Speeldag 19
0 - 0

PLOEGENNIEUWS

KV KORTRIJK

KV Kortrijk staat met 23 punten op de negende plaats in het klassement nadat het 1-1 gelijk speelde op het veld van KRC Genk. Enkele weken geleden zetten de Kerels de samenwerking met Glen De Boeck stop en werd Yves Vanderhaeghe voorgesteld als nieuwe hoofdcoach. Voor de West-Vlaming betekende dit “opnieuw thuiskomen” want hij was er eerder zes seizoenen (2008-2014) actief als assistent-trainer en na zijn promotie tot hoofdtrainer bereikte hij Play-Off 1 tijdens het seizoen 2014-2015. Sinds de aanstelling van Vanderhaeghe is de balans voor KV Kortrijk met 7 op 9 positief. In de heenronde moesten de Kerels met 3-0 de duimen leggen tegen Club na doelpunten van Danjuma (2x) en Schrijvers. De Veekaa zal dus ongetwijfeld erg gemotiveerd zijn om voor eigen publiek sportieve revanche te nemen tegen Blauw-Zwart.

 

CLUB BRUGGE

Door de 2-1 nederlaag tegen Waasland-Beveren is Club weggezakt naar de derde plaats met één punt achterstand op Antwerp en vijf punten minder dan competitieleider KRC Genk. Blauw-Zwart behaalde tegen Atlético Madrid een verdiend 0-0 gelijkspel en verlaat de Champions League in stijl met zes punten. Het Europese avontuur gaat voort in de Europa League na de winterstop, maar eerst volgen nog enkele belangrijke matchen in de Jupiler Pro League. Bij winst kunnen de Bruggelingen over Antwerp naar de tweede plaats springen en naderen tot op twee punten van KRC Genk dat morgenavond KV Oostende ontvangt. Statistieken leren echter dat een verplaatsing naar het Guldensporenstadion geen sinecure is. Tijdens de voorbije vijf verplaatsingen naar Kortrijk kon Blauw-Zwart tweemaal winnen en verloor het driemaal van de Kerels. De Bruggelingen zijn dus gewaarschuwd! Ruud Vormer en Stefano Denswil lopen schorsingsgevaar en missen bij een geel karton de topper tegen Antwerp.

 

 

SCHEIDSRECHTER – Erik Lambrechts

Erik Lambrechts is scheidsrechter van dienst in het Guldensporenstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Rien Vanyzere en Stijn Hutsebaut, de vierde official is Bert Put.

 

IN DE KIJKER

KV KORTRIJK – THOMAS KAMINSKI

Thomas Kaminski is de onbetwistbare nummer 1 onder de lat bij KV Kortrijk. De 26-jarige doelman speelt sinds 2016 bij de Kerels en is uitgegroeid tot een betrouwbaar sluitstuk. Op amper 17-jarige leeftijd maakte Kaminski zijn debuut in eerste klasse bij Germinal Beerschot en nadien deed hij nog heel wat nationale en internationale ervaring op bij o.a. Anderlecht, OH Leuven, Famagusta en FC Kopenhagen.

 

CLUB BRUGGE – ETHAN HORVATH

Ethan Horvath is in bloedvorm en hield ook tegen Atlético Madrid met enkele knappe saves zijn netten schoon. De 23-jarige doelman stond driemaal onder de lat in de Champions League en hield telkens de nul tegen achtereenvolgens AS Monaco, Borussia Dortmund en Atlético Madrid. Dit onderstreept niet enkel het sterke keeperswerk van de Amerikaanse international, maar ook de straffe collectieve prestatie van de Brugse defensie.

 

94'

Door dit gelijkspel komt Club weliswaar naast Antwerp maar Blauw-Zwart moet evenwel vrezen nog meer achterstand op te lopen bij leider Genk. Datzelfde Antwerp is volgend weekend overigens de volgende tegenstander van Club, dat het dan evenwel zonder Denswil en Vormer moet doen. Bedankt voor jullie aanwezigheid en heel graag tot volgend weekend. Heel graag tot dan !

