Speeldag 23
1 - 2

PLOEGENNIEUWS

KV OOSTENDE

KV Oostende staat met 23 punten op de twaalfde plaats in het klassement. Net als Club hervatte het team van Gert Verheyen na de winterstop met een nederlaag.  Tom De Sutter bracht de Kustboys nochtans op voorsprong tegen Moeskroen, maar de Henegouwers hielden finaal de punten thuis na goals van Manuel Benson en Taiwo Awoniyi. KV Oostende behaalde dit seizoen 14 op 30 voor eigen publiek, maar is ongetwijfeld extra gemotiveerd voor dit streekduel. Het wordt een blij weerzien met Club-iconen Franky Van der Elst, Gert Verheyen en Hugo Broos. Andere spelers met een blauw-zwart verleden zijn o.a. Laurens De Bock, Sander Coopman, Jordi Vanlerberghe, Tom De Sutter en Brecht Capon.

 

CLUB BRUGGE

Club staat met 41 punten op de derde plaats in het klassement met één punt achterstand op Antwerp en tien punten minder dan KRC Genk. De Limburgse competitieleider verloor gisteren tegen Moeskroen (1-2) en Blauw-Zwart krijgt de kans om te naderen tot zeven punten. Het team van Ivan Leko leed vorig weekend tegen Charleroi een pijnlijke 0-1 nederlaag na een kopbalgoal van Gabriele Angella. Ondanks het Brugse offensief in de tweede helft, slaagde Club er niet om te scoren tegen de Carolo’s waardoor het nieuwe jaar met een valse noot werd ingezet. In de voorbije vijf verplaatsingen naar Oostende konden de Bruggelingen driemaal winnen en moesten ze twee keer de duimen leggen tegen de Kustboys.  Benoît Poulain vermijdt best geel, anders is hij geschorst in de topper tegen KAA Gent.

 

SCHEIDSRECHTER – Jonathan Lardot

Jonathan Lardot is scheidsrechter van dienst in deze streekderby. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Kevin Monteny en Florian Lemaire, de vierde official is Wim Smet.

 

IN DE KIJKER

KV OOSTENDE – LAURENS DE BOCK

Laurens De Bock speelt dit seizoen op uitleenbasis bij KV Oostende. De 26-jarige flankverdediger verhuisde begin 2018 van Club naar Leeds United, maar kon nog geen basisplek veroveren in de Engelse tweede klasse. De Bock veroverde bij Blauw-Zwart de Beker van België, landstitel en Supercup en is met meer dan tweehonderd matchen in de Jupiler Pro League een serieuze meerwaarde voor de Kustboys.

 

CLUB BRUGGE – SIEBE SCHRIJVERS

Siebe Schrijvers is met acht competitiegoals de topschutter bij Club Brugge en onlangs werd zijn heerlijke lob tegen Antwerp nog bekroond tot doelpunt van het jaar op het gala van de Gouden Schoen. De 22-jarige spits maakte een goede invalbeurt tegen de Carolo’s, maar kende geen geluk in de afwerking. Eerder dit seizoen scoorde Schrijvers de eerste en laatste blauw-zwarte treffer in de heenmatch tegen de Kustboys (4-0).

96'

Club pakt zijn eerste driepunter in het nieuwe jaar en door deze zege kruipt het opnieuw iets dichter bij leider Genk, de kloof met de Limburgers bedraagt opnieuw zeven punten. Volgend weekend is er de topper in eigen huis tegen Gent. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Nog een fijn weekendeinde en heel graag tot een volgende afspraak. Tot dan!

96'

Einde van de wedstrijd. Na een intense en zwaarbevochten partij wint Club de streekderby in en tegen Oostende met 1-2. Aan de rust keek de landskampioen nochtans tegen een 1-0 achterstand aan, na een vroeg doelpunt van de Brugse huurling Vanlerberghe. Na de pauze ging Blauw-Zwart op en over de thuisploeg na twee terechte elfmeters en doelpunten van Vanaken en Wesley.

95'

Helemaal tegen het einde kijkt Nakamba tegen een tweede gele kaart aan, het oordeel van Lardot lijkt ons echt te zwaar. Dit houdt in dat de middenvelder de topper van volgende week tegen Gent aan zich voorbij ziet gaan.

