Speeldag 22

2 - 0
92'

Volgend weekend trekt Club naar Sclessin voor de uitwedstrijd bij Standard, uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, heel graag tot dan!

92'

Door deze eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar verkleint Club zijn achterstand op leider Union tot vier punten, al zagen de Brusselaars bij een 0-2 voorsprong hun uitwedstrijd bij Seraing afgelast worden door de mist.

92'

Het is klaar hier op Olympia. Club wint zijn eerste wedstrijd onder Schreuder met 2-0, na doelpunten van De Ketelaere en Dost.

90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd krijgt Buchanan nog de kans op de 3-0 en zijn eerste doelpunt in de Belgische competitie maar de Canadees trapt zijn poging echter naast. We krijgen overigens twee minuten toegevoegde tijd.

83'
81'

Met nog negen minuten tot het einde staat het 2-0 en daar mogen ze bij STVV vooral hun doelman voor danken, nu pakt hij een poging van Mata in één tijd.

80'
Wissel
RitsBalanta
79'

Met een heerlijk en subtiel hakje speelt Vanaken de lopende Dost helemaal vrij maar net als Vormer vindt ook hij Schmidt op zijn weg, het blijft 2-0.

78'
Wissel
HayashiKoita
78'
Wissel
LavaleeBuatu
77'

We krijgen steeds meer diepgang bij Club en Vormer loodst zichzelf door de Truiense buitenspelval maar Schmidt verwerkt zijn schot in hoekschop.

76'

Buchanan komt na de pauze beter uit de verf, de Canadees snijdt goed naar binnen en waagt vanuit de tweede lijn zijn kans maar de van New England Revolution overgekomen winger ziet zijn schot afgeblokt.

72'

Bij de bezoekers kunnen ze het steeds minder belopen, waardoor de ruimtes groter worden. Op rechts knutselt Club een leuke aanval in elkaar en Dost probeert handig de vrijstaande Buchanan te bereiken maar zijn laatste pass ontbreekt en de Kanaries kunnen het gevaar ontzetten.

68'
67'
Gele kaart
Leistner
De Ketelaere moet blijven incasseren, nu komt Leistner te laat in bij de jonge Bruggeling, ook hij krijgt terecht de gele kaart te zien.
65'

Meteen daarna krijgt Mata de kans op de 3-0 maar de Angola-Belg vindt echter Schmidt op zijn weg, prima tussenkomst van de Japanse doelman.

64'
Goal
Dost
-
GOOOAAALLL - Schreuder lijkt op een eerste zege met Club af te stevenen, de Nederlander ziet hoe zijn landgenoten Vormer en Dost de voorsprong verdubbelen. Met een bijzonder knappe verre bal speelt Vormer Dost helemaal vrij en met een perfecte lob over Schmidt scoort Dost zijn achtste competitiedoelpunt van het seizoen!
61'

Na een goeie steal en prima samenspel met De Ketelaere probeert Buchanan met links Dost centraal te bereiken maar Schmidt kan al bij al vrij makkelijk pakken.

56'

Bruls krijgt de fout mee na een licht contact met Vanaken maar Mignolet staat goed geplaatst bij de vrije trap van diezelfde Bruls. De Brugse doelman moest in de eerste elf minuten na de rust al meer in actie komen dan in de ganse eerste helft.

53'

Doordat Club achterin man op man speelt, blijven de bezoekers loeren op de counter en ditmaal is het Cacace die zijn kans waagt maar andermaal zit Mignolet er goed tussen.

50'
Gele kaart
Hashioka
Zijn landgenoot Hashioka kijkt dan weer terecht tegen geel aan, nadat hij Buchanan foutief moet afstoppen. Meteen daarna wordt een schot van Mechele afgeblokt, het blijft 1-0.
49'

Het eerste gevaar na de kampwissel komt vanwege de bezoekers wanneer Mignolet een schot van Hayashi met de voet moet pareren, meteen daarna gaat de vlag de hoogte in wegens voorafgaand buitenspel van de Japanner.

