Speeldag 28
1 - 2

PLOEGENNIEUWS

KRC GENK

KRC Genk staat met 41 punten op de zevende plaats in het klassement en telt twee punten achterstand op KV Mechelen dat eerder STVV klopte met 0-3. De belangen bij de Limburgers zijn dus groot want ook zij willen graag dat laatste Play-Off 1 ticket bemachtigen. Na vandaag bestaat het programma van de landskampioen nog uit een verplaatsing naar Oostende en een thuiswedstrijd tegen directe concurrent KV Mechelen op de slotspeeldag. Maar vandaag krijgen de Genkenaars eerst Club Brugge over de vloer. Het team van Hannes Wolf behaalde dit seizoen 25 op 39 voor eigen publiek en historisch gezien doen de Limburgers het doorgaans goed tegen Blauw-Zwart in de Luminus Arena. De laatste overwinning van Club dateert van 9 februari 2014 (1-3), de negen overige confrontaties eindigden in drie draws en zes overwinningen voor KRC Genk.  

 

CLUB BRUGGE                                                                        

Veel tijd om te bekomen van de zware verplaatsing naar Manchester is Club niet gegund. Blauw-Zwart moet opnieuw vol aan de bak tegen KRC Genk dat nog volop in de running is voor Play-Off 1 en bovendien een stevige thuisreputatie geniet. Dankzij de 1-0 zege tegen Charleroi is Blauw-Zwart winnaar van de reguliere competitie en heeft het alvast een Europa League-ticket voor volgende seizoen beet. Uiteraard gaan de Bruggelingen ook tegen de regerende landskampioen voluit voor een goed resultaat, al zal dat niet evident zijn tegen het sterke Limburgse collectief. Bij een goed resultaat kan Club zijn huidige bonus van negen punten uitbouwen op eerste achtervolger KAA Gent dat vanavond tegenover Cercle Brugge staat. Philippe Clement keert voor het eerst terug naar de Luminus Arena waar hij vorig seizoen Genk aan zijn vierde landstitel hielp. Voorts hebben Siebe Schrijvers, Clinton Mata en Nick Shinton een sportief verleden bij de Limburgers.

 

SCHEIDSRECHTER – Erik Lambrechts                                    

Erik Lambrechts is scheidsrechter van dienst in de Luminus Arena. Hij wordt bijgestaan door Thibaud Nijssen, Pieter Becquet (lijnrechters), Wim Smet (vierde official) en Jasper Vergoote (VAR).

 

IN DE KIJKER

KRC GENK – Theo Bongonda

Afgelopen zomer verruilde Theo Bongonda Essevee voor KRC Genk. De 24-jarige flankaanvaller werd opgeleid bij Lierse en trok op 20-jarige leeftijd naar Celta De Vigo waar hij 77 wedstrijden in de Spaanse Primera Division speelde. Na uitleenbeurten aan het Turkse Trabzonspor en Zulte Waregem, voetbalt de snelle spits nu in de Luminus Arena. Dit seizoen zit hij aan vier goals en drie assists in de competitie.

 

CLUB BRUGGE – Siebe Schrijvers

Siebe Schrijvers keert vandaag terug naar de ploeg waar alles voor hem begon: de snelle spits maakte op zestienjarige leeftijd zijn profdebuut en speelde dertien seizoenen bij de Genkies. De kapitein van de Belgische beloften koos in de zomer van 2018 voor een nieuwe sportieve uitdaging in Jan Breydel. Dit seizoen zit de 23-jarige Limburger aan vier goals en vijf assists in de Jupiler Pro League.  

94'

Door deze driepunter vergroot Club zijn voorsprong op eerste achtervolger Gent tot twaalf punten, al spelen de Buffalo's straks nog uit bij Cercle Brugge. De buren zijn komend weekend trouwens de volgende tegenstander van Blauw-Zwart in de Brugse derby. Heel graag tot dan!

