Visual menu

Speeldag 5

1 - 1

PLOEGENNIEUWS

GALATASARAY

Galatasaray ontvangt vanavond Blauw-Zwart in het Türk Telekom Stadion dat voor de Europese wedstrijden wordt omgedoopt tot het Ali Sami Yen stadion. De Turkse landskampioen is met 1 op 9 hekkensluiter in groep A en telt één punt minder dan Club Brugge. Het team van Fatih Terim zal er dus op gebrand zijn om de drie punten thuis te houden om de kansen op Europese overwintering gaaf te houden. Galatasaray kon tijdens zijn Champions League campagne nog niet scoren en kampt momenteel met heel wat geblesseerden. Het mist vanavond o.a. Radamel Falcao, Florin Andone, Christian Luyindama en Steven Nzonzi. Vooruit gestuwd door zijn fanatieke twaalfde man maakte Galatasaray het Real Madrid en PSG bijzonder moeilijk op Turkse bodem en verloor het tweemaal met het kleinste verschil (0-1). Het belooft dus een spannende avond te worden!

 

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart staat voor de cruciale confrontatie tegen Galatasaray. Op de openingsspeeldag maakte Club het de Turkse landskampioen erg lastig in Jan Breydel. De Bruggelingen zetten een prima organisatie neer en creëerden meerdere doelkansen. Aan de overkant pareerde doelman Mignolet een dreigend schot van Babel, maar toch was het Blauw-Zwart dat het gevaarlijkst voor de dag kwam. Ook in de duels tegen PSG en Real Madrid bewees Club niet uit de toon te vallen op het kampioenenbal. Bij eventuele winst in het Ali Sami Yen stadion zijn de West-Vlamingen zeker van Europees voetbal na nieuwjaar, maar ook bij een gelijkspel blijft Europees overwinteren mogelijk en valt de beslissing op de slotspeeldag. Ruud Vormer zit tegen Galatasaray zijn laatste schorsingsdag uit, maar de Brugse captain is ook meegereisd naar Istanbul om zijn ploegmaats aan te moedigen.

 

SCHEIDSRECHTER – Ivan Kružliak

De partij in Istanbul staat onder leiding van de Slowaak Ivan Kružliak. De 35-jarige elite-scheidsrechter wordt bijgestaan door zijn landgenoten Tomaš Somolani en Branislav Hancko (assistent-refs) en Filip Glova (vierde official). Videoref Massimiliano Irrati wordt geassisteerd door Stefano Alassio.

 

IN DE KIJKER

GALATASARAY – MARIANO FERREIRA

Mariano is de 33-jarige rechtsachter van Galatasaray met een pak internationale ervaring. De Braziliaan genoot zijn jeugdopleiding in eigen land bij Guarani en speelde nog bij o.a. Atlético Mineiro en Fluminense alvorens hij op Europees avontuur ging. Van 2012 tot 2015 voetbalde hij bij Girondins Bordeaux en daarna trok hij naar het Spaanse Sevilla waar hij de UEFA Europa League veroverde tegen Liverpool (1-3) in mei 2016. Mariano speelt sedert 2017 in de defensie van Galatasaray.

 

CLUB BRUGGE – SIMON DELI                 

De voorbije maanden is Simon Deli uitgegroeid tot sterkhouder in de Brugse defensie. De 28-jarige Ivoriaan blinkt uit met zijn secure verdediging en gevaarlijke kopbalspel. Deze zomer kwam Deli over van Slavia Praag waarmee hij vorig seizoen KRC Genk uitschakelde in de zestiende finale van de Europa League. Vorig seizoen veroverde hij de Tsjechische landstitel en bereikte hij als aanvoerder bij Slavia Praag de kwartfinale van de Europa League.

98'

Vanavond nog vliegt Club reeds terug richting België en begint de voorbereiding op het thuisduel tegen Moeskroen van komende zaterdag. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Bedankt voor jullie aanwezigheid, nog een fijne avond en nachtrust gewenst en heel graag tot een volgende afspraak, tot dan!

98'

Door dit gelijkspel blijft Club derde in de stand en houdt het zijn kansen gaaf om Europees te overwinteren. Op de slotspeeldag ontmoet Blauw-Zwart in eigen huis Real Madrid, terwijl Galatasaray op bezoek moet bij PSG.

