Visual menu

Speeldag

1 - 1

PLOEGENNIEUWS

DYNAMO KIEV

Dynamo Kiev eindigde als derde in groep G van de UEFA Champions League na Juventus en Barcelona. Dankzij een 4 op 6 tegen Ferencváros kwalificeerde het zich zo voor de 1/16 de finale van de UEFA Europa League. Afgelopen weekend speelde de Oekraïense vicekampioen na twee maanden winterstop opnieuw een officiële wedstrijd. Dynamo Kiev hield de drie punten thuis na de 3-1 overwinning tegen Olimpik Donetsk en verstevigde hierdoor zijn leidersplaats in de Oekraïense Premier Liga. Vanavond ontvangt het team van Mircea Lucescu Club Brugge in het NSK Olimpiyskiy stadion dat plaats biedt aan 70 050 toeschouwers.

 

CLUB BRUGGE

Vanmiddag speelt Blauw-Zwart de heenmatch van de 1/16 de finale van de UEFA Europa League in het ijskoude Kiev. Vorig seizoen ontmoetten Club en Dynamo Kiev elkaar in de 3de voorronde van de UEFA Champions League. De Bruggelingen speelden eerst thuis en wonnen in Jan Breydel met 1-0 dankzij een doelpunt van Vanaken. De beslissende terugmatch in de Oekraïense hoofdstad eindigde op 3-3. De thuisploeg kwam drie keer op voorsprong na treffers van Buialskiy, Shepelev en een owngoal. Blauw-Zwart kwam telkens langszij na doelpunten van Deli, Vormer en Openda. Ook vandaag gaat de landskampioen resoluut voor een goed resultaat in Kiev.

 

SCHEIDSRECHTER – MATTIAS GESTRANIUS

Mattias Gestranius is scheidsrechter van dienst in het NSK Olimpiyskiy stadion. De 42-jarige Nederlander wordt bijgestaan door Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare (assistent-refs) en Daniele Doveri (vierde official). Stuart Attwell en Paul Tierney vormen het VAR-team.

 

IN DE KIJKER

DYNAMO KIEV – HEORHIY BUSHCHAN

Heorhiy Bushchan is de vaste waarde in het doel van Dynamo Kiev. Hij trok als 14-jarige van de voetbalacademie in Odessa naar Dynamo Kiev en maakte in 2017 zijn profdebuut in het NSK Olimpiyskiy stadion. Enkele maanden geleden maake de 26-jarige keeper zijn officiële debuut bij het Oekraïense nationale elftal in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (2-1 verlies) waar ook zijn landgenoot Eduard Sobol op het veld stond.

 

CLUB BRUGGE – SIMON MIGNOLET

Simon Mignolet maakte 1,5 jaar geleden zijn debuut voor Blauw-Zwart tegen Dynamo Kiev en behaalde meteen zijn eerste clean sheet in het Jan Breydelstadion (1-0). Ondertussen hield Big Si maar liefst 32 keer zijn netten schoon in 75 officiële wedstrijden. De 32-jarige doelman kan terugblikken op een internationaal palmares met 245 wedstrijden in de Premier League, tientallen Europese matchen en het behalen van de Champions League trofee met Liverpool.

94'

Maar voor het zover is, ontvangt Club komende maandag in eigen huis OHL, heel graag tot dan!

94'

Het zit er op, een deels vertimmerd Club behaalt een 1-1 gelijkspel in Oekraïne en dankzij het belangrijke uitdoelpunt van Mechele kan Blauw-Zwart met vertrouwen toewerken naar de return van volgende week.

93'
Gele kaart
Mykolenko
92'
Wissel
DostDe Cuyper
91'

We zitten in de eerste minuut van de extra tijd wanneer Kiëv alsnog eens komt opzetten maar Mignolet kent geen problemen met de lage voorzet van invaller Karavaev.

90'

We krijgen nog minstens 3 minuten toegevoegde tijd.

82'

Een goed ingevallen Van Der Brempt dwingt een nieuwe hoekschop af en Badji kopt door tot bij Dost maar de Nederlander kopt echter over, bijna de 1-2 voor Blauw-Zwart.

80'
Wissel
BesedinSupryaha
80'
Wissel
KedzioraKaravaev
72'
Wissel
ShaparenkoShepeliev
72'
Wissel
De PenaRodrigues
71'
Gele kaart
70'

Pas op het veld snijdt Van Der Brempt vanaf de rechterflank goed naar binnen en bijna kan hij Dost aanspelen maar in extremis kan de thuisdefensie alsnog ontzetten. Club gaat na de gelijkmaker vol voor de winnende treffer.

