Speeldag 29
0 - 4

PLOEGENNIEUWS

KAS EUPEN

KAS Eupen staat op een veilige twaalfde plaats waardoor het al een paar speeldagen zeker is van behoud in eerste klasse. Vorig weekend trokken de Panda’s naar de Bosuil waar ze zich pas in de slotminuten moesten gewonnen geven. Een sterk keepende Van Crombrugge hieldpakte uit met enkele knappe saves, maar was kansloos bij het openingsdoelpunt van Owusu. De Oostkantonners kwamen snel gelijk via Ocansey en leken op weg naar een punt, maar Bolingi maakte finaal nog de winning goal voor Antwerp. Dit seizoen kon Eupen zesmaal winnen in eigen huis en daarbij zaten o.a. twee stuntzeges tegen Standard (2-1) en Anderlecht (2-1). Op de thuisnederlagen tegen Genk en Kortrijk na, konden de Panda’s telkens scoren in eigen huis. In de heenronde won Club overtuigend met 5-2 van Eupen dankzij twee goals van Wesley en een hattrick van Jelle Vossen. Eric Ocansey en Luis García waren de doelpuntenmakers bij de bezoekers.

 

CLUB BRUGGE

Dankzij de 1-0 overwinning tegen STVV en het puntenverlies van KRC Genk is Club tot op 6 punten van de Limburgse competitieleider genaderd. De Bruggelingen stuitten enkele keren op een goed keepende Steppe of het doelhout, maar finaal maakte Hans Vanaken de beslissende treffer vanop de penaltystip. De Gouden Schoen is al 21 keer beslissend geweest in de competitie (9 goals en 12 assists), enkel Genk-spits Aly Samatta doet beter (20 doelpunten en 2 assists). Blauw-Zwart is net als KRC Genk en Antwerp zeker van Play-Off 1, maar toch staan er nog belangrijke punten op het spel in de twee laatste duels van de reguliere competitie. De landskampioen kon dit seizoen in elke uitmatch van de competitie scoren, op de wedstrijd bij Kortrijk na. In de voorbije drie verplaatsingen naar Eupen behaalde Club twee overtuigende zeges en deelden beide teams één keer de punten. Brandon Mechele vermijdt best een gele kaart anders mist hij de thuismatch tegen Moeskroen.

 

SCHEIDSRECHTER – Christof Dierick

Christof Dierick is scheidsrechter van dienst aan de Kehrweg. De Waaslander wordt bijgestaan door lijnrechters Jimmy Cremers en Christophe Battiston, de vierde official is Wesli De Cremer. Kris Bellon is de VAR.

 

IN DE KIJKER

KAS EUPEN – Rocky Bushiri

Rocky Bushiri die op uitleenbasis bij Eupen speelt, krijgt onder Claude Makélélé heel wat speelminuten. De 19-jarige centrale verdediger doorliep de jeugdrangen bij KV Oostende en debuteerde op 17-jarige leeftijd in de Jupiler Pro League. Dit seizoen verkoos hij een uitleenbeurt aan de Kehrweg om extra ervaring op te doen. De Belgische belofteninternational die grinta en snelheid heeft, keert volgend seizoen terug naar de Kustboys. 

 

CLUB BRUGGE – Krépin Diatta

Na zijn blessureleed van de voorbije maanden, speelde Krépin Diatta zich de voorbije weken in de kijker. De 20-jarige flankspeler creëert met zijn snelle flitsen en dribbels offensief gevaar, maar voert evengoed zijn defensieve taken uit. Zijn knappe prestaties bleven niet onopgemerkt want onlangs werd hij voor het eerst opgeroepen bij de Senegalese nationale ploeg waar hij de kleedkamer zal delen met zijn groot idool Sadio Mané. Diatta verdedigt sinds begin vorig jaar de kleuren van Blauw-Zwart en kan zijn 25ste wedstrijd voor Club spelen!

