Speeldag
2 - 0

Club Brugge speelt vanavond de terugwedstrijd tegen het Turkse Istanbul Başakşehir. Bij winst of gelijkspel met minstens vier doelpunten stoten de Bruggelingen door naar de Champions League play-offs.

PLOEGENNIEUWS

Istanbul Başakşehir

Istanbul Başakşehir ontvangt vanavond Club Brugge tijdens het beslissende kwalificatieduel in het Fatih Terim-stadion. De Turken bogen tijdens de heenmatch in het Jan Breydelstadion een 2-0 achterstand (1x Dennis, 1x Denswil) om tot een 2-3 voorsprong na treffers van Mossoró (2x) en Elia. Dankzij een tweede knappe vrije trap van Stefano Denswil hingen de bordjes finaal gelijk in het Jan Breydelstadion (3-3). Indien Başakşehir wint of gelijkspeelt met minder dan drie tegendoelpunten, stoot het team aan de Bosporus voor het eerst in zijn clubgeschiedenis door naar de Champions League play-offs.

Club Brugge

Blauw-Zwart zakt met vertrouwen af naar Istanbul dankzij de ruime 0-4 zege op Daknam. Net als in de heenmatch tegen Başakşehir startte Club met een verpletterend openingsoffensief dat resulteerde in een snelle voorsprong. Brandon Mechele opende de score met een rake kopbal en Dennis deed nog tweemaal de netten trillen binnen het eerste half uur. Ondanks de uitsluiting van Palacios behield Club de controle en via een owngoal van Miric stond er finaal 0-4 op het scorebord. De Bruggelingen tankten dus heel wat vertrouwen in het Waasland met het oog op het cruciale Europese duel tegen de Turkse vicekampioen. Indien Blauw-Zwart Başakşehir kan uitschakelen, is de kwalificatie voor de Champions League play-offs een feit. Bij een eventuele uitschakeling komt het uit in de Europa League play-offs en is het één van de 22 beschermde teams bij de loting. 

De selectie: Ethan Horvath, Guillaume Hubert, Jens Teunckens, Helibelton Palacios, Dion Cools, Bjorn Engels, Brandon Mechele, Stefano Denswil, Ahmed Touba, Timmy Simons, Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Jordi Vanlerberghe, Hans Vanaken, Lior Refaelov, Jelle Vossen, José Izquierdo, Thibault Vlietinck, Emmanuel Dennis, Jérémy Perbet en Abdoulay Diaby.

IN DE KIJKER

Istanbul Başakşehir – Eljero Elia

Eljero Elia is één van de spraakmakende zomeraanwinsten bij Istanbul Başakşehir. De Nederlandse flankaanvaller maakte in de Europese heenmatch tegen Club zijn eerste doelpunt in Turkse loondienst en etaleerde meteen zijn snelheid en klasse. Elia maakte de overstap van Feyenoord, waar hij de voorbije twee seizoenen evenveel trofeeën veroverde. Eerst veroverde hij de Nederlandse KNVB-beker en nadien werd hij landskampioen bij de Rotterdammers. Met negen goals en negen assists had Elia een belangrijk aandeel in de vijftiende landstitel van Feyenoord. Eerder speelde de 28-voudige international bij onder meer Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton. Tijdens het seizoen 2001-2002 zat Eljero Elia net als Stefano Denswil in de jeugdopleiding van Ajax (zij het wel in een andere leeftijdscategorie).

 

Club Brugge – Stefano Denswil

Stefano Denswil speelde zich de voorbije week positief in de kijker. Tijdens de heenmatch tegen Başakşehir etaleerde de 24-jarige Nederlander zijn gave traptechniek met twee sublieme vrije trapdoelpunten en afgelopen weekend had hij een belangrijk aandeel in de Brugse cleansheet en klinkende zege op Daknam. Denswil kwam ruim twee jaar geleden over van Ajax en ontpopte zich snel tot sterkhouder in de Brugse defensie. De talentvolle centrale verdediger is enorm secuur en heeft al heel wat ervaring op het hoogste niveau. Bij Ajax speelde hij in de Champions League tegen verschillende Europese topteams zoals Barcelona, PSG en AC Milaan. Denswil kan vanavond de twintigste Europese wedstrijd uit zijn carrière spelen.

SCHEIDSRECHTER – István Kovács

Het cruciale duel in het Fatih Terim Stadion staat onder leiding van de Roemeen István Kovács. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Vasile Florin Marinescu en Mihai Ovidiu Artene (lijnrechters) en Iulian Călin (vierde official). UEFA-afgevaardigde is de Deen Steen Michael Dahrup en UEFA-referee observer is de Georgiër Levan Paniashvili. De 32-jarige scheidsrechter floot nooit eerder een match van Blauw-Zwart.

