Visual menu

Speeldag

0 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Vanavond speelt Blauw-Zwart de beslissende terugwedstrijd van de 1/16 de finale van de UEFA Europa League in Jan Breydel. Vorige week behaalden de Bruggelingen een verdiend gelijkspel in het ijskoude Kiev. Iets na het uur kwam de thuisploeg op voorsprong via Vitaliy Buyalskiy, maar dankzij een rake kopbal van Brandon Mechele hingen de bordjes gelijk. Club creëerde nog enkele doelkansen, maar uiteindelijk bleef de 1-1 tegen Dynamo Kiev op het scorebord staan. Ondanks de afwezigheid van enkele sterkhouders, wil Blauw-Zwart vandaag resoluut de kwalificatie voor de 1/8ste finale van de Europa League afdwingen.

 

DYNAMO KIEV

Dynamo Kiev staat voor een moeilijke uitwedstrijd in het Jan Breydelstadion. Door het Brugse doelpunt in de heenmatch, moeten de Oekraïners sowieso minstens één keer scoren om kans te maken op kwalificatie. Afgelopen weekend gunde Mircea Lucescu enkele sterkhouders rust in het competitieduel tegen Desna: beide teams deelden de punten bij een 1-1 gelijkspel. Twee spelers om vandaag in de gaten te houden zijn Vitaliy Buyalskiy en Viktor Tsygankov. Beide spelers waren betrokken in 14 van de 16 laatste Europa League-goals van de Oekraïense vice-kampioen.

 

SCHEIDSRECHTER – Srdjan Jovanović

Srdjan Jovanović is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. De 44-jarige Serviër wordt bijgestaan door Uroš Stojković, Milan Mihajlović (assistent-refs) en Fran Jović (vierde official). Sascha Stegemann en Luis Godinho vormen het VAR-team.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – EDUARD SOBOL

Na een speeldag schorsing is Eduard Sobol opnieuw inzetbaar bij Blauw-Zwart. Voor de 25-jarige Oekraïense international is dit ongetwijfeld een bijzondere partij tegen zijn landgenoten waar hij verschillende bekende gezichten tegenkomt. De talentvolle linksachter is niet alleen secuur verdedigend, maar kan ook offensief gevaar brengen.  

 

DYNAMO KIEV – VITALIY MIKOLENKO

Vitaliy Mikolenko is één van de sterkhouders in de defensie van Dynamo Kiev. De 21-jarige flankverdediger die ook werd opgeleid bij Blauw-Wit, is snel en kan een goede voorzet trappen. Mikolenko speelt ook bij het Oekraïense nationale elftal waar hij aan de zijde van Eduard Sobol in de defensie staat.

94'

Veel tijd om te balen na deze gitzwarte avond rest er Club evenwel niet want komende zondag wacht er alweer de uitwedstrijd in en tegen Gent, heel graag tot dan!

94'

Het zit er op. Club verliest met het kleinste verschil van Kyiv en het coronavirus en moet zwaar ontgoocheld het Europese strijdtoneel verlaten.

92'

Kyiv kan nog eens counteren via Rodrigues en Mignolet moet het schot van Shaparenko in hoekschop duwen.

90'

We krijgen nog minstens 4 minuten toegevoegde tijd, kan het nog voor Club?

88'

Wat zit er nog in de tank bij Club? Kan Blauw-Zwart in de absolute slotfase nog verlengingen uit de brand slepen?

86'
Wissel
BuyalskiyAndreyivskiy
84'
Wissel
DirarOkereke
84'
Wissel
SobolDe Cuyper
82'
Goal
Buyalskiy
-
Het zal toch niet waar zijn? Bij Kyiv wordt op rechts Tsygankov gevonden en die bedient centraal de inlopende Buyalskiy, die voor de neus van Kossounou en Mignolet de 0-1 tegen de touwen duwt.
81'

Terwijl het steeds harder gaat regenen, kan Club opnieuw counteren via Sobol en Badji maar zijn schot verdwijnt in hoekschop, hier komt de inlopende Kossounou niet aan koppen toe.

79'

Kyiv kan op links uitbreken via Shaparenko en Mykolenko maar Mignolet kan de voorzet vrij makkelijk pakken.

