Speeldag 13

1 - 0

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na de interlandbreak verdedigt Blauw-Zwart zijn leidersplaats in Jan Breydel tegen KV Kortrijk. Jammer genoeg nog steeds voor lege tribunes wegens de coronapandemie. Club wil vooruit en gaat ook tegen de Kerels resoluut voor de drie punten. Ook op de voorbije speeldag speelden de Bruggelingen een West-Vlaams streekduel: tegen KV Oostende werd met 1-3 gewonnen dankzij goals van Rits, Diatta en Badji. Blauw-Zwart kwam in de Diaz Arena op voorsprong na een rake kopbal van Rits, maar net voor rust trapte Gueye de gelijkmaker voorbij Mignolet. Na de uitsluiting van Bataille bij de Kustboys en knappe invalbeurten van De Ketelaere en Badji trok het team van Philippe Clement de zege over de streep. Diep in de tweede helft trapte Diatta het leer staalhard in doel en even later legde zijn Senegalese landgenoot Badji de 1-3 eindstand vast. Club heeft elf verschillende doelpuntenmakers in zijn rangen: geen enkel team in de Jupiler Pro League doet beter. Blauw-Zwart won zijn laatste acht thuismatchen tegen KV Kortrijk en kon daarin gemiddeld telkens driemaal scoren. 

 

De selectie: Mignolet, Horvath, Lammens, Kossounou, Deli, Mata, Mechele, De Cuyper, Balanta, Schrijvers, Vanaken, Vormer, Rits, De Ketelaere, Diatta, Badji, Krmenčík, Dennis, Lang en Okereke.

 

KV KORTRIJK

KV Kortrijk staat met zestien punten op de negende plaats in de rangschikking. De Kerels wonnen tegen AA Gent (1-2), Cercle Brugge (0-1), Excel Moeskroen (3-0) en KV Mechelen (1-2) en speelden gelijk tegen KAS Eupen (0-0), STVV (0-0), Zulte Waregem (1-1) en Beerschot (5-5). Het team van Yves Vanderhaeghe doet het goed buitenshuis en behaalde dit seizoen elf punten op verplaatsing. Enkel Club doet beter met dertien punten behaald in uitwedstrijden. Voor de interlandbreak speelde KV Kortrijk 5-5 gelijk tegen Beerschot. De West-Vlamingen kwamen 2-0 voor in het openingskwartier via Jonckheere en Selemani, maar gingen rusten met 2-1 na de aansluitingstreffer van Bourdin. Na rust kwamen de bezoekers het best uit de kleedkamer en klommen op voorsprong via Holzhauser en Tissoudali. De Kerels gaven zich niet gewonnen en keerden de spelsituatie in hun voordeel na goals van Mboyo en Guèye (4-3). Maar ook de Antwerpse promovendus toonde zich opnieuw bijzonder efficiënt en kon scoren via Bourdin en Frans. In de slotseconden bezorgde Sainsbury zijn team alsnog een punt met zijn treffer (5-5).

 

De selectie: Jakubech, Golubovic, Hines-Ike, Dewaele, Sainsbury, Rougeaux, Mboyo, Stojanovic, Van Der Bruggen, Deman, Gueye, Jalloh, De Sart, Maus, Jonckheere, Ilic, Van Den Bossche, Ocansey en Derijck.

 

SCHEIDSRECHTER – LOTHAR D’HONDT

Lothar D’hondt is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Romain Devillers en Michael Geerolf, vierde official is Wim Smet. De videoref is Jonathan Lardot.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – RUUD VORMER

Ruud Vormer die bezig is aan zijn zesde seizoen op Jan Breydel, kan terugblikken op mooie statistieken in de voorbije maanden. De Brugse aanvoerder was bepalend met vijf assists en drie doelpunten in de Jupiler Pro League. Met vijf beslissende passes is hij - tesamen met Hans Vanaken – assistkoning bij de landskampioen. De 32-jarige Nederlander is met zijn spelinzicht, traptechniek en inzet van goudwaarde bij Blauw-Zwart.

 

KV KORTRIJK – MICHIEL JONCKHEERE

Michiel Jonckheere speelt sinds dit seizoen bij KV Kortrijk en stond de voorbije wedstrijden telkens in het elftal van Yves Vanderhaeghe. Voordien was de 30-jarige polyvalente middenvelder negen jaar een vaste waarde bij KV Oostende waar hij in totaal 182 competitiewedstrijden speelde. Jonckheere voetbalde ook nog twee seizoenen bij de Brugse beloften, maar op zoek naar speelminuten belandde hij uiteindelijk via Zulte Waregem in Oostende.