94'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken en dus blijft het 0-0 in het Guldensporenstadion. Ook nu kon Club buitenshuis dus niet winnen, al kwam het wel verschillende keren heel dicht bij een doelpunt. Reeds voor de rust zag Rits een poging gekeerd via de vingertoppen van Kaminski en de paal. In de tweede helft raakte Openda de bovenkant van de dwarsligger en werd een kopbaldoelpunt van Dennis na tussenkomst van de VAR afgekeurd.

93'
Gele kaart
Hannes Van Der Bruggen
KV Kortrijk
91'
Gele kaart
Gary Christofer Kagelmacher Perez
KV Kortrijk
90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd duwt Lambrechts ook Vormer een gele kaart onder de neus. Net als zijn landgenoot Denswil mist de Brugse kapitein volgend weekend de thuiswedstrijd tegen Antwerp. We krijgen overigens nog vier minuten toegevoegde tijd.

90'
Gele kaart
Ruud Vormer
Club Brugge
88'
86'

Net na de derde en laatste wissel aan Brugse zijde, probeert Openda Wesley diep te sturen maar het inzenden van de invaller is te hard en onzorgvuldig waardoor Kaminski makkelijk kan oprapen. Aan de overkant moet Club hoekschoppen toestaan bij pogingen van Rolland en D'Haene.

86'
Wissel
Club Brugge
Hans Vanaken Siebe Schrijvers
83'

Leko gaat nog eens wisselen en brengt Ngonge voor Mata. Hij neem op links de plaats in van Dennis, die meteen naar de rechterflank wordt gehaald.

83'
Wissel
Club Brugge
Clinton Mukoni Mata Pedro Lourenco Cyril Ngonge
81'

Wesley kon niet echt zijn stempel drukken op de partij en wanneer hij in eerste instantie wil doorspelen richting Dennis, blijft hij met een gelukje in balbezit. De Braziliaan haalt uit maar zijn schot is te slap en te centraal om Kaminski echt op de proef te stellen.

77'

We zitten reeds in het laatste kwartier wanneer Openda het samenspel aangaat met Wesley maar de invaller kan niet vol op doel trappen. Meteen daarna bereikt Vormer Wesley net niet.

74'
74'
Wissel
KV Kortrijk
Felipe Nicolas Avenatti Dovillabichus Ilombe Mboyo
72'

Bij een nieuwe vrije trap voor Club klimt Mitrovic het hoogst maar de poging van de Kroaat gaat naast. In het duel is de verdediger blijven liggen maar na de nodige blessurebehandeling kan hij toch weer verder.

71'
Gele kaart
Lois Openda
Club Brugge
71'
Gele kaart
Felipe Nicolas Avenatti Dovillabichus
KV Kortrijk
70'
Wissel
KV Kortrijk
Teddy Chevalier Imoh Ezekiel
69'

Club scoort dan toch wanneer Dennis bij de hoekschop de bal voorbij Kaminski kopt maar op aangeven van de videoref keurt scheidsrechter Lambrechts het doelpunt af. Veel leek er ons nochtans niet aan de hand te zijn, het blijft evenwel 0-0 in het Guldensporenstadion.

66'

Pas ingevallen maakt Openda zelf de actie en via een Kortrijks been raakt de Luikenaar de bovenkant van de dwarsligger. Andermaal komt Club dicht bij de 0-1.

66'
Wissel
Club Brugge
Marvelous Nakamba Lois Openda
64'

Net na het uur komt Club opnieuw dicht bij de 0-1. Vormer kan vanaf rechts voorzetten en Vanaken kan vrij inkoppen maar hij knikt het leer echter recht op Kaminski. Uit de herhaling blijkt dat Vormer in buitenspel stond, een eventueel doelpunt was allicht afgekeurd door de videoref.

62'

De tweede helft leek hoopvol van start te gaan maar ondertussen blijft het nog steeds wachten op nieuw groot gevaar. Via Mata en Vormer wordt Vanaken centraal aangespeeld. Die wil op links Dennis bedienen maar ditmaal kan Van Der Bruggen het leer onderscheppen. Aan de overkant dwingt Chevalier Horvath tot een redding.

