Speeldag 1
0 - 1

PLOEGENNIEUWS

LASK

LASK ontvangt vanavond Blauw-Zwart in het Linzerstadion tijdens de heenronde van de Champions League play-offs. De Oostenrijkse vicekampioen schakelde in de vorige ronde FC Basel uit dankzij een 1-2 uitzege en 3-1 winst voor eigen publiek. Tijdens de heenwedstrijd in Basel kwam Linz op voorsprong via een rake kopbal van Trauner en zorgde Klauss voor de dubbele voorsprong. De Zwitsers raakten niet verder dan de aansluitingstreffer van Zuffi. Tijdens de beslissende terugmatch opende LASK de score dankzij Ranftl en bleven de bezoekers steken op de gelijkmaker. Goiginger en Raguz pikten elk nog hun doelpunt mee in de blessuretijd waardoor de 3-1 eindstand een feit was. In de Oostenrijkse Bundesliga behaalde LASK 10 op 12 en moet het enkel Red Bull Salzburg laten voorgaan in het klassement.

 

CLUB BRUGGE

Na een heuse thriller in Kiev kwalificeerde Blauw-Zwart zich verdiend voor de laatste voorronde van het kampioenenbal. Club kwam al vroeg op achterstand, maar Simon Deli kopte net voor de rust staalhard de gelijkmaker binnen. Na de pauze moesten de West-Vlamingen opnieuw achtervolgen, maar dankzij Ruud Vormer hingen de bordjes weer gelijk in de slotfase. Door een Brugse owngoal was het nog even nagelbijten tot Loïs Openda in de 96e minuut de laatste twijfels wegnam. Net als LASK speelde Club afgelopen weekend gelijk (0-0) en telt het 10 op 12 in de vaderlandse competitie. Vanavond gaat Blauw-Zwart op zoek naar een goede uitgangspositie tegen de Oostenrijkse vicekampioen met het oog op de beslissende terugwedstrijd in Jan Breydel. De Bruggelingen zijn erop gebrand om ook deze Europese confrontatie tot een goed einde te brengen!

 

SCHEIDSRECHTER - Szymon Marciniak

Szymon Marciniak is scheidsrechter van dienst in het Linzerstadion. De Poolse ref wordt bijgestaan door zijn landgenoten Paweł Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (lijnrechters) en Tomasz Musiał (vierde official). Tijdens de Champions League play-offs is ook de VAR aanwezig.

 

IN DE KIJKER

LASK - Thomas Goiginger

Thomas Goiginger is een 26-jarige middenvelder die doorgaans vanop de rechterflank voor offensief gevaar zorgt. Vorig seizoen scoorde hij veertien goals en deelde hij zeventien assists uit en werd hij ook voor het eerst opgeroepen bij de Oostenrijkse nationale ploeg voor de UEFA Nations League wedstrijden tegen Bosnië Herzegovina en Noord-Ierland. Iemand om in de gaten te houden!

 

CLUB BRUGGE – Krépin Diatta

Krépin Diatta verlengde zijn contract bij Blauw-Zwart tot 2024! De 20-jarige flankspeler moest met Senegal nipt de duimen leggen tegen Algerije (0-1) in de finale van de Africa Cup of Nations, maar werd uitgeroepen tot beste jonge speler van dit prestigieuze toernooi. Diatta speelt sinds 2018 voor Blauw-Zwart en voetbalde voordien bij Sarpsborg waar hij zich had ontpopt tot revelatie van de Noorse competitie.

94'

In de slotminuut van de wedstrijd krijgt Linz nog een vrije trap. Michorl gooit de bal in de zestien, het leer wordt ontzet in de voeten van Otubanjo. De invaller trapt de bal naast doel.

90'

Intussen krijgen we vijf minuten extra tijd. Club heeft bijna de uitzege beet!

90'

Een prima counter voor Club in de laatste minuten. Vanaken zet Rezaei naar doel. De invaller loopt snel naar doel, maar andermaal ligt doelman Schlager in de weg.