69'
Wissel
DirarVan Der Brempt
69'
Wissel
OkerekeBadji
67'
Goal
Mechele
-
GOOOAAALLL - En daar is dit o zo belangrijke uitdoelpunt al! Club dwingt een tweede hoekschop van de partij af en die wordt door Mechele keurig in doel gekopt. Op zich is 1-1 nog beter dan 0-0 maar wie weet zit er nog meer in.
62'
Goal
Buyalskiy
-
Helemaal uit het niks klimt Kiëv plots op voorsprong, de bal komt bij Buyalskiy en die krult zijn poging enig mooi in de kruising binnen. Voor Club is er uiteraard nog geen man overboord en moet op het zoek blijven gaan naar dat belangrijke uitdoelpunt.
60'
58'

Ook de moeilijke staat van het veld laat prima combinaties niet meteen toe maar toch knutselt Club een aardige aanval in elkaar maar Dost gaat onder de voorzet door.

56'

Er stijgt zowaar wat boegeroep vanuit de tribunes waar de fans zien hoe hun team in de tweede helft nog niet thuis geeft, Club heeft het betere van het spel maar kansen blijven evenwel uit, ook nu wordt een voorzet van Ricca makkelijk ontzet.

48'

Club is alvast gretig uit de kleedkamer gekomen en op aangeven van Dirar tikt Vormer meteen door naar de lopende De Ketelaere, die waagt op zijn beurt zijn kans maar ook hij ziet zijn schot afgeblokt.

46'

Meteen na de herneming kan Okereke op doel trappen maar zijn schot is te slap en wordt bovendien afgeblokt.

46'

De bal rolt weer in Kiëv, wat brengt ons de tweede helft nog? Er zijn voorlopig geen wissels te melden.

45'
45'

De Finse ref wil warmere oorden opzoeken en fluit na exact 45 minuten de eerste helft af. Kansen waren bijzonder schaars, de 0-0 ruststand is dan ook logisch.

44'

Met de rust in zicht komt Kiëv nog eens opzetten, met opnieuw de voorzet vanaf de rechterflank en Buyalskiy die andermaal over kopt.

36'

Club is in balbezit iets minder aan de bal en komt er aanvallend toch iets moeilijker uit, hierdoor kan Kiëv beter in de wedstrijd sluipen.

34'

We moeten tot na het halfuur wachten voor het eerste gevaar vanwege de thuisploeg. Kedziora snijdt naar binnen en zet zo Okereke in de wind maar zijn voorzet wordt door Buyalskiy op het dak van het doel gekopt.

32'
Gele kaart
Ricca
29'

Shaparenko tikt De Ketelaere aan en krijgt de logische gele kaart. Vormer pompt de daaropvolgende vrije trap de zestien in maar de vlag gaat terecht de lucht in wegens buitenspel van Ricca.

28'
Gele kaart
Shaparenko
21'

Balanta doet ook defensief flink zijn werk en belet Shaparenko op doel te trappen, ook Besedin ziet zijn schot afgeblokt.

19'

De thuisploeg probeert toch eens naar voren te trekken maar Club staat goed en kan uitbreken via ondermeer Dirar en Balanta. Die bereikt de lopende Mata maar vooraleer hij echt voor gevaar kan zorgen, wordt hij de pas afgesneden door Mykolenko.

17'

Ondanks de aanwezigheid van een paar duizend toeschouwers is er nauwelijks sfeer in het stadion, dat evenwel ziet hoe Mata kan voorzetten maar zowel Dost als De Ketelaere worden niet bereikt. Bij een volgende voorzet, ditmaal van Dirar, kan Dost wel koppen maar zijn poging schampt af.

14'

De thuisploeg is allerminst als een pletwals aan de partij begonnen en vanonder een warm muts ziet Lucescu hoe Club de wedstrijd naar zich probeert toe te trekken maar buiten het schot van Mata kon het nog niet echt voor gevaar zorgen.

7'

Het eerste gevaar van de partij komt vanwege Club. Na prima samenspel met Balanta kan Ricca voorzetten en Dost kan niet vol op doel koppen, aan de tweede zone pikt Mata het leer op maar zijn schot gaat over het doel van Bushchan.