58'
Gele kaart
Larry Azouni
KV Kortrijk
57'

Na een fout van Rits krijgt de thuisploeg de vrije trap. Die wordt vlug genomen richting Avenatti die meteen uithaalt. Via het been van Mechele kan Horvath echter gepast tussenbeide komen. Bovendien stond de Uruguayaanse huurling ook nog eens in buitenspel.

54'
52'

Vanaf de linkerkant kan D'Haene voorzetten maar via het achterhoofd kopt Chevalier ruim voorlangs.

49'

Opnieuw kan Vormer een diepe bal aan de achterlijn ophalen, de Gouden Schoen legt knap terug tot bij een medespeler en het is Van Der Bruggen die zijn doelman voor de lijn moet bijspringen. Ook de daaropvolgende hoekschop levert niks op.

48'

Krijgen we na de koffie een iets opener wedstrijd? Het heeft er alle schijn van want beide ploegen konden al licht dreigen. Bij een voorzet van Vormer loopt Dennis voor de voeten van Vanaken. In de omschakeling kan Kortrijk uitbreken via Chevalier die echter ruim naast knalt.

46'

De bal rolt weer in het Guldensporenstadion, wat brengt ons de tweede helft? Blijf het hier van minuut tot minuut volgen.

45'

Scheidsrechter Lambrechts fluit na exact 45 minuten een matige eerste helft af en daar zal niemand echt rouwig om zijn. Club eiste het meeste balbezit op maar kwam nauwelijks aan kansen toe. Eénmaal kon Blauw-Zwart echt dreigen maar de vingertoppen van Kaminski en de paal hielden Rits van de openingstreffer af. Hopelijk kan de landskampioen na de rust het verschil wel maken.

44'

Net voor de rust kijkt Denswil tegen geel aan, dit houdt dat de Nederlandse linksachter er volgend weekend niet bij zal zijn in de topper tegen Antwerp.

44'
Gele kaart
Stefano Denswil
Club Brugge
43'

Met de rust in zicht dwingt Kortrijk een eerste hoekschop af maar na fout van Avenatti bij zijn directe tegenstander wordt ook die actie meteen afgefloten.

37'

Dan toch eens opwinding in het Guldensporenstadion wanneer Rits na een knappe Brugse aanval met links op doel trapt. Via de vingertoppen van Kaminski en de buitenkant van de paal ziet hij zijn poging echter in hoekschop verdwijnen. Die wordt door Denswil in de handen van diezelfde Kaminski gekopt. Bijna de 0-1 voor Club.

34'

Na een knappe individuele actie van Vanaken, die Hines-Ike zomaar in de wind zet, kan Rits vanuit de tweede lijn op doel trappen maar het schot van de middenvelder is te centraal en Kaminski pakt makkelijk.

29'

De beide teams houden de ruimtes dus klein en er is nauwelijks doorkomen aan. Na samenspel met Vanaken duikt Dennis dan toch eens de zestien in maar uiteindelijk wordt hij de wacht toegezegd door Kagelmacher.

28'

Het is koud en guur in het Guldensporenstadion en voorlopig kunnen we ons niet echt opwarmen aan de wedstrijd, dat behoorlijk op slot zit.

25'

Pas na 25 minuten kan de thuisploeg een eerste maal dreigen maar het schot van Avenatti verdwijnt in de grijpgrage armen van Horvath, het blijft dus gewoon 0-0.

20'

Mata dwingt via de voet van Hines-Ike een eerste hoekschop af, maar Mitrovic kan niet op doel koppen. De thuisploeg maakt vlug de omschakeling maar D'Haene wordt nipt in buitenspel afgevlagd. Meteen daarna plukt Kaminski een voorzet van Rits uit de lucht.

18'

Op links kan Dennis zich een eerste keer doorzetten en vanaf de achterlijn voorzetten maar andermaal wordt net geen medespeler bereikt. Blauw-Zwart heeft de wedstrijd voorlopig helemaal onder controle maar grote kansen blijven echter uit.

