Speeldag 2

3 - 0

PLOEGENNIEUWS

KRC GENK

KRC Genk startte sterk aan de Play-offs met een felbevochten 2-3 zege tegen Antwerp. Théo Bongonda was met twee goals en één assist bepalend en topschutter Paul Onuachu scoorde zijn 30ste competitiedoelpunt van het seizoen op de Bosuil. Hierdoor tellen de Limburgers 31 punten in het klassement en hebben ze acht punten achterstand op Blauw-Zwart. Met Genk en Club staan niet alleen de twee meeste recente landskampioenen tegenover elkaar, maar ook de best scorende teams van de Jupiler Pro League. De topper in de Luminus Arena wordt in goede banen geleid door Lawrence Visser.

 

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart startte de Champions’ Play-offs met een 2-2 gelijkspel tegen Anderlecht. Direct na rust verschalkte Noa Lang de bezoekende doelman Verbruggen, maar ook Nmecha en Larsen troffen raak aan de overkant. Dankzij een raak schot van Bas Dost in de slotminuut, sleepte Club alsnog een verdiend punt uit de brand. Hierdoor behoudt Club acht punten voorsprong, maar nu op KRC Genk in plaats van Antwerp. Blauw-Zwart is 5 matchen ongeslagen tegen de Limburgers (4 zeges, 1 gelijkspel). In de reguliere competitie behaalden de Bruggelingen telkens de overwinning: de heenwedstrijd eindigde op 1-2, de terugmatch in Jan Breydel werd 3-2.

 

IN DE KIJKER

KRC GENK – Daniel Muñoz

In zijn eerste seizoen bij KRC Genk speelde Daniel Muñoz zich meteen in de kijker. De 24-jarige Colombiaan is sterk en snel, maar ook polyvalent: hij speelde aanvankelijk centraal op het middenveld en in de verdediging, maar sinds het vertrek van Joakim Maehle staat hij als rechtsachter in de Limburgse defensie. Muñoz voetbalde nog bij Águilas Doradas en Atlético Nacional in zijn thuisland alvorens hij naar de Luminus Arena trok.

 

CLUB BRUGGE – Clinton Mata

Na zijn schorsingsdag tegen Anderlecht, is Clinton Mata opnieuw inzetbaar bij Blauw-Zwart. Voor de 28-jarige rechtsachter betekent de verplaatsing naar Genk ook een sportief weerzien met zijn ex-club. Hij werd in het seizoen 2017 – 2018 uitgeleend door Charleroi aan de Limburgers en speelde er 25 competitieduels. Na een seizoen in de Luminus Arena, maakte Mata de definitieve overstap naar Jan Breydel waar hij zich snel ontpopte tot sterkhouder in de blauw-zwarte defensie.

93'

Door deze nederlaag ziet Blauw-Zwart zijn voorsprong op Genk slinken tot vijf punten. De landskampioen moet zich nu opmaken voor de dubbele confrontatie met de Great Old, volgende donderdag ontmoet het Antwerp op de Bosuil, heel graag tot dan!

93'

Scheidsrechter Visser fluit de wedstrijd af en na een 3-0 nederlaag opent Club deze play-offs met een teleurstellende 1 op 6.

92'
Wissel
OnuachuDessers
90'

In tegenstelling tot Genk toont Club zich weinig efficiënt wanneer Okereke van dichtbij op doel trapt maar hij jaagt zijn poging over, geen eerredder voor Blauw-Zwart. We krijgen overigens nog 2 minuten toegevoegde tijd.

88'

Net voor de wissel bij Genk, komt de thuisploeg nog eens flink opzetten maar gelukkig pakt Mignolet de kopbal van de vallende Onuachu.

84'
Wissel
DostBadji
84'
Wissel
LangChong
84'
Gele kaart
Sobol
81'
Gele kaart
Lang
75'
Goal
Thorstvedt
-
Club moet de kelk tot de bodem ledigen want meteen na het doelpunt van Ito scoort Genk een derde maal. Met het nodige geluk want het schot van Thorstvedt verdwijnt via een Brugse voet in doel, Mignolet een derde maal kansloos.
74'
Goal
Ito
-
Met nog een kwartier op de klok lijkt de wedstrijd in een definitieve plooi te liggen wanneer Genk een tweede maal scoort. Aan de zijlijn kan Mechele niet ontzetten en Ito pikt de bal mee, de Japanner komt de zestien in en besluit snoeihard voorbij Mignolet in het dak van het doel.
71'
Wissel
DenswilSobol
70'

Bij de daaropvolgende vrije trap wordt het leer de zestien ingepompt en Onuachu kan vrij op doel koppen maar gelukkig mist zijn kopslag de goeie richting.