89'
Wissel
David OkerekeKrépin Diatta
84'

De slotfase van de wedstrijd gaat in. Club heeft momenteel een goede uitgangspositie, maar moet opletten voor gevaarlijke counters. Spits Klaus krijgt teveel ruimte en kan de zestien in duiken. Gelukkig kan de bal nog ontzet worden voor er echt gevaar is.

83'
Wissel
Thomas GoigingerYusuf Otubanjo
81'

Een vrije trap voor Club op de linkerflank. De bal wordt ontzet in de zestien en Mats Rits krijgt het leer in zijn voeten. De middenvelder haalt uit maar de bal gaat een metertje naast.

79'
Gele kaart
Dominik Frieser
75'

Ditmaal is het Linz dat een doelkans versiert. Spits Klaus haalt uit en de bal wijkt af. Doelman Mignolet reageert attent en heeft de bal klemvast.

74'
Wissel
Loïs OpendaRezaei Kaveh
73'

Openda kreeg een tik in het duel met Wiesinger en moet de nodige verzorging krijgen.

73'
Gele kaart
Philipp Wiesinger
67'
Wissel
Rene RennerMarko Raguz
66'
Wissel
Eduard SobolFrederico Ricca
65'

Terug een prima aanval van Club. Dennis legt opzij naar Openda. De jonge spits ziet Okereke opduiken aan de tweede paal maar Okereke komt een metertje te kort om het af te werken. De 0-2 kan zeker voor Club.

63'

Linz schuift nog eens op naar de zestien. Deli ruimt keurig op.

60'

Ondertussen zijn de hemelsluizen helemaal open gezet en valt de regen met bakken uit de lucht. Club voetbalt gewoon verder en daar is al een volgende mogelijkheid. Dennis brengt de bal voor vanop de rechterkant naar de tweede paal, Okereke knikt de bal naast.

56'
56'

Club kan de bal beter in eigen rangen houden in deze tweede helft en kwam al tweemaal dicht bij een tweede treffer. Blauw-Zwart moet op dit elan verder gaan alvast.

55'

Club komt terug dicht bij de 0-2. Okereke brengt de bal voor doel, maar Dennis kan net niet bij de bal aan de tweede paal.

53'
Wissel
Samuel TetehDominik Frieser
53'
Gele kaart
Clinton Mata
52'

Een vrije trap voor Club, Vormer mikt het leer naast doel. Even later goede actie van Openda, de spits mikt naar de eerste paal. Doelman Schlager pakt de bal.

51'
Gele kaart
Trauner
49'

Een goede counter van Club. Okereke gaat aan de haal en brengt de bal voor doel. Dennis is goed gevolgd, maar de Oostenrijkse doelman Schlager voorkomt de 0-2. Een prima kans voor Club in het begin van de tweede helft!

46'

De bal gaat meteen diep en Openda gaat neer in de zestien. Een strafschop wordt er niet gegeven, het gaat hier gewoon om een onschuldig schouderduel.

46'

Club trapt de tweede helft op gang.

45'
45'

Club gaat rusten met een 0-1 voorsprong via een strafschopdoelpunt van Hans Vakaken. De thuisploeg was wel gevaarlijk en voetbalde een paar kansen bijeen. Maar de Brugse defensie houdt goed stand. Zaak voor Club om niet te verdedigend te denken en gevaarlijke counters te lanceren om de Oostenrijkers in de problemen te brengen.

45'

Simon Mignolet gaat goed plat op een poging van Renner en bij een hoekschop mikt Wiesinger het leer hoog over. Het slotoffensief van Linz in de eerste helft wordt alvast goed opgevangen door Club.

44'

Net voor rust verhoogt Linz terug de druk, maar een vrije trap en een hoekschop levert geen gevaar op. Intussen krijgt de eerste helft drie extra minuten.

39'

Een gevaarlijke vrije trap voor Linz ditmaal. James Holland krijgt wat ruimte in de zestien en kopt het leer naast doel. Het blijft opletten geblazen voor de Oostenrijkse aanvallen.

36'

Aan de rechterkant kan Dennis oprukken. Maar de flankaanvaller besluit met een hoge bal over. Okereke en Openda bevonden zich nochtans centraal voor doel.