77'
Wissel
KedzioraKaravaev
75'

Met nog een kwartier op de klok zijn het de bezoekers die het betere van het spel hebben maar echt gevaarlijk zijn ze evenwel niet. Het is integendeel Club dat nog eens kan uitbreken via Van der Brempt maar zijn voorzet wordt ontzet, ook een schot van Badji wordt afgeblokt. Het is nagelbijten hier in Jan Breydel.

69'

Pas op het veld laat Shaparenko zich meteen gelden. Eerst moet Mignolet zijn schot in hoekschop verwerken, meteen daarna haalt hij opnieuw zwaar uit maar ditmaal over het doel. Is dit het sein voor Kyiv om een tandje bij te steken?

68'
Wissel
ShepelievShaparenko
67'

Terwijl bij Kyiv twee nieuwe mensen klaar staan om in te vallen, trapt Badji van heel ver op doel maar via een been maakt zijn schot een hoge capriool waardoor de doelman het leer kan pakken.

62'

Net na het uur komt Club heel dicht bij de 1-0. Syrota stapt verkeerd uit bij een bal van Dirar richting Badji, de Senegalees mikt evenwel op de vuisten van Buschan. In de herneming trapt Vormer vervaarlijk op doel maar zijn schot gaat via een been in hoekschop.

57'
Wissel
DostBadji

Dost heeft het nog heel even geprobeerd maar moet nu toch naar de kant, in zijn plaats komt Badji. Andermaal ziet Blauw-Zwart een sterkhouder uitvallen.

55'

Voor Dost zit de wedstrijd er allicht vroegtijdig op want hij ondervindt last aan de hamstrings nadat hij met een hakje Vormer wist vrij te spelen maar die kraakt zijn schot met links compleet.

53'

Op links wordt Sobol foutief afgestopt en Vormer dropt de vrije trap de zestien in, hij bereikt Dost maar onder zware druk kan hij maar half op doel koppen, doelman Buschan kan makkelijk pakken.

51'

Via Van der Brempt dwingt Kyiv de eerste hoekschop na de rust af maar die wordt door Dost makkelijk met het hoofd ontzet, Sydorchuk probeert het dan maar vanuit de tweede lijn maar het schot van de kapitein mist compleet de juiste richting.

49'
Gele kaart
Besedin
47'

Meteen na de pauze trekt Club ten aanval en in de zestien gaat Ricca neer maar er lijkt ons niks aan de hand en Jovanovic wijst terecht niet naar de stip.

46'
Wissel
Van den KeybusVan der Brempt

De bal rolt weer op Olympia, met meteen ook een eerste wissel bij Club : Van der Brempt komt in de plaats van Van den Keybus.

45'
45'
45'

Na exact 45 minuten fluit de Servische scheidsrechter de eerste helft en Club mag rusten met een 0-0 tussenstand.

44'

Het regent ondertussen lichtjes boven Brugge wanneer Kyiv na balverlies bij Ricca kan omschakelen maar andermaal draagt de aanval niet ver.

37'

Club heeft de wedstrijd in handen en komt er bij momenten gecontroleerd uit. Sobol draait zich vrij en trapt van ver op doel maar hij ziet zijn schot afgeblokt, meteen daarna wordt de voorzet van Dirar ontzet.

32'

Opnieuw is er weinig doortastend ingrijpen van Balanta waardoor Kyiv kan counteren maar gelukkig is er Kossounou om met een tackle Oekraïns gevaar in de kiem te smoren, aan de overkant verdwijnt een voorzet van Van den Keybus slordig over het kader.

29'
26'

Beide ploegen hebben quasi evenveel balbezit maar het is opnieuw Club dat komt opzetten, opnieuw de voorzet vanaf de rechterkant en het is Sobol die met rechts zowaar over doel trapt.

24'

Kyiv moet scoren maar het is integendeel Club dat het voor eerst echt gevaarlijk kan zijn wanneer bij een voorzet eerst Dirar tegen het canvas gaat, bij de daaropvolgende voorzet van Mata kan Dost op doel koppen maar evenwel in de handen van de bezoekende doelman. De VAR bekijkt meteen daarna de fase met Dirar maar er blijkt evenwel geen vuiltje aan de Brugse lucht.