95'
Rode kaart
Marvelous Nakamba
Club Brugge
93'

We zitten reeds diep in blessuretijd wanneer Club de omschakeling kan maken via Vanaken die Openda op weg zet naar de 1-3. Maar in de zone van de waarheid loopt het verkeerd bij de invaller, die zijn schot compleet mist.

90'
Gele kaart
Aristote Nkaka
KV Oostende
90'

We krijgen minstens 4 minuten toegevoegde tijd.

88'

De thuisploeg probeert alsnog een gelijkspel uit de brand te slepen maar Club kan counteren via Vanaken en Dennis. Die zet een 1-2 op met Openda maar die stond blijkbaar nipt in buitenspel, een correcte tussenkomst van de lijnrechter.

86'

Na de 1-2 liet Club na om de wedstrijd helemaal in het slot te gooien en bijna krijgt het tot tweemaal toe het deksel op de neus. Maar telkens laat Zivkovic de kans liggen om Blauw-Zwart lik op stuk te geven.

86'
Wissel
KV Oostende
Junior Fashion SakalaSindri Guri
84'
Wissel
Club Brugge
Ruud VormerMats Rits
82'
Wissel
KV Oostende
Jordi VanlerbergheSander Coopman
78'

Zonder echt heel groots te spelen, blijft Club de wet dicteren en kan het blijven dreigen. Eerst moet Dutoit zijn doelvlak uit om Openda af te houden, daarna lijkt Vormer de 1-3 te gaan scoren maar via een voet blijft het bij een hoekschop.

76'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da SilvaLois Openda
75'
75'

Pas ingevallen legt Mata de bal panklaar voor de spurtende Wesley maar die besluit over, bovendien stond hij ook nog eens in buitenspel. Ook voor de Braziliaan zit deze partij er op want ook hij wordt naar de kant gehaald, in zijn plaats komt de jonge Openda.

75'
Wissel
Club Brugge
Krépin DiattaClinton Mukoni Mata Pedro Lourenco
74'

Met een slim balletje binnendoor zondert Schrijvers de spurtende Diatta helemaal vrij af. De Senegalees haalt de achterlijn maar zijn voorzet bereikt geen medespeler. Meteen zijn laatste wapenfeit uit deze wedstrijd want hij wordt afgelost door Mata.

73'
Gele kaart
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
70'

Club mag niet de fout maken om in te zakken en Oostende opnieuw in de wedstrijd te laten sluipen. Vandendriessche verstuurt een diepe bal richting Sakala maar die kan al vallend onvoldoende kracht zetten bij zijn kopbal, dat bovendien ook naast gaat. Ondertussen kijkt ook Wesley tegen een overbodige gele kaart aan.

66'

Net na de eerste wissel bij de thuisploeg, blijft Club het spelbeeld domineren en mag Vormer aanleggen maar hij trapt evenwel in de handen van Dutoit.

65'
Wissel
KV Oostende
Tom De SutterRichairo Zivkovic
64'

Na duidelijk handspel van De Bock in de eigen zestien, legt scheidsrechter Lardot na tussenkomst van de VAR de bal een tweede maal op de stip. Ditmaal is het niet Vanaken maar wel Wesley die achter de bal staat en Blauw-Zwart op voorsprong knalt. Ook voor de Braziliaan is het zijn achtste competitietreffer van het seizoen.

64'
Goal
Wesley Moraes Ferreira da Silva
Club Brugge
1 - 2
63'

Strafschop Club !

61'
Gele kaart
Junior Fashion Sakala
KV Oostende
58'

Oostende kan even aan de druk ontsnappen maar zowel Faes als Lombaerts kunnen niet bij een voorzet op vrije trap. Bovendien stond Lombaerts ook nog eens in buitenspel.

57'
56'

Het is momenteel pompen of verzuipen voor de thuisploeg. Eerst moet De Bock paniekerig een hoekschop toestaan, daarna wordt een schot uit de draai van Wesley afgeblokt.

54'

Club ruikt bloed en blijft de druk op Oostende opvoeren. Bijna kan Schrijvers hiervan profiteren maar zijn gekruist schot gaat rakelings naast de kooi van Dutoit buiten.

