Speeldag 9
0 - 5

PLOEGENNIEUWS

KV MECHELEN

KV Mechelen startte sterk en staat met 14 punten op de zesde plaats in de rangschikking. Malinwa won tegen Zulte Waregem (0-2), KRC Genk (3-1)  en Cercle Brugge (3-1), terwijl tegen Anderlecht (0-0) en Excel Moeskroen (2-2) werd gelijk gespeeld. Enkel tegen KV Oostende (2-1) en KAA Gent (3-0) moesten de Maneblussers de duimen leggen. Jordi Vanlerberghe (uitgeleend) en Nikola Storm (ex-speler) komen vanavond ongetwijfeld heel wat oude bekenden tegen bij Blauw-Zwart. In omgekeerde richting zijn er ook twee Bruggelingen met een verleden bij de thuisploeg. Mats Rits voetbalde vijf jaar bij Malinwa en Ignace Van der Brempt speelde drie seizoenen in de Mechelse jeugd. De promovendus speelt voor het eerst sinds de vernieuwing van vorig jaar in een uitverkocht AFAS stadion en is ongetwijfeld gebrand op een goed resultaat tegen Club. Wouter Vranckx selecteerde volgende spelers: Castro, Van Cleemput, Bijker, Bateau, Swinkels, Hairemans, Kaya, Togui, De Camargo, Storm, Bouzian, Van Damme, Thoelen, Schoofs, Boni, Coveliers, Van Hoorenbeeck, Tainmont, Corryn, Peyre, Valkenaers, Kabore, Vanlerberghe, Vanzeir, Bosiers, Zeroual, Van Keilegom en Vranckx.

 

CLUB BRUGGE                                                                        

Club Brugge staat voor een moeilijke verplaatsing naar promovendus KV Mechelen. Van de vorige 54 verplaatsingen won Club er 21, speelde het 14 keer gelijk en verloor het 19 matchen. De voorbije 13 uitmatchen kon Blauw-Zwart telkens scoren tegen Malinwa. De Bruggelingen kenden een geslaagde competitiestart en bleven foutloos op verplaatsing naar Waasland-Beveren (1-3), KV Oostende (0-2) en Cercle Brugge (0-2). Na de competitiezege tegen Anderlecht (2-1) en bekeroverwinning tegen Francs Borains (0-3) gaat Club ook vanavond resoluut voor de drie punten. Bij eventuele winst herovert Blauw-Zwart de koppositie ten koste van Standard dat morgenavond Charleroi ontvangt.

 

SCHEIDSRECHTER – Nicolas Laforge

Nicolas Laforge is scheidsrechter van dienst in het AFAS stadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Jo De Weirdt en Vito Di Vincenzo, de vierde official is Wim Smet. De videoref is Wesley Alen.

 

IN DE KIJKER

KV MECHELEN – Nikola Storm

Nikola Storm is uitgegroeid tot één van de smaakmakers bij Malinwa. De 24-jarige flankaanvaller is met 2 assists en 2 doelpunten in de competitie al bepalend geweest voor KV Mechelen. Met zijn flitsende acties en snelle rushes is hij vaak een gesel voor zijn tegenstander. Storm kreeg een groot deel van zijn jeugdopleiding bij Club en debuteerde in eerste klasse onder Michel Preud’homme … tegen KV Mechelen. Na uitleenbeurten aan Zulte Waregem en OH Leuven, vertrok hij in mei 2018 definitief naar Malinwa.

 

CLUB BRUGGE – Mats Rits

In 2018 koos Mats Rits na vijf seizoenen bij KV Mechelen voor een nieuwe sportieve uitdaging in Jan Breydel. De veelzijdige middenvelder speelde 155 wedstrijden voor Malinwa en ontpopte zich tot sterkhouder en aanvoerder bij de traditieclub. Mats Rits heeft zich ook bij Blauw-Zwart perfect ingeburgerd. Met zijn ervaring en nooit aflatende inzet is de talentvolle Antwerpenaar een belangrijke speler in het sterke Brugse collectief.