5'

In de vroege openingsfase tasten beide teams elkaar af, het is bovendien flink wennen aan de staat van de grasmat en de felle koude.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in een degelijk resultaat bij elkaar te voetballen? Volg het hier van minuut tot minuut.

Het sneeuwt boven het Olympisch Stadion wanneer beide teams de grasmat betreden. We zijn er dus bijna helemaal klaar voor. Voor het eerst sinds vele maanden speelt Club nog eens voor publiek want er zijn zowat 10.000 toeschouwers op deze wedstrijd afgekomen.

De wedstrijd tussen D. Kiëv en Club Brugge moet in goede banen worden geleid door Mattias Gestranius. Deze 42-jarige Fin wordt hierin bijgestaan door zijn landgenoten en assistent-scheidsrechters Jan-Peter Aravirta en Mikko Alakare en de Italiaanse vierde official Daniele Doveri. Het Engelse duo Stuart Attwell en Paul Tierney vormen het VAR-team.

Uitgerekend tegen ditzelfde D. Kyiv maakte de toen pas van Liverpool overgekomen Mignolet zijn debuut voor Club. Hij wist meteen de nul te houden en behaalde daarmee zijn eerste van ondertussen 32 clean sheets in 75 officiële wedstrijden voor de Belgische landskampioen. Slaagt de Limburger vanavond opnieuw in zijn opzet?

Voor kapitein Vormer is de uitwedstrijd in Kiëv meteen zijn 50ste Europese wedstrijd voor Club. Een pak meer dan Kossounou die vanavond zijn 10de Europese en 40ste officiële wedstrijd voor Blauw-Zwart speelt.

Mede hierdoor stapt Club straks met een behoorlijk onuitgegeven elftal de grasmat op. Centraal achterin blijven Mata, Mechele en Kossounou de certitudes, en met Ricca in de plaats van Denswil en Sobol. Op het middenveld is er naast Vormer ook de aanwezigheid van Balanta, De Ketelaere en Dirar terwijl voorin Dost allicht het gezelschap krijgt van Okereke.

Net vooraleer de ploegopstelling werd bekend gemaakt, werd duidelijk dat ook Rits positief testte en vandaag nog medisch naar België werd gerepatrieerd, waar hij meteen in quarantaine gaat.

Door de vele afwezigheden stapten met o.a. Van Der Brempt, De Cuyper, Fuakala, Van Den Keybus en Engels een aantal spelers van NXT het vliegtuig op. Ook de 18-jarige Guinese middenvelder Fofana en de pas 16-jarige linksbuiten Servais maakten de trip naar het voormalige Oostblok.

Ook nu staat Club voor een bijzonder lastige opdracht want naast de volledige trainersstaf reisden ook Denswil, Lang, Mitrovic en Vanaken wegens coronabesmetting niet naar de diepvries van Kiëv af. Blauw-Zwart wordt vanavond gecoacht door de 39-jarige beloftencoach Rik De Mil, bijgestaan door Tim Smolders. De rood geschorste Sobol reisde wel naar zijn thuisland af maar komt uiteraard niet in actie.

Voor Club bleken die 1/16 finales vooralsnog geen groot success want enkel tegen het Deense Aalborg wist het door te stoten naar de 1/8 finales. Voor het overige werd Blauw-Zwart uitgeschakeld door Valencia, Hannover 96, Salzburg en Manchester United.

Het is trouwens de vijfde maal dat Club Brugge aan de bak moet in de 1/16 finales van de Europa League en bovendien de derde opeenvolgende keer dat dit via de derde plaats in de groepsfase van de Champions League gebeurt.

Voor het tweede seizoen op rij kruisen D. Kiëv en Club Brugge elkaar de degens. Vorig seizoen toonde Club zich in de derde voorronde van de Champions League nog net iets sterker dan de Oekraïners. Lukt het Blauw-Zwart dit seizoen ook?

Goeiemiddag en welkom vanuit Kiëv, welkom vanuit het ronduit imposante Olympisch Stadion voor de heenwedstrijd tussen FC Dynamo Kyiv en Club Brugge, in de 1/16 finales van de Europa League.

Club speelt 1-1 gelijk op Dynamo Kiev

Club Brugge heeft een 1-1 gelijkspel behaald op het veld van Dynamo Kiev. Blauw-Zwart kwam op het uur op achterstand, maar Brandon Mechele kon meteen gelijk maken met een kopbalgoal. Volgende week kan Club op eigen veld op zoek gaan naar kwalificatie voor de 1/8ste finales van de Europa League.