98'

Einde van de wedstrijd. Het is de Brugse aanhang dat luidkeels mag vieren want in extremis behaalt Club een verdiend gelijkspel in de Hel van Istanboel na de late gelijkmaker van Diatta.

92'
Rode kaart
Mata
Ook Mata kijkt tegen een tweede gele kaart aan, de reden is ons niet meteen duidelijk maar Club moet de absolute slotfase met zijn negen verder. Het moet nog even zien stand te houden.
92'
Rode kaart
Diatta
92'
Goal
Diatta
-
GOOOAAALLL - En of het nog kan! En of het nog kan! Op rechts krijgt Diatta het leer aangespeeld, de Senegalees snijdt knap naar binnen en trapt wondermooi de gelijkmaker voorbij Muslera. Wat een ontlading bij Diatta, die zijn trui uittrekt en hiervoor tevens zijn tweede gele kaart pakt.
90'
Gele kaart
Muslera
We krijgen minstens vijf minuten toegevoegde tijd, kan het nog voor Club?
89'
Gele kaart
Mor
88'

Okereke is gretig ingevallen en ondanks twee Turken in de rug kan hij toch voor doel brengen. Vanaken komt goed ingelopen maar met één hand pakt Muslera de voorzet uit de lucht, het blijft 1-0.

86'
Wissel
BelhandaMor
84'
Gele kaart
Nagatomo
De tijd tikt genadeloos verder en opnieuw toont Okereke zich gretig. Hij houdt het leer nog net binnen en speelt met de hak De Ketelaere maar onder druk van twee Turken kan hij niet op doel trappen. Ondertussen kijkt ook Nagatomo tegen geel aan wegens tijdswinst.
83'
80'
Wissel
BayramInan
79'

Met nog iets meer dan tien minuten op de klok krijgt Okereke de kans op de gelijkmaker maar oog in oog met Muslera duwt hij het leer rakelings naast. Wat laat Club hier liggen?

77'

Pas ingevallen laat Okereke zich meteen betrekken in een aanval onder invallers. Via De Ketelaere kan Schrijvers uithalen maar de Limburgers kan zijn schot niet laag houden.

76'
Wissel
OpendaOkereke
75'

Slordig inspelen bij Deli zorgt voor Turks balbezit en Feghouli waagt zijn kans maar die besluit recht op Mignolet.

74'

Club slaagt er niet in om zijn spel aan Galatasaray op te dringen en dus probeert De Ketelaere het maar eens van ver maar zijn schot wordt afgeblokt, aan de overkant gaat een poging van Lemina ruimschoots over. Ondertussen staat Okereke klaar om in te vallen.

71'
69'

Het is stilaan money time voor Club, dat evenwel moet opletten voor de counter vanwege de Turken maar gelukkig verdwijnt het schot van Büyük over het doel van Mignolet.

68'

Het thuispubliek zorgt voor een geweldige sfeer en ziet hoe Galatasaray niet echt in de problemen komt tegen Club, dat weliswaar probeert maar niet echt aan kansen toekomt. Ook nu weer verdwijnt een voorzet van Diatta in niemandsland.

65'
Gele kaart
Diatta
62'
61'

Na de goeie steal kan Club de snelle omschakeling maken via Diatta maar zijn pass richting de mee oprukkende Ricca is niet goed, waardoor Donk het gevaar in de kiem kan smoren. Opnieuw doet Blauw-Zwart te weinig met de nodige ruimte.

58'
Wissel
DennisSchrijvers
57'

Na de fout van Feghouli bij Diatta, staat Vanaken klaar voor de vrije trap maar die verdwijnt recht in de armen van Muslera. Ondertussen staat Schrijvers klaar om in te vallen.

51'

Na een wel heel licht gefloten fout in het nadeel van Club, staat Bayram klaar voor de daaropvolgende vrije trap maar zijn poging strandt in het zijnet, ook Mignolet zat er goed bij.

47'

Het eerste gevaar na de rust is voor Club. Dennis wordt op rechts knap vrijgespeeld, de Nigeriaan stoomt meteen richting Muslera en kapt zich dan tot tweemaal terug om vervolgens op de arm van Muslera te trappen. Een aflegger richting Openda of Diatta was misschien een betere optie geweest.