90'

Door deze zege springt Club over Standard naar een voorlopige eerste plaats, al moeten de Rouches uiteraard nog aan de bak. Bovendien tankt het voldoende vertrouwen voor de wedstrijd van komende dinsdag in Bernabeu tegen Real Madrid. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Bedankt voor jullie afwezigheid en heel graag tot een volgende afspraak. Tot dan!

90'

Club kende absoluut geen problemen met een moedige thuisploeg, dat een maatje te klein was om de vicekampioen een strobreed in de weg te leggen. Bovendien moesten de Kakkers nog voor de rust met zijn tienen verder na terecht rood voor Schoofs. Blauw-Zwart maakte in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Anderlecht na de rust wel helemaal het verschil en won uiteindelijk met 0-5 na doelpunten van Diatta, Diagne (2), Schrijvers en Vanaken.

90'

Terwijl we bijna aan het gaatje zitten, kan Schrijvers op rechts nog eens uitbreken en zijn mislukte voorzet schampt de kruising. Scheidsrechter Laforge fluit de wedstrijd na exact 90 minuten af en Club wint met niet eens overdreven forfaitcijfers op het veld van Mechelen.

87'
Gele kaart
Openda
86'

Terwijl het Mechels publiek de nederlaag niet aan het hart laat komen en voor heel wat decibels zorgt, moet Mignolet eindelijk nog eens in actie komen maar de van Liverpool overgekomen doelman plukt makkelijk een hoge voorzet van Tainmont uit de lucht.

81'
Goal
GOOOAAALLL -
-
En het Brugse feest gaat verder. Deli smoort Mechels gevaar in de kiem en op de counter kan Club counteren via Vanaken. Die lanceert op rechts Schrijvers, die behoudt het overzicht en schildert de 0-5 op het hoofd van de inkomende Vanaken. De forfaitcijfers staan op het bord, voor Vanaken doelpunt nummer vier in de competitie.
79'
Gele kaart
Corryn
78'
Wissel
HairemansDe Camargo
76'
Goal
Schrijvers
-
GOOOAAALLL - Ook Schrijvers pikt zijn doelpuntje mee. Op aangeven van Mechele glipt hij door de Mechelse buitenspelval en met een harde knal in het dak van het doel zet hij de niet eens overdreven 0-4 tussenstand op het scorebord. Voor de Limburger het tweede competitiedoelpunt van het lopende seizoen overigens.
74'

De belegering houdt aan en Thoelen staat zowat in een schietkraam maar pogingen van ondermeer Diagne en Vormer missen de juiste richting. Ondertussen duikt ook Schrijvers de zestien in maar die besluit pal in de handen van diezelfde Thoelen.

72'
Wissel
DiattaOpenda
70'
Goal
Diagne
-
GOOOAAALLL - Net nadat het thuispubliek ten onrechte een strafschop claimt voor handspel, drijft Club de score verder op. Vormer loopt prima uit de rug van de defensie en kan het leer voor doel brengen, de totaal vrijstaande Diagne lukt zijn tweede doelpunt van de avond. Aan de Brugse zege mag allang niet meer getwijfeld worden!
67'
66'

Pas ingevallen heeft Schrijvers bijna meteen een assist aan de voet maar zijn voorzet wordt op een haar gemist door de inglijdende Vanaken, bijna de 0-3.

65'
Wissel
TauSchrijvers
65'
Wissel
VanzeirTogui
63'
Goal
Diagne
-
GOOOAAALLL - Net nadat Thoelen nog een uitstekende redding op zijn kopbal in huis had, scoort Diagne dan toch zijn eerste doelpunt in Brugse loondienst. Bij de elfde Brugse hoekschop springt Deli het hoogst op en zijn kopbal springt via de binnenkant van de lat voor de voet van de vrijstaande Diagne, die allicht één van de makkelijkste doelpunten uit zijn loopbaan weet te maken.
61'

Mechelen kan dan toch nog eens uitbreken en op aangeven van Vanzeir kan de pas ingevallen Tainmont zijn kans wagen maar zijn schot gaat toch nog ruimschoots naast.

59'
Wissel
StormTainmont
57'
Wissel
OkerekeDiagne
56'

Terwijl Diagne zich stilaan klaarmaakt om in te vallen, trekt Blauw-Zwart opnieuw ten aanval maar Thoelen kan de voorzet van Vormer met beide vuisten weg boksen.