52'

Nadat Schrijvers in de zestien foutief wordt afgestopt door Nouri, wijst scheidsrechter Lardot meteen en onverbiddelijk naar de stip. Vanaf elfmeter laat Vanaken de kans niet liggen om de gelijkmaker voorbij Dutoit te trappen, meteen de achtste competitietreffer voor de Gouden Schoen.

52'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
1 - 1
51'

Strafschop Club !

47'

Club reageert meteen en via Vormer en Schrijvers mag Amrabat aan het kanon maar het schot van de Nederlandse Marokkaan zoeft centimeters boven de kruising buiten.

46'

Net als in de eerste helft trekt Oostende meteen in de aanval en De Sutter kan net niet bij een voorzet van De Bock.

46'

De bal rolt weer in Oostende, wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'

+ 1 : Het is rusten geblazen in de Versluys Arena. Club moet de kleedkamer in met een 1-0 achterstand, na een bijzonder vroeg doelpunt van de Brugse huurling Vanlerberghe. Blauw-Zwart mocht daarna stilaan een gelijke stand wettigen maar het vond vooral Dutoit op zijn weg. De landskampioen moet na de pauze alvast flink aan bak om nieuw puntenverlies te vermijden.

45'
Gele kaart
Stefano Denswil
Club Brugge
45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

38'

Meteen het signaal voor Club om het gaspedaal opnieuw wat steviger in te drukken en bijna met succes. Op aangeven van Schrijvers legt Wesley de bal met het hoofd panklaar voor Vanaken. De Gouden Schoen haalt meteen uit maar andermaal is er Dutoit met een bijzonder knappe redding.

37'

Onder druk van Nakamba moet De Bock een tweede hoekschop toestaan maar zowel Mechele als Nakamba kunnen niet vol op doel trappen.

35'

Een laterale bal van Vormer wordt al te makkelijk onderschept door Canesin maar de Braziliaanse middenvelder wordt evenwel knap afgestopt door Mechele, die op het juiste moment uitstapt.

33'

Nadat Canesin in een spurtduel met Nakamba wel heel makkelijk naar de grond gaat, trapt De Bock de daaropvolgende vrije trap voorbij de Brugse muur maar evenwel in de armen van Horvath. Aan de overkant moet Dutoit zijn doelmond uit om een voorzet uit de lucht te plukken.

31'
Gele kaart
Marvelous Nakamba
Club Brugge
28'

We zitten even in een mindere fase in de wedstrijd, waarbij Oostende zijn voorsprong met hand en tand probeert te verdedigen en Club voorlopig zijn tanden stuk bijt op de strakke organisatie bij de thuisploeg. Vooral Wesley heeft het knap lastig om zijn stempel op de wedstrijd te zetten.

22'
Gele kaart
Krépin Diatta
Club Brugge
20'

Het is bijna niet te begrijpen dat het nog steeds 1-0 staat in de Versluys Arena want andermaal komt Club bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Aan de tweede paal lijkt Denswil te gaan scoren maar met een prima redding houdt Dutoit zijn netten schoon en staat De Bock een eerste hoekschop toe. Ook dit levert Club niks op.

18'

Op rechts wordt Diatta vaak gezocht en gevonden en de Senegalees kan andermaal goed voorzetten maar ditmaal is de controle bij Wesley ondermaats.

17'

Nadat Nouri de spurtende Dennis een tweede maal tegen het canvas werkt, staan zowel Vormer als Denswil klaar om de vrije trap voor hun rekening te nemen. Vanaf ruim 25 meter knalt Vormer echter pal in de Oostendse muur.

16'
Gele kaart
Amin Nouri
KV Oostende
15'

Op het kwartier kan Blauw-Zwart nog eens dreigen wanneer Diatta de bal, gedragen door de wind, nog net binnen kan houden en het leer in de box dropt. Daar springt Wesley het hoogst maar de Braziliaan kan zijn kopbal onvoldoende kadreren, het blijft 1-0.