46'
Wissel
RitsDe Ketelaere

De bal rolt weer in het imposante Türk Telekom Stadion, met meteen een eerste wissel bij Club. Rits bleef in de kleedkamer achter, zijn vervanger luistert de naam van De Ketelaere.

45'
45'
45'
45'

+3 : Einde van de eerste helft, Club moet de rust in met een 1-0 achterstand. Kan Blauw-Zwart na de pauze deze scheve situatie alsnog rechtzetten?

45'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

44'

Met nog één minuut tot de rust opent Mechele knap tot bij Rits, zijn voorzet wordt weggekopt en bij Club is er niemand om de afvallende bal op te eisen.

38'

Galatasaray denkt even aan aanvallen en met een gelukje denken ze gevaarlijk te kunnen zijn in de Brugse zestien maar Blauw-Zwart kan het gevaar ontzetten. Meteen daarna is er de fout van Openda bij Mariano.

37'
35'

Met nog tien minuten tot de rust komt Club tot tweemaal toe heel dicht bij de gelijkmaker. Eerst is er de voorzet van rechts van Diatta, Muslera pakt het inzenden van Openda. Bij de daaropvolgende hoekschop kan Vanaken op doel koppen maar evenwel te centraal en recht op diezelfde Muslera.

33'
Gele kaart
Mariano
31'
Gele kaart
Mata
30'

Club wordt sterker en Diatta, daarnet nog lelijk aangetrapt door Feghouli, zet het op een lopen, hij legt op het gepaste moment af tot bij Openda maar vooraleer hij op doel kan trappen, kan een Turkse verdediger het leer nog net ontzetten.

28'
Gele kaart
Ricca
27'

Club heeft ondertussen het meeste balbezit maar kan nog niet echt voor groot gevaar zorgen, zo verdwijnt een voorzet van Rits zomaar in de handen van Muslera.

24'
23'

De meegereisde Brugse aanhang laat zich horen wanneer ze zien hoe Diatta de nodige meters kan maken en van ver op doel trapt maar de poging van de Senegalees zeilt over het doel van Muslera.

21'

Sinds het doelpunt kwam Galatasaray niet meer in de Brugse zestien maar bij een voorzet van Mariano is het toch even opletten, gelukkig kan Mechele met het hoofd ontzetten. Aan de overkant kan Dennis ontsnappen en wordt Openda gezocht maar die kan onvoldoende bij het leer, bovendien stond hij ook nog eens in buitenspel.

17'

Bij de thuisploeg zijn ze maar wat blij dat Muslera terug tussen de palen staat. De Uruguyaan komt eerst goed in actie bij een hoge bal, meteen daarna stopt hij het schot van Dennis.

15'
13'
Gele kaart
Lemina
11'
Goal
Büyük
-
Club kwam beter in de partij maar kijkt ondertussen wel tegen een achterstand aan. Bij een voorzet vanaf links is Büyük sterker in het duel dan Deli en met een lage trap knalt hij de 1-0 voorbij Mignolet, die totaal kansloos was. Blauw-Zwart moet in de Hel van Istanboel meteen de achtervolging in.
10'

Club had het in de eerste minuten niet onder de markt maar heeft ondertussen het evenwicht goed hersteld. Balanta kan vanuit de tweede lijn op doel trappen maar hij mist compleet zijn schot.

8'

Dennis dwingt bij Nagatomo de eerste hoekschop van de partij af. Die wordt door Diatta eigenlijk slecht en laag voor doel gebracht maar aan de eerste paal komt Mechele alsnog vervaarlijk opduiken, zijn inzenden verdwijnt echter in het zijnet.

4'

Onder een striemend fluitconcert kan Club een eerste maal uitbreken via Diatta maar zijn voorzet vanaf de linkerkant richting Openda wordt onderschept, daarna probeert Mechele de nodige rust in het team te krijgen.

2'

De thuisploeg zoekt meteen de aanval en na anderhalve minuut moet Mignolet uitstekend redding brengen op de vrije trap van Büyük, in de rebound gaat een omhaal hoog over het doel.

De prachtige Champions League hymne heeft geklonken, de toss geworpen, de bal rolt eindelijk, het is Club dat heeft afgetrapt. Kan Blauw-Zwart het hoofd koel houden in de Turkse heksenketel?

