Speeldag 20
1 - 1

PLOEGENNIEUWS

KAA GENT

KAA Gent staat met 35 punten op de derde plaats in de rangschikking en behaalde 25 op 27 voor eigen publiek. Enkel Antwerp (1-1) slaagde erin een punt te rapen in de Ghelamco Arena. Ook in Europa zijn de Oost-Vlamingen ongeslagen in eigen huis: er werd gewonnen van Viitorul Constanta (6-3), AEK Larnaca (3-0), HNK Rijeka (2-1), AS Saint-Étienne (3-2) en FC Oleksandria (2-1). Enkel Wolfsburg (2-2) behaalde een punt in Gent. Vorig weekend verslikten de Buffalo’s zich op verplaatsing bij KV Oostende. Nochtans kwamen de bezoekers op voorsprong via Depoitre en creëerde het in de openingsfase het meeste doelgevaar. Toch volgde het doelpunt aan de overzijde waar Hjulsager het leer op hoekschop voorbij Kaminski schoot. Vlak na rust kopte Vargas de Kustboys op rozen: de bezoekers voetbalden nog enkele doelkansen bijeen, maar faalden in hun afwerking. In de topper tegen Club zullen de Gentenaars ongetwijfeld gebrand zijn om beter te doen en de drie punten thuis te houden. Jess Thorup selecteerde volgende spelers: Kaminski, Coosemans, De Busser, Lustig, Castro-Montes, Ngadeu, Plastun, Asare, Mohammadi, Owusu, Odjidja, Kums, Bezus, Chakvetadze, Yaremchuk, David, Depoitre, Mbayo en Kvilitaia.

 

CLUB BRUGGE                                                                        

Na de verdiende bekeroverwinning op Anderlecht, krijgt Club met KAA Gent opnieuw een stevige tegenstander voorgeschoteld. Weinig tijd om te recupereren dus tijdens deze sportief goedgevulde kerstperiode. Statistieken wijzen uit dat een verplaatsing naar de Ghelamco Arena geen makkelijke opdracht is: Club won 26 van de 73 vorige uitmatchen en verloor 27 keer in Gent. Tijdens de heenwedstrijd in Jan Breydel won Blauw-Zwart wel overtuigend met 4-0 van de Buffalo’s. Doelpuntenmakers van dienst waren Vanaken, Diatta, Dennis en Diagne. Met nog een wedstrijd te goed tegen de Carolo’s, telt Club acht punten voorsprong op Antwerp en tien punten meer dan KAA Gent, Standard en Charleroi. De Bruggelingen kunnen dus een gouden zaak doen in het klassement. Dennis, Balanta en Mata vermijden best geel want anders missen ze de kerstmatch tegen Zulte Waregem.

 

SCHEIDSRECHTER – Lawrence Visser                                    

Lawrence Visser leidt de topper tussen Gent en Club Brugge in goede banen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Rien Vanyzere, de vierde official is Frederik Geldhof. Videoref Erik Lambrechts wordt geassisteerd door Lennert Becquet en Roel Bensch.

 

IN DE KIJKER

KAA GENT – Vadis Odjidja

Vorig seizoen keerde Vadis Odjidja terug naar KAA Gent waar hij zijn allereerste jeugdreeksen doorliep. Op 10-jarige leeftijd vertrok hij naar Anderlecht waar hij later zijn profdebuut maakte onder Franky Vercauteren. Na een korte tussenstop bij het Duitse Hamburger SV, speelde Vadis van 2009 tot 2014 voor Club Brugge waar hij uitgroeide tot sterkhouder. Nadien begon de talentvolle middenvelder aan zijn buitenlands avontuur bij het Engelse Norwich City, het Poolse Legia Warschau en het Griekse Olympiakos. Dit seizoen heeft de Gentse aanvoerder al zes assists op zijn teller.

