Visual menu

Speeldag 23

3 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club speelt vanmiddag de klassieker tegen Standard in het Jan Breydelstadion. Blauw-Zwart telt elf punten voorsprong op KRC Genk en Antwerp en doet bij eventuele winst tegen de Rouches een goede zaak in het klassement. De vorige 91 thuismatchen tegen de Luikenaars resulteerden in 47 zeges, 23 draws en 21 nederlagen. Club is 11 thuismatchen op rij ongeslagen (7 zeges, 3 draws) tegen Standard en kon in de voorbije 9 thuiswedstrijden tegen de Rouches telkens scoren. De heenwedstrijd op Sclessin eindigde op 1-1. Krépin Diatta bracht de Bruggelingen op voorsprong, maar Gavory maakte in de slotfase vanop de penaltystip gelijk. Net als in de voorbije competiematchen gaat de landskampioen opnieuw resoluut voor de drie punten. Noa Lang vermijdt best geel want anders mist hij de verplaatsing naar Waasland-Beveren.

 

STANDARD

Standard staat met 38 punten op de vierde plaats in de rangschikking. Onder Mbaye Leye als hoofdcoach behaalden de Rouches 13 op 15. Na vier zeges op rij speelden de Luikenaars afgelopen donderdag gelijk tegen KV Oostende (2-2). De Kustboys kwamen vroeg op voorsprong via Sakala, maar Balikwisha maakte net na rust gelijk. Sakala bracht de thuisploeg opnieuw op voorsprong, maar Bokadi sleepte in de slotseconden nog een punt uit de brand. Dit seizoen behaalde Standard buitenshuis 18 op 36, maar de laatste vijf competitiematchen bleven de Luikenaars wel ongeslagen. Tijdens de wintermercato maakte Felipe Avenatti de overstap naar Antwerp, Standard versterkte zich met Joao Klauss (ex-LASK, gehuurd van TSG Hoffenheim).

 

SCHEIDSRECHTER – NICOLAS LAFORGE

Nicolas Laforge is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Laurent Conotte en Romain Devillers, vierde official is Kevin Debeuckelaere. De videoref is Bram Van Driessche.   

 

CLUB BRUGGE – BRANDON MECHELE

Brandon Mechele kan zijn 260ste wedstrijd voor Blauw-Zwart spelen. Afgelopen week toonde de 28-jarige Rode Duivel dat hij niet alleen secuur kan verdedigen, maar ook kan scoren. In de topper tegen KRC Genk trapte de Bredenaar knap de winning goal binnen en in de derby tegen Cercle kopte hij de aansluitingstreffer onhoudbaar voorbij Didillon. Mechele, die alle blauw-zwarte jeugdreeksen doorliep, heeft naast zijn uitstekende mentaliteit ook een pak ervaring op het hoogste niveau.

 

STANDARD – MAXIME LESTIENNE

Maxime Lestienne is bezig aan zijn derde seizoen bij Standard, maar heeft ook een sportief verleden in Brugge. De 28-jarige vleugelaanvaller droeg van 2010 tot 2014 het shirt van Club waar hij uitgroeide tot één van de sterkhouders. Na een succesvolle periode in Jan Breydel, trok de ex-Rode Duivel op buitenlands avontuur. Hij voetbalde achtereenvolgens bij Al-Arabi, Genoa, PSV Eindhoven (met een landstitel in 2016), Rubin Kazan en Malaga. Dit seizoen was Lestienne al goed voor vier assists en vier goals in de Jupiler Pro League.

93'

Door deze overwinning vergroot Club zijn voorsprong, het telt nu reeds 14 punten meer dan eerste achtervolgers Antwerp en Genk, Standard volgt op 19 punten. Komende woensdag is er de bekerwedstrijd tegen Olsa Brakel, heel graag tot dan!