Een weliswaar niet helemaal volgelopen en maar toch bijzonder sfeervol Türk Telekom Stadion, waaronder ook een duizendtal meegereisde Brugse supporters, ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Hopelijk weten de jongens van coach Clement een beter resultaat af te dwingen dan de beloften, die eerder in de namiddag in de Youth Champions League met 2-1 onderuit gingen tegen hun Turkse leeftijdsgenoten en daarmee nog niet zeker zijn van een plaats in de play-offs.

Scheidsrechter vanavond is de 35-jarige Slowaak Ivan Kruzliak, de Italiaan Massimiliano Irrati is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Ondanks de vele afwezigheden hoopt Terim de drie punten aan eigen huis te houden en hij rekent hiervoor ondermeer op Ryan Donk. De ex-Bruggeling moet samen met Mariano, Marcao en de Japanner Nagatomo de boel achterin zien dicht te houden. Op het middenveld is er het drietal Lemina, Seri en Belhanda terwijl voorin Bayram, Feghouli en Büyük aan elkaar gekoppeld worden.

Bij Galatasaray begint coach Fatih Terim met de nodige kopzorgen aan de partij. De huidige nummer zeven in de Turkse competitie moet het doen zonder de geblesseerden Falcao, Babel, Özbayrakli, Andone, Akbala en voormalige Rouche Luyindama, Akgün en Nzonzi zijn er dan weer niet bij wegens schorsing. De Uruguayaanse doelman Muslera is wel tijdig terug speelklaar geraakt.

In vergelijking met de wedstrijd tegen KV Oostende wijzigt Clement zijn elftal op een viertal plaatsen. Door de schorsing van Vormer verschijnt Balanta opnieuw in de basiself, net als Ricca, Dennis en Openda. Voorin wordt dus duidelijk voor snelheid gekozen.

Voor de alweer levensbelangrijke partij in Istanboel kan coach Philippe Clement geen beroep doen op de geblesseerde Mitrovic en de geschorste Vormer. De Nederlander zit immers zijn derde en laatste schorsingsdag uit. Diagne werd niet in de selectie opgenomen.

Maar bij een eventuele Brugse zege en een Madrileense thuisnederlaag tegen PSG, strijdt Club op de slotspeeldag nog vol voor de tweede plaats in een onderling duel met Real. Bij een nederlaag ziet het evenwel Galatasaray over zich heen naar een derde plaats springen. Kun je nog volgen?

Club Brugge hoopt vanavond in de Turkse metropool zekerheid te krijgen omtrent Europees overwinteren want mits een zege is Blauw-Zwart op zijn minst al zeker van de derde plaats in Groep A en kan het na nieuwjaar aan de slag in de Europa League.

Goedenavond en welkom vanuit het Türk Telekom Stadyumu, welkom vanuit Istanboel, voor de wedstrijd tussen Galatasaray en Club Brugge, op speeldag 5 in de groepsfase van de UEFA Champions League.

  • 1 - 1

Starting 11

Simon Mignolet
Federico Ricca
Simon Deli
Brandon Mechele
Clinton Mata
Éder Balanta
Mats Rits
Hans Vanaken
Krépin Diatta
Emmanuel B. Dennis
Loïs Openda

Wisselspelers

Ethan Horvath
Odilon Kossounou
Eduard Sobol
Dion Cools
Charles De Ketelaere
Thibault Vlietinck
Siebe Schrijvers
Percy Tau
Jelle Vossen
David Okereke

Match info

CoachPhilippe Clement

Club pakt in extremis een punt op Galatasaray

Club Brugge heeft in de Champions League 1-1 gelijk gespeeld op bezoek bij Galatasaray. Blauw-Zwart moest lang achtervolgen na een vroege goal van Büyük, maar in de blessuretijd bezorgde Krépin Diatta Club met een knappe goal alsnog een verdiend punt. De Bruggelingen houden zo hun kansen gaaf om Europees te overwinteren.

 

Philippe Clement voerde vier wijzigingen door aan het team dat vrijdag KV Oostende versloeg. Achterin kwam Federico Ricca in de plaats van Eduard Sobol, terwijl op het middenveld Éder Balanta de geschorste Ruud Vormer verving. Voorin kreeg Krépin Diatta het gezelschap van Emmanuel Dennis en Loïs Openda. Siebe Schrijvers en David Okereke verdwenen daardoor uit de basis.