46'
Wissel
DurkinReitz

De bal rolt weer op Olympia, wat brengt ons de tweede helft? Bij STVV is er meteen een eerste wissel.

45'
45'

We zitten bijna aan de rust wanneer De Ketelaere met een diepe bal van Vormer knap wordt bediend, zijn eerste controle is echter niet meteen perfect waardoor Schmidt zich goed voor de bal kan gooien, vrijwel meteen daarna fluit scheidsrechter Lambrechts de eerste helft af.

41'

De Ketelaere moet flink wat incasseren, nu is er de fout op de voet van Pius, de daaropvolgende vrije trap van Vormer wordt door Hendry naast gekopt.

36'
Gele kaart
Durkin
De Ketelaere wordt andermaal zwaar onderuit geschoffeld, ditmaal door Durkin, het levert de Amerikaan verdiend de gele kaart op.
33'
31'

Net nadat Lavalee zonder geel goed wegkomt na te laat inkomen bij De Ketelaere, is er een nieuwe voorzet van Mata richting Dost maar via een Truiense voet gaat zijn volley in hoekschop buiten, die wordt door Vanaken over doel gekopt.

29'
Goal
De Ketelaere
-
GOOOAAALLL - Net voor het halfuur klimt Club dan toch op voorsprong, weliswaar met de nodige bereidwilligheid vanwege de bezoekers. Pius wil terugspelen tot bij zijn doelman maar zijn bal wordt onderschept door Dost. In plaats van meteen zelf zijn kans te wagen, legt hij opzij tot bij Buchanan die in een eerste instantie niet tot scoren komt maar in de rebound is er De Ketelaere om de 1-0 dan toch tegen de netten te prikken, meteen zijn tiende competitietreffer!
25'

Schreuder staat bijna voortdurend voor de eigen dugout, de Nederlander ziet hoe STVV de speler in balbezit met twee of soms zelfs drie spelers probeert vast te zetten, ruimte om te voetballen is er dan ook nauwelijks.

21'

We zitten bijna halverwege de eerste helft en alhoewel Club het meeste balbezit claimt, zijn kansen bijzonder schaars. De Ketelaere probeert weliswaar de inlopende Dost te bedienen maar de Japanse doelman Schmidt is andermaal eerder op de bal.

15'

De bezoekers spelen heel compact en houden de ruimtes bijzonder klein, Club heeft het dan ook niet makkelijk om een gaatje te vinden, al wist het wel reeds vijf hoekschoppen te versieren, de laatste wordt uit de lucht geplukt door Schmidt.

13'
12'

Club zoekt het voorlopig vooral op de rechterflank en Mata zwiept een voorzet voor het Truiense doel maar Schmidt is eerder op de bal dan Dost, het blijft wachten op het eerste echte grote gevaar.

10'

Ook de Kanaries proberen een eerste keer de neus aan het venster te steken maar schoten van zowel Hayashi als Bruls vinden telkens Hendry op hun weg.

7'

Ook de tweede dreiging van de partij is Brugs getint en dit opnieuw na een hoekschop. Buchanan neemt een afvallende bal meteen op de slof maar het wilde schot van de Canadese nieuwkomer gaat meters over.

3'

Na drie minuten krijgen we het eerste gevaar van de partij wanneer de bal na een eerste Brugse hoekschop in het strafschopgebied van Schmidt blijft hangen maar uiteindelijk kan een bezoekende verdediger toch wegwerken.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Limburg die hebben afgetrapt. Slaagt Club er in om zijn eerste wedstrijd in het nieuwe kalenderjaar tot een goed einde te brengen? Volg het hier op de voet!