93'

Het zit er op, Club wint met 3-1 de topper tegen Standard, dat voor het eerst onder coach Leye verliest. De Rouches kwamen nochtans heel vroeg op voorsprong via Bokadi maar nog voor de rust werd dit uitgewist dankzij doelpunten van Vanaken en Dost. Kort na de pauze zette Lang de uitstand op het scorebord.

91'
Gele kaart
Pavlovic
90'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

88'
Gele kaart
Dussenne
88'
Gele kaart
Carcela
86'
Wissel
SiquetPavlovic
82'
Wissel
VormerBalanta
82'
Wissel
DostBadji
80'

Club haspelt na de 3-1 de tweede helft in spaarmodus af maar kan nu toch nog eens dreigen via De Ketelaere die de achterlijn haalt en zelf zijn kans gaat maar Bodart redt, een aflegger naar Vanaken of Dost was allicht een betere optie geweest.

78'
Wissel
GavoryW. Balikwisha
75'

Bij een schot van Carcela krijgt Dost de bal bijzonder ongelukkig tegen de arm, Laforge wijst in eerste instantie naar de stip maar na tussenkomst van de VAR gaat de scheidsrechter zelf naar het scherm kijken, om vervolgens zijn beslissing logischerwijze te herroepen, het blijft dus 3-1.

73'
Gele kaart
Kossounou
72'
71'
Wissel
SobolDenswil
70'

Terwijl Denswil zich klaar maakt om in te vallen, probeert Club nog eens wat leuks in elkaar te knutselen maar in het halve maantje loopt het finaal spaak.

65'

We zitten in een mindere fase van de wedstrijd waarbij het voor Club toch iets minder moet maar Standard nauwelijks voor gevaar kan zorgen. De Ketelaere gaat weliswaar achter een diepe bal aan maar Bodart is eerder op de bal.

62'
Gele kaart
Bastien
59'
Wissel
OkerekeDe Ketelaere
58'
Wissel
BalikwishaLaifis
58'
Wissel
LestienneCarcela
56'

Club blijft pushen en scoort een vierde maal via Okereke maar het feestje gaat ditmaal niet door want hij vertrok net vanuit buitenspel, het blijft 3-1.

54'

Na een lichte fout van Raskin bij Okereke pompt Vormer de daaropvolgende vrije trap de Luikse zestien in maar met beide vuisten kan Bodart het gevaar wegduwen, in de rebound probeert Rits het dan met al vallend met het hoofd maar andermaal pakt Bodart.

52'

Club blijft de lakens uitdelen en Lang probeert het nu vanuit de tweede lijn maar zijn schot hobbelt enkele meters naast.

49'
Goal
Lang
-
GOOOAAALLL - Kort na de herneming scoort Club een derde keer. Mata dolt met zijn tegenstander en behoudt knap het overzicht, de Angolese Belg schotelt Lang meteen zijn negende competitietreffer van het lopende seizoen aan!
46'
Wissel
CimirotMuleka

De bal rolt weer op Olympia, met meteen een eerste wissel bij de Luikenaars. Wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'

+1 : Net wanneer Okereke in de toegevoegde tijd een voorzet niet kan verzilveren, fluit scheidsrechter Laforge een boeiende eerste helft af. Club begon eigenlijk met een doelpunt achterstand aan de partij want al na amper drie minuten lukte Bokadi de openingstreffer voor de Rouches. Blauw-Zwart panikeerde echter niet en via Vanaken en Dost werd de scheve situatie nog voor de rust reeds rechtgezet.

41'
Goal
Dost
-
GOOOAAALLL - En daar is de voorsprong voor Club! Op rechts dolt Okereke met zijn tegenstander, zijn voorzet valt voor de voet van Rits, die niet aarzelt en meteen op doel trapt. Bodart kan zijn schot onvoldoende verwerken en Dost is er als de pinken bij om zijn vijfde doelpunt aan te tekenen!
37'
35'

Met nog tien minuten tot de rust is er ditmaal Okereke die vanaf de rechterkant kan voorzetten maar zowel Dost als Vanaken komen niet aan koppen toe maar het is duidelijk dat Blauw-Zwart nog voor de pauze de voorsprong wil.