21'

Bij een snelle inworp bij Kyiv laat Balanta zich iets te makkelijk aftroeven en Besedin kan met de bal aan de haal maar onder druk van Mechele loopt ook die aanval vroegtijdig spaak.

19'
Gele kaart
Van den Keybus
17'

Een poging tot aanval vanwege Kyiv wordt makkelijk afgeslagen en Club kan de omschakeling maken via Ricca en Sobol die meteen Dost probeert te bereiken, de afvallende bal valt voor de voet van Ricca maar zijn trap verdwijnt ver naast en over het doel van Buschan.

10'
9'

Ook Club steekt een eerste maal de neus aan het venster wanneer Dirar vanaf de rechterflank kan voorzetten en de kopbal van Dost via het hoofd van Syrota over de achterlijn verdwijnt, de daaropvolgende hoekschop wordt door Club echter knullig uitgespeeld.

5'

Kyiv moet scoren om door te gaan en trekken een eerste maal ten aanval via Besedin die via de voet van Mechele de eerste hoekschop van de partij weet af te dwingen, maar ook dit levert de bezoekers niks op.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Oekraïne die hebben afgetrapt. Slaagt Club er in om door te stoten naar de achtste finales? Volg het hier van minuut tot minuut.

De beide teams stappen de grasmat, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De terugwedstrijd tussen Club Brugge en Dynamo Kyiv moet in goede banen worden geleid door Srdjan Jovanovic. Deze 34-jarige scheidsrechter uit de Servische hoofdstad Belgrado zal hierin worden bijgestaan door zijn landgenoten en assistenten Uros Stojkovic en Milan Mihajlovic. De Kroaat Fran Jovic is vierde official terwijl de Duitser Sascha Stegemann en de Portugees Luis Miguel Branco Godinho het VAR-team uitmaken.

Bij Dynamo Kyiv grijpt de 75-jarige Roemeense coach Lucescu in en zijn er een drietal wijzigingen. In vergelijking met de heenwedstrijd nemen Syrota, Shepeliev en Gershon Rodrigues de plaatsen in van Popov, Shaparenko en De Pena.

Door de vele afwezigheden is het opnieuw zwaar puzzelen voor coach Clement en interim-hoofdcoach De Mil. Achterin is er geen probleem en zijn Mata, Koussounou en Mechele de certitudes, aangevuld met Ricca. Op het middenveld wordt gekozen voor het drietal Balanta, Vormer en Van den Keybus, met Sobol en de vandaag jarige Dirar op de flanken, zij moeten Dost voorin zien te bereiken.

Club vertrok vorige week behoorlijk gehavend naar Oekraïne en die situatie is er op zich niet beter op geworden. Want naast eerder Denswil, Lang, Mitrovic, Rits en Vanaken moet nu ook De Ketelaere in quarantaine. Hij testte tot tweemaal toe positief, dit in tegenstelling tot Mignolet, die bij een tweede test negatief bleek en dus alsnog aan de selectie werd toegevoegd. Sobol van zijn kant keert terug uit schorsing.

Als Club niet verliest of een clean sheet weet te behouden, is het altijd geplaatst voor de achtste finales. Bij een 1-1 gelijkspel volgen er verlengingen en eventueel ook strafschoppen, bij verlies of een gelijkspel met meerdere doelpunten is de Belgische landskampioen uitgeschakeld.

Na de gelijkmaker van Brandon Mechele behaalde Club Brugge vorige week in de diepvries van Kiëv met 1-1 een behoorlijke uitgangspositie, vandaag moet Blauw-Zwart het zaakje in eigen huis zien af te maken.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de terugwedstrijd in de 1/16 finales van de Europa League tussen Club Brugge en Dynamo Kyiv.

Club uitgeschakeld na 0-1 nederlaag tegen Dynamo Kiev

Het Europese avontuur van Club Brugge is voorbij. Ondanks tal van afwezigen was Blauw-Zwart in de Europa League sterker dan Dynamo Kiev, maar een tegengoal in de slotfase deed Club de das om. 