69'
Gele kaart
Vanaken
Nadat twee Genkenaars elkaar omver lopen en Vanaken de fout tegen krijgt, kijkt de Limburger wegens protest tegen geel aan, dit houdt in dat hij de uitwedstrijd bij Antwerp aan zich voorbij moet laten gaan.
68'
Gele kaart
Onuachu
65'

Meteen na de eerste wissel bij Club speelt Lang zonder kijken de bal achteruit, evenwel in de voeten van Onuachu maar gelukkig is er Mechele om het gevaar te keren.

64'
Wissel
De KetelaereOkereke
60'

Club probeert te reageren en na op aangeven van Lang probeert De Ketelaere het vanuit de tweede lijn maar zijn schot zeilt naast de kooi van Vandevoordt.

57'
Goal
Onuachu
-
Ondanks de betere start na de pauze voor Club is het Genk dat tegen de gang van het spel op voorsprong komt. Bij Club kunnen ze de bal niet ontzetten en topschutter Onuachu is er als de kippen bij om de 1-0 onhoudbaar voorbij Mignolet in doel te knallen.
50'

Club blijft aandringen en na een inworp van Mata haalt Lang de achterlijn maar zijn poging om Dost aan te spelen mislukt en Vandevoordt kan tussenbeide komen.

47'

Net als in de eerste helft toont Club meteen drang naar voren en De Ketelaere dwingt al meteen een eerste hoekschop na de pauze af maar die wordt door Vandevoordt makkelijk uit de lucht geplukt.

46'

De bal rolt weer in de Luminus Arena, wat brengt ons de tweede helft? Er zijn voorlopig geen wissels te melden.

45'
45'
45'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd komt Club tot tweemaal toe nog flink opzetten maar Lucumi kan een inzenden van Rits voor de doellijn keren, meteen daarna ziet ook Vanaken zijn schot afgeblokt. We gaan rusten met een brilscore.

43'

Met de rust stilaan in zicht probeert Thorstvedt een diepe bal met het hoofd te verlengen tot bij Onuachu maar die had het anders begrepen, Mignolet kan makkelijk pakken.

41'

Nadat Club een Genkse aanval voor de eigen zestien kan afstoppen, maakt Blauw-Zwart de oversteek via Lang maar op zijn aangeven kan Vanaken in de zone van de waarheid de bal net niet meenemen, het blijft 0-0.

35'

Nadat Arteaga overduidelijk de fout maakt bij Mata, onbegrijpelijk niet met geel bestraft, verstuurt De Ketelaere een vrije trap de Genkse zestien in en via een thuisverdediger verdwijnt de kopbal van Mechele in hoekschop, ook dit levert Club verder niks op.

33'
31'

Club is de betere ploeg en mag het meeste balbezit claimen maar moet achterin toch uitkijken, bij een vrije trap belandt een kopbal van Cuesta recht op Mignolet.

29'

Net voor het halfuur krijgen we een Hollandse combinatie met Denswil die Lang aanspeelt die op zijn beurt met de hak Dost probeert te bereiken maar zijn bal gaat achter de diepe spits door. Meteen daarna scoort Club maar het feest gaat niet door na voorafgaand buitenspel van Vormer, een terechte beslissing.

27'

De Ketelaere is van flank gewisseld en snelt op rechts de zestien in, de Brugse youngster gaat vervolgens neer maar scheidsrechter Visser is van oordeel dat hij zich te makkelijk liet vallen.

19'

Ook Hrosovsky probeert het vanuit de tweede lijn maar Mignolet kent geen problemen, aan de overkant is er de dribbel en het schot van Lang maar via de voet van Vormer kan Vandevoordt toch pakken.

