dinsdag 4 december 2012 11:00

Retro: Club Brugge klopt Dortmund met 5–0

Vanavond omstreeks 23u15 wordt de historische Club Brugge - Borussia Dortmund van 25 jaar geleden heruitgezonden op Canvas Memo TV.

Op woensdag 9 december 1987 moest Club Brugge in de return voor de 1/8 finales van de Eufa-beker een 3-0 achterstand teniet doen tegen het Duitse B. Dortmund. Blauw-Zwart won die intussen memorabele terugwedstrijd met maar liefst 5-0 na verlengingen!

Nadat Club achtereenvolgens Zenith St-Petersburg en Rode Ster Belgrado in de voorgaande rondes het nakijken had gegeven, kwam het in de 1/8 finales uit tegen het Duitse Borussia Dortmund. In de heenwedstrijd werden de Blauw-Zwarte troepen in het Westfalenstadion van Dortmund met droge 3-0 cijfers afgepoeierd, zodat de kansen op een plaatsje in de kwartfinale toen al serieus gehypothekeerd waren. Ondanks de bittere koude op die fameuze woensdag 9 december 1987 was het Olympiastadion tot in de nok gevuld. De Blauw-Zwarte fans hoopten vurig dat hun favorieten nog eens voor een Europees mirakel zouden zorgen ...

Club Brugge vatte de terugwedstrijd aan zoals het hoorde. Het trok meteen alle aanvallende registers open en dat resulteerde al heel vlug in een doelpunt van ploegkapitein Ceulemans die een voorzet vanop links van Ronny Rosenthal met het hoofd in de rechterbovenhoek kon deviëren. Club was daarna nog een paar keer dicht bij een tweede treffer, maar kreeg in de eerste helft de bal niet meer voorbij Dortmunddoelman De Beer, zodat het nog welgeteld 45 minuten had om op z'n minst verlengingen af te dwingen.
 

Twee afgekeurde doelpunten

<p>
Club kon de tweede helft niet beter aanvatten. Een hoekschop genomen door Marc De Grijze werd niet ver genoeg weggekopt door de Duitse verdedigers en Leo Van Der Elst schoot door een bos van benen overhoeks de 2-0 op het scorebord. Aangemoedigd door het intussen uitzinnig geworden publiek was het van dan af allemaal Blauw-Zwart wat de klok sloeg. Jan Ceulemans scoorde even later zijn tweede doelpunt van de avond, maar die treffer werd afgekeurd na vermeend voorafgaand truitje -trek. Niet getreurd echter want even later kregen we een penalty na een lichte duwfout op Ronny Rosenthal. Leo Van Der Elst aarzelde niet en bracht, met zijn tweede doelpunt van de avond, zijn ploeg op 3-0.</p>

Leo Van Der Elst outstanding

En nog was het spektakel niet gedaan. Ronny Rosenthal, die net als andere Clubaanvallers een dijk van een wedstrijd speelde, zag zijn doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Zo bleef het 3-0 en kregen we verlengingen. Het eerste wapenfeit van die extra speeltijd was een supersave van Clubdoelman Philippe Vande Walle. Daarna zorgde Franky Van Der Elst voor de 4-0 en kreeg Club in de slotminuten nog een penalty na een haakfout op Rosenthal. Leo Van Der Elst blijf ijzig kalm en zette die feilloos om. Het Olympiastadion daverde nu werkelijk op zijn grondvesten. Club won uiteindelijk met 5-0 van Borussia Dortmund en stootte, na een ongelooflijk spektakelstuk voetbal, door naar de kwartfinale.

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in