 

CLUB BRUGGE – Clinton Mata

Clinton Mata kan zijn veertigste competitiematch voor Blauw-Zwart spelen! In de zomer van 2018 arriveerde de talentvolle flankspeler in Jan Breydel en ondertussen ontpopte hij zich tot sterkhouder in de Brugse defensie. Mata creëert gevaar met zijn flitsende rushes, maar voert daarnaast ook zijn verdedigende taken uit. Bovendien past hij met zijn winnaarsmentaliteit perfect bij Blauw-Zwart. Voordien voetbalde de ervaren verdediger bij AS Eupen, Sporting Charleroi en KRC Genk.

94'

Door deze remise telt Club nu negen punten voorsprong op eerste achtervolger Antwerp, dat straks op Stayen nog evenwel aan de bak moet tegen STVV. Op tweede kerstdag sluit Blauw-Zwart het kalenderjaar 2019 af met het thuisduel tegen Zulte Waregem. Heel graag tot dan!

94'

Het zit er op in de Ghelamco Arena en beide teams moeten zich tevreden stellen met een billijk gelijkspel. Club kwam weliswaar op voorsprong dankzij een knappe kopbal van Dennis maar Odjidja wiste die voorsprong weg. Blauw-Zwart kwam bovendien goed weg wanneer Kums de lat raakte, aan de overzijde hield Kaminski van een tweede treffer af.

93'
Gele kaart
Bezus
90'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd. Stevenen we op een gelijkspel af of krijgt deze wedstrijd alsnog een winnaar?

89'
Gele kaart
Balanta
Ook Balanta kijkt nog tegen geel aan, dit houdt in dat de Colombiaan alvast geschorst is voor de thuiswedstrijd van komende donderdag tegen Zulte Waregem.
88'

We kijken naar een beklijvende slotfase waarbij Club andermaal dichtbij een tweede doelpunt komt maar zowel Vormer als Diatta vinden telkens Kaminski op hun weg.

87'
Wissel
OdjidjaBezus
86'
Gele kaart
Odjidja
84'

Met nog zes minuten op de klok krijgt Dennis de kans op de 1-2. Diatta kan zich op rechts goed doorzetten en legt mooi af tot bij Dennis maar de Nigeriaan talmt iets te lang waardoor Kaminski zich op de bal kan gooien. Net voorheen haalde Sobol de achterlijn maar hij wist daarna geen medespeler te bereiken.

82'
77'

Club kreunt maar kraakt voorlopig nog niet onder de Gentse druk. En komt ook met het nodige geluk goed weg wanneer een vluchtschot van Kums op de bovenkant van de lat uit elkaar spat, het blijft evenwel 1-1.

76'

Een paar minuten na de gelijkmaker is er andermaal Gents gevaar wanneer Kvilitaia een voorzet van Odjidja meteen op de slof neemt maar zijn poging gaat over.

73'
Goal
Odjidja
-
De bordjes hangen weer in evenwicht want op aangeven van David trapt Odjijdja de gelijkmaker voorbij Mignolet, ditmaal geen verhaal voor de van Liverpool overgekomen doelman.
71'
Gele kaart
David
Diatta dwingt een nieuwe hoekschop af. Die wordt opnieuw kort genomen en het is uiteindelijk Sobol die zijn kans waagt maar het schot van de Brugse linksachter verdwijnt over het doel van Kaminski. Ondertussen kijkt ook David tegen geel aan wanneer hij de bal uit frustratie weg gooit.
70'
Wissel
RitsBalanta
68'

En ook knap werk van Mignolet. Kums kapt zich goed weg bij zijn tegenstander en viseert de bovenhoek maar met een schitterende redding duwt de Rode Duivel het schot van de voormalige Gouden Schoen in hoekschop. Wat een tussenkomst van Mignolet!

66'

Meteen na de tweede wissel bij Gent, kan David de oversteek maken maar uiteindelijk smoren zowel Mechele als Deli alle gevaar. Knap verdedigend werk van beiden.

64'
Wissel
DepoitreKvilitaia
63'
62'

Terwijl de Brugse aanhang zich flink laat gelden, kan David op doel trappen maar Mignolet staat paraat en pakt vrij makkelijk.

