Speeldag 2
3 - 3

PLOEGENNIEUWS

DYNAMO KIEV

Dynamo Kiev ontvangt vanavond Blauw-Zwart tijdens de beslissende terugwedstrijd in het NSK Olimpiejsky stadion. De Oekraïense vicekampioen verloor met 1-0 in Brugge en moet met minstens één goal verschil winnen om te kunnen doorstoten naar de Champions League play-offs. Het team van Aleksander Khatskevich kende geen goede generale repetitie want het verloor zaterdag de topper tegen Shakhtar Donetsk (1-2). Door dit puntenverlies heeft Blauw-Wit 6 op 9 in de eigen competitie en staat Shakhtar Donetsk bovenaan het klassement met het maximum van de punten. Dynamo Kiev bewees tijdens de heenwedstrijd in Brugge een te duchten tegenstander te zijn en zal ongetwijfeld extra gemotiveerd aan de aftrap verschijnen.  

 

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart stapte met extra vertrouwen op het vliegtuig richting Kiev dankzij de verdiende 0-2 zege in Oostende en 1-0 winst tijdens de heenwedstrijd tegen Blauw-Wit in Jan Breydel. Tegen de Kustboys waren invallers David Okereke en Percy Tau de doelpuntenmakers van dienst, in het eerste duel tegen Dynamo Kiev maakte Hans Vanaken koelbloedig de winning goal vanop de penaltystip. Bij winst of een gelijkspel stoot Club sowieso door, bij verlies met het kleinste verschil en een Brugs doelpunt kwalificeert Blauw-Zwart zich ook voor de laatste voorronde. Indien de West-Vlamingen vanavond Dynamo Kiev uitschakelen, ontmoeten ze in de Champions League play-offs de winnaar van het duel LASK Linz - Basel. Bij eventuele uitschakeling volgt deelname aan de Europa League-groepfase.

 

SCHEIDSRECHTER – Ivan Bebek

Ivan Bebek is scheidsrechter van dienst in het NSK Olimpiejsky stadion. De Kroatische ref wordt bijgestaan door zijn landgenoten Goran Pataki, Bojan Zobenica (lijnrechters) en Mario Zebec (vierde official).

 

IN DE KIJKER

DYNAMO KIEV – VITALIY MYKOLENKO

Vitaliy Mykolenko is een twintigjarige verdediger die uit de jeugdopleiding van Dynamo Kiev komt. Hij maakte er twee jaar geleden zijn debuut in de Oekraïense eerste klasse.en zit intussen aan een dertigtal matchen bij Blauw-Wit. Vorig seizoen debuteerde Mykolenko bij het Oekraïense nationale elftal waar hij ook al aan de zijde van Eduard Sobol in de defensie stond. De talentvolle flankverdediger is bijzonder snel en heeft een goede voorzet. Iemand om in de gaten te houden!

 

CLUB BRUGGE – PERCY TAU

Percy Tau is één van de nieuwste aanwinsten bij Blauw-Zwart. De 25-jarige Zuid-Afrikaan wordt voor één seizoen geleend van Brighton & Hove Albion en geldt in eigen land als één van de grootste talenten. Vorig seizoen voetbalde hij bij Union in 1B en was hij 26 keer beslissend in 35 wedstrijden. Hij werd door zijn collega-voetballers verkozen tot “Speler van het Jaar” in de Proximus League en ook in de voorbije Afrika Cup speelde hij zich positief in de kijker. De polyvalente aanvaller kon in twee competitiewedstrijden evenveel keer scoren voor de Bruggelingen.

97'

Lees er straks het matchverslag en de reacties op na en blijf ons volgen omtrent de details rond onze volgende Europese tegenstander. Veel tijd om na te genieten, rest er Club evenwel niet want vrijdag reeds staat het thuisduel tegen Eupen op het programma. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie. Bedankt voor de aanwezigheid en tot een volgende afspraak!

97'

Club beleefde allerminst een makkelijke avond in de Oekraïnse hoofdstad en kwam telkens heel vroeg op achterstand. Maar doelpunten van Deli, Vormer en Openda beslisten uiteindelijk de partij, waardoor België de kans behoudt om straks twee ploegen in de groepsfase van de Champions League te hebben. Maar nogmaals, eerst moet Blauw-Zwart voorbij de winnaar van Basel tegen Linz. Deze partij is momenteel nog bezig.

