Speeldag 1

2 - 2

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart start met 38 punten in de Champions’ play-offs en telt 7 punten voorsprong op eerste achtervolger KRC Genk dat eerder tegen Antwerp (2-3) won. De voorbije 12 thuismatchen tegen Anderlecht kon Club telkens scoren en daarnaast wonnen de Bruggelingen ook 5 van de laatste 6  onderlinge duels. In de reguliere competitie werd de heenwedstrijd tegen de Brusselaars met 3-0 gewonnen dankzij doelpunten van Diatta, Vanaken en Vormer. In het Lotto Park moesten de West-Vlamingen nipt de duimen leggen (1-2). Blauw-Zwart kwam op voorsprong via een prachtgoal van Lang, maar slikte in het slotkwartier nog twee tegengoals. Bij aanvang van de Champions' play-offs werd de gele kaarten-teller op nul gezet, niemand loopt dus geel schorsingsgevaar.

 

ANDERLECHT

Dankzij een sterke eindspurt (5 zeges, 1 draw) behaalde Paars-Wit de derde plaats in de reguliere competitie. Op de slotspeeldag wonnen de Brusselaars met 0-1 op STVV dankzij een treffer van Verschaeren. Het team van Vincent Kompany begint aan de Champions’ play-offs met 29 punten en heeft 9 punten achterstand op Blauw-Zwart. Met Anderlecht en Club staan de best verdedigende teams van de Jupiler Pro League tegenover elkaar. De Bruggelingen incasseerden slechts 26 tegengoals, Paars-Wit slikte 34 tegendoelpunten. Beide ploegen zijn ook de enige die zich voor de voorbije tien edities van Play-Off 1 telkens konden kwalificeren. Bij de bezoekers heeft Abdoulay Diaby nog een sportief verleden bij Blauw-Zwart.

 

SCHEIDSRECHTER – JONATHAN LARDOT

Jonathan Lardot leidt de topper tussen Club en Anderlecht in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Florian Lemaire en Vito Di Vincenzo,  vierde official is Wim Smet. De videoref is Jan Boterberg.   

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – NOA LANG

Noa Lang kan zijn 25ste competitiewedstrijd voor Blauw-Zwart spelen. Hij was betrokken bij 22 competitiegoals: hij deed 14 keer de netten trillen en deelde 8 assists uit in de Jupiler Pro League. Sterke statistieken voor Lang die tijdens zijn eerste seizoen in Jan Breydel voor extra schwung in de Brugse aanval zorgt en ook topschutter bij Club is. De 21-jarige Nederlander komt uit de vermaarde jeugdopleiding van Ajax waar hij vier keer scoorde in veertien wedstrijden van het eerste elftal.

 

ANDERLECHT – LUKAS NMECHA

Lukas Nmecha is met 14 competitiedoelpunten de topschutter bij Anderlecht. De 22-jarige spits die voor een seizoen geleend wordt van Manchester City, kan terugblikken op een sterk seizoen bij Paars-Wit. De Duitse belofte-international is snel en balvast waardoor hij op de verdediging van de tegenstander weegt. Nmecha werd opgeleid bij de Citizens waar hij ook debuteerde in het eerste elftal. Op zoek naar extra speelminuten voetbalde hij de voorbije seizoenen bij Preston North End, Wolfsburg en Middlesbrough.

94'

Door dit gelijkspel komt Club nu op 39 punten, acht meer dan eerste achtervolger Genk dat komende vrijdag reeds de volgende tegenstander van Blauw-Zwart is. Wij zijn er dan uiteraard opnieuw bij, heel graag tot dan!

94'

Net na de laatste wissel is er nog de hoekschop voor Club en Verbruggen pakt de kopbal van Vanaken, terwijl Dost net niet in doel kan verlengen. Meteen het laatste wapenfeit uit een boeiende topper dat op 2-2 eindigt, na doelpunten van Lang en Dost.

94'
Wissel
CobbautDe Bast
92'

Voorlopig niet en het is integendeel Anderlecht dat nog eens kan counteren maar het schot van Amuzu verdwijnt in hoekschop.