51'

Club grossiert in hoekschoppen maar voorlopig nog niet in doelpunten. Op aangeven van Tau mag Okereke tot tweemaal op doel trappen maar telkens zit er nog een Mechels been in de weg. Wanneer valt de allicht beslissende tweede Brugse treffer?

49'

Net als tegen Anderlecht stapelt Club de kansen op maar opnieuw vergeet Blauw-Zwart om de match helemaal in het slot te gooien. Bij een voorzet van Diatta staat Sobol helemaal klaar maar de linksachter kan zijn kopslag niet goed richten.

48'

Ook na de pauze grijpt de vicekampioen de thuisploeg meteen naar de keel maar vanuit een bijzonder scherpe hoek kan Vanaken de voorzet van Vormer niet in doel verlengen.

47'

We zijn amper hervat en Club had al twee mogelijkheden om de score te verdubbelen. Eerst laat Okereke na om de trekker over te halen, meteen daarna gaat Thoelen plat bij de poging van Deli.

46'

De bal rolt weer in Mechelen, wat brengt ons de tweede helft? Er zijn voorlopig geen wissels te melden.

45'
45'
45'

+2 : Scheidsrechter Laforge fluit de eerste helft af en Club mag met het kleinste verschil de kleedkamer in. Vanaf de eerste minuut nam het de wedstrijd in handen en het zag zijn overwicht dan ook beloond door een schuiver van Diatta. Bovendien moet de thuisploeg met zijn tienen verder na terecht rood voor Schoofs, na een ongelukkige maar te late tackle op de enkel van Diatta.

45'

De reguliere speeltijd zit er bijna op wanneer Club de omschakeling kan maken via Vanaken en Diatta, die aflegt tot bij Tau. Vanuit de tweede lijn waagt hij zijn kans maar zijn schot gaat ruim over. We krijgen overigens twee minuten toegevoegde tijd.

43'

Blauw-Zwart wil nog graag voor de rust de voorsprong uitdiepen en Okereke kan in de zestien even zijn duivels ontbinden maar Van Cleemput ontzet zijn voorzet.

41'

Mechelen is door de uitsluiting van Schoofs toch wel danig van slag en moet alweer een vrije trap toestaan maar die wordt door Vormer over het doel van Thoelen getrapt. We sluipen stilaan naar de rust toe.

37'

En daar is bijna de 0-2. Met een sublieme pass door het hart van de Mechelse defensie zondert Vanaken Tau helemaal vrij. Met een lobbal waagt de Zuid-Afrikaan zijn kans maar Thoelen zit er alsnog tussen.

33'

Terwijl het thuispubliek zich ten onrechte benadeeld voelt en zijn frustraties uit richting Diatta, wordt een vrije trap de Mechelse zestien ingepompt maar Deli kan niet op doel koppen.

27'
Rode kaart
Schoofs
Doelpuntenmaker Diatta wordt zwaar aangetrapt door Schoofs, die eerst met geel wordt bestraft. Maar terwijl Diatta wordt verzorgd, gaat scheidsrechter Laforge op aanraden van de videoref toch naar het scherm kijken en oordeelt hij dat de middenvelder met rood van het veld moet. Een logische en terechte beslissing, Mechelen moet met zijn tienen verder.
25'
23'

En de acties blijven elkaar in een razend tempo opvolgen. Met een diepe bal wordt Okereke gezocht en gevonden, de Nigeriaan lijkt op weg naar de 0-2 maar een laatste baltoets is te hard en Thoelen kan tussenbeide komen, het blijft 0-1.

22'

Mechelen probeert meteen te reageren via Storm en Hairemans maar gelukkig voor Mignolet en heel Club Brugge gaat zijn kopbal naast. Aan de overkant kan Tau aan de haal maar die wordt terug gefloten voor handspel.