97'

JAAAAAAA!!! Einde van de wedstrijd. Club behaalt na een absolute dolle slotfase een gelijkspel in Kiëv en mag zich opmaken voor de play-offs van de Champions League. Daarin ontmoet het de winnaar van het duel tussen Basel en Linz, Kiëv wordt doorverwezen naar de groepsfase van de Europa League.

95'
Gele kaart
Openda
94'
Goal
Openda
-
GOOOAAALLL - Wat een knotsgekke slotfase hier in Kiëv. Bij een Brugse counter zondert Diatta Openda helemaal alleen voor Boyko af en de jonge Luikenaar prikt de 3-3 tegen de netten. Nu is de kwalificatie wel helemaal een feit.
93'
Goal
Mechele (owngoal)
-
De buit leek binnen maar plots wordt het nog warm voor Club. Via het hoofd van Mechele gaat de kopbal van Sol voorbij Mignolet in doel. Kiëv heeft genoeg aan een vierde doelpunt om toch nog door te gaan.
90'

We krijgen overigens nog 6 minuten toegevoegde tijd.

89'
Goal
Vormer
-
GOOOAAALLL - Daar is 'em! Daar is 'em! Daar is 'em! Terwijl de klok genadeloos verder tikt in het nadeel van Kiëv, is het nu helemaal over en uit voor de thuisploeg. De pas ingevallen Openda zet zich goed breed, behoudt knap het overzicht en bedient Vormer, die niet aarzelt om de 2-2 voorbij een kansloze Boyko in doel te schuiven. Club mag zich opmaken voor de play-offs van de Champions League!!!
87'

En of het nog spannend wordt. Bij een hoge voorzet komen twee Oekraïners in de tweede zone ingegleden maar gelukkig kunnen ze niet bij de bal.

84'
Rode kaart
Tau
Ook Club moet met een man minder wanneer de scheidsrechter onbegrijpelijk een tweede gele kaart trekt voor Tau, die ongelukkig tegen de doelman aanloopt. De slotfase kondigt zich nu wel heel spannend aan.
83'
Wissel
ShepelievSol
82'
Rode kaart
Burda
De thuisploeg moet in de slotfase met zijn tienen verder. Burka haakt de spurtende Diatta en kijkt tegen een tweede gele kaart aan.
81'
Wissel
OkerekeOpenda
80'

Na slordig balverlies bij Kiëv pikt Vormer het leer op en speelt meteen door tot bij Tau. Die bereikt met een opwippertje de vrijstaande Okereke maar die lijkt te verrast om er iets handig mee te doen.

78'
Gele kaart
Okereke
77'

Aan de overzijde pikt Tau een voorzet van Diatta in de tweede zone maar de Zuid-Afrikaan denkt te optimistisch en besluit meters naast.

76'

We zijn in het laatste kwartier aanbeland wanneer Rodrigues uit de rug van Mata mag lopen en op doel trappen maar gelukkig trapt de Luxemburger over, hier ontsnapt Club aan de 3-1.

73'

Meteen na de drankpauze trekt Kiëv opnieuw ten aanval en Mechele moet de hoekschop toestaan bij een schot van Burda. Die wordt door Mykolenko evenwel ruimschoots over gekopt. Er rest Club nog 20 lange minuten.

68'
Wissel
Verbic Besyedin
66'

Terwijl bij Kiëv Besyedin klaar staat om in te vallen, maakt de thuisploeg razendsnel de omschakeling maar Mignolet kan de hoge voorzet makkelijk uit de lucht plukken. Aan de overzijde krijgt Okereke voor het eerst de nodige ruimte maar zijn poging wordt in hoekschop verwerkt. Ook daarin kan Blauw-Zwart dreigen maar het inzenden van Mechele wordt andermaal in corner verwerkt. Bij die hoekschop wordt Vanaken zowat half uitgekleed maar de Kroatische ref ziet er andermaal geen graten in.

63'

Dan toch eindelijk eens een prima combinatie bij Club maar Tau staat bij de voorzet van Vormer vanaf de rechterflank evenwel in buitenspel. Een tweede Brugse treffer zou de wedstrijd helemaal in het slot gooien.

62'

Ook na de rust heeft Club het moeilijk om in zijn spel te komen. Vormer pompt dan maar een vrije trap de zestien in maar dat is niets meer dan een makkelijke vangbal voor Boyko.