34'
32'

Club kan even voorbij het half uur een tegenaanval opzetten. Vormer zet Openda in de zestien, maar de thuisdoelman is alert en gooit zich op de bal voor Openda gevaarlijk kan zijn.

29'

De thuisploeg toonde zich al enkele keren gevaarlijk, Club moet de bal voorlopig aan Linz laten. Het is wat zoeken om de Oostenrijkers goed op te vangen.

23'

Even paniek in de Brugse zestien, Ranftl trekt het leer voor vanop de achterlijn voor doel. Verdediger Deli ruimt op via de paal waardoor het gevaar geweken is.

18'

Aan de overzijde gaat Linz andermaal in de aanval. Michorl mikt een afstandsschot naast doel.

16'
Gele kaart
Rene Renner
16'

Na het doelpunt zit Club alvast beter in de wedstrijd. Hans Vakaken dwingt een eerste hoekschop af voor Blauw-Zwart. Die hoekschop wordt door Deli over doel gekopt.

9'
9'

Hans vakaken zet keurig het leer in de linkerhoek buiten het bereik van de doelman. Na een moeilijke start, staat Club wel 0-1 voor via een strafschop.

9'
Goal
Hans Vanaken
-
7'

Bij de eerste aanval van Club wordt Openda achteraan aangetrapt in de zestien. De scheidrechter fluit voor strafschop. Na enig werk voor de videoref, mag de strafschop doorgaan. Hans Vakaken staat al klaar in de zestien.

6'

Linz blijft voor gevaar zorgen in de openingsfase. Spits Klaus mikt het leer nu voorlangs. Club is meteen gewaarschuwd in deze beginfase.

3'

De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Klaus kopt op de paal en zo gaat de bal nipt naast.

1'

Linz trekt bij de aftrap meteen ten aanval en krijgt meteen een grote kans. Ranftl schiet van in de zestien naast het doel. Meteen opletten geblazen dus voor Club.

Lees er straks het matchverslag en de reacties op na en blijf ons volgen omtrent de details rond onze volgende Europese tegenstander. Veel tijd om na te genieten is er niet, woensdag volgt al de terugwedstrijd. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Bedankt voor de aanwezigheid en tot een volgende afspraak!

Klaus trapt vanuit de tweede lijn en Mignolet moet een corner toestaan. Uit de hoekschop volgt er geen gevaar.

We zijn er aan begonnen, het is Linz dat de wedstrijd op gang trapt. Volg de wedstrijd hier live.

Beide ploegen stappen het veld op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is de Pool Szymon Marciniak en bij deze belangrijke wedstrijd is er tevens een videoref aanwezig is. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Het Oostenrijkse Linz is een redelijk onbekende ploeg, maar het kon Basel uitschakelen in de vorige ronde. Uitkijken toch voor de international Thomas Goiginger, die de draaischijf is van de ploeg.

Bankzitters vanavond zijn naast doelman Horvath nog Kossounou, Amrabat, Kaveh, Diatta, Schrijvers en Ricca.

Voor de heenwedstrijd kan coach Clement geen beroep doen op de geschorste Tau. Loïs Openda neemt zijn plaatst in op de flank. Brandon Mechele is nog steeds uit met een blessure waardoor Mitrovic zijn plaats inneemt naast Deli centraal in de verdediging.

Club Brugge probeert hier vanavond een goede uitgangspositie te verwerven om dan volgende week in de terugwedstrijd de kwalificatie voor de poules van de Champions League te veroveren.

Club speelde een betere tweede helft en voetbalde een paar prima kansen bijeen. Een tweede uitdoelpunt bleef echter uit, maar Club heeft de uitzege beet. De tegenstanders toonden alvast een stugge ploeg te zijn en het belooft nog een spannende terugwedstrijd te worden.

Goedenavond en welkom vanuit het Oostenrijkse Linz voor de heenwedstrijd in de play-offs van de Champions League.

  • 0 - 1

Vanaken bezorgt Club 0-1 zege tegen Linz

Club Brugge heeft een grote stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. Hans Vanaken verzilverde na tien minuten een penalty en bezorgde Blauw-Zwart zo een nipte 0-1 zege tegen het Oostenrijkse LASK.