94'

Lange tijd leek Club opnieuw af te stevenen naar een vierde gelijkspel op rij buitenshuis, vooral omdat het eerder in de tweede helft naliet om een tweede maal te scoren maar dankzij een laat doelpunt van Rits gaan de drie punten toch mee richting Brugge.

94'

Het hoeft niet meer voor scheidsrechter Lambrechts en Club spoelt de Europese opdoffer van Old Trafford met een verdiende zege bij Genk.

94'
Gele kaart
Sobol
90'

We krijgen minstens vier minuten toegevoegde tijd, Club moet nog even standhouden.

89'
Goal
Rits
-
GOOOAAALLL - Na zes jaar lijkt Club op weg naar een zege op Genkse bodem. Okereke kan vanaf de rechterflank voorzetten en met veel gevoel kopt Rits het leer knap over Didillon in doel. Opnieuw een bijzonder belangrijk doelpunt van de Antwerpse middenvelder!
88'

Genk kan de omschakeling maken via Ito, die vindt op rechts Limbombe maar via het been van Sobol kan de invaller slechts de hoekschop afdwingen, die wordt makkelijk gepakt door Mignolet.

83'
Wissel
DiattaOkereke

Derde en laatste wissel bij Club : Diatta wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt Okereke. Kan hij Blauw-Zwart aan de zege helpen?

82'

Met een vervelende bal levert Vanaken het leer in bij Limbombe, die waagt zijn kans maar Mignolet pakt makkelijk.

80'
Wissel
BongondaLimbombe
78'

Met nog dik tien minuten op de klok komt Club opnieuw heel dicht bij de 1-2 maar met een uitstekende beenreflex veegt Didillon een inzenden van Rits van de lijn.

77'
74'
Wissel
De KetelaereKrmencik
74'
72'
Gele kaart
Kouassi
70'
Gele kaart
Balanta
69'
65'

Nadat een schot van Ito wordt afgeblokt, maakt Club razendsnel de omschakeling via Diatta. Die kan de oversteek maken maar in de zone van de waarheid valt hij knullig over zijn eigen voeten, ook afspelen richting de meelopende Schrijvers had een optie kunnen zijn. Blauw-Zwart laat na om de kansen in doelpunten om te zetten.

64'
Gele kaart
Mata
62'
Gele kaart
Diatta
Plots gaan de poppetjes aan het dansen wanneer Bongonda net voor de Brugse bank Diatta de bal afhandig wil maken. Het komt tot een duwen en trekken en Lambrechts trekt geel voor zowel Diatta als Wouters.
62'
Gele kaart
Wouters
60'

Op het uur komt Club opnieuw heel dicht bij de voorsprong. Schrijvers pikt de bal op en opent knap tot bij de totaal vrijstaande De Ketelaere. Die lijkt zijn tweede van de middag te scoren maar besluit op de paal.

57'
Wissel
DæhliOdey
56'

Ook Genk kan een eerste maal gevaarlijk zijn na de pauze en op aangeven van Bongonda kopt Thorstvedt in de handen van Mignolet.

55'

Club heeft ondertussen het betere van het spel en combineert prima via Vanaken en Sobol maar de controle bij De Ketelaere is ondermaats en Genk kan ontzetten voor de neus van een aandringende Schrijvers.

52'

En daar is dan het eerste gevaar vanwege Club maar de pegel van Schrijvers spat op de paal uit elkaar, bijna opnieuw de voorsprong voor de competitieleider.

50'

Het blijft wachten op het eerste Brugse doelgevaar, al combineert Blauw-Zwart niet onaardig maar de laatste pass van Schrijvers richting de lopende Vanaken is net iets te hard.

48'

Het eerste kleine moment van opwinding na de rust komt vanwege de thuisploeg wanneer Ito kan voorzetten maar bij Genk is niemand gevolgd.

47'
47'
47'
47'

Na de fout van Mata bij Bongonda trapt Ito de daaropvolgende vrije trap op doel en Mignolet moet de poging van de Japanner vanonder de deklat halen, opnieuw toont de Rode Duivel zijn klasse. Meteen daarna fluit Lambrechts de eerste helft af en gaan we rusten bij een 1-1 tussenstand.