94'

Door deze zege telt Club nu drie punten voorsprong op Charleroi, dat morgen evenwel nog aan de bak moet en zet het de concurrenten uit Antwerpen en Luik op iets grotere achterstand. Komende dinsdag wacht er Blauw-Zwart de moeilijke uitwedstrijd in en tegen Dortmund. Heel graag tot dan!

94'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken en Club wint voor het eerst in eigen huis zonder toeschouwers. Mooi was het helemaal niet maar de landskampioen pakt de volle buit na de knappe goal van Lang.

90'

Na een iets te opzichtige duwfout van Deli krijgt Kortrijk een vrije trap maar die wordt door Sainsbury over en naast gekopt, we krijgen overigens nog vier minuten toegevoegde tijd.

89'
Wissel
OcanseyGolubovic
87'
86'
Wissel
JonckheereVan Den Bossche
82'

Bij een vlug genomen inworp krijgt Van Der Bruggen heel wat ruimte en hij haalt meteen uit maar gelukkig voor Mignolet en gans Club verdwijnt zijn schot boven de kruising buiten, Blauw-Zwart kan en mag zich nog niet zegezeker voelen.

80'
Wissel
DiattaKossounou
78'

Kortrijk probeert zich opnieuw steviger in de partij te knokken en Mboyo gaat achter een diepe bal aan, zijn voorzet belandt tegen de arm van Mechele maar er was reeds gevlagd en gefloten voor buitenspel.

76'

We zitten reeds in het laatste kwartier wanneer ook Kortrijk nog eens gevaarlijk voor doel kan opduiken maar Mignolet kent al bij al geen te grote problemen met de knal van Van Der Bruggen.

75'
Wissel
LangOkereke
70'
Wissel
StojanovicDerijck
69'

Kortrijk heeft het knap lastig om Club steeds verder van zijn doel af te houden en er hangt een tweede Brugs doelpunt in de lucht. Die komt er voorlopig niet want op aangeven van Diatta gaat een poging van Vormer naast.

68'
Gele kaart
Sainsbury
65'

Met een lepe en prima boogbal speelt Lang de lopende De Ketelaere aan maar zijn voorzet weet echter geen medespeler te bereiken en de bezoekers kunnen opgelucht adem halen.

60'
Goal
Lang
-
GOOOAAALLL - Op het uur lukt het dan toch voor Club. Pas ingevallen kopt Krmencik de bal goed richting Lang en die verschalkt de bezoekende doelman met een heerlijke omhaal. Wat een bijzonder knap doelpunt van de Nederlander!!
58'
Wissel
BadjiKrmencik
56'

Sainsbury speelt foutief in en bijna kan Club hiervan profiteren maar Rits trapt in de handen van Ilic, nog steeds geen doelpunten in deze West-Vlaamse derby.

55'
Gele kaart
Stojanovic
53'

Net op een moment dat we stilaan opnieuw dreigen in te dommelen, zet Club een leuke aanval op via Lang en Diatta maar Badji kan de voorzet niet in doel verlengen.

48'

Net als in de eerste helft probeert Club de bezoekers meteen onder de druk te zetten, eerst verdwijnt een schot van Vormer in hoekschop en pakt Ilic de voorzet van De Ketelaere.

46'

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft?

45'
45'
45'

We krijgen geen toegevoegde tijd en scheidsrechter D'Hondt fluit een zoutloze eerste helft af. De eerste minuten leken nochtans hoopvol en bijna opende Lang al heel vroeg de score maar hij besloot op de bezoekende doelman. Daarna verwaterde de partij zowel letterlijk als figuurlijk en was het wachten op de poging van Vanaken. Voor het overige hebben we nauwelijks iets in ons notitieboekje staan, hopelijk beterschap na de rust.

41'

Met nog enkele minuten tot de rust speelt Diatta de vrijstaande Vanaken aan maar de Gouden Schoen kraakt zijn schot waardoor Ilic niet echt in de problemen komt, eindelijk valt er nog eens iets te melden.

35'

Na een licht gefloten fout op Vormer trapt De Ketelaere de daaropvolgende vrije trap zonder echt veel overtuiging slap in de Kortrijkse muur en dwingt Badji een nieuwe corner af maar ook dit levert de thuisploeg niks op.