90'

We krijgen nog minstens 3 minuten toegevoegde tijd. Kan Club nog een derde maal scoren?

89'
Goal
Dost
-
GOOOAAALLL - Club krijgt dan toch loon naar werken want het staat alweer 2-2. Na een knappe collectieve aanval, met veel volk rond de bal, legt Vormer perfect af tot bij Dost en die schuift de gelijkmaker naast Verbruggen in doel!
86'
Goal
-
Het zal toch niet waar zijn? Net als enkele weken terug lijkt Club alweer aan het korste eind te trekken. Amuzu zoekt de fout bij Vanaken en Bruun Larsen knalt de daaropvolgende vrije trap onhoudbaar voorbij Mignolet in doel.
85'
Gele kaart
Vanaken
83'

Met nog zeven minuten op de klok krijgt Club alweer een uitstekende kans op de 2-1 wanneer Cobbaut ongelukkig uitglijdt en Okereke de vrije ruimte in kan. Hij legt af tot bij Dost maar die ziet zijn schot in hoekschop afgeblokt, misschien was een aflegger richting Lang een betere optie geweest.

81'
80'
Wissel
Van der BremptOkereke
78'
Gele kaart
Cullen
Ook Cullen kijkt tegen geel aan wanneer hij zijn schoen tegen de enkel van Dost plant. Hier was rood allicht beter op zijn plaats geweest, ook de VAR grijpt niet in.
77'

We zitten reeds in het laatste kwartier wanneer Club opnieuw heel dicht bij de voorsprong komt. Na uitstekend samenspel tussen Vanaken en De Ketelaere laat Dost de bal slim lopen tot bij Mitrovic maar die lijkt te verrast waardoor hij zijn schot niet laag kan houden.

76'
Gele kaart
Cobbaut
74'

Terwijl De Ketelaere in het duel is blijven liggen, kan Anderlecht voor gevaar zorgen maar het schot van Cobbaut gaat naast de kooi van Mignolet.

70'

Club probeert de rug te rechten en kan via Lang en Dost uitbreken, uiteindelijk is het Van der Brempt die zijn kans waagt maar zijn schot gaat voorlangs buiten.

68'

De bezoekers putten moed uit de gelijkmaker en Bruun Laarsen draait zich goed weg bij Mechele maar gelukkig kan de Brugse defensie op tijd ontzetten.

66'

Meteen daarna staat het bijna zelfs 1-2 wanneer Bruun Laarsen zich voorbij Mignolet kapt en lijkt te gaan te scoren maar Rits redt de meubelen, hier komt Club goed weg.

64'
Goal
Nmecha
-
Net op een ogenblik dat Club de wedstrijd volledig naar zich lijkt toe te trekken, krijgt het een vermijdbaar tegendoelpunt te slikken. Denswil speelt te kort in bij Vanaken waardoor Anderlecht kan counteren en met links trapt Nmecha de 1-1 voorbij Mignolet.
60'
59'
Wissel
VerschaerenBruun Larsen
59'
Wissel
TrebelCullen
56'

Meteen daarna komt Club alweer heel dicht bij de 2-0 maar de kopbal van Denswil belandt tegen de paal. Geen 2-0 maar ook geen 1-1 want bij de daaropvolgende counter haalt De Ketelaere bijzonder verdienstelijk de angel uit de tegenstoot van Amuzu.

55'

Meteen na de eerste wissel aan Brugse zijde komt Club opnieuw gevaarlijk opzetten. Lang haalt de achterlijn en bedient Dost maar zijn inzenden gaat naast, geen tweede treffer voor Blauw-Zwart.

54'
Wissel
KossounouRits

Ook Clement wisselt een eerste maal, hij haalt de reeds geel geboekte Kossounou naar de kant, in zijn plaats komt Rits.

53'

Club valt de speler in balbezit nu wel vroeg aan en kan de omschakeling maken via alweer Lang, maar ditmaal kan Verbruggen wel redden.