46'
Wissel
TauSchrijvers

De bal rolt weer in de Luminus Arena, met meteen een eerste wissel bij Club : Tau bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats mag Schrijvers de tweede helft volmaken.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

41'

Wouters komt te laat bij Diatta maar andermaal vindt Lambrechts het onvoldoende om de kaart boven te halen. Meteen daarna bedient Ito aan de overkant heel slim Dæhli maar Mata voorkomt verder onheil en ontzet de voorzet.

36'

Een voorzet van Diatta wordt makkelijk weg gekopt door de thuisploeg dat de omschakeling kan maken via Ito maar de Japanner wordt al glijdend de bal ontzegd door Mata. Het Genkse publiek roept om een gele kaart maar de ingreep van de Angolese Belg was gewoon correct.

34'

De opbouw bij Club gebeurt dus te langzaam en ook in de zone van de waarheid ontbreekt het bij De Ketelaere aan finesse, de jonge Bruggeling laat een bal van Sobol zomaar van de voet springen.

32'

Club schuift op richting het Genkse doel maar het duurt allemaal wat te lang en Didillon kan een hoge voorzet van Vanaken makkelijk pakken. Aan de overkant moet Mignolet plat bij het schot van Bongonda.

29'
25'

Kouassi komt te laat en vooral veel te onstuimig in bij De Ketelaere, die kermend van de pijn op de grasmat blijft liggen. Vreemd genoeg laat scheidsrechter Lambrechts de kaart op zak en ook de VAR grijpt niet in.

24'

Genk houdt veel volk voor de bal en plots heeft Vanaken een zee aan ruimte maar Lucumi kan het leer net voor de neus van de Gouden Schoen ontzetten. De openingsfase beloofde veel goeds maar ondertussen zien we vooral veel strijd op de middenstrook.

23'

Sobol dwingt een tweede Brugse hoekschop af maar die wordt makkelijk uit de lucht geplukt door Didillon, aan de overzijde loopt Dæhli zich te pletter bij Deli.

19'

Lambrechts wil een woordje met Vanaken, nadat die zich kwaad maakt wanneer een obstructiefout op Tau niet wordt gefloten maar een soortgelijke fase bij Bongonda wel wordt bestraft. Het vuurtje wordt al heel snel geblust.

16'

Het tegendoelpunt heeft Club toch wat de adem afgesneden en Blauw-Zwart heeft moeite met de bij momenten heel hoog storende thuisploeg.

9'
Goal
Ito
-
Uit het niets staan de bordjes opnieuw gelijk. Sobol wil uitvoetballen maar levert zomaar in bij Ito en met een gekruist schot laat de Japanner Mignolet geen schijn van een kans.
4'

Blauw-Zwart is autoritair aan de match begonnen en het zorgt opnieuw voor gevaar. Met een lage schuiver dwingt Rits Didillon tot een redding aan de eerste paal, ook de daaropvolgende hoekschop levert Club geen tweede treffer op.

3'
Goal
De Ketelaere
-
GOOOAAALLL - Net als tegen Charleroi klimt Club al heel vroeg op voorsprong. Diatta snoept Wouters de bal af en op aangeven van Mata duwt De Ketelaere de 0-1 snoeihard voorbij een totaal kansloze Didillon. Voor De Ketelaere meteen zijn eerste treffer in de competitie, al wist hij ook reeds te scoren in het bekerduel op Zulte Waregem.
2'

De eerste licht dreiging van de partij komt vanwege Genk, maar de Brugse defensie weet makkelijk raak met de voorzet van Ito.

1'

Maar het is tijd om te voetballen en de thuisploeg heeft de partij op gang getrapt. Club speelt eerst naar de meegereisde aanhang toe.

