Eerste elftal der Brugeois 1913-1914
Eerste elftal der Brugeois 1913-1914

Van Brugsche FC tot FC Brugeois

Club Brugge werd gesticht in 1891. De eerste club kreeg de naam 'Brugsche Football Club' mee en had als slogan 'Mens sana in corpore sano'. De vereniging was Vlaamstalig.

Nog voor de vereniging officieel werd erkend, was er al onenigheid onder de leden. Er volgde een scheuring, een tweede club werd geboren onder de naam 'Football Club Brugeois'. In 1897 kwam het opnieuw tot een fusie.
De niet meer bloeiende Football Club Brugeois werd opgenomen door de Brugsche Football Club. De nieuwe club behield echter de Franse benaming.

Van FC Brugeois tot Koninklijke Vereniging

Eind 1912 trok Football Club Brugeois naar een nieuw terrein dat zij voor een periode van 9 jaar konden huren aan de prijs van 1760 frank per jaar. Op 15 juni 1920 werd het terrein voor 40.000 frank gekocht. De nieuwe voorzitter, Albert Dyserynck, werd eigenaar van ‘De Klokke’. Het terrein werd immers naar het nabijgelegen Café ‘De Klokke’ langs de Torhoutsesteenweg genoemd.

In het nieuwe stadion werd meteen het eerste succes geboekt. In 1920 werd FC Brugeois voor het eerst kampioen in de hoogste klasse. Op 23 mei 1920, kende koning Albert de titel van Koninklijke Vereniging toe aan FC Brugeois.

1919-1920: Clubs eerste landstitel is een feit.
1919-1920: Clubs eerste landstitel is een feit.

 

Albert Dyserynck

Albert Dyserynck werd in 1920 voorzitter van FC Brugeois. Hij werd eigenaar van het terrein ‘De Klokke’ en veranderde het statuut van FC Brugeois tot vzw. Op maandag 9 februari 1931 sloeg het noodlot toe en stierf Albert Dyserynck in een auto-ongeval. Als eerbetoon werd ‘De Klokke’ omgedoopt tot 'Albert Dyserynckstadion’. Op 14 februari 1932 werd er langs de binnenzijde van de hoofdingang het borstbeeld en monument van wijlen Albert Dyserynck onthuld. Dit beeld is vandaag te vinden voor de hoofdtribune van het Jan Breydelstadion.

 

Charles en Torten, de Brugse hinden

Tijdens de jaren 1920 maakten Charles Cambier en Torten Goetinck het mooie weer bij FC Brugeois. Beide spelers schopten het ook tot Rode Duivel.

Louis Versyp: waardig opvolger van Torten Goetinck

Na de eerste landstitel in 1920 maakte het elftal van FC Brugeois moeilijke jaren door. In 1928 zakte het team, met de toen 42-jarige Torten Goetinck naar tweede klasse. Ondanks de degradatie, stond toen al een nieuwe Brugse held klaar. Louis Versyp zou de opvolger van Goetinck worden en meer dan 20 jaar het mooie weer maken bij FC Brugeois.

Roger Vanhove, een "kanthalf" met een sterke kop

Naast Louis Versyp speelde ook Roger Vanhove bij FC Brugeois. Roger werd in Brugge geboren op 29 augustus 1911. Roger, de vader van Antoine, voetbalde negen seizoenen (1930-1939) ononderbroken in het eerste elftal van FC Brugeois. Heel eventjes werd in tweede afdeling gevoetbald, maar het behalen van de titel in tweede klasse in 1935 maakte veel goed. Roger dwong twee selecties af bij de militaire nationale ploeg en trok na 10 jaar FC Brugeois nog één seizoen naar Stade Kortrijk. Later stichtte hij de vereniging 'De Oude Gloriën van Club', waarvan Roger zelf voorzitter was.

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in