60'
Wissel
LustigCastro-Montes
59'
Gele kaart
Depoitre
57'
Goal
Dennis
-
GOOOAAALLL - Club dwingt de hoekschop af, die wordt kort genomen en het is uiteindelijk de ingevallen Sobol die voor doel brengt. Helemaal vrijstaand kopt Dennis het leer knap voorbij een totaal verbouwereerde Kaminski. Voor de Nigeriaan meteen zijn vijfde doelpunt in deze lopende competitie!
54'

Ook Gent komt heel dicht bij de openingstreffer wanneer een aflegger van Depoitre met een gelukje voor de voet van Yaremchuk valt maar het schot van de Oekraïner gaat voorlangs, Mignolet en Club halen opgelucht adem.

49'

Het eerste echte gevaar na de rust komt vanwege Club. Op links toont Rits zich sneller dan Owusu, hij haalt de achterlijn en legt dan perfect af tot bij de vrijstaande De Ketelaere maar die besluit in één tijd rakelings voorlangs. Club heel dicht bij de openingstreffer, het blijft evenwel 0-0.

46'
Wissel
RiccaSobol

De bal rolt weer in de Ghelamco Arena, wat brengt ons de tweede helft nog? Clement heeft overigens een tweede maal gewisseld. Ricca bleef in de kleedkamer, Sobol is zijn vervanger.

45'
45'
45'

+3 : Na 48 minuten fluit scheidsrechter Visser de eerste helft af, beide teams gaan met een 0-0 tussenstand de rust in.

45'

We krijgen minstens drie minuten toegevoegde tijd.

41'

Hoog storen levert Club balbezit op en een gretig ingevallen De Ketelaere speelt door de benen van Ngadeu de lopende Dennis aan maar die talmt iets te lang om voor te zetten en de bal gaat slordig over de achterlijn buiten.

39'

Aan de overkant kunnen de Buffalo's ook nog eens dreigen wanneer Odjidja vanuit de tweede lijn zijn kans waagt maar de ex-Bruggeling besluit echter torenhoog over.

37'

Meteen na de wissel bij Club, komt Blauw-Zwart wel tot tweemaal toe licht dreigen. Telkens via Dennis maar eerst glijdt de Nigeriaan in de zestien onhandig uit, daarna staat hij duidelijk in buitenspel.

35'
Wissel
TauDe Ketelaere

Met nog tien minuten tot de rust, gaat Clement over tot een eerste wissel. Niet Deli maar wel Tau wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt De Ketelaere.

32'
31'

Club heeft het knap moeilijk om echt in het spel te komen, al is het nu ook wel al een tijdje geleden dat de Buffalo's nog voor gevaar wisten te zorgen. Zo verdwijnt ook een voorzet van Lustig achter het doel van Mignolet.

30'

Het nodige oplapwerk heeft een vijftal minuten geduurd maar uiteindelijk rent Deli opnieuw het veld op, Club speelt opnieuw op volle sterkte.

28'

Na de eerste interventie op het veld, wordt Deli in de dugout verder opgelapt door de medische staff, uit voorzorg laat Clement zowel Sobol als Kossounou opwarmen. Club speelt dus voorlopig met zijn tienen.

25'

Bij een luchtduel komt Depoitre stevig ingevlogen en hij raakt hierbij zowel David als Deli. Vooral de schade bij Deli lijkt het grootst en gevreesd moet worden dat de Ivoriaan het strijdtoneel moet verlaten.

22'
20'

Gent kon dus al een aantal kansen bij elkaar voetballen en ook nu kan het dreigen. Na een aflegger met de hak van Yaremchuk waagt ditmaal David zijn kans maar de jonge Canadees besluit in de armen van Mignolet. De Rode Duivel beleeft een veel minder rustige namiddag dan afgelopen donderdag in Brussel.

19'

Clement maakt zich langs de zijlijn bijzonder boos wanneer Visser een fout van Ngadeu bij Dennis ongemoeid laat, eerder liet de scheids ook al doorspelen wanneer Diatta in de Gentse zestien licht werd aangetikt.

15'
13'

Aan de overkant is er meteen daarna opnieuw Gents gevaar wanneer Kums van de rand van de zestien zijn kans waagt maar hij besluit een metertje voorlangs. We zien twee ploegen die vol voor de zege gaan en strijden voor elke morzel grond.