49'
Goal
Lang
-
GOOOAAALLL - Al heel vroeg in de tweede helft komt Club op voorsprong. Brussels balverlies wordt prompt afgestraft wanneer Vanaken Dost diep speelt, die behoudt het overzicht en bedient Lang die overhoeks zijn landgenoot Verbruggen te grazen neemt, voor Lang meteen zijn eerste doelpunt in de play-offs en zijn vijftiende competitiedoelpunt van het seizoen!
46'

Club trekt alvast een eerste maal ten aanval en op aangeven van Vanaken kopt Dost het leer tot bij Lang maar die wordt terecht afgefloten wegens handspel.

46'

De bal rolt weer, slaagt Club er in om na de pauze een hoge niveau te halen?

46'
Wissel
AshimeruAmuzu
45'
45'

We krijgen geen toegevoegde tijd en na exact 45 minuten fluit Lardot de eerste helft, gescoord werd er niet, we gaan dus rusten met een logische brilscore op het scorebord.

41'

Met de rust in zicht komt Anderlecht steviger opzetten en Mechele heeft de handen vol met Nmecha, de Brusselaars dwingen kort na elkaar een drietal hoekschoppen af maar kunnen er niks mee aanvangen.

37'
Gele kaart
Kossounou
36'

Vanaf rechts knutselt Club een leuke aanval in elkaar en Lang haalt de bal heerlijk uit de lucht maar ook hij ziet zijn poging afgestopt.

34'

Net nadat Lang zich leek te hebben geblesseerd, gelukkig zonder erg, kan Anderlecht uitbreken via Nmecha maar oog in oog met Mechele moet hij toch de duimen leggen, in de rebound wordt het schot van Myhkhaylychenko afgeblokt.

32'

Clement schudt het hoofd en lijkt niet echt tevreden over de prestatie van zijn team, ondertussen mag Rits zich langs de lijn gaan opwarmen.

30'

Meteen daarna is Mignolet bij de pinken wanneer Nmecha een voorzet vanaf de rechterkant overneemt en de Rode Duivel gepast tussenbeide moet komen.

29'

Tot uitgespeelde kansen kwam Club nog niet en dus probeert ook Van der Brempt maar net als Lang gaat zijn schot voorlangs. Aan de overkant verslikt Kossounou zich in een inspeelbal van Mignolet maar gelukkig voor beiden en gans Club besluit een Brusselaar over een leeg doel.

26'

Sambi Lokonga verliest op het middenveld de bal aan Vanaken die meteen diep speelt tot bij Lang, die trapt vanuit een schuine hoek een metertje naast.

24'

De beide teams houden elkaar in evenwicht, toch probeert Vormer het vanuit de tweede lijn maar ook hij vindt Verbruggen op zijn weg, nog steeds 0-0.

21'

We zitten bijna halverwege de eerste helft, waarin Lang een wel heel licht gefloten tegen zich krijgt. Al Hadj dropt de vrije trap de Brugse zestien in maar zowel Nmecha als Cobbaut kunnen geen vervolg geven.

18'

Op links maakt Club de omschakeling via De Ketelaere die langs de lijn Lang aanspeelt, de Nederlander snijdt goed naar binnen en waagt dan zijn kans maar zijn schot wordt afgeblokt, nog steeds geen doelpunt op Olympia.

12'
11'

Cub komt nu toch iets nadrukkelijker opzetten en de debuterende Verbruggen moet een zwaar schot van Lang uit zijn doelvlak houden. Meteen daarna dwingt Blauw-Zwart drie corners af. Eerst wordt een schot van Denswil afgeblokt en besluit Dost in een bos van spelers naast.

8'

Aan de overkant is er de voorzet van Van der Brempt maar vooraleer Dost gevaarlijk op doel kan koppen, zit Miazga er nog net met het hoofd tussen.

6'

Terwijl Club probeert het spel naar zich toe te trekken, kunnen de bezoekers uitbreken via Ashimeru, via Ait El Hadj kan Lokonga op doel trappen maar ook evenwel over het doel van Mignolet.

3'

We krijgen een eerder nerveus wedstrijdbegin met twee teams die elkaar aftasten. Vormer probeert vanaf de rechterflank De Ketelaere te bereiken maar Sambi Lokonga kan er nog net zijn voet tussen krijgen.