 

De extra coronatest van Simon Mignolet was negatief en dus mocht de doelman in extremis toch starten. Charles De Ketelaere daarentegen testte wel positief en moest bijgevolg net als Vanaken, Lang, Rits, Denswil, Mitrovic en de volledige technische staf in quarantaine. De Ketelaere werd centraal op het middenveld vervangen door Thomas Van den Keybus. Ook Federico Ricca en Nabil Dirar kwamen in de ploeg, ten nadele van Van der Brempt en Chong, die Europees niet speelgerechtigd is.

 

Door de 1-1 van vorige week in Oekraïne had Club genoeg aan een scoreloos gelijkspel om zich te kwalificeren en dus trok het niet direct met man en macht naar voren. De bezoekers konden als eerste dreigen, maar Mechele kon met een goed getimede tackle Besedin afstoppen. De eerste kans van Blauw-Zwart volgde na tien minuten: een kopbal van Dost op voorzet van Dirar verdween via een verdediger over doel. Even later ging een schot van Ricca hoog over, terwijl een hoekschop van Vormer net voor de Uruguayaan werd weggekopt.

 

Halfweg de eerste helft duwden de Bruggelingen plots door: een fout op Dirar in de zestien meter werd niet bestraft en direct daarna bracht doelman Bushchan redding op een kopbal van Dost. Even later ging een vluchtschot van Sobol over doel, terwijl ook Van den Keybus zijn poging niet kon kadreren. Club had het lastig om openingen te vinden, maar gaf zelf ook niets weg. 0-0 was dan ook een logische ruststand.

 

Na de pauze kwam Ignace Van der Brempt in de plaats van Thomas Van den Keybus, waardoor Dirar centraal op het middenveld ging spelen. De eerste kans van de tweede helft was opnieuw voor Club: Dost kopte een vrije trap van Vormer richting doel, maar Bushchan bracht redding. Even later ging een poging van Vormer naast. De Bruggelingen waren duidelijk baas, maar kregen op het uur een tegenslag te verwerken: Dost moest geblesseerd naar de kant. Badji was zijn vervanger.

 

Ondanks die domper voetbalde Club direct daarna wel een dubbele kans bij elkaar. Dirar bediende Badji maar zijn schot werd gepareerd door Bushchan. In de rebound ging een schot van Vormer via een verdediger over doel. De verdiende 1-0 viel niet, waardoor de Oekraïners plots meer in hun kansen begonnen te geloven. De ingevallen Shaparenko kon twee keer dreigen, maar eerst bracht Mignolet redding en daarna zoefde zijn poging over de lat.

 

Bij Blauw-Zwart liep de tank stilaan leeg, al bleven de Bruggelingen wel dreigen. Een schot van Van der Brempt ging naast, terwijl een knappe actie van Badji via een verdediger over doel ging. Zeven minuten voor tijd sloeg echter het noodlot toe: na een voorzet van Tsygankov devieerde Buyalskiy het leer via de lat in doel. Club probeerde nog te reageren, maar tevergeefs. In de blessuretijd moest Mignolet nog redding brengen op een schot van Shaparenko. 0-1 dus, waardoor het Europese avontuur van Club eindigt in de 1/16de finales.

 

 

UEFA Europa League – 1/16de finale (terug)

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Srdjan Jovanovic (SRB)

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Federico Ricca – Ruud Vormer, Éder Balanta, Thomas Van den Keybus (46’ Ignace Van der Brempt) – Nabil Dirar (84’ David Okereke), Bas Dost (58’ Youssouph Badji), Eduard Sobol (84’ Maxim De Cuyper). Bank: Ethan Horvath, Nick Shinton, Ibrahima Fofana, Nathan Fuakala, Arne Engels en Mathis Servais. Coach: Rik De Mil.

Dynamo Kiev: Georgiy Bushchan – Tomasz Kedziora (77’ Oleksandr Karavaev), Illia Zabarnyi, Oleksandr Syrota, Vitaliy Mykolenko – Volodymyr Shepeliev (68’ Mykola Shaparenko), Serhiy Sydorchuk, Viktor Tsygankov - Vitaliy Buyalskiy (86’ Oleksandr Andriyevskiy), Artem Besedin, Gerson Rodrigues.Coach: Mircea Lucescu.

Gele kaarten: Van den Keybus, Besedin.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 83’ Buyalskiy (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in