33'

Meteen daarna is er de voorzet van Rits en Lang probeert het met een omhaal maar ook zijn poging gaat torenhoog over.

32'

De Ketelaere dwingt een nieuwe Brugse hoekschop af, die wordt in eerste instantie weg gekopt maar Diatta neemt de afvallende bal meteen op de slof maar die verdwijnt hoog in de lege tribunes.

30'
28'

We zitten bijna aan het halfuur en het blijft wachten op de eerste echte grote kans, voorlopig hebben de afwezigen gelijk, al is het duidelijk dat de Belgische landskampioen zijn trouwe twaalfde man mist.

23'
Gele kaart
Van Der Bruggen
Van Der Bruggen mist zijn controle en probeert zijn foutje te herstellen maar gaat met gestrekt been vol in bij Lang. Scheidsrechter D'Hondt toont hem de gele kaart en daar mag de Kortrijkse kapitein echt niet om mopperen.
20'

Bij Kortrijk wordt de man aan de bal niet aangevallen en Sainsbury kan heel wat meters maken en uithalen maar de Australiër knalt op de vuisten van MIgnolet, een duidelijke waarschuwing voor Club dat het tempo moet opschroeven om het verdedigend blok van de bezoekers uit verband te willen spelen.

16'

Vanuit de tweede lijn trapt De Ketelaere op doel maar via de hak van De Sart verdwijnt zijn bal in hoekschop, opnieuw staat de jonge Bruggeling aan het kanon maar zijn schot waait hoog over.

14'
13'

Kortrijk houdt het zaakje goed gesloten en Club gaat geduldig op zoek naar een gaatje in de dubbele afweergordel, bovendien zijn voorzetten van Vormer en Mata ondermaats.

7'

Meteen daarna vindt een aandringende Diatta Vormer maar zijn voorzet richting Badji is iets te hard en te ver en de bezoekers kunnen opruimen.

6'

Club wil duidelijk de vroege voorsprong, Lang draait zich knap vrij en slalomt voorbij een aantal Kortrijkse poortjes maar de van Ajax overgekomen dribbelaar knalt vervolgens pal op Ilic.

4'

Club dwingt een eerste hoekschop af maar het schot van Lang sterft in een bos van benen, aan de overkant plukt Mignolet een hoge voorzet van Mboyo makkelijk uit de lucht.

2'

Bij een diepe bal staat Vormer plots helemaal vrij maar zijn schot gaat naast de kooi van de debuterende Ilic, bovendien stond de Nederlander blijkbaar ook in buitenspel.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Kortrijk die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

De beide teams stappen de grasmat, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Voor de volledigheid geven we nog mee dat de naam van Dennis niet op het wedstrijdblad terug te vinden is.

De West-Vlaamse confrontatie tussen Club Brugge en KV Kortrijk moet in goede banen worden geleid door de 26-jarige Lothar D’Hondt en zijn assistenten Romain Devillers en Michael Geerolf. Wim Smet is vierde official, terwijl de VAR luistert naar de naam van Jonathan Lardot.

Bij Kortrijk moet ook coach Vanderhaeghe een aantal spelers missen. Net als Sobol werd Makarenko bij Oekraïne positief getest op Covid, terwijl ondermeer Selemani, Badamosi, D’Haene en Lepoint er wegens blessure niet bij zijn. Doelman Jakubech kwam pas vrijdag terug van Slovenië en daardoor maakt de Serviër Ilic in doel zijn debuut voor de Kerels.

Voor Clement is het overigens zijn 425ste wedstrijd bij Club, 359 als speler en 65 als coach. Vanaken speelt vanavond zijn 260ste officiële wedstrijd bij Blauw-Zwart, terwijl Mechele dan weer zijn 180ste competitiewedstrijd in het shirt van de landskampioen mag afhaspelen. Kersvers Rode Duivel De Ketelaere speelt zijn 25ste competitiewedstrijd voor Club.

Door de afwezigheid van Sobol en Ricca moet Clement dus schuiven, al begint niet De Cuyper maar wel De Ketelaere aan de partij. Ook Badji en Lang verschijnen aan de aftrap, voor het overige zijn er geen veranderingen.

Voor de tweede West-Vlaamse derby op rij kan coach Philippe Clement naast de reeds langer geblesseerde Mitrovic ook geen beroep doen op het duo Ricca-Sobol. Laatstgenoemde testte tot tweemaal toe positief op Covid, terwijl Ricca nog onvoldoende is hersteld, ook de wedstrijd tegen Dortmund komt nog te vroeg voor de Uruguayaan.