 

Door de blessure van Brandon Mechele en de schorsing van Percy Tau moest Philippe Clement noodgedwongen sleutelen aan zijn elftal. De herstelde Simon Deli nam zijn plaats centraal achterin terug in, terwijl ook Clinton Mata opnieuw in de ploeg kwam. Op het middenveld nam Ruud Vormer zijn basisplaats weer in en voorin speelde Loïs Openda diep in de spits. Naast Mechele en Tau verdwenen daardoor ook Vlietinck en Schrijvers uit de basiself.

 

De Oostenrijkers gingen verschroeiend van start en voetbalden in de eerste vijf minuten meteen enkele kansen bij elkaar: Ranftl mikte het leer naast, een kopbal van Holland vloog tegen de buitenkant van de paal en een schot van Klauss ging een metertje naast. Club werd overrompeld, maar kon bij de eerste tegenprik meteen scoren. Openda werd onderuit geduwd in de zestien meter en dus wees de Poolse ref Marciniak naar de stip. Hans Vanaken bleef koelbloedig en knalde de 0-1 op het bord.

 

Linz wou zo vlug mogelijk gelijk maken en bleef volop druk zetten. Een schot van Michorl vloog over doel, Deli devieerde de bal ongelukkig tegen de paal, een kopbal van Holland ging voorlangs en ook Wiesinger kon zijn schot niet kadreren. Blauw-Zwart bleef overeind en loerde intussen op de counter. Doelman Schlager was echter net iets eerder op de bal dan Openda, terwijl de doorgebroken Dennis geen ploegmaat kon bereiken.

 

Bij het begin van de tweede helft werd Openda opnieuw onderuit geduwd in de zestien meter, maar deze keer liet de ref doorspelen. De Bruggelingen namen na de rust het commando over en kwamen enkele keren dicht bij een tweede doelpunt. Dennis kon een voorzet van Okereke niet verzilveren, Vormer krulde een vrije trap over doel, doelman Schlager redde een schot van Openda en ook Okereke kon tot twee keer toe niet scoren.

 

Club had de match volledig onder controle, al kwam Linz halfweg de tweede helft plots toch weer opzetten. Een schot van Frieser ging hoog over, Deli verdedigde sterk op Raguz en Mignolet moest twee keer attent zijn op afstandsschoten van Klauss. De Bruggelingen konden de Oostenrijkse druk vlug in de kiem smoren en prikten even later zelf tegen: een voorzet van Okereke werd nog net gepakt door doelman Schlager en een schot van Rits ging slechts nipt naast.

 

De slotfase bleef erg spannend, maar Club kwam niet in de problemen. Federico Ricca debuteerde sterk en zag een harde knal afgeblokt worden. In de slotfase leek de ingevallen Rezaei op weg naar de 0-2, maar zijn poging werd gered door Schlager. Aan de overkant konden Raguz en Otubanjo hun pogingen niet kadreren en dus bleef het 0-1. Blauw-Zwart dwong zo een uitstekende uitgangspositie af en kan volgende week woensdag op eigen veld de poort naar de Champions League definitief openbeuken.

 

 

UEFA Champions League – Play-Offs (heen)

Toeschouwers: 12.637 – Linzer Stadion

Scheidsrechter: Szymon Marciniak (POL)

LASK Linz: Alexander Schlager – Philipp Wiesinger, Gernot Trauner, Emanuel Pogatetz – Reinhold Ranftl, James Holland, Peter Michorl, Rene Renner (67’ Marko Raguz) – Thomas Goiginger (83’ Yusuf Otubanjo), João Klauss, Samuel Tetteh (54’ Dominik Frieser). Coach: Valérien Ismaël.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Matej Mitrović, Simon Deli, Eduard Sobol (66’ Federico Ricca) – Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken – Emmanuel Dennis, Loïs Openda (74’ Kaveh Rezaei), David Okereke (89’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Sofyan Amrabat en Siebe Schrijvers. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Renner, Trauner, Mata, Wiesinger, Frieser.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 10’ Vanaken (penalty, 0-1).

 

Tekst: Steven Floin