90'

Club gaat naar de Play-Offs van de Europa League. Na een vroege tegengoal van Adebayor zat er nooit een overwinning in voor Blauw-Zwart, dat vandaag gewoon minder was dan de tegenstander. Het moet nu in een dubbele confrontatie proberen om de groepsfase van de Europa League te bereiken als reekshoofd. Vrijdag weet Club tegen wie het uitkomt.

88'

Diaby loopt nog eens diep en speelt Izquierdo goed aan, maar de pas ingevallen Napoleoni is goed gevolgd en tikt tot bij Volkan.

88'
Wissel
Istanbul Basaksehir
Visca Napoleoni
84'

Izquierdo haalt nog eens uit vanop een meter op 20, maar ziet zijn poging over gaan. Het evenwicht in de match is hersteld doordat de ingevallen Vanaken het middenveld kwam versterken, maar vooraan is het moeilijk om Diaby en Vossen te bereiken. Club komt in deze match zo goed als niet tot kansen, Basaksehir is tevreden in de rol van counterploeg.

80'

Denswil verliest de bal en moet dan in de achtervolging. Visca zet voor tot bij Frei, maar die kan niet goed bij de bal en mikt over.

78'
Wissel
Istanbul Basaksehir
Elia Frei
71'

Nakamba probeert met Club een poot op het middenveld te krijgen.

70'
Wissel
Club Brugge
Touba Izquierdo
70'
Wissel
Istanbul Basaksehir
Mossoró Inler
66'
Gele kaart
Ruud Vormer
Club Brugge
65'

Opnieuw een strafschopgeval. Nu wordt Touba onderuit gelopen door doelman Volkan op de rand van de zestien. De ref geeft opnieuw geen kik en duwt Vormer zelf een kaart onder zijn neus als hij uitleg komt vragen. Club kreeg nog geen grote kansen, maar verdiende hier meer.

60'

Appel voor strafschop! Diaby wordt geduwd door Caicara in de zestien en gaat neer. Club roept om een strafschop, maar de ref gaat er niet op in.

55'

Dan toch een eerste kans voor blauw-zwart in deze 2e helft, maar Touba kopt naast.

55'
Wissel
Dennis Diaby
46'
Wissel
Refaelov Vanaken
45+1'

Einde van de eerste helft. Club zoekt de kleedkamer op met een 2-0 achterstand, na doelpunten van Adebayor en Visca.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

42'
Gele kaart
Denswil
Club Brugge
40'

Club moet opletten dat het voor de rust nog niet meer averij oploopt. Het komt alleszins bijzonder goed weg wanneer Visca snoeihard uithaalt maar de Bosniër ziet zijn schot op de paal belanden.

33'
Goal
Visca
Istanbul Basaksehir
-
33'

Net na het halfuur verdubbelt Basaksehir de score na slordig uitverdedigen van de jonge Touba. Van net buiten de zestien trapt Visca het leer in de korte hoek voorbij Horvath. Club hangt steeds meer in de touwen.

30'

Dennis dwingt nog eens een hoekschop af, maar die levert niet veel gevaar op. Volkan springt hoger dan Engels en klemt de bal.

28'

Halverwege de eerste helft kijkt Club tegen een 1-0 achterstand aan, na een vroege tegentreffer in de zevende minuut van Adebayor. Club kon enkel dreigen via een kopbal van Denswil en ondergaat vooral de wet van de sterkste.

22'
Gele kaart
Emmanuel Dennis
Club Brugge
Dennis krijgt de eerste gele kaart van Club, na een nogal wilde tackle.
11'
Goal
Emmanuel Adebayor
Istanbul Basaksehir
-

Scheidsrechter vanavond is de 32-jarige Roemeen Istvan Kovacs. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Voor de opdracht in de Turkse metropool bij uitstek wijzigt coach Leko zijn elftal op een tweetal plaatsen. In de wedstrijd op Lokeren viel De Bock geblesseerd uit; hij wordt in de basis vervangen door Touba. Voorin moet Perbet zijn plaats afstaan aan Vossen. Palacios, die op Daknam nog vroegtijdig naar de kant werd gestuurd, verschijnt gewoon aan de aftrap. Naast derde doelman Teunckens vallen ook Cools en Vanlerberghe net buiten de wedstrijdselectie.

De feiten zijn gekend : vorige week liet Blauw-Zwart een riante voorsprong aan de rust nog uit handen glippen en moest het finaal tevreden zijn met een 3-3 einduitslag. Het maakt de klus er voor de Bruggelingen niet makkelijker op want aan de boorden van de Bosporus volstaat enkel een zege of een gelijkspel nog groter dan de 3-3.