93'

Club deed dus wat het moest doen maar het kan evenwel niet dichter bij Genk sluipen. De leider won immers met het kleinste verschil hun thuiswedstrijd tegen degradant Lokeren, waardoor de kloof nog steeds zes punten bedraagt. Volgend weekend sluit Blauw-Zwart de reguliere competitie af met de thuiswedstrijd tegen Moeskroen. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Alvast bedankt voor jullie aanwezigheid en heel graag tot een volgende afspraak, tot dan !

93'

Scheidsrechter Van Driessche fluit de wedstrijd, Club wint zonder moeite met ruime 0-4 cijfers van Eupen, dat nooit een vuist wist te maken. Blauw-Zwart speelde niet eens een grootse partij maar had halverwege de eerste helft aan vijf minuten genoeg om de wedstrijd in een eerste definitieve plooi te leggen na doelpunten van Vanaken en Diatta. Net voor de rust zorgde Vormer op vrije trap voor zekerheid. Meteen na rust nam Vanaken alle twijfels, voor zover er die nog waren, helemaal weg.

90'

Ook invaller Rezaei wil zich tonen, de Iranees trapt hard op doel en Van Crombrugge heeft de nodige moeite om de forfaitcijfers te voorkomen. We krijgen overigens nog drie minuten toegevoegde tijd.

82'

Eerder op de middag scoorde Mané twee doelpunten voor Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Burnley en dat heeft zijn landgenoot Diatta blijkbaar geïnspireerd. De Senegalees ontdoet zich knap van zijn tegenstander, snijdt dan goed naar binnen maar zijn schot zoeft rakelings over de dwarsligger buiten.

78'

Terwijl de klok rustig verder tikt, kan Diatta op links nog eens zijn duivels ontbinden maar zijn voorzet wordt uit de lucht geplukt door Van Crombrugge, het blijft 0-4.

77'
Wissel
Club Brugge
Thibault Vlietinck Dion Cools
75'

Terwijl invaller Msakni aan de ene kant in extremis wordt afgeblokt door Poulain, is er aan de overzijde plots ruimte voor Vossen maar de Limburger kan net niet op doel afdrukken.

73'
Wissel
Club Brugge
Siebe Schrijvers Kaveh Rezaei
72'

Terwijl Rezaei wordt aangemaand zich klaar te maken, knalt Vanaken een vrije trap van vrij ver meteen op doel maar ditmaal gaat Van Crombrugge goed plat, in de nabeurt maakt Schrijvers de aanvallende fout. Meteen zijn laatste wapenfeit uit deze wedstrijd.

68'
Wissel
KAS Eupen
Silas Gnaka Youssef Msakni
68'

Pas op het veld wordt Vossen keihard neergehaald door Blondelle. De ex-Bruggeling komt er met een fikse uitbrander van scheidsrechter Van Driessche wel goedkoop vanaf.

66'

Halverwege de tweede helft wisselt Leko een eerste maal. Wesley wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Vossen. Kan de Limburger zijn doelpuntensaldo nog wat aandikken?

66'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Jelle Vossen
64'

Invaller Toyokawa heeft er ondanks de ruime achterstand wel nog zin in. De kleine Japanner, terug uit blessure, gaat echter elke bal aan maar kan een doorsteekbal van Luis Garcia niet binnen houden. Ook Lazare, die andere invaller bij Eupen, wil zich tonen maar zijn schot wordt afgeblokt. seconden later kapt Fall zich knap voorbij Mechele maar zijn poging lijkt nergens op en gaat zelfs over de zijlijn buiten.

58'

Na de pauze konden de Panda's nog niet voor gevaar zorgen maar bijna stond de 1-4 wel op het bord. Fall bedient de ingevallen Toyokawa, die meteen op doel kopt. Horvath is geklopt maar de Amerikaan wordt gered door de paal.

57'
Wissel
KAS Eupen
Jordan Loties Jean Thierry Lazare Amani
54'
53'

Na de goede steal van Wesley kan Schrijvers met de bal aan de haal. Hij omspeelt Bushiri en trapt op doel, evenwel niet krachtig genoeg om Van Crombrugge echt op de proef te stellen.