Voor aanvang wordt Clement en één van zijn assistenten door het bestuur van Genk nog in de bloemetjes gezet, een mooi gebaar vanwege de Limburgers.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Kan Club de Europese kater doorslikken en na zes jaar eindelijk nog eens winnen bij Genk?

Net als in Brugge wordt de topper tussen Genk en Club gefloten door de 35-jarige Erik Lambrechts, hij wordt hierin ondermeer bijgestaan door Jasper Vergoote, de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Genk kan coach Wolf niet beschikken over de geschorste Mæhle en de geblesseerden De Norre, Uronen en Onuachu, die in laatste instantie dan toch niet wedstrijdfit werd bevonden. Anderzijds is er wel de terugkeer uit schorsing van Dewaest.

In vergelijking met de wedstrijd op Old Trafford wijzigt Clement zijn elftal op een viertal plaatsen. Zo keert naast Balanta ook Sobol terug in de basis, terwijl ditmaal ook Diatta en De Ketelaere aan de aftrap verschijnen. Rits neemt op het middenveld de positie van Vormer in. Voor Deli als Sobol wordt de partij in en tegen Genk hun 25ste competitiewedstrijd in het shirt van Blauw-Zwart.

Club moet het in de Luminis Arena dus stellen zonder het duo Dennis-Vormer maar kan wel opnieuw een beroep doen op Balanta. De Colombiaan was er tegen Manchester United niet bij en werd op het Brugse middenveld nodig gemist. Bovendien kroonde de linkspoot zich vorig weekend in de wedstrijd tegen Charleroi nog tot matchwinnaar.

Genk daarentegen strijdt samen met KV Mechelen en Anderlecht nog voor het zesde en laatste ticket omtrent deelname aan PO1. De Mechelaars namen vrijdagavond reeds de maat van STVV, terwijl Anderlecht gisteren geen problemen kende met hekkensluiter Waasland-Beveren.

Blauw-Zwart begint met een bonus van negen punten aan deze partij en hoopt deze op zijn minst te handhaven tegenover AA Gent, dat vanavond nog aan de bak moet bij Cercle Brugge. Bij minstens één punt is Club winnaar van de reguliere competitie en heeft het al zeker een ticket voor de Europa League voor volgend seizoen op zak.

Bovendien heeft Club de statistieken niet mee want het kon de afgelopen zes jaar niet meer winnen op Genkse bodem. Ook vorig seizoen wist het slechts 1 op 6 te behalen in de reguliere competitie en de play-offs. Al hoopt Blauw-Zwart om vandaag in het duel tussen de landskampioen en de huidige competitieleider ditmaal wel aan het langste einde te trekken.

Voor coach Philippe Clement is het tevens de eerste maal dat hij terugkeert naar het stadion waar hij vorig seizoen de titel mocht vieren. Al trekt de Antwerpenaar wel met de nodige kopzorgen naar zijn vorige werkgever toe. Zo was er de Europese pandoering bij Manchester United, de afwezigheid door blessure van Dennis en Vormer en de mindere vormpeil van de afgelopen weken.

De wedstrijden blijven elkaar in een moordend tempo opvolgen en slechts enkele dagen na de trip naar Old Trafford krijgt Blauw-Zwart met de verplaatsing naar Genk alweer een bijzonder lastige opdracht te verwerken.

Goeiemiddag en welkom vanuit de Luminus Arena voor de wedstrijd tussen KRC Genk en Club Brugge, op speeldag 28 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Rits bezorgt Club belangrijke driepunter op Genk

Club Brugge heeft een verdiende 1-2 zege gepakt op bezoek bij KRC Genk. Charles De Ketelaere bracht Blauw-Zwart al vroeg op voorsprong, maar Ito maakte al vlug gelijk. Club trof na de rust nog twee keer de paal, maar dankzij een kopbalgoal van Mats Rits in de slotminuut pakten de Bruggelingen alsnog een belangrijke driepunter.