33'

Opnieuw Brugs gevaar en opnieuw via de rechterkant wanneer Lang het andermaal op een lopen zet, hij probeert centraal Dost te bereiken maar zijn aflegger wordt onderschept. Aan de overzijde is Mignolet bij de pinken bij een schot vanuit een vrije scherpe hoek van Klauss.

31'

Vroeg storen op de middenstrook levert opnieuw Brugs balbezit op en Vormer opent op rechts tot bij Okereke maar die kan helaas niet verlengen richting Dost, Club is duidelijk de betere ploeg en verdient echt wel een tweede doelpunt.

30'

Op het halfuur kan Standard nog eens de oversteek maken maar een diepe bal van Raskin richting Balikwisha is te hard en dus zonder gevaar voor Mignolet.

27'

Club blijft baas en probeert opnieuw voor gevaar te zorgen. Mata kan voorzetten en Bodart komt met beide vuisten tussenbeide vooraleer Dost op doel kan koppen.

25'
24'

Club duwt Standard steeds meer achteruit en vanaf de rechterkant is er de voorzet van Mata, Vanaken kan niet op doel koppen maar bereikt met het hoofd Dost maar uit de draai trapt de Nederlander met links ver naast en over, het blijft 1-1.

23'

Nadat net eerder Bodart een schot van Rits met links uit de winkelhaak weet te halen, is er het samenspel tussen Lang en Vanaken die via Bodart een hoekschop afdwingt maar die verdwijnt overhoeks over de dwarsligger.

19'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - Bij de eerste Luikse corner van de partij kent Mignolet geen problemen met een kopbal. De Rode Duivel aarzelt niet om razendsnel Lang met een verre uittrap te bedienen, de Nederlander zet Raskin in de wind, haalt de achterlijn en legt dan perfect achteruit tot bij de inlopende Vanaken die niet aarzelt om de gelijkmaker voorbij Bodart tegen de netten te trappen. Wat een schitterende aanval en doelpunt vanwege Blauw-Zwart!!
17'
16'

Derde Brugse hoekschop die via een aantal tussenstationnetjes bij Lang komt, hij ziet Mechele in de zestien vrij staan maar zijn diepe bal is iets te ver en verdwijnt over de achterlijn buiten.

14'

Mede door de vroege voorsprong kunnen de Rouches vanuit een zetel voetballen en loeren op de counter maar gelukkig kan Klauss zijn duivels niet echt ontbinden. Aan de overkant weet Sobol zich goed door te zetten maar zowel Rits als Vormer komen niet tot een schot terwijl Dost in de tang zit bij een voorzet van Mata.

11'

Club dwingt een tweede hoekschop af en Mechele komt goed los bij zijn tegenstander maar de centrale verdediger moet net iets teveel achterover leunen om echt richting aan zijn kopbal te geven, zijn poging gaat over het doel van Bodart.

9'

Club heeft wat tijd nodig om te herstellen van de vroege uppercut maar probeert nu toch iets aan de achterstand te doen maar voorzetten van zowel Vanaken als Sobol vinden geen medespeler. Aan de overkant is er plots een vlijmscherpe counter vanwege Standard maar Mignolet redt de meubelen bij een inzenden van Siquet.