15'
Gele kaart
Elohim Rolland
KV Kortrijk
15'

Na de fout van Rolland op Vanaken, met geel bestraft door scheidsrechter Lambrechts, verstuurt Denswil een vrije hoofd richting Mitrovic. Die probeert met het hoofd Dennis te bereiken maar zijn plannetje wordt doorzien.

12'

Na een fout op hemzelf, zwiept Vormer de daaropvolgende vrije trap de zestien in. Dennis kan koppen maar het vizier staat echter niet goed afgericht, de kopbal van de Nigeriaan gaat naast.

10'

Wesley wordt door de buitenspelval geloodst maar de Braziliaan moet teveel naar de flank uitwijken, bovendien wordt zijn voorzet voor de neus van Vanaken en Dennis ontzet. Seconden later zwaait een schot van Nakamba helemaal af.

6'

Opnieuw vanaf rechts is het ditmaal Vormer met de voorzet maar zijn inzenden gaat aan alles en iedereen voorbij. In de omschakeling loopt Chevalier zich te pletter op de wachtende Brugse defensie.

3'

Terwijl het ondertussen ook is beginnen regenen, eist Club in de prille openingsfase het balbezit op. Mitrovic probeert slim door te steken tot bij Vormer maar de thuisdefensie kan opruimen.

1'

Na amper 35 seconden kan Club vanaf de rechterflank voorzetten maar Wesley komt echter niet aan koppen toe.

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt.

De beide teams stappen de grasmat op en de vrieskou in, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Kan Club de drie punten meegraaien in Kortrijk?

Scheidsrechter vanavond is de 34-jarige Erik Lambrechts. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Zowel kapitein Ruud Vormer als Stefano Denswil staan op 1 gele kaart van een schorsing. Bij eventueel geel vanavond missen ze volgend weekend de topper tegen Antwerp. Voor Denswil is de wedstrijd op Kortrijk overigens zijn 125ste competitiematch in het shirt van Club.

Door de schorsing van Poulain komt Mitrovic sinds lang nog eens aan de aftrap, terwijl zowel Mata als Dennis op de flanken worden uitgespeeld. Ook Rits wordt opnieuw in het elftal gedropt, waardoor Vanaken voorin naast en rond Wesley moet opereren. Hierdoor worden de jonge jongens Ngonge en Openda opnieuw naar de bank verwezen.

Voor de voorlaatste uitwedstrijd van het kalenderjaar 2018 moet coach Leko zijn elftal noodgedwongen andermaal herschikken. Amrabat liep een blessure op in de wedstrijd tegen Atletico en geraakte niet helemaal speelklaar. Gelukkig ziet de Kroatische oefenmeester met Mata en Dennis wel twee titularissen terugkeren. Bovendien is Poulain er wegens schorsing niet bij, na zijn uitsluiting vorig weekend op het veld van Waasland-Beveren.

Daarin moet het proberen om de vijf punten kloof met leider Genk dicht te fietsen of op zijn minst niet groter te laten worden. Blauw-Zwart staat voorlopig derde in het klassement, op één punt van Antwerp. Kortrijk staat momenteel negende maar kan mits een zege uitzicht behouden op PO1.

Met het gelijkspel tegen Atletico Madrid zit het Champions League avontuur er voor Club op. De landskampioen kan zich, in afwachting van de Europa League na de jaarwissel, nu helemaal en volledig focussen op de vaderlandse competitie.

Goedenavond en welkom vanuit het Guldensporenstadion voor de Westvlaamse derby tussen KV Kortrijk en Club Brugge, op de 19de speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 2 - 1
  • 1 - 0
  • 2 - 0
  • 2 - 0
  • 0 - 2
  • 2 - 0
  • 4 - 1

Club geraakt niet voorbij KV Kortrijk

Club Brugge is op het veld van KV Kortrijk niet verder geraakt dan een 0-0 gelijkspel. Blauw-Zwart domineerde bijna de volledige partij, kreeg ook verschillende kansen, maar scoren lukte niet.