12'
10'

We kijken naar een boeiende openingsfase met Club dat andermaal dicht bij de 1-1 komt maar het inzenden van Schrijvers wordt net voor de lijn gekeerd. Aan de overkant moet Mechele alle zeilen bijzetten om Canesin het scoren te beletten.

8'

Terwijl Leko langs de lijn zwaar staat te gesticuleren, komt Club tot tweemaal heel dicht bij de gelijkmaker. Eerst haalt Faes een gevaarlijke voorzet van Vormer richting Wesley weg, daarna knalt Schrijvers in één tijd rakelings over. Blauw-Zwart probeert de druk op te voeren.

4'

Club reageert een eerste keer via Vanaken, die zelf de bal weet te ontfutselen bij Sakala en de nodige meters pakt. De Gouden Schoen waagt zijn kans maar trapt evenwel hoog over.

2'

Slechter kan de partij voor Club niet beginnen want na amper twee minuten kijkt het reeds tegen een achterstand aan. Na fout van Nakamba bij Canesin, trapt uitgerekend Vanlerberghe de daaropvolgende vrije trap onder en door de Brugse muur voorbij een totaal kansloze Horvath. De landskampioen moet net als tegen Charleroi al heel vlug achtervolgen.

2'
Goal
Jordi Vanlerberghe
KV Oostende
1 - 0
1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Kan Club in een winderig Oostende de volle buit meegrabbelen? Blijf het hier van minuut tot minuut volgen.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De West-Vlaamse derby tussen KV Oostende en Club Brugge moet in goeie banen worden geleid door Jonathan Lardot. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Oostende is het vooral uitkijken naar de prestaties van de ex-Bruggelingen De Bock, De Sutter en Lombaerts, terwijl ook de Brugse huurling Vanlerberghe aan de aftrap verschijnt.

Voor de korte trip naar de ‘Koningin der Badsteden’ wist coach Leko tot nader order geen spelers te recupereren want zowel Danjuma, Rezaei, Vlietinck en Vossen blijven voorlopig niet inzetbaar. De Kroaat wijzigt zijn elftal in vergelijking met de wedstrijd tegen Charleroi op een drietal plaatsen. Rechts in de defensie verliest Poulain zijn plaats aan Amrabat, terwijl op de rechterflank niet Mata maar wel Diatta de voorkeur krijgt. Voorin moet Schrijvers rond diepste spits Wesley zwerven.

Mits een thuiszege kan Oostende opnieuw drie punten verder uitlopen op hekkensluiter Lokeren, dat gisteren verloor van Zulte-Waregem, en zich naar veiliger wateren begeven. Bij een eventuele Brugse zege kan de landskampioen opnieuw over Antwerp naar de tweede plaats in het klassement springen en de kloof met leider Genk verkleinen tot zeven eenheden. De Limburgers leden gisteren op eigen veld een verrassende thuisnederlaag op tegen Moeskroen.

Club Brugge slaagde er vorig weekend niet in om 2019 met een sportieve knaller in te zetten, het verloor immers op eigen veld van Charleroi. De ploeg van coach Ivan Leko moet dus uit zijn op een klinkende revanche. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan want het vrij aardig blauw-zwart getinte KVO behaalde in de heenwedstrijd van de halve finales in de Croky Cup een prima uitgangspositie en wil op dit elan verder gaan.

Goeiemiddag en welkom vanuit de Versluys Arena voor de wedstrijd tussen KV Oostende en Club Brugge, op speeldag 23 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 2
  • 1 - 2
  • 0 - 3
  • 1 - 2
  • 2 - 1
  • 1 - 1
  • 2 - 2

Club wint met 1-2 op KV Oostende

Club Brugge heeft een 1-2 zege behaald op het veld van KV Oostende. Blauw-Zwart kwam al vroeg op achterstand na een vrije trap van Vanlerberghe, maar via penalty’s van Vanaken en Wesley kon Club alsnog winnen. Dankzij deze zege naderen de Bruggelingen tot op zeven punten van Genk.