17'
16'

Ook Genk komt tot tweemaal toe vervaarlijk opzetten maar evenveel maal zit Mignolet er goed tussen bij pogingen van Thorstvedt en Lucumi.

14'

Het eerste grote gevaar van de partij komt vanwege Club wanneer Dost een voorzet van Vormer met de borst klaar legt voor Lang maar de Rotterdammer ziet zijn schot via een Genks been in hoekschop verdwijnen, bijna de 0-1 voor de leider.

12'

Munoz wordt op rechts diep gestuurd en kan afleggen maar na enige aarzeling gaat de vlag dan toch terecht de lucht in, ook hier duidelijk buitenspel.

9'

In de openingsfase zien we heel wat drang naar voren bij Club maar Vormer wordt terecht in buitenspel afgevlagd bij een diepe bal van Mata.

7'

Op rechts kan Mata een eerste keer opstomen, de winger probeert terug te leggen richting Vormer of Lang maar zijn bal wordt nog onderschept. Aan de overkant is er de counter via Ito maar die kan centraal Onuachu niet bereiken.

5'

Club gaat vroeg storen en Vandevoordt verslikt zich bijna bij Vormer maar in het vervolg gaat de vlag omhoog wegens buitenspel.

3'

Nadat Vanaken Ito aan de eigen zestien kan afstoppen, kan Club de omschakeling maken via De Ketelaere maar die wordt hardhandig ten val gebracht door Munoz, scheidsrechter Visser laat de gele kaart echter op zak.

1'

Na een ingetogen moment zijn we er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Kan Blauw-Zwart, vanavond volledig in het wit, een goed resultaat bij elkaar voetballen? Volg het hier op de voet.

Terwijl de avond stilaan valt boven Genk, stappen de beide teams de grasmat op, we zijn er bijna klaar voor.

Voor aanvang van deze partij kunnen we nog kwijt dat het voor Rits zijn 270ste wedstrijd in de Belgische Eerste Klasse betreft. Kossounou, Vanaken en Vormer kregen tegen Anderlecht geel te zien en staan dus op scherp, bij een tweede gele kaart missen ze de wedstrijd bij Antwerp.

De clash tussen Genk en Club Brugge moet in goede banen worden geleid door Lawrence Visser. De 31-jarige referee zal hierin worden bijgestaan door zijn assistenten Thibaut Nijssen en Rien Vanyzere, vierde official Christof Dierick en videoref Kevin Van Damme.

Bij ploeg in vorm Genk wordt het uiteraard uitkijken naar sluipschutter Onuachu, die reeds 30 doelpunten achter zijn naam heeft staan. Maar ook naar assistkoning Ito en Bongonda, die de Limburgers met twee treffers zijn waarde toonde op de Bosuil.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Anderlecht wijzigt Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. Uiteraard neemt Mata op rechts opnieuw zijn positie in en vormt hij samen met Mechele en Kossounou het hart van de Brugse defensie. Hierdoor begint ook Rits opnieuw op zijn vertrouwde basisstek op het middenveld, ook Denswil en Lang verschijnen aan de aftrap.

Voor de altijd lastige en beladen trip naar de Limburgse mijnstreek kan coach Clement opnieuw beschikken over Mata, die tegen Anderlecht geschorst moest toekijken. Ricca is nog out terwijl Balanta binnen enkele dagen volledig hoopt aan te sluiten bij de groep, Dirar haalde de 22-koppige selectie niet.

Op de tweede speeldag van PO1 staat de levensbelangrijke topper tussen bekerwinnaar Genk en landskampioen Club Brugge op het programma. Blauw-Zwart telt voor aanvang een voorsprong van acht punten en kan bij een eventuele zege een uitstekende zaak in de strijd om de titel maken.

Goedenavond en welkom vanuit het verre Limburg, welkom vanuit de Luminus Arena voor de kraker tussen KRC Genk en Club Brugge, op speeldag 2 van de Champions’ Playoffs in de Jupiler Pro League.

Club gaat met 3-0 onderuit op Genk

Club Brugge heeft de tweede play-offwedstrijd met 3-0 verloren op Genk. Blauw-Zwart was minstens de evenknie, maar een dodelijk efficiënte thuisploeg kon na de rust drie keer scoren via Onuachu, Ito en Thorstvedt.