1'

De eerste poging tot dreiging komt vanwege Anderlecht, Mechele kan een bal niet echt ontzetten en Nmecha kan vanaf de achterlijn voor doel brengen maar gelukkig is er geen vervolg.

1'

Eerder op de middag kroonden Ajax en Inter zich tot landskampioen in Nederland en Italië en ook Club hoopt stellig op een nieuwe titel. Kan Blauw-Zwart tegen Anderlecht een vliegende start nemen? Volg het hier op de voet, het is Club dat heeft afgetrapt.

De beide teams stappen een quasi perfecte grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Kort voor de aftrap kunnen we nog kwijt dat een vijftiental vrijwilligers in het stadion aan de slag zijn gegaan en dat ze bovenste tribunes met de slogan “Bluvn Goan Club!” heel fraai hebben ingepakt. Buiten het stadion werden beide spelersbussen dan weer opgewacht door tal van dolenthousiaste supporters, hopelijk geeft dit de landskampioen een extra duwtje in de rug in de jacht op een nieuwe titel.

De topper tussen Club Brugge en Anderlecht moet in goede banen worden geleid door Jonathan Lardot. Hij zal hierin worden bijgestaan door zijn assistenten Florian Lemaire en Vito Di Vincenzo, vierde official Wim Smet en videoref Jan Boterberg.

Door de schorsing van Mata begint zoals vooraf aangenomen mocht worden de jonge Van Der Brempt op de rechterflank. Clement heeft echter wel een aantal verrassingen in petto want ook Denswil en Mitrovic verschijnen aan de aftrap terwijl niet Rits maar wel Kossounou als verdedigende middenvelder aan de slag moet. Met ook Dost en Lang kleurt Blauw-Zwart ook vandaag weer behoorlijk oranje.

Voor de clash met Anderlecht moet coach Clement het stellen zonder de geblesseerden Balanta en Ricca, Badji van zijn kant werd wel fit genoeg bevonden. Ook de naam van Mata is niet op het wedstrijdblad terug te vinden, de Angolese Belg pakte op de slotspeeldag zijn vijfde gele kaart en moet dus geschorst toekijken. Bij aanvang van de play-offs werd de teller qua gele kaarten terug op nul gezet maar bij twee gele kaarten volgt automatisch een speeldag schorsing.

Eerste horde is het thuisduel tegen aartsrivaal Anderlecht, dat samen met Club de enige ploeg is die zich voor de elfde opeenvolgende maal voor PO1 wist te plaatsen. Door de zege van Genk bij Antwerp, start Blauw-Zwart met een gehalveerde bonus van zeven punten op de Limburgers, de Brusselaars tellen nu negen punten achterstand.

Twee weken terug sloot Club Brugge de reguliere competitie af met een zege tegen Moeskroen, waardoor het reeds voor een vierde maal als leider aan de play-offs mag beginnen. Blauw-Zwart hoopt alvast om voor het eerst in 43 jaar zijn titel te kunnen verlengen.

Goedenavond en welkom vanuit een zonnig maar helaas ook leeg en dus sfeerloos Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht, op speeldag 1 van de Champions’ Play-Offs.

Club opent Play-offs met 2-2 gelijkspel tegen Anderlecht

Club Brugge heeft de Champions’ Play-offs ingezet met een 2-2 gelijkspel tegen Anderlecht. Noa Lang bracht Blauw-Zwart direct na de rust op voorsprong, maar Nmecha en Bruun Larsen zorgden voor de ommekeer. In de slotminuut kon Bas Dost voor Club alsnog een verdiend punt uit de brand slepen.

 

De Brugse basiself onderging drie wijzigingen in vergelijking met de match van twee weken geleden tegen Moeskroen. Zo kwamen Van der Brempt, Kossounou en Denswil in de ploeg. Philippe Clement koos voor een 3-5-2, met Mitrović, Mechele en Denswil als centrale verdedigers. Kossounou speelde als verdedigende middenvelder, terwijl Van der Brempt en De Ketelaere de flanken voor hun rekening namen. Voorin mocht Noa Lang rond diepe spits Bas Dost zwerven. Sobol, Rits en de geschorste Mata verdwenen uit de basis.