50'

En de landskampioen wil meer. Terwijl de meegereisde Brugse aanhang zich vocaal laat gelden, stuurt Vanaken Vormer diep maar hij wordt alsnog de bal uit de voeten gegleden door Bushiri, het blijft dus 0-4.

47'

Het antwoord is duidelijk : scoren ! Op rechts krijgt Vormer een zee aan ruimte, de Nederlander behoudt het overzicht en legt breed tot bij Vanaken, die de 0-4 kurkdroog in de winkelhaak knalt. Voor de Gouden Schoen zijn tweede treffer van de avond en zijn elfde doelpunt in de competitie, waarmee hij voorlopig de topschutter bij Club is.

47'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
0 - 4
46'

Terwijl de weergoden zich opnieuw laten gelden en de smeltende sneeuw/regen neervalt, rolt de bal opnieuw am Kehrweg. Wat doet Club na de pauze nog?

45'
Wissel
KAS Eupen
Sulayman Marreh Yuta Toyokawa
45'
45'
45'

+ 1 : We kunnen tevens ook nog kwijt dat Genk in eigen huis nog niet wist te scoren tegen Lokeren en met deze tussenstand verkleint Club de kloof met de leider tot vier punten. Al rest er de Limburgers uiteraard nog een tweede helft.

45'

+ 1 : Scheidsrechter Van Driessche fluit de eerste helft en Club mag met een riante 0-3 voorsprong even de warme kleedkamer in. Zonder echt het gaspedaal in te duwen had Blauw-Zwart eigenlijk genoeg aan een tempoversnelling halverwege de eerste helft om het verschil te maken via Vanaken en Diatta. Net voor de rust duwde Vormer het mes nog dieper in de wonde bij de thuisploeg.

45'

We zitten bijna tegen de rust aan wanneer Vormer een vrije trap, na een fout op Schrijvers, heerlijk over de muur en voorbij Van Crombrugge in doel schildert. Wat een knap doelpunt van de Nederlandse kapitein, meteen nummer vijf voor de voormalige Gouden Schoen. Maar vooral, reeds aan de rust mag Blauw-Zwart zich stilaan zegezeker voelen.

45'
Goal
Ruud Vormer
Club Brugge
0 - 3
38'

Ondanks de voorsprong mag Club zijn schaapjes nog niet op het droge wanen want bijna is er Fall met de aansluitingstreffer maar op aangeven van Ocansey kopt hij echter voorlangs. Bovendien stond de huurling van Charleroi ook nog eens in buitenspel, het blijft dus 0-2.

32'

Vanaken stond in deze wedstrijd reeds garant voor een doelpunt en een assist en bijna mocht daar nog een assist bijgerekend worden maar zijn listig doorsteekballetje richting Wesley wordt nog net onderschept.

28'
25'

Geen twee zonder drie. Of net niet, want bij een voorzet wipt Schrijvers het hoogst op maar zijn kopbal wordt knap gekeerd door Van Crombrugge.

23'

En het gaat plots heel snel am Kehrweg want nog binnen de minuut verdubbelt Diatta de voorsprong. Op aangeven van Vanaken knalt hij de 0-2 genadeloos voorbij de thuisdoelman. Voor Diatta meteen zijn eerste doelpunt in de Brugse hoofdmacht, en of hij er blij mee is !

23'
Goal
Krépin Diatta
Club Brugge
0 - 2
23'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
0 - 1
22'

Halverwege de eerste helft komt Blauw-Zwart dan toch op voorsprong wanneer de bal met een gelukje voor de voet van Vanaken valt, van dichtbij mikt de Gouden Schoen de openingstreffer in de linkerbenedenhoek. Voor de Limburger meteen zijn tiende competitietreffer.

18'

Club zoekt vooral vanaf de rechterflank naar de opening maar voorlopig blijven de meeste voorzetten van Vlietinck ondermaats en kan de thuisdefensie makkelijk opruimen. Ook het tempo ligt bij de landskampioen te laag om de dubbele afweergordel bij de Panda's te ontgrendelen.