10'

Ook Club komt een eerste maal de neus aan het venster steken wanneer Tau een diepe bal in het spel weet te houden. Het is uiteindelijk Rits die op doel knalt maar zijn schot gaat ruimschoots naast. In de fase net vooral leek een voorzet van Diatta te arm van Ngadeu te raken maar zowel scheidsrechter Visser als de VAR geven geen krimp.

8'

Gent is de meest dreigende ploeg in de openingsfase en opnieuw moet Mignolet flink aan de bak om een schot van Yaremchuk in hoekschop te verwerken, die wordt over gekopt door Ngadeu.

4'

Opnieuw Yaremchuk aan het kanon maar omgeven door een drietal Bruggelingen besluit hij overhaast op doel en hobbelt zijn schot enkele meters naast, geen gevaar voor Mignolet.

3'

Gent probeert de wedstrijd meteen naar zich toe te trekken en Mignolet moet een eerste keer tussenbeide komen bij het schot van Yaremchuk.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt.

De beide teams stappen een doorregende en zware grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Club treedt vandaag overigens in hun derde en rode outfit aan.

Met nog enkele minuten tot de aftrap kunnen we kwijt dat bij Gent Vadis Odjidja wel degelijk aan de aftrap komt, de ex-Bruggeling ondervond gisteren op training de nodige last en legde tijdens de opwarming een laatste en succesvolle test af.

Scheidsrechter vanmiddag is de 30-jarige Lawrence Visser, Erik Lambrechts is de videoref van dienst. Ook tijdens deze ‘Slag om Vlaanderen’ hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

In vergelijking met de bekerwedstrijd op Anderlecht wijzigt Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zo krijgt Ricca op links de voorkeur boven Sobol, terwijl niet Balanta maar wel Rits ditmaal als verdedigende middenvelder het veld wordt opgestuurd.

Net als voor de wedstrijd tegen Anderlecht kan coach Clement op Mitrovic na over een vrijwel voltallige selectie beschikken, al blijft de vraag hoe zwaar de vermoeiheid stilaan zal beginnen doorwegen en hoe goed de spelersgroep wist te recuperen tijdens het loodzwaar programma van de afgelopen weken.

Niettemin begint Gent pas als vierde in het klassement aan deze partij, met twee punten minder dan Antwerp en één punt minder dan Charleroi, dat gisteren bij Moeskroen bleef steken op een 1-1 gelijkspel. Club van hun kant kan mits een zege verder uitlopen op eerste achtervolger Antwerp, dat straks evenwel nog aan de bak moet bij STVV.

Bovendien is KAA Gent al zestien wedstrijden ongeslagen in de eigen Ghelamco Arena. De Buffalo’s zijn samen met Antwerp met 25 op 27 de beste thuisploeg in de hoogste klasse. Tot dusverre behaalde het reeds acht zeges en werd éénmaal gelijk gespeeld, ook Europees werd op eigen bodem nog niet verloren.

Wie maakt op deze druilerige dag straks het mooie weer? Feit is wel dat met Club Brugge en Gent de twee best scorende teams in Eerste klasse tegenover elkaar staan; tevens ook de twee teams met het meeste aantal cleansheets achter hun naam.

De wedstrijd bij Gent wordt overigens de 100ste match van Philippe Clement als coach in de Belgische eerste klasse, sinds hij in 2017 als hoofdcoach aan de slag ging bij Waasland-Beveren. De Antwerpenaar kreeg afgelopen week voor een tweede maal op rij de trofee Raymond Goethals overhandigd.

Na de bekerwedstrijd op Anderlecht staat er voor Club Brugge vanmiddag opnieuw een bijzonder moeilijke opdracht op het programma want we mogen ons opmaken voor een nieuwe ‘Slag om Vlaanderen’.

Goeiemiddag en welkom vanuit de Ghelamco Arena voor de wedstrijd tussen KAA Gent en Club Brugge, op speeldag 20 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club speelt 1-1 gelijk op AA Gent

Club Brugge heeft zijn laatste uitmatch van 2019 afgesloten met een 1-1 gelijkspel op AA Gent. Emmanuel Dennis kopte Blauw-Zwart kort na de rust op voorsprong, maar Vadis Odjidja maakte twintig minuten voor tijd gelijk. 