In tegenstelling tot de wedstrijd Seraing - Union lijkt de mist hier in Brugge niet echt een spelbreker te zullen worden en dus stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De confrontatie tussen Club Brugge en STVV werd toegewezen aan Erik Lambrechts. Deze 37-jarige scheidsrechter uit Vlaams-Brabant zal in een helaas leeg Jan Breydelstadion worden bijgestaan door zijn assistenten Jo De Weirdt en Nico Claes, vierde official Michiel De Cuyper en videoref Bert Put.

Bij zijn eerste officiële opdracht in Brugse loondienst valt het voorlopig nog wat af te wachten hoe Schreuder zijn elftal zal positioneren maar feit is wel dat Buchanan vanavond zijn debuut bij de Belgische landskampioen maakt en Dost voorin in punt wordt uitgespeeld. Clinton Mata moet, net als bankzitter Eder Balanta overigens, opletten voor een nieuwe gele kaart.

Voor Simon Mignolet is en zal een duel met STVV altijd wel iets bijzonder blijven. De Rode Duivel begon immers zijn professionele loopbaan bij de Kanaries, om na omzwervingen bij Sunderland en Liverpool in 2019 bij Club Brugge te belanden. De Limburger werd afgelopen week bij het Gala van de Gouden Schoen overigens voor het tweede jaar op rij verkozen tot ‘Doelman van het Jaar’.

Het is de 44ste maal dat Club en STVV elkaar op Brugse bodem bekampen. Van de 43 eerdere confrontaties wist Blauw-Zwart er 37 te winnen en werd er zesmaal gelijk gespeeld; nooit eerder pakten de Kanaries de volle buit. In de heenronde won Club eind oktober met 1-2 op Stayen, na twee doelpunten van Bas Dost.

Voor de eerste opdracht in het nieuwe kalenderjaar selecteerde Schreuder twintig spelers, met daarin Lynnt Audoor, Antonio Nusa en Daniel Perez als opvallendste namen. Ook de Canadese winger Tajon Buchanan maakt voor het eerst sinds zijn overstap van de Major League Soccer deel uit van de Brugse selectie. Noa Lang zit dan weer een rode schorsingsdag uit, terwijl Wesley Moraes opnieuw in zijn thuisland Brazilië aan de slag gaat.

Het is tevens ook de allereerste wedstrijd met Alfred Schreuder, de Nederlander die de taak als hoofdcoach overnam van Philippe Clement, die in de winterbreak voor een buitenlands avontuur bij AS Monaco opteerde.

Op de eerste speeldag na de korte winterbreak ontvangt Club Brugge in eigen huis de Koninklijke Sint-Truidense VV, met als inzet drie heel belangrijke punten. Blauw-Zwart wil op zijn minst de achterstand op leider Union niet groter laten worden en het liefst al wat verkleinen, het kan zich eigenlijk geen misstap meer permitteren.

Het is tevens de allereerste wedstrijd van het kalenderjaar 2022 en dus houdt de gehele webredactie er zich aan om iedereen die Blauw-Zwart in het hart draagt het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen.

Goedenavond en welkom vanuit een mistig Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en STVV, op speeldag 22 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club begint 2022 met vlotte 2-0 zege tegen STVV

Club Brugge heeft het nieuwe jaar ingezet met een 2-0 overwinning tegen STVV. Charles De Ketelaere bracht Blauw-Zwart na een half uur op voorsprong en na de rust zorgde Bas Dost met een knappe lob voor de beslissing.

Alfred Schreuder koos voor zijn eerste officiële wedstrijd als coach van Club Brugge voor een 3-5-2. Tajon Buchanan mocht meteen zijn debuut maken op de linkerflank, terwijl Clinton Mata de volledige rechterflank voor zijn rekening nam. Op het middenveld speelde Ruud Vormer als verdedigende middenvelder in de rug van Rits en Vanaken. Voorin speelde Charles De Ketelaere in steun van diepe spits Bas Dost. Noa Lang ontbrak wegens schorsing. Voor aanvang van de partij was er redelijk wat mist, maar het mistgordijn trok tijdig weg.