15'

Buiten de kopbal van Wesley kon Club nog niet echt dreigen maar op het kwartier is het wel bijna raak. Na knap samenspel met Vormer kan Vlietinck voor doel brengen, Diatta kan onder druk op doel koppen maar de jonge Senegalees knikt evenwel naast.

11'

Diatta kan een eerste hoekschop afdwingen maar Denswil kan niet vol op doel koppen waardoor Van Crombrugge makkelijk kan pakken. Leko kan niet echt tevreden zijn over de openingsfase van zijn ploeg.

9'

Even consternatie wanneer Vanaken bij een nochtans correcte tackle van Loties in de zestien neergaat en Van Driessche naar de stip wijst. Na ingrijpen van de videoref gaat het spel gewoon verder, een terechte beslissing.

4'

Na slecht samenspel bij Club kan Eupen de omschakeling maken via Fall maar die wordt uiteindelijk de wacht toegezegd door Mechele, aan de overkant gaat een kopbal van Wesley naast het doel van Van Crombrugge.

1'

We zijn er aan begonnen, een matig gevuld Kehrwegstadion ziet hoe Schrijvers namens Club Brugge heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om de drie punten mee te grabbelen? Volg het hier van minuut tot minuut.

Ondertussen zijn de beide ploegen het veld opgestapt, we zijn er bijna klaar voor.

Terwijl de beide teams in de tunnel klaarstaan, kunnen we nog kwijt dat niet de grieperige Christof Dierick maar wel Bram Van Driessche vandaag de wedstrijd in goede banen moet leiden.

Scheidsrechter vanavond is de 40-jarige Christof Dierick, Kris Bellon is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij de Panda’s is Toyokawa terug na een voetblessure, al moet de Japanner wel op de bank plaatsnemen, met Fall als diepe spits in een op papier 5-4-1 opstelling. Voor het overige weinig selectieproblemen voor coach Makélélé, met ondermeer ex-Bruggeling Blondelle in de basis.

Voor de verre verplaatsing naar de Oostkantons had coach Leko gehoopt om Danjuma terug in de selectie te mogen begroeten maar de wedstrijd bij Eupen komt nog te vroeg voor de Nederlandse winger. Ook Mitrovic en Nakamba zijn er wegens blessure niet bij. Anderzijds is er de terugkeer van Mechele, die ten nadele van Amrabat zijn plaats in het hart van de defensie opnieuw inneemt. Voor het overige wijzigt Leko zijn elftal niet en opteert hij andermaal voor Vlietinck en Diatta op de flanken.

Club kan dus enkel tevreden zijn met een zege Am Kehrweg. Het telt momenteel zes punten achterstand op Genk, dat op dit eigenste moment in eigen huis het reeds gedegradeerde Lokeren ontvangt. Mede hierdoor kan Eupen vrank en vrij hun kans gaan, Club is bij deze dus gewaarschuwd.

Met Eupen krijgt Club Brugge vandaag de laatste en tevens verste verplaatsing van het seizoen voor de kiezen. Een verplaatsing evenwel niet zonder belang voor de landskampioen want met nog twee speeldagen tot aan PO1, hoopt Blauw-Zwart uit zijn twee resterende matchen het maximum van de punten te rapen en zo de druk op leider Genk op te voeren.

Goedenavond en welkom vanuit Duitstalig België, welkom vanuit Eupen voor de partij tussen de plaatselijke Köningliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen en Club Brugge, op de 29ste en voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 2
  • 2 - 1
  • 1 - 0
  • 2 - 0
  • 1 - 2
  • 1 - 1
  • 1 - 1

Club pakt vlotte 0-4 zege op Eupen

Club Brugge heeft een ruime 0-4 overwinning geboekt op het veld van Eupen. Vanaken en Diatta brachten Blauw-Zwart halfweg de eerste helft 0-2 voor. Dankzij goals van Vormer en opnieuw Vanaken kort voor en na de rust lag de wedstrijd al vlug in een beslissende plooi.