 

Ivan Leko voerde na de nederlaag tegen Charleroi twee wijzigingen door aan zijn elftal. Sofyan Amrabat schoof een rij achteruit en verving achterin Benoît Poulain. Op de rechterflank kreeg Krépin Diatta de voorkeur op Clinton Mata, terwijl er met Siebe Schrijvers ook een extra aanvaller in de ploeg kwam. Door de nederlaag van Genk en het gelijkspel tussen Antwerp en Standard kon Club een uitstekende zaak doen in het klassement, maar het kreeg meteen een flinke opdoffer te verwerken. Oostende dwong in de openingsminuut een vrije trap af en die werd door Clubhuurling Jordi Vanlerberghe binnengetrapt.

 

De Bruggelingen waren echter niet onder de indruk en voerden meteen de druk op. De eerste reactie kwam er via Hans Vanaken, maar de Gouden Schoen kon zijn poging niet kadreren. Kort daarop kwam Blauw-Zwart nog dichter bij de gelijkmaker: Faes kon een voorzet van Vormer nog net wegwerken, Schrijvers knalde een pass van Diatta in één tijd over doel en een nieuwe poging van Schrijvers werd opnieuw door Faes van de lijn geveegd. Even later kopte Wesley een voorzet van Diatta over doel.

 

Club was duidelijk baas, maar botste ook op een uitstekende doelman Dutoit. Zo kon de Fransman na twintig minuten met een prima reflex een kopbal van Denswil uit zijn doelvlak ranselen. De thuisploeg hield dus stand, maar kon met uitzondering van een vrije trap van De Bock zelf niet dreigen. Vijf minuten voor de rust kwam Blauw-Zwart nog dichter bij de gelijkmaker, maar een schot van Vanaken ging via de vingertoppen van Dutoit tegen de paal.

 

Na de pauze schakelden de Bruggelingen meteen een versnelling hoger en dat leverde ook resultaat op. Een schot van Amrabat zoefde eerst nog over doel, maar na dik vijf minuten in de tweede helft was de verdiende gelijkmaker dan toch een feit. Nouri tikte Schrijvers aan in de zestien meter en dus wees scheidsrechter Lardot naar de stip. Hans Vanaken twijfelde niet en trapte de 1-1 voorbij Dutoit.

 

Dat doelpunt gaf Club vleugels, want even later stond het zelfs op voorsprong. Een poging van Schrijvers ging eerst nog voorlangs, maar even later beroerde De Bock een voorzet van Vormer met de arm, waardoor Lardot na ingrijpen van de VAR opnieuw naar de stip wees. Vanaken gunde de strafschop aan Wesley en die knalde de 1-2 genadeloos binnen.

 

De Bruggelingen bleven daarna de wedstrijd controleren. Oostende vertoonde nog twee stuiptrekkingen, maar een kopbal van Sakala ging naast en de ingevallen Zivkovic had te veel tijd nodig toen hij plots vrij stond. Club kwam niet meer in de problemen, maar liet via Vormer, Wesley en Openda de kans liggen om de match definitief te beslissen. Enige domper was nog de late tweede gele kaart voor Nakamba, waardoor de Bruggelingen de match met een man minder beëindigden. Dankzij deze zege nadert Club wel tot op zeven punten van leider Genk.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 23

Toeschouwers: 8.400 – Versluys Arena

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

KV Oostende: William Dutoit – Amin Nouri, Wout Faes, Nicolas Lombaerts, Laurens De Bock – Fernando Canesin, Kevin Vandendriessche, Jordi Vanlerberghe (82’ Sander Coopman), Aristote Nkaka, Fashion Sakala (86’ Sindrit Guri) - Tom De Sutter (65’ Richairo Zivkovic). Coach: Gert Verheyen.

Club Brugge: Ethan Horvath – Sofyan Amrabat, Brandon Mechele, Stefano Denswil - Krépin Diatta (75’ Clinton Mata), Ruud Vormer (84’ Mats Rits), Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis – Siebe Schrijvers, Wesley Moraes (76’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Benoît Poulain, Dion Cools en Saulo Decarli. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Nouri, Diatta, Nakamba, Denswil, Sakala, Wesley, Nkaka.

Rode kaarten: 95’ Nakamba (2x geel).

Doelpunten: 2’ Vanlerberghe (1-0), 52’ Vanaken (penalty, 1-1), 64’ Wesley (penalty, 1-2).

 

Tekst: Steven Floin