Blauw-Zwart eiste in een leeg Jan Breydel vanaf de openingsminuut de bal op, terwijl de Kanaries meteen een stevige organisatie neerzetten. Club koos voor een geduldige opbouw en trok mondjesmaat richting doelman Schmidt. Het eerste gevaar kwam van Buchanan, maar Rits kon de actie van de Canadees niet verzilveren. Even later werd een lage voorzet van Vanaken weggewerkt, terwijl een schot van De Ketelaere werd afgeblokt. Even later kon diezelfde De Ketelaere Dost net niet bedienen.

De Bruggelingen hadden voortdurend balbezit en kwamen na een half uur ook op voorsprong. Een ongelukkige terugspeelbal van Junior Pius belandde in de voeten van Dost, die Buchanan probeerde te bedienen. Zijn poging werd afgeblokt, maar het leer kwam bij Charles De Ketelaere terecht en die trapte beheerst de 1-0 binnen. Direct daarna werd een schot van Dost afgeblokt, terwijl kopballen van Vanaken en Hendry over doel gingen. Op slag van rust lanceerde Vormer De Ketelaere, maar Schmidt bracht redding.

Na de pauze probeerde probeerde Sint-Truiden wat hoger en agressiever te spelen. Dat resulteerde ook in gevaar van de bezoekers. Een schot van Cacace werd makkelijk gepakt door Mignolet, terwijl ook een vrije trap van Brüls de Brugse doelman niet in verlegenheid kon brengen. De Bruggelingen waren niet onder de indruk en gingen zelf op zoek naar een tweede goal. Na een actie op links kon Buchanan Dost echter niet bereiken aan de tweede paal.

Club bleef duidelijk baas en dwong kort voorbij het uur ook een tweede goal af. Vormer lanceerde Bas Dost en die lepelde de 2-0 heerlijk over de uitgekomen Schmidt. Direct daarna liet Mata een derde goal liggen. Zijn schot werd immers gepareerd door de Truiense doelman. Een kwartier voor tijd volgden opnieuw enkele kansen op de 3-0: een schot van Buchanan werd afgeblokt, Schmidt had een goede redding in huis op een schot van Vormer en ook Dost trof de vuisten van de bezoekende doelman.

In de slotfase bediende De Ketelaere Mata, maar opnieuw lag doelman Schmidt in de weg. Het laatste wapenfeit was uiteindelijk voor Tajon Buchanan, maar de Canadees kraakte zijn schot waardoor het leer naast ging. Het bleef dus 2-0, waardoor Club het nieuwe jaar inzet met een vlotte zege. Het nadert voorlopig tot op vier punten van Union, dat zijn wedstrijd op Seraing bij een 0-2 ruststand gestaakt zag door de dichte mist.

Jupiler Pro League – Speeldag 22
Toeschouwers:
geen – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Erik Lambrechts
Club Brugge: Simon Mignolet – Brandon Mechele, Jack Hendry, Stanley Nsoki – Clinton Mata, Ruud Vormer, Mats Rits (81’ Éder Balanta), Hans Vanaken, Tajon Buchanan – Bas Dost, Charles De Ketelaere. Bank: Senne Lammens, Eduard Sobol, Kamal Sowah, Ignace Van der Brempt, Daniel Pérez, Antonio Nusa en Lynnt Audoor. Coach: Alfred Schreuder.
STVV: Daniel Schmidt - Daiki Hashioka, Toni Leistner, Junior Pius, Dimitri Lavalée (78’ Jonathan Buatu), Liberato Cacace - Christian Brüls, Robert Bauer, Chris Durkin (46’ Rocco Reitz) - Daichi Hayashi (78’ Aboubakary Koita), Taichi Hara. Coach: Bernd Hollerbach.
Gele kaarten: Durkin, Hashioka, Leistner.
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 29’ De Ketelaere (1-0), 64’ Dost (2-0).

Tekst: Steven Floin

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in