 

In vergelijking met de match van vorige week tegen STVV voerde Ivan Leko één wijziging door: de herstelde Brandon Mechele nam centraal achterin de plaats in van Sofyan Amrabat. Club wou vroeg scoren en kreeg daar na drie minuten al de kans toe: een kopbal van Wesley ging echter voorlangs. Kort daarop leken de Bruggelingen een nog betere kans te krijgen. Scheidsrechter Van Driessche wees immers naar de stip na een duel tussen Vanaken en Castro Montes. Na het bekijken van de beelden keerde de ref echter op zijn stappen terug.

 

De thuisploeg loerde op de counter via de aalvlugge Fall, maar het was wel Blauw-Zwart dat de meest dreigende ploeg bleef. Zo kopte Diatta op het kwartier een voorzet van Vlietinck net voorlangs. Halfweg de eerste helft werd de Brugse aanvalslust uiteindelijk toch beloond: een schot van Schrijvers werd afgeblokt, maar Hans Vanaken kon de rebound binnenduwen. Amper een minuut later stond het zelfs al 0-2: Vanaken onderschepte de bal op het middenveld, bediende Krépin Diatta en die schoot het leer overhoeks binnen.

 

Club nam daarna wat gas terug, maar bleef wel duidelijk baas. Via Siebe Schrijvers kwam het ook twee keer dicht bij een derde doelpunt. Eerst had Van Crombrugge een prima redding in huis op zijn kopbal en kort daarop kon de Limburger net niet bij een voorzet van Vlietinck. Het enige wat het team uit de Oostkantons daar tegenover kon zetten, was een kopbal van Fall die – weliswaar vanuit buitenspel – voorlangs ging.

 

De Bruggelingen leken met twee doelpunten voorsprong de rust in te duiken, maar dat was buiten Ruud Vormer gerekend. De Brugse kapitein krulde een vrije trap enig mooi over de muur en zorgde zo voor de 0-3. Voor zover er nog twijfel bestond over de Brugse winstkansen, kwam daar direct na de rust meteen duidelijkheid over: Vormer ontsnapte op rechts, bediende Gouden Schoen Vanaken en die schoot de 0-4 prachtig binnen.

 

Club kon daarna de match rustig controleren, al probeerde Eupen-coach Makélélé met de inbreng van extra aanvallend geweld toch nog de eer te redden. Zo ging een kopbal van Toyokawa via de vingertoppen van Horvath tegen de paal, terwijl Fall zijn poging niet kon kadreren. Aan de overkant moest Van Crombrugge tot twee keer toe redding brengen: eerst op een schot van Schrijvers en daarna op een vrije trap van Vanaken.

 

Leko gunde in de slotfase Jelle Vossen en Kaveh Rezaei nog speelminuten, maar de aanvallers slaagden er niet in om een doelpuntje mee te pikken. De beste kans was nog voor Krépin Diatta, maar na een prachtige actie knalde de Senegalees het leer over de deklat. Diep in de blessuretijd kon Mechele met een prima verdedigende actie nog een doelpunt van Fall verijdelen. Het bleef dus 0-4, maar aangezien ook Genk won, blijft de achterstand op de Limburgers zes punten.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 29

Toeschouwers: 3.414 – Kehrwegstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

KAS Eupen: Hendrik Van Crombrugge - Alessio Castro Montes, Jordan Lotiès (57’ Amani Lazare), Rocky Bushiri, Siebe Blondelle, Silas Gnaka (69’ Youssef Msakni) - Sulayman Marreh (46’ Yuta Toyokawa), Luis Garcia, Rémi Mulumba - Mamadou Fall, Eric Ocansey. Coach: Claude Makélélé.

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Thibault Vlietinck (77’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers (73’ Kaveh Rezaei), Wesley Moraes (67’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Sofyan Amrabat, Emmanuel Dennis en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: geen

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 22’ Vanaken (0-1), 23’ Diatta (0-2), 44’ Vormer (0-3), 47’ Vanaken (0-4).

 

Tekst: Steven Floin