60'
Gele kaart
Burda
57'
Gele kaart
Kadar
55'
Gele kaart
Mykolenko
52'
Wissel
Dennis Diatta
50'
Goal
Shepeliev
-
En ook in de tweede helft slikt Club een vroege tegentreffer. Verbic kapt zich al te makkelijk vrij bij Mata en via de knie van Mechele belandt zijn schot tegen de paal maar evenwel ook op de knie van Shepeliev. Met deze tussenstand is er voorlopig nog geen vuiltje aan de lucht voor Club, al blijft het uiteraard wel een hele linke boel.
47'

Net als in de eerste helft wil Dinamo ook na de pauze meteen een vroeg doelpunt maar Mignolet pareert knap het schot van Shepeliev. Ook invaller De Pena probeert het vanuit de tweede lijn maar de Uruguyaan trapt evenwel ruim naast.

46'
Wissel
AndriyevskiyDe Pena

Terwijl de regen nu met bakken uit de hemel valt, rolt de bal weer in Kiëv. Met meteen ook een eerste wissel bij de thuisploeg waar Andriyevskyi in de kleedkamer achterbleef, in zijn plaats komt De Pena.

45'
45'
45'
45'

+2 : Terwijl de hemelsluizen helemaal zijn open gegaan, fluit de Kroatische scheidsrechter de eerste helft af en Club mag de kleedkamer in met een 1-1 ruststand. Blauw-Zwart kwam al heel vroeg op achterstand en had het daarna bijzonder moeilijk om zowel letterlijk als figuurlijk naar adem te happen. Maar de rake kopbal van Deli kan wel eens een bijzonder belangrijk kantelmoment in de wedstrijd blijken te zijn.

45'

Net als in de heenwedstrijd heeft de scheidsrechter het niet echt begrepen en laat de Kroaat zich al te makkelijk foppen bij de vele siertuinen van de thuisploeg. Tau wordt helemaal ten onrechte terug gefloten, niemand bij Blauw-Zwart die er ook maar iets van begrijpt. We krijgen overigens 2 minuten toegevoegde tijd.

41'

Club trekt zich op aan de gelijkmaker en bijna stond het zowaar zelfs 1-2 maar Boyko duwt de pegel van Tau over de dwarsligger.

38'
Goal
Deli
-
GOOOAAALLL - Club beleefde tot dusverre een bijzonder moeilijke avond maar bij de eerste Brugse hoekschop is het wel raak. Deli, die net voorheen nog aan de knie moest worden opgelapt, springt het hoogst en knikkert de gelijkmaker via de vingertoppen van Boyko tegen de touwen. Club heeft zijn belangrijk uitdoelpunt beet, wat Kiëv verplicht om nog minstens twee maal te scoren.
36'

Terwijl het ondertussen is beginnen regenen in Kiëv, laat de thuisploeg de bal aan Club maar de bezoekers vinden nauwelijks een gaatje in de dubbele afweergordel.

32'

Mede door de hitte krijgt Club nauwelijks tempo in het spel, al kan Vanaken vanuit de tweede lijn wel op doel knallen maar zijn poging gaat echter ruim over en naast.

28'

Diezelfde Dennis mag meteen daarna de zestien in maar besluit dan te onbesuisd over, Club komt niet aan echte kansen toe.

27'

Meteen na de drankpauz, op vraag de scheidsrechter zelf, probeert Club iets terug te doen maar Dennis staat nipt in buitenspel.

24'
23'

Opnieuw kan de thuisploeg vanaf links dreigen, met een aanval dat bijna lijkt op die die leidde tot de openingstreffer maar ditmaal kan Mata op tijd bijsluiten en de hoekschop toestaan.

21'

Het Oekraïnse gevaar komt vooralsnog van de linkerkant en Mata en Tau hebben alle moeite om Mykolenko en Verbic af te stoppen. Gelukkig komt Rodrigues te laat om een lage strakke voorzet in doel te verwerken.

18'

Even krijgt Club de nodige ruimte op het middenveld en kan het de oversteek maken via Tau en Vanaken. Maar de Gouden Schoen talmt iets te laat en de poorten sluiten zich.

16'

Club moest dus een vroege opdoffer slikken en probeert stilaan beter in de wedstrijd te sluipen maar tot gevaar komt het niet. Het is evenwel Kiëv dat opnieuw dreigt via Verbic maar de poging van de Sloveen gaat naast, Blauw-Zwart ontsnapt aan groter onheil.