 

Galatasaray moest absoluut winnen om zich nog te kunnen kwalificeren voor de Europa League en dus trokken de Turken vanaf de openingsminuut alle registers open. Simon Mignolet moest al na één minuut redding brengen op een vrije trap van Büyük en zag daarna een omhaal over de lat verdwijnen. Aan de overkant kon Diatta Openda net niet bereiken en devieerde Mechele een hoekschop van Diatta in het zijnet. Net op het moment dat Club het commando leek over te nemen, sloeg de thuisploeg genadeloos toe: Adem Büyük hield Deli af en fusilleerde Mignolet van dichtbij.

 

Het fanatieke thuispubliek ging volledig uit zijn dak, maar Blauw-Zwart was niet onder de indruk. Club nam de match volledig in handen en probeerde Galatasaray weg te drukken. Muslera redde een schot van Dennis, Openda kon een pass van Rits net niet verzilveren en een knal van Diatta zoefde over de deklat. De beste kans was tien minuten voor de rust voor Openda: na een voorzet van Diatta devieerde de jonge spits het leer richting doel, maar Muslera had een prima reflex in huis. Direct daarna redde de Uruguayaan ook een kopbal van Vanaken.

 

Na de rust kwam Charles De Ketelaere in de plaats van Mats Rits. De Bruggelingen gingen onmiddellijk op zoek naar de gelijkmaker, maar lieten al meteen een prima kans onbenut. Dennis kreeg plots ruimte in de zestien meter, maar dribbelde te lang en schoot het leer daarna recht op Muslera. Galatasaray reageerde met een vrije trap van Bayram in het zijnet, terwijl Hans Vanaken een vrije trap recht op Muslera mikte.

 

Club moest daarna zijn grip lossen, waardoor de Turken plots ruimte kregen op de counter. Büyük devieerde een voorzet van Bayram over de lat, Lemina mikte het leer hoog over en Mignolet pakte een schot van Feghouli. Clement had intussen ook Schrijvers en Okereke in de strijd gegooid en die kregen allebei een prima kans: eerst scheerde een knal van Schrijvers de deklat, maar dé kans was voor Okereke: Ricca zette de Nigeriaan schuin voor doel, maar de aanvaller mikte het leer rakelings voorlangs.

 

Blauw-Zwart bleef ook in de slotfase volop doorduwen. De Ketelaere kon eerst net niet bij een teruglegger van Okereke, maar in de blessuretijd kreeg Club uiteindelijk toch loon naar werken: Krépin Diatta sneed naar binnen en knalde de 1-1 heerlijk in de verste hoek! De Senegalees trok bij het vieren zijn shirt uit en pakte zo nog zijn tweede geel. Ook Mata werd nog met een tweede gele kaart van het veld gestuurd, maar de 1-1 bleef op het bord. Club Brugge pakt zo een uiterst belangrijk punt en houdt de kansen gaaf om Europees te overwinteren.

 

 

Champions League: Groep A – speeldag 5

Toeschouwers: 34.500 – Türk Telekom Stadium

Scheidsrechter: Ivan Kružliak (Svk)

Galatasaray: Fernando Muslera – Mariano Ferreira, Ryan Donk, Marcão, Yuto Nagatomo – Jean Michaël Seri (94’ Erencan Yardimci), Mario Lemina, Younès Belhanda (86’ Emre Mor) – Sofiane Feghouli, Adem Büyük, Ömer Bayram (80’ Selcuk Inan).  Coach: Fatih Terim.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli, Federico Ricca – Mats Rits (46’ Charles De Ketelaere), Éder Balanta, Hans Vanaken – Emmanuel Dennis (58’ Siebe Schrijvers), Loïs Openda (77’ David Okereke), Krépin Diatta. Bank: Ethan Horvath, Eduard Sobol, Odilon Kossounou en Percy Tau. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Ricca, Mata, Mariano, Diatta, Lemina, Nagatomo, Mor, Muslera.

Rode kaarten: 93’ Diatta en Mata (2x geel)

Doelpunten: 11’ Büyük (1-0), 92’ Diatta (1-1).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in