 

 

Ivan Leko voerde vier wijzigingen door aan het team dat dinsdag een punt pakte tegen Atlético Madrid. Achterin nam Matej Mitrović de plaats in van de geschorste Benoît Poulain, terwijl op de flanken de pas herstelden Mata en Dennis meteen aan de aftrap verschenen. Ook Mats Rits kwam opnieuw in de ploeg. Ngonge, Openda en de geblesseerde Amrabat verdwenen daardoor uit de basis.

 

Ondanks de barre weersomstandigheden begonnen de Bruggelingen het beste aan de wedstrijd. Blauw-Zwart monopoliseerde de bal en probeerde zo kansen bij elkaar te sprokkelen. Zo kon Wesley net niet Vanaken bereiken, terwijl een schot van Nakamba over en naast ging. Kort daarop kreeg ook Dennis een kans, maar de kopbal van de Nigeriaan ging naast. Kortrijk speelde goed georganiseerd, waardoor het voor Club moeilijk was om gevaar te creëren.

 

De Bruggelingen bleven duidelijk baas, maar halfweg de eerste helft kon ook de thuisploeg voor het eerst dreigen. Horvath kende evenwel geen problemen met een schot van Avenatti. Met de rust stilaan in zicht probeerde Club meer door te duwen en dat leidde bijna tot de 0-1: na een knappe aanval pakte Mats Rits uit met een volley, maar Kaminski kon het leer met een ultieme reflex uit zijn doelvlak ranselen. De doelman bracht ook nog redding op een schot van Rits en een kopbal van Denswil.

 

Na de pauze probeerde Club het tempo op te drijven, maar het was Kortrijk dat als eerste kon dreigen. Een schot van Chevalier vloog evenwel hoog over. Aan de overkant kreeg Blauw-Zwart een grotere kans, maar een afgeweken schot van Wesley ging naast. Op het uur lag Chevalier opnieuw op de loer, maar Horvath kon redding brengen op de poging van de Fransman.

 

De wedstrijd leek op slot te zitten, maar halfweg de tweede helft kwamen de Bruggelingen enkele keren dicht bij de openingsgoal. Na een voorzet van Vormer werd een kopbal van Vanaken nog net gered en direct daarna scheerde een schot van de pas ingevallen Openda de deklat. Club leek daarna uiteindelijk toch te scoren, maar een kopbaldoelpunt van Dennis werd afgekeurd omwille van een duwfout van Denswil.

 

De slotfase bleef erg spannend, met nog kansen voor beide teams. Een kopbal van Mitrović ging net naast, terwijl Kaminski redding bracht op een schot van Wesley. Aan de overkant ging Ezekiel zijn kans, maar zijn poging werd afgeblokt. Scoren lukte niet en dus bleef Club steken op een scoreloos gelijkspel. Door deze puntendeling kan de kloof met leider Genk mogelijk groter worden.

 

Jupiler Pro League – Speeldag 19

Toeschouwers: 9.127 – Guldensporenstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

KV Kortrijk: Thomas Kaminski – Larry Azouni, Brendan Hines-Ike, Gary Kagelmacher, Andriy Batsula - Julien De Sart, Hannes Van Der Bruggen, Elohim Rolland, Kristof D’Haene - Teddy Chevalier (70’ Imoh Ezekiel), Felipe Avenatti (74’ Ilombe Mboyo). Coach: Yves Vanderhaeghe.

Club Brugge: Ethan Horvath – Matej Mitrović, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Clinton Mata (83’ Cyril Ngonge), Ruud Vormer, Mats Rits, Marvelous Nakamba (66’ Loïs Openda), Hans Vanaken (86’ Siebe Schrijvers), Emmanuel Dennis – Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Dion Cools en Brandon Baiye. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Rolland, Denswil, Azouni, Avenatti, Openda, Vormer, Kagelmacher, Van Der Bruggen.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: geen

 

Tekst: Steven Floin