SC Freiburg – Club Brugge: de Club Facts

Club blijft in Spanje de Duitse tegenstanders opzoeken. Na Werder Bremen op maandag, speelt het donderdag in La Linea de la Concepción tegen SC Freiburg. Lees hier de Club Facts voor die wedstrijd.

Freiburg werd afgelopen seizoen kampioen in de 2e Bundesliga en eindigde dus nog voor RB Leipzig, de sensatie van dit seizoen.

Deze jaargang draait de club mooi mee in de subtop op het hoogste niveau. Bij de jaarwisseling staat het op de achtste plek met 23 punten. 

Coach van de club is de 51-jarige Duitser Christian Streich. In zijn voetbalcarrière speelde hij al op het middenveld van 2 Freiburgse clubs: Freiburger FC en SC Freiburg. Na zijn voetbalpensioen begon hij in 1995 bij de U19 van SC Freiburg. Later werd hij ook assistent-coach van de club. Sinds december 2011 mocht hij het als hoofdcoach proberen. De club, die zich toen in een penibele situatie in de Bundesliga bevond, zette een reeks neer van 10 ongeslagen wedstrijden om uiteindelijk op de 12de plaats te eindigen. Hij werd door het officiële Bundesliga Magazine benoemd tot coach van het jaar. Ondanks de degradatie in 2015 bleef het bestuur het vertrouwen houden in Streich en dat werd vorig jaar beloond met het kampioenschap in de 2e Bundesliga. 

De club heeft 4 internationals in zijn selectie: de Albanese middenvelder Amir Abrashi, de Noorse middenvelder, Mats Møller Dæhli, de Servische middenvelder Aleksandar Ignjovski en de Turkse verdediger Ça?lar Söyüncü.

Kapitein van SC Freiburg is Julian Schuster. De 31-jarige Duitse middenvelder speelt al sinds 2008 bij de club. 

Momenteel zijn er drie topschutters bij SC Freiburg, allen met 5 goals: middenvelder Maximillian Phillipp en aanvallers Florian Niederlechner en Nils Petersen. Die laatste was vorig jaar ook topschutter met 21 treffers. 

SC Freiburg heeft 3 Europese campagnes gespeeld in zijn geschiedenis. In 1995-96 werd in de 1ste ronde van de UEFA Cup uitgeschakeld door Slavia Praag (Cze). In 2001-02 schakelde het Matador Puchov (Svk) en Sankt-Gallen (Sui) uit om in de 3de ronde te sneuvelen tegen Feyenoord (Ned). De laatste campagne was in 2013-14. Toen finishte het als 3de in de UEFA Europa League groepsfase in een poule met Sevilla FC (Esp), Slovan Liberec (Cze) en Estoril-Praia (Por). Freiburg speelde dus nog nooit tegen een Belgische club. 

Het huidige stadion van Freiburg, het Schwarzwald-Stadion, dat plaats biedt aan 24 000 toeschouwers, is aan vervanging toe. Daarom zijn er plannen voor het bouwen van een nieuw stadion aan de luchthaven. In 2015 werd een belangrijke stap gezet toen de bevolking van de stad volmondig "Ja" antwoordde in een referendum over het nieuwe stadion. De club hoopt het nieuwe stadion, dat 35 000 toeschouwers zou kunnen verwelkomen, in 2019 te kunnen openen. (https://www.essma.eu/en/news/item/595-a-look-into-the-new-sc-freiburg-stadium-plans

Er speelde nog nooit een Belg bij SC Freiburg. 

SC Freiburg is ook actief in Sotogrande. Het speelde er al oefenwedstrijden tegen FC Vaduz (Lie) (3-1 zege) en PSV Eindhoven (1-2 nederlaag). Donderdag werkt het ook een oefenpartij tegen AS Sparta Praag (Cze) af voorafgaand aan het duel met Club. Op 20 januari herstart Freiburg in de Bundesliga met een kraker thuis tegen FC Bayern München. 

Club speelde maandag gelijk (1-1) in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Werder Bremen. In de eerste helft speelde Blauw-Zwart met een "vertrouwd" elftal, in de tweede helft kwamen o.a. de 4 nieuwelingen Ethan Horvath, Helibelton Palacios, Carlos Strandberg en Lex Immers aan de beurt. De Nederlandse nieuwkomer zorgde voor de late gelijkmaker tegen Werder, nadat de Duitsers eerst op voorsprong waren gekomen via Johannes Eggestein. 

De wedstrijd wordt gespeeld in het Estadio Municipal de la linea de la concepción, in Ave ida príncipe Asturias 230, 11300 La Linea de la Concepción. Aftrap is voorzien om 18u.