 

Philippe Clement voerde twee wissels door in vergelijking met het team dat donderdag Anderlecht uit de Beker knikkerde. Federico Ricca nam op de linkerflank de plaats in van Eduard Sobol, terwijl op het middenveld Mats Rits de voorkeur kreeg op Éder Balanta. AA Gent schoot het beste uit de startblokken en dreigde via afstandsschoten van Yaremchuk. Twee keer bracht Mignolet redding en tussendoor mikte de Oekraïner het leer naast.

 

Na tien minuten kwam ook de Brugse motor op gang. Na een voorzet van Diatta trapte Ngadeu de bal tegen zijn eigen arm, maar scheidsrechter Visser zag er geen penalty in. Kort daarop onderschepte Tau een terugspeelbal van Odjidja, maar de Zuid-Afrikaan mikte het leer in het zijnet. De thuisploeg reageerde meteen: eerst ging een schot van Kums voorlangs en vervolgens mikte David het leer recht op Mignolet.

 

Club had het lastig met de belabberde grasmat en met de enthousiaste Buffalo’s, en geraakte niet in zijn spel. Philippe Clement greep in en voerde tien minuten voor de rust al een eerste wissel door: Charles De Ketelaere kwam in de plaats van Percy Tau. Even later stuurde Deli Dennis diep, maar de Nigeriaan gleed uit en kon daardoor niet dreigen. Aan de overkant ging een knal van Odjidja hoog over.

 

Na de pauze verving Sobol Ricca. Blauw-Zwart trok direct ten aanval en dat leverde meteen een prima kans op: Rits zette zich door op links, legde het leer terug tot bij De Ketelaere, maar zijn schot ging centimeters voorlangs. AA Gent reageerde met een harde knal van Yaremchuk die net naast ging. Beide teams kwamen erg dicht bij een doelpunt, maar het was Club dat kon scoren: na een voorzet van Sobol kopte Emmanuel Dennis de 0-1 in de verste hoek binnen.

 

De Buffalo’s moesten nu wel een versnelling hoger schakelen: Mignolet pakte eerst een volley van David en had daarna een geweldige reflex in huis op een schot van Kums. De Bruggelingen waren niet onder de indruk en reageerden meteen: eerst kon Diatta net niet scoren en kort daarop zoefde een knal van Sobol over doel. In plaats van 0-2 werd het echter 1-1: David bediende Odjidja en die trapte de gelijkmaker overhoeks binnen.

 

AA Gent probeerde daarna door te duwen: een schot van Kvilitaia ging over doel en een volley van Kums strandde op de deklat. De Bruggelingen leken door hun beste krachten heen te zitten, maar vonden in de slotfase hun tweede adem. Dennis talmde te lang en kon daardoor niet scoren, terwijl in de slotminuut een poging van Diatta werd afgeblokt. Gescoord werd er niet meer en dus eindigde de Slag om Vlaanderen op een gelijkspel. 

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 20

Toeschouwers: 19.500 – Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Lawrence Visser

AA Gent: Thomas Kaminski – Mikael Lustig (61’ Alessio Castro-Montes), Igor Plastun, Michael Ngadeu, Milad Mohammadi – Vadis Odjidja (88’ Roman Bezus), Elisha Owusu, Jonathan David, Sven Kums – Laurent Depoitre (65’ Giorgi Kvilitaia), Roman Yaremchuk. Coach: Jess Thorup.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Mats Rits (70’ Éder Balanta), Hans Vanaken, Federico Ricca (46’ Eduard Sobol) – Emmanuel Dennis, Percy Tau (35’ Charles De Ketelaere). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, David Okereke, Siebe Schrijvers, Thibault Vlietinck en Loïs Openda. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Depoitre, David, Odjidja, Balanta, Bezus.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 57’ Dennis (0-1), 73’ Odjidja (1-1).

 

Tekst: Steven Floin