4'
Goal
Bokadi
-
Bij een vrije trap valt de bal in de Brugse zestien voor de voet van Bokadi en die aarzelt niet om de Rouches al heel vroeg op voorsprong te trappen, Club moet alweer de achtervolging in.
2'

De eerste minuut is amper verstreken wanneer de bezoekende defensie aarzelt bij het uitvoetballen en Vanaken breed legt tot bij Lang maar zijn schot wordt afgeblokt.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Luik die hebben afgetrapt. Blauw-Zwart speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

Terwijl er toch iets meer bewolking komt opzetten, betreden de beide teams de grasmat, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De klassieker tussen Club Brugge en Standard moet in goede banen worden geleid door Nicolas Laforge, die ook al deze affiche in de heenronde voor zijn rekening mocht nemen. De 34-jarige Henegouwer zal hierin worden bijgestaan door zijn assistenten Laurent Conotte en Romain Devillers, vierde official Kevin Debeuckelare en videoref Bram Van Driessche.

Bij Standard loopt het sinds de aanstelling van Leye als coach als een trein, al kwam het enkele dagen terug niet verder dan een 2-2 gelijkspel op het veld van Oostende. Niettemin zijn de Rouches met een 13 op 15 een meer dan te duchten tegenstander, met ex-Bruggeling Lestienne als één van de smaakmakers. Verder is het ook uitkijken naar de Braziliaanse nieuwkomer Klauss, die op huurbasis van Hoffenheim werd overgenomen en met LASK Linz nog in de voorrondes van de Champions League tegen Club actief was.

Bij Blauw-Zwart is het stilaan steeds weer uitkijken naar de Hollandse connectie. Zo scoorde Dost tegen Cercle geen vijfde wedstrijd op rij maar had hij wel een assist in petto voor Lang. Met acht doelpunten en vijf assists was de van Ajax overgekomen vrijbuiter reeds betrokken in dertien doelpunten in zestien competitiewedstrijden. Lang kreeg ook reeds vier maal een gele kaart te zien en bij een eventuele vijfde gele kaart mist hij de uitwedstrijd bij hekkensluiter Waasland-Beveren.

Voor Mechele is de kaskraker tegen de Rouches zijn 260ste match voor Club en tevens ook zijn 210de wedstrijd in de hoogste klasse. De 28-jarige Rode Duivel, die tegen zowel Genk als Cercle Brugge van uitermate groot belang was, doet hiermee net iets minder goed dan Rits want die zit reeds aan 260 competitiewedstrijden in de Jupiler Pro League.

De vraag blijft hoe de fysieke en mentale vermoeidheid binnen de spelersgroep zich laat gelden. In die optiek wijzigt Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. De iets minder frisse Denswil en De Ketelaere krijgen de nodige rust en worden op de flanken vervangen door Okereke en Sobol.

Het is tevens de zesde wedstrijd in deze bijzonder drukke januarimaand en voor aanvang van de topper telt Club elf punten voorsprong op eerste achtervolgers Antwerp en Genk, dat gisteren op een gelijkspel bleef steken bij Mechelen. Standard telt reeds zestien lengtes achterstand. Bij een eventuele zege kan Blauw-Zwart dus opnieuw een uitstekende zaak doen.

Met Club Brugge – Standard staat er vandaag alweer een onvervalste klassieker in het Belgische topvoetbal op het programma, en tevens de absolute kaskraker van deze 'Super Sunday'.

Goeiemiddag en welkom vanuit een koud maar zonovergoten Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Standard, op speeldag 25 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club veegt Standard met 3-1 van de mat

Club Brugge heeft de topper tegen Standard met 3-1 gewonnen. De bezoekers kwamen al vroeg op voorsprong via Bokadi, maar daarna veegde Club de Rouches volledig van de mat: Hans Vanaken maakte al vlug gelijk, terwijl Bas Dost en Noa Lang net voor en net na de rust voor de 3-1 zorgden. Blauw-Zwart vergroot zo zijn voorsprong tot veertien punten.

 

Amper drie dagen na de derby tegen Cercle gunde Philippe Clement twee spelers rust: Eduard Sobol verving op de linksachter Stefano Denswil, terwijl voorin David Okereke in de plaats kwam van Charles De Ketelaere. De Nigeriaan speelde als rechteraanvaller, waardoor Noa Lang opschoof naar de linkerflank. De Nederlander kreeg al in de openingsminuut een kans, maar zijn volley werd afgeblokt. Club begon in overdrive, maar werd wel meteen koud gepakt: João Klauss kopte een vrije trap door tot bij Merveille Bokadi en die kon van dichtbij Mignolet verschalken.