 

Philippe Clement voerde vier wijzigingen door aan het team dat donderdag onderuit ging op Old Trafford. Op de flanken kwamen Krépin Diatta en Eduard Sobol in de plaats van Kossounou en De Cuyper, terwijl centraal op het middenveld Balanta – terug uit schorsing – Ricca verving. Voorin kwam Charles De Ketelaere in de plaats van David Okereke. Percy Tau behield wel zijn basisplaats.

 

Club begon uitstekend en kwam na dik twee minuten al op voorsprong: na een voorzet van Mata tikte Charles De Ketelaere zijn eerste competitiedoelpunt voorbij Didillon. Direct daarna volgde al een nieuwe kans, maar deze keer kon de Franse doelman wel redding brengen op een schot van Rits. De Bruggelingen hadden de match volledig onder controle, maar gaven na tien minuten de gelijkmaker zomaar cadeau: Sobol speelde de bal ongelukkig achteruit in de voeten van Ito en de Japanner schoot de 1-1 overhoeks binnen.

 

Die gelijkmaker gaf de thuisploeg vleugels. Genk ging nu meer druk zetten, al resulteerde dat niet meteen in uitgespeelde kansen. Mignolet had geen moeite met een schot van Bongonda, terwijl Mata twee gevaarlijke voorzetten kon ontzetten. Club kwam niet in de problemen, maar kwam zelf niet verder dan een kopbal van Rits. De beste kans was op slag van rust voor de thuisploeg: Mignolet moest een geweldige redding uit zijn mouwen schudden op een vrije trap van Ito.

 

Na de pauze kwam Siebe Schrijvers in de plaats van Percy Tau en die kon zich meteen tonen tegen zijn ex-ploeg. De Limburger haalde uit van ver en zag zijn schot uiteenspatten op de paal. Genk reageerde met een kopbal van Thorstvedt, maar het was wel Club dat het dichtste bij een doelpunt kwam. Na een prima counter bediende Schrijvers De Ketelaere. Die had de hoek maar voor het uitkiezen, maar ook hij mikte het leer op de binnenkant van de paal.

 

Even later kon Diatta alleen doorgaan, maar de Senegalees verslikte zich in zijn passen en kon daardoor niet afdrukken. De Limburgers reageerden met een vrije trap van Bongonda, die Mignolet zonder problemen kon pakken. Even later moest de Clubdoelman ook redding brengen op een schot van Thorstvedt. Blauw-Zwart kwam niet in de problemen, al flirtten Mata en Balanta wel met een tweede gele kaart.

 

In de slotfase ging Club nog nadrukkelijk op zoek naar de winning goal. Tien minuten voor tijd leek die er ook te komen, maar na een voorzet van Sobol mikte Rits het leer van dichtbij op Didillon. Even later ging een poging van de ingevallen Krmenčík over doel. De Bruggelingen bleven doorgaan en kregen in de slotminuut alsnog loon naar werken: Okereke krulde de bal op het hoofd van Mats Rits en die kopte de 1-2 overhoeks binnen. 

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 28

Toeschouwers: 22.000 – Luminus Arena

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

KRC Genk: Thomas Didillon – Carlos Cuesta, Sebastien Dewaest, Jhon Lucumi, Dries Wouters (93' Joseph Paintsil) – Patrik Hrosovsky, Eboue Kouassi, Kristian Thorstvedt – Junya Ito, Mats Moller Daehli (58’ Stephen Odey), Theo Bongonda (80’ Bryan Limbombe). Coach: Hannes Wolf.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta (83’ David Okereke), Mats Rits, Éder Balanta, Hans Vanaken, Eduard Sobol – Charles De Ketelaere (74’ Michael Krmenčík), Percy Tau (46’ Siebe Schrijvers). Bank: Ethan Horvath, Matej Mitrović, Federico Ricca, Thibault Vlietinck. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Wouters, Diatta, Mata, Balanta, Kouassi, Sobol.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 3’ De Ketelaere (0-1), 9’ Ito (1-1), 89’ Rits (1-2).

 

Tekst: Steven Floin