 

Door de overwinning van Genk op Antwerp kon Club Brugge mits winst de voorsprong uitbreiden tot tien punten. Beide teams begonnen aan een hoog tempo, maar dat kwam de zuiverheid in de passing niet ten goede. Sambi Lokonga zorgde voor het eerste gevaar via een afstandsschot, maar daarna namen de Bruggelingen het commando over: een voorzet van Van der Brempt werd net voor Dost weggekopt, doelman Bart Verbruggen pareerde een harde knal van Lang en een voorzet van Vormer werd door Dost net naast doel gedevieerd.

 

Beide ploegen toonden veel inzet, maar speelden te slordig. Club dreigde vooral via afstandsschoten, maar Verbruggen pareerde een knal van Vormer, terwijl de pogingen van Lang en Van der Brempt net voorlangs rolden. Blauw-Zwart maakte het meeste aanspraak op een doelpunt, maar kwam op het halfuur twee keer met de schrik vrij: na balverlies van Kossounou ging een lob van Nmecha net over, terwijl daarna Mignolet prima redding bracht op een deviatie van alweer Nmecha. 

 

Na de pauze ging Club meteen op zoek naar een doelpunt, mét succes. Na een doorsteekpass van Vanaken bediende Dost Noa Lang en die krulde de 1-0 heerlijk via de verste paal in doel. De Bruggelingen bleven ook daarna doorduwen: een schot van Lang werd afgeblokt, Dost trapte het leer over doel en een kopbal van Denswil spatte uiteen op de paal. Direct daarna pakte Anderlecht uit met een vlijmscherpe counter, maar De Ketelaere kon het gevaar ontmantelen met een prima tackle.

 

Club was gewaarschuwd, maar slikte kort voorbij het uur toch de gelijkmaker. Na balverlies op het middenveld bediende Bruun Larsen Nmecha en die schoot de 1-1 overhoeks binnen. Direct daarna omspeelde Bruun Larsen Mignolet, maar Rits kon de bal net voor de doellijn wegwerken. Blauw-Zwart reageerde met een overhoeks schot van Van der Brempt dat net voorlangs ging, terwijl Mitrović een knappe aanval niet kon afronden. Tussendoor zoefde een harde knal van Cobbaut net naast. Diezelfde Cobbaut lag ook in de weg bij een schot van Dost.

 

Vijf minuten voor tijd leek het noodlot toe te slaan, toen Jacob Bruun Larsen een vrije trap in doel krulde. Club gaf zich evenwel niet gewonnen en kon in de slotminuut alsnog gelijk maken: Vormer bediende Bas Dost en die schoot de verdiende 2-2 voorbij Verbruggen. In de slotseconden ging een schot van Amuzu nog voorlangs, terwijl een kopbal van Vanaken net voor de doellijn werd gered. Door dit gelijkspel behoudt Club Brugge acht punten voorsprong, maar nu op Genk in plaats van Antwerp.

 

 

Champions’ Play-offs – Speeldag 1

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Club Brugge: Simon Mignolet – Matej Mitrović, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Ignace Van der Brempt (80’ David Okereke), Ruud Vormer, Odilon Kossounou (55’ Mats Rits), Hans Vanaken, Charles De Ketelaere - Bas Dost, Noa Lang. Bank: Ethan Horvath, Senne Lammens, Eduard Sobol, Tahith Chong, Nabil Dirar, Youssouph Badji, Daniel Pérez, Maxim De Cuyper en Noah Mbamba. Coach: Philippe Clement.

Anderlecht: Bart Verbruggen – Amir Murillo, Matt Miazga, Elias Cobbaut (93’ Zeno De Bast, Bogdan Mykhaylichenko – Majeed Ashimeru (46’ Francis Amuzu), Albert Sambi Lokonga, Adrien Trebel (59’ Josh Cullen) – Yari Verschaeren (59’ Jacob Bruun Larsen), Lukas Nmecha, Anouar Ait El Hadj. Coach: Vincent Kompany.

Gele kaarten: Kossounou, Vormer, Cobbaut, Cullen, Vanaken.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 49’ Lang (1-0), 64’ Nmecha (1-1), 86’ Bruun Larsen (1-2), 89’ Dost (2-2).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in