 

Blauw-Zwart kwam zo voor de vierde match op rij op achterstand en moest toch even bekomen. De Rouches loerden op de counter en kregen nog een tweede kans: na een voorzet van Siquet had Mignolet een prima reflex in huis op een poging van Balikwisha. Club nam daarna de match definitief in handen en schakelde meteen naar de hoogste versnelling. Een kopbal van Mechele ging eerst nog over doel, maar na twintig minuten was de gelijkmaker een feit: na een verre uittrap van Mignolet pakte Noa Lang uit met een geweldige actie en zijn teruglegger werd binnengetikt door Vanaken.

 

Daarna volgde een geweldige periode van Club: een razend tempo, veel beweging, technische hoogstandjes, powerplay. Standard werd volledig van de mat geveegd en moest de ene na de andere kans toestaan: schoten van Okereke werden afgeblokt, Bodart pakte twee pogingen van Dost en Vanaken, terwijl een kopbal van Okereke en een volley van Dost over doel vlogen. Tussendoor moest Mignolet een knal van Klauss pareren, maar voor het overige was het al Club wat de klok sloeg.

 

De verdiende 2-1 viel nog voor de rust: Bodart kon een schot van Rits pareren, maar Bas Dost kon de rebound van dichtbij binnentikken. Club bleef ook na de rust duidelijk baas en zorgde al vlug voor de 3-1. Clinton Mata haalde knap de achterlijn en zijn voorzet werd van dichtbij binnengeduwd door uitblinker Noa Lang. 

 

De Bruggelingen konden nu wat gas terugnemen en de wedstrijd controleren. Een schot van Lang ging eerst nog naast en even later kon Club zelfs een vierde keer scoren. Na een geniale pass van Mata schoot Okereke het leer voorbij Bodart, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Mbaye Leye gooide nog enkele verse krachten in de strijd, maar Blauw-Zwart was heer en meester.

 

Een kwartier voor tijd leken de Luikenaars toch nog een sprankeltje hoop te mogen koesteren: Carcela trapte de bal van dichtbij op de armen van Dost en scheidsrechter Laforge wees naar de stip. Na het bekijken van de beelden kwam hij op zijn beslissing terug en dus bleef het 3-1. In de slotfase vond De Ketelaere nog Bodart op zijn weg, maar goals vielen er niet meer. Dankzij deze overwinning telt Club nu veertien punten voorsprong op Antwerp en Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 23

Toeschouwers: geen – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Eduard Sobol (71’ Stefano Denswil) – Ruud Vormer (83’ Éder Balanta), Mats Rits, Hans Vanaken – David Okereke (60’ Charles De Ketelaere), Bas Dost (83’ Youssouph Badji), Noa Lang. Bank: Ethan Horvath, Nick Shinton, Simon Deli, Federico Ricca, Ignace Van der Brempt en Maxim De Cuyper. Coach: Philippe Clement.

Standard: Arnaud Bodart – Hugo Siquet (86’ Damjan Pavlovic), Noë Dussenne, Merveille Bokadi, Nicolas Gavory (78’ William Balikwisha) – Gojko Cimirot (46’ Jackson Muleka), Samuel Bastien, Nicolas Raskin – Michel-Ange Balikwisha (58’ Mehdi Carcela), João Klauss, Maxime Lestienne (58’ Konstantinos Laifis) . Coach: Mbaye Leye.

Gele kaarten: Bastien, Kossounou, Carcela, Dussenne, Pavlovic.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 3’ Bokadi (0-1), 19’ Vanaken (1-1), 41’ Dost (2-1), 49’ Lang (3-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in