10'

Club probeert een eerste keer te prikken maar de hoog opverende Dennis kopt de voorzet van Mata hoog over.

9'
Gele kaart
Tau
5'
Goal
Buyalskiy
-
Net op het ogenblik dat Kiëv de wedstrijd in handen probeert te nemen, scoort het meteen bij zijn eerste kans. Op rechts wordt de Brugse flank te makkelijk opgerold en Buyalskiy is er als de kippen bij om de 1-0 onder Mignolet in doel te schuiven. Dit is niet de start waar Blauw-Zwart op rekende.
1'

We zijn er aan begonnen, het is Kiëv dat heeft afgetrapt. Slaagt Club er in om in de Oekraïnse hitte het hoofd koel te houden? Volg het hier van minuut tot minuut.

Het is nog nauwelijks afgekoeld wanneer beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Het Olympisch Stadion van Kiëv telt een kleine 80.000 plaatsen maar verwacht mag worden dat deze voetbaltempel slechts voor de helft gevuld zal zijn, waaronder ook een handvol meegereisde Brugse supporters.

Scheidsrechter vanavond is de 42-jarige Kroaat Ivan Bebek, we geven voor de volledigheid nog mee dat er in deze voorronde geen videoref aanwezig is. Maar uiteraard hopen en rekenen we ook nu eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Dinamo Kiëv gaat coach Khatskevich over tot maar liefst vier wijzigingen. Zo betalen Garmasj, Sydorchuk, Karavaev en Besyedin het gelag van de twee nederlagen op rij; zij worden vervangen door Shepeliev, Andriyevskiy, Tsygankov en Rodrigues, de Luxemburgse spits van Portugese origine.

Bankzitters vanavond zijn naast Horvath verder ook nog Cools, Vlietinck, Schrijvers, Diatta, Openda en Mitrovic. Derde doelman Shinton, Kossounou, Sagna, De Cuyper en Vossen vallen buiten de wedstrijdselectie.

In vergelijking met de wedstrijd op Olympia, wordt het elftal op één plaats gewijzigd. Mechele behoudt ten nadele van Mitrovic zijn plaats in het hart van de Brugse defensie. Voor het overige dezelfde tien namen die vorige week aan de aftrap kwamen. Ook de vooral twijfelachtige Sobol is er gewoon bij.

Voor de terugwedstrijd kan coach Clement, op Amrabat na, beschikken over een vrijwel complete selectie, met Sobol en Openda, die er afgelopen weekend in Oostende niet bij was wegens schorsing. Ook de jonge Senegalees Diatta reisde mee naar Oekraïne af, youngster De Cuyper reisde de groep achterna.

In de Oekraïnse hoofdstad staat Club Brugge voor de moeilijke maar niet onmogelijke opdracht een 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd te verdedigen. Slaagt Blauw-Zwart hierin, dan wacht hen in de play-offs de winnaar van het duel tussen Basel en Linz. Bij een eventuele uitschakeling volgt rechtstreekse deelname in de groepsfase van de Europa League.

Goedenavond en welkom vanuit een broeierig heet Kiëv, welkom vanuit het imposante NSK Olimpiejskystadion, voor de terugwedstrijd tussen FC Dynamo Kyiv en Club Brugge in de derde voorronde van de Champions League.

  • 2 - 1

Club stoot door na 3-3 gelijkspel tegen Dynamo Kiev

Club Brugge heeft zich na een bloedstollende wedstrijd tegen Dynamo Kiev geplaatst voor de play-offs van de Champions League. Blauw-Zwart kwam al vroeg op achterstand, maar Simon Deli maakte nog voor de rust gelijk. Bij het begin van de tweede helft moest Club opnieuw achtervolgen, maar Ruud Vormer maakte in de slotfase gelijk. Door een owngoal van Mechele werd het opnieuw spannend, maar Loïs Openda zorgde voor de definitieve beslissing.

 

In vergelijking met de wedstrijd van vorige week thuis tegen Dynamo Kiev trad Club Brugge op één speler na met dezelfde elf aan. Alleen centraal achterin kreeg Brandon Mechele de voorkeur op Matej Mitrović. Sobol, Rits, Tau, Dennis en Okereke – die zaterdag tegen KV Oostende niet aan de aftrap verschenen – kwamen dus allemaal terug in de ploeg.