Goedenavond en welkom vanuit het Fatih Terimstadion, welkom vanuit Istanbul voor de cruciale terugwedstrijd tussen het plaatselijke Basaksehir en Club Brugge, in de derde voorronde van de Champions League.

Club Brugge zal dit seizoen geen Champions League spelen. Blauw-Zwart ging met 2-0 onderuit tegen Istanbul Başakşehir en zal daardoor binnen twee weken aantreden in de play-offs van de Europa League.

Ivan Leko koos in Istanbul voor dezelfde spelers die zaterdag wonnen tegen Lokeren, met uitzondering van de geblesseerde De Bock. Zijn plaats op de linkerflank werd ingenomen door Ahmed Touba. Na het 3-3 gelijkspel van vorige week moest Club Brugge ofwel winnen ofwel minstens 4-4 gelijk spelen. Blauw-Zwart kreeg echter al meteen een opdoffer te verwerken: na amper zes minuten krulde Clichy het leer op het hoofd van Adebayor en die kopte de 1-0 staalhard voorbij Horvath.

De Bruggelingen leken even van slag, maar geraakten daarna toch stilaan beter in de wedstrijd. Tot concreet doelgevaar leidde dat echter niet. Het was daarentegen Başakşehir dat bijna een tweede keer kon scoren. Horvath kon een hoekschop van Emre evenwel net voor de doellijn wegwerken. Halfweg de eerste helft kon Club voor het eerst zelf dreigen, maar Denswil kopte een vrije trap van Vormer net naast.

Blauw-Zwart leed te vaak balverlies en slaagde er daardoor niet in om zijn wil op te dringen. De Turken daarentegen tikten de bal vlot rond en konden de voorsprong tien minuten voor de pauze zelfs verdubbelen: Visca fusilleerde Horvath in de korte hoek en zorgde zo voor de 2-0. Diezelfde Visca probeerde het even later nog eens van op afstand, maar deze keer spatte zijn schot uiteen op de paal.

Na de rust kwam Hans Vanaken in de plaats van Refaelov, maar de eerste kans was wel voor de thuisploeg: Caiçara verscheen plots vrij voor doel en schoot het leer van dichtbij naast. Blauw-Zwart eiste daarna de bal op en voetbalde even later zelf ook een prima kans bij elkaar: Vossen schilderde de bal op het hoofd van Touba, maar die kopte het leer net naast.

Leko gooide vervolgens Diaby in de strijd en die kon bijna onmiddellijk een strafschop afdwingen. De Malinees werd onderuit gehaald op de rand van de zestien meter, maar de Roemeense scheidsrechter Kovács zag er geen penalty in. Kort daarop torpedeerde doelman Babacan Touba binnen de grote rechthoek en ook daar zag de ref geen graten in.

Club moest nog drie keer scoren, maar bleek niet bij machte om het sterke Turkse blok te ontwrichten. De ingevallen José Izquierdo probeerde het in de slotfase nog met een harde knal, maar zijn poging zoefde een halve meter over doel. Aan de overkant was een schot van Inler hetzelfde lot beschoren. Het bleef dus 2-0, waardoor Blauw-Zwart binnen twee weken uitkomt in de play-offs van de Europa League. Morgen kent Club zijn tegenstander.

 

UEFA Champions League – Terugwedstrijd derde voorronde

Toeschouwers: 12.000 – Fatih Terim Stadion

Scheidsrechter: István Kovács (Roe)

Istanbul Başakşehir: Volkan Babacan – Junior Caiçara, Joseph Attamah, Alexandru Epureanu, Gaël Clichy – Edin Visca (88’ Stefano Napoleoni), Mahmut Tekdemir, Emre Belözoglu, Marcio Mossoró (71’ Gökhan Inler), Eljero Elia (78’ Kerim Frei) - Emmanuel Adebayor. Coach: Abdullah Avci.

Club Brugge: Ethan Horvath – Brandon Mechele, Bjorn Engels, Stefano Denswil – Helibelton Palacios, Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Ahmed Touba (71’ José Izquierdo) – Lior Refaelov (46’ Hans Vanaken), Jelle Vossen, Emmanuel Bonaventure Dennis (56’ Abdoulay Diaby). Bank: Guillaume Hubert, Timmy Simons, Thibault Vlietinck en Jérémy Perbet. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Caiçara, Dennis, Clichy, Denswil, Vormer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 7’ Adebayor (1-0), 34’ Visca (2-0).