20'
Gele kaart
Van Damme
19'
Goal
Diatta
-
GOOOAAALLL - Terwijl het opnieuw regent boven Mechelen, komt Club dan toch op voorsprong. Opnieuw komt Diatta goed naar binnen en ditmaal is Thoelen niet opgewassen tegen zijn laagscherend schot. Voor de Senegalees meteen zijn vierde competitietreffer van het seizoen.
17'

Het eerste kwartier zit erop en alhoewel er nog niet werd gescoord, hebben we ons nog geen seconde verveeld. Beide teams zoeken de aanval en spelen op het scherpst van de snee. Ook Diatta speelt vol overgave, de Senegalees knijpt goed naar binnen en Thoelen moet zijn laag schot in hoekschop duwen.

13'
10'

Club blijft de thuisploeg tegen het eigen doel drukken maar tot een doelpunt komt het niet. Opnieuw kan Vormer vanaf de rechterflank voorzetten maar Okereke kan niet op doel koppen. Bij dit duel is een Mechelse verdediger blijven liggen maar na het nodige oplapwerk kan hij gelukkig weer verder.

6'

De bezoekers blijven het meeste balbezit claimen en vanaf rechts kan Vormer strak voorzetten, Thoelen moet met beide vuisten tussenbeide komen.

3'

Club blijft aandringen en na doorjagen wordt het leer diep gespeeld richting de spurtende Tau maar die stond blijkbaar in buitenspel.

1'

Nog in de openingsminuut komt Club een eerste maal gevaarlijk opzetten. Op rechts kan Diatta de flank af en afleggen tot bij Tau en zijn voorzet wordt op een haartje gemist door Okereke.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Kan Blauw-Zwart, vanavond overigens in lichtblauwe shirts, ook aan Achter de Kazerne de zege meegritsen? Volg het hier van minuut tot minuut.

Een uitverkocht en sfeervol AFAS-stadion ziet hoe beide teams de grasmat opstappen, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De clash tussen KV Mechelen en Club Brugge moet in goede banen worden geleid door Nicolas Laforge, Wesley Alen is vanavond de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij de thuisploeg is het uitkijken naar de prestaties van Nikola Storm en Jordi Vanlergberghe, beiden met een Brugs verleden. Storm doorliep de jeugdreeksen bij Club en kwam onder Preud’homme even piepen in de Brugse hoofdmacht maar net als Vanlerberghe kon hij helaas geen definitieve doorbraak bij Blauw-Zwart forceren.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Anderlecht wijzigt Clement zijn elftal op een drietal plaatsen. Zo komen Mechele en Rits in de plaats van Mitrovic en Balanta en wordt voorin Dennis afgelost door Okereke. Voor Rits is het een wedstrijd tegen zijn voormalige werkgever.

Voor de traditioneel altijd lastige verplaatsing naar Mechelen kan coach Philippe Clement geen beroep doen op Eder Balanta en Matej Mitrovic, die in de wedstrijd tegen Anderlecht een trap moest incasseren. Balanta daarentegen viel in het bekerduel op Francs Borains geblesseerd uit, beiden moeten ook noodgedwongen ook de trip naar Madrid missen. Simon Deli, Krépin Diatta en Federico Ricca zijn er opnieuw bij.

In een onderlinge confrontatie openen Yellow Red KV Mechelen en Club Brugge dus de negende speeldag en hoopt Club mits een zege over Standard naar een voorlopige leidersplaats te wippen. Blauw-Zwart telt momenteel één punt minder dan de Rouches, al heeft de vicekampioen nog een inhaalwedstrijd te goed. Na een knap seizoensbegin staat Mechelen op een voorlopige zesde plaats in het klassement.

Goedenavond en welkom vanuit het AFAS-stadion voor de wedstrijd tussen KV Mechelen en Club Brugge, op speeldag 9 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club verplettert KV Mechelen met 0-5

Een ijzersterk Club Brugge heeft met 0-5 gewonnen op KV Mechelen. Krépin Diatta bracht Blauw-Zwart op voorsprong, terwijl Malinwa na een half uur met tien verder moest na rood voor Schoofs. Na de pauze voetbalde Club de thuisploeg van het kastje naar de muur. Mbaye Diagne scoorde zijn eerste twee goals voor Blauw-Zwart en via Schrijvers en Vanaken werd het uiteindelijk nog 0-5.