 

Na de 9 op 9 in de competitie was Blauw-Zwart met vertrouwen afgezakt naar Oekraïne. Club leek echter last te hebben met de broeierige hitte in Kiev en kwam al vroeg op achterstand. Al in de vijfde minuut bediende Mykolenko de vrijstaande Buyalskyi en die trapte de 1-0 voorbij Mignolet. De Bruggelingen zagen sterretjes en mochten blij zijn dat ze geen verdere averij opliepen: een schot van Verbič zoefde naast en Gerson Rodrigues kon net niet bij een voorzet van Mykolenko.Het enige wat Club daar tegenover kon stellen, waren twee schuchtere pogingen van Dennis en een afgeblokt schot van Vanaken.

 

Na een half uur kregen de Bruggelingen meer grip op de wedstrijd en dat resulteerde even later ook in de gelijkmaker. Na een hoekschop van Vormer zorgde Simon Deli met een buffelstoot voor de 1-1. Dat doelpunt gaf Club plots vleugels: eerst kon Tau net niet Okereke bereiken aan de tweede paal en kort daarop moest doelman Boyko alles uit de kast halen om een heerlijk schot van Tau uit zijn doelvlak te ranselen. De thuisploeg leek van slag en kon alleen nog dreigen via Andriyevskiy.

 

Na de pauze schakelde Dynamo Kiev meteen een versnelling hoger. Zo moest Simon Mignolet al vroeg redding brengen op een harde knal van Shepeliev. Club kwam met de schrik vrij, maar moest even later toch opnieuw achtervolgen. Een schot van Verbič vloog tegen de paal, maar Shepeliev kon de rebound binnentikken.

 

Coach Clement greep onmiddellijk in en verving Dennis door Diatta. Blauw-Zwart herstelde na verloop van tijd het evenwicht en kreeg ook enkele kansen op de gelijkmaker: een schot van Okereke ging via een verdediger over doel en ook Mechele en Vanaken konden hun pogingen niet kadreren. Aan de overkant gingen ook schoten van Burda en Gerson Rodrigues over doel. De spanning was te snijden en scheidsrechter Bebek eiste zelf ook de hoofdrol op: de Kroaat stuurde eerst Burda van het veld en gaf daarna ook Percy Tau zijn tweede gele kaart.

 

Club hield stand en leek twee minuten voor tijd de kwalificatie af te dwingen: de ingevallen Openda bediende Ruud Vormer en die knalde de gelijkmaker in doel. Openda en Diatta lieten daarna nog twee doelrijpe kansen liggen en dat leek Blauw-Zwart nog duur te staan te komen. Na een ongelukkige owngoal van Mechele werd het immers opnieuw spannend. Lang duurde het evenwel niet: Openda kon alleen doorgaan en schoof de 3-3 voorbij Boyko. Dankzij dit gelijkspel plaatst Club zich voor de play-offs van de Champions League. Daarin neemt Blauw-Zwart het volgende week op tegen het Oostenrijkse LASK Linz.

 

 

UEFA Champions League – Derde voorronde (terug)

Toeschouwers: 35.000 – NSK Olimpiyskyi

Scheidsrechter: Ivan Bebek (Kro)

Dynamo Kiev: Denys Boyko – Tomasz Kędziora, Mykyta Burda, Tamas Kádár, Vitaliy Mykolenko – Vitaliy Buyalskyi, Volodymyr Shepeliev (83’ Fran Sol), Oleksandr Andriyevskiy (46’ Carlos De Pena) – Benjamin Verbič (69’ Artem Besedin), Gerson Rodrigues, Viktor Tsygankov. Coach: Aleksandr Khatskevich.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli, Eduard Sobol – Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken – Percy Tau, David Okereke (82’ Loïs Openda), Emmanuel Dennis (52’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Matej Mitrović, Siebe Schrijvers, Thibault Vlietinck en Dion Cools. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Mata, Mykolenko, Kádár, Okereke, Vanaken, Openda.

Rode kaarten: 82’ Burda (2x geel), 84’ Tau (2x geel).

Doelpunten: 5’ Buyalskyi (1-0), 38’ Deli (1-1), 50’ Shepeliev (2-1), 88’ Vormer (2-2), 93’ Mechele (owngoal, 3-2), 95’ Openda (3-3).

 

Tekst: Steven Floin