke wordt Bossut door een tweetal eigen verdedigers gehinderd en Vanaken lijkt met het hoofd te gaan scoren maar zijn kopbal wordt nog net voor de lijn gekeerd bij een spectaculaire tussenkomst van Seck.

28'

Een bijzonder klaar kijkende Vormer opent met een sublieme verre bal richting Okereke, die probeert zijn schot te plaatsen maar wordt evenwel afgeblokt.

27'

We zijn reeds over halfweg in de eerste helft wanneer Okereke op links tot bij Sobol maar zijn voorzet wordt makkelijk gepakt door Bossut. Aan de overkant wordt de eerste corner van de partij weg gekopt door Mechele en de afvallende bal wordt door Marcq torenhoog over getrapt, het blijft 0-0 in een bij momenten sfeervol Jan Breydelstadion.

23'
22'

De bezoekers trekken een dubbele afweergordel op en Club heeft het niet onder de markt om een gaatje te vinden. Toch kan Okereke zich aan de achterlijn flink doorzetten en Bossut moet zich volledig strekken om het gevaar in de kiem te smoren.

17'

De bezoekers worden steeds meer op het eigen doel gedrukt en vanaf de rechterflank kan Mata voorzetten maar die wordt door Okereke naast en over verlengd. Aan de overkant kan Bruno ontsnappen bij Mechele maar gelukkig voor Mignolet en Club trapt hij zijn poging voorlangs, hier ontsnapt Blauw-Zwart aan de achterstand.

8'

Club begint de bal steeds meer op te eisen en op links leggen Openda en Okereke een aardig patrooon op de mat maar de aflegger kan door de bezoekende defensie ontzet worden. Seconden later wordt diezelfde Okereke terecht afgevlagd wegens buitenspel.

6'
5'

We zitten nog volop in de studieronde en beide ploegen tasten elkaar af. Evenwel zonder gevaar en dus ook zonder kansen.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt wel eerst naar de eigen Kop toe.

Terwijl de mist boven Brugge best meevalt, stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is de 29-jarige Wesley Alen, Lothar D’Hondt is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook weer eens te meer op een faire en correcte wedstrijd.

In vergelijking met de wedstrijd op Anderlecht wijzigt Clement zijn elftal op een viertal plaatsen. Mata neemt zoals logischerwijze verwacht zijn plaats op rechts terug in, terwijl op het middenveld Rits de voorkeur krijgt op Balanta. Door de afwezigheid van Dennis verschijnt Openda aan de aftrap, terwijl niet Schrijvers maar wel Vlietinck mag opdraven.

Voor het aantrekkelijke streekduel tegen Zulte Waregem kan coach Philippe Clement nog steeds niet beschikken over Krépin Diatta, terwijl ook Dennis forfait moest geven. Anderzijds is er de terugkeer van Clinton Mata, die tegen Anderlecht nog geschorst moest toekijken.

Blauw-Zwart is bij deze dus gewaarschuwd, al kan het zich opttrekken aan de zes op zes die in de competitie werden behaald. In Waregem werd met 0-2 gewonnen, net voor de winterstop was de leider met 4-0 duidelijk te sterk. Club wist zich overigens voor een 21ste maal te kwalificeren voor de halve finales.

Zulte Waregem daarentegen wist zich in de vorige rondes te ontdoen van KFC Duffel, STVV en Charleroi en staat daarmee voor de vierde maal in de halve finales van de Belgische beker. De fusieploeg heeft hierbij de statistieken alvast mee want het wist toen tot driemaal toe door te stoten naar de finale, waarvan er trouwens twee werden gewonnen.

Zover is het zeker nog niet want eerst moeten provinciegenoten uit Zulte Waregem in twee bedrijven zien gewipt te worden. Het is trouwens pas het eerste thuisduel van Blauw-Zwart in de huidige bekercompetitie want eerder kreeg het telkens uitwedstrijden tegen Francs Borains, KV Oostende en Anderlecht voorgeschoteld.

Club Brugge zette afgelopen weekend het nieuwe kalenderjaar in stijl in en hoopt die lijn ook in de bekercompetitie door te kunnen trekken en op 22 maart de finale op de Heizel te kunnen spelen. Blauw-Zwart staat reeds voor een 21ste maal in de halve finales.

Goedenavond en welkom vanuit een mistig Jan Breydelstadion voor de heenwedstrijd van de halve finales in de Croky Cup tussen Club Brugge en Zulte Waregem.