 

Het elftal dat vorige week Antwerp uit de Beker van België knikkerde, onderging vier wijzigingen. Blauw-Zwart werd geteisterd door verschillende coronabesmettingen, waardoor Denswil, Vanaken en Lang sowieso thuis waren gebleven. Bovendien testte ook Mats Rits positief, waardoor de middenvelder in extremis moest afhaken. Zij werden vervangen door Ricca, Balanta, Dirar en Okereke. Ook de technische staf ontbrak wegens corona, waardoor Club NXT-coach Rik De Mil de honneurs waarnam.

 

De wedstrijd werd afgetrapt bij ongeveer – 10 graden, waardoor het een tijdje duurde vooraleer beide teams onder stoom kwamen. Het eerste gevaar kwam wel van Club: een voorzet van Ricca werd door Dost doorgekopt tot bij Mata, die te ver moest uitwijken en de bal hard over en naast het doel trapte. Aan de overkant werd Besedin in stelling gebracht, maar zijn schot werd afgeblokt.

 

De Bruggelingen hielden de thuisploeg in hun greep, terwijl de Oekraïners geen overweldigend offensief plaatsten. Blauw-Zwart kwam niet in de problemen, al kon Dynamo Kiev wel twee keer gevaar creëren via de flank. Buyalskiy werd twee keer bediend vanop rechts, maar de aanvaller kon zijn twee kopballen niet kadreren: de eerste landde op het dak van het doel en de tweede ging een meter over de lat.

 

Na de pauze begon Club Brugge sterk. Blauw-Zwart ging meteen druk zetten en dwong ook al vlug een kans af: een schot van De Ketelaere werd echter afgeblokt. Club was duidelijk baas, terwijl Dynamo Kiev geen inspiratie leek te hebben. Toch konden de Oekraïners op het uur vanuit het niets plots de score openen: Buyalskiy sneed naar binnen en krulde de 1-0 in de verste hoek voorbij Mignolet.

 

Club was evenwel niet van slag en reageerde meteen: Ruud Vormer krulde een hoekschop op het hoofd van Brandon Mechele en de verdediger kopte de 1-1 binnen. Blauw-Zwart bleef daarna doorduwen, maar enkele voorzetten in de zestien meter leverden geen succes op. Halfweg de tweede helft kwamen Van der Brempt en Badji in de plaats van Dirar en Okereke en het was Van der Brempt die meteen kon dreigen. Na een knappe actie kon hij echter net niet afdrukken.

 

Ook in de slotfase bleven de Bruggelingen druk ontwikkelen. Tien minuten voor tijd resulteerde dat ook in een prima kans: na een hoekschop van Vormer kopte Badji de bal terug voor doel, maar Bas Dost was te verrast en kon het leer niet binnenkoppen. Club gaf zelf niets weg en hield de 1-1 vast. Volgende week volgt de terugwedstrijd al en kan Blauw-Zwart zich kwalificeren voor de 1/8ste finales van de Europa League.

 

 

UEFA Europa League – 1/16de finale (heen)

Toeschouwers: 10.000 – NSK Olimpiejsky

Scheidsrechter: Mattias Gestranius (FIN)

Dynamo Kiev: Georgiy Bushchan – Tomasz Kedziora (81’ Oleksandr Karavaev), Illia Zabarnyi, Denys Popov, Vitaliy Mikolenko – Mykola Shaparenko (73’ Volodymyr Shepeliev), Serhiy Sydorchuk, Carlos De Pena (72’ Gerson Rodrigues) – Viktor Tsygankov, Artem Besedin (81’ Vladyslav Supriaha), Vitaliy Buyalskiy. Coach: Mircea Lucescu.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Federico Ricca – Ruud Vormer, Éder Balanta, Charles De Ketelaere – Nabil Dirar (69’ Ignace Van der Brempt), Bas Dost (92’ Maxim De Cuyper), David Okereke (69’ Youssouph Badji). Bank: Ethan Horvath, Ibrahima Fofana, Nathan Fuakala, Arne Engels, Mathis Servais en Thomas Van den Keybus. Coach: Rik De Mil.

Gele kaarten: Shaparenko, Ricca, Balanta, Mykolenko.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 62’ Buyalskiy (1-0), 67’ Mechele (1-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in