De interlandbreak zit er alweer op en met de komst van Kortrijk begint de landskampioen aan een razend druk programma. Blauw-Zwart hoopt om tegen de Kerels alvast goed uit de startblokken weg te komen.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Kortrijk, op speeldag 13 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Noa Lang bezorgt Club nipte zege tegen Kortrijk

Club Brugge heeft op eigen veld een nipte 1-0 zege behaald tegen KV Kortrijk. Blauw-Zwart beet zich lange tijd de tanden stuk op de bezoekende defensie, maar Noa Lang kroonde zich op het uur tot matchwinnaar met een heerlijk doelpunt.

 

Philippe Clement voerde drie wijzigingen door aan het team dat twee weken geleden won op KV Oostende. Door de afwezigheid van Sobol (corona) en Ricca (blessure) begon Charles De Ketelaere op de linkerflank. Centraal achterin verving Brandon Mechele Odilon Kossounou, terwijl voorin Youssouph Badji in de plaats kwam van Emmanuel Dennis. De Senegalees werd voorin geflankeerd door Diatta en Lang.

 

Club begon snedig en voetbalde na vijf minuten een prima actie bij elkaar: Noa Lang sneed knap naar binnen, maar doelman Ilic redde zijn schot. Kort daarop probeerde Vormer het met een voorzet-schot, maar Badji kon zijn poging niet in doel verlengen. Even later ging een volley van De Ketelaere hoog over. Aan de overkant trok verdediger Sainsbury mee naar voren, maar Mignolet pareerde zijn knal met de vuisten.

 

KV Kortrijk plooide massaal terug, waardoor het voor de Bruggelingen moeilijk was om openingen te vinden. Blauw-Zwart speelde te traag en ontwikkelde alleen steriele druk. Kort voorbij het halfuur had Lang iets fraais in gedachten, maar zijn omhaal ging over. Daarna werd ook een schot van Badji afgeblokt. De beste kans viel kort voor de rust: na een teruglegger van Diatta mikte Vanaken het leer recht op Ilic.

 

Na de pauze gingen de Bruggelingen meteen op zoek naar een doelpunt. Het eerste gevaar kwam vanaf de rechterflank: Diatta gaf de bal laag voor doel, maar Badji kwam een teenlengte te kort om het leer binnen te duwen. Kort daarop volgde een nog betere kans: deze keer bediende Diatta Mats Rits, maar de Antwerpenaar mikte het leer recht op doelman Ilic.

 

Op het uur gooide Philippe Clement Michael Krmenčík in de ploeg en die lag meteen aan de basis van de openingsgoal. Na een scrimmage voor doel verlengde hij het leer tot bij Noa Lang en die trapte de 1-0 binnen met een knappe halve omhaal. Door dat doelpunt moesten de bezoekers uit hun egelstelling komen en kreeg Club meer ruimte. Twintig minuten voor tijd bediende Diatta Vormer, maar de Brugse kapitein kon zijn schot niet kadreren.

 

In de slotfase mochten ook Okereke en Kossounou nog invallen, maar de score veranderde niet meer. Kortrijk probeerde nog druk te zetten, maar de Bruggelingen kwamen niet in de problemen. Dankzij deze zege blijft Club aan de leiding. Dinsdag volgt al de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 13

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Lothar D’hondt

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli, Charles De Ketelaere – Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken – Krépin Diatta (81’ Odilon Kossounou), Youssouph Badji (59’ Michael Krmenčík), Noa Lang (76’ David Okereke). Bank: Ethan Horvath, Senne Lammens, Éder Balanta, Siebe Schrijvers, Emmanuel Dennis en Maxim De Cuyper. Coach: Philippe Clement.

KV Kortrijk: Marko Ilic – Gilles Dewaele, Lucas Rougeaux, Trent Sainsbury, Eric Ocansey (90’ Petar Golubovic) – Jovan Stojanovic (71’ Timothy Derijck), Hannes Van der Bruggen, Julien De Sart, Michiel Jonckheere (86’ Yani Van den Bossche) – Ilombe Mboyo, Pape Habib Gueye. Coach: Yves Vanderhaeghe.

Gele kaarten: Van der Bruggen, Jovanovic, Sainsbury.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 60’ Lang (1-0).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in