Club speelt 1-1 gelijk tegen Zulte Waregem

Club Brugge is in de halve finale van de Croky Cup niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel tegen Zulte Waregem. Mats Rits bracht Blauw-Zwart kort na de rust op voorsprong, maar Berahino maakte al vlug gelijk. Club zal dus binnen twee weken aan de Gaverbeek de kwalificatie voor de bekerfinale moeten afdwingen.

 

Philippe Clement voerde vier wijzigingen door aan het team dat zondag won op Anderlecht. Clinton Mata – terug uit schorsing – nam achteraan zijn basisplaats weer in, ten nadele van Kossounou. Centraal op het middenveld kreeg Mats Rits de voorkeur op Balanta, terwijl Thibault Vlietinck op de rechterflank de geblesseerde Dennis verving. Voorin kwam Loïs Openda in de plaats van Siebe Schrijvers.

 

Zulte Waregem wou uiteraard een goede uitgangspositie afdwingen met het oog op de terugmatch en probeerde Club zo weinig mogelijk ruimte te geven. Blauw-Zwart ontwikkelde bovendien te weinig tempo om de bezoekers uit verband te spelen. Openda en Okereke zorgden voor de eerste dreiging, maar de eerste echte kans was voor Zulte Waregem: Gianni Bruno kon na een kwartier plots doorgaan op links, maar zijn schot ging net voorlangs. Club reageerde met een actie van Okereke, die eindigde in de grijparmen van Bossut.

 

Na een half uur schakelden de Bruggelingen dan toch een versnelling hoger, met twee prima kansen tot gevolg. Vormer lanceerde Okereke, maar het schot van de Nigeriaan werd afgeblokt. Direct daarna loste Bossut een voorzet van Okereke, maar Seck veegde vervolgens de kopbal van Vanaken van de doellijn. Club was duidelijk baas en kwam nog twee keer dicht bij een doelpunt: Okereke en Openda konden echter allebei hun pogingen niet kadreren. Aan de overkant was een schot van Berahino hetzelfde lot beschoren.

 

Ook na de pauze bleef Blauw-Zwart domineren, maar Bossut kon de eerste kans van Openda redden. Philippe Clement gooide vervolgens Charles De Ketelaere in de strijd en die kon de wedstrijd meteen openbreken. Vanaken liet een voorzet van De Ketelaere doorlopen tot bij Mats Rits, die de 1-0 voorbij Bossut kon schieten. Direct daarna moest de Esseveedoelman redding brengen op een schot van opnieuw De Ketelaere. De bezoekers leken op weg naar de slachtbank, maar niets was minder waar: Berahino onderschepte een pass van Mignolet en kon zo de gelijkmaker in het lege doel binnenschieten.

 

Een domper voor Club, maar de Bruggelingen gingen meteen op zoek naar een tweede doelpunt. Eerst kon Openda Tau net niet bereiken, maar halfweg de tweede helft leek het dan toch te lukken: een lob van Tau ging tegen de lat, maar Vormer kon de rebound hard binnenschieten. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel van Tau. Kort daarop kon de Zuid-Afrikaan net niet bij een voorzet van Deli, terwijl de doorgebroken Openda geen ploegmaat kon bereiken. 

 

In de slotfase konden Mechele en Vormer hun schoten niet kadreren. Zulte Waregem loerde intussen op de counter en kon zelfs bijna een tweede keer scoren. Berahino kapte Mata uit, maar Mignolet dook perfect in de voeten van de aanvaller. Aan de overkant kwam Blauw-Zwart nog twee keer dicht bij een doelpunt: een afgeweken schot van Tau ging naast en De Ketelaere kopte een voorzet van Schrijvers net voorlangs. Het bleef dus 1-1, waardoor Club binnen twee weken nog vol aan de bak moet aan de Gaverbeek.

 

Croky Cup – Halve finale (heen)

Toeschouwers: 20.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Wesley Alen

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Thibault Vlietinck (52’ Charles De Ketelaere), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Eduard Sobol – David Okereke (62’ Percy Tau), Loïs Openda (79’ Siebe Schrijvers). Bank: Ethan Horvath, Éder Balanta, Odilon Kossounou, Matej Mitrović, Federico Ricca en Dion Cools. Coach: Philippe Clement.

Zulte Waregem: Sammy Bossut – Davy De fauw, Ewoud Pletinckx (36’ Marvin Baudry), Olivier Deschacht, Sandy Walsh – Gianni Bruno, Damien Marcq, Abdoulaye Sissako, Ibrahima Seck (46’ Dimitri Oberlin) – Saido Berahino (87’ Luka Zarandia), Henrik Bjordal. Coach: Francky Dury.

Gele kaarten: Walsh, Mata, Baudry.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 53’ Rits (1-0), 59’ Berahino (1-1).

 

Tekst: Steven Floin