Na het gelijkspel tegen Anderlecht greep Philippe Clement terug naar de vertrouwde 4-3-3. Clinton Mata – terug uit schorsing – nam zijn basisplaats weer in en ook Mats Rits verscheen opnieuw aan de aftrap. Kossounou schoof een rij achteruit en nam zijn vertrouwde plaats centraal achterin weer in. Mitrović en Van der Brempt verdwenen daardoor uit de basis. Club eiste vanaf de openingsminuut de bal op, maar buiten een scherpe voorzet van Mata leverde dat geen gevaar op. Aan de overkant kon Ito Onuachu niet bereiken.

Na een kwartier kwam de wedstrijd echt op gang. Na een aflegger van Dost kon Lang uithalen, maar zijn schot ging via een verdediger over doel. Genk reageerde met pogingen van Thorstvedt, Lucumi en Hrošovský, maar Mignolet kwam niet in de problemen. Ook Vandevoordt hield zijn netten schoon bij een schot van Lang. Even later bracht Arteaga De Ketelaere ten val in de zestien meter, maar scheidsrechter Visser liet doorspelen.

Op het half uur kon Dost wel scoren, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel van Vormer. Aan de overkant schilderde Bongonda een vrije trap op het hoofd van Cuesta, die het leer recht op Mignolet kopte. Kort daarop krulde De Ketelaere een vrije trap scherp voor doel, maar Mechele kopte het leer voorlangs. De beste kans viel uiteindelijk op slag van rust: Lang legde het leer terug tot bij Rits, die zijn schot op de lijn gekeerd zag worden door Lucumi.

Na de pauze schakelde Blauw-Zwart meteen een versnelling hoger. De Bruggelingen zetten hoog druk, maar de laatste pass kwam er niet uit. Zo kon De Ketelaere Vanaken net niet bereiken, terwijl ook Dost net niet bij een voorzet van Lang kon. Club maakte stilaan aanspraak op een doelpunt, maar het was Genk dat kon scoren. Heynen kon Onuachu bereiken en de Nigeriaanse topschutter haalde verwoestend uit.

Blauw-Zwart probeerde meteen te reageren, maar een schot van De Ketelaere ging over doel. Aan de overkant kopte Onuachu een vrije trap van Bongonda eveneens over de lat. Club ging volop op zoek naar de gelijkmaker, maar een kwartier voor tijd sloegen de Limburgers twee keer genadeloos toe. Eerst knalde Ito het leer vanuit een scherpe hoek in het dak van het doel en daarna vloog ook een afgeweken schot van Thorstvedt binnen.

De match was beslist en Club slaagde er niet meer in om te reageren. Genk voetbalde op een wolk en kreeg nog twee kansen: een poging van Bongonda ging net naast en Mignolet pakte een kopbal van Onuachu. In de blessuretijd liet de ingevallen Okereke de kans op de eerredder liggen: vanuit een scherpe hoek knalde de Nigeriaan het leer over doel. Door deze nederlaag ziet Club Brugge Genk naderen tot op vijf punten.

Champions’ Play-offs – Speeldag 2
Toeschouwers:
geen – Luminus Arena
Scheidsrechter: Lawrence Visser
KRC Genk: Maarten Vandevoordt - Daniel Muñoz, Carlos Cuesta, Jhon Lucumi (88’ Mark McKenzie), Gerardo Arteaga - Bryan Heynen, Kristian Thorstvedt, Patrik Hrošovský - Junya Ito, Paul Onuachu (93’ Cyriel Dessers), Theo Bongonda. Coach: John van den Brom
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Odilon Kossounou, Brandon Mechele, Stefano Denswil (71’ Eduard Sobol) – Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken - Noa Lang (85’ Tahith Chong), Bas Dost (85’ Youssouph Badji), Charles De Ketelaere (64’ David Okereke). Bank: Ethan Horvath, Nick Shinton, Matej Mitrović, Ignace Van der Brempt, Daniel Pérez en Noah Mbamba. Coach: Philippe Clement.
Gele kaarten: Onuachu, Vanaken, Lang, Sobol.
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 57’ Onuachu (1-0), 74’ Ito (2-0), 76’ Thorstvedt (3-0).

Tekst: Steven Floin

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in