 

Na de gewonnen bekermatch tegen Francs Borains greep Philippe Clement terug naar zijn vertrouwde basiself. In vergelijking met de match van vorige week tegen Anderlecht verschenen er drie andere spelers aan de aftrap. De geblesseerden Matej Mitrović en Éder Balanta werden vervangen door Brandon Mechele en Mats Rits, terwijl voorin David Okereke de voorkeur kreeg op Emmanuel Dennis.

 

KV Mechelen heeft een sterke thuisreputatie en dus wist Club dat het de drie punten niet zomaar cadeau zou krijgen. Beide teams ontwikkelden meteen een hoog tempo, maar met uitzondering van een voorzet-schot van Tau leverde dat aanvankelijk niets op. Het was uiteindelijk Krépin Diatta die na twintig minuten de match openbrak. Eerst kon Thoelen een schot van de Senegalees nog redden, maar direct daarna moest de doelman zich toch gewonnen geven: Diatta sneed naar binnen en knalde het leer via de vingertoppen van Thoelen in doel.

 

De thuisploeg reageerde meteen met een kopbal van Hairemans, maar ook Blauw-Zwart bleef dreigen: eerst Tau en daarna Okereke verzuimden echter de Brugse voorsprong te verdubbelen. De Mechelaars hapten naar adem en moesten bovendien na een half uur met tien verder, toen Schoofs rood kreeg na een zware tackle op de ongrijpbare Diatta. Club monopoliseerde daarna de bal, maar een tweede keer scoren lukte niet: Deli kopte recht op Thoelen en de doelman kon ook de doorgebroken Tau afstoppen. Kort voor de rust krulde Vormer een vrije trap over doel.

 

Ook na de pauze bleef het kansen regenen. Eerst werd de doorgebroken Okereke nog net afgestopt, daarna pareerde Thoelen een schot van Deli, terwijl een poging van Vanaken in het zijnet strandde. Even later kopte Sobol een voorzet van Diatta naast en kon Okereke een aflegger van Tau niet verzilveren. Het enige wat KV Mechelen daar tegenover kon stellen, was een schot van Tainmont dat over doel zoefde.

 

Philippe Clement gooide daarna Mbaye Diagne in de strijd en die kon uiteindelijk de match beslissen. Eerst had Thoelen nog een prima redding in huis op zijn kopbal, maar nadat Deli het leer tegen de paal kopte, kon de Senegalees zijn eerste goal voor Club van dichtbij binnentikken. Even later kon Vanaken net niet bij een voorzet van de ingevallen Schrijvers, terwijl aan de overkant Tainmont het leer recht op Mechele knalde. Twintig minuten voor tijd gooide Club de match dan toch in een beslissende plooi: Vormer haalde de achterlijn en zijn voorzet werd van dichtbij binnengetikt door Diagne.

 

De Bruggelingen namen geen genoegen met die 0-3 en veegden Mechelen volledig van de mat. Diagne mikte het leer net naast de kruising en Thoelen pareerde een volley van Schrijvers. Club bleef doorduwen en scoorde in de slotfase nog twee keer. Eerst knalde Schrijvers het leer in het dak van het doel en daarna kopte Vanaken een voorzet van diezelfde Schrijvers via Thoelen in doel. Club Brugge won dus met 0-5 en kan zo met vertrouwen afzakken naar Madrid.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 9

Toeschouwers: 16.500 – AFAS Stadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

KV Mechelen: Yannick Thoelen – Jules Van Cleemput, Sheldon Bateau, Thibaut Peyre, Alexander Corryn – Geoffry Hairemans (78’ Igor De Camargo), Jordi Vanlerberghe, Joachim Van Damme, Rob Schoofs, Nikola Storm (59’ Clément Tainmont) – Dante Vanzeir (65’ William Togui). Coach: Wouter Vrancken.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta (72’ Loïs Openda), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Eduard Sobol – Percy Tau (65’ Siebe Schrijvers), David Okereke (57’ Mbaye Diagne). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Federico Ricca, Dion Cools, Thibault Vlietinck en Emmanuel Dennis. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Van Damme, Corryn, Openda.

Rode kaarten: 29’ Schoofs.

Doelpunten: 19’ Diatta (0-1), 63’ Diagne (0-2), 70’ Diagne (0-3), 76’ Schrijvers (0-4), 82’ Vanaken (0-5).

 

Tekst: Steven Floin